forum.labradory.org

O psach inaczej - Labrador czy inna rasa?

Teoś - 24-04-2010, 20:09
Temat postu: Labrador czy nie?
Hej, mam na imię Kuba, mam 17 lat i bardzo chcę mieć psa ale przybliże wam moją historię z Labdradorami. Jakieś 10 lat temu mieliśmy jamnika krótkowłosego którego trzeba było uśpić. Jakieś 2 lata temu na nowo pojawił się temat psa u nas w domu. Od początku były plany z labradorem, już mieliśmy jechać po niego ale z powodów rodzinnych zrezygnowaliśmy ostatniego dnia. Od dwóch tygodni na nowo zaczęliśmy myśleć nad psem tylko teraz moja siostra która ma 12 lat ubzdurała sobie jakiegoś West highland white terriera który mi się kompletnie nie podoba a wiem że będą z nim problemu bo trzeba będzie poświęcać bardzo dużo czasu nad pielęgnacją. Mieszkam w górach w domu dwurodzinnym (na dole mieszka ciocia z wujkiem a u góry ja, mama, tata i siostra.) Mamy do dyspozycji 86m2 domu. Mamy dosyć duży ogród bo ma ok 16ar. W tygodniu chodzę do szkoły więc czasu na spacery mam niewiele bo ok 30 minut dziennie od poniedziałku do czwartku. Oprócz tego pies będzie cały dzień hasał po ogrodzie. W weekendy chodzę po górach i poświęcam na spacery ok 3-4h. W wakacje często jeździmy nad jeziora, zresztą w pobliżu mamy rzekę, wszystko jak narazie wygląda idealnie ale argumenty rodziców są takie: Nie, bo po 1. mamy za mało miejsca w domu, po 2. Często w domu nie ma nikogo od godziny 7:30 do 14. po 3. Ten pies je bardzo dużo i koszty na jedzenie nas przerosną. Po 4. Jest bardzo duży i wszędzie będzie pełno sierści a i w przypadku transportu będzie z nim problem. To ja im mówię że z west.... będzie jeszcze więcej problemów bo dowiedziałem się że nie można go mu przycinać włosów tylko trymować a najbliższy fryzjer dla psów jest oddalony o jakieś 100km, te psy są bardzo podatne na choroby, w zimie o wychodzeniu można zapomnieć bo u nas dowali z 1m śniegu i jest z -15 stopni, na spacery nie da się z takim chodzić bo jest za mały. A i cenowo nawet Labrdory są tańsze. Wiem jedno że nawet jak kupią tego Westa to ja do niego się nie przekonam. Ja szukam psa jako wiernego towarzysza do spacerów bo głupio jest chodzić jak nie ma się do kogo odezwać, jako czegoś więcej niż psa, jako takiego przyjaciela na dobre i na złe a wiem że on by mi to zapewnił. Nie wiem jakich argumentów mogę jeszcze użyć żeby ich przekonać, może wy mi pomożecie, może sami byliście kiedyś w takiej sytuacji?? Pls.
dzionga - 24-04-2010, 20:14

O! nareszcie mój rówieśnik xD
Osobiście radze z rodziną jeszcze raz przeanalizować wszystkie za i przeciw,bo każdy pies niezależnie od rasy wymaga dużo poświęcenia. Nigdy nie będę żałowała że kupiłam Claire,na początku było ciężko,ale z perspektywy czasu uważam ze warto było.

Ewelina - 24-04-2010, 23:30

Teoś napisał/a:
Labdradorami.

Radzę poczytać o rasie :)

Teoś - 25-04-2010, 17:35

Drobna literówka, przeczytałem 3 książki na ich temat: 1. ''Labrador Retriever'' dr. Bernard Duke. 2. ''Labrador'' Heike E. Wagner. 3. '' Labrador opieka i hodowla'' Gerard Sasias. Więc coś o nich wiem.
bietka1 - 25-04-2010, 19:10

Teoś, to co napisałeś o przyjacielu na dobre i na złe - złapało mnie za serce, ale (nie czepiam się) czy przemyślałeś posiadanie psa w kontekście np. twojej dalszej edukacji? Wyjazd na studia to konieczność pozostawienia psa w domu, a skoro rodzina nie chce labradora, to może być niefajnie...
Nie mam nic przeciwko westom, ale mnie w nich nieco odstrasza nie tyle ich delikatność, co charakter teriera - to dość szczekliwi indywidualiści i mimo swojej niewielkiej postury też mogą przysporzyć kłopotów. Te pieski wyglądają jak zabaweczki, ale to tylko pozory 8)

Teoś - 26-04-2010, 11:37

Jak narazie wszystko jest na dobrej drodze bo na weekend przyjeżdża do nas rodzina z swoim Labkiem (biszkoptowa suczka Amira) Więc myślę że zauroczy mamę, tatę i siostrę.
rusaleczka - 26-04-2010, 13:02

Teoś napisał/a:
W tygodniu chodzę do szkoły więc czasu na spacery mam niewiele bo ok 30 minut dziennie od poniedziałku do czwartku.
to stanowczo za mało i co 1 spacer 30 minut?Labrador to taki żywioł!
dzionga - 26-04-2010, 13:39

Zgadzam się 30 minut spaceru dziennie to stanowczo za mało,ale Teoś napisał iż maja duży ogród :) .
rusaleczka - 26-04-2010, 19:21

Ogród jest na plus ale nie załatwi problemu, co niektórzy widzą , że w ogrodzie pies się nudzi i męczy. Moja wszystko poniszczyła więc jeżeli w ogrodzie są krzaczki i kwiatki i ma to wszystko tak wyglądać to po zamieszkaniu labradora ani trawy nie będzie ani kory na drzewach... :|
Ewelina - 26-04-2010, 20:27

Dokładnie pies powinnien mieć conajmniej dwie godzinny dziennie intensywnego spaceru!!Jak każdy wie Labrador to pies myśliwski, który powinnien się rozwijać uwielbia chodzić poznawać zapachy.Zamknięty w ogrodzie i wyprowadzany poza jego teren tylko na 30 minut przewróci ogród do góry nogami!!
dzionga - 26-04-2010, 20:44

zgadzam się :) Dlatego z uroków ogrodu rzadko korzystam,chyba tylko jak Claire ma ochotę wyjść nad ranem 'w potrzebie' :) . A tak poza tym to uwielbiam z nią wychodzić na długie spacerki :)
gosiaczek - 20-03-2011, 16:20

według mnie LABRADOR to dobra rasa do opieki :)
JOSHI - 11-10-2011, 16:26
Temat postu: Labrador czy inna rasa?
Witam mam takie pytanie. Do jutra mam się zastanowić jakiego psa mam wybrać zastanawiam się nad Labradorem(Czarnym) a Owczarkiem Niemieckim. Którego bardziej polecacie.

PS. Mieszkam w dużym domu także pies będzie miał dużo miejsca do biegania.
Dzięki za odpowiedz.

ppaula2 - 11-10-2011, 16:32
Temat postu: Re: Wybór Psa
JOSHI napisał/a:
zastanawiam się nad Labradorem(Czarnym) a Owczarkiem Niemieckim.

Też kiedyś miałam taki dylemat :)
Zgadnij co wybrałam?!

JOSHI napisał/a:
PS. Mieszkam w dużym domu także pies będzie miał dużo miejsca do biegania.

Jeżeli myślisz, że labradorom wystarczy duży ogródek do biegania to się mylisz :(
One potrzebują spacerów i pracy z ludźmi (np. szkoleń).
Na ogródku też można psa wybiegać, np za piłką. Ale on sam nigdy się nie wybiega.

JOSHI - 11-10-2011, 16:34
Dzięki za odpowiedz.

Hmm wybrałaś Labradora :) ??

ppaula2 - 11-10-2011, 16:36
JOSHI napisał/a:

Hmm wybrałaś Labradora :) ??

Pytanie retoryczne :)

JOSHI - 11-10-2011, 16:38

[ Dodano: 11-10-2011, 17:40 ]
No to w takim razie jadę jutro po Labka. :)

mibec - 11-10-2011, 16:54

JOSHI napisał/a:
jadę jutro po Labka.
gdzie? z jakiej hodowli ?
AnIeLa - 11-10-2011, 17:02

JOSHI napisał/a:

JOSHI, czy pies ma mieszkać na dworze czy w domu? Ile czasu na szkolenie jesteś w stanie poświęcić? Co podoba się Tobie za równo w labach jak i w Onkach?

Labradore - 11-10-2011, 18:00

omg ]:)

sorki za złośliwość ale sie zapytam: czym sie kierowałeś podczas wyboru rasy? tym która jst popularniejsza czy tym że ktoś Ci polecił tą rase (a tak właściwie to jak sie zalogujesz na forum ONków i założysz identyczny topic to 95% użytkowników tam Ci ONki poleci ;] )
wiesz coś o labkach czy o ONkach?
jak już było wspomniane; co z tego że masz duży dom jak dla takich psów rundka dookoła domu nie wystarczy? :-P

wiesz jakie są np. minusy posiadania danej rasy?

bo jak dla mnie to było coś pod ten deseń:
-Widziałem u sąsiadów za płotem owczarka i labradora. Chce takiego ale nie wiem jakiego. Pomóżcie
- weź labradora
-ok jutro jade po labka

tak czy siak, jeśli chcesz labka to polecam przeczytać kilka najważniejszych tematów na tym forum, to Ci na pewno troche pomoże bliżej zapoznać się z rasą :)

JOSHI - 11-10-2011, 18:06

AnIeLa napisał/a:
JOSHI napisał/a:

JOSHI, czy pies ma mieszkać na dworze czy w domu? Ile czasu na szkolenie jesteś w stanie poświęcić? Co podoba się Tobie za równo w labach jak i w Onkach?

Pies będzie mieszkać w domu
Poświęcić jestem w stanie około 4 godzin dziennie
W Labkach podoba mi się to że są wierne mądre szybko się uczą.
A Owczarka polecił mi kumpel.

[ Dodano: 11-10-2011, 19:12 ]
Labradore napisał/a:
omg ]:)

sorki za złośliwość ale sie zapytam: czym sie kierowałeś podczas wyboru rasy? tym która jst popularniejsza czy tym że ktoś Ci polecił tą rase (a tak właściwie to jak sie zalogujesz na forum ONków i założysz identyczny topic to 95% użytkowników tam Ci ONki poleci ;] )
wiesz coś o labkach czy o ONkach?
jak już było wspomniane; co z tego że masz duży dom jak dla takich psów rundka dookoła domu nie wystarczy? :-P

wiesz jakie są np. minusy posiadania danej rasy?

bo jak dla mnie to było coś pod ten deseń:
-Widziałem u sąsiadów za płotem owczarka i labradora. Chce takiego ale nie wiem jakiego. Pomóżcie
- weź labradora
-ok jutro jade po labka

tak czy siak, jeśli chcesz labka to polecam przeczytać kilka najważniejszych tematów na tym forum, to Ci na pewno troche pomoże bliżej zapoznać się z rasą :)

Dokonałem wyboru sam pomiędzy właśnie tymi 2 psiakami.

na pewno pies nie będzie tylko koło domu latał będę z nim chodził do lasu nad wodę biegał itp.

Tematy Przeczytałem O Labku i o Owczarku . Wiem jakie są wady i dobre rzeczy.

[ Dodano: 11-10-2011, 19:15 ]
mibec napisał/a:
JOSHI napisał/a:
jadę jutro po Labka.
gdzie? z jakiej hodowli ?

http://allegro.pl/tanio-p...40.html#gallery Tutaj kupuje pieska nie daleko mam do tej miejscowości <

anna34 - 11-10-2011, 18:18

JOSHI napisał/a:
http://allegro.pl/tanio-p...40.html#gallery Tutaj kupuje pieska nie daleko mam do tej miejscowości <

czyli pseudo ]:)

ppaula2 - 11-10-2011, 19:02

JOSHI, to nie są labradory!
Te są w typie rasy.
Jak chcesz prawdziwego labradora to tylko z rodowodem.

Cytat:
W Labkach podoba mi się to że są wierne mądre szybko się uczą.

Pod warunkiem, że masz prawdziwego labka, bo takie w typie rasy to loteria.

anna34 - 11-10-2011, 19:31

ppaula2 napisał/a:
bo takie w typie rasy to loteria.

No właśnie,mój w typie ma np.dysplazje,jest za wysoki.
A moze być dużo gorzej jeszcze. :->

Labradore - 11-10-2011, 20:18

JOSHI napisał/a:
Tematy Przeczytałem O Labku i o Owczarku . Wiem jakie są wady i dobre rzeczy.

jakoś na temat o pseudohodowli nie zajrzałeś :beated:

Madzialenka - 11-10-2011, 20:23

anna34 napisał/a:
,mój w typie ma np.dysplazje,jest za wysoki.
A moze być dużo gorzej jeszcze.

swiete slowa.
JOSHI, zanim zdecydujesz sie na zakup tego szczeniaka za 380zl poczytaj prosze chociaz o dysplazji stawow .To bardzo czesta choroba labkow i bardzo kosztowna .Co z tego ,ze teraz wydasz tylko 380zl jak w przyszlosci nie daj boze ,koszty leczenia moga pojsc w tysiace zl!!!
tu masz temat:
http://forum.labradory.org/viewforum.php?f=9

i koniecznie przeczytaj jeszcze ten temat,za nim kupisz tego labradoro-podobnego szczeniaka:RODOWODOWY TAK CZY NIE?:

http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=964