| |
forum.labradory.org
|
 |
Szkolenie - Behawioralna Smycz Treningowa - nowa nazwa dla dławika ?
Bora - 04-10-2011, 12:44 Temat postu: Behawioralna Smycz Treningowa - nowa nazwa dla dławika ? Często oglądam programy o szkoleniu psów: Cesara Millana, Victorii Stillwell, Jacka Gałuszki ( na youtube) itd.
Cesar Millan jasno w swoim programie określa miejsce człowieka w sforze, podkreśla że należy być asertywnym, spokojnym, konsekwentnym.
Pani Victoria raczej stawia na pozytywne wzmocnienia i nagradzanie smakołykami.
Dotychczas Jacek Gałuszka także... Co sądzicie o nowo wprowadzonej "metodzie" a właściwie nowym narzędziu jakim posługuje się Jacek Gałuszka ?
http://www.youtube.com/wa...A&feature=feedu
http://www.youtube.com/wa...&feature=relmfu
Mi to pachnie dość mocno Cesarem Millanem. Szkoda że nie można zadać pytania pod filmem (tzn można ale wymaga ono autoryzacji) bo zapytałabym u źródła... czym różni się BST od dławika ?
[ Dodano: 04-10-2011, 12:57 ]
Jeszcze co mi przyszło do głowy...Na tym filmiki widać metody zaczerpnięte od Cesara Millana: obserwacja ogona, głowy, uszu psa, podprowadzanie psa do innego tak, żeby stały do siebie tyłem, wygaszanie ekscytacji BST.
Dlaczego więc dławik jest "be" a BST "ajka" ?
AnIeLa - 04-10-2011, 13:42
| Bora napisał/a: | | Co sądzicie o nowo wprowadzonej "metodzie" a właściwie nowym narzędziu jakim posługuje się Jacek Gałuszka ? |
CM używa również tych smyczy.
| Bora napisał/a: | | Dlaczego więc dławik jest "be" a BST "ajka" ? |
Szczerze? Ja nie widzę różnicy działa, ale żadnym trenerem psów nie jestem. Jedyna różnica jaką zauważam to samo brzmienie dławik ma wydźwięk negatywny, natomiast behawioralna smycz treningowa o to to musi być cś dobrego
Grapy - 04-10-2011, 18:09
Jeju jakbym wiedziałą wcześniej to Grapiszek jużdawno by miał swoją ringówkę i pięknie by chodził na smyczy
ppaula2 - 04-10-2011, 18:17
No własnie tak się zastanawiałam, że to wygląda jak ringówka
No to na moją nie działa
Bora - 04-10-2011, 18:32
| AnIeLa napisał/a: | Szczerze? Ja nie widzę różnicy działa, ale żadnym trenerem psów nie jestem. Jedyna różnica jaką zauważam to samo brzmienie dławik ma wydźwięk negatywny, natomiast behawioralna smycz treningowa o to to musi być cś dobrego |
Ano właśnie. Jednak nie mogę pojąć jednego, przecież Jacek Gałuszka jest "pozytywny" a przecież zastosowanie korekty (bo to przecież korekta - szarpnięcie dławikiem) jest zaliczane do metod tradycyjnych/negatywnych.... więc o co tu chodzi ?
Szkoda że mój komentarz do tego filmiku na youtube nie został opublikowany
| ppaula2 napisał/a: | No własnie tak się zastanawiałam, że to wygląda jak ringówka |
Bo masz ringówkę a nie Behawioralną Smycz Treningową
ppaula2 - 04-10-2011, 18:39
| Bora napisał/a: |
|
Z reguły komentują tylko to co dobre
Bora - 04-10-2011, 18:43
| ppaula2 napisał/a: | | Bora napisał/a: |
|
Z reguły komentują tylko to co dobre |
Mój nie był zły, tylko może niewygodny
baska - 12-10-2011, 14:57
naczelny pozytywista polski, o. Rydzyk polskiego szkolenia psów nie może proponować dławika, chociaż dotarło do niego najwyraźniej, że czasem klikier nie pomoże, chyba że potrafi się nim celnie rzucać. Ale proszę państwa, nie dajcie się zwieśc pozorom, to nie żaden dławik, tylko smycz behawioralna, a używanie jej" nie jest awersją tylko komunikatem" hahaha (cytat z filmiku JG)
ps. jakbym uzyła oe tez byłoby to komunikatem
Bora - 12-10-2011, 19:51
| baska napisał/a: | jakbym uzyła oe tez byłoby to komunikatem |
Obroża Elektryczna w rękach tego szkoleniowca na pewno przyjęłaby bardziej "pozytywną" nazwę "Dalekosiężna obroża szkoleniowa" ?
baska - 13-10-2011, 18:24
no raczej idac tropem dlawika bylaby to obroza behawioralna zasilana bateria
Bora - 13-10-2011, 18:27
| baska napisał/a: | | no raczej idac tropem dlawika bylaby to obroza behawioralna zasilana bateria |
Ponoć tylko krowa nie zmienia zdania... Fajnie że szkoleniowcy się rozwijają, szukają innych rozwiązań, tylko po co ta farsa z nadawaniem nazwy narzędziom które stosowane są od lat ?
Krystyna - 13-10-2011, 18:35
No rece mi opadly .....
Ringowka jako behawioralna smycza treningowa. Jak zaczynalam zabawe z psami to sie dławik nazywalo albo obroza zaciskowa.
Labrador, ktorego trzeba dlawikiem uczyc chodzenia przy nodze - dla mnie porazka szkoleniowca.
I jak zwykle przerost formy nad trescia.
Bora, teraz nie ma ciecia czy woznego tylko sa pracownicy ochrony, nie ma komiwojażerow tylko sprzedawcy bezposredni, nawet ludzie nie sa grubi tylko puszysci. Wiec i dlawik to nie dlawik tylko behawioralna smycz treningowa......
Bora - 13-10-2011, 18:43
| Krystyna napisał/a: | Bora, teraz nie ma ciecia czy woznego tylko sa pracownicy ochrony, nie ma komiwojażerow tylko sprzedawcy bezposredni, nawet ludzie nie sa grubi tylko puszysci. Wiec i dlawik to nie dlawik tylko behawioralna smycz treningowa......
|
Racja
aganica - 13-10-2011, 18:49
| Krystyna napisał/a: | | teraz nie ma ciecia czy woznego tylko sa pracownicy ochrony | Tiaaa /sory za offa/ u nas w pracy już nie ma Pań sprzątaczek, teraz są konserwatorki powierzchni płaskich.
Więc nie ma się co dziwić że, tak okropna rzecz jak dławik... zmieniła nazwę
baska - 14-10-2011, 21:18
no ja tez sie ciesze z rozwoju u p. Galuszki. Tylko po co tyle hipokryzji?
AnIeLa - 15-10-2011, 10:21
| baska napisał/a: | | Tylko po co tyle hipokryzji? |
szkolenie pozytywne przecież Nazwa dławik tu nie pasuje
baska - 15-10-2011, 18:51
pozytywny marketing
dominika92 - 29-05-2012, 15:25
http://www.szkoleniepsow....lapce,8367.html
ciekawe. Dyskusja już dość długa, dla zainteresowanych poruszany jest tu również ten temat..
AnIeLa - 29-05-2012, 17:44
O uwielbiam odpowiedzi tego Pana
Dużo słów jak zawsze a konkretów mało
baska - 29-05-2012, 22:44
w sumie, ok, tylko po co ten szalony marketing mydlacy oczy "nie uzywamy kolczatek, oe, awersji". To nieprawda. W wielu przypadkach rozsadnie i madrze wykorzystuje sie wszystko ww, robi tak wiekszosc trenerow, ci uczciwi mowia to wprost. Inni robia to w "krzakach".
neravia - 29-05-2012, 23:00
Ja nie rozumiem osób używających dławnika jako normalnej obroży, naprawdę labrador tego nie potrzebuje do nauki. Po części mogę się zgodzić że trenerzy wykorzystują go, ale taka przeciętna osoba nie koniecznie wie jak się tego używa. Mi pokazał trener ale i tak nie stosuję, nie podoba mi się i po co skoro wszystko ładnie wychodzi na zwykłej obroży. Tak jak przyglądam się temu za granicą to widzę różnice, tuta kontrowersje w szkołach dla psów budzi dławnik, o kolczatce nikt nawet nie wspomina bo to odległa przeszłość, nikt tego nie stosuje.
baska - 29-05-2012, 23:24
czym innym jest szkolenie, czym innym korekta szkolenia, czy jego braku. Braki szkolenia lub bledy objawiaja sie agresja do ludzi i zwierzat (roznego stopnia), ucieczkami, gonieniem zwierzyny czy samochodow, samookaleczaniem itp. Nie kazdy z tych problemow da sie naprawic stosujac wylacznie pozytywne metody. Wie juz o tym nawet bastion polskiego pozytywizmu J. Galuszka. Albo zawsze wiedzial tylko udawal ze nie wie. Problemem w tej dyskusji nie jest to czy stosuje i jak, tylko jak on sam to przedstawia. Traci hipokryzja, skoro mederuje wypowiedzi osob bedacych zwolennikami innych metod szkolenia a sam niejako za plecami swojej publicznosci tez uzywa korekty !!!
nata - 30-05-2012, 09:47
| baska napisał/a: | | Albo zawsze wiedzial tylko udawal ze nie wie. Problemem w tej dyskusji nie jest to czy stosuje i jak, tylko jak on sam to przedstawia. Traci hipokryzja, skoro mederuje wypowiedzi osob bedacych zwolennikami innych metod szkolenia a sam niejako za plecami swojej publicznosci tez uzywa korekty !!! |
Zgadzam się... zauważyłam u niego już dawno tą tendencję, tylko miałam wrażenie, że niektórzy bali się o tym głośno mówić, by czasem nie obrazić polskie szkoleniowe "guru".....
Karoola - 30-05-2012, 21:00
hahaha. Przeczytajcie sobie 3 post Pana Jacka w tym wątku, który podesłała Domi... Dokładnie fragment zaczynający się od "Dzięki temu, że dostosowujemy działania (...)"
Śmiechu warte
[ Dodano: 30-05-2012, 21:09 ]
Sorry, to się da wyczytać w każdym poście...
Cóż za hipokryzja... mówiłam już, że za nim nie przepadam...
nathaliena - 31-05-2012, 00:22
Przeczytałam ten temat, jestem w szoku..
Sytuacja z Reksiem mną wstrząsnęła.
Rysia88 - 01-06-2012, 21:11
| nathaliena napisał/a: | | Przeczytałam ten temat, jestem w szoku.. |
Też sobie poczytałam. Czuję niesmak - miałam trochę inne wyobrażenie o p.Jacku Gałuszce - nie to, żebym była jakąś fanką... no ale po prześledzeniu tej dyskusji mam mieszane uczucia co do niego...
|
|