forum.labradory.org

Żywienie - Żwacze

Hanz - 31-10-2011, 11:51
Temat postu: Żwacze
Witam mam pytanie odnoscie zwaczy, wiem ze sa to suszone zoladki,ale mam pytanie czy moge zamiast suszonych dac gotowany zoladek wolowy tzw.flak czy dzialanie bedzie takie samo?
dziekuje za odpowiedzi

tenshii - 31-10-2011, 11:54

Hanz, nigdy się nad tym nie zastanawiałam, ale wydaje mi się - jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi - że na suszonych żwaczach wytwarza się specyficzna flora bakteryjna, i to ona pomaga przy kłopotach ze zjadaniem śmieci czy kupek.
Jira - 31-10-2011, 15:14

tenshii napisał/a:
Hanz, nigdy się nad tym nie zastanawiałam, ale wydaje mi się - jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi - że na suszonych żwaczach wytwarza się specyficzna flora bakteryjna, i to ona pomaga przy kłopotach ze zjadaniem śmieci czy kupek.

I wydaje mi się, że gotowanie, czy jakakolwiek obróbka termiczna wybija tą florę...

Maleńka - 21-01-2013, 19:15

Gdzie kupujecie swoim labą żwacze? ;D
GIZELKA14 - 21-01-2013, 19:20

W zoologicznym. No wiesz, dobrą sprawą jest też internet. Jak kiedyś sprawdzałam ceny, to na jakiejś stronie było o cztery i pół złotego taniej. Jakoś tak. :papa: Ale nie goszczą one często w moim domu, bo strasznie cuchną. :D
AnIeLa - 21-01-2013, 19:21

Wszelkie "smrody" zakupuje albo na bazarku na dogo u soemy albo w sklepie e-pies.
Aniussia - 21-01-2013, 21:30

Maleńka, ja kupiłam ostatnio śmierdziele tam gdzie Aniela czyli w sklepie e-pies i polecam :)
Nikaaa - 22-01-2013, 16:22

U nas mozna dostać żwacze praktycznie w kazdym sklepie w któymsprzedają psie akcesoria. Polecam żwacze z Lidla - mocno smierdzą co świadczy o tym, że są dobre :P
Karoola - 22-01-2013, 17:39

Nikaaa, w takim naszym lidlu są żwacze? Ja kiedyś jak przeglądałam, to widziałam same "paski" i inne "dropsy" czy "ciasteczka", żwaczy nie widziałam. Przy najbliższej okazji będę musiała porządnie przekopać regały ;-)
nikolajewna - 22-01-2013, 18:05

Maleńka napisał/a:
Gdzie kupujecie swoim labą żwacze?

Tak jak Aniussia, i AnIeLa, zamawiamy na www.e-pies.eu

[ Dodano: 22-01-2013, 18:09 ]
Karoola napisał/a:
Nikaaa, w takim naszym lidlu są żwacze?

ja u nas nie widziałam, a często robię tam zakupy. Lecz teraz w czwartek ma być promocja na przysmaki dla psa i żwacze mają być! Ale bez szału cenowego, bo mają kosztować 7,99 za 100g.

Karoola - 22-01-2013, 18:24

nikolajewna, dzięki za info, jednak trochę drogo :-o Ale woreczki na kupy będą, to sobie (znaczy psu :-P ) kupię :-P
Aniussia - 22-01-2013, 18:46

ha ja tak samo jadę w czwartek do Lidla po woreczki dla psa :P
nikolajewna - 22-01-2013, 18:48

Karoola napisał/a:
Ale woreczki na kupy będą, to sobie (znaczy psu ) kupię

też chcę je kupić chociaż u mnie nie są zbyt często używane, bo mam las pod nosem a w lesie mam nosie- nie sprzątam :p
Poza tym w lidlu kupuję dla Dragona herbatniki (takie w kształcie kości), bo jest ich sporo w paczce i są tanie :)

Karoola - 22-01-2013, 19:59

http://www.lidl.pl/cps/rd...index_33172.htm
ejże, perfumowane! :lookdown: :lookdown:
(koniec OT)

nikolajewna - 22-01-2013, 20:34

Karoola napisał/a:
ejże, perfumowane!

fiu fiu :D

Nikaaa - 27-01-2013, 12:29

Karoola napisał/a:
Nikaaa, w takim naszym lidlu są żwacze?
Dzisiaj byłam u Lidlu i specjalnie rzuciłam okiem i przy okazji kupiłam jedną paczuszkę :P To są żwacze firmy Orlando, czyli tej samej która robi wszystkie inne smaczki dla Lidla, fioletowe opakowanie. U nas leżą tam gdzie karmy i inne przysmaki, więc są "na stanie" cały czas :) Wydawało mi się, że Lidly wszędzie maja te same produkty (a przynajamniej wiekszość) ale może akurat w tym przypadku jest inaczej ;)
Pikuś - 27-01-2013, 14:55

Nikaaa napisał/a:
Orlando
Nikaaa napisał/a:
fioletowe opakowanie
ja w sklepie mam zielone :)
Ale fakt, żwacze można znaleźć normalnie w supermarketach typu Kaufland, Lidl itd. :haha:

Almathea83 - 27-01-2013, 15:12

Nikaaa, z tego co wiem teraz w PL są/ były dni psa/kota w Lidlu, z tej okazji było trochę więcej smaków niż normalnie w asotrymencie. "Standardowo" nigdy nie widziałam żwaczy w tym sklepie..
Nikaaa - 27-01-2013, 16:33

Almathea83 napisał/a:
Nikaaa, z tego co wiem teraz w PL są/ były dni psa/kota w Lidlu, z tej okazji było trochę więcej smaków niż normalnie w asotrymencie. "Standardowo" nigdy nie widziałam żwaczy w tym sklepie..
Ale bida w tej Polsce :P :D :D Jak widać asortyment Lidlów w różnych krajach jednak się różni :)

Ale fakt faktem żwacze do najtańszych nie należą, a juz w szczególności te z Lidla.

missy - 06-04-2013, 12:18

Czy mogę podawać żwacze 3 miesięcznemu labkowi?

Próbowałam szukać ich na stronkach w UK ale nie wiem jak one się nazywaja tu w Anglii.. pomoże ktoś?

Nikaaa - 06-04-2013, 20:50

missy, żwacz to po angielsku "tripe". Można je trafić w Lidlu (firma Orlando, fioletowe opakowanie, są bardzo aromatyczne co jak dla mnie świadczy o dobrej jakości ;) ) widziałam też w sklepach B&M lub w sklepach internetowych. Moim zdaniem możesz spróbować dać, najpierw mały kawałeczek i odczekać dzień lub dwa i zobaczyć czy nie będzie żadnej "niespodzianki" ;)
missy - 06-04-2013, 22:00

Nikaaa, u mnie w mieście nie ma Lidla, ale znalazłam w Pets at Home coś takiego: http://www.petsathome.com...s-at-home-32325 to jest to ?
Nikaaa - 06-04-2013, 22:04

missy, tak to to :) Ale widzę, że troszkę drogo, bo np. na zooplusie teraz jest promocja 500g za 4,70 a w Pets at Home za 500g trzeba dac ponad 9 :)
missy - 06-04-2013, 22:11

Nikaaa, dzięki :) faktycznie chyba zamówimy na zooplusie śmierdziuszki
Nikaaa - 06-04-2013, 22:15

missy napisał/a:
śmierdziuszki
Oooj śmierdziuszki, mieliśmy kiedyś właśnie te firmy Rocco z zoolusa i musiały leże zawinięte w dwie reklamówki bo się nie dało :D :D
AnIeLa - 06-04-2013, 22:23

Nikaaa napisał/a:
bo się nie dało :D :D

Jak będziesz miałą możliwość to spróbuj zamówić kiedyś z e-psa albo od soemy na dogo. To jest czad dopiero :D

A jak raz PP rozwaliła paczkę to myślałam, że Panie mnie zabiją na poczcie jak odbierałam :-P

Nikaaa - 07-04-2013, 16:37

AnIeLa, oo w sierpniu jedziemy do Polski autem to może się skuszę, nie ma to jak ponad 20h jazdy z cuchnącymi żwaczami w bagażniku :greedy: :D
nikolajewna - 07-04-2013, 16:42

Nikaaa, spoko np. e-pies pakuje je w taki sposób, że śmierdzieć aż tak bardzo nie powinno :)
Ja też tam lubię kupować śmierdziochy, bo wybór bajeczny a ceny przyjemnie niskie.

AnIeLa - 07-04-2013, 16:43

Nikaaa, próbuj próbuj. Ja zamawiam i jadra i przełyki i ucha środkowe. Suka koleżanki ostatnio nie dostaje bo się skończyły jakiś czas temu i zaczęła szukać już po dworze. A tak żołądeczek abo wymionko i spokój na dworze :)
nikolajewna - 07-04-2013, 16:47

płucka też są super.
Nikaaa - 07-04-2013, 16:55

AnIeLa, nikolajewna, zaciekawiłyście mnie tym sklepem, szkoda że wcześnej nie wiedziałam to bym zrobiła zapasik bo we wtorek robię kurs PL-UK ale w takim razie muszę zaczekać do sierpnia. Napewno zamówię :)
AnIeLa - 07-04-2013, 17:20

Ja jeszcze zamawiam od tej dziewczyny http://www.dogomania.pl/f...y-smrody-koniec jesli chce mieć bardziej różnorodnie i tylko po kilka rzeczy z czegoś.

Pan Pies poleca :D

Karoola - 07-04-2013, 17:27

AnIeLa, wypas :greedy: A co polecasz do długiego mamlania, nie "na raz"?
nikolajewna - 07-04-2013, 17:39

Karoola napisał/a:
AnIeLa, wypas A co polecasz do długiego mamlania, nie "na raz"?

...aż jestem ciekawa co u Anieli się sprawdza na dłuższą zabawę, bo my jeszcze czegoś takiego nie namierzyliśmy.
Karoola, na stronie E-pies wszystkie te rarytasy są opisane. Teoretycznie penisy powinny być na dłużej. TEORETYCZNIE...

AnIeLa - 07-04-2013, 17:43

Karoola napisał/a:
A co polecasz do długiego mamlania, nie "na raz"?

Kopytko ;D

Ostatnio wzięłam Asiorowi jedno na próbę to wystarczyło na trochę :)

tutaj psiak z kopytkiem
http://www.youtube.com/wa...d&v=wmeE3cpfkOE

Karoola - 07-04-2013, 21:30

AnIeLa, dzięki, może w takim razie się na nie skuszę przy okazji jakichś zakupów :)
A psiak na filmiku jaki misiak słodki :D

Ska - 08-04-2013, 08:42

ja kupuję Roxy ucha wołowe suszone, wapniowane. strasznie je lubi i potrafi rozgryźć jedno w dwa dni. oczywiście, pod warunkiem, że jej dawkuję, bo tak to by wchłonęła na raz ;)

pani w sklepie powiedziała, że na wędzone jest jeszcze za wcześnie.

co jeszcze polecacie?

Gosiamaczek - 10-04-2013, 19:14

Moja Majka je: tchawice czy coś takiego, ogony, penisy suszone twarde jak diabli, uszy, ryjki, kości .... a uwielbia kurze łapki-białe. O ile te pierwsze mymle po kilka dni to ryjki i łapki wchłania w 5 min. ;D

[ Dodano: 13-04-2013, 07:55 ]
Heloo :-)
Karmię Majcię karmą Josera Kids. Polecił ją hodowca, karmię ją nią od początku. Bardzo lubi, wcina aż jej się uszy trzęsą. Pytanie dotyczy ilości jaką powinno się podawać według tabeli żywieniowej na opakowaniu. Wygląda na to, że trochę ją jakby przekarmiam bo: 10 kg do 180 g a 20 kg do 375 g i to są dawki na dzień a ja jej daję 3*dziennie po ok 200 g więc.... jak by zbyt wiele. Ale z drugiej strony jak dam mniej to będzie głodna (już próbowałam). W między czasie dostaje tzw. żwacze, jabłko, marchewka do jedzenie czasami dokładam kaszę z mięsem. W sumie nie wygląda na parówkę, czuje się dobrze no może kupy czasami ma gigantyczne (a może takie mają być) :beated: Dużo z nią spacerujemy i bawi się z psami.
Czy ktoś z Was karmi swojego psiaka tą karmą i ile jej podaje? Spytam też dziś weterynarza.

Pikuś - 15-05-2013, 19:23

AnIeLa, ta dziewczyna z Dogo ma teraz jakiś bazarek? :)
missy - 15-05-2013, 19:28

U nas żwacz pochłaniany jest przez niecałe 10 minut...
Natomiast kopytko Lexi męczy już kolejny dzień... i ledwno co widać że coś zjadła z niego ... niezniszczalne :D

Tylko podczas konsumpcji w domu śmierdzi jak w stodole :stinky:

AnIeLa - 16-05-2013, 15:16

Pikuś, aktualnie nie, ale ja zamówiłam u niej przez e-mail :)

3 dni temu przyszła paka :)

04drawde - 20-05-2013, 10:00

Luna kiedy dam jej żwacza (obojętnie z jakiej firmy),zakopuje go w ogrodzie,tak samo robi z uszami. Ponieważ żwacze są zdrowe daję jej tabletki Rumen tabs, które jakoś tam przełknie.Z suszonych czy wędzonych podrobów uwielbia tylko wędzone nóżki kurze,wszystko inne gromadzi w "ogrodowej spiżarni".
Ska - 20-05-2013, 10:06

Roxy za kilka dni kończy 5 miesięcy. czy mogę jej podać kość pasteryzowaną?

http://allegro.pl/brit-pr...3252900403.html - muszę wybrać gratis i nie wiem czy brać kostki prasowane czy już mogę kości pasteryzowane?

dzięki ;)

Almathea83 - 20-05-2013, 10:10

Ska, Moren jadł takie kości jak był szczylem, ale z nimi trzeba uważać i dawkować po trochę, przynajmniej u nas, bo później kupal mega twardy, że okna można wybijać :-P
Nikaaa - 20-05-2013, 10:16

Ska, ja uwazam, że możecie spróbować :) Młoda chyba i tak nie pogryzie jej całkiem, bo chyba nie ma jeszcze wszystkich stałych ząbków, a będzie sobie skrobać i tępić mleczaki. Daj jej jednego dnia trochę i zobacz czy na drugi dzień nie będzie żadnej reakcji :)
No i u nas kupale po tym też twarde, że masakra ;D

Ska - 20-05-2013, 12:15

bomba :)
a gdzie takie kości należy przechowywać? chyba najlepiej w chłodzie?
kurczę, szkoda, że balkon odpada..

Almathea83 - 20-05-2013, 12:55

Ska, ja mam w kartonowym pudle z wywietrznikami i nie psuje się ani nie pachnie jakoś bardzo intensywnie :-P na pewno do żadnych worków nie pakuj bo to się źle kończy :-P
Nikaaa - 20-05-2013, 15:44

Almathea83 napisał/a:
na pewno do żadnych worków nie pakuj bo to się źle kończy
Też mi się tak wydaje, że w worku zaraz spleśnieje :P U mnie takie kości długo nie leżą, są zjadane albo od razu, albo na dwa razy więc nie mam problemu z przechowywaniem :P
Ska - 24-05-2013, 07:47

przedwczoraj przyszła do nas przesyłka z kośćmi. Roxy oczywiście zwariowała na ich punkcie, ćlamkała pierwszy raz około godziny, nie wiem czy nie za długo, bo niestety - dostała wczoraj biegunki. czy to oznacza, że nie mogę ich jeszcze jej podawać czy po prostu stopniowo dawkować aż żołądek się przyzwyczai?
dzisiaj rano koopal już ok.

Almathea83 - 24-05-2013, 10:49

Ska, próbuj może na początek po 5-10 minut- jeśli sytuacja się powtórzy, na razie bym nie dawała takich kości. Widać, że to kwestia indywidualna, bo Moren od małego szczyla dostawał różnego rodzaju gryzaki i nic się nie działo.
Ska - 26-05-2013, 08:47

Almathea83 dzięki za rady :) biegunka była jednorazowa, teraz jest ok. dawkuje Roxy przyjemność gryzienia kostki, bo chyba nie powinno się tak dawać do zgryzienia całej na raz?
Almathea83 - 26-05-2013, 09:58

Ska, te małe kości nawet teraz daję na 2 razy, więc całej bym nie polecała jednorazowo :)
Ska - 10-06-2013, 11:33

żołądek Roxy ewidentnie nie toleruje kości albo (jak mi się wydaję) tego czym są pokryte. myśleliśmy, że to kwestia pasteryzacji i ugotowaliśmy jej gicz cielęcą, ale znów to samo - ostra biegunka nie dawała nam spokoju przez całą sobotę.
czy jest szansa, że jak będzie większa to się przyzwyczai?
w ogóle Roxy ma bardzo wrażliwy żołądek. prawidłowe kupy robi tylko kiedy je samą karmę, ewentualnie dostaje trochę marchewki albo jabłka, ciut sera żółtego albo drobiowej parówki.
jakiś czas temu dostała też ryż z cielęciną i marchewką i było w miarę. powtarzam - w miarę.. nie wiem czy powinnam trochę urozmaicać dietę i mieszać, czy jeśli dobrze znosi karmę to dawać tylko karmę plus jakieś tam przysmaki od czasu do czasu?

aga - 10-06-2013, 11:55

a co myślicie o płucach? też są tak zdrowe jak żwacze?

Almathea83, po tych białych rzeczywiście można okna wybijać ;D

nikolajewna - 10-06-2013, 12:46

aga, taki opis znalazłam na e-pies.eu
"zawiera dużą ilość witamin oraz białka, jest lekkostrawny i nietuczący. Oczyszcza nerki psa".
Dragon bardzo lubi płuca. Ale on wszystko lubi.

aga - 10-06-2013, 13:22

dzięki :)
a jak często te żwacze czy płucka i inne kości dajecie psiakom?

Anusiax - 03-04-2014, 11:00

Podbijam temat.

Właśnie jak często takie "aromatyczne" przysmaki serwować psiakowi?

Kesja - 25-04-2014, 20:10

Zakupiłam dziś paczkę żwaczy wołowych w zoologu, Ajrunia już wszamała kawałek, fuu jak jedzie :D jutro dostanie na balkonie :-P
No i złożę w e-pies.eu skoro polecacie jutro jakieś większe zamówienie śmierdzieli :)

missy - 25-04-2014, 20:34

Kesja, ja też zamawiam w zooplusie te opakowania pół kilowe. Lexi je uwielbia, i na długo nam starcza takie opakowanie.. ale na konsumpcje wyganiamy ją albo na ogród albo do kuchni.. bo jadą strasznie :stinky:
nikolajewna - 25-04-2014, 21:11

Kesja e-pies ma dobre produkty, dobrze wysuszone i zapakowane, ale ostatnio strasznie zdrożał. Podniósł ceny o jakieś 50% w ciągu 3-4 miesięcy. Zrezygnowałam z zakupów u niego i musiałam kupić na allegro.

Anusiax napisał/a:
Właśnie jak często takie "aromatyczne" przysmaki serwować psiakowi?

Ja daję 1 szt wieczorem. Jak karmię szynszyle to i Dragonek musi dostać ;) Na zmianę dostaje ucho środkowe, żwacze, płuca, wymiona- to zawsze w domu jest.

Kesja - 25-04-2014, 21:35

missy, a jakie z zooplusa zamawiasz? Bo tam są jakieś ciemne i jasne... :-P
nikolajewna, tak? mówisz że podrożały? ja tak na razie nie przeglądałam cen w internecie, ale chyba będę musiała... skąd zamawiasz na allegro? :)

missy - 25-04-2014, 21:58

Kesja, te ciemne, jasnych jeszcze nie próbowaliśmy
nikolajewna - 25-04-2014, 22:37

Kesja Zamówienie, jakie robiłam w e-pies w październiku wyniosło mnie ok. 70zł. W marcu chciałam zamówić dokładnie to samo i wyszło ponad 100zł. Dla mnie to duża różnica i po prostu tak duży wzrost cen w niedługim czasie mnie zraził. Ale tak jak mówię, towar pierwsza klasa i nie ma co narzekać. Przede wszystkim też ogromny wybór.
Ostatnio jednak brałam tutaj: http://allegro.pl/listing...?us_id=28563152
Do sporej części śmierdzieli jest gratis. Ja zamawiałam większą ilość (pakuję sobie do wiaderek) i dostałam gratis-pół kilo chipsów (skórka prażona) i jeszcze coś pani dorzuciła, coś mniejszego, ale kurcze nie pamiętam już co :-P

Porównując te dwa sklepy- w e-pies np. żwacze i płucka są większe. W tym na allegro kawałki są mniejsze, żwacze cieńsze. Gdyby różnica w cenie nie była aż tak duża, albo np. przesyłka darmowa -byłabym wierna e-pies.

Kesja - 26-04-2014, 11:52

nikolajewna, dzięki za linka, zamówie sobie od nich w takim razie, a przy następnym zamówieniu karmy wezmę te z zooplusa, zobaczymy :)
Jeszcze mam pytanie odnośnie przechowywania: jak długo te żwacze mogą leżeć? Bo teraz nie wiem czy zamówić 1kg czy 0,5kg...

nikolajewna - 26-04-2014, 15:22

Jak są dobrze wysuszone to poleżą. Pół kilo to sporo objętościowo. Ja osobiście jak biorę śmierdziele to większą ilość na raz i nigdy mi się nic nie zepsuło. Ze względu na małe wiaderko biorę 2-3 paczki po pół kilo :) Trzeba pamiętać, aby schować w suchym miejscu gdzie nie ma wilgoci, pary i będzie dobrze :)
Dla zobrazowania "problemu" chciałam wrzucić zdjęcie przedstawiające pół kilowe paczki płucek, uszek i żwaczy z kartką A4 ;) Ale fotosik mi dziś nie pozwala ;(

Kesja - 26-04-2014, 16:15

nikolajewna, oki, dzięki za informacje ;*
W końcu się zdecydowałam jednak na zamówienie z e-pies. Biorę:
http://www.e-pies.eu/zwac...olowe-05kg.html
i
http://www.e-pies.eu/zola...ergicznych.html
Wypróbujemy i zobaczymy :)

nikolajewna - 26-04-2014, 16:47

Oooooooooo, tych żołądków końskich Dragon jeszcze nie jadł :greedy:
Zapewniam Cię, że Ajra będzie zadowolona :D

Kesja - 26-04-2014, 17:08

nikolajewna napisał/a:
Zapewniam Cię, że Ajra będzie zadowolona

:D To na pewno :D
Już dzisiaj myślałam że jej uszy odlecą jak zajadała śmierdziucha :D

AnIeLa - 27-04-2014, 12:25

nikolajewna napisał/a:
e-pies ma dobre produkty, dobrze wysuszone i zapakowane, ale ostatnio strasznie zdrożał. Podniósł ceny o jakieś 50% w ciągu 3-4 miesięcy. Zrezygnowałam z zakupów u niego i musiałam kupić na allegro.

Ja zamawiam u dziewczyny z dogomanii, kiedyś robiła bazarki na dogo teraz zamawiam przez prywatna wiadomośc :)

edit: Asior bardzo lubi jądra - rzucam mu jak wychodze z domu bo nie idzie wytrzymać- żwacze przy tym to same fiołki :stinky:

dominika92 - 28-04-2014, 08:49

wczoraj dostaliśmy te śmierdziuchy na zawodach :D Helcia zachwycona, ja mniej :D