forum.labradory.org

Śmietnik - g.

Paseczka - 05-01-2012, 20:48
Temat postu: g.
Chciałabym przedstawić mojego "małego" brzdąca.
Sunia zwana z imienia Almą mieszka u mnie dopiero kilka tygodni ( od 16.11.2011) ale już wrosła we mnie i całe stadko tak, że nie mogę wyobrazić sobie naszego domu bez niej.

Uwielbia broić, szukać, topić się w rzece, aportować, jest nieszczęśliwa, gdy nie ma czegoś w pysku, ma jeszcze problem z posłuszeństwem i kocha zabawę i szczekanie na inne moje psy.
Dogrywamy się jeszcze, ale od kiedy psy przyjęły ją do stada jest nam o wiele łatwiej.
No dobra, koniec gadania..
To moja mała:

Nikaaa - 05-01-2012, 21:09

No tak, faktycznie "mała" :D

Śliczny brązowy nochalek :* :* Piękna panienka :)

Napisz coś więcej o suni, innych psach (chętnie zobaczymy zdjęcia! ) no i ogólnie o całej Waszej gromadce :)
Pozdrawiamy z Jessuchną :*

Paseczka - 05-01-2012, 22:10

"Mała" jest zwierzęciem, które trafiło do mnie dość świadomie. Chcą mieć psa do szkolenia innego niż husky długo zastanawiałam się nad owczarkiem belgijskim a własnie labradorem.
O dziwo- wygrało u mnie aportowanie i stwierdzenie mojego ojca- jak chcesz mieć psa to weź labradora, a jak chcesz zrobić przyjemność swojemu ojcu- weź owczarka. Szybkie kliki w internecie i namierzyłam hodowlę w której akurat były szczenięta labów. Już miałam dzwonić i rezerwować malca, gdy zadzwonił do mnie mój kumpel, a nawet Ba, dobry przyjaciel ze słowami " W Wejcherowie jest labradorka, 6 miechów. Chcesz? Do Adopcji".
Dwa dni później mała już była u mnie. I tak zamiast rodo mam nie rodo i zamiast szczeniaka Almę. Ale decyzja jest słuszna i jej nie żałuje.

Alma ma swojego ukochanego- Amisia, labradora z GRS Gdańsk, z którym spędzałaby najchętniej całe dnie, lecz niestety nie jest tak łatwo- kolega mieszka zbyt daleko od niej.

Przez to wszystko musiała się zadowolić kompanami nie ze swojej rasy, a raczej z podwórka- husky- Mishą, Aniką, Baskilem i Nokim. Wyszło jej to... ciekawie.

Moje husky zaczęły szczekać, a nawet jedno z nich biegać za kijkami, a Alma zdobywa kondycję biegając w koło zaprzęgu na treningach husky.

I tak z husky przeszłam w 1/5 na Laby.

usia155 - 05-01-2012, 23:23

Śliczna sunia :* Pozdrawiamy ;) . I przepraszam pisze się Wejherowo ;P
Monisiaczek - 05-01-2012, 23:30

Alma pięknie wypieczona ;* Haszczak też fajny :) A pozostałe też takie urocze szkraby czy już prawdziwe zaprzęgowce? Pochwal się wszystkimi czworonożnymi pociechami. Mamy tu też galerię dla nie-labków ;D
Grapy - 05-01-2012, 23:45

Paseczka, z jakiej hodowli masz Chesapea'czkę? Fajna, taka jaśniutka :)
Paseczka - 05-01-2012, 23:52

W sęsie z jakiej hodowli jest Alma?
Proszę mi wybaczyć Wejherowo- 3xD u mnie, choć się staram. 50x napiszę poprawnie a za 51 błędnie. :cring:

Huskowate są dorosłe, startowały już swoje razy i pewnie dalej będą startować. Baskil ( ten czarny) i Misha (ta niebieskooka) przechodzą właśnie szkolenie i nieźle im to idzie (jak na husky)

Almathea83 - 06-01-2012, 00:00

śliczne psy ;*
Grapy - 06-01-2012, 00:01

Paseczka, tak Alma, wygląda zupełnie jak Chesapeake bay retriever a nie lab ;)
Masz więcej jej zdjęć ?

usia155 - 06-01-2012, 00:13

Dużo osób się myli :D Śliczne masz pieski ;)
Paseczka - 06-01-2012, 00:14

Almy zdjęć mam sporo, a jako, że jest adopcyjna nie moge powiedzieć z jakiej jest hodowli.
Mówisz, że nie jak lab? Tych drugich, co napisałeś o nich w ogóle nie znam.
To co wiem o Almie, to to, że świetnie pracuje węchowo, potrafi być karna, jak jej się chce i nawet kije zostawia dla świerzego tropu- czyli jest tym psem, który miał do mnie trafić. Poszukać jeszcze teraz jej zdjęć, które na bank gdzieś mam czy już jutro to zrobić?

Grapy - 06-01-2012, 00:18

Paseczka, ja jestem :) jak możesz dołączyć dzisiaj,bo jesteś nocnym markiem jak ja :D to jeszcze je z przyjemnością oglądnę ;)
To galeria mojego Laba i CHBRki :)
http://forum.labradory.or...p=292071#292071

Paseczka - 06-01-2012, 00:23

hmm.. A jakie różnice między tym czymś a zwykłym labkiem?
Grapy - 06-01-2012, 00:29

Paseczka, ''czymś''... nie określamy zwierząt a rzeczy.
Paseczka - 06-01-2012, 00:34

"czymś" raczej określiłam rasę niż zwierzaka.. :) Nawet nie wiem jak poprawnie wymawiać to słowo- jest dla mnie niczym UFO...

Do tej pory twierdziłam że Alma to Lab. :cring:

[ Dodano: 06-01-2012, 00:43 ]
http://www.facebook.com/m...52154782&type=3

Tu jest więcej zdjęć Almy. Jeśli nie jesteś zarejestrowany, to wstawie bezpośrednio na forum.
Ale ona wygląda jak labrador, prawda?
Wiem, że jest w typie rasy, jest mniej masywna i ma długą kufę i dłuższe uszy, ale ... wygląda jak lab? :) prawda?

Monisiaczek - 06-01-2012, 01:13

Paseczka, jedne i drugie to retrievery, ta sama grupa :) Dla mnie Alma to Lab z domieszka - moze być Chesapeake'a :) Piekna jest i już ;*
Małgosia35 - 06-01-2012, 01:14

Paseczka napisał/a:
ale ... wygląda jak lab? :) prawda?

noo...niezupełnie tak wygląda...
ale nie przejmuj się,najważniejsze ze jest zdrowa,kochana i taka jaką chciałaś :haha:
Ja swojego Micha mam od 3 lat,a tak naprawde dopiero teraz,od niedawna wiem ,ze pies bez rodowodu to pies "w typie rasy "
I zupelnie inne jest moje pojęcie na ten temat niz wtedy kiedy kupowałam labka.
Wiem o co chodzi,ze wszystkimi lub prawie wszystkimi teoriami na ten temat się zgadzam ,jednak nie nazywam swojego czy innego labka bez rodowodu "psem w typie rasy"
Dla mnie to labus i tyle,nic tego nie zmieni.
Mój pochodzi z nieciekawego miejsca,nie chce nawet uzywac słowa "hodowla",nie ma rodowodu,nie mam pojęcia jacy byli jego przodkowie,widzialam tylko matkę przez 5 minut ,jednak dla mnie to labrador.
Dzisiaj dopiero wiem,ze mój Micho to NBP,a co to jest za skrót dowiedziałam sie dopiero tu na forum.Kiedys nie miałam bladego pojęcia co to w ogóle jest.I teraz dopiero wiem,z tego co czytałam,ze hodowcy starają się unikać takich krzyżówek z których NBP wychodzi..
No cóż ,człowiek uczy się całe życie..a i tak nie za mądry umiera ;D
Najważniejsze ,ze kochasz swoją Almę i ona równiez jest szczęśliwa,to się liczy.
A czy to lab czy ktoś inny...co za różnica ? Jest już z Tobą,u Ciebie znalazła dom wiec to jest najważniejsze.
Pozdrawiamy z Klocusiem ;*

Paseczka - 06-01-2012, 01:16

I ja tak myśle. Tylko nie znam tej 2 rasy i zastanawiałam się, czy aż tak mocno się różnią.
Monisiaczek - 06-01-2012, 01:16

A haszczaki też masz cudne :)
Paseczka - 06-01-2012, 01:18

Dzieki. :) Ja od lat jestem huskarą, właściwie to Alma to mój pierwszy nie husky od 2005 roku :)
A jak fajnie rewiruje!

Grapy - 06-01-2012, 01:45

Paseczka napisał/a:
"czymś" raczej określiłam rasę niż zwierzaka.. :) Nawet nie wiem jak poprawnie wymawiać to słowo- jest dla mnie niczym UFO...

Do tej pory twierdziłam że Alma to Lab. :cring:

[ Dodano: 06-01-2012, 00:43 ]
http://www.facebook.com/m...52154782&type=3

Tu jest więcej zdjęć Almy. Jeśli nie jesteś zarejestrowany, to wstawie bezpośrednio na forum.
Ale ona wygląda jak labrador, prawda?
Wiem, że jest w typie rasy, jest mniej masywna i ma długą kufę i dłuższe uszy, ale ... wygląda jak lab? :) prawda?

Jestem zarejestrowana i z całą pewnością Alma nie wygląda jak Labrador a właśnie jak '''czesapik bej retriver'' Niesamowicie je przypomina. I mogę się założyć,że nie jest taka uległa jak lab a aportując czy szukając w kniejach prędzej padnie niż odpuści.
Fantastyczna. Małe różnice co do rasy CHBR.
Ile ma w kłębie?

Paseczka - 06-01-2012, 01:52

Jest wysoka, długonoga, szczupła w budowie. Masz racje- szybciej padnie niż odpuści.
Musiałabym ją zmierzyć, zaraz ci podam jej wzrost. I sorki za pomylenie płci.

Coś czuje, że pomyliłam się, nie tylko nie biorąc husky kolejnego, a jeszcze określając rasę psa... :)

I masz racje- nie zawsze jest taka karna... :D

Grapy - 06-01-2012, 01:55

Paseczka, moja sucz ma loczki na grzbiecie ale to też nie jest regułą u CHBR-ów. Ale w domu pewnie sama słodycz? aha i jeszcze jedno, łąsi się do każdego człowieka i każdego wita serdecznie czy z dystansem?
Paseczka - 06-01-2012, 01:56

55cm
Grapy - 06-01-2012, 01:58

Cytat:
53-61
więc się łapie w widełkach :)
Moja ma 61cm.

Paseczka - 06-01-2012, 01:58

Alma ma pofalowaną sierść na całym grzbiecie.
W domu chce każdego przywitać, szczególnie jak my się do danej osoby uśmiechamy, ale na zewnątrz nie łasi się, raczej chce obwąchać, potem podejmuje decyzję.

[ Dodano: 06-01-2012, 02:04 ]
A co? Zachowanie psa tutaj też jest wyznacznikiem? :)

Grapy - 06-01-2012, 02:05

Paseczka, niesamowite :) to właśnie przemawia za CHBRa nie Labem
Cytat:
ale na zewnątrz nie łasi się, raczej chce obwąchać, potem podejmuje decyzję

Lab wita każdego i wszędzie zarówno psa jak i człowieka o ile oczywiście nie jest skrzywiony ;)
a to cudko które masz to nie Lab,niesamowite,że jest w typie CHBR, papierowych jest w Polsce z 10 może 15szt a co dopiero w typie..

Paseczka - 06-01-2012, 02:13

Wiesz? Najwspanialsze w niej jest to, że ona ma jednego Pana. Tego się bałam jak brałam Labradora. Te które znam są psami całej rodziny, a ja chciała mieć psa, który będzie mój i będzie widział mnie jako "szefa". I tak jest. Ona zrobi wiele rzeczy dla mnie, ale jeśli zostaje z domownikami, to ADHD i szuka Pani.

To też nie jest Labowa cecha?

Grapy - 06-01-2012, 02:14

Paseczka, nie jest, Lab pójdzie z każdym a one nie i to jest kolejna cecha która nie zalicza Twojej Almy do Labów.
pooglądaj sobie zdjęcia poczytaj o nich http://www.google.pl/sear...iw=1138&bih=524

Paseczka - 06-01-2012, 02:21

Czytałam głównie o Labach i zaskoczyło mnie faktycznie kilka różnic w zachowaniu Almy i standartowego Laba.
Czytam teraz o tych twoich ;)
Szkoda, że nie można jej zrobić rodo- było by 11 czy 16 w Polsce :)

Ale Alma świetnie rewiruje. Bierze również idealnie dolny wiatr. Nieraz pracuje na oba sposoby, co zadziwia zarówno mnie jak i osoby, które mają doczynienie z nią. Czy te drugie naprawdę są takie idealne pod względem tropienia i rewiru?

[ Dodano: 06-01-2012, 02:24 ]
Pies jednego Pana, w razie potrzeby skłonny do jego obrony- fakt to chyba nie występuje u Labów, a u Almy tak.

[ Dodano: 06-01-2012, 02:26 ]
Tylko u mojej prędzej występował by typ sportowy niż wystawowy...

[ Dodano: 06-01-2012, 02:27 ]
Tylko u mojej prędzej występował by typ sportowy niż wystawowy...

Grapy - 06-01-2012, 02:33

To jest rasa pracująca więc nie ma typów wystawowych i sportowych ;) Poprostu 2kg przed wystawą na + i masz wystawowego hehehe
Paseczka napisał/a:
:)
Ale Alma świetnie rewiruje. Bierze również idealnie dolny wiatr. Nieraz pracuje na oba sposoby, co zadziwia zarówno mnie jak i osoby, które mają doczynienie z nią. Czy te drugie naprawdę są takie idealne pod względem tropienia i rewiru?

[ Dodano: 06-01-2012, 02:24 ]
Pies jednego Pana, w razie potrzeby skłonny do jego obrony- fakt to chyba nie występuje u Labów, a u Almy tak.

Tak, moja też wspaniale tropi i wyławiając z wody nurkuje. Mój Lab aportuje dla zabawy a ona działa zadaniowo. To urodzony myśliwy w sensie aportowania i tropienia oczywiście ;) Za zwierzyną bynajmniej moja nie poszła nigdy. aaa i wspaniale płoszy ptactwo z wysokiej trawy :D
Paseczka jest mi bardzo przykro nie masz Laba :greedy: :greedy: :greedy:

[ Dodano: 06-01-2012, 02:36 ]
Zerknij na to http://www.youtube.com/watch?v=gJwWWU-wegA

Paseczka - 06-01-2012, 02:54

to chyba za dużo się naczytałam, bo gdzieś wyczytałam że są- te sportowe miały być na długich łapach i dobniejsze.

[ Dodano: 06-01-2012, 02:59 ]
Tak.. Zadaniowo. Masz rację, Alma też działa zadaniowo- ja musze to zrobić! I w sumie nie ważne dla niej czy dostanie za to potem smakołyk, czy nie- ważne że znalazła. Jak dostaje komendę, to robi się poważna, bo wie, że idzie do pracy. Dla odmiany Lab, Ami, wyszkolony pies jak dostaje komendę to świruje ze szczęścia.

asia030984 - 06-01-2012, 08:58

śliczne psiaki ;* ;* ;*
Luci - 06-01-2012, 10:30

Paseczka, wspaniale, że adoptowalas ALmę! Naprawde zrobilas cos pięknego :) A husky przecudne są... uwielbiam je :)
Paseczka - 06-01-2012, 18:24

No, husky to moja pasja już od wielu wielu lat.
A z Almy- która w tej chwili śpi na moim kocu na moim łóżku jestem strasznie zadowolona, nie wymieniłabym jej na innego psa- nie wazne jaki to retriver. :)

Monisiaczek - 06-01-2012, 18:56

To nie ma znaczenia. Najważniejsze, że jesteście razem :)
siulentas - 06-01-2012, 19:23

PIekNA jESt!!! :-P
Małgosia35 - 06-01-2012, 19:49

Grapy napisał/a:
Lab pójdzie z każdym

No i tu się chyba mylisz..
Przynajmniej nie mój i nie te ,które znam.

Mój Klocek nawet w domu nie jest każdego.Upatrzył sobie męża jako Pana co daje się łatwo i często zauważyć,takich sytuacji jest cała masa ,nie bede tu wymieniać.
Idziemy do sklepu we dwójke i pies.
Mąz wchodzi do sklepu,ja zostaję na zewnątrz z psem.Pies siada i czeka wpatrzony w drzwi,za którymi zniknął jego pan. Czołgiem go nie przesuniesz choćby 5 cm,nie mówiąc juz o tym zeby gdziekolwiek z Tobą poszedl.Nie interesuje go nic poza wpatrywaniem się w drzwi.

Kiedys mielismy sytuacje,że z psem musiał wyjść na spacer ktoś inny,osoba ,którą pies znał dosc dobrze ale jednak obca.
Nie dało rady. Pies nawet nie dał sobie smyczy założyć,nie mówiąc o wyjściu z domu.

Na spacerach owszem,bardzo lgnie do innych ludzi,lubi wszystkich,ale tylko na zasadzie przywitania się i nic poza tym. Z nikim obcym by nie poszedł.
A jednak to labrador...

Luci - 06-01-2012, 20:20

Małgosia35, no to tylko pogratulować wierności :)
nathaliena - 06-01-2012, 21:04

Małgosia35 napisał/a:
Grapy napisał/a:
Lab pójdzie z każdym

No i tu się chyba mylisz..
Przynajmniej nie mój i nie te ,które znam.

dokładnie. Mój Bari też jest wpatrzony we mnie i tylko za mną wszędzie chodzi. I nie jest psem w typie rasy, a rodowodowym. Za to Abis pójdzie za tym, kto ma coś dobrego :D choć nie do końca. Nie kocha wszystkich.
Alma faktycznie ma jakąś domieszkę, ale jest słodka :)

Paseczka - 06-01-2012, 22:19

Wiecie co? Ale szczerze, to mnie to nie obchodzi. Dla mnie mam laba. Z niej nigdy nie będę miała dzieci, bo przecież jest nierodowodowa, więc teoretycznie nie ważne czy 100% lab czy nie. Najbardziej przypomina tę rasę, więc określam ją jako Laba.

Jedyne co, to jej nie wysterylizuje- ponieważ boje się że straci węch. Grupa z którą się kontaktuje stwierdziła, że to możliwe, więc wolę nie ryzykować.

A mi się podoba- nawet w chwili kiedy podarła kamizelkę szkoleniową- tak jak teraz... :/

usia155 - 06-01-2012, 22:30

A co sterylizacja ma do węchu ? Nosa jej nie utną ;P Ja mam 2 sunie wysterylizowane i cały czas obwąchują krzaki . Potrafią wyczuć , że w kuchni np : Szykuje się papu ;P
Kto ci powiedział , że po sterylizacji suczki tracą węch ?

Paseczka - 06-01-2012, 22:49

Powiedziano mi, że może nie być tak dobrym psem tropiącym, bądz rewirującym jak przed sterylizacją. A tego nie chce stracić, bo węch ma idealny.
Po prostu nie chce ryzykować. Jeśli(!) to może być prawda, to wolę tego nie robić. Mam kilka suk i jakoś dzieci z tego nie ma od lat, więc chyba i z Labem w cieczcę mogę sobie poradzić

usia155 - 06-01-2012, 23:01

Raczej wątpię , żeby straciła węch . I powiem ci , że też pilnowałam laba z cieczką , jednego dnia moja sunia się przekopała do sąsiada do psiaka chciała się bawić a piesek miał inne plany w porę pobiegłam do sąsiada i zabrałam Belle . Z rodzicami odczekaliśmy jak się skończy cieczka od cieczki jeszcze miesiąc i wówczas sterylizacja i sunia nie straciła węchu ;P
Małgosia35 - 06-01-2012, 23:23

Cytat:

Małgosia35, no to tylko pogratulować wierności

Dziękujemy :)
Ta wierność choć czasem bywa uciążliwa w codziennym życiu,to jednak jest rozczulająca ;*

Grapy - 07-01-2012, 00:27

Paseczka, a teraz powiedz dlaczego zapodałaś taki tytuł postu/tematu :P
Co do Almy mam swoje zdanie i nie należy jej traktować jak laba ale że nie masz wcześniejszych przyzwyczajeń, bo nie miałaś labka a masz hasky to nic jej nie grozi ;)

Paseczka - 07-01-2012, 00:37

Raczej chodziło mi o przejście z husky na laba.

Alma jest szkolona na psa rewirującego. Nie przeszkadzałoby mi to, że pies straci węch ( czy, że jest w ogóle szansa na to, że ten może mu się pogorszyć) gdyby nie była szkolona. Ale jest. Pewien szkoleniowiec stwierdził ( A mam do tego faceta zaufanie), że istnieje prawdopodobieństwo, że jej się węch osłabi po sterylizacji. Dlatego wolę tego nie robić.
usia155, Ja mam 2 suki husky, wcześniej miałam trzy, do tego psa, który spokojnie mógł by być światowej sławy reproduktorem ( z racji pochodzenia) i bardzo dobrze wie do czego służy ta broń między nogami z podwójnym magazynkiem i jak na razie nie miałam szczeniaków od 3 lat, więc chyba i z labem sobie poradzę. A jeśli istnieje jakiekolwiek ryzyko problemów z węchem po zabiegu, to wole tego nie robić.

neravia - 07-01-2012, 00:55

Paseczka, masz prześlicznego wypieczonego Laba ;* a najbardziej podobają mi się jej oczka..piękny kolor.. :heart:
Reszta Twojej bandy również śliczna chociaż osobiście nie przepadam za husky,mimo tego, że są przepiękne! Ale ostatnio 8miesięczny husky ugryzł moją 4miesięczną suńkę..fakt, że miał do tego może powód (zaglądanie do miski :| ) ale trochę dla mnie dziwne, że już taki młody psiak atakuje szczeniaka(!). Husky mimo swojej inteligencji,czytałam,że są bardzo trudne do szkolenia,są psami pociągowymi, więc nauczenie ich chodzenia przy nodze graniczy z cudem, do tego jak spuszczony husky ze smyczy poczuje zew..to żadne wołanie pana nie przekona go do powrotu. Zapewne każdy pies troszkę inny, ale takie opinie właśnie słyszałam od posiadaczy tej pięknej rasy. A jak u Ciebie jest, zgadzasz się z tymi opiniami również??
U mnie wybór laba - był nie przypadkowy, kocham te psy za ich charakter, szybką zdolność uczenia się i moja psinka jest dokładnie taka jaką chciałam (póki co hihi) :)
Twoje stadko całe jest świetne! ale jestem przekonana, że z Almy będziesz baaardzo dumna ;D

Paseczka - 07-01-2012, 03:35

Wiesz.. Trafiłaś na przeciwnika tej opinii. Baskil ( ten czarny) jest szkolony na trop. Nawet nieźle mu idzie. Próbę węchową też przechodzi bezbłędnie od dłuższego czasu. Jesli jest między człowiekiem a psem więź, to wszystko jest możliwe.
Aneczka to Strachajła ( ta co na foci ma śmieszne uszy) jest bojaźliwa, więc przeszła jedynie podstawy posłuszeństwa.
Misha i Noki to dwa moje tymczasy- w czym Noki ( szczeniak) jest u mnie na DT już 2, a Mysza( niebieskooka) 6 miesiąc.
Z Husky jest więcej roboty, ale jeśli zaufa, że Pan/i wie co dla niego ważniejsze, lepsze, to zrobi wszystko.

neravia - 07-01-2012, 09:23

Paseczka, to świetnie, widać, że bardzo kochasz swoje zwierzaki. Chciałam tylko poznać Twoją opinię jak zauważyłam,że masz husky, bo strasznie mnie to ciekawiło czy rzeczywiście tak jest, bo jeśli hodujesz te psiaki tyle lat to wiedziałam kogo zapytać. Ale tak jak piszesz, na pewno zależy od więzi z człowiekiem i wiadomo każdy psiak inny.
Prosimy więcej foteczek

Ewelina - 07-01-2012, 11:56

Ona jest przepiekna :)
Paseczka - 07-01-2012, 13:38

neravia, Misha trafiła do mnie, bo najpierw uciekła wlaścicielom ( co dziwne, jako że osoby, które ją do mnie przyprowadziły widziały jak ktoś kopsnął ją z auta) a gdy ci się odnaleźli powiedzieli, że i tak sobie z nią nie radzili.
W tej chwili Misha zna wszystkie podstawowe komendy, wykonuje je czy jest sama czy w otoczeniu obcych psów.
Spotkałam się tylko raz z husky, którego nie dało się nauczyć zbyt wiele- no i śmiem twierdzić, że to wina właścicieli- był tak rozpieszczony, że czasem zastanawiałam się czy to nie on jest Alfa w domu.

I może się pochwalę, że jutro (albo jeszcze dziś wieczorem) Noki jedzie do wspaniałego nowego domu! Zgłosiło się do mnie małżeństwo, które chce go adoptować. Spełniają wszystkie warunki, do tego wiedzą "z czym się je husky" więc jestem szalenie zadowolona.

neravia - 07-01-2012, 14:07

Paseczka, to bardzo się cieszę. powiedz jeszcze czy sama szkolisz te psiaki czy oddajesz w ręce hodowców?
Paseczka - 07-01-2012, 14:24

hodowcy to za wiele zwykle by mi nie pomogli ;)

Jeśli chodzi o husky, to źle im wychodzi, jak widzą, że ktoś się miesza do szkolenia. Husiory to typowy pies jednego Pana- jednego się posłucha.
Zazwyczaj obserwuje do czego się nadaje zwierzak- robie mu próbę węchową, czy próbę w terenie, zaprzęgu itd... A potem szkole sama. Jak mam z czymś problem to raczę się osób wykwalifikowanych, które znają się na danym rodzaju szkolenia a potem wracam do domu i ćwiczę dalej. Do skutku. Jeśli się pomylę, a pies nie nadaje się do tego do czego zaczął być szkolony, to przekręcam go na coś innego. I tyle.

Co do Almy, to już tak długo bawie się z husky, że zmieniając nieco strategię- to nie husky, bardzo łatwo się dekoncentruje itd..- zaczęłam ją szkolić w ten sam sposób. Wiadomo- zmieniam pewne szczegóły i często prędkość nauki- bo to co u husky było od razu jest u niej po kilku godzinach, a to co u husky po kilku godzinach u niej od razu.

neravia - 07-01-2012, 14:31

przepraszam miałam na myśli w ręce "fachowców" a nie "hodowców" ;)
No to super, że sama wiesz jak postępować z psiakami, tak trzymać!!
Szkoda, że wciąż jest tylu ludzi którzy wybierają psa ze względu na np wygląd..zamiast wcześniej dowiedzieć się czegoś o rasie, byłoby mniej rozczarowań i porzuconych psiaków.
ale u Ciebie psiaki to też przemyślany wybór, fajnie z nimi pracujesz :)

Paseczka - 07-01-2012, 14:55

Jako psy ras aktywnych muszą pracować.
Jako właścicielka psów ras aktywnych- musze z nimi pracowac
Mój wybór: Albo będę z tego zadowolona, albo zwariuję.
Cenie swoją psychikę. :)

Alma dziś dostała kamizelkę na treningi. Jaka dumna chodzi!

[ Dodano: 07-01-2012, 20:03 ]
Co do nowej kamizelki... Tak, dostała ją. A teraz już wiem, które miejsca trzeba poprawić. Normalnie w niej chodził Baskil, na trop, ale że na Almie lepiej leży to stwierdziłam, że w niej będzie się uczyła.
To co na Baskilu świetnie się spisywało przez x miesięcy, na niej przez x minut- zerwała 2 paski i kamizela do reperacji

nathaliena - 08-01-2012, 01:13

Paseczka, Lab, czy nie lab, najważniejsze, że kochasz swojego psiaka.
Każdy pies, który nie ma rodowodu, jest psem w typie rasy i nie jest bardziej labradorem, niż Twój. :) A Ty masz psiaka z adopcji, przygarnęłaś go, więc tym bardziej duuuży plus dla Ciebie, że nie wspomogłaś pseudohodowli.
Ważne, zebyście Wy były razem szczęsliwe, a czy to 100% labradora, to już nieważne. Na pewno coś tam z labka w niej tkwi, to widać, nie słuchaj tego, co mówią inni, bo niektóre komentarze ludzkie są zupełnie nie na miejscu. Najbardziej bawi mnie, jak ktoś ma psa w typie, a innemu wytyka, że jego pies nie jest tą, czy tamtą rasą, bo ma nie taki, ogon, sierść albo coś jeszcze innego. Pies w typie, to pies w typie, nie czystej rasy.
Poza tym nie powinno się uogólniać, ze każdy labrador jest .... bo każdy pies jest inny.
Ja mam dwa psy i wiele już słyszałam na ich temat. Ostatnio np., że mój Bari ma za dużą głowę w porównaniu do ciała (a ma rodowód, jest b.masywny).
Więc nie ma co słuchać, a już na pewno nie można się przejmować ;)

Życzę wam powodzenia na treningach (w szkoleniu) :)
a sunia jest naprawdę urocza. I huskacze też ;* czekamy na więęęęęcej zdjęć!

Paseczka - 08-01-2012, 01:51

Dzięki. :) i gwarantuje, że się nie przejmuje. Siedzę w adopcjach tyle czasu, że wiem co znaczy w typie rasy :)

Zdjęcia? Nawet miałam świeże zgrać, ale z mojej 4G karty pamięci zostało coś czego nie umiem nazwać- za to Alma pewnie tak ;(

aganica - 08-01-2012, 07:50

Paseczka napisał/a:
z mojej 4G karty pamięci zostało coś czego nie umiem nazwać- za to Alma pewnie tak ;(
No i zachciało się labradora :D :D sorki ale nie mogłam się opanować, tak już bywa z naszymi sierściuchami.
Odzywam się w temacie bo, bardzo mnie ciekawi rasa Twoich, pozostałych psów.
Malamut - wiem że to nie haski ale rasa pokrewna.
W bloku, moi sąsiedzi, mają sukę tej rasy /piękna dziewczyna i taka łagodna do ludzi/ ale.. do innych psów koszmar, szalona agresja, chodzi na halti i często widzę jak, właściciele sprowadzają ją / po milanowsku/ do parteru./łeb do ziemi i tak przytrzymują /,ostatnio ją wysterylizowali w nadziei że będzie łagodniejsza.
Pomijam fakt ciągłego wycia gdy jest sama w domu.
I tu moje pytanie, co im doradzić by polepszyć życie tej suni?

effcyk - 08-01-2012, 10:23

ja też w niej widzę sunie w typie biszkoptowego labka :) nawet bywały tu takie psiaki na forum bardzo podobne w typie, szczupłe z odstającymi uszkami :) a pofalowana sierść na grzbiecie to nic nie zwykłego - większość labków tak ma :)
bardzo fajne stado psiaków :haha:

Nikaaa - 08-01-2012, 10:28

effcyk napisał/a:
a pofalowana sierść na grzbiecie to nic nie zwykłego - większość labków tak ma
Moja niuńka tak ma!

Jeeju nie moge się napatrzec na te Twoja "haszczaki" :) Piękne psy!
A i Alma cudowna :)
Duzo szczęścia dziewczyny! :*

Paseczka - 08-01-2012, 15:08

aganica napisał/a:
I tu moje pytanie, co im doradzić by polepszyć życie tej suni?

Miałam malamuta 8 lat. Zdechła w pierwszy dzień świąt w tym roku.

Malamut to z natury typ dominanta- u niektórych jest to mniej a u niektórych bardziej rozwinięte. Sterylka czasem pomaga a czasem ( z czym nie spotkałam się u innych ras) potrafi tylko podbudować tę cechę bardziej.

Sprowadzanie tego psa do parteru jest dobre, ale to nie rozwiązanie na stałe. Nie napisałaś w jakim wieku jest laska, a to by mi ułatwiło odpowiedz.

Malamut jest psem który dogada się z każdym innym malamutem. Czasem na początku będzie musiał ustalić hierarchię w stadzie, ale dwa malamuty pokochają się na pewno.

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest szkolenie podstaw posłuszeństwa. Dla mnie zawsze jest to pierwszy krok do dalszego działania. Jeśli pies ma opanowaną komendę "zostań" w chwili w której idzie inny pies właściciel sadza psa i daje mu tą komendę. Nie ważne czy na odległość ( jeśli jest spuszczana), czy przy nodze. Jeśli pies wyszczerzy kły na przechodzącego- Fe, Źle, lub inna na ukaranie. Jak pies przejdzie- nagroda.
I powtarzać aż do znudzenia.
Następny etap- pies podchodzi do malamuta. Schemat ten sam. Malamut, wiedząc że dostanie nagrodę powinien cierpliwie poczekać. Jeśli nic nie zrobi, to w chwili odejścia psa- nagroda.

Nigdy nie można dawać nagrody w chwili w której obcy pies jest koło malamuta- te psy bronią i to zawzięcie jadła.

Następne kroki można opisać jeśli te odnoszą skutek.

Czasem jest tak, że sytuacja w domu jest zachwiana. Częste kłótnie, czy brak ustalonych pozycji- ty jesteś Pan, ja jestem Pies. Jesteśmy partnerami, ale jednocześnie, to ty tu rządzisz.- potrafi wywoływać właśnie takie reakcje.

Malamutki to straszne zazdrośnice. Jeśli wiedzą, że nic im nie zagraża ze strony drugiego psa, to powinny się uspokajać.
Jeśli właściciel jak ten był mały podchodził z "kwileniem" do psów innych niż ona na spacerku, to potrafi być właśnie taka reakcja. Te psy mają słoniową pamięć.

Kurcze ciężko mi się piszę jak nie widzę tego psiaka. :)

Co do wycia w domu- to tak częste u tych psów, że aż przerażenie bierze. Tu akurat również mogę przedstawić wersję z moją sunią malamutką, bo na początku mieliśmy ten problem.
Wychodzimy z domu. Pies dostaje konga wypchanego tym co najbardziej lubi. Zajmuje się kongiem. My wychodzimy, nie żegnając psa.
Pies bawi się kongiem. Po kongu powinien być zmęczony i pójść spać.

Wracamy do domu.
Nie witamy psa. Pies (jeśli chce skakać lub się łasić dostaje komendę siad, zostań) Zdejmujemy kurtkę, buty itd... idziemy do kuchni, czy do łazienki. Dopiero jak już usiedliśmy i nie jesteśmy w korytarzu można psa zwolnić z komendy i pozwolić mu się połasić.

To jest przykład, jest jeszcze kilka innych sposobów, ale mój post będzie długi jak praca doktorska jak je wszystkie tu wypiszą na raz.
bie
Malamut jest psem niezwykle inteligentnym i jak wpoi sobie zasadę, oni wrócą i potem się mną zajmą to wszystko będzie ok.

Ile ich sunia ma lat i jak długo ją mają? Jest z hodowli, czy z adopcji? To ważne.
Podałam tu schematyczny zarys działania, ale trzeba to dostosować do konkretnego psa.

[ Dodano: 08-01-2012, 20:15 ]
Dostałąm jakiejś alergii od Almy dziś.. :/ Nie fajnie to wygląda

Grapy - 09-01-2012, 19:00

Paseczka napisał/a:

[ Dodano: 08-01-2012, 20:15 ]
Dostałąm jakiejś alergii od Almy dziś.. :/ Nie fajnie to wygląda

być może dlatego,że CHBR mają inne natłuszczenie sierści ...
a tak w ogóle skąd wiesz,że to od niej ? ;) :P

Paseczka - 09-01-2012, 19:07

Bo wszędzie tam gdzie mnie dotknęła mam krosty.
"Od niej" musiała mieć coś na łapach- jakiś inny skład chemiczny błota czy ja wiem co?
Na psy nie jestem uczulona :)

Grapy - 09-01-2012, 19:09

Paseczka, no to ufff :) bo one rzeczywiście mają bardziej natłuszczoną sierść niż laby i myślałam,że na to zareagowałaś uczuleniem.
aganica - 09-01-2012, 21:07

Paseczka napisał/a:
Ile ich sunia ma lat i jak długo ją mają? Jest z hodowli
Sunie mają od szczeniaka, kupili ale nie pytałam czy ma metrykę. Wygląda na wybitnie rasową, jest przepiękna.Teraz ma około czterech lat.
Uwielbiam ja spotykać na klatce ... ona tak pięknie śpiewa na mój widok.Gdy jestem bez psów, zawsze stanę i z nią pogadam, ten śpiew mnie zauroczył.
Właściciele to w typie samotników, nigdy się nie odzywają ale cierpliwie czekają aż sunia, po swojemu, opowie mi historię dnia.
Moje psy, na klatkę wychodzą bez smyczy.Zdarza się spotkać panienkę ... wtedy moje dostają komendę " ustąp" i chowają się za mną aż dziewczynka przejdzie, a raczej aż ją przeciągną w bezpieczne miejsce.
Nie widziałam by ją puszczali ze smyczy.Zawsze chodzi na kantarku i obroży i zawsze unikają psów i przy każdym objawie agresji, przygniatają do ziemi. Przyznam że nie podoba mi się to.
Paseczka napisał/a:
Czasem jest tak, że sytuacja w domu jest zachwiana. Częste kłótnie, czy brak ustalonych pozycji
Mieszkamy przez ścianę i nigdy nie słyszałam podniesionych głosów, zawsze cisza, spokój, harmonia .
Paseczka napisał/a:
Co do wycia w domu- to tak częste u tych psów, że aż przerażenie bierze
Wyje codziennie, cały czas gdy jest sama w domu.
Luci - 10-01-2012, 06:22

aganica napisał/a:
wtedy moje dostają komendę " ustąp" i chowają się za mną aż dziewczynka przejdzie
cudnie :) kochane są ;)
aganica napisał/a:
Uwielbiam ja spotykać na klatce ... ona tak pięknie śpiewa na mój widok.Gdy jestem bez psów, zawsze stanę i z nią pogadam, ten śpiew mnie zauroczył.
jak to miło się czyta :)
Banditos - 10-01-2012, 12:58

podziwiam ciebie za pasję, podejście do tematu, i psy bo piękne :)
Paseczka - 10-01-2012, 14:27

Czekałam na twoją odpowiedz. :)
Skoro ludzie są w typie samotników to mnie nie dziwi, że sunia ma takie problemy z psami. Po prostu, też jest samotnikiem.

Kiedyś pracowałam z sunią malamutką, która kupiona została z pseudo, ale w miare fajnego. Czysty, zdrowy szczeniak. Jak dorosła okazało się, że jest zamknięta w sobie- ma swój świat w którym to ona wie co jest dobre a co złe. Dwa spotkania na placu treningowym, kilka spacerków i nic. Czasem portafiła się co prawda otworzyć, ale nie zbyt często. Zaprosili mnie do siebie do domu. Okazało się , że syn tego Państwa jest chory na pewną odmianę autyzmu i sunia po prostu poszła w jego ślady.

Jaki Pan taki Pies.

Malamut, jest psem który przejmuje cchy właściciela. Rodzina faktycznie nie musi być wybuchowa, ale jeśli to samotnicy i jeśli sunia jest u nich od szczeniaka, również mogła się stać samotnicą i nie tolerować innych psów.
U Malamutów takie coś jest dość częste.

Moja Mamutka też była z pseudo, a wyglądała jak typowy malamut z rodowodem. :)

[ Dodano: 10-01-2012, 14:30 ]
Grapy, były u mnie wyżły, setery, owczarki na DT nigdy nie miałam alergii na psa.
Jestem alergiczką. Zawsze na wiostę nie wychodzę z domu. I o dziwo nie pyłki czy trawy, czy coś, tylko pewien rodzaj grzyba, który wychodzi z ziemi na wiosnę, w czasie "rozgłocenia" gruntów po roztopach. Jako, że w tym roku nie ma zimy, możliwe, że już się to zaczęło. :(

Grapy - 10-01-2012, 15:55

Paseczka, tak dla porównania :P
https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=1aad8ee4cf&view=att&th=134c7d0912f8263c&attid=0.1&disp=inline&zw
ale nie ma to jak Twoja labka ;)

[ Dodano: 11-01-2012, 00:09 ]
http://www.fotosik.pl/pok...ec9a2070a2.html

akfe - 11-01-2012, 12:33

Paseczka napisał/a:
W Wejcherowie jest labradorka, 6 miechów. Chcesz? Do Adopcji".

Piękna psina - dwie krople wody z CBR. Gratuluję :)

Można widzieć jaka jest jej historia? Skąd się wzięła? Dlaczego została oddana do adopcji?

Paseczka - 11-01-2012, 13:21

O Almie dowiedziałam się dwa dni przed tym jak do mnie trafiła.
Wiki ze swoim psem mieszka w Rumi, blisko Wejherowa. Wiedział, że chce mieć laba. Wysłał mi ogłoszenie które znalazł u swojego weterynarza, a później w internecie. Zadzwoniłam, umówiłam się aby zobaczyć małą i zamiast wrócić zaraz po obejrzeniu jej wrócić sama, wróciłam już z Almą.

Powodem oddania psa był wyjazd z kraju. Osobiście nie za bardzo w to wierzę, ale taki podano.

Co to jej historii, to u tamtych właścicieli była podobnież miesiąc, wiem, że sobie z nią nie radzili- kolczatka i krótka smycz, bo pies się szarpie. Rozwaliła mnie wypowiedz właścicielki, która na wszystkie moje pytania odpowiadała nie wiem. :( :/
Sunia pochodzi ( przynajmniej wg książeczki i pieczątki weta w książeczce z okolic 'Ostródy. Miała być prezentem dla córki właścicieli. Jak widać nie trafionym.
Właściwie to to o mogę napisać o jej przeszłości.

Kilka fotek stadka:

Trochę Dogoterapii:

Dalej Stadko:

[ Dodano: 11-01-2012, 13:25 ]

Ewelina - 11-01-2012, 13:51

Same słodkości ;*
asia030984 - 11-01-2012, 13:55

śliczny zwierzyniec ;* ;* ;*
mibec - 11-01-2012, 14:09

Wspaniale stadko, same sliczne morduchy ;)
Paseczka - 11-01-2012, 20:00

Moje szczeniaki dziękują za miłą ocenę :)
Dokite - 11-01-2012, 20:12

Paseczka napisał/a:
Moje szczeniaki dziękują za miłą ocenę

To są szczeniaki?
Myślałam, że dorosłe psy.... :shy:

Paseczka - 11-01-2012, 20:25

Dorosłe psy?
Czekaj.. bo zachowują się jak szczeniaki...

Dokite - 11-01-2012, 20:30

Paseczka napisał/a:
zachowują się jak szczeniaki...

Czyli normalka?
Moi znajomi mają husky i jest bardzo bojaźliwy. Twoje też?

akfe - 11-01-2012, 22:14

Paseczka, dziękuję za odpowiedź. Takie to są smutne historie "psów w prezencie" :( . Niech Alma dobrze Ci się chowa i - jeżeli ma w sobie krew "czesapika" (a wiele na to wskazuje) - to czekają Cię atrakcje ;) Wiem coś o tym :mmm:

Dobrze, że Alma znalazła Dom i będzie miała Rodzinę :papa:

Paseczka - 11-01-2012, 23:32

Bojaźliwe?
Nieee... Jedynie Anika, ale ona swoje przeszła.

Monisiaczek - 11-01-2012, 23:53

Paseczka, a co to za dentysta robi przegląd paszczy haszczakowi? Ale kapitalna fotka :D
Paseczka - 12-01-2012, 14:18

To własnie Anika- też husky :)

[ Dodano: 13-01-2012, 17:05 ]
Alma dostałą nowe przezwisko-- mielonka. Jej paszcza się leczy po pogryzieniu.

kasiek - 18-01-2012, 09:00

puk puk :)
Paseczka - 18-01-2012, 13:59

Miło, że pukasz, ale czas napisać będę miała jak psy mi wyzdrowieją- ktoś przyjazny psom podrzucił mi na podwórko strychninę.. :/
asia030984 - 18-01-2012, 14:46

Paseczka, o matko, mam nadzieję, że wyjdą z tego...
zabić to mało :bad: :bad:

Almathea83 - 18-01-2012, 14:46

Paseczka napisał/a:
Miło, że pukasz, ale czas napisać będę miała jak psy mi wyzdrowieją- ktoś przyjazny psom podrzucił mi na podwórko strychninę.. :/

:cring: życzę szybkiego powrotu do zdrowia!

Grapy - 18-01-2012, 18:58

O kurcze :(
Daj znać co i jak jeśli znajdziesz chwilkę.
Trzymam kciuki.

Ketini - 18-01-2012, 19:00

pięękne psiury, wszystkie :)
a te niebieskie oczka to mnie normalnie powalają...

Paseczka - 18-01-2012, 21:18

Chwilkę już znalazłam i to nawet więcej niż się spodziewałam. Psy odtrute. Na szczęście nie zjadły tego aż tak dużo (ew. nie aż tak dużo się wchłonęło). Najbardziej dostał Baskil, ale już od ana jest odpięty z kroplówki. Dziś już nawet dostały normalne jadło, więc szczęśliwe bardzo.
Z Almą nie było aż tak źle jak z resztą. Alma i Anika najmniej oberwały. Widać nie mogły się dorwać. Węgiel, płukanko i dają jakoś radę. A mur zabezpieczam podwójnie- szczególnie teraz, przed przyjazdem moich nowych psów.
Nigdy nie miałam takiej sytuacji.

safeĆ - 18-01-2012, 21:23

Paseczka, cieszę się, że przynosisz dobre wieści... ja w takiej sytuacji pomyślałabym jeśli nie o monitoringu to chociaż o atrapach kamer żeby odstraszać takich życzliwych ludzi... Ech... i na co to komu? kto miałby z tego jakikolwiek pożytek?

szczęście, że stadko zdrowe.

Paseczka - 18-01-2012, 21:34

Niestety, ktoś miał by korzyść. Grono sportowców jest bardzo zazdrosne o siebie na wzajem zwykle :/ policja się tym zajęła, a ja swoim ogrodzeniem i kennelem. :)
siulentas - 18-01-2012, 21:44

dokladnie to samo pomyslalam ze konkurencja... ehhh co za ludzie :( zycze powrotu do zdrowia i zeby wiecej takich przypadkuw nie bylo ;* ;* ;* ;* ;*
Paseczka - 18-01-2012, 22:57

Mam nadzieje, że nie będzie. Gdyby Baskil i reszta nie pracowały z dziećmi, oduczyłabym je brania czegokolwiek z ziemi i obcych rąk... Ale dopuki pracują to się nie da.
Grapy - 19-01-2012, 00:09

Paseczka, dobrze,że jest lepiej,że się udało,pozdrowionka ;*
a jak Alma się pogryzła i z kim?

kasiek - 19-01-2012, 09:19

Paseczka, cale szczescie ,ze wszystko dobrze sie skonczylo
Paseczka - 19-01-2012, 13:04

O Miche z Miszą. Nałożyłam i dwie suki chciały do tej samej michy się dostać :)
Zobaczymy czy nie będzie powikłań, jeśli chodzi o trudkę.

oleska2803 - 19-01-2012, 19:03

O kurcze :-o Powrotu do zdrowia wszystkim psiakom życzymy ;*
Paseczka - 19-01-2012, 19:06

A my się chwalimy! Zaczelismy rejestrację przydomna hodowlanego...
Całe stadko dumne z tego... ale w końcu trzeba było zrobić. :)

oleska2803 - 19-01-2012, 19:12

To gratulujemy :)
Paseczka - 21-01-2012, 01:59

Zasypie was dziś husiorkami...

A dla miłośników Almy- jutro zdjęcia z treningu- właśnie zgrywają się na dysk.
Kasuje stare zdjęcia i stwierdziłam, że wstawie to co mi się osobiście podoba, abyście lepiej poznali moje husky :)

[ Dodano: 21-01-2012, 02:00 ]
Kilka się powtarza- własnie zauwazyłam. :) Ale od dziś tylko nowe, więc może warto?

mibec - 21-01-2012, 02:14

Sliiiiiczne masz psiury, haszczaki "od zawsze" mnie fascynowały :)
kasiek - 21-01-2012, 09:16

piekne fotki ,piekne psy :)
asia030984 - 21-01-2012, 17:09

piękna psiaki ;* ;*
Grapy - 22-01-2012, 10:40

Paseczka, Fani Almy są zawiedzeni :P :P
akfe - 22-01-2012, 18:49

Się zgadza się :D Alma! Alma! ;*
Paseczka - 25-01-2012, 13:33

Ajć przepraszam\!
Nie było mnie przy komputerze, bo zostałam Tatusiem!!

Już uzupełniam i wgrywam zdjęcia Almy

Chelsea - 25-01-2012, 13:47

czekamy z niecierpliwością ;*
Paseczka napisał/a:
bo zostałam Tatusiem!!

tzn?? ;D

Paseczka - 25-01-2012, 13:53

Za sześć miesięcy moja dobra znajoma zostanie mamą. A że rozeszła się z tatusiem dziecka- zostałam honorowym
Fiszka - 25-01-2012, 13:57

honorowym tatusiem, ma się rozumieć? ;D Ale to nie usprawiedliwia Cię, żebyś nie dała zdjątek Almy :bad: ;D ;* dla wszystkich haszczaków.
Paseczka - 25-01-2012, 14:36

Alma w trakcie treningu:

I są

Ewelina - 25-01-2012, 14:50

Super z niej sunieczka :)
Grapy - 25-01-2012, 15:17

Paseczka napisał/a:
Za sześć miesięcy moja dobra znajoma zostanie mamą. A że rozeszła się z tatusiem dziecka- zostałam honorowym

Gratuluję :)
Alma cudna :)

asia030984 - 25-01-2012, 15:58

zdolna dziewczynka ;* ;*
Paseczka - 25-01-2012, 17:27

Zdolna zdolna... sama jestem zdziwiona.
Po pozoranta zeszła aż do rzeki (zd. 2), drugiego znalazła w starym budynku na drugim piętrze, a trzeciego schowanego w lasku (zd. 1)

Nie moge niestety wgrywać zdjęć z całego szkolenia, tylko te na których jest Alma sama- organizacja nie wyraziła zgody

Ketini - 25-01-2012, 18:58

zdolniacha :)
Paseczka - 28-01-2012, 16:35

A niedługo na stałe dołączą do nas dwa nowe psy... Już nie możemy się doczekać!

Kesja - 28-01-2012, 16:55

Paseczka, a jakie??? :)
Fiszka - 28-01-2012, 17:19

Pewnie haszczaki :)
Paseczka - 28-01-2012, 18:45

I tak i nie...
Tak:
dołączają do zaprzęgu dwa nowe, niebieskookie potworki.
Nie:
Niedługo zamieszka ze mną mój, a z nim jego Lab i dalmat.

kasiek - 30-01-2012, 10:12

slodka Alma ;*
Ewelina - 30-01-2012, 11:40

Super zazdroszczę takiego stadka :)
Paseczka - 31-01-2012, 15:57

Aniki rozciąganie poranne

usia155 - 31-01-2012, 16:00

Paseczka, Artysta :D
siulentas - 31-01-2012, 16:02

takim haszczakom to chyba mrozek jest ''w to mi graj'' :)
zanim kupilismy Wallka to zamierzalismy kupic husky wlasnie i ciesze sie ze tego nie zrobilismy mimo iz te psy sa piekne ale tu nie o urode chodzi :) stracilismy depozyt bo mielismy juz zarezerwowane szczenie ale to raczej nie byl piesek dla nas :)
Pieknie sie rozciaga :-P jak bym siebie widziala z rana :D ;)

Rysia88 - 31-01-2012, 16:09

Cudne to rozciąganko ;*
Dokite - 31-01-2012, 16:20

Podziwiam gibkość. Zastanawia mnie zawsze, jak oglądam zdjęcia lub mojego Zargo, czy one w ogóle mają kręgosłup?
asia030984 - 31-01-2012, 16:45

wyciąganko pierwsza klasa ;D
Chelsea - 31-01-2012, 16:59

gimnastyczka pierwsza klasa ;*
Ewelina - 31-01-2012, 17:00

haha świetne ujęcie :)
Paseczka - 31-01-2012, 18:19

usia155, siulentas, Rysia88, Dokite, asia030984, Chelsea, Ewelina, dziękujemy za komentarze.
Tez zastanawiam się czy mają kręgosłup...

moje dalej śpia na łóżku, pomimo tego, że to husiory.

kasiek - 01-02-2012, 09:31

ale chlopakowi dobrze :)
Paseczka - 01-02-2012, 12:39

Mojemu czy Baskilowi?

Jak mojemu, to masz racje.
a Baskil nie lubi jak Mój ze mną śpi.

kasiek - 02-02-2012, 10:56

Twoj czyli ukochany jak mniemam ,lubi jak Baskil z Toba spi ? :)
Paseczka - 02-02-2012, 13:29

z TŻ nie ma problemu ile psów jest na łóżku. Jak stwierdził, im nas więcej tym cieplej ( a już na termometrze miałam rekord tej zimy), ale Baskil wydaje mi się, że jest o niego po prostu zazdrosny...

[ Dodano: 02-02-2012, 13:50 ]
Kilka zdjęc...
Wiem, ze miałam nie wracać do staroci, ale te wspomnienia...

Husky Rasta- jeden z naszych DT

Moje stado- wiele lat temu...

Trening z rowerem

Zima:

Zawody:

Gungess

Baskilowo-Anikowe Treningi:

Lato:

Wspomnienia...

asia030984 - 02-02-2012, 13:59

piękne psiaki ;* ;*
kasiek - 03-02-2012, 10:33

piekne wspomnienia ,wspaniale psiaki ;* podziwiam Cie :)
Kesja - 03-02-2012, 10:43

Paseczka, masz co wspominać... :mmm: Świetne zdjęcia ;*
Fiszka - 03-02-2012, 11:23

Piękne psiaki. Ostatnie wymiata :D
Paseczka - 17-02-2012, 19:00

asia030984 - 17-02-2012, 21:20

pięknoty ;* ;*
kasiek - 18-02-2012, 08:35

piekne foteczki ;*
Kesja - 18-02-2012, 09:31

Śliczne fotki ;*
Paseczka - 19-02-2012, 18:49

Kilka zdjęć stadka... Właśnie miałam wrzucać na stronkę
Alma

Rasta

Akali

Misha

Anika

Anika

Baskil

Misha i Alma

Chelsea - 19-02-2012, 19:11

piękny masz ten swój zwierzyniec :)
Paseczka - 19-02-2012, 19:16

Chelsea, dzięki :)
oleska2803 - 19-02-2012, 19:31

piękne psiaki :heart:
asia030984 - 19-02-2012, 20:03

śliczne stadko ;* ;*
kasiek - 20-02-2012, 08:48

sliczne psiaki ;*
Paseczka - 01-03-2012, 00:16

I jeszcze kilka z tamtego treningu- dostałam pozwolenie na kolejną serie dla was.

Wielbiciele Almy- jak to kilka stron temu właścicielka CBR nazwała- są zadowoleni?

Ewelina - 01-03-2012, 08:30

Mała jest świetna :)
piotr0020 - 01-03-2012, 08:40

Śliczna sunia :)
Grapy - 01-03-2012, 09:28

Cytat:
Wielbiciele Almy- jak to kilka stron temu właścicielka CBR nazwała- są zadowoleni?
:lookdown:
Paseczka, tak się postarałaś,że musimy być zadowoleni :lookdown:

asia030984 - 01-03-2012, 10:42

słodziak ;*
Paseczka - 01-03-2012, 12:26

Może i jest świetna, ale broi jak mało kto. Właśnie zniszczyła swoje nowe narzędzie pracy- kamizelkę... miała ją jedne dzień!! :cring: Wartą prawie 4 stówy...

Już leci do nas nowa, ale i tak jestem na nią zła jak nigdy... Wiem, że to pies, ale JAK MOGŁA!! :bad: :bad: :bad: :bad: :bad:

Ewelina - 01-03-2012, 12:30

Paseczka, No Pańcia teraz będziesz bardzije pilnować, żeby mała się nie dostała 400zł to nie mało :)
Paseczka - 01-03-2012, 12:43

Ewelina, tylko ona kamizele miała na sobie...
Ewelina - 01-03-2012, 12:47

Paseczka, no to niezła z niej spryciula :-P
Kesja - 01-03-2012, 14:25

Alma nie denerwuj tak pańci ;-) Taka śliczna dziewczynka a tak broi ;-) ;*
Paseczka - 01-03-2012, 16:39

Na wstępie- Tak właśnie Alma jest w stanie zniszczyć mój mały domek:

I znów się chwalimy- Alma to światowa dama. Od sierpnia pozna 4 odległe państwa- jako pierwszą Finlandię...

Sesja z Kijaszkiem:

I Portrecik:

A ja? Też lece do Finlandii?

Kesja - 01-03-2012, 16:44

Śliczna dziewczynka ;* :)
Ewelina - 01-03-2012, 16:46

:D :D :D super Alma jest urocza :) Huszczaki też świetne :)
łysy007 - 01-03-2012, 19:37

Aha, to tu jest mój obiad....
donia457 - 01-03-2012, 19:41

łysy007 napisał/a:
Aha, to tu jest mój obiad....

no i wszystko jasne :D

[ Dodano: 01-03-2012, 19:43 ]
a tak pozatym to piekne husky :) mam slabosc do tej rasy :lookdown:
ogolnie pycholki cudne ;*

łysy007 - 01-03-2012, 19:47

To ja z zemsty wstawie coś za co mnie moja mała dama udusi- oto nasze duże dziecko ze swoją mamusią:

donia457 - 01-03-2012, 19:54

piekne foty :)
asia030984 - 01-03-2012, 19:56

fajne foteczki :)
A Alma nie niszczy domku, tylko robi sobie okno na świat :-P

Dokite - 01-03-2012, 20:10

Paseczka, już się nie mogę doczekać, kiedy poznamy Twoją sforę. :haha:
I Ciebie oczywiście też! :)

zanka - 01-03-2012, 21:03

piękne zdjęcia :haha:
Kesja - 01-03-2012, 21:18

Ale piękne zdjęcia :) :) Uwielbiam jazdę konno ;* :)
Paseczka - 02-03-2012, 13:03

Dokite napisał/a:
I Ciebie oczywiście też! :)

Możliwe, że już nie długo. Zastanawiam się, czy w Niedziele wpaść z Almą, jeśli jest spotkanie u was. Co do reszty psiaków- Baskil mógl by ze mną jechać, ale jest tak podjarany cieczką Aniki, że nie wiem co z tego wyjdzie.

Koń pokazany na zdjęciach ( były trzy Hawaii wieczorem), to Gungess, moje najstarsze dziecko. Teraz kończy 8 lat. Został zakupiony od handlarza, miał jechać do Włoch. Jest przewodnikiem na rajdach i świetnie się z nim pracuje

P.S. Na labowe spotkanie Gungessa nie wejmę :D

ola125 - 02-03-2012, 14:24

Śliczna biszkoptaa ;*
Paseczka - 05-03-2012, 12:45

Zajęcia z Przedszkolu z Baskilem:

No patrz Baskil- Też Człowiek, a małe!

Cześć Nazywam się Baskil- macie coś smacznego?

Pani- Głaskają mnie po pupie! Chodu

Właściwie, to nawet miłe..
.

Czyli, teraz , mam BIEGAĆ?

Jemy!!

Baskil Pozdrawia

Ewelina - 05-03-2012, 12:53

Super widać, że dzieci zachwycone :)
asia030984 - 05-03-2012, 14:12

świetnie ;D
Paseczka - 05-03-2012, 14:31

Ewelina, asia030984, dziekujemy ;)

[ Dodano: 05-03-2012, 22:24 ]
Jak to mój ojciec określił: Tak by mogła wyglądać twoja rodzina w przyszłości...

Alma: Co ten Pan robi z moją butelką?

Ami: Co ja Pacze? Tatuś, coś mnie podgląda!
Alma: Tatuś, oddaj!!

Alma: Dobra, Poddaje się, Baw się sam...

Teraz można porównać Alme do Standardowego Laba...

mibec - 05-03-2012, 22:58

Nie-standardowy labus :D
Przesliczna jest ;*

Ewelina - 06-03-2012, 08:46

Super foteczki ;* Mnie też by mógł ktoś tak na rączkach nosić :-P
kasiek - 06-03-2012, 10:52

swietne fotki ,jak im dobrze na tych raczkach :)
piotr0020 - 06-03-2012, 15:29

Urocza ;*
Paseczka - 06-03-2012, 15:48

mibec, Ewelina, kasiek, piotr0020, Dziekujemy. Mnie zawsze rozwala to Zdjecie na Którym widać "wielkie oczy Adama" świr bawił się najpierw butelką z Almą, a potem ją gryzł... :D

Ale widać różnicę między Labem a Almą jednak...

[ Dodano: 06-03-2012, 23:20 ]

Nasze nowe dziecko.
Ma 5 tygodni i jak najszybciej musi do mnie trafić. Jest to okazja dla każdego kto chce się "wpisać do księgi wstępnej" w tych nowych stowarzyszeniach.

Szukamy dla niego transportu z Chełma do Gdańskla, lub chociaż do warszawy. Obecne DT moze przewieść go najdalej do Lublina.

Czy może ktoś pomóc? To bardzo ważne

siulentas - 07-03-2012, 00:41

na facebook wrzuc info i sie udastepni moze sie ktos znajdzie :)
Paseczka - 07-03-2012, 10:55

Tak,znalazło sie. Wczoraj napisał do mnie kumpel na zasadzie, będę po ciebie za 15 minut. Jak mijaliśmy Warszawę, to się dowiedzieliśmy, że piesek właśnie został oddany... Jak wróce do Gdańska, to będę zadowolona.....

Uwielbiam takie sytuację...

mibec - 07-03-2012, 11:13

Paseczka, a co to za szkrabek, czemu on w wieku 5 tygodni nie jest z mamusia? :(
Paseczka napisał/a:
Jak mijaliśmy Warszawę, to się dowiedzieliśmy, że piesek właśnie został oddany...
eh, coz za powazne podejcie do tematu ....
Paseczka - 07-03-2012, 11:26

Został znaleziony, ogłoszony, nikt się nie zgłosił i szukali mu domu. Wkurzona jestem nie na żarty, jako że do tej dziury w której było zostało mi jakieś 190km, a umówiona z jego DT byłam na odebranie
Ewelina - 07-03-2012, 14:52

Ten psiak miał trochę więcej niż 5 tygodni. szczeniaki w tym wieku trochę inaczej wygladają według mnie. Sa takie bradziej kluskowate. A tamten psiak trochę wyrośniety już był :)
paulinka756 - 07-03-2012, 20:32

ślicznotka:)
Paseczka - 08-03-2012, 11:55

Ewelina napisał/a:
Ten psiak miał trochę więcej niż 5 tygodni. szczeniaki w tym wieku trochę inaczej wygladają według mnie. Sa takie bradziej kluskowate. A tamten psiak trochę wyrośniety już był

Takie dane miała od weta, ale już mniejsza. :/ Wyspałam się po Warszawie (właśnie wstałam)

oleska2803 - 08-03-2012, 22:12

Biedaczysko :( , ludzie jacyś niepoważni :|
Paseczka - 11-03-2012, 22:24

Jak pisałam w Ploteczkach, oglądałam zdjęcia i wgrywam dla was kilka:

Dni codzienne nasze:

Zima:

Baskilowa trasa:

Wyprawa w innym terminie, połączona z psim treningiem:

I Dobranoc:

zanka - 11-03-2012, 22:34

ale piękne zdjęcia! rewelacyjna psia rodzina :)
Aniussia - 11-03-2012, 22:37

przepiekne zdjeciaa... ;* :haha:
mibec - 11-03-2012, 22:54

Swietne zdjecia; wspaniale masz te psiaki :)
Paseczka - 11-03-2012, 22:55

zanka, Aniussia, mibec, dziękujemy ;* ;* :haha: :haha: ;* ;*
nigritta - 11-03-2012, 23:02

Ona jest cudna i nie wiem czy zauważyłaś mamy bardzo podobne sunie i z mordki NBP i sierści :)
Paseczka - 11-03-2012, 23:03

nigritta, też już na to patrzyłam ;) Nawet sprawdzałam date urodzenia twojej, bo moze by mogły być siostrami
nigritta - 11-03-2012, 23:07

Niestety i miejsce i data urodzenia się nie zgadzają ..... zastanawiające :D :-P czy Alma jest taka wysoka czy tylko tak na zdjęciach wygląda??
Paseczka - 11-03-2012, 23:11

Jest nie wiele mniejsza od Baskila, gdy miała pół roku była wielkości dorosłego wielkiego samca labradora, za to jest od niego szczuplejsza i delikatniejsza
asia030984 - 12-03-2012, 09:28

piękne psiaki ;* ;*
kasiek - 12-03-2012, 11:04

piekne fotki ;*
Paseczka - 12-03-2012, 12:23

asia030984, kasiek, dziękujemy ;)
Monisiaczek - 16-03-2012, 12:58

Paseczka, piękne psiska - foty rewelacyjne. A co to za szlaki, bo nie mogłam się doczytać?
Paseczka - 16-03-2012, 13:06

To jest Otomin. Stamtąd chodzimy do Sopotu krajobrazowym lub wracamy do domu. Jest kilka szlaków z tego miejsca. Zdjęcie zostało zrobione jak podjęłam decyzje że wracamy do domu. Dwoje młodych ludzi, którzy się z nami wybrali byli po raz pierwszy na wyprawie i już mi zdychało ze zmęczenia.
neravia - 19-03-2012, 23:45

Prosimy o nowe foteczki :)
donia457 - 19-03-2012, 23:49

piekne masz psiaki ;D
Paseczka - 20-03-2012, 00:09

Zaczynamy od widoczków, jakie widzimy na spacerkach:

I nasz zaprzęgowy Pomocnik, który leci w ten sposób do pracy:

Czas na psiaki:

Lunka: [*]

Baskilowy:

Anika:

Almowa:

CDN... kiedyś.

Ewelina - 20-03-2012, 08:30

super widoczki i słodkie mordeczki :)
malgorzatapasze - 20-03-2012, 08:46

Łooo, matko kochana, tyle piesków w jednym domku? Jak Wy się mieścicie? Co nie zmienia faktu, że wszystkie są megaśliczne, szczęśliwe i zadbane. Pozdrowienia z Koszalina, Gosia i Wirus ;D
asia030984 - 20-03-2012, 08:50

pięknie ;*
Paseczka - 20-03-2012, 14:00

Ewelina, malgorzatapasze, asia030984, dziękujemy bardzo ;)

[ Dodano: 20-03-2012, 14:01 ]
malgorzatapasze, 200 metrów domu i 1400 podwórka robi swoje

piotr0020 - 20-03-2012, 14:05

śliczne zdjęcia :)
Paseczka - 20-03-2012, 14:09

A dzisiaj wpada do mnie dredziasty kumpel i idziemy na łąkę z psami...
To będą ciekawe zdjęcia ;)

Ewelina - 20-03-2012, 14:11

Super w takim razie czekam na foteczki :)
Paseczka - 20-03-2012, 14:13

tak, tylko będę musiałą jakąś dobrą czapkę ubrać, bo włosy mi odrastają ;)

Jest szansa, że sama sie dzisiaj w dready ubiorę, tylko potem mnie chyba z pracy wyrzucą

Nikaaa - 20-03-2012, 14:15

Paseczka napisał/a:
malgorzatapasze, 200 metrów domu i 1400 podwórka robi swoje
Przeciez się przeprowadziłaś.
Paseczka - 20-03-2012, 14:20

Nikaaa, jeszcze nie. Dalej się przeprowadzam. :)
kasiek - 30-03-2012, 10:18

piekne fotki ;*
nigritta - 30-03-2012, 11:08

Piękne te twoje psiaki :) krajobraziki tyż :) :D
Paseczka - 09-05-2012, 17:38

witamy się po długiej nieobecności
Ewelina - 09-05-2012, 18:51

dawno was nie było. Czekamy na jakieś nowe zdjęcia :)
Paseczka - 13-05-2012, 18:47

Zdjęcia? W sumie to chyba coś wrzucę. Ktoś chętny zobaczyć?
usia155 - 13-05-2012, 18:50

Ja z chęcią ;)
mibec - 13-05-2012, 22:21

Paseczka, nie zadawaj pytan tylko foty dawaj ;P
Ewelina - 14-05-2012, 09:29

no właśnie :haha:
Paseczka - 04-06-2012, 15:44

Kurcze, dałabym te zjecia ale kompa mam rozwalonego i na dodatek aparat.. :(
Monisiaczek - 05-06-2012, 14:40

Ueee, apetytu narobiłaś tylko na te fotki :-P
Klauzunka - 05-06-2012, 15:06

Paseczka napisał/a:
Zdjęcia? W sumie to chyba coś wrzucę. Ktoś chętny zobaczyć?

Nie no błagam...co za pytanie :) Fotki poproszę :)

Stenia - 09-06-2012, 01:01

Paseczka, piękne masz psiaki, wesoła gromadka :D
Paseczka - 26-07-2012, 11:43

Kilka zdjęć naszego stadka

mibec - 26-07-2012, 11:56

Jakie slodzinki :)
A co to za male szkrabki na Twoich kolanach? ( p.s fajne dreadki ;) )

asia030984 - 26-07-2012, 11:58

pięknie ;*
Paseczka - 26-07-2012, 12:00

Te Małe szkrabki mają już po 3 miesiące i od dwóch tygodni szkolą sie na psy ratownicze...
To są właśnie te wszystkie pozostałe wypisane pod moim nickiem.

[ Dodano: 26-07-2012, 12:01 ]

To jest zmorka (Krasna) ze swoim panem a moim narzeczonym.

Nikaaa - 26-07-2012, 12:09

Paseczka, tylko mi nie mów, że psiurek na ostatnim zdjęciu ma kolczatkę :doubt:
A skad te maluchy wytrzasnełaś? :P No i wrzuć jakieś akutalne zdjęcia skoro mają juz 3 miesiące :)

mibec - 26-07-2012, 12:10

Paseczka, to sa psiurki po ktoryms z Twoich psiakow?
nigritta - 26-07-2012, 12:52

Ale stadko :)
mibec - 26-07-2012, 21:57

Paseczka, jak Alma?
Paseczka - 27-07-2012, 14:22

Alma ma rozerwaną na szczęście jedynie skórę, do tego lekko naderwany mięsień, ale nie tak, aby robić z tego duże hallo.
Łapa właśnie zmniejszyła swoją wielkość- już nie jest taka opuchnięta. Była zszyta, ale szycie pękło, jako, że w tak niewygodnym miejscu i tak krzywo się przecięła. Mięśnie, ścięgna, nerwy- wszystko miałą na wierzchu.

W tej chwili ma założony zwykły plaster, tylko taki, który dobrze trzyma się skóry, owiniętą łapę bandażem, do tego bandaż na klatce piersiowej, łapa maksymalnie przyciągnięta do tułowia. Zmieniam jej opatrunki co 4-5 godzin, jako że dużo ropy wyciekało z rany. Do tego antybiotyk.

Zanim połączy się skóra minie kilka dni, do tego będzie miała bardzo dużą bliznę.

Ale jest wesoła, pogodna, kica na trzech łapach za mną wszędzie. Dziś już nie będzie miała podawanych leków na uspokojenie, więc powinno być lepiej. Na szczęście jej nie boli aż tak mocno...

mibec - 27-07-2012, 14:30

Biedna psiunia :( Szybkiego powrotu do formy zycze ;*
asia030984 - 27-07-2012, 14:32

zdrówka życzę ;*
Paseczka - 27-07-2012, 14:34

Zobaczymy jak z powrotem do formy- niestety jest podejrzenie że może jej nie mieć takiej jak wczesniej... Blizna będzie gruba, nie tylko na wierzchu. Jak rana się zabliźni suka ma jak najwięcej pływać, nie za duzo chodzić, aby wszystko się odbudowało... Ale formy może nie mieć takiej jak wczęsniej..

Mówi się trudno :)

Ważne teraz aby jakieś bakteryjne paskudztwo nie weszło w łapę, bo z tym już może sunia sobie nie poradzić.

Maciek92 - 27-07-2012, 15:15

Paseczka napisał/a:
Zobaczymy jak z powrotem do formy- niestety jest podejrzenie że może jej nie mieć takiej jak wczesniej... Blizna będzie gruba, nie tylko na wierzchu. Jak rana się zabliźni suka ma jak najwięcej pływać, nie za duzo chodzić, aby wszystko się odbudowało... Ale formy może nie mieć takiej jak wczęsniej..

Mówi się trudno :)

Ważne teraz aby jakieś bakteryjne paskudztwo nie weszło w łapę, bo z tym już może sunia sobie nie poradzić.

e tam forma wazne zeby sie zagoiło wszystko pieknie tam w srodku zeby mogla chodzic i biegac chociaz to nie bedzie tak jak przed ale bedzie chociaz normalnie chodzic ;)
teraz to niech sie tam zagoi wszystko i szybkiego powrortu do zdrowka zycze ;)

nigritta - 27-07-2012, 22:41

Witaj prawie siostro bliźniaczko :) szybciutkiego powrotu do zdrowia i pełni sił ;* ;* ;*
Dokite - 29-07-2012, 15:29

Paseczka, to przykre... Dużo zdrowia i niech się goi....
Paseczka - 01-08-2012, 12:56

Nowe Informacje

Skóra była zbyt mocno zniszczona, aby mogła się zrosnąć z cienką blizną. Mięśnie sprawne, pies chodzi na czterech łapach. Będzie blizna ok 4na 5 cm, na szczęście, może psu nie przeszkadzać.

Dokite - 01-08-2012, 17:27

Paseczka, dobre wieści nie są złe.
Trzymamy kciuki za dalszą rekonwalescencję :)

mibec - 01-08-2012, 17:30

Paseczka, czyli nie jest zle - buziaki dla rekonwalescentki ;*
Ewelina - 01-08-2012, 17:35

Paseczka, właśnie przeczytałam. Biedna mała, oby szybko wróciła do pełnej sprawności :)
nigritta - 01-08-2012, 19:08

Super :)
Paseczka - 03-08-2012, 15:18

Ja też się cieszę. Mała pomyka na czterech łapach, lecz nadal w bandażach...

[ Dodano: 22-08-2012, 12:31 ]
http://www.youtube.com/watch?v=4FbyxiAFryM

A tak moje husky biegają na treningach... Stary filmik, ale dziś się poryczałam ze śmiechu jak go znalazłam...

Tu małe portfolio fotograficzne:
http://www.youtube.com/wa...gY&feature=plcp

I piesy, które były i są ( część z nich to DT)
http://www.youtube.com/wa...Fc&feature=plcp

mibec - 28-08-2012, 18:53

Czekamy na foteczki :)
Paseczka - 28-08-2012, 19:10

Dzieki mibec

Dziś was trochę zasypie, bo fotki dodam 2 razy.
Najpierw te które mam na komputerze.
Czas wreszcie przedstawić reszte stadka

Bethel- największy rozrabiaka w stadzie, pies, samiec, własnie z resztą rodzeństwa zaczął próby w posłuszeństwie

Kader skrót od kastader. Jeśli ktoś czegoś nie chce zrobić, to on własnie to zrobi. Poza zabawą ulubione miejsce spania to kolana.

Forte- imie mówi o nim wszystko.

Astor- jeden z moich ulubieńców. Niezwykle inteligentne szczenie

Zmorka- imie wyraża jej charakter...

Venter- wiatr, którego wszędzie pełno...

No i troche zdjęć moich dorosłych psów:

Baskil:

Anika:

Alma:

Nulcia1 - 28-08-2012, 19:14

cudeńka ;*
Milena - 28-08-2012, 19:15

Wszystkie są cudowne, ale najbardziej spodobała mi się Anika :)
nigritta - 28-08-2012, 20:47

Piękne stadko :)
asia030984 - 28-08-2012, 20:50

piękne stadko ;* ;*
mibec - 28-08-2012, 23:02

Urocze psiaki :) Mi sie naj.. najbardziej podoba Baskil - ah to spojrzenie :heart:

A co to za szczeniaczki?

Stenia - 28-08-2012, 23:43

Niesamowite stadko :) Oczarował mnie Wenter :-P
bunia69 - 29-08-2012, 10:34

Piękną masz gromadkę ;*
Pattina - 29-08-2012, 11:12

Ale super gromadka ! :*
Paseczka - 30-08-2012, 14:27

Szczeniaczki są moje i nikomu nie oddam. Wieczorem wstawię zdjęcia ze spaceru nad rzekę całego stadka. :)

Mnie Ania i Baskil urzekły już dawno i.... chyba już tak zostanie...

mibec - 30-08-2012, 14:33

Paseczka napisał/a:
Szczeniaczki są moje i nikomu nie oddam
ale sa po Twoich psach czy kupilas?
kolorowooka - 30-08-2012, 14:38

A mi w oko wpadla Zmorka - taki chudy nietoperek z duzymi uszami :D
Paseczka - 30-08-2012, 14:48

dostałam.

Zmorka jest mojego narzeczonego, on ją wychowuje itd, ale jest na jednym podwórku z resztą, ja ją karmie więc w sumie jest nasza.

I Fakt Faktem wygląda jak nietoperz.

mibec - 03-09-2012, 12:10

Paseczka, czekamy na foteczki :)
bunia69 - 03-09-2012, 12:14

Paseczka prosimy o fotki :D
Paseczka - 03-09-2012, 12:48

Kilka pierwszych zdjęc szczeniąt jakie mam :)
Stadko 9,5 tygodni

http://images43.fotosik.p...4fd830a6med.jpg

http://images48.fotosik.p...e2a4a88dfcb.jpg

http://images46.fotosik.p...47c4c4e9fac.jpg

http://images47.fotosik.p...4e158c623a2.jpg

http://images39.fotosik.p...dcdc8de3med.jpg

http://images44.fotosik.p...d51c9bb1med.jpg

http://images43.fotosik.p...1a56d23bd6e.jpg

http://images43.fotosik.p...12344d60med.jpg

Mam do wstawienia zdjęcia sukni i zdjęcia z nad rzeki... Na razie wstawiam te... Dla porównania mozna zobaczyć wcześniejsze które wstawiłam i zosbaczyć jak maluchy urosły :)

asia030984 - 03-09-2012, 12:50

jakie one są słodkie ;* ;* ;*
mibec - 03-09-2012, 12:52

Slodkie kluski - pstrykaj duzo fot, bo tak szybko rosna :)
usia155 - 03-09-2012, 12:54

Cudne maleństwa :*
Paseczka - 03-09-2012, 13:12

A wieczorem zgram zdjęcia ze szkolenia i z nas rzeki :) Pasuje?
bunia69 - 03-09-2012, 13:47

Paseczka te cudne kluski to Husky dobrze
rozpoznaję chyba ;*

nigritta - 03-09-2012, 16:43

Piękne szkraby :)
kolorowooka - 03-09-2012, 17:47

Slodziaki ;* ;*
To Zmorka wylegje sie na kamieniu?

Paseczka - 03-09-2012, 21:23

kolorowooka, tak, to Zmorka. Ładnie wyrosły, co?
kasiek - 04-09-2012, 11:12

piekne maluszki :)
Paseczka - 21-09-2012, 12:18

Vente [*]
usia155 - 21-09-2012, 12:21

Paseczka, Co się stało ?

(*) :(

mibec - 21-09-2012, 12:21

Paseczka, co sie stalo? :(
Paseczka - 21-09-2012, 12:25

Podałam całemu stadu leki na odrobacznie- okresowo, wg. weterynarza, albo zareagowal alergicznie na leki albo nie wiadomo... Chwilkę był osowiały, potem położył się i już nie wstał
mibec - 21-09-2012, 12:27

Paseczka, starszne, biedny maluch ... :cring:
Milena - 21-09-2012, 12:28

Ale żadnych wymiotów ? biegunki ? świądu ? Nic a nic, tylko był osowiały ?
A co na ten temat myśli Wasz weterynarz ?

:cring:

asia030984 - 21-09-2012, 12:32

przykro mi...
[*]

Kesja - 21-09-2012, 12:32

Paseczka, bardzo mi przykro... :cring:
usia155 - 21-09-2012, 12:35

Bardzo mi przykro ;(
Paseczka - 21-09-2012, 13:23

Milena, nic i chwila i po wszystkim.
kasiek - 21-09-2012, 14:35

:cring:
Milena - 21-09-2012, 14:36

Ciekawe co się stało...

Paseczka, przykro mi...

Chelsea - 21-09-2012, 14:37

[*]
Paseczka - 21-09-2012, 14:38

Dokładnie będziemy wiedziec za godzinę,
Milena - 21-09-2012, 16:38

I jak ? Czytam, że już wiesz...
Paseczka - 21-09-2012, 16:43

miał za słabe serce. Pękła mu lewa komora serca. smierć błyskawiczna, niestety przyśpieszona przez... środki odrobaczające dla psów. Osłabiły jego organizm, krew musiała szybciej zacząć krązyć i rozwaliła ścianę lewej komory.
Nic nie wskazywało na to, że ma słabe serce...

bunia69 - 21-09-2012, 20:44

Paseczka :cring:
Paseczka - 21-09-2012, 21:45

usia155, mibec, bunia69, Milena, Chelsea, kasiek, Kesja, dziekuje, że jesteście, ale i tak jest mi cięzko...

Ciągle nasuwa się pytanie, czy dałoby się jeszcze coś zrobic..

Nulcia1 - 21-09-2012, 21:48

biedactwo :(
Paseczka - 21-09-2012, 22:25

Aby odsmutnić troche temat wgrywam zdjęcia psiaków..

nigritta - 21-09-2012, 22:28

Paseczka, :cring:
mibec - 21-09-2012, 23:01

Paseczka, wspolczuje straty malucha :cring:

a foteczki stada super - sliczne masz te psiaki :)

szalej - 21-09-2012, 23:26

Tak właśnie sprawdzaam kiedy macie zawody bo chętnie bym zobaczyła coś takiego :) ale w warszawie sa w te same dni, co moje OBI i wystawa w legionowie... :( że też się to akurat pokryło, strasznie mi szkoda :(
Paseczka - 21-09-2012, 23:33

Ja nie wiem, czy bedziemy w Młocinach w tym roku.
agusia1974 - 21-09-2012, 23:53

Paseczka, :cring:
donia457 - 22-09-2012, 00:05

Paseczka, piekne masz stado :)
wspolczuje straty psiaka :cring:
jak tak patrze na Twoje husky to od razu przypomina mi sie Ronusia :) :confused:

Milena - 22-09-2012, 10:25

Jak dziś samopoczucie ?
bunia69 - 22-09-2012, 12:35

Psaseczka piękne stadko ;*
i dołączam do innych jak samopoczucie dziś.

kolorowooka - 22-09-2012, 23:52

Vente [*]
Alma slodko spi pod kolderka :)
I mizianki dla mojej ulubienicy Zmorki ;* ;* smiesznie jej sie uszko zawinelo :D

Journey - 24-09-2012, 18:24

Współczuję straty psiaków... :(
donia457 - 24-09-2012, 20:05

współczuje :cring:
nigritta - 24-09-2012, 20:32

[*] :cring:
bunia69 - 24-09-2012, 21:03

:cring: :cring: :cring: :cring: :cring: :cring:
i to aż trzy :confused: :confused: :cring: :cring:

asia030984 - 25-09-2012, 09:16

:cring: :cring:
kolorowooka - 25-09-2012, 14:01

:cring: :cring: :cring:
Milena - 25-09-2012, 17:04

Przykro mi :cring:
Paseczka - 26-09-2012, 10:38

Astor, Zmorka, Forte, Kader, Vente, Bethel [*]

Zabije tego kto to zrobił...

mibec - 26-09-2012, 10:40

Paseczka o matko - 6 :cring:
asia030984 - 26-09-2012, 10:41

Paseczka, brak słów...
pasiconik - 26-09-2012, 10:50

Tak mi przykro... :cring: :cring: :cring:
Nie wyobrażam sobie ile złości musisz czuć...
Niech pieski szczęśliwie sobie teraz biegają [*] :heart: :cring:

kasiek - 26-09-2012, 10:53

:cring: :cring:
usia155 - 26-09-2012, 10:53

Bardzo mi przykro ;( [*]
Kesja - 26-09-2012, 13:11

Bardzo, ale to bardzo mi przykro :cring: :cring: :cring:
kolorowooka - 26-09-2012, 13:16

Cala szostka :cring: :cring:
bunia69 - 26-09-2012, 13:22

Paseczka :cring: :cring: :cring:
Paseczka - 26-09-2012, 14:20

najbardziej martwie się o Arka... Zmorka go wybrała, nie było tak, że on ją wybrał. Niby to mężczyzna, ale widać jak nim trzepie... Ja jeszcze nie skończyłam płakać, on stara się trzymać twardo, ale widze, jak mu ręce chodzą, jak musiał pozdejmować zdjęcia ze ścian... A mi jest wtedy jeszcze ciężej...
szalej - 26-09-2012, 14:42

Paseczka, chyba jestem nie w temacie, czemu one wszystkie padły? zostały otrute?
Paseczka - 26-09-2012, 19:20

tak
szalej - 26-09-2012, 19:56

Paseczka, strasznie współczuje. Nie wiem jakim trzeba być człowiekiem, co komuś te psy przeszkadzały. Czasem jak słucham o czymś takim to aż mi się nie chce wierzyć, że w dzisiejszych czasach są jeszcze tacy ludzie :confused:
fadziochowa - 26-09-2012, 21:23

Paseczka matko...sześć szczeniaczków... :cring: ]:)
Ludzie są okrutni...

pasiconik - 27-09-2012, 15:21

Paseczka, i na czym sprawa stanęła? Wiecie już kogo można podejrzewać o tą bestialskość? Ten potwór naprawdę zasługuje na karę, nie zostawiajcie tego... :cring:
nigritta - 27-09-2012, 15:25

Paseczka, bardzo mi przykro :cring: :cring: :cring:
Pattina - 27-09-2012, 15:27

Strasznie mi przykro!
Nawet sobie nie wyobrażam co teraz musicie czuć :(
Co za bestia mogła coś takiego zrobić niewinnym stworzeniom ]:)
Nie przychodzi Ci do głowy komu ich obecność mogłaby przeszkadzać? Ten bezduszny człowiek musi za to odpowiedzieć

Paseczka - 27-09-2012, 17:11

Policja wie o tej sprawie. Ale jak znaleźć sprawce?
Chelsea - 27-09-2012, 17:28

Paseczka, trzymaj się :(
KamilSylwia - 27-09-2012, 17:53

co za skur..... jak tak można zrobić :<
pasiconik - 27-09-2012, 21:37

Paseczka napisał/a:
Ale jak znaleźć sprawce?
Może ktoś coś widział/słyszał? Na pewno pytaliście sąsiadów, powiedzieli coś pomocnego?
Paseczka - 28-09-2012, 15:14

Pytaliśmy- nikt nic nie widział.Sprawa jest zgłoszona na Policję.

Alma będzie ze mną startowała na zawodach w bikejoringu. :) Ta mała ostatnio jak jechalismy na trening wyskoczyła z samochodu i pobiegła za moimi biegnącymi husky. Przez 7km biegła z taka samą prędkością jak one..

Ale w sumie co się dziwie.. ten wielkolud jest większy od labradora i wazy 25kg... góra mięsni...

mibec - 28-09-2012, 15:17

Paseczka, a Almy lapeczka juz zdrowa?
Powodzenia na zawodach :)

Paseczka - 28-09-2012, 15:20

To juz dawno. Zagoiła się. Wczoraj bylismy u weterynarza mamy pozwolenie na starty z Alma i treningi w bikejoringu. Martwiłam sie, bo jesli ona ma coś z labradora w sobie, to przeniez dysplazja itd... Ale weterynarz powiedział, że mam się nie przejmować, i jak suka ma predyspozycje to startować, bo on u niej nie widzi mozliwości nabytej po takich startach..
kolorowooka - 28-09-2012, 18:01

W takim razie trzymamy kciuki za Alme :)
fleuriste - 28-09-2012, 18:13

współczuję straty piesków , to straszne... :cring:
Paseczka - 28-09-2012, 19:46

Kilka zdjęć z treningu zaprzegowego na hulajnodze- od razu mówie, że Alma jest niebezpieczna.... dwa razy o mało się nie wywaliłam, a już wiele lat na hulajce jeżdżę.

I koniec Treningu z Almą..
http://youtu.be/1BhgC1ZmSyQ

Kesja - 28-09-2012, 20:03

Alma jakie miny! :D Życzymy powodzenia w treningach :haha: ;*
Paseczka - 28-09-2012, 20:05

Kesja, powodzenie się przyda... ona zrobiła w 4,30 minuty 3km... Fakt, ze po płaskim, ale jest niezła...
Kesja - 28-09-2012, 20:11

Paseczka, ja tam się na takich zawodach nie znam :-P Ale super, że dobrze jej idzie :) Oby tak dalej!
Paseczka - 28-09-2012, 20:47

Jak wsiadłam na rower, to nie musiałam pedałowac, jak wsiadła dziś na hulajnogę, to nie dałam rady się odpychać.
bunia69 - 28-09-2012, 20:53

Paseczka twoje pycholki to cuda ;*
życzę 1 miejsca w zawodach :lookdown:

Paseczka - 28-09-2012, 20:58

Najwspanialsza rzecz jaka mnie zachwyciła to:
1. wyminęła na ścieżce owczarka niemieckiego rzucającego się w jej stronę
2. rowerzystkę
3. Dzieciaki pijące piwo nad rzeką
4. drugą osobę z psem na rowerze.
5. Dwóch biegaczy

Nie zatrzymała się, nie zwolniła- po prostu swir i dalej..

asia030984 - 29-09-2012, 10:09

jakie miny :D :D
nigritta - 29-09-2012, 10:12

Brawo dla siostry bliźniaczki :) super minki robi :)
kasiek - 29-09-2012, 10:19

swietne minki :)
kolorowooka - 29-09-2012, 12:24

Alma wariatuncio :D :D
Super ze tak skupia sie na bieganiu i nic jej nie rozprasza.

Paseczka - 03-10-2012, 23:45

http://aiarzadkiewicz.blo...ndartowy-dzien/

Zapraszam do czytania i komentowania.

donia457 - 04-10-2012, 00:00

juz czytalam :-P fajna stronka ;D
jamagda - 04-10-2012, 09:14

Paseczka bardzo wspólczuję straty psiaków, oby sprawcę spotkała sprawiedliwość, :cring: :cring: :cring:

Zyczę sukcesów w zawodach. Masz cudowne psiaki. Stronka bardzo fajna. Trzymam kciuki

Paseczka - 04-10-2012, 16:11

Pamiętnik Almy:

Byłam dzisiaj na spacerku z Panem. Zwykle wychodzę z Panią, a tu taka odmiana! Poszliśmy nad rzekę, trochę popływałam, Pan rzucał mi kije do wody- moja ukochana zabawa!
Potem poszliśmy do lasu, miałam tam fajne zadanie do wykonania- Pan non stop coś gubił, a ja to musiałam znajdować- no i tak chyba z pięć czy sześć razy. Jak znalazłam to znajdował smakołyk dla mnie. Dziwne. Pan non stop coś gubi, a jak chodzi o smakołyki to zawsze dla mnie ma. :D

Potem wracaliśmy do domu znów koło rzeki. Trochę goniłam kaczki, trochę szukałam patysiów, ale kąpiel zaliczyłam. Nie ma to jak nasza rzeka!
Wróciłam do domku jeszcze mokra. Nic dziwnego- do rzeki dwa kroki. Pan Pobawił się chwilkę z resztą stadka i wpuścił mnie do domu...

Horror... Pytam sie grzecznie GDZIE SĄ MOJE ZABAWKI? Znikneły wszystki plastikowe butelki, które przecież tuż przed wyjściem rozniosłam, moje miśki i piłeczki były schowane w pojemniku, a z tego miejsca nie można ich ruszać... Chciałam chociaż jakiś ciuszek mojej pańci przynieśc- przecież jak leży w innym miejscu niż szafa to mam jej przynosić a tu nic...

Troche pogadałam do nich, po czym położyłam się na dywanie...

Trudno... On też był czysty, ani jednego kłaczka nic.. Ale wiem, że to jedno przynajmniej razem z Aniką i Baskilem będę mogła zmienić...

donia457 - 04-10-2012, 16:15

to chyba nie dywanik :-P tylko łózeczko panci :D
nigritta - 04-10-2012, 16:20

Jaka wygodnicka :haha:
kolorowooka - 04-10-2012, 16:30

Alma mam nadzieje, ze szybko zrobisz "porzadek" na nowo :D :-P
Paseczka - 04-10-2012, 22:44

kolorowooka, A Pańcia ma nadzieje, że nie...
nigritta, masz racje... za łózko to ona sobie dała by łapy poucinać...
donia457, A myslisz, że Alma o tym wie?

donia457 - 04-10-2012, 23:45

Paseczka, sadząc po minie i po pozie w jakiej lezy to można pwiedziec ze bardzo dobrze sie na tym zna :D
tak ogladalam od poczatku Twoja galerie i musze przyznac ze piekne masz husky :heart:
mojej Ronusi nie ma od 2008 roku :cring: ,ale milosc do tych psow pozostaje :)

bunia69 - 05-10-2012, 08:21

Alma wie gdzie najwygodniej :lookdown: :) ;*
kasiek - 05-10-2012, 10:47

panna -wygodnicka :haha:
frania i franek - 05-10-2012, 11:07

Widzę że Alma to też taki wiercidupek jak Pedro :D pewnie wszędzie jej pełno i każda rzecz ma według niej swoje miejsce :) mój sobie wkręcił, że skarpetki pani i pana nie mogą być w szafkach tylko w jego "budzie" w gościnnym pokoju pod stołem wymemłane :beated:
Paseczka - 05-10-2012, 22:21

Nasza nowa sunia w stadzie. Co prawda jeszcze nie ma jej u nas na podwórku, ale będzie już 20 października. Wesoło nam!

usia155 - 05-10-2012, 22:25

Śliczna :* Tylko po co takie badziewie ma na szyi :(
Paseczka - 05-10-2012, 22:28

Zdjęcia sa jescze robione u poprzednich właścicieli. nie umiem powiedziec dlaczego- podobniez jest zbyt energiczna
W sumie to i dobrze, bo dlatego ląduje u nas :D

nigritta - 05-10-2012, 22:43

Jaka śliczna :)
kiniadg - 05-10-2012, 23:34

super nowa koleżanka :D a czemu właściciele się jej pozbywają? :(
wasze stadko jest takie domowe? czy zajmujecie się psiakami zawodowo?
pozdrawiam

jamagda - 06-10-2012, 13:30

Piękna :*
donia457 - 06-10-2012, 19:06

piekna :) ;* tylko takie fuuj ma na szyi :| :-o
asia030984 - 07-10-2012, 14:29

śliczna ;*
Paseczka - 07-10-2012, 21:36

Kobieta oddaje ją po śmierci męza- została sama z dziecmi i nie ma już czasu dla psa.

Nasze domowe

donia457 - 07-10-2012, 22:24

Paseczka, fajnie ze psina trafi do was :)
kasiek - 08-10-2012, 10:34

sliczna ;*
Paseczka - 23-10-2012, 00:38

Kilka zdjęć

donia457 - 23-10-2012, 00:39

piekne macie psy :)
Paseczka - 23-10-2012, 11:21

donia457, dzieki :)
donia457 - 23-10-2012, 11:24

Paseczka, a jak tam nowa kolezanka? mieszka juz z wami?
mibec - 23-10-2012, 11:26

Paseczka, sliczne zdjecia, widac jaka radoche psiakom sprawiaja te treningi :)
Paseczka - 23-10-2012, 11:27

Po nową Babę będziemy jechac na koniec tygodnia dopiero, jako ze w tedy dostaje wolne z pracy.
mibec - 23-10-2012, 11:30

Paseczka napisał/a:
nową Babę
? Tego psiaka-prezent slubny?
donia457 - 23-10-2012, 11:30

Paseczka, wiesz nowa Baba bardzo przypomina mi moja Rone.roznica po miedzy nimi to taka ze Rona inna miala maske na mordce, :)
Paseczka - 23-10-2012, 11:41

Najlepsze że wcale sie nie zdziwię, jak z nową babą przyjedzie do domu jeszcze nowy chłop. :P
donia457 - 23-10-2012, 11:43

Paseczka napisał/a:
Najlepsze że wcale sie nie zdziwię, jak z nową babą przyjedzie do domu jeszcze nowy chłop

no prosze to juz ccos zaplanowane :-P

Paseczka - 23-10-2012, 11:46

Nie do końca... moja znajoma zadzwoniła do mnie, czy nie chce psa, który biegał kiedyś jako lider w zaprzęgu do nauki młodych. Stwierdziłam, ze chce.
asia030984 - 23-10-2012, 14:01

piękne stadko ;* ;*
kasiek - 23-10-2012, 15:49

swietne fotki ,i te trenigi fajna sprawa :)
Paseczka - 23-10-2012, 17:00

Dziekujemy dziekujemy :D
zaba - 23-10-2012, 17:07

Ale faaajnie. I szczekliwa ta Twoja psina :D
Dokite - 23-10-2012, 18:02

Niezłe wrażenie na leśnych spacerowiczach musi robić taka wilkopodobna sfora.
Super stado. I ciągle coraz większe.... :) ;*

szalej - 23-10-2012, 18:47

Nie moge sie doczekac zdjęć nowości u was :)
Paseczka - 23-10-2012, 21:08

szalej, wiec trzymaj kciuki, bo mozliwe,że nowosci będzie jeszcze więcej...
szalej - 24-10-2012, 06:55

Paseczka, trzymam cały czas ;D
mibec - 24-10-2012, 10:40

Paseczka, czekamy na nowosci :)
donia457 - 24-10-2012, 11:10

no to trzymamy kciukasy :)
Paseczka - 24-10-2012, 16:43

Kciukasy możecie trzymać cały czas, a ja informuje, że na pewien czas zawieszam galerię mojego stada na forum.
Musimy ułożyć kilka spraw w swoim życiu, potem ruszymy z galerią dalej.

Co jakiś czas będę zamieszczała wiadomościna naszym blogu:

http://www.aiarzadkiewicz.blog.pl

nigritta - 24-10-2012, 21:01

Piękne foteczki :)
Paseczka - 01-11-2012, 14:27

i miały przyjechać dwa rodowodowe husky, a przyjechały nierodowodowe husky

Dlaczego:
-Ania?
-co, Arek?
-Bo jaka jest szensa, że te bez papierów ktoś adoptuje
-No, mała.
-To moze jednak tamte?

mibec - 01-11-2012, 15:36

Paseczka, macie dobre serduszka :)
nikolajewna - 01-11-2012, 16:11

Paseczka, chcę na sanki z waszymi psiakami! :-P :-P :-P :-P :-P
Paseczka - 01-11-2012, 21:13

mibec, ale wizja wystaw i hodowli znów mi sie oddala- no i odpowiednia klasa na zawodach zaprzęgowych.

[ Dodano: 02-11-2012, 14:24 ]
http://pruszcz.com/artyku...o-bezdomny-pies

Chwale się!! Nasz projekt zaczał odwiedzać gazety :) !!

[ Dodano: 02-11-2012, 23:36 ]
Jak się poznali? Nikt nie pamięta…
Piwo tam było, ogień wesela,
Wciągnij powietrze, to chyba nie mięta
W powietrzu pachniały inne ziela.

W koło ludzi moc, co chwila kolejni
Gitary dźwięk zaprasza do śpiewu
Muzycy świata, artyści piekielni,
W chwilach słabości wołają ku niebu.

Ona:
Przyszłam tu z Tobą, przyjacielu
Lecz wiem, że wyjdę stąd innymi drzwiami
Książąt tego świata jest wielu
Wole przyjaźń niż miłość między nami.

Przyjaciel:
Cenie twe zdanie i to samo czuje
Przyszłość nam nie pisana
Miłość na przyjaźni się buduje
Lecz dla naszej byłaby to rana

Lecz nie chce cię miła zostawiać samej
Cóż czynić, jesteś zbyt narwana!
Skoro mej sile nie dałaś się omamić
Miej kogoś kto cię wielbi od rana.

To Arek, To Malina, lecz wy chyba już się znacie?-
Rumieńcem skryła się dziewczyna, chłopak uśmiech zataił
No cóż, od dziś nawzajem się macie
Ach ogień, ach jak pięknie on mamił!

Tak zaczęła się historia nowa
i przed Boga już prowadzi
Ogień mamił, nie zatajał,
przyszłość nam wyznaczył

Teraz po miesiącach wielu
pewna jestem bardzo
Miałeś racje przyjacielu-
Szepta-Inną racją gardząc...

[ Dodano: 03-11-2012, 18:16 ]
Moją Panią napadło dzisiaj...
Najpierw nie mogłam sie położyć na moim fotelu- bo Pańcia wyrzuciła je na dwór... Potem wzięła ten głośny sprzęt i czyściła... I tam zostawila..

Ale na tym nie koniec... Następnie wyrzuciła wszystkie moje zabawki do kosza i zaniosła do wirującej maszyny... Dobrze, ze drewna tam nie pakuje, bo nie miałabym czym się bawić!!

Pan mówi na to sprzątanie i zabiera mnie z domu na ten czas... A Ona tak przy mnie...

Ale co było potem!!

Łazienka.. Najpierw Baskil wyszedł z niej mokry i śmierdzący chemią, potem ja, a na koniec Anika... Czy tak zawsze musi być? Czy jak słyszę hasło sprzatanie, to potem muszę śmierdzieć chemią?

Pozdrawiam
Zła Alma...

[ Dodano: 04-11-2012, 00:07 ]

mibec - 04-11-2012, 01:15

Alma nie smuc sie - jutro sie wybrudzisz i wrocisz do swojego zapaszku ;)
Paseczka, a co to za stworki na tych ostanich zdjeciach? :)

Paseczka - 04-11-2012, 01:21

kot Roger i pies Hektor. Mój Poł pies i pół kot
mibec - 04-11-2012, 01:23

Paseczka, slodkie siersciuchy - fajne masz to stadko ;)
nigritta - 04-11-2012, 19:11

Paseczka napisał/a:
Czy jak słyszę hasło sprzatanie, to potem muszę śmierdzieć chemią?
Alma nie martw się ta chemia działa tylko przez chwilkę :P wystarczy jakieś mini błotko i będzie po chemii :-P :D
Paseczka napisał/a:
Mój Poł pies i pół kot
hmm czemu pół ?? ja tam widzę w całości :-P :D
ollinko - 04-11-2012, 19:19

taak, sprzatanie, mycie, bleeee ]:)
Bezoslawa potwierdza, po wczorajszej kapieli dzis tym chetniej chycala w blocko.

Paseczka - 04-11-2012, 22:29

nigritta napisał/a:
Paseczka napisał/a:
Mój Poł pies i pół kot
hmm czemu pół ?? ja tam widzę w całości :-P :D

Reszta jest mojej siostry. Ale pies jest pół dnia u mnie, pół u niej, tak samo jak kot.

zaba - 05-11-2012, 11:08

Paseczka, o kurczaki! idziecie przez Sanok! (patrzyłam na projekt)
Paseczka - 05-11-2012, 11:55

:D no idziemy :)
zaba - 05-11-2012, 11:58

Paseczka, wooow super! Przyjdę popatrzeć ^^
Paseczka - 05-11-2012, 12:39

Ale my wcale nie jestesmy na łóżku!!

Tu Akurat to ja moge lezeć..

Zasypiam...

Hmm... może wrócimy do domu?

kasiek - 05-11-2012, 12:47

pierwsza fotka to czesty widok u nas tez ;D
nigritta - 05-11-2012, 18:28

Paseczka, patrząc na ostatnie zdjęcie Almy wcale się nie dziwię że chciałabyś ją troszkę podtuczyć :(
Paseczka - 05-11-2012, 18:31

I właśnie na to czekałam!! Na ten komentarz!! :haha: :haha:

dlatego wstawiłam to zdjęcie. Alma obecnie je koło 0,55 kg Eukanuby dla psów aktywnych, do tego poł kilo mięsa z warzywami, oraz smaczki. NIC po niej nie widać!

Kesja - 05-11-2012, 18:34

Paseczka, rzeczywiście z Almy chudzinka..
Całe stadko piękne ;* ;*

nigritta - 05-11-2012, 18:40

Paseczka, bo troszkę się nie znam ale czy karmy dla psów aktywnych nie działają w takim wypadku odwrotnie do zamierzonego celu tzn czy nie są to karmy które za szybko są trawione i spalane??

[ Dodano: 05-11-2012, 18:41 ]
A robiłaś jej może badania w kierunku tarczycy??

fadziochowa - 05-11-2012, 18:50

Stadko piękne :)
Alma robi uszy jak mój Fado :-P ;* ;* słooodki ma pychol :)

taka chudzinka z niej, pomyślałam, że jak wiele psów z forum daje Wam popalić "buntem głodowym"... ;-)

Paseczka - 05-11-2012, 18:55

Alma była na karmie RC, którą podaje się psom z problemem przybrania wagi- było jeszcze gorzej, poza tym pies był ospały, nie chciało jej się nawet z podwórka wyjść. Weterynarz kazal mi z niej szybko zejść gdy masa mięśniowa zaczęła spadać. Spójrz na zdjęcie- żebra ma na wierzchu, ale mięśnie są w normie.

Nie ma problemów z tarczycą- były takie przypuszczenia, ale kolejne badania wykluczyły to.

Zmniejszyłam jej dawkę ruchu do minimum- trening na 8km rower, wieczorem pół godziny zabawy z aportem i koniec.

A waga stoi w miejscu.

Zwiększyłam kaloryczność diety- więcej mięsa, więcej zapychacz, kupiłam dodatkową karmę, no i nic to nie daje...

nigritta - 05-11-2012, 19:07

Paseczka, no cóż to pozostaje nam się nie przejmować gabarytami naszych suń :) dobrym zapychaczem i tuczącym produktem jest makaron :)
effcyk - 05-11-2012, 19:09

Paseczka, Alma i ten biały huszczak to naprawdę szkieletory. Na huskych się nie znam ( miałam co prawda jednego bo się przybłąkał no i był potężniejszy ) ale czytałam kiedyś co napisałaś o tych huskych slimach - więc może one faktycznie powinny być takie chude, nie wiem. Ale Alma to już wygląda przerażająco, wybacz mi z góry za śmiałe porównanie - ale gdybym nie wiedziała że to Twój pies i ktoś pokazałby mi takie foto pomyślałabym że pochodzi z jakiejś pseudo. Ale ja wiem że Ty dbasz o psy bardzo, mają one bardzo dużo ruchu, stąd też Alma może wyglądać jak wygląda, bo migiem wszystko spala. Mięśnie z przodu ma ładne, ale dalej to już makabra ... :< . Wiesz co mój Nestor to też ADHD, jest szczupły i ma tak samo wyrobione mięśnie jak Alma, ma też wcięcie, ale żeber tak nie znać mimo wszystko .... no i aby przybrał na wadze to jest nie lada wyzwanie - ile się nie da jedzenia a dostaje go dziennie bardzo dużo, jest ciągle tak samo szczuplinek.

[ Dodano: 05-11-2012, 19:12 ]
tak jak wspomniała nigritta, spróbujcie z makaronem, co prawda ja daje do mięsa makaron od zawsze swojemu psu, ale na tym też nie tyje ( chociaż to nie jest moim celem, pisze tylko to co zaobserwowałam ) aczkolwiek może Alma na makaronie podskoczy parę kg w górę.

Paseczka - 05-11-2012, 19:33

Mielismy zalecenie mielismy o makaronie i podawalam go Almie- potrafiła opedzlować gar makaronu z mięsem- na początku wyglądalo, że się najadła, po dwóch godzinach brzuch pusty. :/

to jest suka husky też slim. i tu jest wg. hodowców utyta!

Dokite - 05-11-2012, 19:45

Paseczka napisał/a:
na początku wyglądalo, że się najadła, po dwóch godzinach brzuch pusty. :/

Niesamowite. Normalnie ma tasiemca! :-P
Po takiej porcji powinna przestać się ruszać na te dwie godziny, leżeć i trawić.

Paseczka - 05-11-2012, 19:49

Dokite, odrobaczana jest co 3 miesiące, ostatnio 11 października. Kał również miała badany.

Ja juz pomalu zastanwaim się czy cokolwiek wiem o psach i ich żywieniu. Jedyna opcją jaka na razie widze jest wyłaczenie jej z treningu postawienie przed worem karmy i lodówką mięsa i tuczenie. tylko mój pies jak zobaczy smycz to potrafi miskę zostawić... :/

Dokite - 05-11-2012, 19:52

Paseczka, masz niesamowite psy.
Ale co się dziwić, skoro ona tyle biega, to jak ma sobie tłuszczyk odłożyć. To jej całe życie. I nie tylko jej. :)

[ Dodano: 05-11-2012, 19:53 ]
Paseczka napisał/a:
Jedyna opcją jaka na razie widze jest wyłaczenie jej z treningu postawienie przed worem karmy i lodówką mięsa i tuczenie.

Rozbawiłaś mnie ;D

[ Dodano: 05-11-2012, 19:55 ]
Naleśników jej nasmaż, kluchy ziemniaczane z boczkiem zrób. Na mnie to działa migiem :)

Almathea83 - 05-11-2012, 20:13

Paseczka napisał/a:

dlatego wstawiłam to zdjęcie. Alma obecnie je koło 0,55 kg Eukanuby dla psów aktywnych, do tego poł kilo mięsa z warzywami, oraz smaczki. NIC po niej nie widać!

na swoim blogu piszesz:
Psie śniadanie: Alma- 250g
Karmienie Psów: Alma: 150g Karmy, 150g mięsa, 100g warzyw

Nijak mi się nie sumuje do 550 g karmy i 500 g mięsa z warzywami hmmm

co i tak nie zmienia faktu że jest mega chuda

Paseczka - 05-11-2012, 20:14

Tia... tylko żeby mi cukrzycy nie dostała.

Weterynarz cały czas mowi, ze te kilka procent to ona tłuszczu ma, że nie wiem jak wyglądali jej rodzice, bo labem to ona na bank nie jest, więc gruba być nie musi, a skoro jest cały czas aktywna, ciężko jej nakazać nie ruszanie się i brak zabaw, to znaczy, ze zdrowie też jest ok.

Powinna dostawać około 3.000kcal dziennie, dostaje koło 4,5 tysiąca w porywach do pięciu i pół. Dawki juz jej nie zwiększymy, ze wzgledu na jej zdrowie oraz mozliwości przerobowe żołądka.

Zmniejszyliśmy jej ruch, co jest nie lada zadaniem- jeden trening bikejoring i pół godziny z piłką, przy wczesniejszej aktywności ponad 7h dziennie, jest wielkim ograniczeniem.

Efekt- sukę nosi po ścianach, bo nie ma gdzie energii wyładować.

[ Dodano: 05-11-2012, 20:16 ]
Almathea83, Alma ma zmienione dawki żywieniowe. Co nie zmienia faktu, że 400g dziennie karmy aktywnej dla psa to i tak jest duzo.

kasiek - 06-11-2012, 15:03

donia457 - 06-11-2012, 15:05

Paseczka napisał/a:
to jest suka husky też slim. i tu jest wg. hodowców utyta!

13 lat temu na takie husky mowiło sie;" czeski husky" :bad:

Paseczka - 06-11-2012, 15:06

dokładnie. nie tylko 13 lat temu :)

kilka zdjęć- starych, bo nie mam obecnie aparatu.. :(

Baskil, Huska- DT i ś.p. Luna

Aniczka

Albin

Luśka ś.p.

Tak zaczynalismy treningi..

Przerwa w treningu

Poczekajcie- ja nie chce zmoczyć butów!

Aniczka

śpimy... (Ta owłosiona noga nie jest moja oczywiście, tylko Arka :D )

A tak sie patrze jak coś chce. Czy te oczy mogą kłamać?

donia457 - 06-11-2012, 15:09

Paseczka napisał/a:
śpimy... (Ta owłosiona noga nie jest moja oczywiście, tylko Arka )

no popatrz :-P a ja byłam pewna ze Twoja :D :bad:

Milena - 06-11-2012, 15:19

Śliczne stado ;*
kasiek - 06-11-2012, 15:20

piekne stadko ;*
donia457 - 06-11-2012, 15:21

Paseczka napisał/a:
dokładnie. nie tylko 13 lat temu

to nadal tak mówią? :)

Paseczka - 06-11-2012, 15:31

donia457, W czechach jest kilku najwiekszych musherów, wiele najlepszych hodowli. Oni się znają na slimach. I często pada to określenie w stosunku do nich i nie tylko do nich. Wsród greysterów np. okreslenie "ten pies jest chyba z czech" jest chlubą.
asia030984 - 06-11-2012, 16:54

piękne stadko ;* ;*
Paseczka - 06-11-2012, 17:45

donia457, smieszne :D

Milena, kasiek, donia457, asia030984, dzieujemy :* :* ;*

agnieszka369 - 06-11-2012, 17:53

Psiaki są na prawde piękne.Zazdroszcze takiego stada :)
Paseczka - 06-11-2012, 19:22

dzięki :)
nigritta - 06-11-2012, 20:22

Jedno jest pewne :) przy takim stadku ciężko się nudzić :)
Paseczka - 06-11-2012, 20:34

nigritta, oj racja!!
neravia - 06-11-2012, 21:25

piękne psiaki :)
tylko Alma faktycznie jest chuda :-o robiliście badanie krwi?

Paseczka - 06-11-2012, 21:28

Tak jak pisałam wcześniej- wg. badań, a zrobiliśmy ich sporo- włącznie z próbami wątrobowymi jest w 100% zdrowa.
Nikaaa - 06-11-2012, 21:30

Paseczka, powiem Ci szczerze, że Alma wygląda duzo gorzej niż na początku :confused: Patrząc na to zdjęcie rzeczywiście powinnaś ją podtuczyć.
Czy wyeliminowałaś WSZYSTKIE mozliwe choroby? Co wet powiedział na jej wagę?

To chyba niemozliwe, zeby tak strasznie chudła od ruchu, skoro dajesz jej karme dla psów aktywnych :(

[ Dodano: 06-11-2012, 21:32 ]
Paseczka napisał/a:
Tak jak pisałam wcześniej- wg. badań, a zrobiliśmy ich sporo- włącznie z próbami wątrobowymi jest w 100% zdrowa.
Ale jest niepokojąco chuda :(
Paseczka - 06-11-2012, 21:43

Pisałam to kilka postów wcześniej:

Weterynarz cały czas mówi, ze te kilka procent to ona tłuszczu ma, że nie wiem jak wyglądali jej rodzice, bo labem to ona na bank nie jest, więc gruba być nie musi, a skoro jest cały czas aktywna, ciężko jej nakazać nie ruszanie się i brak zabaw, to znaczy, ze zdrowie też jest ok.

badania również na to wskazują.
Weź pod uwagę zdjęcia również z ostatniego treningu-

Pies na obu tych zdjęciach ma taka sama wagę.

Na razie dostaliśmy zalecenie, aby rozłożyć jej karmienie na 4 razy dziennie, jak nie przytyje, to widac taka jej uroda.

Nikaaa - 06-11-2012, 21:47

Paseczka napisał/a:
Pisałam to kilka postów wcześniej:

Weterynarz cały czas mówi, ze te kilka procent to ona tłuszczu ma, że nie wiem jak wyglądali jej rodzice, bo labem to ona na bank nie jest, więc gruba być nie musi, a skoro jest cały czas aktywna, ciężko jej nakazać nie ruszanie się i brak zabaw, to znaczy, ze zdrowie też jest ok.

badania również na to wskazują.
Weź pod uwagę zdjęcia również z ostatniego treningu-

Obrazek

Pies na obu tych zdjęciach ma taka sama wagę.

Na razie dostaliśmy zalecenie, aby rozłożyć jej karmienie na 4 razy dziennie, jak nie przytyje, to widac taka jej uroda.
Chyba trochę źle odebrałaś mojego posta. Nie był złośliwy..
Chodziło mi o to, ze ostatnio pisałam, że nie powinnaś tuczyć psa na siłę, bo najwyraźniej taka jej natura, ale te żebra wyglądaja starasznie. Dlatego zapytałam o badania (nie widziałam Twojego posta jak pisałam swojego). Na focie z treningu tez jest bardzo chuda..

No ale spróbujcie karmić tak jak zalecił wet :) Kilka dodatkowych kilosków napewno by jej sie przydało.

Paseczka - 06-11-2012, 21:58

Bardziej mam dość nic nie znoszących, a nie raz bardzo przykrych komentarzy. Ubodło mnie porównanie jej do pseudohodowli dwa posty temu.

Ja ja będe kochać czy z żebrami czy bez nich na wierzchu, a myślałam, że ktoś miał podobny problem i mógł by doradzić. Usłyszałam trochę co innego.

A propos wpisu na moim blogu- wiem jakie maile dostaje, nie chciałabym, aby ktoś miał labradora, zobaczył Almę i mój wpis potem i karmił w tak dużej ilości swojego psa.
Trzeba brać odpowiedzialność za to co się pisze na blogu, tak samo jak za to co sie mówi.

Nikaaa - 06-11-2012, 22:25

Cytat:
Bardziej mam dość nic nie znoszących, a nie raz bardzo przykrych komentarzy. Ubodło mnie porównanie jej do pseudohodowli dwa posty temu.
To nie są moje słowa, zreszta żadnego takiego posta nie widze..

Napisałam już, że nie widziałam posta o badaniach piszac swojego, dlatego o to zapytałam. Nie miałam nigdy takich problemów, ale choroba to jedyne co mi przychodzi do głowy (poza niewystarczającą ilościa jedzenia) dlatego zapytałam.. Jeśli nie jest chora, to przyczyna musi być gdzie indziej.

A chodziło mi poprostu o to, że na pierwszych fotkach w Waszej galeri wyglądała troszkę lepiej.. Więc napewno dzieje się "COŚ" co powoduje utrate wagi.

Brioche - 06-11-2012, 22:25

Paseczka, ja myślę, że taka jest jej uroda. Ja znam psa, który jest mieszańcem. Jego rodzice są nieznani. I też ma wystające żebra mimo tego, że zjada dziennie więcej niż moja Megan, która wygląda na grubszą. Nie rusza się też jakoś bardzo duzo, bo tyle co spacerki, aport i tyle.Badania miał robione, wszystko ok. Weterynarz stwierdził po wielu próbach zmiany diety, że on po prostu ma takie geny i taka jego natura. Pieska znam bardzo dobrze, bo to pies mojej koleżanki. Także podejrzewam , że Alma ma podobną sytuację :)
Paseczka - 06-11-2012, 22:36

Nikaaa, ale ja nie skacze w twoją stronę z pretensjami.

Pierwsze zdjęcia w galerii, które mam, to pierwsze kilka dni jak była u mnie. A jedno co wiem o jej poprzednim domu to to, że przy dwójce małych dzieci nie było czasu na psa i ten siedział albo w domu, albo na małym podwórku- tej wielkości co podworko z której ja brałam to ja miałam kojec dla psa. A no i jadła u nich Chappi. U mnie je dobrą karmę, sprawdzone mieso i ma dużo ruchu, więc nie należy porównywać pierwszych zdjęć z galerii do stanu obecnego. :)

Brioche, pomału tez się nad tym zastanawiam..

nikolajewna - 06-11-2012, 22:38

Ja się na żywieniu nie znam, ale utuczenia psa za wszelką cenę aby nabrał masy to nie wiem czy ma większy sens. Chyba póki są mięśnie to ma je z czego budować a to znaczy, że nie jest głodzona. Zdjęcie z wystającymi żeberkami może szokować i budzić wątpliwości. W pierwszej chwili także i u mnie, więc nie dziw się troszkę reakcjom ludzi.
Pozdrawiam i miziam stadko :)

dominika92 - 06-11-2012, 22:41

A może ona ma wręcz za dużo ruchu i dlatego tak chudnie? Mój pies też do grubych nie należy, wystarczyło w wakacje że miała więcej ruchu i od razu 3kg w dół. Nie wiem na czym polegają wasze treningi ale jeśli to zaprzgi jak z husky to może to po prostu nie dla niej?
Nikaaa - 06-11-2012, 22:43

Paseczka, a może właśnie ma za dużo ruchu, może zaprzegi to nie jest sport dla tej rasy/tego typu psa? Jak widac nie służy jej to..
Nie każdy pies się nadaje do wszystkiego.

Jakby nie było u poprzednich właścicieli trzeba przyznać, że wyglądała lepiej. No ale nie chcę już nic podpowiadac, żeby nie było, że źle zyczę.. ;)

oleska2803 - 06-11-2012, 23:05

A może spróbuj zwiększyć ilość tłuszczu (łój wołowy lub inny tłuszcz zwierzęcy) w jedzeniu? Lub jakaś odżywkę dla psów z niedowagą tak żeby zwiększyć samą kaloryczność posiłku bez zwiększania jego objętości.
http://www.kuchniapupila....ce,p318803442ok
Ja myślę że taki jej urok podejrzewam że jakby Snicki miał tyle ruchu co Alma to skończyłoby się tak samo. On też jest z tych co z trudem tyją. Teraz nie miał ruchu przez miesiąc, krótkie spacerki tylko wkoło bloku i nie przytył nawet kilograma. Również jest zdrowy. Ja patrzę na kaloryczność karmy, zwiększoną ilość tłuszczy, bo mięso buduje głównie masę mięśniową ale nie tłuszczyk, pies jest taki żylasty, wysportowany właśnie.
Piękne masz to stadko :)

U nas dobrze na przytycie sprawiła się karma Orjen 6 Ryb. Ma ponad 4000 kcal/kg. Tylko że cena.

Paseczka - 08-11-2012, 14:23

Nikaaa, chodziło mi o strony. Jestem ostatnio zmęczona i litery mi sie mylą... ale nie widziałam że wyrazy :)

Mniej więcej tak wyglądamy w czasie pracy, oraz w dni wolne od psów :D

No i kilka zdjęć "z naszej piaskownicy"

Do tego kilka zdjęć piesków:

Baskil zastanawia sie czy zejść z łóżka czy nie

"Ja wiem, że tam jest karma!!"

"Ja wcale nie mam w pysku twojego CV"

"Śpimy..."

Baskil- A może porozmawiamy jeszcze przed snem?
Anika- Zamknij japę i idz spac- głowa mnie boli...

donia457 - 08-11-2012, 15:12

Paseczka, piękne masz psiaki :) ;*
Paseczka - 08-11-2012, 15:13

Książę ( zaraz ogłoszę konkurs na imię, chyba, bo nie mam pomysłu) jak się okazało jest psem agresywnym podejście do klatki w której siedzi nie udało by się bez odpowiedniej dawki adrenaliny i samozaparcia z mojej strony. Pies rzuca się na każdego człowieka, każde zwierze w obrębie swojego wzroku.

To będzie długa praca.

donia457 - 08-11-2012, 15:18

Paseczka, takiego masz psiaka w domu? 8)
Paseczka - 08-11-2012, 15:21

donia457, p takiego miałam jechać. Pojechałam i zostawiłam go tam jak na razie. On musi najpierw komukolwiek zaufać, abym mogła go zabrac...

[ Dodano: 08-11-2012, 16:09 ]
Jeszcze kilka zdjęć:

effcyk - 08-11-2012, 18:06

Paseczka bardzo Cię przepraszam że tak odebrałaś moje słowa. Nie chciałam Cię w żadnym wypadku urazić. Wręcz przeciwnie podziwiam Ciebie i Twoje poświęcenie się dla tych zwierząt. Mój post odniósł się do szczupłości Almy. Jestem szczera i faktycznie jakbym nie widziała Almy wcześniej i nie wiedziała że to Twój pies a zobaczyła takie zdjęcie gdzie tak przewrażliwienie jej żebra wychodzą, to pomyślałabym że ktoś ją głodzi, albo jest wyrwana z jakiegoś okropnego miejsca - tu piszę całkiem obiektywnie jak zareagowałabym gdybym na przykład na FB zobaczyła takie zdjęcie a nie miała z Tobą nawet styczności przez forum. Ale wiem doskonale, że Alma należy do Ciebie a Ty jak mało kto w dzisiejszych czasach, zajmujesz się psami świetnie - nie jeden pies podejrzewam chciałby tak mieć jak Twoje psiaki u Ciebie, z pewnością większości psiaków przydałoby się tyle ruchu co mają Twoje pieski. Wracając do samego zdjęcia Almy - nie jest to - znowu patrząc obiektywnie, pozytywne zdjęcie, Alma stoi z miną "zbitego psa" i jeszcze te żeberka ( może to kwestia zrobienia zdjęcia, że jej tak żebra widać? bo na tym foto gdzie stoi Alma koło półki z książkami i się pochyla, wygląda już całkiem normalnie tj żeber jej tu w ogóle nie widać). Wiem natomiast że Alma jest Twoja i że jej szczupłość jest kwestią ruchu i być może tak jak napisali inni - urody, bo jeśli chodzi o warunki u Ciebie to ja nic zarzucić nie mogę. Także jeszcze raz przepraszam jeśli tak bardzo Cię to zabolało.

ps. może spróbuj tłustsze jedzenie dawać jej wieczorami ? potem mała wyprawa na siusiu i spać. Nie będzie miała wtedy gdzie to "wybiegać" i może troche kg jej się skumuluje w ciałku. Ja np. Nestorowi na wieczór daje codziennie kromkę posmarowaną domowej roboty smalczykiem albo jakimś tłuszczem - ostatnio padło na tłuszczyk z kaczki.

Paseczka - 08-11-2012, 18:22

effcyk, nie powiem- ubodło mnie to stwierdzenie. Szczególnie, że wiele psów właśnie z takich miejsc gościło u mnie w domu.

To:

to:

i to:

to jest ta sama waga psa. Różnica jest bardzo widoczna na zdjęciach prawda?

effcyk - 08-11-2012, 19:32

Paseczka, no właśnie o tym mówię, że to jest też pewnie kwestia zrobienia foto. To foto z wystającymi żebrami a dwa pozostałe ( z szelami Alma jest chuda ale nie ma żeber na wierzchu ) a to przy półce to już w ogóle wygląda super. Dla mnie to jakieś niewyjaśnione zjawisko fotograficzne :-P
nigritta - 08-11-2012, 20:58

Fajne foteczki :) a faktycznie Alma na tym drugim zdjęciu tak źle nie wygląda :P
donia457 - 09-11-2012, 00:25

jest i to spora róznica miedzy fotkami.Alma przy półce wyglada super :)
jesłi chodzi o Anike to przyznam szczerze ,ze jak na slima wyglada calkiem nie zle :)

kasiek - 09-11-2012, 09:42

piekne sa Twoje psiaki :)
Paseczka - 11-11-2012, 17:48

donia457, no, Anika jak na slima, to nawet gruba mi się robi :)
donia457 - 12-11-2012, 00:00

Paseczka, dokładnie,szkoda tylko ,ze nie kazdy zdaje sobie sprawe z tego ,że slimy to tak naprawde to te'prawdziwe"husky :)
Paseczka - 12-11-2012, 00:36

donia457, ja się tylko ciesze z tego,że sie ich nie sprzedaje tak masowo jak miśków. Nie wyobrażam sobie Aniki na osiem godzin zamknietej w domu i z dwoma krótkimi spacerkami w ciągu dnia.

[ Dodano: 12-11-2012, 16:47 ]

Oto Racja I Reda wraz z rodzeństwem

Kesja - 12-11-2012, 17:00

Paseczka, cóż to za małe piękności? :haha:
bunia69 - 12-11-2012, 17:16

Paseczka kiedy się urodziły te piękności ;*
Paseczka - 12-11-2012, 17:19

25 paxdziernika 2012 roku :D
donia457 - 12-11-2012, 17:41

Paseczka napisał/a:
Oto Racja I Reda wraz z rodzeństwem

Paseczka, ale moja Reda to labiszon a nie haszczyszon :-o :-P :D
a tal poza tym to piekne sa ;* ;* ;* od razu przypomniały mi sie moje husky ;D :heart:

bunia69 - 12-11-2012, 17:57

Paseczka napisał/a:
25 paxdziernika 2012 roku

i dopiero teraz
się chwalisz :-P takimi cudami :-o

Paseczka - 12-11-2012, 18:31

to mój prezent urodzinowy od tż.
donia457 - 12-11-2012, 18:32

Paseczka, prezent zajefajny :haha:
a to ktory szczeniarek dla Ciebie? :haha:
a moze wszystkie 8) :D :-P

Paseczka - 12-11-2012, 18:38

dwie srebrne sunie :D

mój sie napalił na tego czarnego pieska "ale Malina, zobacz, on jest taki sam jak Baskil.." ale chyba mu wybije z głowy :D

donia457 - 12-11-2012, 18:51

Paseczka, wszystkie sa piekne,Rona moja tez miala takie srebrne i 2 czarne
zakochalam sie w tym miocie :D :-P

Paseczka - 12-11-2012, 18:56

oj donia457, zakochasz sie, jak juz będę dodawała ich zdjęcia w galerii :D
donia457 - 12-11-2012, 18:58

Paseczka, i widzisz co narobiłas? :-> 8) :-P
zakochalam sie w tym miocie :-P :)

Paseczka - 12-11-2012, 19:11

A wiesz co jest najlepsze w tym miocie?
mibec - 12-11-2012, 19:14

Paseczka, wow - slodkie kluseczki :)
neravia - 12-11-2012, 19:43

Paseczka, śliczności :) co to za hodowla?
nigritta - 12-11-2012, 19:51

Jakie słodkie :)
Paseczka - 12-11-2012, 20:39

neravia, nie znajdziesz jej w internecie ;) Nie mają strony www.
neravia - 12-11-2012, 20:45

Paseczka, szkoda, ale nazwę możesz podać jeśli to nie tajemnica? ;D
Paseczka - 12-11-2012, 20:46

Moutain Stream- grenlandy, akita inu, siberian husky
neravia - 12-11-2012, 21:14

Paseczka, macie jakieś plany hodowlane? :)
na studiach poznałam koleżankę, która hoduje huszczaki, może słyszałaś?:) http://linora.pl/

Paseczka - 12-11-2012, 23:22

znam hodowle, ale ja bym tam nie kupiła szczeniaka
neravia - 12-11-2012, 23:34

Paseczka, a mogę wiedzieć dlaczego?
Paseczka - 12-11-2012, 23:50

neravia, wybieram psy które sa typowo husky, które maja w sobie to coś. U psów w tej hodowli tego nie widziałam. Moje rażenie jest takie, że one nigdy nie widziały co to praca. Nie lubie hodowli stricte pod wystawy. Husky nie sa stworzone do wystaw a do pracy...
donia457 - 13-11-2012, 00:01

Paseczka napisał/a:
wiesz co jest najlepsze w tym miocie?

no co takiego? :)

[ Dodano: 13-11-2012, 00:04 ]
Paseczka napisał/a:
Husky nie sa stworzone do wystaw a do pracy...

znam hodowle gdzie sa psy miskowate,biora udzial w wystawach i biegaja biernie,zależy od własciciela i hodowcy :)

[ Dodano: 13-11-2012, 00:08 ]
neravia, mojej 2 suni ojciec byl :) Talizman-eskimoski domek w domu OZ ;D może Twoja znajoma słyszała o takim psie :-P

Paseczka - 13-11-2012, 00:12

donia457, ED ma duzo psów, ale to są zwykłe miśki.

Rodzce i dziadkowie tych psów to psy czynnie biegające w zaprzęgu.

Ketini - 13-11-2012, 10:31

stadko macie niesamowite...
przeczytałam na Waszym blogu plan dnia i jestem pod wrażeniem, czy dla Was doba nie jest czasem za krótka??
Gratuluję możliwości, osiągnięć i przede wszystkim chęci i miłości w stadku :)
Pozdrawiam

Paseczka - 13-11-2012, 13:11

Ketini, czasem jest. Ale tylko czasem. Wszystko da się pogodzić- psy, pasje, prace i naukę, jak również normalne życie. :)

[ Dodano: 13-11-2012, 14:44 ]
neravia napisał/a:
Paseczka, macie jakieś plany hodowlane? :)

Tak mamy- na koniec 2013 roku miot po Anice, jeśli się wszystko uda, rok później kolejny. Ale to na razie wszystkie plany.

[ Dodano: 14-11-2012, 21:35 ]
Kilka zdjęc- nie wszystkie świeże, ale tych jeszcze chyba nie było...

Mój wilku

Panienka z okienka- która cieszy się z wybicia plastikowej szybki między korytarzem a salonem...

To co psy kochaja najbardziej- czyli sniadanko...

Arek i jego ukochane husky :D

Pływamy!!

Uśmiech do kamery

Biegamy!!

Cała trójca twarzowo :D

Anicka :D

Bawimy się w zaprzęgi :D

Anika- idziemy czy lezymy?

Tam spadł smakołyk!

Dam łapę i usiadę na raz- może dostane dwa smaki...

Dobre dobre, bardzo dobre!!

Patrzcie, ale jestem kochana!!

Co tam masz?

Przestan... jestem niefotogeniczna...

Jeszcze raz do wody?

Pływamy!!

Podwórkowy radar...

https://lh5.googleusercontent.com/-xiZLQJOp7Jw/UKP96-76dnI/AAAAAAAAFDk/_mJGkdCcoCY/s512/DSC_0287.JPG

A jak się wyciagnę to jestem taaaaka duża!!

Regulamin pozwala wklejać do jednego postu max 20 zdjęć.
Nadwyżkę zamieniłam na linki.
Admin

kasiek - 15-11-2012, 08:17

sliczne stadko , ;*
szalej - 15-11-2012, 08:50

Anika jest cudowna ;D
Ketini - 15-11-2012, 09:30

Stadko rewelacyjne :) Ale ten kij(?) a może raczej drzewo, które sobie Alma ciągnie jest niezły :)
oleska2803 - 15-11-2012, 10:37

Piękne psiaki :) Mnie ostatnio prawie staranował zaprzęg około 10 husky :D szliśmy sobie ze Snickim tu w Oliwie w okolicy pachołka i nagle z tyłu słyszę "uwaga psy" odwracam się a tam zaprzęg na mnie biegnie. Więc ze Snickim w dół po skarpie ale jeden z bocznych i tak postanowił się ze Snickim przywitać i ściągnął cały zaprzęg za nami w dół :-P owinęli się wkoło drzewa ale wystarczyły dwie komendy i już byli z powrotem na drodze. Takiego wielkiego stada to jeszcze nie widziałam :D
Paseczka - 15-11-2012, 11:25

oleska2803, na 90% nie były to husky, tylko Bartek ze swoimi grenlandami- jedynie ten wariat tam grasuje, a stado ma duze i psy poukaładane i wiele osób już mówiło na jego psy husky.
nigritta - 15-11-2012, 23:06

Paseczka napisał/a:
Panienka z okienka- która cieszy się z wybicia plastikowej szybki między korytarzem a salonem...
:D :D :D
Piękne stadko :)

Ewelina - 16-11-2012, 09:43

Super psiaki :)
donia457 - 16-11-2012, 10:29

Paseczka, stado masz przepiekne :) ;*
kolorowooka - 16-11-2012, 14:02

Piekne psiurki ;* ;*
Paseczka - 28-11-2012, 14:53

kolorowooka, donia457, Ewelina, nigritta, oleska2803, Ketini, szalej, kasiek, dziękujemy bardzo za komentarze :)

A ja mam nowe zdjęcia Redy i Racji :)

asia030984 - 28-11-2012, 14:57

piękne stadko ;* ;* ;*
tylko pozazdrościć ;)

Paseczka - 28-11-2012, 15:07

Suczki

Reda

Racja

kasiek - 28-11-2012, 15:08

;* ;* cudenka puchate
zaba - 28-11-2012, 15:22

Ojej, jakie miśki :$ :heart:
szalej - 28-11-2012, 16:12

Ile one teraz mają? ;*
Paseczka - 28-11-2012, 16:21

4- 5 tygodni, jesli dobrze liczę. No i z tego c wiem, tylko sunie zostają jak na razie w Polsce :)
szalej - 28-11-2012, 17:11

Paseczka, będziesz z nimi jeździć na wystawy? może się kiedyś na jakiejś spotkamy :papa:
Paseczka - 28-11-2012, 17:13

No taki jest plan. Od stycznia Anika, musi zdobyć uprawnienia w ciągu roku i tak, a dziewczyny jak wykażą sie w zaprzęgu to też wylądują na wystawach :)
nigritta - 28-11-2012, 18:02

Jakie pysialki urocze tylko miziać i całować ;* ;* ;*
asia030984 - 28-11-2012, 21:13

jakie piękne misiaczki ;* ;*
Paseczka - 28-11-2012, 21:15

Jestem strasznie zdenerwowana... już za 3 dni startujemy na MP w psich zaprzęgach.

Jestem zdenerwowana strasznie, wiem, że Almie się to udziela... Chyba xle ze mna...

donia457 - 28-11-2012, 21:19

Paseczka napisał/a:
Reda
juz ja kocham ;* :-P
piekne mordeczki ;* ;* nie denerwuj sie az tak,bedzie dobrze ;*

baziaa1207 - 28-11-2012, 22:19

śliczne pieseczki ;*
mibec - 28-11-2012, 22:28

Paseczka, sliczne kuleczki :)

Powodzenia na Mistrzowstawach ;*

neravia - 28-11-2012, 22:57

Paseczka, nie stresuj się i powodzenia :* czy przypadkiem w dniu mistrzostw nie miał być Wasz ślub? :haha:
Paseczka - 01-12-2012, 02:18

no więc trzymajcie kciukasy mocno. !!

Jedyne czego nie zrobilismy chyba to nie załatwiliśmy lekarza sportowego więc mogę nas nie dopuścić- lecz jesli dopuszczą, to

Ania i Baskil razem z Arkiem będą się ścigać w D1 o Puchar Gminy Trąbki Wielkie

Ja z Almą jedziemy powalczyć o Mistrzostwo Polski w bikejoringu kobiet... będzie cięzko, o godzinie 8.00 wyjazd! Trzymajcie za nas kciukasy!!

mibec - 01-12-2012, 02:20

Paseczka trzymam mocno i czekam na wiesci :)
asia030984 - 01-12-2012, 13:45

Paseczka, mocna zaciskam ;)
donia457 - 01-12-2012, 23:00

Paseczka, chyba odsypia :lookdown:
jak juz dotrzesz do domku i odpoczniesz to się pochwal ;D
bo mnie ciekawosc zrzera jak wam poszło :)

szalej - 01-12-2012, 23:13

Halo Halo :D
Ewelina - 02-12-2012, 09:45

Fajniutkie kuleczki ;*
Paseczka - 02-12-2012, 21:16

Własnie wróciłam do domu... radiowozem. Ide na chwilke do rodziców potem usiądę...
mibec - 02-12-2012, 21:17

Paseczka napisał/a:
radiowozem
co przeskrobalas? :-o
Paseczka - 03-12-2012, 12:47

No więc po zawodach mogę napisać:

Plusy:
-wspaniale nam było się spotkać ze znajomymi
- Alma biegła świetnie, jak na problemy, które miała na trasie
- Wzbogaciliśmy się o nowy rower.
-Nawiązaliśmy nową znajomosć- tym razem z Policją która odwoziła nas do domu.
- Najwiękza przygoda w zyciu
-wieczór mushera- dobre jedzenie

Minusy:
-Trasa. Szykowałam Almę pod sprint, a nie pod wielką błotną piaskownice
-Brak własnego transportu
- wieczór mushera (brak zabaw)
- Naciągnięcie ścięgien u Almy

Podsumowanie
Arek 1 miejsce D1
Ja 4 miejsce BJK
-wieczór mushera

kasiek - 03-12-2012, 15:18

jest wiecej plusow niz minusow takze jest super :)
gratuluje 1 i 4 lokaty :)

Paseczka - 03-12-2012, 23:28

donia457 - 03-12-2012, 23:32

Anika oszczedzaj gardełko :)

[ Dodano: 03-12-2012, 23:33 ]
Paseczka, gratuluje ;*

Chelsea - 04-12-2012, 08:54

Paseczka, gratulacje :)
szalej - 04-12-2012, 10:14

i ode mnie gratki :haha:
kasiek - 04-12-2012, 10:28

zmeczone psiaki :haha:
Paseczka - 04-12-2012, 12:06

donia457, kasiek, szalej, Chelsea, dziekujemy

Dwa zdjęcia z trasy.

nathaliena - 04-12-2012, 12:20

Paseczka, nie boisz się, ze przez takie intensywne treningi Alma bedzie miała w przyszłości problemy ze stawami? Labrador to nie jest jednak pies wyścigowy. Teraz jest młoda, ale za kilka lat...
Paseczka - 04-12-2012, 12:59

nathaliena, bałabym się- gdyby Alma faktycznie była labradorem. Ona została wzięta nie do zaprzęgu, lecz do szkoleń.

Gdy Alma stanie koło Labradora to widac wielką różnice międy nimi- w wielkości, masie i również ułożeniu łap. Alma jest szczuplejsza, węższa, nie tak "napakowana" jak labrador.

co do stawów to u kazdego psa moze wystąpić ten problem.

Treningi nie są intensywne, intensywne są zawody. Jesli umie się tak rozłozyć treningi, zrobić je tak różnorodne, aby pies mógł być po nich zdrowy, to nie powinno być tego problemu.

AnIeLa - 04-12-2012, 13:11

Cytat:
nathaliena, bałabym się- gdyby Alma faktycznie była labradorem.

Nawet nie będzie tym chesapeake bay retrieverem

to one również są obciążone dysplazją jak i labradory.

Paseczka - 04-12-2012, 13:45

AnIeLa, husky również przy niewłaściwym treningu mogą mieć dysplazję. Tak jak wyżły i pointery, oraz dogi, które startują na zawodach.

Wszystko opiera się u mnie na treningach.

Po tych zawodach np. podjęłam decyzję, że Alma przechodzi do mojego zaprzęgu na pozycje lidera, a zamiast niej Vifon będzie biegał w bikejoringu. Własnie przez ciężar, który musiała ciągnąc na tej trasie.

Wiem,że przed treningami była na prześwieleniu, nie wyszły jej żadne zmiany, wiem, że tak jak moje wszystkie psy będzie miała co roku robione pełne badania. I wiem, że dużo zalezy ode mnie i od sposobu w jaki prowadzę treningi.

[ Dodano: 04-12-2012, 15:42 ]
http://aiarzadkiewicz.blo...lski-postolowo/

Nowy wpis na blogu

kasiek - 10-12-2012, 14:48

Paseczka - 11-12-2012, 00:44

kasiek, dzięki że pukasz, ale na razie nie mam dosłownie na nic czasu. Napisze, powklejam zdjęcia jak taki mieć będę. :) Powiedzmy, świat się zmienił od kiedy psów jest więcej niż trzy...
donia457 - 11-12-2012, 01:00

Paseczka, widze ze masz dopisaną Redusię i Racje :haha:
Paseczka - 11-12-2012, 01:07

donia457, no. Ale nie uaktualniłam na razie całej listy psów. Jak już zaglądam, to na pięć minut na forum.
donia457 - 11-12-2012, 01:06

Paseczka, masz ręce pełne roboty teraz, ale i tak troche pomęcze :bad:
masz juz dziewuszki w domku?

donia457 - 14-12-2012, 00:12

może jakies zdjęcie Redy? ;D

Paseczka - 16-12-2012, 00:06

donia457, wyśle ci pw za chwilkę
mibec - 16-12-2012, 00:13

Paseczka wrzuc jakies foty :)
Paseczka - 16-12-2012, 00:30

mibec, tak jak pisałam kilka dni temu- jak czas pozwoli :)
kasiek - 16-12-2012, 00:44

Paseczka, czekam na foteczki :)
Paseczka - 17-12-2012, 15:54

jak czas będzie. :)

[ Dodano: 17-12-2012, 17:29 ]
http://aiarzadkiewicz.blog.pl/

na razie tyle w kwestii zdjęcia ;)

Karoola - 17-12-2012, 22:25

Paseczka, lepszy rydz niż nic :D
Nie mogę się doczekać najświeższych zdjęć :)

Paseczka - 27-12-2012, 23:34

Szczęśliwy pies to... brudny pies...

mibec - 27-12-2012, 23:43

... troszku sie pobrudzily .. ;D
kiniadg - 28-12-2012, 00:44

Cytat:
Szczęśliwy pies to... brudny pies...

ZGADZAM SIĘ :)

Kesja - 28-12-2012, 09:48

O mamo! :-o
:D :D

Ewelina - 28-12-2012, 10:48

Wo ładnie się psiaki wysmarowały :-P
zaba - 28-12-2012, 10:51

Wooow, w co one wlazły? W smołę? :D
aneczkaanka - 28-12-2012, 13:42

:D :D :D czyściochy :)
asia030984 - 28-12-2012, 15:10

o matko, ale zmieniły kolor :-o :D :D
Paseczka - 28-12-2012, 16:02

To tylko błoto... Ale w dużych ilościach :) Chyba chciały pokazać mamie, że czas zrobić porządki poświąteczne- bo błoto było wszędzie- na kanapie, łóżku, podłogach, ścianach, drzwiach...
kasiek - 28-12-2012, 18:48

Szczesliwego Nowego Roku ;*
Paseczka - 12-01-2013, 10:03

No to kilka zdjęć.

Tylko kilka... Bo mało czasu dziś mam :)

Dziś głównie Alma. No i po jednym dla husky :)

Na razie tyle- ALe przynajmniej jeszcze ciepłe- właśnie wrzuciłam na kompa prosto po zrobieniu :D

mibec - 12-01-2013, 10:08

Ale macie zime - widac jaka radoche psiaki ze sniezku maja :haha:
Alma faktycznie w koncu troszke cialka nabrala :)

donia457 - 12-01-2013, 10:09

jakie sliczne pycholki :haha: ;*
Paseczka - 12-01-2013, 10:14

mibec, nabrać nabrała, ale pewnie zaraz straci. Mamy natomiast potwierdzenie, że jej nie głodzę, ani nie jest chora. Po prostu zazdroszczę jej spalania :D

A Zimę mamy taką 1, lub 2 dzień dopiero. :D

asia030984 - 12-01-2013, 15:23

śliczne psiaczki ;* ;* ;*
kasiek - 13-01-2013, 02:14

slodziaki ;*
Paseczka - 13-01-2013, 17:58

asia030984, kasiek, dziękujemy :)
Dokite - 13-01-2013, 18:02

Paseczka napisał/a:
zazdroszczę jej spalania :D

Ja też, kochana, ja też.....
Świetnie wygląda, a te zabłocone psiaki.... mistrzostwo świata ;D

Paseczka - 14-01-2013, 07:00

Dokite, hehe...

donia457 - 14-01-2013, 07:48

jaki cudny czarnuch ;D :-P ;*
Paseczka - 14-01-2013, 08:07

Fotki z wczoraj, z pierwszego dnia u nas :)
jamagda - 14-01-2013, 09:09

Piękny. Paseczka a to jest Lucki z tego wątku http://forum.labradory.or...er=asc&start=0?
fadziochowa - 14-01-2013, 09:29

Śliczny czarnuszek :)
i jakie ma cudaśne uszy ;D

Paseczka - 14-01-2013, 09:37

jamagda, tak.

Ale stwierdzenie że to jest prawie labrador nie jest dla niego poprawne. Może w jego krwi jest coś z laba, nie wiem, pradziadek, czy coś... Wczoraj miałam okazję go porównać z labem samcem w tym samym wieku... Dwa i pół razy szerszy niż nasz adopcyjniak, może o 6cm niższy. :D

Taka Alma. Tylko jeszcze nie wyrośnięta.

jamagda - 14-01-2013, 09:45

Bardzo się cieszę że maluszek trafił do Was :haha:
Paseczka, bo prawie robi wielką różnicę ;) Faktycznie jak na 5 cio miesięcznego szczeniorka to on się całkiem wysoki wydaje. Ale i tak jest cudowny.

Paseczka - 14-01-2013, 09:52

Dzięki jamagda,

Nie chciałam o nim pisać i o tej decyzji wcześniej, jako, że przewiezienie psa z Łodzi do Gdańska bez ruszania się w domu nie jest takie proste. Na szczęście wczoraj była wystawa w Gdańsku :D
Jego była właścicielka przywiozła go do jednego z wystawców do Warszawy, a ten do mnie do Gdańska. Odebralismy ( a właściciwie Arek odebrał) z terenu wystawy.

Dzisiaj jedziemy z nim do weterynarza, jako że ma oczka wyłysiałe i kilka rzeczy nas niepokoi, ale ogólnie nie jest z nim źle.

Przemarzł trochę jak jechaliśmy z nim do domu, niestety. W książeczce też już wszystko posprawdzałam, za tydzień odrobaczenie, za 3 tygodnie szczepienie na wściekliznę.

no i większa cześć stada przyjęła go spokojnie, bez emocji. Baskil chciał mu wygarbować skórę, jako że to nie jest suka (Baskil uwielbia suki, ale z psami nie za bardzo się lubi... a jak już są czarne!!) na szczęście przekupiliśmy go i już akceptuje malucha.

Teraz całe stadko biega po podwórku bawiąc się w berka, a młody śpi na łóżku. Dziś w nocy nie mógł zasnąć, więc od śniadania odsypia.

jamagda - 14-01-2013, 09:56

Biedulek i podróż i nowe miejsce to był dla niego stresik, ale teraz już będzie mu tylko lepiej :)
Paseczka - 14-01-2013, 09:59

Rano jak byłam u rodziców poznał ich psa, Hektora. Psiak o 3 miesiące od niego starszy, więc idealny do zabawy... No tyle że nasze szczenie ma mleczne zęby, a Hektor stałe.. Bawily się do upadlego. Potem zabawa z moimi psami, potem śniadanie...

hmmm...

jak się tak zastanawiam, to ma więcej przezyć w ciagu tych 24 godzin niz można sobie wyobrazić. :)

Maleńka - 14-01-2013, 10:30

Faktycznie jest śliczny ;)
asia030984 - 14-01-2013, 10:53

jaki słodki czarnulek ;* ;*
donia457 - 14-01-2013, 20:12

Paseczka, gratuluje ;*
pasiconik - 14-01-2013, 21:43

Oo, nowy przesłodki członek stadka :) Jak z imieniem, zostanie Luki? Paseczka, zamierzasz go dołączyć do zaprzęgu kiedy dorośnie?
Maleńka - 14-01-2013, 21:49

Wlasnie wybrałaś juz imie? :D
Paseczka - 14-01-2013, 21:53

Na razie jest szczeniak, Arek ma dla niego imie, ale nie umiem wymówic. ;]

Co do zaprzęgu to nie wiem. Zobaczę co z niego wyrośnie. Na dzień dzisiejszy mam komplet i nie szukałam psa w tym kierunku.

usia155 - 14-01-2013, 21:56

O nowy członek stada ;) Gratulacje ;D
nigritta - 14-01-2013, 22:06

Jakie słodkie spojrzenie :) gratulacje z nowego członka rodziny :)
Paseczka - 15-01-2013, 00:06

usia155, nigritta, dziękujemy :)
Pepek - 15-01-2013, 00:26

Śliczny, tak inteligentnie patrzy :D
Ewelina - 15-01-2013, 08:50

Gratuluję nowego członka rodziny :)
Paseczka - 15-01-2013, 11:38

To już jeśli o dzisiejszy dzień chodzi, to wiemy, że mieszanki przyjęły psiaka spokojnie, a Baskil przestał go układać i zaczął olewać, BA! nawet się już z nim bawił. :) Anika uczy go ścieżek, którymi pies ma się poruszać, oraz gdzie ma nie wchodzić, a Alma w których miejscach są poukrywane najfajniejsze zabawki.

Młody po wizycie u weterynarza, dzisiaj na smekcie i od dziś na witaminach dla szczeniąt.
Będzie wesoło i zabawnie, tak jak na niego patrzę. :)
Wysokością- jest niewiele mniejszy od Aniki i Almy, ma długie łapy i jak weterynarz zakłada- jak urośnie będzie wielkości Baskila, lub większy.

Pomimo tego, że jest ciężki, ma za małą masę, możliwe, że spowodowaną przez biegunki, które nie pozwalały mu normalnie przyswajać pokarmu- rozregulowany żołądek. W ciągu miesiąca na karmie, mięsie i witaminkach na pewno waga skoczy mu do góry, jeszcze nie wiemy o ile, ale skoczy na bank.

Zauważyliśmy ciekawe zachowanie smyka- szuka cycka u Almy. Po konsultacji z weterynarzem zwiększamy mu dawkę żywieniową o 50% w stosunku do tego co jest opisane na opakowaniu.

No i mamy go na razie ochraniać przed zimnem. Zero długich spacerków, oraz zastanawiamy się na jakiś czas nad kubrakiem- pies ma niską odporność.

Będzie dobrze :)

[ Dodano: 15-01-2013, 13:04 ]
Kilka zdjęć z dzisiaj :

kiniadg - 15-01-2013, 14:04

ależ mają wspólne wesołe życie :D
Paseczka - 15-01-2013, 14:37

Oj, tak... Wesołe to ono jest :D

Wesoło potem się zbiera rozczłonkowane zabawki :D

Pattina - 15-01-2013, 15:06

Gratuluje nowego członka rodziny ! :)
Fajnie mieć takie wesołe stadko
Alma strasznie szczuplutka jest,nie myślałaś o zmianie karmy dla niej?

Paseczka - 15-01-2013, 15:11

Pattina, hmmm... nie będę jej kolejny raz zmieniać karmy, chyba że trafię na wyjątkowo dobrą. Alma jaka jest każdy widzi, a jako, że nie jest typowym labradorem nie ma obowiązku być bardzo szeroka. :) Ja już się, jeśli chodzi o jej wagę poddałam i kombinować więcej nie będę. Ma energię, świruje mi całe dnie, chora, czy zarobaczona nie jest, więc jest wszystko ok. A to, że nie dobija do 30kg (choć teraz juz nie wiele jej brakuje) to juz taki jej urok :)
Pattina - 15-01-2013, 15:47

Paseczka, wiadomo że nie musi być silnej budowy ale zarys jej żeber mnie poraża, ma mega duże wcięcie w talii. Hmmm może za dużo ruchu ma? Strasznie chudziutka jest ale jak mówiss że wszystko ok z jej zdrowiem to widocznie taki jej urok?
Paseczka - 15-01-2013, 15:56

dokladnie, taki jej urok. A ruchu ostatnio nie ma aż tak dużo, akurat ona jedna :) Od 1 grudnia do dziś poza spacerami i podwórkiem nie wiele sie rusza a je normalną porcję, taka samą jaką jadła w czasie treningów. Spala to momentalnie.
nathaliena - 15-01-2013, 15:59

Pattina napisał/a:
wiadomo że nie musi być silnej budowy ale zarys jej żeber mnie poraża
mnie też, masakra. Moja Bajka też długo była szczuplutka, obecnie wazy 28kg, jest drobej budowy, ale żeber jej tak nie widać. Długo kombinowałyśmy z karmą, do tego dołożyłyśmy gotowane i osiągnęłyśmy cel. Baja musi byc sczzupła, poniewaz ma zaawansowaną spondylozę, do tego złośliwy nowotwór, problemy z wypróżnianiem etc., ale Alma, młody, zdrowy pies, dla mnie to nie jest normalne :(
na poprzednich zdjęciach wydawało mi się, że zaokrągliła się ciutkę, ale teraz wygląda moim zdaniem źle :confused:
Może dołoż jej do karmy gotowane jedzenie- makaron+mięso+warzywa?

Paseczka - 15-01-2013, 16:05

Niedługo przestanę wstawiać zdjęcia Almy :/ Może zamknijmy ten temat, juz był kilkukrotnie poruszany tu na forum.
nathaliena - 15-01-2013, 16:08

Paseczka, nie rozumiem Twojego oburzenia. Sama miałam problem z "zakryciem" żeberek u Bajki, opisałam, jak u mnie to wyglądało - może warto skorzystać z rad, zamiast się wkurzać.
anna34 - 15-01-2013, 16:10

Paseczka napisał/a:
Niedługo przestanę wstawiać zdjęcia Almy Może zamknijmy ten temat

podoba mi się,ze jak są jakieś negatywne opinie to odrazu pada propozycja zamknięcia tematu :(
Mnie ta szczupłość,już nie napisze chudość też poraziła,miałam nie pisać,ale jak już inni zauważyli i napisali to się podłącze.

zaba - 15-01-2013, 16:15

A ja się Paseczce nie dziwię, bo faktycznie ten temat był już wielokrotnie ruszany.
Porównam tu do siebie - jako człowieka. też jestem bardzo chuda i widok MOICH żeber poraża innych i sądzą, że nic nie jem i się głodzę. A wcale tak nie jest. skoro u ludzi może być, to czemu u psów też nie?

Maleńka - 15-01-2013, 16:17

Mi wcale Alma nie wygląda na zagłodzonego psa..
szalej - 15-01-2013, 16:22

Paseczka napisał/a:
zastanawiamy się na jakiś czas nad kubrakiem- pies ma niską odporność.

nie mówiłaś, że masz kubraczek dla Almy? Skoro są mniejwięcej tego samego wzrostu to czemu nie użyć jej kubraka?

Paseczka - 15-01-2013, 16:42

zaba, Maleńka, bardzo dziękuję :)

Właśnie o to mi chodzi. Temat ten był już tyle razy poruszany, że nie widzę sensu po raz kolejny.

Tak samo jak rozwalilo mnie porównanie wcześniejsze ileś postów, stron temu, że Alma lepiej wygladała u poprzednich włascicieli. Może nawiąże do tego.

Alma u poprzednich właścicieli siedziała zamknięta w domu przez wiele godzin. Jadła bardzo dużo, a jedyny spacer miała na szybkie siku na podwórko. Ponad półroczny pies jak do mnie trafił nie umiał chodzić po śniegu (wyglądało to tak jak by się go bała) oraz był zmęczony po przejściu ze sklepu do domu (mam do sklepu może 500m) I nie była zatuczona, nawet wtedy, wręcz słyszałam opinię już wtedy, że można by ją jeszcze podkarmić.
Sposób karmienia u poprzednich wlascicieli byl bardzo prosty- pies miał staly dostęp do karmy i jadł ile chciał.

Od kiedy jest u nas jej kondycja się poprawiła, jej zdrowie również. Została jej zmieniona kilka razy karma ( poprzednich właścicieli jechała na chappi,) zostały jej wyleczone dziąsła, została zaszczepiona, zachipowana, jest zadbana.

Gdyby z tym psem było coś nie tak, gdyby była zachudzona, zagłodzona, czy jej waga wskazywałaby na niedbałość z mojej strony (co tyczy się również Aniki, która również wg. kilku użytkowniczek tego forum, jest za chuda) lekarz weterynarii który dopuszczał psy do zawodów na Mistrzostwach Polski nie dopuścił by jej do startu, a mi kazałby wracać do domu. Chce tu zaznaczyć, że weterynarz nie dopuścił na zawodach do startu dwa psy, więc nie jest to stwierdzenie wyssane z palca. Ostatni raz weterynarz widział Alme wczoraj, kiedy razem z Mandarbem czyli wczesniej Luckym pojechała do niego ze mna.

Mogę dodawać zdjęcia Almy w spoczynku, kiedy po prostu stoi, albo lekko podbiega, no i kiedy jej żeber nie widać- ale gdzie tu sens?

Ona już taka jest, niezależnie od tego co jej daje i ile jej daje jej waga jest wyrównana- sama siebie nakręca, całe dnie bawiła by się z innymi psami- jest to zdrowy i normalny pies.

To chyba wszystko w tym temacie.

[ Dodano: 15-01-2013, 16:44 ]
szalej, młody jak widać na zdjęciu nie jest dużo niższy od Almy, ale jest o wiele węższy. W Kubrak Almy mogłabym go owinąć dwa razy i i tak był by zbyt luźny. Nawet kubrak Aniki jest na niego za duży.

szalej - 15-01-2013, 16:49

Mandarb? :P To już nie lepiej Mandark? :P
jak:

:D

Paseczka - 15-01-2013, 16:55

Mandarb. Napisać łatwo, ale wypowiedzieć, szczegolnie jak się go woła... masakra. Ale to Arek wybierał :D Niech ma radość. :D
Maleńka - 15-01-2013, 17:00

Paseczka napisał/a:
Mandarbem

Ło nowe imie? :D faktycznie ciekawe :D

Paseczka - 15-01-2013, 17:05

Nom. Nowe i niech już zostanie :) Przynajmniej Arek cieszy się jak głupi z niego :D
Ewelina - 15-01-2013, 17:42

Bez obrazy, ale ta biała sunia też bardzo szczupła jest :shy:
zaba - 15-01-2013, 17:44

Joj... dajcie już dziewczynie spokój :confused: Wiem po sobie, jak takie gadanie denerwuje...
donia457 - 15-01-2013, 17:50

Ewelina napisał/a:
Bez obrazy, ale ta biała sunia też bardzo szczupła jest

bo sa 2 rodzaje husky :) Anika jest slimem i taka jej uroda :haha: a drugi typ jest to typowo wystawowy :haha: i sa to miski ;D

[ Dodano: 15-01-2013, 17:52 ]
Paseczka, imie super :haha:

Ewelina - 15-01-2013, 17:54

donia457, Dzięki za wytłumaczenie :)
jamagda - 15-01-2013, 18:00

Paseczka, dobrze że nie masz charta wtedy byś się musiała natłumaczyć :D :D :D A tak na poważnie to po co na siłe tuczyć psa, skoro ma dobre wyniki i wszystko jest z nią ok, po prostu taka jej uroda. Ech...żebym ja miała taką przemianę materii... ;)
Paseczka - 15-01-2013, 18:11

jamagda, :D :D
W sumie fakt! Ale tak o tym nie pomyślałam!! :D I też zazdroszczę jej przemiany materii.. zaba, Dzięki :)

donia457, dzięki za szybkie wytłumaczenie różnic :D Mi już się nie chce :D

Ewelina, No o Anikę to martwić się na pewno nie będę :D No chyba, że przytyje.

kasiek - 16-01-2013, 07:14

Gratuluje nowej pociechy :)
Brioche - 16-01-2013, 22:41

Paseczka, super, że zaopiekowałaś się czarnuszkiem ;* dużo szczęścia w nowym domku ;*
Paseczka - 17-01-2013, 11:18

Brioche, :)

A tu kilka fotek z dzisiaj, zabaw podwórkowych ciąg dalszy :D

kasiek - 17-01-2013, 11:53

piekne stadko i super zabawa :) :)
asia030984 - 17-01-2013, 16:29

rewelacja ;D
Kesja - 17-01-2013, 18:04

Nie ma to jak bawić się z psami z ręką w kieszeni :D
Fajny czarnuszek :)

donia457 - 18-01-2013, 01:00

jaki wesoły maluszek :haha: ;*
oleska2803 - 18-01-2013, 05:49

Gratuluję nowego członka stada :) Młody jest świetny :)
Paseczka - 18-01-2013, 09:47

A stare to już nie? ;)
donia457 - 18-01-2013, 09:54

Paseczka napisał/a:
A stare to już nie?

też sa śliczne ;* tylko ze kazdy teraz patrzy na mlodego ;D :-P
widac ze nowy domek i nowe psie towarzystwo mu w pełni odpowiada :greedy: :)

Paseczka - 18-01-2013, 10:37

oj tak! Zakochany jest w dorosłych strasznie! Do Baskila ma wieli szacunek, ale suki traktują go jak własne szczenie! Szczególnie Anika. Alma za to wreszcie ma szczeniaka z którym może się bawić... po szczenięcemu :D

Cyrki na podwórku są świetne!

donia457 - 18-01-2013, 10:50

to tylko sie cieszyc,ze tak swietnie sie dogaduja :)
super ze daliscie mlodemu domek ;*

Paseczka - 18-01-2013, 11:02

też się cieszę. Arek aż odżył :) W sumie to na to liczyłam...
donia457 - 18-01-2013, 11:39

psiak szczesliwy :) ,Arek szczesliwy :D i Paseczka, tez, :-P
jednym slowem szczesliwa rodzinka :D

Paseczka - 18-01-2013, 11:54

i psy szczęsliwe, bo mają szczeniaka :P
Maleńka - 20-01-2013, 20:14

:D
Paseczka - 20-01-2013, 20:16

A to humoreska o Almie na rozweselenie naszej galerii :)

kasiek - 21-01-2013, 06:18

Paseczka, po przeczytaniu humoreski ,uznaje ,ze Alma jest przeslodka :haha: :-P
fadziochowa - 27-01-2013, 22:08

Mandarb :) Fajne imię choć trochę skomplikowane :mmm: Słodziutki Maluch, niech zdrowo rośnie!!! Po fotkach widać,że reszta psiaków zadowolona z obecności Malucha i Alma jaka szczęśliwa :) :)
Miziamy całe stadko ;*

Paseczka - 07-02-2013, 22:33

Kilka zdjęć Małego

donia457 - 07-02-2013, 22:37

Paseczka, świetnie razem wygładacie ;*
młody jest uroczy :)

Paseczka - 07-02-2013, 22:40

Młodemu właśnie wypadają zęby i już przerósł Anikę.. Boje się co będzie dalej...
kasiek - 08-02-2013, 10:35

slodki czarnuszek ;*
donia457 - 08-02-2013, 11:29

no napewno kawał chłopa z niego bedzie ;D
super wyglada,widac ze jest wesoly i szczesliwy u Ciebie,super ;*

Pepek - 01-03-2013, 23:57

Poprosimy nowe zdjęcia! ;*
Paseczka - 05-03-2013, 12:45

Brak czasu. ;) Może kiedyś.

[ Dodano: 06-03-2013, 15:09 ]

Kilka zdjęć.

anna34 - 06-03-2013, 15:35

Rozbrykane stado :)
pasiconik - 06-03-2013, 15:59

Hahaha ktoś próbuje zjeść Almie głowę :D :D
fadziochowa - 06-03-2013, 16:16

nareszcie widać wiosnę ;D
Psiaki suuper wyglądają razem podczas harców :)
wymiziać proszę całe Stadko ;*

Maleńka - 06-03-2013, 17:03

Alma to chyba zawsze śmieszne miny robi :D
Paseczka - 07-03-2013, 11:18

Oj, ma do tego smykałkę. Udaje głupią w najmniej oczekiwanych chwilach ;D
nigritta - 07-03-2013, 19:19

pasiconik napisał/a:
Hahaha ktoś próbuje zjeść Almie głowę
to samo chciałam napisać :haha: pozdrawiamy siostrę bliźniaczkę :)
anka02210 - 07-03-2013, 22:09

pięknie się pluskają :D a jedzenie głowy, faktycznie - komicznie wygląda :D ale za to masz pięknego Haszczaka ! ;*
Paseczka - 08-03-2013, 13:30

Dla mnie oba moje husiorki są piękne ;) Nie tylko Baskil ;)

Dziękuje za odwiedzenie galerii. ;)

Ewelina - 08-03-2013, 15:28

haha jakie szaleństwa. Młodemu się urosło :haha: