|
forum.labradory.org
|
|
NEWS - Lekarze ostrzegają przed nową groźną epidemią
Ryniu - 30-06-2008, 07:50 Temat postu: Lekarze ostrzegają przed nową groźną epidemią http://wiadomosci.onet.pl/1779085,11,item.html
"Rzeczpospolita": W Polsce doszło do kilkudziesięciu zakażeń wyjątkowo zjadliwym szczepem bakterii, wywołującym jersiniozę - zakaźną chorobę układu pokarmowego.
Jej objawy u małych dzieci to ostra biegunka. Natomiast u starszych dzieci i dorosłych przypominają one występujące przy zapaleniu wyrostka robaczkowego.
Bakteria przedostaje się do organizmu człowieka z surowego mięsa. Bakterie wywołujące jersiniozę najczęściej występują w wieprzowinie. Od 2004 r. do 2006 r. mieliśmy rocznie po dwa przypadki choroby wywołanej przez ten szczep. W 2007 roku już kilkanaście, a w tym kilkadziesiąt. Jak powiedziała gazecie dr Jolanta Szych z Państwowego Zakładu Higieny -"być może stoimy na progu groźnej epidemii".
Jej groźbę pogłębia fakt, że lekarze nie kierują pacjentów na badania, bo ich koszt muszą pokrywać z pieniędzy, które daje im NFZ - stwierdza gazeta."
Najbardziej wkurza mnie ostatnie zdanie.
supergirl - 30-06-2008, 08:12
Ryniu napisał/a: | Najbardziej wkurza mnie ostatnie zdanie. | no niestety taka jest polska rzeczywistość
A co do tego mięsa, to te bakterie są tylko w surowym? Czyli jak sie ugotuje, upiecze, czy usmaży, to nie będzie ich już na 100%?
Nie lubie takich rzeczy, typu ptasia grypa, wściekłe krowy, itp.
papisia - 01-07-2008, 12:29
Pewnie jak się podda wysokiej temperaturze to bakterie poginą ale kto wie co się je w takiej kiełbasie czy szynce... ja tam mięsa nie jem od ładnych paru lat w żadnej postaci
sylwiaG - 03-07-2008, 00:05
Moja córka miała jako dziecko jersinię. Zaraziła się od surowego mleka więc nie tylko mięso. Tak naprawdę niewiele produktów byśmy jedli, jak mielibyśmy świadomość co się w nich kryje.
gusia1972 - 09-07-2008, 13:39
sylwiaG, ale takiego mleka surowego z kartonu ? czy piła takie "prosto od krowy" ??
AnTrOpKa - 09-07-2008, 23:14
gusia1972, mleko w kartonie nie jest surowe, tylko pasteryzowane lub tyndylizowane.
|
|