forum.labradory.org

Psychika i zachowanie - Co zrobić by szczeniak nie gryzł innych psów?

Jenevive - 14-01-2012, 22:09
Temat postu: Co zrobić by szczeniak nie gryzł innych psów?
Nie potrafię ocenić czy gryzą się dla zabawy , ale raczej tak . Mam 5 miesięcznego szczeniaka i wychodzę często z nim i z moją koleżanką i z jej psem ( beagle 5 miesięcy ) na dwór , ale gdy się zobaczą skaczą na siebie i gryzą się , tarzają itd. co zrobić aby powstrzymać go , ?
Ryniu - 14-01-2012, 22:49

Moja Pola do dzisiaj wydłuża do maksimum skórę na szyi Enzo. Oboje się świetnie bawią :) Jak go za mocno zaboli to zawarczy na nią i ma chwilkę spokoju :)
siulentas - 14-01-2012, 23:35

dokladnie tak u nas honeya tez poniewiera wallkiem i rozciaga mu skore na szyi i bawia sie z zebolami na wierzku i nikomu krzywda sie nie dzieje bo to jest psia zabawa. to sa szczeniaki chca sie bawic robia to na psi sposob :)
Pattina - 15-01-2012, 10:13

Jenevive, To są szczeniackie zabawy, mimo że czasem tak może nie wyglądać.
Też przez to przechodziliśmy było szarpanie za uchole czy faldy z karku. Do tej pory tak zabawy wyglądają, żadne nie piszczy więc krzywda się nie dzieje

Budyń - 15-01-2012, 11:51

Tak właśnie wyglądają psie zabawy w ten sposób też ustalają miedzy sobą też hierarchię. Gdyby któremuś z psów to się nie podobało po prostu by to pokazał w sposób taki,że podkuliłby ogon czy inny znak np. uszy:P, byłby wystraszony i nie chciałby się bawić, uciekał by od drugiego psa, piszczał itp. Wiec jak się razem tak bawią i nie robią sobie krzywdy to nie ma się czym przejmować:)
Maleńka - 15-01-2012, 12:20

Bawia sie dla zabawy xd tak sie ucza jak mocno moga chwycic kogos,cos innego :D
FOREST - 06-02-2012, 12:45

Budyń napisał/a:
Wiec jak się razem tak bawią i nie robią sobie krzywdy to nie ma się czym przejmować:)
hehe nasze psy to się "wyjątkowo" zawsze bawią ]:)