| |
forum.labradory.org
|
 |
Znalaz³y dom - Prymus - wspania³y pies wypatruje swojego cz³owieka
dogomaniaczka - 19-09-2011, 00:11 Temat postu: Prymus - wspania³y pies wypatruje swojego cz³owieka Prymus jest psem, który zachwyca. Chocia¿ nie wiemy, co dzia³o siê w jego psim ¿yciu, mo¿emy siê domy¶laæ, ¿e by³y to tak¿e z³e rzeczy. Wystarczy popatrzeæ w jego smutne bursztynowe oczy. Pomimo swojej m³odo¶ci i ukrytej g³êboko energii, jest bardzo spokojny i wyciszony. Podkula ogon i spuszcza wzrok na widok gwa³townego ruchu opiekuna. Jednocze¶nie, obdarowany odrobin± zainteresowania i czu³o¶ci merda rado¶nie ogonem.
Prymus potrzebuje troskliwego i cierpliwego cz³owieka. Wystarczy odrobina mi³o¶ci, ¿eby odzyska³ równowagê. Jego ulubionym miejscem w mieszkaniu jest balkon. Potrafi spêdziæ godzinê wpatrzony daleko przed siebie, jakby czeka³ na nadej¶cie cz³owieka, który da mu prawdziwy dom.
Pilnie szukamy domu sta³ego dla Prymusa. Im szybciej trafi do nowej rodziny, tym ³atwiej odzyska równowagê.
P³eæ: samiec
Kastracja: nie (planowana)
Stosunek do ludzi: przyjazny
Stosunek do innych psów: przyjazny
Miejsce pobytu psa: dom tymczasowy w Bia³ymstoku.
Okiem opiekuna tymczasowego:
Prymus jest spokojnym, nieprzejawiaj±cym agresji psem. Na widok ludzi merda ogonem, ale zachowuje ostro¿no¶ci i jest nieufny.
Po pierwszym dniu mogê powiedzieæ, ¿e na t± chwilê czysto¶æ nie jest problemem. Prymus zakomunikowa³ krêc±c siê przy drzwiach, ¿e chce wyj¶æ i za³atwi³ swoje potrzeby na zewn±trz.
Prymus ca³kiem dobrze radzi sobie z chodzeniem na smyczy. Idzie grzecznie, ale powoli z powodu nieprzerwanego obw±chiwania ka¿dego ¼d¼b³a trawy i ka¿dego schodka. Problem natomiast stanowi klatka schodowa. Podczas wyj¶cia na pierwszy spacer, Prymus nie chcia³ opu¶ciæ mieszkania. Gdy wyszed³ na klatkê schodow± potrzebowa³ sporej zachêty i dopingu, aby ruszyæ schodami w dó³. Odkryli¶my, ¿e chêtniej pokonuje schody, gdy idzie blisko ¶ciany, a opiekun ogranicza przestrzeñ z drugiej strony. Drugie wyj¶cie posz³o ju¿ nieco ³atwiej, bo Prymus od razu ruszy³ po schodach (oczywi¶cie szed³ wtulony w ¶cianê). My¶lê wiêc, ¿e jest kwesti± czasu, aby Prymus bez stresu pokonywa³ schody.
Podczas spaceru, Prymus merda³ ogonem na widok ka¿dego mijanego cz³owieka, natomiast przechodz±ce obok psy wzbudza³y jego ciekawo¶æ, która przejawia³a siê niemo¿no¶ci± oderwania wzroku od czworono¿nych kolegów.
Kontakt telefoniczny:
Tel. 798576626 (Ewelina)
Tel. 500 308 722 (Agnieszka)
Prymus na Facebooku
kasiek - 19-09-2011, 09:50
Tylko go kochac
dogomaniaczka - 19-09-2011, 11:38
Dzi¶ byli¶my z Prymusem u weta. Wizyta przebieg³a spokojnie. Prymus grzecznie przeszed³ wszystkie badania, da³ siê zwa¿yæ, zaszczepiæ i pozwoli³ zmierzyæ temperaturê.
Waga: 25,8 kg
Wiek okre¶lony przez weterynarza: 1 rok 8 miesiêcy
Szczepienia: tak
Odrobaczenie: tak
Ogólny stan zdrowia:
Bardzo dobry. Prymus jest m³odym zdrowym psem. Skóra, uszy i zêby s± w porz±dku. Jest odpowiednio od¿ywiony i ma prawid³ow± sylwetkê. Zosta³ zaszczepiony przeciw w¶ciekli¼nie i odrobaczony. Zaaplikowa³y¶my równie¿ ¶rodek na pch³y i kleszcze.
W czwartek, 29.09.2011, Prymus jest umówiony na kastracjê.
Noc minê³a bezproblemowo. Prymus zachowywa³ siê cicho, wiêkszo¶æ nocy przespa³. Nie nabrudzi³ w mieszkaniu. Rano przywita³ mnie jego zimny nochal przy policzku.
Byli¶my te¿ na kolejnym spacerze. Schodzenie ze schodów nie jest ju¿ problemem. Prymus nabra³ równie¿ ¶mia³o¶ci w wychodzeniu z mieszkania. Pozosta³ jedynie problem wchodzenia po schodach, co, jak zauwa¿y³am, nie dotyczy tylko klatki schodowej, a wszystkich napotkanych na spacerze schodów prowadz±cych w górê. Pracujemy jednak nad prze³amaniem strachu.
[ Dodano: 19-09-2011, 14:18 ]
Prymus ma ju¿ za sob± pierwszy samotny pobyt w mieszkaniu. Przez ponad godzinê by³ w mieszkaniu sam i zachowywa³ siê bardzo grzecznie - nie ha³asowa³, niczego nie zniszczy³ ani nie zdemolowa³.
Powoli wychodzi z niego szczeniêce zachowanie i to te najbardziej pozytywne, a mianowicie chêæ do zabawy. Dosta³ zabawkê, któr± bardzo siê zainteresowa³. Le¿y i gryzie, a dla urozmaicenia co jaki¶ czas przynosi j± do mnie i przekomarza siê ze mn±. Psiak staje siê coraz weselszy, co potwierdza moje przypuszczenia, ¿e naprawdê niewiele mu trzeba, ¿eby odzyska³ równowagê.
A wiêc Ciotki do roboty, szukamy domku dla Prymusa.
kasiek - 20-09-2011, 12:17
Prymusek mnie urzekl
Bardzo mu dopinguje ,oby szybko znalazl nowy domek.Mysle ,ze nie bedzie musial na niego dlugo czekac,poniewaz jest madrym i milym psiakiem.
Miziaczki dla ciebie Prymusku
[ Dodano: 20-09-2011, 12:18 ]
Popytam wsrod znajomych ,moze ktos by byl chetny
dogomaniaczka - 20-09-2011, 13:36
| kasiek napisa³/a: | Prymusek mnie urzekl
Bardzo mu dopinguje ,oby szybko znalazl nowy domek.Mysle ,ze nie bedzie musial na niego dlugo czekac,poniewaz jest madrym i milym psiakiem.
Miziaczki dla ciebie Prymusku
[ Dodano: 20-09-2011, 12:18 ]
Popytam wsrod znajomych ,moze ktos by byl chetny |
Kasiek, bêdê bardzo wdziêczna (my¶lê, ¿e Prymus równie¿), je¶li popytasz znajomych. W razie czego transport zostanie zorganizowany.
kasiek - 21-09-2011, 09:35
dogomaniaczka, bede robila co w mojej mocy ,oby tylko mi sie udalo
Ewelina - 21-09-2011, 12:05
Prymusek jest ¶liczny
kasiek - 22-09-2011, 08:27
Prymusku dalej szukam Ci dobrego ludzia nie odpuszcze tak szybko
dogomaniaczka - 22-09-2011, 11:22
Znale¼li¶my rodzinê, która chce przygarn±æ Prymusa. Czekamy na rezultaty wizyty przedadopcyjnej.
A tymczasem pozdrowienia od Prymusa:
Pozdrowienia od Prymusa
Ewelina - 22-09-2011, 11:38
Trzymam mocno kciuki
kasiek - 22-09-2011, 13:02
swietnie trzymam kciuki za Prymuska
dogomaniaczka - 23-09-2011, 07:07
Prymus nadal szuka domu. Proszê, rozg³aszajcie, pytajcie znajomych...
Musimy znale¼æ mu dom jak najszybciej. Nied³ugo zaczynam zajêcia na uczelni i je¶li plan mi siê niefortunnie u³o¿y, Prymus bêdzie skazany na ca³odzienne samotne siedzenie w domu.
kasiek - 23-09-2011, 08:09
przykro mi ze sie nie udalo
bede dalej pytac ,szukac musi ktos sie znalezsc
[ Dodano: 28-09-2011, 08:32 ]
pytam znajomych, zostawilam info u weterynarza biedny Prymusku narazie cisza
Pozdrawiam
[ Dodano: 07-10-2011, 12:40 ]
Prymusku co u ciebie slychac?
dogomaniaczka - 10-10-2011, 20:27
Chyba znale¼li¶my dom dla Prymusa!
Zapraszam na w±tek Prymusa na dogo!
http://www.dogomania.pl/t...-cz%C5%82owieka
[ Dodano: 12-10-2011, 10:45 ]
Prymus idzie jutro do nowego domu.
Monisiaczek - 13-10-2011, 11:58
dogomaniaczka, trzymam kciuki
Daj znaæ, jak mu w nowym domku
dogomaniaczka - 13-10-2011, 16:07
Idê zaprowadziæ Prymusa do nowego domu, a tymczasem ostatnie zdjêcia zrobione u mnie...
Wiêcej zdjêæ Prymusa jest na jego w±tku na dogo.
Ryniu - 13-10-2011, 21:22
| dogomaniaczka napisa³/a: | | Idê zaprowadziæ Prymusa do nowego domu |
Powodzenia
dogomaniaczka - 13-10-2011, 21:32
Prymus jest ju¿ w nowym, kochaj±cym domu.
kasiek - 14-10-2011, 10:04
dogomaniaczka, cudowna wiadomosc ,powodzonka Prymusku w nowym domku
Madzialenka - 16-10-2011, 20:37
| dogomaniaczka napisa³/a: |
Idê zaprowadziæ Prymusa do nowego domu, |
Brawo!!!
kasiek - 17-10-2011, 03:16
dogomaniaczka, wielkie dzieki ,ze mnie ignorujesz
[ Dodano: 17-10-2011, 03:18 ]
az chce sie tutaj pomagac i udzielac
dogomaniaczka - 17-10-2011, 09:06
| kasiek napisa³/a: | dogomaniaczka, wielkie dzieki ,ze mnie ignorujesz
[ Dodano: 17-10-2011, 03:18 ]
az chce sie tutaj pomagac i udzielac |
Nie bardzo rozumiem?
kasiek - 17-10-2011, 09:09
wyskakuje mi post ze uzytkownik dodal mnie do listy ignorowanych tez nic nie rozumiem
dogomaniaczka - 17-10-2011, 09:12
| kasiek napisa³/a: | | wyskakuje mi post ze uzytkownik dodal mnie do listy ignorowanych tez nic nie rozumiem |
Nigdy przenigdy Ciê nie zignorowa³am! Jestem bardzo wdziêczna za chêæ pomocy Prymusowi. Za co mia³abym Ciê ignorowaæ?
kasiek - 17-10-2011, 09:16
dogomaniaczka, dziekuje za te slowa
dogomaniaczka - 17-10-2011, 09:19
Cieszê siê, ¿e szybko wyja¶ni³y¶my t± sprawê.
Ja i mój nowy podopieczny zapraszamy Ciê na jego w±tek: http://labradorretriever....?t=1059&start=0
[ Dodano: 07-01-2012, 19:49 ]
31.12.2011 ok. godz. 16:00 Prymus uciek³ ze swojego podwórka. Po tygodniu rozpaczliwych poszukiwañ, Prymus odnalaz³ siê w okolicach Choroszczy. Okaza³o siê, ¿e w tym czasie przebywa³ u Pañstwa, którzy siê nad nim zlitowali, a w sobotê (7.01.2012) sprawdzili w lecznicy chip odnajduj±c w ten sposób opiekuna Prymusa. Prymus zosta³ odebrany przez wcze¶niejszego opiekuna tymczasowego o godz. 16:35. W³a¶ciciele mieli odebraæ psa na drugi dzieñ.
Tego samego dnia o godz. 19:15 w³a¶ciciele poinformowali DT, ¿e rezygnuj± z Prymusa. Nie zgodzili siê zaopiekowaæ psem do czasu znalezienia nowego domu lub przynajmniej DT. I tu zaczyna siê tragedia. Prymus jedn± noc spêdzi w swoim by³ym DT. Jednak tam przebywa ju¿ jeden pies, dla dwóch nie ma warunków. Poza tym Prymus i obecna tymczasowiczka - Kawka podczas konfrontacji, choæ zachowuj± siê wobec siebie przyja¼nie, bardzo szalej±, na co tym bardziej nie ma warunków w maleñkim mieszkaniu. Dodatkowo, mieszkanie jest wynajmowane, a w³a¶ciciele nie zgodz± siê na drugiego psa. Prymus mo¿e zostaæ w mieszkaniu do jutra (tj. niedziela, 8.01.2012). B³agamy o DT na CITO!
|
|