| |
forum.labradory.org
|
 |
Wzorzec i specyfika rasy Labrador Retriever - Czy czekoladowe labradory częściej chorują?
lulamae - 12-10-2011, 20:42 Temat postu: Czy czekoladowe labradory częściej chorują? Czytałam, że czarne są zwykle zdrowsze, a ja bardzo chciałabym mieć labradora i to koloru czekoladowego, bo wypatrzyłam ślicznego szczeniaczka. Oczywiście, wcześniej zamierzam się upewnić, czy jest jakieś ryzyko chorób itp, ale czy rzeczywiście te czekoladowe są podatniejsze na choroby? A może bezpieczniej kupić czarnego?
cainees - 12-10-2011, 23:00
mit, śmiało kupuj czekolabka
mibec - 13-10-2011, 11:06
| lulamae napisał/a: | | może bezpieczniej kupić czarnego | najbezpieczniej to jest kupic z dobrej hodowli, po rodzicach z udokumentowana jak najwieksza iloscia badan
ppaula2 - 13-10-2011, 11:09
lulamae,
Rozśmieszyłaś mnie
Nigdy czegoś takiego nie słyszałam
I nie strasz, bo ja własnie czekoladę sobie zostawiam
Mam biszkopciarę, która w sumie nie wie co to choroba
| mibec napisał/a: | | lulamae napisał/a: | | może bezpieczniej kupić czarnego | najbezpieczniej to jest kupic z dobrej hodowli, po rodzicach z udokumentowana jak najwieksza iloscia badan |
Popieram
myszkapatii - 19-03-2012, 00:53
Również mnie rozśmieszyło stwierdzenie ze kolor psa ma znaczenie czy bedzie chorował czy nie ... hehehehhehehe idąc tym tropem mulaci powinni byc bardziej podatni na choroby ..... w kazdym razie ja posiadam Czekolabka i poki co odpukac w niemalowane jest zdrowy
| mibec napisał/a: | | najbezpieczniej to jest kupic z dobrej hodowli, po rodzicach z udokumentowana jak najwieksza iloscia badan |
w pełni popieram ....:)
Makalu - 17-08-2012, 16:00
Mimo, ze temat sprzed pół roku to należy się wyjaśnienie i nie ma w tym nic śmiesznego: niestety to prawda czekolady chorują częściej. Jest to czysta genetyka. Umaszczenie czekoladowe jest najrzadszym umaszczeniem labradorów, genetycznie jest to cecha recesywna-niestety razem z nią wzrasta częstość dziedziczenia chorób. Jakby to przełożyć na ludzi to coś jak z rudzielcami też w populacji to właśnie u nich niektóre choroby są częstsze.
szalej - 17-08-2012, 16:20
Makalu, Czekolady nie można nazwać najrzadsza - bo jest ich praktycznie tak samo dużo w tej chwili, jak każdej innej maści. Rzadkie to one były kilkadziesiąt lat temu. Jeśli chodzi o rzadkie kolory to wymieniłabym Fox Redy czy Silvery.
Może i są recesywne - ale pamiętajmy, że to wszystko zalezy od tego, skąd bierzemy psa. Spójrzmy ma to tak - ile jest biszkoptów z pseudo, które są chore?
Ewelina - 17-08-2012, 16:24
| szalej napisał/a: | | Może i są recesywne - ale pamiętajmy, że to wszystko zalezy od tego, skąd bierzemy psa. Spójrzmy ma to tak - ile jest biszkoptów z pseudo, które są chore? | otóż to. Mój biszkopt z pseudo jest tak chorobliwy, że wchodząc do weta moja wetka łapie się za głowę i pyta tylko co znowu
AnIeLa - 17-08-2012, 16:25
| szalej napisał/a: | | Silvery. |
Silvery to nie laby tylko hybrydy
szalej - 17-08-2012, 16:34
AnIeLa, to był taki przykład, ale masz racje, moje niedopowiedzenie
Ewelina, nas z Hakerem w lecznicy też już z imienia i nazwiska znają - weci nawet nie patrzą w komputer bo znają jego historie różnych chorób na pamięć
Weronika_S - 17-08-2012, 16:39
coś w tym jest bo tak jak napisała Makalu to gen recesywny,zresztą czekolady to tak naprawdę albinosi,kiedyś to umaszczenie było wadą i eliminowało się takie szczeniaki z hodowli.Aczkolwiek sporo chorób da się wyeliminować poprzez mądre hodowanie i chyba na dzień dzisiejszy jest wiele w pełni zdrowych czekolad.Ja ze swoją często biegam do weta,ale jest to spowodowane moją nadwrażliwością i nadmierną ciekawością mojego Bałwana,który wszędzie musi zajrzeć i wszystko zeżreć bo biegamy z rzeczami,które mogą spotkać każdego psa a nie z jakąś przewlekłą chorobą.
gosia11222 - 11-11-2013, 18:59
Ja mam biszkopta ma 8 lat i muwie zawsze ze ma chyba wszystkie choroby świata
Paulinna - 15-01-2014, 16:06
Umaszczenie nie ma wpływu na to czy pies będzie rzadko czy często chorował. Ważne żeby zwierzak był z dobrej hodowli, po zdrowych rodzicach, a następnie żywiony odpowiednią karmą i ryzyko chorób nie będzie wysokie
Ania8017 - 21-01-2014, 17:46
Kora(czekolada ponad 2 lata) nigdy na nic nie chorowała(odpukać). Jest to pies z pseudo(nie mam pojęcia czy rodzice byli badani). Tylko moim zdaniem Kora nie do końca jest labradorem;) choć oczywiście była kupowana jako labek po rodzicach labkach. Kora praktycznie mieszka na dworze. Szczepimy ją oczywiście dodatkowymi szczepieniami(przy szczepieniu na wściekliznę. Nigdy nie kulała i nie dawała żadnych oznak złego samopoczucia. Sterylizację przeszła super. Myślałam,że będzie bardzo cierpiąca. Energia od zawsze ją rozpierała i rozpiera.
mufiasty - 21-01-2014, 18:34
Mój czekolabek pięcioletni (odpukać)nie chorował ,jedynie co biedakowi się przytrafiło to komplikacje po kastracji.Jak coś mnie niepokoi to zaraz do weta,aby zniwelować wszelkie obawy.
|
|