|
forum.labradory.org
|
|
Karmy suche - Cena kontra dawkowanie i jakość
groszeek - 04-03-2010, 23:21 Temat postu: mam niewielka kwote na jedzenie dla szczeniaka powiedzcie mi jaka karma do 130 zl 15 kg bedzie najlepsza dla 7 tyg szczeniaka
moze byc ta??
PURINA DOG CHOW Puppy Lamb & Rice 15kg
AniaCz. - 04-03-2010, 23:46
Purina dog chow to przecietna karma. Ja bym mimo wszystko odzalowala i kupila cos lepszego.
Na przyklad
http://www.telekarma.pl/p...spfrontline.htm
http://www.telekarma.pl/p...large.15.kg.htm
http://www.telekarma.pl/p...price.15.kg.htm
groszeek - 05-03-2010, 00:13
karmil ktos szeniaka tym arionem??
albo co powiecie otej PROFILUM Junior Turkey with Lamb
emila244 - 05-03-2010, 07:51
http://allegro.pl/listing...at=1&category=0
Fitmin maxi puppy, karmiłam tym moja Nigrę do wieku 5 miesięcy i naprawdę byłam zadowolona. Ceny też nie są kosmiczne.
goldi845 - 05-03-2010, 09:00
ja polecam Ariona dosyć tani a dobry Nivie bardzo smakuje
AnTrOpKa - 05-03-2010, 10:46
groszeek, pamietaj ze jak juz wybierzesz karme, to musisz zaobserwowac czy Twojemu pieskowi pasuje tzn czy nie puszcza bączków i nie ma problemów z drapaniem się
Ryniu - 05-03-2010, 12:53
Z najtańszych Arion, tu masz dwupaki 30 kg które się lepiej opłacają - transport gratis. http://www.zooekspres.pl/....php?idc=4_6_32
Bora - 05-03-2010, 12:59
To zaraz... groszek, masz dorosłego laba od cioci z Anglii czy szczenię ?
JOA27 - 09-03-2010, 09:28 Temat postu: karma Ja karmie nasza sunie karma royal canin junior, wczesniej ta sama karma ale baby dog ( wcześniej namaczałam ją żeby łatwiej je sie połykało), fakt nie jest tania ale teraz jest promocja 15kg +3 kg cena 189zł. Ta karmę poleciła nam pani weterynarz która ma hodowlę labków( super dziewczyna)
matylda - 15-03-2010, 20:12
Moja czekolada tez zajada Arion Premium,jestem bardzo zadowolona Royala nie chciał,a po Eukanubie puszczał smierdzace baki,teraz pies jest zadowolony no i zabawek wiecej skoro na karmie oszczedzamy
Kinia1 - 17-05-2010, 06:55
Luna dostaje Royal Canin LAbrador retriver junior i jest zadowolona, z resztą ja też. Jak próbowałam dawać jej purinę to puszczała co chwilę takie bąki, że nie dało się z nią wytrzymać w jednym pomieszczeniu A po royalu nic jej nie jest
orlosia - 17-05-2010, 14:20
groszeek, a moze jak nie chcesz duzo kasy wydawac na karme to poprostu psiakowi gotuj
dzionga - 17-05-2010, 15:58
Gotowanie wcale nie wychodzi taniej... Polecam Brit,Eukanube lub arion premium
Adu - 17-05-2010, 16:41
dzionga, a Ty gotujesz swojej Claire, czy karmisz ją tylko karmą? P.S. buziaczki dla niej
dzionga - 17-05-2010, 16:50
Adu, gotowałam przez jakiś czas,ale także dawałam karmę tylko mniejsze ilości. W rezultacie i tak nie wyszło mi to taniej.. Teraz daję suchą karmę i czasem dosmaczam jej xD
brahmadaitya - 17-05-2010, 19:29
ja polecam brit care junior large cena 134 zł za 12,5 kg a karma bardzo dobra.
orlosia - 18-05-2010, 13:09
dzionga, wychodzi
papisia - 18-05-2010, 14:18
orlosia12 napisał/a: | wychodzi |
Uwzględniasz wszystkie koszty czy tylko składniki ?
Adu - 18-05-2010, 14:56
Też mi się wydawało, że cenowo wychodzi na to samo. Cóż... decydując się na psa wiedziałam, że wiąże się to z kosztami. Dlatego nie będę jej karmić cały czas tym samym. Chciałabym jej jakoś urozmaicać, a nie tylko karmę ; )
orlosia - 18-05-2010, 15:54
papisia, taniej jest kupic składniki i samemu ugotowac wiesz co pies je...
natomiast kupic karme 15kg za ok 200 zł ... na ile to starczY?
emila244 - 18-05-2010, 16:03
orlosia12 napisał/a: | wiesz co pies je... | no tak, ale raczej nie zbilansujesz tego odpowiednio i trzeba psu dodawac suplementy. orlosia12 napisał/a: | natomiast kupic karme 15kg za ok 200 zł ... na ile to starczY? | na ponad 1,5 miesiąca w naszym przypadku.
brahmadaitya - 18-05-2010, 20:42
teoretycznie można byłoby gotować...ja w niedziele daje Leserowi taki "lepszy obiad" i wtedy dostaje np. ryż z mięskiem i warzywami. Ale na takie codzienne gotowanie chyba bym się nie zdecydowała. Pies w dobrej karmie ma wszystko to czego mu potrzeba i chyba mu smakuje bo Leser jakoś nie narzeka fakt faktem czasem dla smaczku kupie mu puszkę z gran carno ale to jako dodatek
papisia - 18-05-2010, 21:08
orlosia12 napisał/a: | taniej jest kupic składniki i samemu ugotowac wiesz co pies je... |
A możesz napisać jak wygląda przykładowy posiłek Rubena?
Adu - 19-05-2010, 10:07
dasz 200 zł. na cały miesiąc, no zależy... może mniej, a tak to musisz codziennie zużywać gaz wodę, takie tam rzeczy plus jeszcze składniki. Raczej wyjdzie na jedno... A przynajmniej zbliżona kwota
dzionga - 19-05-2010, 10:21
Mi wychodziło drożej niż karma,bo kupuję Eukanube 15kg za 119 zł. A jak gotowałam to musiałam zrobić zapas ryżu,kupowałam mięso z kurczaka,warzywa i różne witaminy i do tego jak napisała Adu zużywa się wodę,gaz itp.
A i jeszcze dodam że eukanuba dla Claire wystarczy na około 1.5 miesiąca.
Adu - 19-05-2010, 10:24
No nieźle... Mojej kumpeli labek żywi się właśnie Eukanube i 15 kg starcza na max. 1 miesiąc Ale ona go sobie trochę utuczyła moim zdaniem...
Salerno - 19-05-2010, 10:53
orlosia12 napisał/a: | papisia, taniej jest kupic składniki i samemu ugotowac wiesz co pies je...
natomiast kupic karme 15kg za ok 200 zł ... na ile to starczY? |
Nie zgadzam się z Tobą. Ja i moja mama myślałyśmy, że jak będziemy gotowali Bazylowi jedzenie to faktycznie wyjdzie nas to taniej ale po obliczeniu ile wydajemy na gotowane jedzenie a ile na karmę to karma zdecydowanie bardziej się opłaca. Gotowałyśmy co 2 dzień bo na tyle starczał wielki garnek jedzenia. Wydawałyśmy co drugi dzień około 20zł. Niekoniecznie 15kg karmy kosztuje 200zł. A do gotowanego jeszcze witaminy itp.Teraz pies je karmę a gotujemy raz na jakiś czas dla urozmaicenia więc gotowane jedzenie wcale nie wychodzi taniej!
Adu - 19-05-2010, 11:45
Salerno, zgadzam się z Tobą
orlosia - 19-05-2010, 12:06
papisia, kasza lub ryz gotowany na kosci z dodatkami... niewiem dokładnie bo moja mama to gotuje starcza na ok. 3 dni...
supmlementy tez dostaje wiec witamin nie brakuje
zdaje sobie sprawe ze worek karmy wychodzi taniej ale mojej mamie tego nie przetłumacze.
a Rubenik jest szczęsliwy bo moze sie ubrudzic w jedzonku jak swinka
gwiazdka - 19-05-2010, 12:13
hym mi weterynarz powiedział ,że kasza... kategorycznie nie dla psów...
dzionga - 19-05-2010, 12:52
gwiazdka, zgadzam się,raz spróbowałam kaszę to moja claire miała biegunkę. Teraz unikamy kaszy,zresztą teraz to w ogóle bardzo rzadko gotuję,wolę dosmaczać do karmy niż gotować
gwiazdka - 19-05-2010, 13:00
dzionga, no ja też dałam pare razy jak się nie znałam .. pózniej spytałam co najlepiej do jedzenia... to mówił... tylko nie kasza... bo wiadomo pęcznieje pózniej w brzuszkach... i nie mogą za bardzo jeść..
orlosia - 19-05-2010, 15:08
zależy jaka... kasza jaglana jest szkodliwa
w naszym przypadku jest to jęczmienna
gdyby szkodziła ona Rubenowi nie przezył by na niej roku
dzionga - 19-05-2010, 15:57
orlosia12, a ja właśnie dałam jęczmienną,z tym że moja Claire ma bardzo delikatny żołądek..
orlosia - 19-05-2010, 16:40
dzionga, Ruben od początku był tak karmiony... my tylko pod trzymaliśmy jego zwyczaje
dzionga - 19-05-2010, 16:49
orlosia12, ok przecież ja nie twierdze że to jest coś złego xD. Tylko właśnie kasza jęczmienna szkodzi mojej Claire,ale jak już wcześniej wspomniałam to Claire ma wrażliwy żołądek i jej to zaszkodziło.. I dobrze że gotujesz swojemu psu,bo taka różnorodność jest nawet wskazana . Z tym że mi ekonomiczniej wychodzi sucha karma . Rodzice kupili psy,a ja z swoich alimentów je utrzymuje
Bora - 19-05-2010, 16:53
orlosia12, a jak bilansujesz posiłek? Jak obliczasz czy dostarczasz psu odpowiednie ilości białka, węglowodanów, tłuszczy. Nie tylko ilość ma znaczenie, ale i jakość podawanych składników.
orlosia12 napisał/a: | gdyby szkodziła ona Rubenowi nie przezył by na niej roku |
A co to za argument? Robiłaś psu badania aby dowiedzieć się czy niczego mu nie brakuje?
orlosia - 19-05-2010, 17:47
Bora, nie bilansuje nie musze sie bawic w dietetyka kiedy wiem ze pies dostaje jeszcze salvikal
Ruben ma robione badania co pół roku... wszystko jest w normie
gdyby było inaczej i jedzenie gotowane szkodziło by psiakom niebyło by to takie powszechne...
AniaCz. - 21-05-2010, 12:10
Moja Negra w chwili obecnej jest na Barfie. Po polrocznej mece z alergiami na roznego rodzaju karmy stwierdzilam, ze z tym koniec. Karmilam ja karma Arden grange z jagniecina, arionem na jagniecinie , eukanuba z kurczakiem i pies wygladal jak poltora nieszczescia. W tej chwili dostaje ryz gotowany na kurczaku, surowe miesa typu wolowina, jagniecina, watrobka z kurczaka i jagnieciny, serca wolowe, indycze. Do tego warzywa roznego rodzaju takie jak: marchew, brokuly, szpinak. Surowe zoltko dwa razy w tygodniu, twarog, jogurt naturalny od czasu do czasu i oczywiscie witaminy.
Powiem jedno juz po dwoch tygodniach takiego jedzenia Negra przestala sie drapac, siersc sie blyszczy, wypada jej o wiele mniej wlosow i zero bakow.
xym82 - 08-02-2011, 11:18
AnTrOpKa napisał/a: | groszeek, pamietaj ze jak juz wybierzesz karme, to musisz zaobserwowac czy Twojemu pieskowi pasuje tzn czy nie puszcza bączków i nie ma problemów z drapaniem się |
Moja sunia nie puszcza bączków,ale właśnie strasznie się drapie i gryzie. Pchełek nie ma... Zastanawiam się czy to wina karmy,dostaje Purine Pro Plan... U hodowcy jadła niestety Pedigree, więc jeszcze kilka dni ją tym karmiłem. W ten sam dzień jak ją wziałem ,wykąpałem ją ,bo brzydko pachniała że tak powiem. Szampon dla juniorów 8in1.. Wydaje mi się ,że przez pierwsze dni sierść nie wychodziła,później bardziej,co widać na ubraniach jak ja brałem na ręce. Co może być przyczyną drapania? Wydaje mi się, że Pro Plan nie przypasował, chcę zmienić,a może karma dla alergików? Pozdrawiam.
i3l4z0 - 09-02-2011, 11:00
xym82, Karmy dla alergików są bardzo drogie. Więc to zależy jaką kwotę chcesz przeznaczyć na karmę. Może po prostu nie przypasowała jej purina. Idz do sklepu zoo i kup kilka próbek innych karm. Naj mniej uczulający jest łosoś może coś z tej grupy karm. Możesz też spróbować jagnięciny.
AnIeLa - 09-02-2011, 11:21
xym82, a ile dni karmiłeś ją puriną i jaką purina? Przyczyną wypadania włosa może być temperatura w pomieszczeniu, może macie w mieszkaniu cieplej niż tam gdzie sunia wcześniej była.
xym82 - 09-02-2011, 13:05
Myślę,że około 150 zl za wór, plus minus coś tam,wiadomo.. Temperatura na pewno w mieszkaniu jest wyższa tu gdzie teraz jest...A karma to Pro Plan puppy original ,dostaje ją niecałe 3 tygodnie..
AnIeLa - 09-02-2011, 13:21
xym82, ta karma jest z kurczakiem może kurczak ją uczula?
http://www.telekarma.pl/p....rice.14.kg.htm
tutaj jest z jagnięciną też PPP.
xym82 - 11-02-2011, 23:11
Hmm,zobaczymy:) Dzięki za porady:)
kasia89t - 13-02-2011, 23:17
Ja polecam BRIT CARE JUNIOR LARGE BREED LAMB/RICE na Borysa działa świetnie,znowu mu się sierść błyszczy,z mordki nie śmierdzi i nie puszcza bąków. No i mieści sie w 150zł już z przesyłką
oleska2803 - 13-02-2011, 23:22
również polecam tą karmę Snickers jest na niej i sierść mniej wypada, łupieżu nie ma, kupy ok, cena 12 kg do 150zł już z przesyłką
xym82 - 15-02-2011, 20:37
Już kupiłem Arion premium,zobaczymy.. Jak coś to następny worek to będzie Brit Care...:)
marta0801 - 10-03-2011, 12:16
witam.mam 10-cio tygodniowego labka i karmie go PURINA DOG CHOW PUPPY,nie ma zadnych problemow trawiennych,hodowca tez karmil ta karma wiec przy takiej zostalismy.
Areeek1996 - 14-03-2011, 19:19 Temat postu: tania karma nie mam dużo oszczędności ale musze wykarmić moją 5 miesięczną Sonie. Jakiej karmy najlepiej używać. ale jakiejś taniej..? i co dajecie swoim labkom na obiad..?
Nataeelll - 14-03-2011, 19:27
Kasze, ryż, makaron z jakimś mięsem lub po prostu z konserwą z puszki dla psa
tenshii - 14-03-2011, 19:28
Nataeelll napisał/a: | Kasze, ryż, makaron z jakimś mięsem lub po prostu z konserwą z puszki dla psa |
Myślę, że karma wyjdzie taniej. I lepiej dla rozwijającego się psa
Może spróbuj Ariona Premium?
Nataeelll - 14-03-2011, 19:35
tenshii napisał/a: | Myślę, że karma wyjdzie taniej. I lepiej dla rozwijającego się psa |
Moja Sunia suche też dostaje
Mistique - 14-03-2011, 19:42
Hmm.. Leina dostaje Pedigree, czasem coś innego. W poprzednim domu dostawała Dog Chow. U nas jakoś nie bardzo chciała to jeść i tak stoją w domu 2 worki bezpańskiej karmy.
Jadłospis dnia wygląda mniej więcej tak: Rano śniadanie - suche pedigree dla szczeniąt (w czasie jak wypadnie jej pare ząbków rozmaczamy wodą), na obiad zazwyczaj coś innego - najczęściej jak mamy na obiad coś, co piesek może zjeść to dostaje troche (jakieś pomidorówki z ryżem - z przewagą ryżu, albo makaronu z odrobiną rosołu), a jeśli nie ma nic takiego, to gotujemy mu ryż czy makaron i dokładamy do tego mokrą karmę - saszetkę pedigree. Na kolację znowu sucha karma.
Leina pod względem własnego jedzenia jest trochę wybredna i raczej nie bardzo lubi jeść karmę na śniadanie obiad i kolację Stąd też staramy się, żeby dostała też coś innego w ciągu dnia. Ale jeśli piesek jest niewybredny, to na pewno karma sucha wystarczy i będzie całkiem dobra. W dodatku pedigree nie jest jakoś super drogie, a z tego co się orientuje nie jest jakąś złą karmą. Leinie nawet odkąd stosujemy taką dietę przeszedł łupież który miała kiedy wzieliśmy ją do nas, a fuyterko ma miękkie i lśniące
Areeek1996 - 14-03-2011, 19:45
a makaron gotowany.. i z jakim mięsem..? i czy przy 1 cieczce moge pokryć Sonie
tenshii - 14-03-2011, 19:51
Areeek1996, dawaj jej karmę
Po co chcesz ją kryć?
Mistique - 14-03-2011, 19:54
Nie za wcześnie na myślenie o kryciu psa? Poza tym.. po co?
effcyk - 14-03-2011, 19:54
Mistique napisał/a: | W dodatku pedigree nie jest jakoś super drogie, a z tego co się orientuje nie jest jakąś złą karmą |
oj uwierz , jest złą karmą to tkzw karma, która z mięsem ma tyle wspólnego, że może koło jakiejś konserwy w sklepie stoi
Mistique - 14-03-2011, 19:55
effcyk napisał/a: | Mistique napisał/a: | W dodatku pedigree nie jest jakoś super drogie, a z tego co się orientuje nie jest jakąś złą karmą |
oj uwierz , jest złą karmą |
Widocznie nie jest złą, skoro nasz weterynarz tak twierdzi. Co więcej jakoś nie widać po psiaku, żeby coś mu dolegało w związku z jej jedzeniem. Po co takie komentarze?
Nataeelll - 14-03-2011, 19:55
Ja najczęściej daje psią puszkę, czasami kaszankę dodaje albo wątróbkę
Przy pierwszej cieczce nie radze dopuszczać, sunia będzie zdecydowanie za młoda...
tenshii - 14-03-2011, 19:56
effcyk napisał/a: | oj uwierz , jest złą karmą |
oj jest
a to, że pies ją lubi o niczym nie świadczy.
Chociaż właściwie świadczy. Coś musi w sobie mieć, żeby smakowała, skoro nie ma niczego wartościowego
tenshii - 14-03-2011, 19:57
Mistique napisał/a: | skoro nasz weterynarz tak twierdzi |
nie każdy wet jest dobry mój były kazał mi zaszczeniać sukę dla zdrowia
Mistique napisał/a: | Co więcej jakoś nie widać po psiaku, żeby coś mu dolegało w związku z jej jedzeniem |
jest młoda, silna, zdrowa - karmiąc pedigree nie inwestujesz raczej w jej przyszłe zdrowie
Nataeelll napisał/a: | Przy pierwszej cieczce nie radze dopuszczać, sunia będzie zdecydowanie za młoda... |
WOGÓLE, nie tylko przy pierwszej
effcyk - 14-03-2011, 19:57
Mistique napisał/a: | Widocznie nie jest złą, skoro nasz weterynarz tak twierdzi. Co więcej jakoś nie widać po psiaku, żeby coś mu dolegało w związku z jej jedzeniem. Po co takie komentarze? |
teraz jej nic nie bedzie młoda jest, wyniki wyjdą za parę lat na światło dzienne - jak to piesek żywiony pedigree ma się "świetnie " w cenie np 15kg pedigree mozesz kupić o wiele lepszą karmę.
Ale Twój wybór - i nie bierz sobie moich komentarzy jako atak na Ciebie , bo to nie mój cel by atakować - każdy Ci napisze na tym forum, że pedigree to nie jest dobry wybór.
Nataeelll - 14-03-2011, 19:59
Nie każdy ma dość funduszy aby kupować karmy o wygórowanych cenach z "najwyższych półek".
Każdy kupuje to na co go stać, takie moje zdanie
tenshii - 14-03-2011, 20:01
Nataeelll napisał/a: | Nie każdy ma dość funduszy aby kupować karmy o wygórowanych cenach z "najwyższych półek". |
Nikt nie mówi o karmach z wygórowaną ceną.
Arion Premium to koszt 112 zł za 15 kg - starczy na minimum miesiąc.
Policz ile miesięcznie wydajesz na mięso, ryże, makarony i inne takie... Nie zamkniesz się w 112 zł. Tym bardziej, że do takiego jedzenia trzeba podawać witaminy.
Nataeelll - 14-03-2011, 20:04
Nie wyobrażam sobie karmić psa tylko suchym
zaradna - 14-03-2011, 20:05
Mistique napisał/a: | Widocznie nie jest złą, skoro nasz weterynarz tak twierdzi. Co więcej jakoś nie widać po psiaku, żeby coś mu dolegało w związku z jej jedzeniem. |
To ja bym radziła niedość, że karmę zmienić to i weterynarza.
Na razie nie widać ale za jakiś czas...
Pedigree to świństwo. Psy je lubią bo one są jak np. dla ludzi fast foody, a wiadomo one zdrowe nie są.
Areeek1996, nie mam pojęcia czemu chcesz pokryć sukę, ale z pewnością więcej na tym stracisz niż zyskasz
effcyk - 14-03-2011, 20:05
Nataeelll napisał/a: | Nie każdy ma dość funduszy aby kupować karmy o wygórowanych cenach z "najwyższych półek". |
15kg Pedigree junior 87zł , karma Arion Junior 15 kg- 79zł
różnica nie tylko w cenie, przedewszystkim w składzie przeogromna - na korzyść Ariona. Nie wspominając o zdrowiu psa.
Teraz mi napisz, na co więcej idzie funduszy
AnIeLa - 14-03-2011, 20:07
Mistique napisał/a: |
Widocznie nie jest złą, skoro nasz weterynarz tak twierdzi. Co więcej jakoś nie widać po psiaku, żeby coś mu dolegało w związku z jej jedzeniem. Po co takie komentarze? |
,pedigree to karma marketowa, fastfoodowa dla psa, coś jak dla człowieka chipsy. Psy jedzą ja chętnie ponieważ jest bogata w rożne dosmaczacze.
Radzę zmienić karmę, przy jej cenie naprawdę nie warto kupować jest mało warta i droga jak na swoją jakość
Edit. I wystarczy spojrzeć na dawkowanie. Pies o wadze 40 kilo czyli taki jak lab powinien zjeść około 500 gram czyli jedno opakowanie.
tenshii - 14-03-2011, 20:07
Nataeelll napisał/a: | Nie wyobrażam sobie karmić psa tylko suchym |
mój pies nie je tylko suchego
dostaje smaki, kości, warzywa, owoce.
Ale nie je żadnych ludzkich gotowanych rzeczy
Nie jest nieszczęśliwa. I jest zdrowa
oleska2803 - 14-03-2011, 20:08
moi weterynarze z Ciechanowa i Gdańska odradzają pedigree, to jest naprawdę kiepska karma, fajne ładne reklamy nie świadczą o jakości i w tej cenie można kupić znacznie lepszą, a komentarze są po to żeby uświadomić i pomóc bo szkodliwość nie wyjdzie po miesiącu a po latach, młodemu pieskowi nic nie będzie ale odbije się to na jego późniejszym zdrowiu. Poczytaj dział o karmach tutaj na forum i wszystkiego się dowiesz. Tak samo saszetki w cenie saszetki spokojnie możesz pieskowi kupić już normalne mięso bo saszetki to straszne gówno. Dla młodego psa w trakcie rozwoju powinno się zainwestować w naprawdę dobrą karmę to zaprocentuje potem.
tenshii - 14-03-2011, 20:10
Mistique, a ten Twój wet to Ci czasem tej karmy nie sprzedaje u siebie?
Mistique - 14-03-2011, 20:10
Nataeelll napisał/a: | Nie każdy ma dość funduszy aby kupować karmy o wygórowanych cenach z "najwyższych półek".
Każdy kupuje to na co go stać, takie moje zdanie |
Nie no to też nie chodzi o to, żeby kupować też jakieś śmieci. Bo wiadomym jest, że wraz z kupnem psa liczyć się trzeba też z kosztami. Owszem, na Royal Canin sobie raczej pozwolić nie możemy, ale poza tym forum o pedigree złych opinii nie słyszałam i zastanawiam się tylko skąd Wy macie takie informacje? Chyba nie każdy z Was jest technikiem żywienia psów czy weterynarzem czy pracuje w wytwórni tych karm. Bardzo chętnie dowiem się jakie są inne lepsze karmy w podobnej cenie do pedigree, skoro piszecie, że są tak owe. Weterynarza akurat znam już bardzo długo, chodziłam do niego z poprzednimi zwierzakami i naprawdę nie mam zarzutów, więc nie ma co na niego robić nagonki, że jest zły. W końcu sam karmy nie polecał, tylko powiedział, że nie jest najgorsza. Z drugiej strony chciałabym też Was uświadomić w tym, że to nie jedynie karma wpływa na zdrowie przyszłe naszych piesków. Ba.. karma jest tylko składową tego, co może się takiemu psiakowi kiedyś przydażyć. Osobiście znam jednego właściciela pieska (rodowodowego malamuta), który był karmiony najlepszymi karmami, a niestety długo nie pożył.
Tak więc, słucham propozycji tych podobnych cenowo, a lepszych karm, bo oczywiście chcę dla swojego piesa jak najlepiej. Chciałam tylko byście nie nagabywali na kogoś jeśli uznacie, że coś Wam się nie podoba, a nie umieli tego bardziej racjonalnie uargumentować, niż "tak jest i już". Przyznaje, że sama nie za bardzo znam się na karmach ich składnikach itd, ale znam się trochę na marketingu i wiem, że wysoka cena nie zawsze równa się wysoka jakość na co ludzie się zazwyczaj nabierają.
oleska2803 - 14-03-2011, 20:11
Jeśli chodzi o gotowane, to makaron, ryż, pure z ziemniaków + warzywa + mięcho, jajko, owoce jak najbardziej ale dobrze kupić wtedy i dodawać jakieś preparaty na stawy.
Mistique - 14-03-2011, 20:13
tenshii napisał/a: | Mistique, a ten Twój wet to Ci czasem tej karmy nie sprzedaje u siebie? |
Nie, ten wet nie sprzedaje karmy. W sensie, nigdy nie słyszałam, żeby coś proponował komukolwiek.
Powiedzcie mi czy ten Arion Premium to dla szczeniąt też jest OK?
Nataeelll - 14-03-2011, 20:14
Akurat nie chodziło mi tu o pedigree ale oczko, nie mam zamiaru się sprzeczać...
Każdy ma swoje racje, wychowuje i karmi psa po swojemu....
Dziękuję i pozdrawiam
effcyk - 14-03-2011, 20:15
Nataeelll napisał/a: | Nie wyobrażam sobie karmić psa tylko suchym |
ja daje psu gotowane ale i suche i dbam o to, żeby sucha karma też była dobrej jakości z mięsem i witaminami a nie chłam z marketu nic nie warty . Gdzieś w jakimś temacie pisałam - że za całe jedzenie psa mieszcze się w granicah miesięcznych do 120 zł . Na to samo Cie wyjdzie jak nie więcej, jeśli będziesz karmiła mokrym i suchym pedigree bo pedigree mięsa nawet w sobie nie ma, nie mówiąc o wspomagaczach na stawy czy witaminy, gdzie w takiej sytuacji wydajesz osobno pieniądze na dodatkowe suplementy. Jedyne co możesz odczytać na opakowaniu Pedigree to BHT , BHA E -321 itp - to z pewnością nie witaminki, tylko szkodliwe konserwanty i bawrniki. Dziewczyny naprawdę, dajcie sobie wytłumaczyć, że karmyz supermarketu wychodzą tak samo, baa nawet drożej niż te dobre jakościowo karmy, których próżno szukać na półkach w markecie. Płacąc za pedigree płacicie tylko za piękne, żółte opakowanie . Nikt Wam tu na złość nie robi - takie są fakty.
Mistique napisał/a: | Powiedzcie mi czy ten Arion Premium to dla szczeniąt też jest OK? |
napewno nie można porównać go z pedigree .
Pedigree Arionowi do pięt nie dorasta .
AnIeLa - 14-03-2011, 20:18
Mistique napisał/a: | Tak więc, słucham propozycji tych podobnych cenowo |
na poprzedniej stronie podała ją effcyk chociażby.
Mistique - 14-03-2011, 20:18
effcyk napisał/a: |
Mistique napisał/a: | Powiedzcie mi czy ten Arion Premium to dla szczeniąt też jest OK? |
napewno nie można porównać go z pedigree .
Pedigree Arionowi do pięt nie dorasta . |
Proszę, czytaj uważnej, to co piszę Nie pytałam czy jest lepszy, tylko czy jest to karma dla szczeniąt czy dla dorosłych psów.
effcyk - 14-03-2011, 20:21
Mistique napisał/a: | Proszę, czytaj uważnej, to co piszę Nie pytałam czy jest lepszy, tylko czy jest to karma dla szczeniąt czy dla dorosłych psów. |
google Twoim sprzymierzencem - Ariona - jeśli mowa o Premium , jest wiele rodzajów - dla młodych, starych psów, dużych , małych - szukaj tych Puppy Large (Breed) .
oleska2803 - 14-03-2011, 20:22
argumentem powinno być np to że w Pedigree, Chapie i innych temu podobnych jest znikomy procent mięsa. Poczytaj dział o karmach tu już padały argumenty dlaczego. Nikt Ci Royalem karmić nie każe bo jakbyś troszkę poczytała to cena nie jest tym czym się powinno sugerować a czytać składy karm, RC ja osobiście nie polecam bo uważam że jest kiepski z wygórowaną ceną.
Ja akurat karmię Brit Care to jest 150zł za 12 kg więc drożej o Pedigree, ale zwykły Brit już kosztuje ok 100zł a jest znacznie lepszy. Najważniejsze ile mięsa jest w składzie karmy w Brit jest 35% mięsa i produktów pochodzenia, w Pedigree tylko 4% widać różnice. Na tym forum już były takie rozmowy trzeba tylko poczytać. Trzeba też pamiętać że psy ras dużych mają większe wymagania żywieniowe niż takie małe kundelki, dlatego gównie na forach o danych rasach spotkasz się z opiniami na temat odpowiednich karm.
Mistique - 14-03-2011, 20:25
oleska2803 napisał/a: | pure z ziemniaków |
Ja słyszałam, że pieski nie trawią ziemniaków. (?!)
tenshii - 14-03-2011, 20:27
Mistique napisał/a: | Ja słyszałam, że pieski nie trawią ziemniaków |
nie trawią, ale nie otrują się nimi.
Ziemniaki działają jak zapychacz zwyczajny
Nataeelll - 14-03-2011, 20:27
Tak to prawda skrobia jest dla psów ciężkostrawna...
Mistique - 14-03-2011, 20:30
oleska2803 napisał/a: | argumentem powinno być np to że w Pedigree, Chapie i innych temu podobnych jest znikomy procent mięsa. |
Nie no o Chapie też już troszkę słyszałam i to dość gorszych rzeczy. Także Chapie by nie dostała. W każdym razie przy Leinie to i tak kupujemy 3kg worki, bo mamy nauczkę po tym Dog Chow, którym się niby zajadała, a u nas nie chciała go jeść, więc pewnie spróbujemy z tym Arionem coś o ile dostaniemy go w Kakadu.
oleska2803 - 14-03-2011, 20:31
tak jak z marchewką jako pure nie zaszkodzą i mogą być jako zamiennik makaronu czy ryżu.
AnIeLa - 14-03-2011, 20:32
Dlatego psom powinny być podawane ziemniaki rozgotowane i zgniecione, pozwala to psom strawić skrobię.
zaradna - 14-03-2011, 20:32
Mistique napisał/a: | Nie no o Chapie też już troszkę słyszałam i to dość gorszych rzeczy. Także Chapie by nie dostała |
No to praktycznie to samo jest co pedigree.
Mistique napisał/a: | więc pewnie spróbujemy z tym Arionem coś o ile dostaniemy go w Kakadu. |
Jak tam nie będzie możesz zamówić na allegro. Tam zazwyczaj taniej wychodzi nawet niż w sklepie
Mistique - 14-03-2011, 20:33
tenshii napisał/a: | Mistique napisał/a: | Ja słyszałam, że pieski nie trawią ziemniaków |
nie trawią, ale nie otrują się nimi.
Ziemniaki działają jak zapychacz zwyczajny |
To chyba lepsze na odchudzanie psiaka niż na karmienie go skoro jest tylko zapychaczem
Grapy - 14-03-2011, 20:35
na weta pewnie szybciej wydacie....niestety
oleska2803 - 14-03-2011, 20:36
Ludzie wystarczy troszkę poczytać, w internecie jest pełno na temat żywienia psa. Chapi i Pedigree to jedno i to samo.
Aron, Brit, Bewi Dog, Bozita, karm jest ful, wystarczy tylko czytać skład.
[ Dodano: 14-03-2011, 20:38 ]
kakadu to chyba nie jedyny sklep, istnieje dużo innych
ziemniaki jako dodatek do mięsa i warzyw a nie jako podstawa posiłku
Mistique - 14-03-2011, 20:39
Grapy napisał/a: | na weta pewnie szybciej wydacie....niestety |
??? Nie wiem do kogo to było, ale podejrzewam, że do mnie. I trochę nie rozumiem.
Grapy - 14-03-2011, 20:45
Mistique, poprostu mówię o osobach które źle dobierają karmę dla dużych,szybko rosnących ras i później jest problem a naprawdę15kg za 100-120zł to nie jest dużo a masz tam wszystko. To,że gotowane jest zdrowsze to tylko złudzenie niestety,pzdr
Mistique - 14-03-2011, 20:48
No ja tego nie napisałam. Eh, zazwyczaj jest tak, że większość ludzi dostrzega tylko to, co chce widzieć. A tak bardziej żartem, to Leina tak szybko nie rośnie (chociaż zaraz będzie, że to pewnie przez karmę )
tenshii - 14-03-2011, 20:52
Mistique napisał/a: | zazwyczaj jest tak, że większość ludzi dostrzega tylko to, co chce widzieć |
każdy kij ma dwa końce
Mistique napisał/a: | tak bardziej żartem, to Leina tak szybko nie rośnie |
Człowiek na wzrost ma naście lat.
Pies na wzrost ma kilka miesięcy. Ciało podczas tego procesu przechodzi naprawdę duże obciążenia. Szczególnie ciało dużego psa, który w ciągu roku musi powiększyć swoją wielkość naprawdę wielokrotnie - z kilkuset gram do parudziesięciu kilogramów. Dlatego tak ważne jest dostarczanie mu jak najlepszych składników pokarmowych. Ona jest młoda, silna, zdrowa - rośnie. Objawy podania kiepskiego pokarmu pokazać się mogą później.
oleska2803 - 14-03-2011, 20:54
no większość szczeniąt labradorów w pierwszych miesiącach rośnie bardzo szybko. Każdy piesek rozwija się inaczej, mój np rósł strasznie wzwyż i nie wyobrażam sobie karmienia go w tym wieku kiepską karmą. Do tego jest biszkoptem na nich łatwiej wychodzi czy karma jest ok czy nie bo są bardzo podatne na uczulenia. Nawet nie chce wiedzieć co by na nim wyskoczyło jakbym mu Pedigree dawała.
Pattina - 14-03-2011, 21:02
Mistique jeśli chodzi o gotowanie dla psiaka przechodziłam przez ten etap i powiem jedno chociaż to i tak żadna nowość ale bardzo ciężko jest zbilansować odpowiednio taką karmę... tak aby mięsa było wystarczająco dużo, warzyw i makaronu... mimo że bardzo dokładnie odmierzałam wszystko Tajson zaczął żreć nam ścianę w przedpokoju.... dostawał oczywiście witaminy a jednak coś było nie tak..
Przechodziliśmy także przez karmę Pedigree psu nic się nie działo, ale wiadomo jakie właściwości może mieć karma z zawartością 4% kurczaka...
Człowiek uczy się na błędach jak wiadomo teraz już bym mu nie zaserwowała takiej karmy, fakt że jadł ją ze smakiem ale te karmy sa naszprycowane ulepszaczami co by były atrakcyjne dla psiaków
My także szukaliśmy karmy która będzie lepsza jakościowo a jednak nie na tyle droga bo wiadomo że nie każdego na takie wydatki stać.
U nas sprawdził się Arion Premium Puppy koszt wora 15kg to 110 zł na all-przesyłka za free.
Taka karma zupełnie inaczej pachnie i wiem,że mój pies je coś co jest wartościowe.
Taka karma spokojnie wystarczy na miesiąc jak nie więcej.
Tutaj serwuje się jej w granicach 360-460 g dziennie my dajemy 400. A Pedigree trzebabyło dawać chyba z 600 g o ile dobrze pamiętam... zobacz jaka różnica.
Przemyśl to sobie bo myślę że warto to zrobić dla psiaka
effcyk - 14-03-2011, 21:12
Mistique napisał/a: | Z drugiej strony chciałabym też Was uświadomić w tym, że to nie jedynie karma wpływa na zdrowie przyszłe naszych piesków. Ba.. karma jest tylko składową tego, co może się takiemu psiakowi kiedyś przydażyć. Osobiście znam jednego właściciela pieska (rodowodowego malamuta), który był karmiony najlepszymi karmami, a niestety długo nie pożył |
brałaś pod uwage to, że pies mógł mieć problemy związane z chorobami genetycznymi dlatego tak szybko zszedł z tego świata ? Jestem pewna , że dobra jakościowo karma, nie była tego przyczyną - no chyba, że pies był alergikiem i dostawał karmę nieodpowiednią dla niego.
Mistique napisał/a: | Z drugiej strony chciałabym też Was uświadomić w tym, że to nie jedynie karma wpływa na zdrowie przyszłe naszych piesków. |
tak, tak ruch też jest bardzo ważny
Mistique napisał/a: | Chciałam tylko byście nie nagabywali na kogoś jeśli uznacie, że coś Wam się nie podoba, a nie umieli tego bardziej racjonalnie uargumentować, niż "tak jest i już". |
wszystko odbierasz bardzo osobiście - pisząc do Ciebie, że pedigree jest złą karmą, nie nagabuje Cię i nie chce Cię prowokować, tylko uświadomić, że pies jest żywiony złą karmą. Każdy z nas chce dobrze dla swojego psa - dlaczego tymi informacjami nie dzielić się z innymi aby i oni mogli odpowiednio zadbać o swoje psy ?
Dobre karmy cenowo porównywalne z pedigree już zostaly podane , teraz nic tylko testować i wybrać odpowiednią .
Mistique, wszyscy właściciele labów , baa wszyscy forumowicze to jest taka jedna wielka psia rodzina - każdy wymienia się radami, pomaga sobie nawzajem, czasem trzeba schować dumę do kieszeni i przynać rację.
W ilu kwestiach ja miałam błędne myślenie - którego zaciekle broniłam, ale nauczyłam się , że moja prawda nie zawsze jest ogólną prawdą - a nawet jest bzdurą . Nikt tu nie chce dla nikogo żle bo nikt nie chce nieszczęścia naszych psiaków
Mistique napisał/a: | To chyba lepsze na odchudzanie psiaka niż na karmienie go skoro jest tylko zapychaczem |
w Arionie ziemniaki to jest właśnie zapychacz, w innych lepszych karmach też on występuje ( są karmy bezzbożowe, natomiast ceny są niebotyczne, więc jeśli ktoś nie ma zasobnego portfela, to karma zbożowa ale tym samym mięsna jest dobrym rozwiązaniem) poza ziemniakami Arion jest też karmą miesną - 30% mięsa . Pedigree ma w sobie zboża - które jak ziemniaki są jak zapychacze, poza zbożami zawiera 4 % mięsa ( chyba odpadów, bo nie wierzę że jest to czyste mięso) - czyli zawiera pazury, pióra , kopyta , można powiedzieć, że pedigree jest samo w sobie jednym wielkim zapychaczem. A na dodatek te śliczne kolorowe kuleczki - w nich można nazwę barwnika odczytać .
Makaron, ryż, czy nawet pieczywo - wszystko to to tkzw. zapychacze, a jednak dajemy je swoim psom nie żałujemy pieskowi sucharka z bułeczki, czy ryżu/makaronu z mięsem .
Suche karmy dzielą się na takie, które posiadają 26% mięsa - są to karmy mięsne, 14% mięsa - bogate w mięso, 4% mięsa - zawierają mięso.
Arion ma w sobie 30% mięsa - karma mięsna. Pedigree 4% ... zawierająca mięso, czyli głównym składnikiem Pedigree sa zapychacze typu kukurydza, której pies naturalnie nie zjadłby gdybyś podłożyła mu kolbę kukurydzy pod nos . Ale naszpikowane zapachami kuleczki pedigree , robią z naszych psów roślinożerców a nie mięsożerców. Wartości odżywczych to to nie ma, tyle tylko, że pies ma zapełniony brzuch pęczniejąca karmą "kukurydzianą/zbożową" .
Grapy napisał/a: | To,że gotowane jest zdrowsze to tylko złudzenie niestety |
gotowane jedzenie może być bardzo zdrowe, jeśli wiemy co psu podajemy . Przecież czy to gotowane czy karma za 120zł, to i to ma w sobie jakiś zapychacz, ja ładując do makaronu kawał mięcha wiem, że pies dostał mięcho . Wiem również, że ma je w dobrej suchej karmie, natomiast w gotowanym ma tego mięsa dużo wiecej - nie żałuje mu go , no i tak jak ja w gotowanym daje makaron - czyli zapychacz, tak i karma za 120zł zawiera zboża - też zapychacze .
Trzeba się zastanowić co tak naprawde jest dla psa dobre i odżywcze u nas 2 posiłki - sucha karma i gotowane jedzenie w ciągu dnia, wspólnie zdają egzamin bardzo dobrze . Fakt, że nie potrafiłabym się przestawić albo tylko na suche albo tylko na mokre, w suchej karmie ma witaminy, ma glukozaminę, chondroitynę itp. w mokrej dając mu mięso, wiem, że zjadł mięso w pierwotnej jego postaci, to samo tyczy się warzyw. Pozatym to jego ulubiony, urozmaicony posiłek w ciągu dnia , którego nie zamierzam mu odbierać . Suche z gotowanym razem, bardzo fajnie potrafią się "uzupełniać " między sobą .
[ Dodano: 14-03-2011, 21:31 ]
a raczej uzupełniać nawzajem
Grapy - 14-03-2011, 21:32
effcyk, oczywiście chodziło mi o odpowiednie zbilansowanie gotowanychprzez nas dań dla psiaków.
a w jednej kwestii nie mogę sięz Tobą zupełnie zgodzić,bo ...
moje psy same znoszą z pola do domu kukurydzę i opychają się nią na maxa mimo że już na polu wciągną na chybcika po dwie sztuki Muszęje kiedyśw sezonie kukurydzianym sfotografować
effcyk - 14-03-2011, 21:35
Grapy napisał/a: | moje psy same znoszą z pola do domu kukurydzę i opychają się nią na maxa mimo że już na polu wciągną na chybcika po dwie sztuki Muszęje kiedyśw sezonie kukurydzianym sfotografować |
no to niezłe ewenementy Nestek by nie tknął kukurydzy samej i to surowej, no chyba, że ugotowaną i polaną masełkiem wtedy pewnie coś by dziubnął
Anulka1605 - 14-03-2011, 22:01
ja cosik też powiem..
zanim Umbra trafiła do mnie,miała ją moja siostra..ona dawała jej tylko Pediggre..miała problemy z sierscią,liniła się cały czas,tyła bardzo,i miała bardzo szorstką matową siersc...choć nie powiem uwielbiała ją miała super kupki ...to były jedynę +..
odkąd jest u nas,pierwsze co zrobiłam to zmieniłam jej karmę,gotujemy jej dajemy siemię lnianę,jajko.warzywa....siostra jest w sozku ze jej siersc nie wychodzi,ze błyszczy,totalnie się zmieniła....przez te miesiące...jedyny minus to ze ma bardzo rzadkie kupy..już pytałam w innym temacie ale nikt mi nie odp....nie wiem co mam z tym zrobić..bo kupki jej się totalnie zmieniły...i nie mogę ich sprzątać .bo nie dam rady...:((
oleska2803 - 14-03-2011, 22:11
te rzadkie kupki mogą być od gwałtownego przejścia z suchej na gotowane lub od siemienia lnianego. wet kazał dawać Snickersowi zmielone siemię na sierść jak miał uczulenie. Dostawał suchą karmę i kupy były ogromne i rzadkie. Odstawiłam siemię i jest ok. Dodaje mu teraz łyżkę oleju lnianego codziennie i roboran dwa razy w tygodniu, sierść jest super. No i na gotowanym kupy nigdy nie są takie jak na suchym
AnIeLa - 15-03-2011, 09:23
Temat łącze z podobnym istniejącym. Mod.
Anulka1605 - 15-03-2011, 12:25
ale ja siemie daje nie co dzień,i gotuje tez nie co dziennie wiec może żołądek przyzwyczaja się do nowej karmy...
oleska2803 - 15-03-2011, 13:32
możliwe, proponowałbym Ci nie dawać siemienia i gotowanego przez tydzień dwa, jak już przejdzie na nową karmę to zacznij dopiero znowu podawać. Nie wprowadzaj wszystkich zmian na raz.
Anulka1605 - 15-03-2011, 15:41
tak własnie zrobiłam....jak zmieniałam karmę dopiero po 3 tygodniach zaczełam jej gotować i to 3 gotowane na tydzxien...siemię dałam jej doipero z 4 raz odkad karma była zmieniona...choć dziś jzu nie powiem kupal był lepszy.:))
Bucku - 09-10-2011, 12:18 Temat postu: Cena kontra dawkowanie i jakość Witam
mam takie pytanie,otóż na ile wystarczy szczeniakowi, a później dorosłemu psiakowi wór powiedzmy 15kg karmy ? tak mniej więcej. Czytałem o różnego rodzaju karmach,często dosyć dobrych i drogich. Jaką karmę mógłbym używać stosunkowo nie drogą,ale taką,żeby nie zaszkodziła psiakowi ?
Bora - 09-10-2011, 12:25
Bucku napisał/a: | ile wystarczy szczeniakowi, a później dorosłemu psiakowi wór powiedzmy 15kg karmy ? tak mniej więcej. |
To można łatwo obliczyć. np. jeśli szczeniak ma przyjmować 400gr karmy na dobę, a worek waży 15kg (15000gr) to otrzymujesz 37,5 dawki karmy (czyli starczy na 37dni, ponad miesiąc).
Cytat: | Jaką karmę mógłbym używać stosunkowo nie drogą,ale taką,żeby nie zaszkodziła psiakowi ? |
Poleciłabym Brit Care Junior Large Breed.
gio850327 - 09-10-2011, 13:12
ja polecam zwykłego Brita nieco tanszy około 110 zł na wór
Maleńka - 09-10-2011, 16:54
Ja polcem Purine Dog Chow dla szczeniąt na wage kupuje 3kg za 27 zl, normalnie 3kg kosztuje cos kolo 35
AnIeLa - 09-10-2011, 16:56
Maleńka napisał/a: | Ja polcem Purine Dog Chow dla szczeniąt |
Odradzam Purinę dog chow. Jak już Purina to Pro Plan, dog chow to karma podobna do pedigree
Maleńka - 09-10-2011, 16:58
Wlasnie rozmawialam z paroma sprzedawcami z zoologoicznych sklepow etc na ten temat i twierdza ze to guzik prawda, kupuja ja hodowcy itp i ladnie sie sprzedaje.Dloa pewnosci chodzilam i pytalam rozne osoby i kazdy twierdzili to samo.Pro plan jest troche lepsza a duzo drozsza i ze nie ma duzej roznicy miedzy tymi karmami.
Bora - 09-10-2011, 17:01
Maleńka napisał/a: | Wlasnie rozmawialam z paroma sprzedawcami z zoologoicznych sklepow etc na ten temat i twierdza ze to guzik prawda, kupuja ja hodowcy itp i ladnie sie sprzedaje.Dloa pewnosci chodzilam i pytalam rozne osoby i kazdy twierdzili to samo. |
I im wierzysz ?
Sama sprawdź skład, porównaj np. z pedigree i zastanów się dlatego ta karma taka droga, przy tak dennym składzie.
Nie słyszałam żeby jakiś hodowca karmił tą karmą. Jest kiepskiej jakości, przy dość wysokiej cenie.
Brit (czy ten zwykły czy Care) jest zdecydowanie lepszy (powiedziałabym nawet że skład ma lepszy od RC) a cenę ma bardzo konkurencyjną.
Maleńka - 09-10-2011, 17:14
Ja tylko mówie co slyszałam ale kazdy zrobi i tak jak woli narazie daje Dog chow bo nie moge pozwolic sobie na lepsza ;s niedlugo ide do pracy wiec bede chciala zamienic na Eukanube albo cos innego znajde.
gio850327 - 09-10-2011, 17:16
myślę że każdy z nas chce jak najlepiej dla swojego pupila, zawsze można sobie jakoś poradzić tańsza karma to można coś dobrego ugotować czy dać witaminki... nie każdego stać nawet bym powiedziała Chappi czy Pedigree .
nika - 09-10-2011, 17:18
gio850327 napisał/a: | nie każdego stać nawet bym powiedziała Chappi czy Pedigree . |
to nie powinien mieć psa. pies to obowiązek i wydatki i przede wszystkim o tym trzeba myśleć decydując się na jego posiadanie.
AnIeLa - 09-10-2011, 17:19
Maleńka napisał/a: | ladnie sie sprzedaje. |
Pedigree i Chapi też się ładnie sprzedaje.
Nie wiem którą dokładnie Purina DC karmisz ale podam skład dla szczeniąt ras dużych :
Zboża (min. 4% pełnoziarnistych zbóż, min. 4% ryżu), mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (min. 14% mięsa, min. 4% indyka), roślinne ekstrakty białkowe, oleje i tłuszcze, produkty pochodzenia roślinnego (min. 0,5% pulpy buraczanej), warzywa (min. 0,5% cykorii), składniki mineralne.
Na I miejscu zboża, czyli jest ich w karmie najwięcej.
Skład Pedigree
Zboża (min. 4% ryżu w granulkach z ryżem, min. 4% kukurydzy), mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (min. 4% kurczaka w granulkach z kurczakiem), produkty pochodzenia roślinnego, oleje i tłuszcze, roślinne ekstrakty białkowe, substancje mineralne.
Dodatki: witamina A: 12000 IU/kg, witamina D3: 1200 IU/kg, witamina E: 180 mg/kg, miedź jako siarczan miedzi: 10 mg/kg. Zawiera dodatki dopuszczone przez UE: przeciwutleniacze, barwniki, konserwanty.
Na I miejscu zboża
Jak dla mnie Purina DC oraz Pedigree to to samo.
Twoja suczka ma 4 miesiące dawka dla psa który będzie ważył docelowo
24-45kg PDC wynosi od 415-770g na dzień.
Gdybyś karmiła PPP dawka w tym samym wieku z wagą docelową 25-35kg wynosi 260-350g. Różnica jest duża. Kupując worek 15 kilogramowy na wiele dużej starczy PPP.
gio850327 - 09-10-2011, 17:19
nika ty chyba żartujesz sobie.. to że nie stać na dobrą karme nie oznacza że nie można mieć psa... śmieszne jest to co piszesz
Maleńka - 09-10-2011, 17:22
AnIeLa, pewnie masz racje;] jak tylko pojde do pracy to zmieniam karme
Pattina - 09-10-2011, 17:24
Dobra karma wcale nie musi być droga!
My kupujemy worek Brita.
Mamy go na miesiąc czasu z kawałkiem, płacimy nieco ponad stówkę. To naprawdę nie jest wiele jak na cały miesiąc wcinania.
AnIeLa - 09-10-2011, 17:24
gio850327 napisał/a: | nie każdego stać nawet bym powiedziała Chappi czy Pedigree . |
Posiadanie psa to przywilej, jeśli kogoś nie stać na to aby zapewnić psu odpowiednią opieką ( w tym odpowiednią karmę ) psa mieć nie musi. Gotowane jedzenie też kosztuje.
Maleńka - 09-10-2011, 17:24
nika napisał/a: | to nie powinien mieć psa. pies to obowiązek i wydatki i przede wszystkim o tym trzeba myśleć decydując się na jego posiadanie. |
[ Dodano: 09-10-2011, 18:25 ]
Pattina napisał/a: | Dobra karma wcale nie musi być droga!
My kupujemy worek Brita.
Mamy go na miesiąc czasu z kawałkiem, płacimy nieco ponad stówkę. To naprawdę nie jest wiele jak na cały miesiąc wcinania. |
A ile ta karma kosztuje? i mniej wiecej jaki sklad?
AnIeLa - 09-10-2011, 17:26
Maleńka napisał/a: | AnIeLa, pewnie masz racje;] jak tylko pojde do pracy to zmieniam karme |
Maleńka, My Asiora Karmimy Acaną . Worek 18 kilo starcza Nam na 50 dni Czyli na 1,5 miesiąca.
Maleńka - 09-10-2011, 17:29
Cytat: | Maleńka, My Asiora Karmimy Acaną . Worek 18 kilo starcza Nam na 50 dni Czyli na 1,5 miesiąca. |
Kupujecie ja normalnie w zoologicznym?
AnIeLa - 09-10-2011, 17:31
Kupuje w sklepie internetowym . Dowóz jest gratis
edit. W zoologu u Nas tej karmy nie ma. Kiedyś była ale ją wycofali bo nie opłacało im się jej sprzedawać niestety najczęściej idzie Pedigree, chapii i frolic. Poza tym karmy na wagę mogą leżeć w sklepie otwarte nie wiadomo ile czasu
Maleńka - 09-10-2011, 17:35
A podalas bys stronke? no pw czy tuaj xd
AnIeLa - 09-10-2011, 17:37
Maleńka, zależy jaka karma Cię interesuje ?
Popatrz na www.telekarma.pl
albo na allegro
jest wiele sklepów internetowych a czasami jakiś gratisek się dostanie
gio850327 - 09-10-2011, 17:37
Dziewczyny Acana ma super skład ale cen powiem szczerze dosyć wysoka...
Maleńka - 09-10-2011, 17:39
Zastanawiam sie tez nad karma Brit
gio850327 - 09-10-2011, 17:41
ja kupuję póki co z tej aukcji http://allegro.pl/brit-ju...1854622755.html 2 dni i masz worek a cena fajna.
nika - 09-10-2011, 17:42
gio850327 napisał/a: | nika ty chyba żartujesz sobie.. to że nie stać na dobrą karme nie oznacza że nie można mieć psa... śmieszne jest to co piszesz |
śmieszne jest to, że uważam, że osoba, której nie stac na wyżywienie psa nie powinna go w ogóle mieć? dla mnie to jest w pełni logiczne, bo to podstawa. gotowane jedzenie kosztuje, często więcej niż gotowa karma, bo trzeba wzbogacać je o kupne witaminy. tak jak pisze Pattina, dobra karma wcale nie musi być droga, a chappi i pedigree to nie karma a pasza, a porównując ich ceny do choćby Brita czy Boscha dużej różnicy nie ma, a jakościowo różnią się diametralnie
gio850327 - 09-10-2011, 17:46
do tego zmierzam ... twoim zdaniem pies + dobra karma = ok, ale pies + karma np. Chappi= to już nie bo to pasza.. miałam 15 lat psa jadł pedigree i gotowane zdowy jak ta lala teraz pracuje i chce zeby moj piesio mial witaminy w karmie. To że ktoś ma labradora nie oznacza że tak nie można ... Koniec tematu moje zdanie moja opinia
nika - 09-10-2011, 17:53
a co w tym nielogicznego?
pies + dobra (niekoniecznie droga!) karma = ok
pies + jedna z najgorszych karm na rynku = złe
nie śpię na pieniądzach, ale u mnie najważniejszą rzeczą jest wyżywienie psa. mogę ja nie mieć co do garnka włożyć, ale nie może być sytuacji, by Shiro nie miał co jeść, a w życiu nie karmiłabym go pedigree, choćby nie wiem jak mnie sytuacja zyciowa do tego zmusiła. wolę dołożyć te 2-3 dychy do lepszej karmy i spać spokojnie wiedząc, że mój pies jest dobrze odżywiany, i że później w przypadku oszczędzania na jego posiłkach nie wydam wielokrotności różnicy w cenie karm na weterynarzy. banalnie proste.
Maleńka - 09-10-2011, 17:54
Atrakcyjna oferta
AnIeLa - 09-10-2011, 17:54
gio850327 napisał/a: | Dziewczyny Acana ma super skład ale cen powiem szczerze dosyć wysoka... |
gio850327, gdzieś już obliczałam ale nie mogę znaleźć:
karmiąc np pedigree :
waga psa 40 kilo: dawka dzienna 530 gram.
Asior waży mniej niż 40 kilo więc dajmy na to dawałabym mu 500 gram dziennie.
Paczka 15 kilo kosztuje teraz w promocji 80 złotych, normalnie kosztuje 110. Licząc
1500:500= 30 dni
109 zł: 30 dni = 3,63 zł na dzień
Karmimy Acaną
Dla psa o wadze do 40 kilo dawkowanie = 250-420 g
My dajemy Asiorowi zaniżona dawkę bo 40 kilo nie ma.
Paczka Acany 18 kilo kosztuje 190 złotych
1800:360=50
190zł:50 dni=3,8 zł na dzień
Także różnicy sporej nie ma za pedigree zapłacilibyśmy około 3,60 za Acanę wychodzi 3,8 na dzień.
nika - 09-10-2011, 17:58
AnIeLa napisał/a: |
za pedigree zapłacilibyśmy około 3,60 za Acanę wychodzi 3,8 na dzień. |
chwała Ci za te wyliczenia
Maleńka - 09-10-2011, 18:13
Dzieki za otwarcie oczu za 3-4 dni konczy sie Purina i zamawiam lukiemu Brita !
nika - 09-10-2011, 18:27
Maleńka, super decyzja
Pattina - 09-10-2011, 18:37
AnIeLa, super że to wyliczyłaś! Napewno nie jednej osobie otworzyłaś oczy
My też zaczynaliśmy od Pedigree bo nie wiedzieliśmy że to faktycznie taka kiepska karma... szybko zmieniliśmy na Ariona, teraz jesteśmy na Bricie i jest kolosalna różnica. Sierść błyszcząca, kupki ładnie a to ważne gdy się sprząta po psie, nie śmierdzi mu z pyska i nie puszcza bąków, przy czym ta karma wcale nie jest taka droga a jakość moim zdaniem dobra, czego chcieć więcej ?
Chelsea - 09-10-2011, 18:47
przy naszej karmie wychodzi
240zł:30dni=8zł na dzień
AnIeLa - 09-10-2011, 19:00
Chelsea, to zależy od karmy i od dawkowania .
aganica - 09-10-2011, 19:09
Moje,wszystkie psy są na Arionie / jagnięcina z ryżem/ nie jest to karma z najwyższej półki ale, uważam że dobra i moim psom smakuje, kupy prawidłowe, bąków brak
Koszt dziennego wyżywienia, jednego psa to 2,40 zł.
Średnio worek /17kg/ wystarcza na 2 tygodnie dla trzech psów.
Z waszych wyliczeń wynika że karmienie Arionem jest tańsze niż Pedigree
ppaula2 - 09-10-2011, 19:38
Bucku, mały będzie na Brit Care Puppy All Breed. Ona kosztuje ok 150zł za 12 kg.
Cały worek 12kg będzie starczył w tym początkowym okresie na ponad 1,5 miesiąca.
Dodatkowo w wyprawce dostaniesz kilogram karmy, który powinien wystarczyć ci na 4-5dni.
Nie radzę na początku zmieniać karmy
W ogóle ta karma Brit Care Puppy jest do 12 msc życia.
Potem polecam Brit Care Junior Largee Breed Lamb & Rice do 2-2,5 roku.
Potem karma dla dorosłych psów Brit Care Adult Large Breed Lamb & Rice lub z innym składem.
Granatowa karma tez jest dobra, choć ja odeszłam od niej ze względu na to, że Care jest lepsza.
Z resztą wszystko napisane jest w poradniku ode mnie, który dostaniesz przy odbiorze malucha
agusia1974 - 09-10-2011, 20:04
a mój jest na Purinie Pro Plan i mojemu smakuje (zresztą jemu smakuje wszystko )
Średnio worek 14 kg starcza na półtora miesiąca
A mój mąż uważa że każda karma to jedno i to samo i nieda się przegadać choć sam zmienił karme RC na Purine
Bucku - 09-10-2011, 21:40
Dziękuję za odpowiedzi,porady chcę się trochę naczytać opinii z różnych źródeł i porównać,żeby później nie było sytuacji,że mam psa,a nie wiem jaką karmę kupić i na szybko.To bez sensu. Z tego co czytam w większości ludzie polecają karmę Brit,więc jak jak pisze ppaula2 nie będę jej zmieniał, a na pewno nie w początkowym okresie życia.
ppaula2 - 09-10-2011, 21:44
Bucku, w początkowym okresie nawet nie wskazane
I tak dużym stresem dla małego będzie zmiana domu.
Spokojnie musi jeść tą karmę do której jest przyzwyczajony.
Potem gdybyś chciał zmienić powinieneś mieszać starą karmę z nową.
Ale ja nie widzę potrzeby zmiany jak na razie, bo szczeniaki dobrze tolerują tą karmę
gio850327 - 10-10-2011, 06:04
To kiedy Szanowny piesek trafi do Bucku ?
ppaula2 - 10-10-2011, 07:45
gio850327, 29 października
donia457 - 10-10-2011, 08:04
ppaula2 napisał/a: | 29 października |
coraz blizej niz dalej
ppaula2 - 10-10-2011, 08:14
noooo pierwsza wyjeżdża 24
gio850327 - 10-10-2011, 09:04
nie wiem czy tutaj czy odp na priw ale ile kosztuje pisesk z hodowli ? Ależ one śliczne zajrzalam na www hodowli
Maleńka - 10-10-2011, 10:44
No zamowienie na Brita juz poszlo hrhrhrhrhrhr
ppaula2 - 11-10-2011, 21:26
Labradore, dobrze napisałaś przedział
Moje ceny mieszczą się w tej rozpiętości.
Jak ktoś zainteresowany konkretnie to zapraszam na PW.
Labradore - 11-10-2011, 21:32
post wyparował
pisałam, że psiaki rodowodowe "kosztują" tak w przedziale 800zł (te starsze zazwyczaj starsze niż 4 miesiące) do 2k (te dobrze zapowiadające sie wystawowo)
a co do NBP i czy PETów to się nie orientuję
ppaula2 - 11-10-2011, 21:34
Labradore, ja go widziałam i dlatego odpisałam
Labradore - 11-10-2011, 21:42
no to żeby potem sie nie musieli inni domyślać napisałam jeszcze raz
ja bym dostała świra czekając na taką słodziaśną kulke jeszcze raz
Maleńka - 11-10-2011, 21:44
Ja zazdroszcze juz tym co te maluchy zgarna :D szczegolnie te czekolade jejuuu czemu ja nie mam wiekszegooo mieszkaniaaaaa XDDD
[ Dodano: 11-10-2011, 22:48 ]
ppaula2, jak bedziesz miala kiedys kolejny miot to chyba zabiore czekolaba xD
Labradore - 11-10-2011, 22:06
Maleńka napisał/a: | ppaula2, jak bedziesz miala kiedys kolejny miot to chyba zabiore czekolaba xD |
ooo to ja też chce
szczególnie ze niosą mnie ambicje i chciałabym następnego psiaka wystawiać
a rodzinke sie da przekonać
ppaula2 - 11-10-2011, 22:22
Labradore, Maleńka, To będziecie musiały czekać na miot od Noviki.
Bo Funia już czekoladek mieć nie będzie. Następny miot u niej to albo same biszkopty albo biszkoptowo czarny
Maleńka - 12-10-2011, 11:05
ppaula2 napisał/a: | Bo Funia już czekoladek mieć nie będzie. |
joanna - 12-10-2011, 11:20
nika, czytając Twoją opinie popieram ja w 100%AnIeLa, super to przeliczyłas,ja takze uwazam że te 130 zł na miesiąc to wcale niedużo jak na utrzymanie psa duzego,jakim jest labek,ponadto to psy które maja predyspozycje do chorób związanych ze stawami,więc nacisk musi byc na dobra karme inaczej możemy psu przysporzyc niepotrzebnych cierpień,ja gotuje bo mój nie chce suchego odrzucał po kolei karmy z górnych półek,chętnie za to jadłby chappi,koszt gotowanego to u mnie 6 zł dziennie.więc wychodzi drożej niz dobra karma,plus robota przy garach,powiem wam tez ze np urtzymanie małego królika kosztuje mnie ok 70 zł mc-karma,dodatki,scióka,więc 130 zł na psa to wcale nie dużo.
[ Dodano: 12-10-2011, 12:24 ]
aganica, która ma trzy labki to ma już wydatek duży i też wybrała dobry kompromis,karme tańszą ale o dobrym składzie,jak widac da się
Kamil_Kinga - 14-10-2011, 22:01
Ja zamawiam karmę na allegro i Krak-Vet. Czasami są fajne promocje
Za 17 kg Brita premium płaciłam 95 zł
Starcza na jakieś 40 dni
dars91 - 27-10-2011, 03:17 Temat postu: :) ja polecam, eukanube puppy large breed , zamawiam na allegro i płace 139 zl (wysyłka gratis)za 15kg :)jestem bardzo zadowolona z niej ,zawiera sakładniki dla dobrego rozwoju stawów a to baaardzo wazne u labów:)
a i dodam ze ja mieszam mojemu z gotowanym miesem ,kasza ,ryzem i wazywami nie odlewam wody z gotowania zalewam wszystkim karme, jak wasze nie chca jesc karmy to polecam te metode, bo dobre karmy nie zawieraja barwników i sztucznych uzalezniajacych substancji zapachowych dlatego psiakom szybko sie nudza xPP)
AnIeLa - 27-10-2011, 11:43
dars91 napisał/a: | dodam ze ja mieszam mojemu z gotowanym miesem ,kasza ,ryzem i wazywami |
Psy kaszy jeść nie powinny.
safeĆ - 27-10-2011, 11:59
jak również nie miesza się suchego z gotowanym.
redmaster - 29-11-2011, 22:46
AnIeLa napisał/a: | Posiadanie psa to przywilej, jeśli kogoś nie stać na to aby zapewnić psu odpowiednią opieką ( w tym odpowiednią karmę ) psa mieć nie musi. Gotowane jedzenie też kosztuje. |
I tu z całą odpowiedzialnością zgadzam się z Anielą - uważam że jeżeli ktokolwiek decyduje się na posiadanie psa to winien mu zapewnić odpowiednią opiekę i ochronę w tym także godziwe wyżywienie - czy kazalibyście swojej rodzinie żywić się np. odpadkami ? pewnie nie - więc nie sypcie psu do miski byle czego byle się zapchał , i jeżeli ktoś uważa inaczej psa posiadać nie powinien
Małgosia35 - 30-11-2011, 00:23
Zgadzam sie z Anielą całkowicie.
Dziwne,ze ludzie myśląc o kupnie psa biorą pod uwagę prawie wszystkie aspekty ,a rzadko kto zastanawia sie nad tym ,ze psu trzeba zapewnic dobre odzywianie.W tym temacie czesto postępują nielogicznie?nieodpowiedzialnie?
Kiedys mialam okazje oglądać gdzieś w internecie filmik z produkcji "karmy"marketowej typu chapi..to co tam było pokazane,z czego to "jedzenie" się składa to po prostu niejednemu by sie uniosło,zwłaszcza po obiedzie...
Ludzie tłumaczą się,szukają usprawiedliwienia ,że nie stać ich na dobrą karmę..ale nikt nie pomyśli o tym ile pieniędzy wyda na lekarza gdy pies zacznie chorować po takich wynalazkach.
A dzisiaj naprawde mozna dostac dobrą karmę w przystępnej cenie,wcale nie trzeba wydawać majątku.
Dla mnie to jest oczywiste.Jesli nie stać kogoś na dobre jedzenie dla psa-tego psa nie powinien posiadać.
redmaster napisał/a: | czy kazalibyście swojej rodzinie żywić się np. odpadkami ? |
Kazdy powie,że nie. Ale psu odpadki można dawać,jego żołądek przyjmie wszystko.
redmaster - 30-11-2011, 08:22
Małgosia35 napisał/a: | Kazdy powie,że nie. Ale psu odpadki można dawać,jego żołądek przyjmie wszystko. |
No niestety zbyt wielu jeszcze ludzi właśnie tak uważa - żołądek psa przyjmie wszystko ale do czasu - udowodnione jest ponad wszelką wątpliwość że to co zaoszczędzimy na karmieniu psa byle jak , oddamy po kilkakroć potem w gabinecie weterynaryjnym .
Osobiście uważam że inwestycja w porządna karmę dla psa to najlepiej wydane na niego pieniądze - dzięki temu mojego psa weterynarz widuje tylko raz w roku na obowiązkowych szczepieniach a pies jest lśniący, zdrowy i pełen energii a to chyba najważniejsze w tym wszystkim
effcyk - 30-11-2011, 10:07
jak się dobrze zaplanuje czym chce się psa karmić i dobrze poszuka, to wcale nie trzeba kroci wydawać na jedzenie dla niego czy to suche czy gotowane.
Pozwoliłam sobie obliczyć ile wydaje na miesiąc na jedzenie dla dorosłego, zdrowego psa. Być może ktoś, kto nie może sobie pozwolić na wydatki z rzędu 200zł miesięczne na samo jedzenie dla psa, skorzysta z porady.
U nas Nest ciągle je Brita 17kg około 100zł, jeśli zakupie dwupak 34kg wychodzi mi taniej i za całość płacę 160zł i starcza nam przynajmniej na 4 miesiące, gdyż Nest suche je tylko z rana raz dziennie, więc jakby policzyć koszt suchej karmy na miesiąc to wynosi mnie 40zł. Oprócz tego codziennie jako 2 posiłek jest gotowany makaron, warzywa i surowy korpus. I teraz tak, jakbym miała policzyć samo gotowane - jeden duuuuży korpus ( który podzielę na 3-4 spore części starcza mi właśnie na 3-4 porcje/dni) kosztuje mnie 1,80zł , takich korpusów w miesiącu potrzebuje dla psa załóżmy 8 do 10 - w sumie jakby to policzyć na samych korpusach jest to wydatek z rzędu około 20zł na msc.
Makaron , pól kilo - 1 paczka kosztuje mnie 1,30zł . Taka półkilowa ugotowana paczka to jest jeden duży garnek starczający również na 3-4 dni, w miesiącu potrzebuje 8 - 0,5 kg paczek czyli 4 kg makaronu - co kosztuje 11 zł. Do tego warzywka, marchewka czasem jakaś włoszczyzna, nie wiem jak to policzyć, bo często z rosołu, który mam ugotowany dziabie mu marchewkę czy włoszczyznę, czy z innej zupy jakiegoś selera, brokuła i dodaje do jego makaronu - powiedzmy 10zł na miesiąc idzie na warzywka.
I teraz - psu gotuje przeważnie raz na 3-4 dni - wiadomo przy tym traci się gaz, energie, wode itp - ale u nas też przeważnie jest tak, że np. ugotujemy kluski do naszego obiadu, woda przecedzona z klusek jest gorąca w garnku, wrzucamy makaron dla psa - dogotowujemy go dosłownie chwilkę, wyłączamy, zakrywamy garnek przykrywką aby ten makaron jeszcze w tej wrzącej wodzie przymiękł i jest gotowe . Jeśli już przypada nam specjalnie gotować psu, to zamiast nagrzewać wody w garnku co trwa wieczność, gotujemy w czajniku, wlewamy potem do garnka wrzucamy makaron do tego wrzątku, znowu chwilę pogotować, zakryć przykrywką wyłączyć i niech stoi i "domiękka".
Także w ogóle nie mam orientacji w tym ile kosztuje mnie gaz, czy energia z gotowania dla psa - pewnie niewiele, bo to przeważnie szykowane mu jest przy okazji gotowania i naszego posiłku.
Dobra teraz podsumowując wydatki miesięczne na jedzenie dla mojego psa - oczywiście podliczam sumę którą wydaje na podstawowe jego żywienie, bez "gratisów", przekąsek które mu się tam od czasu do czasu kupi i da.
Za podstawowe wykarmienie płacę w miesiącu około 90zł ( za jedzenie policzone dokładnie wyszło mi 81zł, ale pozwoliłam sobie policzyć też za jakieś dodatkowe nakłady energii z gotowania plus woda do makaronu itp.) .
Pies jest najedzony, wygląda bardzo dobrze, czuje się bardzo dobrze a i mnie to cieszy że jemu służy i mnie to ogromnych pieniędzy nie kosztuje. Nie je może wykwintnego jedzenia, ale nie uważam też żeby jadł coś nieprzyzwoitego czy niezdrowego . Z pyska nie śmierdzi, kupale twarde, sierść lśni, zero łupieżu, masa pozytywnej energii - co dla mnie i też dla weterynarzy jest dowodem na to, że pies na tym co je ma się świetnie.
Bora - 30-11-2011, 11:24
Dorzucasz jakieś witaminy do gotowanego posiłku ?
Ja w podobny sposób gotuję psu ryż. Woda w czajniku, ryż do gara, chwile gotowania i zakrywam żeby doszło. Zwykle jeszcze w koc wkładam żeby sobie w ciepełku stał.
effcyk - 30-11-2011, 12:11
Bora, wiesz z tymi witaminami to różnie, czasem tak a czasem się zdarzy że nie dam, ponieważ rano dostając suchą karmę już otrzymuje też w tym jakieś tam witaminy, plus glukozaminę z chondroityną ( karma to już w sobie zawiera ) ale jeśli o konkretnych witaminach mowa - to nie mogę też powiedzieć, że w ogóle nie daje - czasami kupie opakowanie can vit, albo jakieś tabletki np. ostatnio dostawał z Hiltona tabletki witaminowe z minerałami itp. , lub z tej samej firmy tabletki z biotyną + witaminy.
Cytat: | Zwykle jeszcze w koc wkładam żeby sobie w ciepełku stał. |
u nas ryż podobnie, też owija się w koc i pod kołdrę , tylko że Nesior ryżu nie je prawie wcale, bo on jest okropny głodomór i ryżem się nie najada . Makaron jest dla niego bardziej treściwy , ugotowany albo dzielimy na porcje i mrozimy ( szczególnie jak jest bardzo ciepło na zew. ponieważ wtedy makaron szybko fermentuje) , albo stawiamy garnek do piwnicy do spiżarki - szczególnie o tej porze roku jak teraz, tam jest zimno ( spiżarka nie ma ogrzewania) i makaron tam pozostawiony w ogóle się nie psuje, no a jak przychodzi pora posiłku to się wydziela porcje , podgrzewa i gotowe .
Korpusy też dziele na porcje i mrożę, wyciągając na bieżąco z zamrażalnika, natomiast zimą mam lżej, żeby lodówy nie zapychać, podzielone korpusy wynoszę na dwór do komórki owinięte w reklamówkę albo kładę zapakowane na balkonie . To się nazywa naturalne mrożenie
radek80 - 22-11-2013, 18:01 Temat postu: porównane cen karm leo 38kg narazie karmie royalem ale dzis zrobiłem porównanie bo mysle nad zmiana karmy może komuś sie przyda ceny z allegro miejwiecej srednie aha czym różni się royal sklepowy od tego dla hodowców
royal maxi 15kg 455g/dzien 33 dni wystarcza 160zl 4.80zl/dzien
brit care 15kg 360g/d 41d 145zl 3.50
royal labl 14kg 450g/d 31d 175zl 5.60
acana adult 18kg 400g/d 45d 209zl 4.60
acana pacif 13kg 400g/d 32d 240zl 7.50
orijen rr 13kg 400g/d 32d 300zl 9.30
orijen adult 13kg 400g/d 32d 230zl 7.10
totw siera 13kg 370g/d 36d 190zl 5.20
|
|