forum.labradory.org

Hodowle - Rodowody Polskiej Federacji Kynologicznej

4dogs - 24-09-2011, 14:33
Temat postu: Rodowody Polskiej Federacji Kynologicznej
Witam
ostatnio byłem z kolegą na wystawie psów w Luzinie- wystawa super ! oprawa bajeczna , mnóstwo nagród , byłem pewny że to Zk. a tu zdziwienie , że nie . Ta fantastyczna wystawa była zorganizowana przez PFK , przez to zainteresował mnie temat i poszperałem. To co znalazłem , wzbudziło moją jeszcze większą ciekawość , regulaminy super, wystawy nie tylko w karaju ale i za granicą, struktura rozbudowana , wiele ras nieuznawanych jeszcze przez ZK, Zresztą sami zobaczcie - jak na 2 lata działalności myślę ze ok, i jeszcze mają jako jedyni obowiązkową baze DNA psów ! hm - ciekawe jak to sie rozwinie :mmm:

http://www.pfk.org.pl/

4dogs - 10-10-2011, 23:10

nie tylko samce, samce obowiązkowo , poza tym do championatów, niezależnie od płci, a z tego co wiem być może w przyszłym roku poszerzone bedzie o suki hodowlane, bo większość hodowców jest za , bo i tak większość je po prostu robi , i tu uważam jest to bardzo dobre ! :haha:
4dogs - 11-10-2011, 10:57

Tsunami napisał/a:
donia457, nie, nie - badania DNA nie pokażą kto jest rodzicem i jaki ma kolor, tylko wykluczą, które (może oboje) z pary na 99% nie jest rodzicem dla tego szczenięcia i innych z miotu.
4dogs, przyznam, że zwyczajnie nie chce mi się zagłębiać w praktyki PFK, bo jest to stowarzyszenie, którego fundamentalne podstawy mnie zniechęcają. Nie ważne ile baz DNA sobie zrobią, a i tak większość ich psów jest nierasowych :)

W tym przypadku sprawa jest oczywista: hodowca podłożył szczenię, a przegląd wykonała osoba niekompetentna i proste zasady genetyki są na to dowodem, nie trzeba robić badań DNA...

uważaj tsunami bo za takie stwierdzenie że z rodowodem ktoś sprzedaje psy nierasowe można bez konkretnych dowodów beknąć !
ZK nie ma monopolu na kynologie w Polsce , a wszystkie psy zrzeszone w PFK to rasowe psy przeważnie z rodowodami ZK, czyli jak nierasowe( no chyba że nieświadomie kupione z takich przekretów członków ZK , o których tu piszemy)
Ciekawym , jak to jest, prosze tsunami o wytłumaczenie, że pies z rodowodem ZK , po zapisaniu sie do PFK staje sie nierasowy, albo po 2 psach z ZK, spełnieniu praktycznie takich samych wymogów hodowlanych , plus badania DNA i tez robi sie nierasowy ?
Jaestem ciekaw takiej korelacji genów przyczynowo skutkowej !
i jeszcze jedna UWAGA , POMYŚL ZANIM COŚ NAPISZESZ I PROSZĘ ABY TO BYŁA W MIARĘ MERYTORYCZNA ODPOWIEDZ POPARTA ZASADAMI KYNOLOGII.

Tsunami - 11-10-2011, 12:11

4dogs, czytaj ze zrozumieniem, bo napisałam, że nie chce mi się zagłębiać w regulaminy i statuty tej organizacji z prostego powodu - fundamenty, na których to stowarzyszenie zostało oparte są dla mnie nie do przyjęcia.
Jestem członkiem ZKwP i wg mojego wyobrażenia hodowli psów rasowych, tylko ta organizacja kynologiczna mimo wszystko posiada wystarczające przepisy i regulaminy odnośnie udoskonalania rasy.
Niestety, ale PFK jest dla mnie niczym innym jak nową piaskownicą, do której obrażeni członkowie z np. ZK przenieśli swoje zabawki. I czytając regulamin tej federacji można znaleźć powody, dla których niektórzy nieuczciwi hodowcy mogliby znaleźć pod ich skrzydłami swoją ostoję. Wypunktuję, żeby łatwiej było zrozumieć :-P :
1. PFK pozwala na krycie suk co cieczkę i pozwala na 8 miotów jednej suki w ciągu jej życia, a suka przechodzi na emeryturę w wieku 9 lat.
Rozwinę to :) W ZK może być to 6 miotów, koniecznie raz w roku kalendarzowym, suka przejdzie na emeryturę w wieku 8 lat.
Wniosek: Intensyfikacja produkcji szczeniąt w PFK :) Znacznie większa eksploatacja suk - ciężko mi jest sobie wyobrazić 9 letnią sukę po 8 ciążach.
Czyli, jeśli jest członek ZK, który ma ochotę kryć co cieczkę, 2 razy w roku - musi się liczyć z tym, że jeden miot musi ukryć i sprzedawać bez papierów. Z kolei w PFK może to praktykować i wszystkie szczenięta otrzymają rodowód... Pozostawiam to bez komentarza...
2. Wymagane oceny na wystawach - tylko 2 oceny wystarczą, reproduktory mogą mieć ocenę bdb, psy użytkowe db.... Kpina! To ma być udoskonalanie rasy, zachowanie w czystości??? Za niedługo psy z PFK nie będą przypominały tych z ZK, także pewnie na oko będzie widać różnicę...

Mogłabym pisać więcej, ale nie sądzę, by ta sprawa była warta mojej uwagi... Sprzedaż szczeniąt na wystawach - kolejna świetna praktyka! Niczym na targu albo na giełdzie :)
Każdy ma prawo do swojej opinii. Nie mówię z nazwiska, kto sprzedaje psy nierasowe, nie ma za to żadnej odpowiedzialności, więc nie strasz, bo się..... :)
Mogę nie akceptować tamtejszych rodowodów, mogą dla mnie nie mieć żadnego znaczenia. Nikt mi tego nie zabroni :) Może jeśli byłabym z tych, co idą na łatwiznę albo z tych, którym nie zależy na uszlachetnianiu rasy, a na zwykłym pomnażaniu, to wtedy PFK budziłoby mój podziw. A tymczasem jest to dla mnie nic nieznaczące stowarzyszenie na wzór kółka emerytów :)

Czekam na pocisk z Twojej strony z niecierpliwością, ale tylko się z niego pośmieję, bo nie zamierzam brać więcej udziału w tej dyskusji :) Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego :lookdown:

Krystyna - 11-10-2011, 12:33

[quote="4dogs"]uważaj tsunami bo za takie stwierdzenie że z rodowodem ktoś sprzedaje psy nierasowe można bez konkretnych dowodów beknąć ! ]

co to za jezyk!
swoje poglady mozna chyba przekazywac w bardziej cywilizowany sposob
proponuje zaczac od przedstawienia sie
i temat nowy zalozyc bo ten jest o hodowli z sosnowego kregu

4dogs - 11-10-2011, 17:05

b]Tsunami[/b]- widzę , że merytorycznej odpowiedzi , w zgodzie ze sztuką kynologiczną nie uzyskam od Ciebie- no trudno widać rozmawiamy na 2 róznych poziomach edukacji kynologicznej :)
jesli chodzi o regulaminy -
1- tak w PFK jest określona maxymalna ilość miotów , bez podania czasookresu- teraz zastanówmy sie czy to żle - skoro sami piszecie , że zdarza sie ukrywanie przez hodowców miotów i poszerzanie rzeszy psów bezpapierowych ? , dbałość o suki - jestem jak najbardziej za ! - tylko w regulaminie doczytałem ze, jesli hodowca często kryje cieczka w cieczkę to musi spodziewać sie kontroli suki i w razie jej złej formy suka będzie zawieszona,poza tym w zwiazku tez to troche inaczej wyglada, gdyż wtajemniczeni wiedzą , że wystarczy napisac pismo do oddziału i zawsze zgoda na miocik wydana- więc to nie tak jak sobie tu może po prostu wyobrażacie. Jesli chodzi o wiek suk to samo, mazna bez problemu w zwiazku otrzymac pozwolenie na krycie suki 9 letniej . I prosze nie ubierajcie tego zaraz we frazesy typu tylko wybitne albo co , bo to nieprawda !
Ja uwazam , że madrzejsze jest prawo, które bedzie przestrzegane i okresla normy , niz takie które z samej racji jest czesto łamane.

2- oceny z wystaw- no tu to już sie uśmiałem ! - rozumiem , żeby w ZK otrzymanie przez psa oceby bdb eiminowało go automatycznie z hodowlanki - to ok- ale przecież wszyscy wiecie , że hodowlanki ze średnimi psami po prostu się wyjeżdża ! nieraz na 10 wystawach musi byc pies aby przeszedł, ale w koncu o ile nie jest bardzo koszmarny czy agresywny - zalicza, i kto uczciwy i rzetelny , na pewno mi rację przyzna. Nierzadko pies lub suki potrafią miec na wystawach oceny eliminujace ale szybko je sie wyrzuca z pamieci i jedzie na nastepna wystawe - może sie uda ? czyż nie tak ? wiec nie czepiaj sie jak nie masz czego.
3- uzytki- tu brawo dla PFK- poniewaz wlasnie tu sa robione i opacowywane specjalistyczne testy dla psów użytkowych, gdzie po ich zaliczeniu , taki pies może z mankamentem eksterieru być użyty do hodowli , ze wzgledu na jego wybitne walory uzytkowe ! ale tylko po zaliczeniu specjalnych testów !

odnośnie stylu moich wypowiedzi to jesli kogoś uraza słowo - beknąc w kontekście odpowiedziec to przepraszam - ale nie znalazłem tego wyrazu w słowniku wulgaryzmów.

posty dotyczace PFK, jak najbardziej mozna przeniesc do tematu o rodowodach PFK, załozonego przeze mnie. Dodam tylko , że jak na razie nie jestem jeszcze członkiem PFK, natomiast byłem ZK, psa planuje w przyszłym roku , i bedzie dla mnie bez róznicy jaki z tych 2 organizacji bedzie posiadał rodowód.

Krystyna - 11-10-2011, 17:41

Labradora z rodowodem PKF to chyba trudno Ci bedzie kupic. Sa co prawda w Polsce dwie hodowle labradorow ale nie ma w PKF zarejestrowanego ZADNEGO reproduktora labradora. Pytanie wiec po jakich ojcach sa dzieci w tych hodowlach??? A nawet gdyby byl jeden czy dwa to wybor jakby niewielki a zaden reproduktor ze ZKwP czy jakiejkolwiek innej instytucji pod patronatem FCI takiej suki nie pokryje. Nie ma mowy wiec o madrym wyborze reproduktora, trzeba brac co jest a jak nic nie ma ? No wlasnie to co?

[ Dodano: 11-10-2011, 18:02 ]
A zgoda na 8 miotow w zyciu suki to okrucienstwo. I cywilizowany swiat raczej idzie w druga strone. W anglii dopuszcza sie obecnie 4 mioty. W ZKwP moze byc jeden miot w roku do 8r.z. Ale nie oznacza to niestety 6 miotow w zyciu jak napisala Tsunami - jak hodowca "pokombinuje" ( i nie mam na mysli lewych miotow) to zgodnie z prawem miotow moze miec wiecej. Ja osobiscie uwazam, ze 5-6 miotow to ABSOLUTNE maksimum. U mnie w ciagu 10 lat hodowania zadna suka nie miala wiecej niz 4 mioty. To kwestia szanowania zwierzecia i dbania o dobrostan suki.

[ Dodano: 11-10-2011, 18:03 ]
oczywiscie PFK, przepraszam za literowke

4dogs - 11-10-2011, 18:04

PFK, z tego co wiem to nie bezludna wyspa, należy do organizacji międzynarodowej w której są przedstawiciele wszystkich ras, dlatego tez organizuje wystawy międzynarodowe, myslę, że hodowcy rasy dbają o to aby szczeniaczki ojców miały :haha: bazy też są dopiero tworzone wiec poczekajmy.
Jeszcze sie odniose do zarzutu sprzedaży szczeniąt na wystawach - jesli tsunami wystawa kojarzy sie z targiem czy bazarem to ja nie wiem w jakich imprezach ona uczestniczy, ja byłem na 3 wystawach PFK i na żadnej szczeniąt nie sprzedawano, a szkoda, bo jesli wolno to jestem jak najbardziej - ZA ! a dlaczego ? już mówię
Wystawa to wielki pokaz psów rasowych, ich przegląd hodowlany , propagujacy idee psa rasowego wsród społeczeństwa, jesli na terenie wystawy organizator by wytyczył odpowiednie miejsce gdzie hodowcy zrzeszeni w organizacji mogliby awoje szczeniaczki pokazac to nie wiem co w tym złego ? , przecież kazdy z nich to człowiek odpowiedzialny wiec maluchy by miały zabezpieczone bezpieczne warunki, na miejscu są eksperci od rasy mogący udzielić informacji o rasie, człwiek może na ringu zobaczyć , nieraz ojca lub krewnych szczeniąt na żywo, porozmawiać z nimi, ja widze same plusy . Wiecie co, jako dziecko jezdziłem na wiele wystaw, wyciągałem rodziców na siłę wręcz, bo właśnie uwielbiałem oglądać i rozmawiac z hodowcami o ich psach i szczeniakach, tak sie zaraziłem miłością do psów, z tego co pamiętam na wystawach były wydzielone miejsca dla hodowców z ZK, i nikomu to nie przeszkadzało, a co sie działo pod wystawami , poza ich terenem to inna sprawa i tu słusznie że zrobiono porządek , natomiast prezentacja szczeniąt hodowców w okreslonych warunkach na wystawie - jestem jak najbardziej ZA.

to że przepis zezwala nie oznacza , że tak wszyscy robią - prawda? porzadny hodowca mysle nie podcina gałezi , i nie bedzie niszczył suki , sa mysle tylko rózne sytuacje, nieraz pojedyńcze szczenieta w miocie itp, itd, mysle , że wiekszość wie o co chodzi.
znam przepisy organizacji FCI gdzie udziela sie dożywotnio uprawnień hodowlanych , wiec nie wszędzie jest tak samo pod patronatem FCI

Krystyna - 11-10-2011, 18:24

4dogs napisał/a:
PFK, z tego co wiem to nie bezludna wyspa, należy do organizacji międzynarodowej w której są przedstawiciele wszystkich ras, dlatego tez organizuje wystawy międzynarodowe, myslę, że hodowcy rasy dbają o to aby szczeniaczki ojców miały :haha:

Czy moglabym poprosic o namiary (strona www) jakichkolwiek hodowli labradorow zrzeszonych w tej organizacji. Nie ma znaczenia z jakiego kraju. Bardzo jestem ciekawa skad sie psy w tych hodowlach wywodza, jakiej sa to klasy zwierzeta i jaki dobor hodowlany prowadza hodowcy zrzeszeni w tej organizacji

4dogs - 11-10-2011, 18:26

prosze moderatora o przeniesienie wypowiedzi tsunami- stwierdzającej jakoby w PFK sa psy nierasowe do wątku w którym toczy sie polemika w tym temacie ! teraz jest to bardzo jednoznaczne stwierdzenie i niosace znamiona przestepstwa , dlatego zwracam sie o przeniesieni postu tam gdzie zostało to sprostowane

dziękuję !

Wypowiedź Tsunami nie zostanie przeniesiona. Sam zacytowałeś jej wypowiedź w swoim poście który został tutaj przeniesiony.

Tsunami - 11-10-2011, 19:18

4dogs, jakiego przestępstwa??? Zastanów się co mówisz lepiej :-P
ppaula2 - 12-10-2011, 11:56

Krystyna, popieram!
Ja również jestem ciekawa hodowli labradorów zrzeszonej w PFK

Ostaś - 12-10-2011, 18:20

4dogs, podziwiam Twoją wiedzę z zakresu prawa, ale to w końcu nie o tym wątek.
Wystawa nie jest dobry miejscem na sprzedaż szczeniąt, a powód jest prosty. Przychodzi na nie również mnóstwo gapiów, którzy ulegną chwili i kupią sobie sweetaśnego pieska, tylko że po zakupie często emocje opadają - niestety :(
Szczeniaki nie powinny być kolejnym towarem cepelii, która jest nieodłącznym elementem wystaw.
4dogs napisał/a:
to że przepis zezwala nie oznacza , że tak wszyscy robią - prawda?

Nie prawda, a przynajmniej nie do końca. To zaprzecza istocie prawodawstwa.
Nie po to określa się normy prawne by dawać adresatom wolną rękę, a w tej kwestii jest to szczególnie istotne. Poza tym normy prawne spełniają również role edukacyjne, a w tym przypadku raczej ciężko się jej doszukać.

4dogs - 13-10-2011, 09:54

Tsunami napisał/a:
4dogs, jakiego przestępstwa??? Zastanów się co mówisz lepiej :-P

i tu się tsunami bardzo mylisz ! Twoja wypowiedz niestety niesie znamiona przestępstwa , przeciw dobrom w tym przypadku PFK jako organizacji. Skoro piszesz w poście , że tam są psy nierasowe to jest to choćby w sprzecznośći ze statutem tej organizacji , czyli podważasz ich wiarygodność , oraz działalność zgodną ze stetutem. a to już jest oszczerstwo, i może o ile PFK by oczywiście wystąpiło przeciw tobie , być ścigane z urzedu .
Niestety tsunami obecnie sa przepisy i narzedzia służace ochronie dóbr , tylko nie wszyscy z nich jeszcze korzystaja, choć ja mam nadzieję , że to sie powoli zacznie się zmieniac, za dużo w necie kłamstw i oszczerstw bez podstaw. Tak wiec zostawiam pod rozwagę . i jeszcze jedna uwaga, jesli administrator lub moderator forum jest poinformowany o nadużyciu i nie zrobi w tym kierunku nic aby to zniwelowac , ponosi taką samą odpowiedzialność jak ten co to napisał

odnośnie wystaw - to nadal podtrzymuję swoja wypowiedz, uważam że cena psa z rodowodem ogranicza jednak zjawisko spontanicznego zakupu pod wpływem chwili, mało kto jesli nie planuje zakupu psa wogóle, idzie na wystawę z ponad tysiakiem w kieszeni , wiec nie przesadzajmy, a takich bogaczy co to nosza przy sobie zwitek banknocików , bez żadnej przyczyny to raczej obecnie ze świeca szukac. Więc ten argument mnie nie przekonuje, pod wpływem chwili , osoba nieprzygotowana to może psa za 500 zł góra kupić. A ja myślę , że piesek z dobrej hodowli i od szanujacego sie hodowcy kosztuje trochę więcej.

odnośnie hodowli w PFK- to ludzie można wejsc na ich stronke i tam w bazach hodowli mamy ich spis - wiec chyba nie jest to takie skomplikowane, organizacje współpracujące z nimi to UCI, IKU, RKU, hiszpańskie F.C.I tak wiec jak ktos ciekaw to i tam może poszperac

Krystyna - 13-10-2011, 10:32

4dogs napisał/a:
odnośnie hodowli w PFK- to ludzie można wejsc na ich stronke i tam w bazach hodowli mamy ich spis - wiec chyba nie jest to takie skomplikowane

Bylam ale nic nie znalazlam. Sa dwie hodowle ale nie maja stron www i zadnego reproduktora a ja naprawde chcialabym zobaczyc jakie labradory maja hodowcy zrzeszeni w tej organizacji. Mozesz pomoc?

mibec - 13-10-2011, 10:42

Krystyna napisał/a:
Sa dwie hodowle ale nie maja stron www

maja:
http://labradory.hodowlazbrzozowej.pl/?kontakt,30

http://psy_gaji.republika.pl/index.html

Krystyna - 13-10-2011, 10:49

Dzieki mibec.
Bylam, widzialam, nie polecam.
Wyogladalam zwlaszcza reproduktory ( bo jak rozumiem to JEDYNE reproduktory w Polsce).O urodzie wypowiadac sie nie bede kazdy moze sobie zobaczyc. Z badan tylko HD ;-(

ppaula2 - 13-10-2011, 10:49

Na pierwszej www widzę tylko wyniki badań HD - A a gdzie reszta?
Na drugiej za to nie ma żadnych informacji :beated:
A reproduktora mają wyczesanego :D

Tsunami - 13-10-2011, 10:49

4dogs, nie absolutnie nie niesie za sobą konsekwencji prawnych z tego powodu, że jako członek Związku Kynologicznego mogę nie uznawać rodowodów wystawianych przez PFK. Nie ma z góry narzuconego nakazu wielbienia i uznawania czystości rasy psów z PFK! Nie mogę używać do hodowli psów z tamtego stowarzyszenie, nie mogę kojarzyć ze sobą suki z uprawnieniami hodowlanymi ze ZK z psem reproduktorem z PFK. Ciekawa jestem czy niedługo będziemy mówili o mniej lub bardziej rasowym osobniku... Ogólnie ta sytuacja mnie śmieszy, a te rozłamy przypominają schizmę kościoła - coś komuś nie pasuje i zakłada nową religię...
Nie powiedziałam tego w złej woli, ponieważ wolność Tomku w swoim domku i są nawet pseudohodowcy, rocznie produkujący rzeszę szczeniąt, którzy we własnym zakresie je tatuują i nazywają psami rasowymi. Póki sformułowanie to niezostanie jednoznacznie zastrzeżone - każdy może się tym posługiwać dowolnie. Powtarzam, że średnio interesował mnie ten temat, także nie pamiętam nawet przyczyny powstania PFK, jednak zapewne wyodrębnił się on nie tyle z ZK,co PKPR, w którym o ile dobrze wiem, można było rejestrować psy bez rodowodu, które posiadały określone cechy danej rasy i tym samym mogły być uznane za psy rasowe. Czy zatem ewentualni potomkowie tych psów będący w PFK są psami rasowymi? Ta kwestia prawnie uregulowana nie została i nie zostanie - bo jest to wszystko zależne od interpretacji. Niestety nie znalazłam na stronie PFK załącznika nr 11 regulaminu, w którym jest podany wykaz ras, które mogą się ubiegać o wpisanie do czegoś na wzór Księgi Wstępnej. A szkoda, bo to troszkę by ułatwiło dyskusję.
Także wypraszam sobie zarzucanie mi popełnienia przestępstwa, szczególnie gdy nie jesteś na tyle odważny, by przedstawić się z imienia i nazwiska. Lepiej skończ ten temat i nie pouczaj administracji forum, która jest doskonale zorientowana w tym, co wolno, a czego nie - w przeciwieństwie do Ciebie.
4dogs napisał/a:
odnośnie wystaw - to nadal podtrzymuję swoja wypowiedz, uważam że cena psa z rodowodem ogranicza jednak zjawisko spontanicznego zakupu pod wpływem chwili, mało kto jesli nie planuje zakupu psa wogóle, idzie na wystawę z ponad tysiakiem w kieszeni , wiec nie przesadzajmy, a takich bogaczy co to nosza przy sobie zwitek banknocików , bez żadnej przyczyny to raczej obecnie ze świeca szukac. Więc ten argument mnie nie przekonuje, pod wpływem chwili , osoba nieprzygotowana to może psa za 500 zł góra kupić. A ja myślę , że piesek z dobrej hodowli i od szanujacego sie hodowcy kosztuje trochę więcej.

Głupi, nieuzasadniony niczym argument. W sklepach zoologicznych labradory bez rodowodu swego czasu były sprzedawane za 1500 zł! Znam osobę, która takiego psa kupiła tylko i wyłącznie pod wpływem chwili, po czym płaciła jeszcze za przynajmniej 4 operacje, ponieważ pies cierpiał na ciężką dysplazję.

Psy, które nie zdobywają wymogów hodowlanych w ZK - a są takie! bardzo często próbują swych sił czy to w PKPR, czy PFK. Także jako kynolog i hodowca pytam się Ciebie - nie wiem kim jesteś - czy widzisz szanse na jakikolwiek postęp genetyczny, eliminację wad i zachowanie w czystości rasy - psów, które mają do spełnienia jeszcze niższe kryteria niż w ZK? To jest bzdura i kpina! I niestety, ale psy z PFK nigdy nie dorównają jakością psom z ZK i stowarzyszeń, które są uznawane przez FCI. Czego jak czego, ale tego jestem pewna.

4dogs - 13-10-2011, 13:01

Krystyna- gratuluję wyczucia, po fotkach wydajesz takie osady ? ! wychodzi z tego że w ZK , to same miski sa i misterzy ? prosze Was ! poza tym z tego co ja wiem to są psy z ZK. mało tego takze większośc z nich miała związkowe hodowlanki :haha: wiec troche przeciw sobie teraz piszecie, ale co tam :haha: wiecie przypomina mi sie taka śmieszna sytuacja , jak idą 2 panie i widza psa , jedna mówi do drugiej , zobacz jaki fajny pies, co za anatomia i ruch , na to druga - no co ty to z hodowli.............. , Taaaak? podejdzmy bliżej, wiesz żeczywiście taki sobie i ta mała głowka, i ten front , eeeee byle co ............ :haha:
niestety tak to chyba w tym przypadku wygląda.
odnośnie ksiegi wstępnej- zadzwoniłem i już wiem , że do ksiag wstępnych moga być wpisane tylko rasy polskie , takie same jak w ZK , i pitbule - po przejściu specjalistycznego przegladu u sędziego miedzynarodowego, eksperta w rasie.
poza tym tsunami - to że ZK, nie współpracuje z innymi organizacjami , nie oznacza że w innych organizacjach są psy nierasowe, zwłaszcza jeśli są hodowane w czystości rasy z zachowaniem sztuki kynologicznej.
i jeszcze jedno , niejeden pies z PFK , na pewno dorówna albo i przewyższy psa z ZK- dlatego że to określa prawo natury, po prostu a nie ideologia.
ale , widze że dla własnej populistyki wolicie coś negowac po prostu z zasady a nie z racjonalnych przesłanek
myślę , ze dobrze jest iż istnieje jakas alternatywa, bo to zawsze w koncu wychodzi na dobre , i mam nadzieje obu stronom.

Krystyna - 13-10-2011, 13:25

4dogs napisał/a:
Krystyna- gratuluję wyczucia, po fotkach wydajesz takie osady ? !

Dziekuje bardzo. Po prawie 10 latatach hodowania naprawde patrzac na zdjecie psa jestem w stanie ocenic czy jest on piękny ( w rozumieniu zgodnosci ze wzorcem) czy nie.

[ Dodano: 13-10-2011, 13:28 ]
[quote="4dogs"] poza tym z tego co ja wiem to są psy z ZK. mało tego takze większośc z nich miała związkowe hodowlanki :haha: wiec troche przeciw sobie teraz piszecie, [quote]

No to co, ze mialy te psy zwiazkowe hodowlanki? A ktos nimi krył? Nie bardzo. Bo jest wybor, bo mozna kryc lepszymi psami, przebadanymi psami. A w PFK wyboru nie masz. Chcac hodowlac musisz hodowac na tym co jest dostepne.A jak widac jest niewiele i marnej jakosci. Gdzie tu miejsce na plany hodowlane, na rozwoj i polepszanie rasy. Nie oszukujmy sie mozna pomnazac ale na pewno nie hodowac

4dogs - 13-10-2011, 13:41

czyli kiepskie psy potrafia miec i hodowlanki w ZK , no ale to wszyscy wiedzą i wiecie , co nawet powiem Wam dlaczego jest to nieraz słuszne !
otóz eksterier to jedno a genotyp to drugie, dlatego do hodowli dopuszcza sie nie same miski i misterów, ale o tym to hodowca z 10 letnim stazem pewnie wie?.
to , że tobie sie nie podoba wizualnie jakiś pies , nie okresla jeszcze jego wartości hodowlanej , bo o tym decyduje genotyp, i dobry hodowca dobiera psy nie na zasadzie wygladu, ale cech które niesie , i które w jego przekonaniu z połączenia , daja szanse na psy o dobrym eksterierze, psychice i genotypie.
i wiecie co , bardzo brzydko z waszej strony , że tak krytykujecie psy tylko z racji tego , że ich właściciel wyznaje co prawda jednego boga ale w innym kościele.

Krystyna - 13-10-2011, 13:52

Krytykuje psy bo sa marne a nie dlatego ze ich wlasciciel jest w innej organizacji.
Wydaje mi sie (na podstawie tego co piszesz ) ze niewiele wiesz o okreslaniu wartosci hodowlanej danego psa, gdzies cos dzwoni ale nie wiadomo co i gdzie. Kazdy hodowca powinien chciec hodowac psy piekne, o dobrej psychice i ZDROWE ( bo o tym zapominasz ciagle). Ale zeby to robic trzeba miec wiedze na ten temat i trzeba miec na czym hodowac. Pula labradorow z PFK jest dramatycznie mala i raczej sredniej jakosci. Wiec jak hodowac? Nie da sie, mozna tylko pomnazac. Ale po co?

Mam jeszcze prosbe bys 4dogs przedstawil sie w stosownym temacie. To taki mily zwyczaj by ktos kto sie pojawia na forum przedstawil sie i cos o sobie/swoich psach napisal. Lubie wiedziec z kim rozmawiam, inni pewnie tez ;-)

ppaula2 - 13-10-2011, 14:00

4dogs napisał/a:
czyli kiepskie psy potrafia miec i hodowlanki w ZK

Zdarza się i tak. Hodowlankę po prostu można wyjeździć jak ktoś jest bardzo uparty.
Ale hodowcy posiadający piękną sukę nie pokryją takim psem.
A właściciele reproduktora jak są mądrzy to też nie zgodzą się na pokrycie brzydkiej suki (znam kilka takich przypadków).

4dogs napisał/a:
i wiecie co , bardzo brzydko z waszej strony , że tak krytykujecie psy tylko z racji tego , że ich właściciel wyznaje co prawda jednego boga ale w innym kościele.

Ale ja nie krytykuję tylko psów PFK. W ZK też są brzydkie reproduktory, które mi się w ogóle nie podobają i nigdy nimi bym nie kryła. Ale mają jedną przewagę: mają więcej badań. Więc z dwojga złego wolałabym brzydkiego reproduktora z ZK (przebadanego) niż obrzydliwego reproduktora z PFK (z HD i tylko HD)

4dogs - 13-10-2011, 14:50

Tsunami napisał/a:
ppaula2 napisał/a:
Więc z dwojga złego wolałabym brzydkiego reproduktora z ZK (przebadanego) niż obrzydliwego reproduktora z PFK (z HD i tylko HD)

No to pojechałaś :D

pewnie , że pojechała , ale po własnym wizerunku :-o

powiem tak , ja o żadnym psie nie wyraziłbym sie przymiotnikiem OBRZYDLIWY- uważam , że to świadczy o podejściu do zwierzecia , i na pewno już od tej Pani pieska bym nie nabył, ktoś kto operuje takimi określeniami w stosunku do psa nie jest na pewno miłośnikiem , oj nie popisała sie pani, można powiedziec mi sie nie podoba, nie w moim typie, wadliwy eksterierowo ale obrzydliwy ? - zostawiam to waszej ocenie i to tej nie na pokaz ale wewnętrznej.

teraz z innego ogródka

w anglii w w KC wogóle nie ma czegoś takiego jak uprawnienia hodowlane, kazdy pies zarejestrowany w KC po ukończeniu 12 mies może miec szczeniaki z rodowodem , bez wystaw i przegladu, bez wzgledu na płeć, suka do 8 lat może miec 6 miotów, badania owszem , obowiązkowe HD reszta zalecane i nic więcej !
to samo Irlandia, Norwegia ! , jeszcze jedno , nie ma przegladów miotu ! hodowca sam odpowiada za swoje szczeniaki , takie sa wymogi organizacji z FCI , i jak na moje oko skromniejsze od np PFK

ppaula2 - 14-10-2011, 00:19

4dogs napisał/a:

powiem tak , ja o żadnym psie nie wyraziłbym sie przymiotnikiem OBRZYDLIWY- uważam , że to świadczy o podejściu do zwierzecia , i na pewno już od tej Pani pieska bym nie nabył, ktoś kto operuje takimi określeniami w stosunku do psa nie jest na pewno miłośnikiem

Po czym Pan to wywnioskował? Po jednym słowie?
W takim układzie gratuluję wyciągania wniosków :D
Domyślam się, że dlatego woli Pan PFK.
A skąd pewność, że ja bym Panu mojego psiaka sprzedała?
Czy jestem miłośnikiem zwierząt czy nie najlepiej wiedzą osoby, które wiedzieć powinny.
Poza tym ja nie jestem wielkim hodowcą. Prowadzę domową hodowlę i moja suczka będzie miała tylko 2 max 3 mioty w życiu. Przy PFK ile można mieć? 8? tak? :brick:
Nie straszy mnie Pan sądem? A miałam nadzieję :D
4dogs napisał/a:
można powiedziec mi sie nie podoba, nie w moim typie, wadliwy eksterierowo ale obrzydliwy?

Nie mówiłam tutaj akurat o tym konkretnie psie. Ale w sumie......
W każdym razie bardziej podoba mi się kundelek mojej sąsiadki :D

Ps. Próbowałam łopatologicznie wyjaśnić różnicę między ZK a PFK, ale widzę, że i tak nie dociera :beated:

Tsunami - 14-10-2011, 08:32

ppaula2, ja podejrzewam, że to jest miłość od pierwszego wejrzenia....4dogs był na wystawie PFK we wrześniu i w ciągu niecałego miesiąca stał się specem od regulaminu, statutu, zasad, zarejestrowanych hodowli i wartości hodowlanej wszystkich psów z PFK! Co za obeznanie?! Nic tylko chwalić, bo ja po przeszło 4 letniej bytności członkiem ZKwP nic tylko się nadal uczę...
Krystyna - 14-10-2011, 08:51

4dogs napisał/a:
w anglii w w KC wogóle nie ma czegoś takiego jak uprawnienia hodowlane, kazdy pies zarejestrowany w KC po ukończeniu 12 mies może miec szczeniaki z rodowodem , bez wystaw i przegladu, bez wzgledu na płeć, suka do 8 lat może miec 6 miotów, badania owszem , obowiązkowe HD reszta zalecane i nic więcej !

Znow cos gdzies dzwoni ale nie wiadomo do konca gdzie...
W anglii labrador MUSI byc przebadany w kierunku dysplazji biodrowej i MUSI miec przebadane klinicznie oczy ( to to badanie o ktorym wielu polskich hodowcow dziwnie zapomina koncentrujac sie niewiedziec po co np na miopatii), reszta badan jest zalecana.

A jesli chodzi o ilosc miotow to faktycznie dawniej bylo 6 dozwolonych ale zostalo to zmienione i obecnie suka w ciagu swojego zycia moze miec 4 mioty

4dogs - 26-10-2011, 11:21

Krystyna napisał/a:
4dogs napisał/a:

Znow cos gdzies dzwoni ale nie wiadomo do konca gdzie...
W anglii labrador MUSI byc przebadany w kierunku dysplazji biodrowej i MUSI miec przebadane klinicznie oczy ( to to badanie o ktorym wielu polskich hodowcow dziwnie zapomina koncentrujac sie niewiedziec po co np na miopatii), reszta badan jest zalecana.

A jesli chodzi o ilosc miotow to faktycznie dawniej bylo 6 dozwolonych ale zostalo to zmienione i obecnie suka w ciagu swojego zycia moze miec 4 mioty

trochę mnie nie było , sory - ale już śpieszę z odpowiedzią

Dzwoni , Dzwoni - sama piszesz , że tam tylko musi HD i oczy , a co z resztą ? skoro nie muszą być wystawiane na wystawach i przejśc weryfikacji pod wzgledem eksterieru , czyli moga być dopuszczane do hodowli jak to ładnie ppaula określiła obrzydliwe psy !
Z jednej strony naskakujecie na organizację która ma wysokie wymogi hodowlane tylko dlatego że nie nalezy do FCI a z drugiej pasuje Wam , że w innych karajach FCI laskę kładzie wogóle na wymogi hodowlane.hodowcy nie muszą jezdzic na wystawy , przeglady miotów robia sami , jest wiecej zaleceń niż nakazów , itd- ale to Wam pasuje ? ! sprawdzdzcie jak jest w hiszpanii , portugalii i innych jeszcze panstwach, co kraj to obyczaj i inne wymogi hodowlane, przy których regulamin PFK to brzytwa, i Wam z waszymi aspiracjami na pewno bliżej do PFK niż FCI w całym jego kształcie.

ppaula- zdania nie zmieniam o tobie, dla mnie osoba dla której jakiś pies czy psy są obrzydliwe nie zasługuje na miano miłośnika psów wogóle, i łopatologię zostaw dla siebie , bo widac że nie potrafisz przyswoic. merytorycznej wiedzy, ja niestety takich umiejętności nie posiadam , aby Ci to w twoim stylu wyłożyć - wybacz nie mój poziom.

tsunami- a kto ci powiedział , że byłem na 1 wystawie i jestem kompletnym laikiem ?
kynologią interesuję sie od dziecka , ilości wystaw na których byłem nawet nie spamiętam, więc fakt tsunami po 4 latach stażu kynologicznego - ucz sie pilnie ! i co najważniejsze z pokorą , bo tylko wtedy jest szansa na wymierne efekty tej nauki

Krystyna - 26-10-2011, 13:25

4dogs napisał/a:
Z jednej strony naskakujecie na organizację która ma wysokie wymogi hodowlane tylko dlatego że nie nalezy do FCI

wysokie wymogi hodowlane??? raczysz zartowac.
Gdzie ta organizacja ma wysokie wymogi hodowlane bo ja jakos ich nie zauwazylam...

ZKwP tez wysokich wymagan niestety nie ma. A powinien.

AnIeLa - 28-10-2011, 12:55

Proszę o trzymanie się tematu.

Sprawy osobiste proszę załatwiać poprzez prywatną wiadomość.

Każdy kolejny post nie na temat będzie usuwany.

Post nie odnosi się do powyższej wypowiedzi Krystyny

Krystyna - 28-10-2011, 13:06

JA sie tematu trzymam i o zadnych sprawach osobistych nie rozmawiam. Jesli masz Aniela takie uwagi to napisz prosze do kogo sie one odnosza bo Twoj post znajduje sie pod moim co moze blednie sugerowac ze do mnie piszesz.
Dziekuje.

inkapek - 28-10-2011, 13:50

Krystyna,
AnIeLa napisał/a:
Post nie odnosi się do powyższej wypowiedzi Krystyny
:)
Tsunami - 28-10-2011, 14:14

AnIeLa, czemu mój post został skasowany??? Nie rozumiem :-o Odpowiedziałam na pytanie 4dogs. On może mnie jawnie obrażać, a ja wyjaśnić skąd wiem, że jest on nieszczery i niegodny zaufania, to już nie! To nie jest sprawa osobista, ale zarzuca mnie i innym hodowcom tu nieznajomość tematu, podczas gdy sam pisze w sposób ordynarny i pozbawiony merytorycznego sensu.
Co to za wybiórcza cenzura???

ppaula2 - 28-10-2011, 18:01

Ja w takim układzie również proszę o wyedytowanie postów 4dogs, w których mnie obraża, a ja nie mogę się bronić ponieważ mój post został usunięty :(
4dogs - 30-10-2011, 13:48

Krystyna napisał/a:
4dogs napisał/a:
Z jednej strony naskakujecie na organizację która ma wysokie wymogi hodowlane tylko dlatego że nie nalezy do FCI

wysokie wymogi hodowlane??? raczysz zartowac.
Gdzie ta organizacja ma wysokie wymogi hodowlane bo ja jakos ich nie zauwazylam...

ZKwP tez wysokich wymagan niestety nie ma. A powinien.

Chwileczkę - psy przechodzą kwalifikacje hodowlane, są przeglądy miotów, badania czyli w sumie więcej niż w niejednej organizacji należącej do FCI , i nie chodzi tu czy to mało czy dużo tylko czy wszedzie na świecie jest tak samo w FCI jak wy tu piszecie, bo czepiacie sie organizacji polskiej w której wymogi istnieją a nie walczycie z organizacjami z FCI w których takowych nie ma ? sprowadzajac psa z Norwegii czy Angli może to byc szczenię którego rodzice nawet nie byli weryfikowani , miotu nikt nie ogladał i to jest ok? w myśl przysłowia cudze to dobre a nasze be ?

Nie wiem co napisały miłe Panie , ale chcę zauważyc iż ja osobiście w żadnym z postów nikogo osobiście nie atakuję a tylko staram sie własnie merytorycznie podejść do tematu i dyskusji , gdyż uwazam że Zk niestety nie ma monopolu na kynologie w naszym kraju, tak jak FCI na świecie , ja staram sie polemizowac a że nie zawsze moje opinie Wam odpowiadaja to cóz ja moge poradzić że nie becze jak by wam pasowało

szalej - 27-12-2011, 14:56

Wiem, że temat troche nie do tego, ale nie chce zakladac tematu nowego to zapytam tu. Wiem, ze wyjde na idiote, ale co tam U nas w polsce uznawane za psy rasowe i dopuszczane do wystaw sa psy posiadajace rodowod FCI, prawda? Jeśli pies ma rodowod ACK ( American Kennel Club) to czy tez w polsce uznawany jest za psa rasowego i normlanie dopuszczany do wystaw? Czy to ze soba nie koliduje?
Jeśli pies ma o taki rodowod:
http://www.holzmuehlelabr...m_files/309.png
To w polsce moze byc normalnie wystawiany? Bo wydaje mi sie, ze nie, ale chce miec pewność

albo taki: http://www.holzmuehlelabr...m_files/319.jpg