| |
forum.labradory.org
|
 |
Hyde Park - Bateria/akumulator w laptopie
effcyk - 20-02-2012, 11:21 Temat postu: Bateria/akumulator w laptopie Hej!
założyłam ten temat bo mam ciągły dylemat z baterią w moim lapku. Pewnie wielu z Was używa laptopów, więc podzielcie się swoimi "metodami".
Mam laptop Dell z baterią li-ion 6 komorowa, od połowy października 2011 czyli jakoś 4 miesiące - od tego czasu był ładowany 3-4 razy ( rzadko go używam) i od 4 mscy ciągle korzystam z baterii, tj. lapek pracuje pod baterią. Wczoraj z ciekawości sprawdziłam wear level w moim akumulatorze ( czyli poziom zużycia baterii ) i wyszło mi że w ciągu 4 mscy użytkowania, moja bateria jest słabsza o 7% ( poj. akumulatora teraz to 93%, energia znamionowa 48Wh, a obecnie energia przy pełnym naładowaniu spadła do 45 Wh) - zastanawiam się czy to aby nie za dużo mi 'umknęło' ?
Producent twierdzi ze to raczej normalne, i żebym naładowała baterie na full, trochę na niej popracowała, wyciągnęła i korzystała z lapka na zasilaczu, a baterie od czasu do czasu wkładała do lapka - pracowała na niej aż do pełnego jej rozładowania, znowu naładować - skorzystać z niej trochę , wyjąc i tak dalej.
Wszystko niby ok, ale co ile dni mam tą baterie wkładać do laptopa żeby ją "profilaktycznie" maxymalnie rozładować i naładować ?
Jak Wy pracujecie na swoich laptopach? ciągle na zasilaczu, ciągle na baterii może na baterii i zasilaczu ? są jakieś metody aby zbyt szybko nie "zużyć" baterii , żeby pożyła chociaż 3 lata ?
Nikaaa - 20-02-2012, 11:35
effcyk, ja pracuje ciągle na zasilaczu, a baterie mam wyjętą. W poprzednim lapku trzymałam batrię włożoną cały czas i jak zdarzyło się, ze gdzieś odpiął mi sie kabel albo potrzebowałam na chwile odpiąć lapka to bateria co chwile "dostawała". Więc po roku czasu z bateri trzymającej 2,5h zrobiło się 15minut. Tez czytałam, że baterię powinno sie wkładać, trzymac do pełnego rozładowania a potem naładowac na full (niby tak jak z baterią w telefonie) ale szczerze mówiąc moja bateria leży nieużywana
Swoja drogą przypomniałaś mi o niej i chyba najwyższy czas jej poużywać Ale wydaje mi sie, ze jakby sie jej nie użytkowało to nie da sie uniknąć zużycia.
Almathea83 - 20-02-2012, 11:37
effcyk, mam chłopa ktory sprzedaje baterie litowo-jonowo fosforowe w masowych ilościach. Baterii tych nowych litowo- jonowych nie trzeba rozładowywać i ładować do pełna. Co więcej, bardzo głębokie rozładowania mogą zmniejszyć pojemność baterii- więc możliwe że dlatego jej wydajność wynosi teraz 93%. Więc ja bym nie rozładowywała do końca. Mam cały czas lapka na baterii i kablu i na samej baterii laptop sprawuje się bardzo ładnie- bateria trzyma dłużej niż pisze producent w opisie produktu
effcyk - 20-02-2012, 12:57
dzięki dziewczyny za odpowiedź. No właśnie producent mi zalecił abym pierwsze 3 rozładowywania zrobiła do momentu aż komputer sam się wyłączy - dopiero mądra doczytałam potem, że w bateriach li-ion się tak nie robi, więc bardzo duże prawdopodobieństwo że stąd mam ten nagły spadek w tak krótkim czasie - bo niestety 3 rozładowania zrobiłam do momentu samoistnego wyłączenia się lapka.
Teraz będę rozładowywała baterie do max. 10% i podłączała ją do zasilacza. Jak się podładuje, popracuje na niej żeby wynosiła 50-60% wyciągnę i będę pracować na samym zasilaczu od czasu do czasu tylko baterie włożę do rozładowania i naładowania.
Zobaczymy czy to się sprawdzi.
| Nikaaa napisał/a: | | Ale wydaje mi sie, ze jakby sie jej nie użytkowało to nie da sie uniknąć zużycia. |
nieużywana bateria przez długi czas, może niestety już nie załapać ... stąd to "profilaktyczne" jej używanie - kurde swoją drogą, używanie lapka ciągle na baterii obciąża ją, nieużywanie baterii tez powoduje jej "osłabienie" jakaś paranoja
monia899 - 20-02-2012, 12:58
A ja korzystałam z laptopa prawie cały czas na zasilaczu i z włożoną baterią. Niestety po ok.1.5 roku bateria padła, czasem nie potrafi wytrzymać nawet 5 min
Nikaaa - 20-02-2012, 13:03
| effcyk napisał/a: | | nieużywana bateria przez długi czas, może niestety już nie załapać ... | O, tego nie wiedziałam.. Więc musze zacząć jej używac
| monia899 napisał/a: | | A ja korzystałam z laptopa prawie cały czas na zasilaczu i z włożoną baterią. Niestety po ok.1.5 roku bateria padła, czasem nie potrafi wytrzymać nawet 5 min | U mojego faceta było dokładnie to samo. O ile moja po roku wytrzymywała jakieś 15min tak jego bateria padała po niecałych 5. Kiedyś jeździliśmy w poszukiwaniu auta i mielismy lapka, żeby wyszukiwac na bieżąco jakieś oferty no i niestety doopa, bo przy pełnym naładowaniu w domu lapek ledwo sie włączył i padł
Almathea83 - 20-02-2012, 13:19
hmm ja mam drugiego lapka i bateria w obu niczego sobie- 5 latek potrafi 1,5 godziny na baterii trzymać
|
|