|
forum.labradory.org
|
|
Karmy suche - Karmy: SAM'S FIELD
Czekolabka - 22-03-2012, 19:30 Temat postu: Karmy: SAM'S FIELD Zamówilam dla swojego czekolabka (3-miesięczny niemal) taką oto karmę:
http://makaki.pl/pl/p/Sam...rge-GRATISY/353
do tej pory mały jest cały czas na Orijen Puppy Large i wór się już prawie kończy, więc musiałam się rozejrzeć za nowym żarełkiem. Szukałam, czytałam i szczególnie zainteresowala mnie wlasnie ta karma. Przyznam, że Orijen się super sprawuje (jedynie przez pierwszy tydzien mały mial nieco miękkie kupki, ale po tym czasie już wszystko z nimi OK
Orijen- nie ma się co czarować-jest drogi, więc zdecydowalam sie zmienić. A że nie mam jakoś przekonania do karm z dużą ilością zbóż- to wybrałam Sam's Field'a, który ma niemal identyczne podejscie do karmienia, jak Orijen (duzo warzyw, owoców, mięsa, tłuszcz z łososia, etc i śladowa ilosc zbóż).
Karmi ktoś z Was labka tą karmą? Jakieś opinie, spostrzeżenia, etc?
Jak tylko Morgan zacznie ją jeść, to napiszę czy mu służy i jak mu służy
Ewelina - 22-03-2012, 19:39
Czekolabka, skład tej karmy wygląda ok.
Czekolabka - 22-03-2012, 19:43
też tak sądzę, dlatego wlasnie ją wybrałam. Nie przemawiają do mnie wszelkie royale, eukanuby, bosche, etc... za dużo w nich zapychaczy zbożowych, a za mało wartościowych skladników. Poza tym na Orijenie (bardzo duża zawartość bialka, warzyw, owoców, omega-3 i zero zbóż) moj labik pięknie rośnie, a nie tyje (bo w glownej mierze psiaki tyją od węglowodanów w karmach), ma śliczną, błyszczącą sierść, nie ropieją oczka, nie ma łupieżu, żadnych alergii, ani raz nie wymiotował, etc... tego typu karmy reprezentują zywienie najbardziej zblizone naturze psa. W końcu nie hodujemy kurczaków fermowych, żeby psy zapychać kukurydzą, zbożami
nathaliena - 23-03-2012, 00:09
Fajny skład, czekam na opinie
Czekolabka - 23-03-2012, 07:37
Powinnam ją dostać w poniedziałek. Morganowi zostalo jeszcze ok. 2 kg Orijena, wiec będę mieszać z Sam's Field'em. Jak juz calkowicie przejdziemy na Sam'a, to po paru tygodniach dam znać, jak się sprawuje
Chelsea - 23-03-2012, 07:40
Czekolabka, skład fajny ale tylko karmy z kurczakiem natomiast z łososiem dla psów dorosłych to tylko 26% więc odpada, my niestety kurczaka nie możemy
Ewelina - 23-03-2012, 07:54
Chelsea, też sprawdzałam łososia i skład przybliżony do ppp tylko ta o wiele droższa
mibec - 25-03-2012, 01:38
Karma ma dość ciekawy skład, szukam czy jest dostępna w uk i wygląda na to że kiepsko z dostępnościa, ale tak przy okazji znalazlam, że jest to marka Brita: http://www.brit-petfood.com/about-company
Czekolabka - 25-03-2012, 18:24
a tego nawet nie widziałam. Brit robi dobre karmy. Moja znajoma karmi labka Lamb&Rice Junior Brit i chwali sobie ja niecierpliwie czekam na kuriera z Sam'em, bo Morgan ma juz niewiele Orijenka, a jeszcze trzeba mieszać z nową
chani - 28-03-2012, 15:47
jestem bardzo ciekawa opinii o tej karmie, bo sama się nad nią zastanawiam, chociaż aktualnie mamy Brit Care Lamb&Rice i jest bardzo fajna
Czekolabka - 29-03-2012, 17:42
Karmę mam w domu od 3 dni. Zaczęłam juz mieszać z Orijenem i mały wcina z wieeeelkiem apetytem. Pierwsze co, to bardzo przyjemnie pachnie (jesli można tak powiedzieć o karmie, chociaż ja- może mam zboczenie-ale w ogóle bardzo lubie zapachy suchych karm Orijen ma raczej niezbyt przyjemny zapach, moim zdaniem najgorszy z tych karm, które znam. Krokieciki z Sam's Field są podobnej wielkosci jak wiekszosc dla psów junior duzych ras, ale są raczej spłaszczone. Nie takie typowe kulki. Zalewam Morganowi odrobiną wody z czajnika, zeby zmiękczyć i woda dobrze sie wchłania. Dziś podczas jednego posilku zapomnialam w ogóle dosypac Orijena i podałam mu całą porcje Sam'a. Wszamał natychmiast- widac, ze bardzo bardzo mu smakuje. Zrobil po godzinie malutką, twardą kupkę- wiec zadnych ekscesów to nie spowodowało. Godzine temu weszłam do kuchni (tam pod ścianą trzymam wór z karmą) i co widzę? Moje czeko maleństwo zwęszyło swój smakołyk i wbilo ząbki na dole opakowania, robiąc 2 centymetrową dziurę zapewne nie mógl sie doczekac kolejnej porcji. Poki co wiecej napisac nie mogę, bo za wczesnie, aby wystawic karmie obiektywną notę. Po kilku tygodniach dopiszę kolejne spostrzeżenia
chani - 30-03-2012, 10:48
a możesz zrobić fotkę granulek w porównaniu do 2zł?
Czekolabka - 30-03-2012, 13:27
krokiety są wielkości mniej wiecej 5 groszówki
beatrix - 08-05-2012, 16:10
witajcie znalazlam wlasnie oferte tej karmy(sams field) sklad i wyglada bardzo ponetnie zwlaszcza ze konserwowana naturalnie,duzo owocow i warzyw.nie wiecie jak sprawa ma sie z dorosłymi psiakami,szczerze to jeszcze nie sprawdzalam suczka ma 3mce wiec bedziemy jechac na juniorze,dajcie znać.u hodowcy jechala na pedigree junior ale wole sypac mniej bo skoro sa owoce jest i blonnik nie wiem jak to w pedigree,wiec mysle ze duzo nie bedzie schodzic.aha ile idzie wam karmy na miesiac,w kg dla szczeniaka>a ile dla doroslego pomijajacokres ciazy i laktacji kiedy zapotrzebowanie znacznie wzrasta dziekuje
[ Dodano: 08-05-2012, 17:12 ]
czekolabka czekamy na rezultaty sams field.wydaje mi sie ze karma nie az tak droga,wydajna i na poziomie...ale moge sie mylic
Nikaaa - 08-05-2012, 16:14
beatrix napisał/a: | u hodowcy jechala na pedigree junior | Matko Boska! To był "chodoffca" nie hodowca beatrix napisał/a: | ale wole sypac mniej bo skoro sa owoce jest i blonnik nie wiem jak to w pedigree,wiec mysle ze duzo nie bedzie schodzic.aha ile idzie wam karmy na miesiac,w kg dla szczeniaka>a ile dla doroslego pomijajacokres ciazy i laktacji kiedy zapotrzebowanie znacznie wzrasta dziekuje | Masz sypać tyle ile wskazuje producent na opakowaniu. Chyba, że pies zaczynałby chudnąć lub prztbierać na wadze, wtedy nalezy dostosować psu odpowiednią dawkę, jednak póki co nalezy trzymać sie tego co na opakowaniu.
beatrix - 08-05-2012, 20:08
nika, suczka boska ale wlasciciel kiepski..dlatego chce ją podbudowac lepszą karmą ..co do sypania karmy to tj piszesz, tyle ze niektore są bardziej syte i zalecenia są rozne.postanowieniue nr 1 nie przekarmiać:)
Nikaaa - 08-05-2012, 20:17
beatrix, no na szczęscie suczka trafi w dobre ręce
beatrix napisał/a: | co do sypania karmy to tj piszesz, tyle ze niektore są bardziej syte i zalecenia są rozne. | Dokładnie dlatego każda karma ma swoje własne dawkowanie Jesli chodzi o szczeniaka to nie ma co przesadzać i mu oszczędzać, póki rośnie potrzebuje sobie pojeść. Trzymanie się zalecanych dawek powinno być ok.
Zazdroszczę Ci maluszka w domu
beatrix - 08-05-2012, 20:46
nika ktorego maluszka:synka czy labki?synka (ma na imię Remigiusz,przypadek ze na literkę R?) bedę uczyła podstaw opieki nad zwierzęciem,poszanowania potrzeb i uczuć,,piesek tez czuje''jest b.wazne..
wiem ze karmienie nie bedzie tanie, ale mam nadzieje ze odbije sie to niklymi wizytami u lek.wet.nie lubie okreslenia weterynarz..sama chcialam kiedys isc ale za kiepska bylam z chemii.z biologii zdawalam mature i zamiast ciuchow czy innych pierdółek kupowalam ksiazki o psach,jestem psiora ale wcale mnie to nie obraża.z psami zyje od 3roku zycia:)
[ Dodano: 29-05-2012, 22:46 ]
i co z tym sam's fieldem? jakie rfleksje?tez kupilam worek tej karmy i najpierw bede dosypywac do tej ktora dostanie w wyprawce(bog wie jaką)zeby ją przestawic jak kolezanka z orijenem,zobacze jak bedzie sie po tym czula i wygladala....
arek58 - 13-12-2012, 20:03
Witam,
ogrzeje trochę temat kończy nam się karmą TOTW (z której jestem bardzo zadowolony, ale ze względów finansowych trzeba szukać oszczędności), właśnie przeglądam alldrogo i mam dylemat jaką wersję wybrać dla Gizmo - czy PUPPY czy LARGE? Może ktoś wie jaki jest przedział wiekowy dla tych karm.
tenshii - 13-12-2012, 20:08
psy na ogół przechodzą na karmę dla dorosłych po roku życia
arek58 - 13-12-2012, 20:17
no to chyba Gizmo łapie się na przedział dla dorosłego psiaka
[ Dodano: 17-12-2012, 21:56 ]
dzisiaj odwiedził nas kurier i przyniósł wór karmy dla Gimbusa kończy nam się stara karma i weźmiemy się za nową napiszę jak się Labek po niej trzyma
[ Dodano: 12-01-2013, 19:04 ]
jesteśmy w połowie worka jak na razie nie widać luźnych qpek ( chyba, że na spacerze wpadnie Gizmo coś do pyska ) są małe, łupieżu nie ma, sierść oki czasami pojawi się bączek, ale komu się to nie zdarza
monika72 - 15-02-2013, 12:06
I ja właśnie postanowiłam przejść na Sam's Field adult large tę z kurczakiem. Skład imponujący, zobaczę tylko, czy Harciowi zasmakuje, bo on wybredny nieco Brit'y nie chciał wziąć do pysia, Bosch po jednym razie mu się znudził... Wcześniej był na Royal'u, ale jak się wczytałam w skład, włos mi się zjeżył na głowie...
arek58 - 23-02-2013, 21:20
GIZMO kończy już 2 worek, ale ostatnio przestała jej podchodzić ta karma wcześniej micha była pusta w 5 sekund teraz labek potrafi zjeść połowę odejdzie i za chwilkę wraca znowu - i zaś trzeba myśleć o nowej karmie
monika72 - 23-02-2013, 23:06
arek58, Jak mam być szczera, dokładnie prześledziłam karmy dostępne na polskim rynku, zarówno pod względem składu, jak i producenta... Nie znalazłam lepszej...
Karoola - 23-02-2013, 23:18
monika72, w każdej ich karmie jest kukurydza oprócz ziemniaków, lepsze chyba jednak są. Jak na 'premium' jest ok, ale 'super premium' bym tego nie nazwała, jak się chwali producent
monika72 - 23-02-2013, 23:46
Karoola, Jestem świeżo po rozmowie z psim dietetykiem. Wszyscy tu się zachwycają choćby karmą Brit, a mało kto wie,że jest produkowana w Indiach...choć jest czeska. Przypuszczam,że opinie mogą być krańcowo różne, ja jednak wiem, co usłyszałam i to od fachowca w tej dziedzinie...
Karoola - 24-02-2013, 21:10
monika72 napisał/a: | jest produkowana w Indiach...choć jest czeska. |
E tam, na moim worku jest napisane "produced in Czech Republic"
monika72 - 24-02-2013, 22:31
Karoola, hehe właśnie...jest napisane i tylko tyle. Ale ja nie zniechęcam do kupowania tej karmy, absolutnie Mnie nie interesuje czym inni karmią swoje pupile. Wiem, czym ja karmię i tylko to jest dla mnie ważne
urzendnik - 26-02-2013, 09:54 Temat postu: niestety monika72 ma racje
monika72 napisał/a: | Karoola, hehe właśnie...jest napisane i tylko tyle. Ale ja nie zniechęcam do kupowania tej karmy, absolutnie Mnie nie interesuje czym inni karmią swoje pupile. Wiem, czym ja karmię i tylko to jest dla mnie ważne |
Mój piesek dość mocno się rozchorował po 4 miesiącach podawania brita care junior. Weterynarz powiedział że też kiedyś u siebie prowadzili psy na brita. Po jakimś czasie stało się coś złego z karmą, wszystkie psy w lecznicy miały poważną biegunkę. Okazało się, że dodali mączkę rybną, którą psy z trudem tolerują. Jak ktoś chce to niech wrzuci kilka brykiecików do wysokiego naczynia i zaleje wrzątkiem. Wystarczy to potem powąchać.
szalej - 26-02-2013, 10:50
A gdzie zamawiacie tę karme?
urzendnik - 26-02-2013, 14:22
w sklepie
AnIeLa - 26-02-2013, 14:27
szalej, tutaj można na przykład http://makaki.pl/pl/p/Sam...rge-GRATISY/353
skład taki sobie.
Cytat: | 65% ŚWIEŻEGO MIĘSA Z KURCZAKA, OWOCÓW I WARZYW |
Cytat: | kurczak(Minimum 50%), wątróbka z kurczaka, ziemniaki, kukurydza, tłuszcz drobiowy (konserwowany mieszanką tokoferoli, źródłem naturalnej witaminy E), olej z łososia, aromat naturalny, suszone jabłka, drożdże piwne, pomidory, ekstrakt z Yucca schidigera, marchew, minerały, glukozamina ,chondroityna ,DL-metionina, L-lizyna, mannan-oligosacharydy, fruktooligosacharydy, probiotyki. |
Czyli po wysuszeniu zostaje kilka % kurczaka, no ale producent wie co zrobić aby klienci się zachwycali
monika72 - 26-02-2013, 16:05
AnIeLa napisał/a: | ale producent wie co zrobić aby klienci się zachwycali |
Nie tyle klienci, co psi dietetycy A 100 % mięsa w mięsie, ma tylko świeże mięcho
AnIeLa - 26-02-2013, 16:12
monika72 napisał/a: | A 100 % mięsa w mięsie, ma tylko świeże mięcho |
owszem ale tutaj jest 50 % świeżego kurczaka więc w suchej masie będzie go mniej sporo mniej. Mięso świeże w trakcie suszenia traci sporo masy ponieważ jest w nim woda.
Dlatego najlepiej gdy w skaldzie widnieje napis dehydratyzowane mięso, suszone mięso ewentualnie mączka z np.. kurczaka. Nie świeże mięso na które tylu osób daje się nabrać.
monika72 - 26-02-2013, 16:26
Najbardziej się , wobec tego cieszę, że nabrał się mój pies...bo choć jest niejadkiem, tę karmę wcina od razu ... i efekt- świetne wyniki badań , zero nadwagi i świetna kondycja i zero ,,zapachów,, z mordki
AnIeLa - 26-02-2013, 16:29
Wiele psów je też pedigree i inne chapi i super wyglądają
monika72 - 26-02-2013, 16:34
No, z całym szacunkiem, ale... jeśli porównujesz Sam's Field do Chapi i Pedigree, to...nie mam więcej pytań
AnIeLa - 26-02-2013, 16:38
monika72 napisał/a: | jeśli porównujesz Sam's Field do Chapi i Pedigree, to...nie mam więcej pytań |
Nie no przecież w Sam-s Field jest więcej mięsa, pewnie z jakieś 10 no 15 %
Edit. Warto przeczytać
http://zdrowakarmadlapsa.site88.net/index3.html
Cytat: |
Można by sądzić, że tutaj wszystko powinno być jasne. To znaczy jasne jest to, że w mięsie świeżym jest ponad 80% wody i z 1kg dajmy na to wołowiny po odwodnieniu zostaje niecałe 200g faktycznego mięsa suchego. Z tych 200g mięsa, czystego białka jest około 70%. Więc z 1kg dopiero co pozyskanej, świeżej wołowiny, pies dostarcza organizmowi niecałe 140g białka. To powinno być jasne, tak jak to, że w czasie produkcji praktycznie cała woda z karmy zostaje wyparowana, więc mięso w chrupce jest mięsem odwodnionym, nawet wtedy gdy dodawane jest do maszyny świeże. Większość producentów karm posiada procentowe opisy na workach właśnie po odparowaniu wody. Niemniej to co podaje skład na tylnej etykiecie, nie zawsze podoba się konsumentom. Jest kilka firm na rynku, które podają zawartość procentową (nie wiadomo czy objętościowo, czy wagowo) mięsa w karmie, ale przed odprowadzeniem wody. Wtedy nagle ilość mięsa rośnie do magicznych 70% i więcej. Ładnie wygląda to dla konsumenta, ale w rzeczywistości niewiele ma wspólnego z tym co faktycznie powinno pojawić sie w składzie. Zresztą łatwo można przeprowadzić test porównując podawaną w ten sposób ilość mięsa do faktycznej ilości białka. Mięsa 80%, a białka 40% ciekawe, prawda? Wiem, że to co ładnie brzmi od strony marketingowej, brzmi nieco inaczej od strony faktycznej. |
Dlatego mięso świeże jak w tej karmie wcale nie jest takie super
monika72 - 26-02-2013, 19:01
Skoro masz większą widzę, niż dietetyk technolog żywienia , to tylko pogratulować Ciekawa jestem zatem, jaka karmę Ty byś polecała?
AnIeLa - 26-02-2013, 19:20
monika72, na karmach dla psów "zęby zjadłam" wystarczy przeczytać zamieszczony wyżej artykuł i człowiekowi się oczy otwierają jak to producenci karm skład piszą.
monika72 napisał/a: | Ciekawa jestem zatem, jaka karmę Ty byś polecała? |
Wystarczy poczytać forum. Na temat karm dość często się wypowiadam.
Mój pies jadł Acanę ( wtedy miała 40% mięsa odwodnionego w sobie- teraz skład zmienili ma 30 %), jadł enovę bezzbożową ( 23% mięsa suszonego + mięso świeże czyli kilka % dodatkowo), jadł enove kurczak i ryż ( 29% mięsa suszonego ), DoctoraDoga z wołowiną - karma bezzbożowa/ mączki wołowej 42%. Obecnie przeprosiliśmy się z ryżem i jest na Canidae z jagnięciną i ryżem gdzie zawartość składników mięsnych wynosi 57% na wyprodukowanie 1 kg karmy użyto 570g mięsa jagnięciny. Szukamy czego odpowiedniego bez kurczaka, ale łatwo nie jest.
Koniec off tou.
monika72 - 26-02-2013, 21:06
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. My jednak zostaniemy przy Sam's Field
04drawde - 20-04-2013, 14:42
Mam ponad 2 letnia labradorkę Lunę.Jest strasznie wybredna w jedzeniu suchej karmy,po wielu próbach trafiłam na karmę Marcus Muhle,którą pucowała bez problemu około roku. Ostatnio znowu zaczyna kaprysić i karma czasami stoi dwa dni,żeby wreszcie łaskawie ją zjadła,to naprawdę dobra bez konserwantów i tłoczona na zimno karma,która w składzie oprócz mięsa zawiera warzywa i owoce,no i cena jest przystępna 139 zł. za 15 kg worek.Luna po tej karmie wygląda pięknie ma czarną,błyszczącą sierść,właściwą wagę,żadnych zaburzeń gastrycznych, no teoretycznie super! Problem jest taki że chyba już jej się MM znudziła i właśnie myślę o zmianie jej karmy na Sam's Field bo ma ciekawy skład trochę zbliżony do MM. Z Waszych wypowiedzi wynika że pieski ze smakiem jedzą SF i też im pozytywnie służy i tylko zastanawiam się czy na początek prosić producenta o próbki czy zamówić 2,5 kg worek bo na podstawie próbek to chyba trudna stwierdzić czy karma suni smakuje czy jest to jednorazowe wcinanie karmy, a jak kupię duże 13,5 opakowanie to Luna znowu odejdzie od miski nawet nie ruszając karmy.Pozdrawiam!
Karoola - 20-04-2013, 15:02
04drawde, a nie lepiej przegłodzić ją i nie kupować nowej karmy? Ile już różnych karm przerobiliście? Za każdym razem, jak zaczyna kręcić nosem nad miską to wrzucasz coś dobrego albo lecisz zmienić karmę? Jeśli tak, to nieźle rozpuściliście bestię
Ale jeśli nie przeszkadza Ci to i nie obawiasz się, że kiedyś zabraknie dobrych karm, których jeszcze nie przerobiliście, to zamów Lepiej chyba 2.5 kg
04drawde - 20-04-2013, 17:32
Muszę się przyznać,że bardzo rozpuściłam labkę,ale ona jest twarda i uparta jak czegoś nie chce to nie! Robiłam już próby przegłodzenia na innych karmach,potrafiła 5 dni nic nie jeść,a ja nie mogłam patrzeć jak chodzi głodna, a z miski nie ruszyła, dopiero tak na 6 dzień głód zmusił ją że zaczęła łaskawie jeść karmę, ale tak na 10 rat. A muszę powiedzieć że to były m.in. takie karmy jak: Orijen, Ziwi Peak,Acana,Husse,Koebers, Pro nature,jedynie Bewi dog jadła chętniej ale tak przez miesiąc potem klops.Moja kieszeń na tym ucierpiała ale na szczęście w pobliżu mam schronisko i zawoziłam wzgardzoną karmę pieskom. Ja chcąc nie chcąc stałam się poszukiwaczką odpowiedniej karmy i kiedy trafiłam na Marcusa stał się cud,wsunęła od razu całą dzienną porcję. Wydawało mi się że problem się skończył ale od dwóch tygodni znowu robi podchody do michy i mimo, ze jej dosmaczam mokrą karmą Rocco potrafi cały dzień nie ruszyć,dopiero na drugi dzień nagle spucuje wszystko. Czytałam,że psu od czasu do czasu trzeba zmienić karmę więc tak myślę że spróbuję z Sam's Field i faktycznie kupię 2,5 kg opakowanie na próbę,jak nie będzie chciała to zostanie na MM i niech dalej wydziwia ale 2 dni to nie 5, a przecież zdrowy pies nad pełną miską nie zdechnie. Byłam wcześniej z nią u weterynarza,żeby zbadał czy ten brak apetytu nie wynika z jakiejś choroby,ale stwierdził że wszystko OK tylko sunia jest bardzo kapryśna.
|
|