forum.labradory.org

NEWS - Ukraina zabija psy - przed Euro

Chelsea - 23-11-2011, 09:56
Temat postu: Ukraina zabija psy - przed Euro
http://www.tvn24.pl/0,172...,wiadomosc.html
joanna - 23-11-2011, 14:22

legalny OSwięcim,czy Ukraina jest juz w Unii?bo jeśli tak to powinni się za to zabrać,w Polsce zresztą nielepiej,też kwitną pseudo schroniska umieralnie a zarabiaja na tym prywatne osoby i nie ma na nich bata tzreba by tych debili wyłapac i utylizować to świat oczyszczony byłby ze zwyrodnialców
inkapek - 23-11-2011, 14:26

Widziałam wczoraj na tvn24....masakra, nie wierzyłam w to co widziałam i słyszałam...
Maleńka - 23-11-2011, 15:49

Juz od dawno o tym sie mowi
Dokite - 23-11-2011, 19:48

Wczorajszy reportaż to tragedia. I komentarz tej babki, na zarzut reportera, że pies jest chudy:"Pan też do grubych nie należy".
Maleńka - 23-11-2011, 20:03

Wlasnie jest kontynuacja wczorajszego reportaza.
Ostaś - 23-11-2011, 20:22

joanna napisał/a:
legalny OSwięcim,czy Ukraina jest juz w Unii?

Nie jest, kiedyś mocno do tego aspirowała, szczególnie zachodnia część. Wschodnia część Ukrainy to Rosja, nawet w materiale z Doniecka była tam taka kobitka, która mówiła bardziej po rosyjsku, niż po ukraińsku.
Od 10 lat bywam dosyć regularnie na Ukrainie. Kiedyś nawet musiałem pojechać z Harrym do Lwowa i mogę powiedzieć że jeśli ktoś ma zamiar wybrać się z psem do tego kraju, a ma możliwość zostawienia psa w Polsce to polecam ten wariant.
Fakt, wiele się zmieniło w tym kraju pod względem odprawy granicznej, mentalność służb też, ale stare nawyki pozostają. Jak było powiedziane w materiale że przez 4 godziny składali Milicji zeznania to sobie pomyślałem - skąd ja to znam...
We Lwowie jak i mniejszych miasteczkach Ukrainy bezdomne psy są na porządku dziennym, z każdym moim wyjazdem było mi żal na to patrzeć i jeszcze w ten cały syf musiałem ciągnąć Harrego.

Grapy - 23-11-2011, 23:50

Najgorsze jest to,że Polskę i Ukrainę wrzucają do jednego wora i twierdzą,że u nas też tak się utylizuje psy...
joanna - 24-11-2011, 11:34

faktem jest ze w Polsce nie lepiej,moze az nie na taka skalę ale pseudoschrony kwitną,a tam umieralnia...cos jednak drgnęło i widac ze się za to powoli biorą,ale to tylko dlatego ze poszerza sie swiadomośc społeczeństwa,interweniują media,ludzie powoli zaczynaja dostrzegac problem,nawet te nasze petycje nie sa tak do końca bez echa
kaha - 24-11-2011, 17:28

:cring: mam nadzieje ze ktos wkoncu otworzy oczy i zobaczy ze zwierzeta czuja ból tak samo jak ludzie... Boże czy oni serca nie mają, mi sie to w głowie nie mieści...patrze ma ta makabrę i nie moge przestac płakać, dlaczego nie można z tym nic zrobic :cring:
joanna - 04-12-2011, 13:20

wkleicie gdzie sie da,mimo emisji w TVN reportazu ludzie reaguja zdziwieniem gdy im opowiadam o tej masakrze,370 000 osób juz deklaruje bojkot imprezy sportowej której flaga ocieka krwią,ani władze UEFA ani piłkarze ani celebryci,nikt nie reaguje na problem,ja nie chcę być świadkiem takiego wydarzenia.
baska - 04-12-2011, 14:45

jestem przeciw metodom usmiercania psow. Jestem za usypianiem bezdomnych psow, ktore w warunkach Ukrainy nie maja szans na dom ani na schronisko. Spotyka je tylko rozpaczliwe zycie, w czasie ktorego plodza tysiace nastepcow do tej rozpaczliwosci.
Rozumiem wzburzenie i zal. Ale kto chetny na adpopcje psa z Ukrainy??

joanna - 04-12-2011, 15:02

baska, o to chodzi ze one nawet szansy na adopcje nie maja,pałą w łeb i do kotła,palą je praktycznie zywcem,albo poddtrute,schroniska tam praktycznie nie funkcjonują ,miliardy wydane na stadiony,w budzecie nie ujęto tego "problemu"ten bestialski sposób jest bowiem najtańszy i najskuteczniejszy,a do pieca trafiaja takze psy niefortunnie spuszczone z oka,to musi zostac potępione,a co do adopcji psa z Ukrainy podejrzewam ze jest to niemozliwe.Piłka nożna to jeden z najbardziej dochodowych sportów,z olbrzymimi nakładami finansowymi idącymi w miliardy euro...

[ Dodano: 04-12-2011, 15:03 ]
cywilizowane igrzyska,cywilizowani ludzie

baska - 04-12-2011, 15:23

miliardy na stadiony nie pochodza z budzetu Ukrainy. Albo wydadza je na stadiony albo ich nie dostana.
Sposob w jaki rozwiazuja psia sprawe swiadczy jak daleko im jeszcze do "cywilizacji" zachodu. Po to organizuje sie tam Euro, zeby ich mentalnie podciagnac w ta strone.
Wiem, ze psy sa mordowane a nie usypiane, napisalam, ze jestem przeciwna. Tylko co z tego wynika, ze akurat ja sobie tupne noga? Nic.
Hipokryzja jest krzyczec i bojkotowac Ukraine a potem isc na obiad i zjesc schabowego. Z tej swini, ktora byla oprawiana w polskiej rzezni i niemal na 90 % byla patroszona i sparzana na zywca. Bo takie sa realnia ubojni-wiekszosc zwierzat jest usmiercana w niewlasciwy sposob, powodujacy ogromne cierpienie. Zaraz odezwa sie wegetarianie, ze oni to miesa nie jedza. Ale zaloze sie, ze wiekszosc bojkotujacych jednak mieso je.

joanna - 05-12-2011, 10:47

bojkotuję igrzyska nie Ukraine za to że nie widzą problemu
luidezerter - 05-12-2011, 14:26

to co robią jest okropne, niehumanitarne, i chore!!!
problem psów bezdomnych to wina tylko i wyłącznie ludzi. pseudohodowle, oddawanie psa w niepowołane ręce, zwierzęta jako prezent gwiazdkowy/urodzinowy, zbędny bagaż w wakacje.... nie ma kar za porzucanie / nielegalne rozmnażanie / handel na czarno to i są bezdomne psy. no ale żeby je palić? żywcem? okrucieństwo pierwszego stopnia... każde państwo, które nie dba o to, aby tych bezdomnych psów nie było, niech ponosi konsekwencje. ( Polska też!!! ) tylko po co, jak można problem puścić z dymem... :( :(

[ Dodano: 05-12-2011, 14:36 ]
o matko, dopiero teraz zobaczyłam ten reportaż. straszne :( :( :'(

baska - 05-12-2011, 14:44

Ukraina to nie pseudohodowle, o czym wy mowicie?? Tam sie psy mnoza bez opamietania, bo zyja poldziko od wielu pokolen!
Ukraina to nie psy w prezencie, w jakiej wy zyjecie rzeczywistosci?
To nie sa psy porzucone!!! One sie na "wolnosci" urodzily, jak i ich wiele poolen w tyl i w przod.
Nie ma szans na steryzlizacje, schroniska ani adpopcje. Stada dzikich psow zagrazaja dzikiej zwierzynie (psy nie wilki, morduja poki jest co mordowac, a nia jak wilki tyle zeby sie najesc), zagrazaja ludziom.
Nie mowie zeby palic psy zywcem, mowie o polskiej hipokryzji kiedy statystyczny Polak oglasza bojkot Ukrainy jedzac kotlet ze swini PATROSZONEJ na zywca.

bojkotowac latwo, a zrobic cos konkretnego?

KTO CHETNY NA PSA Z UKRAINY? NORMALNIE JAK ZNAJDZIE SIE TU 20 CHETNYCH TO POJADE I TYLE PSOW URATUJE I PRZYWIOZE.
A zostana ich tam setki tysiecy....

inkapek - 05-12-2011, 14:54

baska, ale to czyja wina że tak jest...nasza...czy ich. Kto do tego stanu doprowadził, kto z tym nic nie robi, nie robił...dla mnie to żadne wytłumaczenie.
luidezerter - 05-12-2011, 14:58

inkapek napisał/a:
baska, ale to czyja wina że tak jest...nasza...czy ich. Kto do tego stanu doprowadził, kto z tym nic nie robi, nie robił...dla mnie to żadne wytłumaczenie.

właśnie to tylko i wyłącznie ludzka wina. poza tym nie mówiłam tylko o Ukrainie tylko o całym świecie, jak ludzie postępują ze zwierzętami. Nie ma żadnego wytłumaczenia na to co robią. a robią to dla kasy, ale to nie jest argument!!!

joanna - 05-12-2011, 16:47

dali kasę na stadiony,hotele,autostrady,lotniska,dworce,burdele i inne atrakcje.po co?aby robic jeszcze wieksza kase. nie było już kasy aby doprowadzic sytuacje z psami do porzadku i wybudowac siec schronisk,wysterylizowac zwierzeta,zostałoby na lata,najłatwiej spalic.powiem tylko ze koszt jednego przewoznego krematorium to 66 000 zł...za te łapane psy płacą po 2 zł za kg....biznes się kręci,łapią psy na tony jak złom.nie tylko bezpańskie,łapią wszystko co sie rusza bo to towar.nie jestem hipokrytka bo nic nie robię,własnie gdyby parę milionów ludzi olało tą dochodową imprezę jaka jest euro to poszłoby im po kieszeni

[ Dodano: 05-12-2011, 16:48 ]
Hitler tez palił wszystko co było inną rasą niż aryjska,w ten sposób chciał posprzatac swiat dla swoich

[ Dodano: 05-12-2011, 16:52 ]
Basia potępia ale uwaza ze problem jest nie do rozwiazania,ja uwazam ze nadarzyła się okazja aby go w końcu rozwiązac ale wybrali inne rozwiązanie

baska - 05-12-2011, 17:19

a czyja jest wina, ze w Afryce dzieci umieraja z glodu?
in takich pytan moze byc wiele. Odpowiedzi brak.
Swiat jest straszny i tyle. Mozna sie obrazic i tupac, ale dzialanie zawsze ma przewage nad jego brakiem. Tylko nikt nie zaproponowal zadnego dzialania zastepczego. innego niz eliminacja psow.
Ja jestem za eliminacja, PRZECIW bestialstwu.
Lekkim off topem powiem, ze jestem przeciwna trzymaniu w schroniskach psow, zwlaszcza tych nie majacych szans na adopcje. Co wiecej, gdyby moj pies trafil do schroniska, a mnie nie udaloby sie go odnalesc wolalabym aby po roku zostal uspiony niz skazany na ten koszmar dozywotnio.

Ostaś - 05-12-2011, 18:00

baska napisał/a:
Ukraina to nie pseudohodowle, o czym wy mowicie?? Tam sie psy mnoza bez opamietania, bo zyja poldziko od wielu pokolen!
Ukraina to nie psy w prezencie, w jakiej wy zyjecie rzeczywistosci?
To nie sa psy porzucone!!! One sie na "wolnosci" urodzily, jak i ich wiele poolen w tyl i w przod.

Święta prawda, to są zupełnie inne realia. Jak wiozłem tam Harrego to się tak patrzyli jakbym dinozaura wiózł :haha:
Chociaż kiedyś mnie zaskoczyli, bo jeden z pograniczników ukraińskich miał małego pieska i mój tata się zapytał co to za pies i usłyszeliśmy odpowiedź że to English toy terrier :) Nawet nie wiedziałem że taka rasa jest :)

joanna - 06-12-2011, 16:22

http://studioopinii.pl/ar...olownia-psi-los

[ Dodano: 06-12-2011, 16:28 ]
baska, podziwiam umiejetność opanowania jaką niewatpliwie posiadasz ale nie podcinaj skrzydeł innym którzy tutaj na tym forum i na innych działaja aby pomagac,organizuja adopcje,zbiórki pieniędzy,wyciagaja ze schronisk psy slepe i kalekie,stare zobacz Wondera jaki jest szczęśliwy Ty najpradopodobniej zadecydowałabys o jego eutanazji bo po co ma sie męczyć,zobacz starego Bubu,te psy chca zyć i jest masa ludzi którzy pomogli i dalej będa to robic ale oni maja to cos czego Tobie życzę abyś w końcu poczuła

baska - 06-12-2011, 20:49

odpisalam, ale mi zjadlo, nie wiem czemu
w skrocie, podziwiam tych ktorym sie chce walczyc o los jednostki, ale wole myslec nad poprawieniem stanu wiekszosci.
Jak mowil Churchil, jak ginie czlowiek to tragedia, jak miliony to statystyka. Mozna sie zloscic ale tak to wlasnie jest.
Co do Ukrainy ciagle pytam co daje bojkot, w czym to pomoze psom, w czym to pomoze Ukrainie?
A o polskich rzezniach nadal cisza...swinie sa mniej chwytajace za serce niz psy chyba.
Nie jestem opanowana tylko zgorzkniala. Niektorym tak sie robi na starosc, mieszkaja potem w domu starcowi nikt ich nie odwiedza :haha:

joanna - 06-12-2011, 22:37

baska, juz ci proponowałam spotkanie albo rozmowe bo ja na nogi cie postawie,żebyś nie wylądowała w tym domu starców,TY możesz wiele zrobic ,pomóc ze swoja wiedzą,tylko trzeba cie obudzic ;*
inkapek - 07-12-2011, 10:36

joanna napisał/a:
TY możesz wiele zrobic ,pomóc ze swoja wiedzą,tylko trzeba cie obudzic

Popieram :) i trochę więcej wiary w siebie i w ludzi :)

donia457 - 08-12-2011, 01:02

pytanie pozostaje tylko takie gdzie byly wladze kiedy tych psow bylo 100 sztuk?? gdyby zrobili z nimi porzadek i psiaki zostalyby wylapane,wysterylizowane i wykastrowane,i poszlyby do adopcji to teraz caly swiat nie bylby zgorszony tym co robia teraz ,po co czekali do tego stopnia i pozwalali mnozyc sie tym zwierzetom az bedzie ich 100 tysiecy?a teraz spalaja je zywcem?dla mnie to co robi Ukraina jest chore
baska - 08-12-2011, 11:22

donia, ich nigdy nie bylo qoo sztuk, Ukraina dzwiga sie z wielkiej biedy, glodu (ktory byl ludobojstwem), II wojny i sowietow. Mieli wieksze problemy niz psy, mieli potwornie ciezkie zycie, i takie tez zycie maja tam zwierzeta.
Mieszkam w gorach, oburzalam sie na brak serca ludzi do zwierzat, jak widzialam jak pies sasiada wraca na trzech lapach to sie wsciekalam ze do weta nie wezma.
Ale jak moj sasiad spadl w stajni i polamal zebra tez nie przyszlo mu do glowy do lekarza jechac, jak zlamal palce tez tylko owinal szmata: bo trzeba pracowac, orac, siano wozic, krowy doic, czasu nie ma i pieniedzy.
Takamentalnosc. Ytzrba troche miedzy nimi pozyc zeby zrozumiec.
Zrozumiec nie znaczy zaakceptowac.

donia457 - 08-12-2011, 11:49

Basiu wiem,ze byla i jest tam straszna bieda,chocby dawalam rzeczy-ubrania po swoich dzieciach znajomej bo ma tam rodzine.Chodzi mi o to ze sa tam i byly jakies wladze,ktore powinny zajac sie tym problemem,kiedy zaczynal sie pojawiac,nie musieli czekac do ostatnich chwil ,kiedy zwierzaki zaczynaja zagrazac ludziom
baska - 08-12-2011, 12:26

to jest bardzo duzy problem, i nie ejden zreszta problem krajow "na dorobku", dokladnie tak samo jest we wszystkich krajach postsowieckich, psy wlocza sie stadami w Moldawii, Rumunii, Bulgarii, na Bialorusi, a gorzej jeszcze maja w krajach muzulmanskich, gdzie pies jest zwierzeciem"nieczystym". Nagonka jest tylko na Ukraine, i to jest nagonka, a nie realne proby rozwiazania problemu. Moze jestem i cyniczna, ale tez jestem bardziej realista. To nie sa sprawy, ktore rozwiazuje sie podbijajac emocjonalny balonik.
Ludzie na wszystkich forach i portalach przescigaja sie w komentarzach o bestialstwie.
ANI JEDNEJ PROPOZYCJI CO Z TYM ZROBIC
Euro sie skonczy a z psami nadal bedzie tak jak jest. Nie zmieni sie nic.

Lilitu - 08-12-2011, 12:50

baska napisał/a:
tak samo jest we wszystkich krajach postsowieckich
tak jak i tych rozwijających się (do których blok postsowiecki można upchnąć). Patrząc trzeźwo co zrobić z ogromem bezpańskich zwierząt bez szans na adopcję, a schroniska są dodatkowym obciążeniem dla samorządu? Nawet w realiach zachodnich wiele z nich należałoby uśpić jako nieadopcyjne. Poza tym podejście do zwierząt zmienia się wraz z bogaceniem się społeczeństw i wymianą generacji na bardziej zglobalizowane
ambird - 08-12-2011, 13:08

Euro 2012 jest ogromną szansą podniesienia się dla Ukrainy. Jeśli podniosą się ludzie, to można liczyć na to że i psom będzie lepiej. Póki co ludzie myślą jak samemu mają przeżyć, psy ich nie interesują.
Bojkot imprezy tu nic nie da.
Mój mąż ma bilety na euro, na pewno z meczu nie zrezygnuje, czy mam się rozwieść?

Nie podoba mi się sposób pozbywania się zwierząt, jestem za tym aby odbywało się to humanitarnie.

W Polsce prawdopodobnie jest więcej psów niż rodzin, więc jacy są Polacy? Lepsi czy gorsi od mieszkańców Ukrainy?

donia457 - 08-12-2011, 13:38

jest to duzy problem,nasze apale i nasze gdybanie tu nic nie pomoze i tego nie zmieni-niestety,mam nadzieje ze bardziej zaczna to robic w sposob humanitarny,ale i to tez takie gdybanie
baska - 08-12-2011, 13:49

Lilitu napisał/a:
baska napisał/a:
tak samo jest we wszystkich krajach postsowieckich
tak jak i tych rozwijających się (do których blok postsowiecki można upchnąć). Patrząc trzeźwo co zrobić z ogromem bezpańskich zwierząt bez szans na adopcję, a schroniska są dodatkowym obciążeniem dla samorządu? Nawet w realiach zachodnich wiele z nich należałoby uśpić jako nieadopcyjne. Poza tym podejście do zwierząt zmienia się wraz z bogaceniem się społeczeństw i wymianą generacji na bardziej zglobalizowane

Szwecja usypia psy bezpanskie, po jakims tam czasie w schronisku, nie trzymaja ich dozywotnio.

Nie chce bojkotu Euro wlasnie dlatego, ze taka impreza podciaga troche ten kraj w strone zachodnia, i popycha w strone dobrobytu. Jak ludzie sa majetni to i serca maja lepsze.

Ostaś - 08-12-2011, 18:29

baska napisał/a:
taka impreza podciaga troche ten kraj w strone zachodnia

Tylko że ludność Ukrainy w ogromnej części stanowią Rosjanie, albo osoby o poglądach prorosyjskich. Czy ktoś jeszcze pamięta "pomarańczową rewolucję"?
Szybko się skończyła, prawda?

Wiem że wszystkim nie jest obojętne dobro psów, ale na Ukrainie brakuje pieniędzy na rzeczy, na które nawet nam do głowy by nie przyszły.
Kiedyś znajomy opowiadał jak polak wjechał w (jeśli dobrze pamiętam) ukraińca jadącego bryczką. Przyjechała karetka (taka, zdjęcie na dole: http://pl.wikipedia.org/wiki/UAZ_452_Minibus) a kierowca karetki powiedział że nie ma paliwa. Polacy z własnych aut kombinowali paliwo żeby tego człowieka zawieść do szpitala.
Takich sytuacji tam jest mnóstwo, nie raz już się zdziwiłem.

Lilitu - 08-12-2011, 20:20

Ostaś, kiedyś rozmawiałam z młodymi Ukraińcami i oni mówili o wyraźnym rozdziale na biedniejszy proeuropejski zachód i bogatszy prorosyjski wschód.
Ostaś napisał/a:
Szybko się skończyła, prawda?

Większość zdarzeń spontanicznych ma tendencję do szybkiego zamierania lub obracania się przeciwko inicjatorom.

Ostaś - 09-12-2011, 19:40

Lilitu, ja się kręciłem po zachodniej Ukrainie, głównie rejony Zakarpacia (tam to człowiek ma wrażenie że czas stanął w miejscu) i tereny przygraniczne z Węgrami, Rumunią, Słowacją.
U Nas w Polsce nie jeden pies ma lepiej, niż tam dziecko. Gdy dowiadywałem się ile tam ludzie zarabiają, patrząc na ceny podstawowych produktów, zastanawiałem się jak za tyle można przeżyć.
Co do podziału między bogatych, a biednych to ja widzę fajny kontrast między Polską, a Ukrainą.
Po Polskiej stronie mamy świetnie wyposażoną Straż Graniczą, czy Służbę Celną. Sprzęt, samochody na naprawdę wysokim poziomie, natomiast prywatne samochody pracowników tych służb niczym specjalnym się nie wyróżniają.
Po Ukraińskiej stronie ze służbowych samochodów mamy dwa Ziły, ale prywatne samochody to już mamy np Audi Q7, czy A6.
Czyli co robi z Państwem korupcja...

Lemoniada - 25-12-2011, 00:34

Ciekawa dyskusja, aż się specjalnie zarejestrowałam :)

baska napisał/a:
Ludzie na wszystkich forach i portalach przescigaja sie w komentarzach o bestialstwie.
ANI JEDNEJ PROPOZYCJI CO Z TYM ZROBIC
Euro sie skonczy a z psami nadal bedzie tak jak jest. Nie zmieni sie nic.

Basiu, a czy Ty, jako osoba będąca niejako "na miejscu" i znająca realia, masz może jakiś pomysł, co można by z tym zrobić? Ma się rozumieć, że nie wierzę w zbawienie za jednym zamachem całej Ukrainy, ale gdyby przyjąć metodę małych, malutkich kroków, to od czego najlepiej byłoby zacząć, jak Ty myślisz?
Mi przychodzi do głowy na ten moment jedynie sterylizacja (tylko kto miałby się tym zająć, gdzie i kto by to sfinansował) i przywożenie do Polski pojedynczych zwierząt, umieszczanie ich w DT, a potem szukanie domów stałych - ale nie mam pojęcia jak by to technicznie miało wyglądać, czy trzeba wyrabiać takim psom i kotom paszport, co może się przytrafić na granicy itp. I co najważniejsze - jest to rozwiązanie o tyle kontrowersyjne, że i na własnym podwórku mamy aż za wiele do zrobienia, a psów i kotów czekających od lat na miłosierdzie jest ogrom.
Co w takim razie robić, jak działać?

PS. Fundacja Viva! organizuje zbiórkę dla jednego z nielicznych schronisk na Ukrainie, gdzie się o zwierzaki dba. Tutaj o szczegółach akcji:
http://www.ratujzwierzeta.pl/?p=9161
A tu strona schroniska:
http://animalprotect.org/ua/

baska - 26-12-2011, 15:16

niestety nie mam pomyslu co zrobic na dzien dzisiejszy bez\posrednio dla psow. Posrednio trzeba robic jak najwiecej dla rozwoju Ukrainy, organizowac tam imprezy rozne, niekoniecznie tylko prozwierzece, popierac juz organizowane, czyli cos odwrotnego do powszechnego bojkotu. Wierze, ze zamykanie getta umyslowego i okazywanie wyzszosci w niczym nie pomoze. Ja jestem za Euro, za tym, zeby jak najwiecej ludzi spoza Ukrainy tam pojechalo, zeby kontaktow pomiedzy Ukraincami i ludzmi innych nacji bylo jak najwiecej. Nic nie zmieni wyrwanie nawet kilkuset psow z koszmaru. Bo koszmar jest w umyslach ludzi.
W polsce rusza akcja MOPSiK, ale zorganizowanie tego na Ukrainie na razie przerasta moje zasoby optymizmu. Prawda jest tez ze jestem realista skierowanym w strone pesymizmu, optymizmu ogolnie mi brak. Taka fabryczna wada.