|
forum.labradory.org
|
|
Zęby, skóra, oczy, sierść, pazury i uszy - Sierść na grzbiecie jest twarda
annap - 11-08-2008, 12:14 Temat postu: Sierść na grzbiecie jest twarda nie znalazłam takiego tematu (jeśli słabo szukałam to przepraszam ) więc rozpocznę nowy ... Abi ma 5 miesięcy i jak przystało na malucha ma sierść mięciutką, puszystą i rozkoszną ... wszędzie z wyjątkiem grzbietu wzdłuż kręgosłupa jego sierść jest dosłownie jak szczecina ... sztywna i mało przyjemna w dotyku ... jest taka mniej więcej od miesiąca ... przy okazji szczepienia pytałam o to weta, powiedział, że to efekt przesuszenia skóry i kazał polewać karmę niewielka ilościa oleju rzepakowego ... polewamy i nic, żadnej zmiany ... dodam, że Abi był kąpany z użyciem szamponu 2 razy w swoim życiu (jak miał 3 miesiące - po zapasach w błocie i 4,5 miesiąca - po zabawie z węglem ) pozatym często wskakuje do rzeki (czystej) lub do jeziorka ... czy ktoś spotkał się u swojego labka z czymś takim? bo raczej nie wydaje mi się to normalne
Dżastin - 11-08-2008, 12:27
Moze Abiemu zmienia sie sierść z tej własnie mięciutkiej i przyjemnej w dotyku jak ma szczeniaczek na siersc doroslego psa? Labradory przeciez mają taka siersc bardziej szkorstka niż jedwabiscie gładką
gusia1972 - 11-08-2008, 12:46
Dżastin napisał/a: | Labradory przeciez mają taka siersc bardziej szkorstka niż jedwabiscie gładką |
uszy zostają takie jedwabiste
Krystyna - 11-08-2008, 13:10 Temat postu: Re: sierść na grzbiecie
annap napisał/a: | nie znalazłam takiego tematu (jeśli słabo szukałam to przepraszam ) więc rozpocznę nowy ... Abi ma 5 miesięcy i jak przystało na malucha ma sierść mięciutką, puszystą i rozkoszną ... wszędzie z wyjątkiem grzbietu wzdłuż kręgosłupa jego sierść jest dosłownie jak szczecina ... sztywna i mało przyjemna w dotyku ... jest taka mniej więcej od miesiąca ... przy okazji szczepienia pytałam o to weta, powiedział, że to efekt przesuszenia skóry i kazał polewać karmę niewielka ilościa oleju rzepakowego ... polewamy i nic, żadnej zmiany ... dodam, że Abi był kąpany z użyciem szamponu 2 razy w swoim życiu (jak miał 3 miesiące - po zapasach w błocie i 4,5 miesiąca - po zabawie z węglem ) pozatym często wskakuje do rzeki (czystej) lub do jeziorka ... czy ktoś spotkał się u swojego labka z czymś takim? bo raczej nie wydaje mi się to normalne |
To jest absolutnie normalne i czeste u biszkoptow. Dorosly labrador nie ma miec mieciutkiej i puszystej siersci.
Dżastin - 11-08-2008, 13:41
gusia1972 napisał/a: | uszy zostają takie jedwabiste |
to prawda
AnTrOpKa - 11-08-2008, 15:04
Jak już gdzieś pisałam z moich obserwacji wynika, że większość biszkoptowych labów jakie spotykam ma o wiele bardzej miękką i gładziutką sierść niż czekolady i biszkopty (chociaz jeśli chodzi o czekolady to głaskałam tylko z 4). Jednak każdy labcio powinien mieć w 'dorosłości' dość twardą wierzchnią okrywę. Może po prostu biszkopciki częściej śpią w łóżkach i dlatego są takie miękkie? heh
Tsunami - 11-08-2008, 15:19
AnTrOpKa napisał/a: | Jak już gdzieś pisałam z moich obserwacji wynika, że większość biszkoptowych labów jakie spotykam ma o wiele bardzej miękką i gładziutką sierść niż czekolady i biszkopty |
Chyba miałaś na myśli czarnuchy.
annap - 11-08-2008, 18:50
dzięki za informację no cóż z nową, mało przyjazną człowiekowi sierścią też będę uwielbiać moją kluchę ale tego mięciutkiego futerka to mi będzie strasznie żal
AnTrOpKa - 11-08-2008, 19:24
Tsunami, dokładnie
BlueDiego - 12-08-2008, 21:06
annap napisał/a: | dzięki za informację no cóż z nową, mało przyjazną człowiekowi sierścią też będę uwielbiać moją kluchę ale tego mięciutkiego futerka to mi będzie strasznie żal |
Annap, jeny, dorosły labrador to przecież jest pies-twardziel, przy nim wymiękają nawet wyżły, które nie potrafią tak skutecznie buszować po trzcinach, szuwarach, krzaczorach i wysokich trawach. Dzięki właśnie tej sierści... Niedlugo nieuchronnie powiesz swojemu rozkosznemu i milusińskiemu psiaczkowi na zawsze bye-bye !!
annap - 13-08-2008, 16:00
BlueDiego napisał/a: | Annap, jeny, dorosły labrador to przecież jest pies-twardziel, przy nim wymiękają nawet wyżły, które nie potrafią tak skutecznie buszować po trzcinach, szuwarach, krzaczorach i wysokich trawach. |
BlueDiego oczywiście masz rację dziś po raz kolejny przekonałam się, ze labki to tropiący twardziele, kiedy to Abi po pogoni za wiewiórką przyniósł na sobie pół lasu
karolina - 13-08-2008, 16:36
Bazyl też zmienił swoją szatę jak dorósł, teraz w dotyku - głównie na grzbiecie jest jak dzik - podejrzewam bo nie głaskałam:), ale za to dupka i uszka zostały mięciutkie
BlueDiego - 13-08-2008, 18:15
annap napisał/a: | Abi po pogoni za wiewiórką przyniósł na sobie pół lasu |
Abi ma tylko 5 miesięcy i już tak dokazuje!!
Rośnie z niego tęgi zawadiaka! Podobają mi się pieski o takim charakterze!
annap - 13-08-2008, 19:43
BlueDiego napisał/a: | Abi ma tylko 5 miesięcy i już tak dokazuje!! |
oj dokazuje ale tylko na łonie natury w domu jest grzeczniutki jak aniołek - ale to dlatego, że w związku z małą ilością bodźców wzbudzających totalną szajbę najczęściej śpi
Szyszunia - 12-01-2009, 22:34
A ja mam takie pytanie, może trochę nie na temat.
Boniu zmienia, bądź już zrzucił swoją szczenięcą sierść. Tylko że jest teraz jakiś taki kolorowy Na grzbiecie, głowie i łapach jest biszkoptowy, a po bokach i na "podwoziu" prawie bielutki. Pytanko: czy kolor na całym cielsku mu się wyrówna, czy już taki zostanie?
Tsunami - 12-01-2009, 22:42
Tak zostanie! To przywilej biszkopcików - każdy inny
kasiula_86 - 13-01-2009, 08:22
annap napisał/a: | wzdłuż kręgosłupa jego sierść jest dosłownie jak szczecina ... sztywna i mało przyjemna w dotyku |
fadzikowi tez zaczyna sie taka robic ale uszka tak jak wyzej ANTROPKA I GUSIA potwierdziły są aksamitne jak to moja córcia sie nauczyła mówić i teraz ciagle to mowi ze fadzik ma aksamitne uszy
Szyszunia - 13-01-2009, 11:13
Tsunami napisał/a: | Tak zostanie! To przywilej biszkopcików - każdy inny |
Dziekuje Tsunami za odpowiedz. Ale czy nie jest to jakies odstepstwo od wzoru? Jak widac na tej fotce
http://www.fotosik.pl/pok...425af095c8.html
Boniu w okolicach łoptek, szyi i na brzuszku jest duzo jasniejszy niz na reszcie ciała. Myslalam, ze kolor moze byc w róznych odcieniach, ale jednolity...
Nie zeby mi to przeszkadzalo, ale po prostu ciekawa jestem. Kochalabym go nawet, jakby byl zielony
papisia - 13-01-2009, 11:55
Szyszunia napisał/a: | Ale czy nie jest to jakies odstepstwo od wzoru? |
Odstępstwem byłyby czarne plamy... Biszkopty są cieniowane na łopatkach, grzbiecie, przeważnie uszy są dużo ciemniejsze itd. itp.
Szyszunia - 13-01-2009, 14:44
papisia, dziekuje. To troche, jakby mial pasemka
zaradna - 13-01-2009, 22:51
Szyszunia napisał/a: | Boniu w okolicach łoptek, szyi i na brzuszku jest duzo jasniejszy niz na reszcie ciała | Szyszunia, tym sie nie martw to norma Elmo tez tak ma
platynka5 - 14-01-2009, 16:54
Hej. Jesteśmy z moja Arią nowe na forum i mamy takie pytanie moja krupeczka jest koloru czekoladowego i nurtuje mnie pewien problem otóż jej główka cala jest aksamitna i troszkę jaśniejsza od tułowia czy to normalne?? Bardzo proszę o odpowiedz.
labi - 14-01-2009, 19:46
platynka5 napisał/a: | moja krupeczka jest koloru czekoladowego |
Po Twoim nicku sądziłem, że masz platynową biszkoptkę
platynka5 napisał/a: | czy to normalne? |
Jasne Chyba wszystkie nasze psice mają aksamitne pacynki. Wklej fotencje i porównaj z innymi choco na forum
Baszka - 14-01-2009, 20:17
platynka5, witaj..krajanko..Twoja psinka jest całkiem normalna..jak mozesz wklej fotki ...czytaj nas,by wychować swoją Arię na super psiaka,...i nie przejmuj się głupimi wypowiedziami (czasem się pojawiającymi) ..pytaj a postaramy się o odpowiedż
labi - 14-01-2009, 20:31
Baszka napisał/a: | nie przejmuj się głupimi wypowiedziami |
A naprawdę takie tutaj bywają? Aż mi się sierść na grzbiecie zjeżyła
Baszka - 14-01-2009, 20:42
labi, ....wystraszysz nowalijki
[ Dodano: Sro 14 Sty, 2009 ]
mnie włosy sie jeżą, czasem ...na Twoje posty
platynka5 - 14-01-2009, 21:07
Biszkopciki są cudowne ale ja zakochałam się w czekoladkach od pierwszego wejrzenia. Mam nadzieje że ten kolorek się wyrówna jakoś bo na razie to śmiesznie wygląda heh, ale nie zmienia to faktu że kocham ją najbardziej na świecie. Pozdrawiam wszystkich!
Mam nadzieje że poprawnie dodałam fotki
http://img103.imageshack....06695dddqc1.jpg
http://img88.imageshack.u...06700dddva5.jpg
labi - 14-01-2009, 21:15
platynka5 napisał/a: | kocham ją najbardziej na świecie |
A gdzie miłość własna?
platynka5 napisał/a: | Mam nadzieje że poprawnie dodałam fotki |
Poprawnie inaczej Trzeba je zmniejszyć do max 600x450, bo się forum rozjeżdża.
Załóż małej całą galeryjkę w odpowiednim miejscu
Baszka napisał/a: | mnie włosy sie jeżą, czasem ...na Twoje posty |
Dlatego ja swoich to nawet nie czytam
Baszka - 14-01-2009, 21:27
platynka5, czekoladka......do schrupania
platynka5 - 15-01-2009, 01:28
Dziękuje za miłe słowa. Będziemy z Arunią częstymi gośćmi tutaj. Jak tylko znajdę czas założę jej galerię.
P.S. LABI co do miłości własnej to chyba forum dla i o naszych pupilach a nie o ludziach heh.
Pozdrawiam.
Szyszunia - 15-01-2009, 09:50
platynka5, sliczniutka sunia z Arii
zaradna - 15-01-2009, 11:17
platynka5, ładna czekoladka i sierść też sliczna
Jola - 18-01-2009, 17:08
Śliczna kluseczka!!!!
skyline89 - 25-06-2009, 20:39
ja mam ten sam problem mój labek ma 2,5 miesiąca a też ma taką szorstką siersc. co dawac??
kozaczka234 - 16-08-2010, 18:41
I ja się dołączę też do tego tematu... może ktoś mi powie jak to jest z sierścią u szczeniaków? W galerii Sonii są zdjęcia jak jest taka włochata...Pod spodem ma mięciusieńką sierść a z wierzchu wystaje jej taka długa twarda sierść...Podkreślę ze Sonia ma ponad 7 tygodni... to jak z tą sierścią? Ta twarda jej wypadnie a miękka zostanie?
nata - 16-08-2010, 20:45
Polina jak była malutka miała super mięciutką sierść, bardzo gęstą, każdy się uwielbiał do niej przytulać bo była taka milusia, z czasem ten puszek zaczął wylatywać i teraz ma gładką, ale twardą sierść.
kozaczka234 napisał/a: | Pod spodem ma mięciusieńką sierść a z wierzchu wystaje jej taka długa twarda sierść |
hmm Pola miała raczej wszystkie jednakowej długości i miękkości, więc sądzę że wyleci ta miękka i zostanie ta twarda.
kozaczka234 - 17-08-2010, 18:18
Ja znowu proszę Was o poradę ponieważ pewna osoba napisała mi coś takiego [ cyt." Sierść labradora powinna być szorstka, i nie powinno być takich "włochowatości" jak u Twojej suni. Jak na moje oko, ona wygląda trochę na jakiegoś teriera, z sierści, pyszczka na pierwszym zdjęciu w galerii. Poza tym ma biały pędzielek na ogonku, białe znaczenia na paluszkach."] Czy Wy też tak sądzicie?
Nawet jeśli tak jest faktycznie to i tak jest kochaną psinką:)
brahmadaitya - 18-08-2010, 07:32
no labradory mają dość gładką sierść chociaż mojemu stoi pióropusz przy ogonie śmiejemy sie że ma kaczy kuper ale fakt sierść nie powinna być miękka.
papisia - 18-08-2010, 09:30
kozaczka234 napisał/a: | Czy Wy też tak sądzicie? |
A czy Sonia posiada metrykę? Jeśli nie to równie dobrze jej dziadkiem, pradziadkiem może być terier, pudelek czy cokolwiek innego, może mieć łatki, kropki, świderek zamiast ogonka i białe skarpetki. Nie możesz wymagać od psiaka, który nie ma udokumentowanego pochodzenia by jego wygląd był zgodny w 100% ze wzorcem rasy więc nie wiem czemu zmartwiłaś się słowami tej osoby Podejrzewam, że byłaś świadoma ryzyka jakie niesie za sobą kupno psa bez metryczki. Kochaj ją taką jaka jest - ze sterczącą sierścią, z białymi znaczeniami... Nie wiemy jak to wszystko będzie wyglądało za rok, dwa, czy będzie bardziej czy mniej w typie labradora, najważniejsze by rosła zdrowo i miała ten wspaniały labusiowy charakter. Powodzenia
kozaczka234 - 18-08-2010, 09:49
Wiem papisia, dzięki też tak myślę. Nie ważne czy to w 100% labrador wystarczy ze jest śliczną kochaną blondyneczką która skrada wszystkim serducha:) Jak dla mnie nie musi być rodowodowy pies, wystarczy ze będzie wspaniałym naszym przyjacielem na dobre i na złe:) I własnie żeby rosła nam zdrowo...!
papisia - 10-02-2011, 20:58
http://forum.labradory.or...p?t=733&start=0
bonus - 10-02-2011, 21:20
papisia napisał/a: | http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=733&start=0 |
szczerze mówiąc jajco sie dowiedziałem, ten link nie odpowiada na moje pytanie
dodam, że pies jest czarny, karmiony dobrą karmą. sierść najbardziej kręci się koło nasady ogona.może potem dodam zdjęcie, które ułatwi sprawę.
Bora - 10-02-2011, 21:26
bonus, pies ma rodowód?
bonus - 10-02-2011, 21:33
Bora napisał/a: | bonus, pies ma rodowód? |
nie, rodzice mieli w 100 %
nawet nie pamiętam, hmm z 2 miesiące rzuca się to w oczy
[ Dodano: 10-02-2011, 21:51 ]
zdjęcie:
Bogdan - 10-02-2011, 22:32
bonus napisał/a: | czy takie "anomalie" sierści są u tej rasy dopuszczalne? |
a jakie to ma znaczenie jeśli piesek nie ma brać udziału w wystawach ? (brak rodowodu)
Bora napisał/a: | bonus, pies ma rodowód? |
Oj to nie wykładnik , widziałem już rodowodowe labradory ze znanych hodowli -powodujące u mnie delikatnie mówiąc cień wątpliwości co do rasy (długa sierść, flaga na ogonie itp.)
szalej - 10-02-2011, 22:35
bonus, Niektóre labki tak mają, tymbardziej te bez rodowodu mogą mieć różne swoje indywidualne cechy... np. strzałki na nosie, dłuższą sierść, odstające uszy... i falowaną sierść, często jest to spotykane. Nie widziałam, że ktoś się tym szczególnie przejmował, po prostu taki jego urok
bietka1 - 10-02-2011, 22:47
Moja Sara (z rodowodem) ma taką falę na grzbiecie i doopci. A pod nią gęsty podszerstek. Gdzieś wyczytałam, że to jest OK. NIektórzy nawet uważają, że taka fala świadczy o bardzo dobrej sierści. Fachowcem nie jestem, w wystawach nie bierzemy udziału, więc powtarzam to, czego się dowiedziałam śledząc dyskusję hodowców na innym forum.
oleska2803 - 10-02-2011, 22:50
ja osobiście znam czarnego labka z rodowodem który ma taką sierść i bierze udział w wystawach z dobrym skutkiem więc chyba jest dopuszczalne.
Mój np ma rodowód ale moim zdaniem ma za długie uszu, cienki ogon mało wydrzy, za duże oczy z powiekami dolnymi jak u molosów, myślę że nie spodobałby się na wystawie, ale akurat mi osobiście podobają się najbardziej w nim te cechy ( czasem bardziej przypomina goldena z krótką sierścią). Tak więc rodowód to nie wyznacznik.
nata - 10-02-2011, 23:02
oleska2803, co do uszu to wydaje mi się że głowa mu urośnie znacznie jeszcze i wtedy te uszy już nie będą takie - akurat widzę to teraz po Poli bo jak była mniejsza znacznie dłuższe te uszy się wydawały
bonus - 11-02-2011, 09:00
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi, tylko tyle chciałem wiedzieć.
Pozdrawiam
Bora - 11-02-2011, 09:41
Bogdan napisał/a: | Oj to nie wykładnik , widziałem już rodowodowe labradory ze znanych hodowli -powodujące u mnie delikatnie mówiąc cień wątpliwości co do rasy (długa sierść, flaga na ogonie itp.) |
Moje rozumowanie biegnie w drugą stronę... Kundelek (bo jak bonus napisał - pies rodowodu nie ma) może mieć nawet irokeza na grzbiecie. Nie wiadomo, kto, jakie geny mu przekazał, nie mamy na to żadnego dokumentu... Także
troskliwa - 11-02-2011, 12:04
Moja Abusia tez ma pas dosc szeroki falujacej siersci , ma ja jak na laba troche dluzszy włos troche to smiesznie wyglada jak sie kąpie siersc sie stroszy we wszystkich kierunkach ale co tam dla mnie jest i tak ,,Najpiekniejsza suczka na swiecie.''
tenshii - 11-02-2011, 12:21
bonus napisał/a: | szczerze mówiąc jajco sie dowiedziałem, ten link nie odpowiada na moje pytanie |
chodzi raczej o to aby nie powielać wątków. Proszę używać opcji 'szukaj'
AnIeLa - 11-02-2011, 12:38
bonus, zajrzyj tutaj : http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=2423
i przed założeniem nowego tematu, przeszukaj forum .
Bogdan - 11-02-2011, 17:25
Bora napisał/a: | Kundelek (bo jak bonus napisał - pies rodowodu nie ma) może mieć nawet irokeza na grzbiecie |
No tak , oczywiście ... gorzej gdy irokeza ma piesek z rodowodem po znanych i "szanowanych" rodzicach ( to miałem na myśli)
Anulka1605 - 16-02-2011, 17:39
Witam.
jesteśmy tu nowe:)
mam czekoladowego labradora,któremu też się tak kręci sierść,pozatym.martwię się bo jej skóra nie jest tak błyszcząca jak na fotkach Krezuska(jest piekny) moja Umbra nie ma tak pięknej sierści i moje pytanie jest takie co mam jej podawać??narazie zmieniłam karmę na Royal..ale widzę że jej nie lubi.....
Moja tez nosi niestety kolczatkę....jest bardzo wyrywna i szarpie bardzo...
tenshii - 16-02-2011, 17:44
Anulka1605, na sierść polecam jakiś preparat, np Efa Olie
W sprawie rezygnacji z kolczatek zapraszam do tematu o szelkach i obrożach. Pomoże Wam kantarek albo szelki easy walk
Anulka1605 - 16-02-2011, 17:56
Dzięki..:))
redmaster - 26-02-2011, 19:44
Nasz również ma lekko falującą sierść na grzbiecie i nie jest to jakimś odstępstwem od normy
Jego tatuś też ma taką lekką falę co nie przeszkodziło mu zostać interchampionem .
Co do karmy to podajemy psu karmę Gilpa - sierść błyszczy jak dobrze wypastowane buty .
Pozdrawiamy
Demo(nek) - 02-04-2011, 17:43
Cześć. Czy częste moczenie się w wodzie ma jakiś wpływ na sierść labradora? Ponieważ od pewnego czasu zauważyłam że sierść mojego psa jest trochę inna, nie jest przyległa tylko gdzieniegdzie wystają pojedyncze włoski, trochę mnie to martwi, pies dostaje cały czas tą samą karmę, od czasu do czasu olej...
mibec - 02-04-2011, 18:29
Demo(nek) napisał/a: | Czy częste moczenie się w wodzie ma jakiś wpływ na sierść labradora | ja nie zauważyłam u mojego - latem i jesienią zeszłego roku pływał codziennie i wyglądał normalnie, ładnie.
joanna - 02-04-2011, 22:22
cholerka jak tak czytam wątek to głupawki dostaję,wszystkie labki cudne są nieważne czy maja piórka ,fale twardą sierść,gruby czy chudy ogon,mój jest rodowodowy a uwazam ze mizernie wyglada,ale moja mama powiedziała mi z niedługo zamkną mnie w domu wariatów z powodu rozpatrywania tego tematu,
Madzialenka - 04-04-2011, 15:34
Demo(nek) napisał/a: | Czy częste moczenie się w wodzie ma jakiś wpływ na sierść labradora? |
Nie sädze.Moja Blondi w tamtym roku wiosny do jesieni codziennie plywala i siers pozostala bez zmian.
[ Dodano: 04-04-2011, 16:34 ]
joanna napisał/a: | niedługo zamkną mnie w domu wariatów z powodu rozpatrywania tego tematu, |
Nataeelll - 04-04-2011, 15:37
Mi tam się wydaje, że takie częste pływanie labków w wodzie nie ma większego wpływu na wygląd sierści
AnIeLa - 08-04-2011, 09:43
Asior jest wykastrowany. Kiedyś wyczytałam gdzie ( nie pamiętam gdzie ) że kastracja może wpłynąć na zmianę sierść u psa.
Tak chyba właśnie stało się u Nas.
Na zdjęciu z dziś Asior leży więc skóra nie jest napięta, ale różnice w sierści widać.
Asior jest teraz puszek .
Czy ktoś się spotkał ze zmianą sierści u swojego psa
Ewelina - 08-04-2011, 17:42
AnIeLa, U Yoko po sterylizacji też jest duża różnica sierść jest bardzo miekka.
Karoola - 08-04-2011, 19:36
Browni też ma puszek.. ale czy ja wiem, że to od kastracji? Pierwszy raz słyszę o czymś takim..
nata - 08-04-2011, 20:06
Pola też ma bardziej puszystą sierść Ale sterylkę miała wcześnie, wiec ciężko mi stwierdzić czy to po niej, czy taka jej uroda..
AnIeLa - 08-04-2011, 20:08
Karoola, Cytat: | u psów o długiej, lśniącej sierści, kastracja może niekiedy wywoływać niekorzystne zmiany w wyglądzie okrywy włosowej. Objawia się to najczęściej nadmiernym rozrostem tzw. podszerstka. W rezultacie włos nabiera matowego, wełnistego wyglądu. |
I tak ma Asior ma wełnę jest miękki jak przytulanka co widać powyżej. Jak włosy mu na mokną to też inaczej wyglądają niż kilka lat temu.
Cytat: | możliwość wystąpienia zaburzeń hormonalnych (zwłaszcza tak zwanej łysinki – czyli występujące na ciele symetryczne wyłysienia). |
Karoola - 09-04-2011, 15:39
No proszę, o czymś takim to ja nie wiedziałam. Ale rzeczywiście, podszerstka to ma mnóstwo, a jeszcze jak teraz dochodzi linienie i wszystko mu "wyłazi" to dopiero wygląda jak baranek... Sierść ma jak u pudla
|
|