forum.labradory.org

Zdrowie Labka - Mój pies łapie owady - czy to niebezpieczne dla zdrowia?

Almathea83 - 21-04-2012, 12:43
Temat postu: Mój pies łapie owady - czy to niebezpieczne dla zdrowia?
Hej, nie znalazłam nigdzie podobnego tematu, ale jeśli istnieje- proszę o przeniesienie :)

Czy Wasze labradory też są na maksa zainteresowane przelatującymi przed nimi owadami? Moreno jest bardzo zaciekawiony motylkami (tu się akurat nie martię), muszkami, ale najbardziej ostatnio kręcą go spasione bąki :-o Odciągam go od nich i na razie nic złego się nie stało, ale jak należy postępować w przypadku użądlenia i (tfu tfu) połknięcia z użądleniem np. w przełyk? Tzn wiem, że należy udać się do weta, szczególnie w tym drugim przypadku, ale czy są jakieś odtrutki, ktore można stosować zaraz po ugryzieniu, żeby skutki były najmniej bolesne?

Będę wdzięczna za rady :) I jeśli macie jakieś pomysły jak go zniechęcić do fruwającej zwierzyny to również poproszę :D

Maleńka - 21-04-2012, 12:46

bardzo dobry temat zwazywszy na to jaka pora roku sie zbliza :) mój Luki tez biega za tym co lata ;/ od owadow po golebie
Almathea83 - 21-04-2012, 12:53

Maleńka, własnie u nas też gołębie, wrony, kruki itp są ostatnio znowu w modzie, na początku latał, później w miarę dał się odzwyczaić a od paru dni znowu mu się instynkt łowiecki włączył :-P
Maleńka - 21-04-2012, 13:52

Cos takiego bylo o osach http://forum.labradory.or...ight=pszczo%B3a
Almathea83 - 21-04-2012, 13:57

Maleńka, dzięki :)
Milena - 21-04-2012, 14:32

My mieliśmy bardzo nieprzyjemną sytuację parę lat temu. Zefir znalazł ul, który leżał pod drzewem, pszczoły go pogryzły momentalnie, w okolicy pyska niestety też, chwile potem był jednym wielkim balonem. Sprawdziłam język i krtań, ale w tych miejscach było wszystko ok. Całe szczęście byliśmy niedaleko domu, więc zrobiliśmy okład z lodu i ruszyliśmy do weterynarza. Wszystko dobrze się skończyło :)
Teraz jestem trochę przewrażliwiona ;)

W przypadku obrzęku w okolicy gardła i krtani trzeba umożliwić psu oddychanie, które jest utrudnione, często pies traci przytomność.

ppaula2 - 21-04-2012, 14:46

Funia nigdy nie interesowałam się owadami czy ptakami.
Novi za to ma obsesję, więc dołączam się do klubu posiadaczy "lataczo-bójców" ;)

Almathea83 - 21-04-2012, 14:53

Milena, właśnie mój poprzedni pies (maleństwo, mieszanka pekińczyka) połknął kiedyś osę, ktora ugryzła go w gardło- był ostry dyżur od razu. Pies, który jest teraz u mamy, też ze 2 lata temu capnął owada, który ukąsił do w faflę- przez jakiś czas miał opuchniętą :( dlatego teraz też jestem przeczulona na tym punkcie i wolałabym wiedzieć jak się zachować, ponieważ wydaje mi się że przy Moreno jest to kwestia czasu do pierwszego bączora..
Pattina - 23-04-2012, 15:47

Almathea83, U nas jest to samo. Na spacerach nie jest tak źle jeśli zainteresuje się czymś innym owady dla niego nie istnieją. W domu jest problem- rok temu capnął osę , całe szczęście nie zdążyła go użądlić .
Wszelkie muchy też atakuję , gołębie na balkonie tak samo...
Gdyby jakiekolwiek nieszczęście się stało kiedyś sama nie wiem w jaki sposób mu pomóc nim doleci się do weterynarza

tenshii - 23-04-2012, 15:52

Kochane, z tego co wiem nie da się sprawdzić czy pies jest uczulony dopóki nie zostanie użądlony.
Wówczas wystarczy podać lek - nie pamiętam jaki, ale moja znajoma, której ONek jest uczulony nosi go ze sobą cały czas (tzn lek)
Dla zdrowego psa takie użądlenie jednak nie powinno się skończyć źle :)

Nasze też łapią owady, głównie Teyla - w celach zabawowych :D

Almathea83 - 23-04-2012, 15:59

tenshii, jeśli pies zostanie użądlony w przełyk po capnięciu owada to niestety może mu to tak niefortunnie spuchnąć, że zablokuje całkowicie możliwość oddychania i tego się najbardziej obawiam :( Ostatnio z kimś rozmawiałam, że podaje się wtedy adrenalinę, ale nie wiem czy to prawda..
Karoola - 23-04-2012, 17:18

Mój Emil jest łowcą os! Zawsze je goni, łapie, nadgryza i wypluwa, muszę przyznać, że zdolny jest w tym :D
A Brown ma je głęboko w poważaniu :-P

ktosia - 25-04-2012, 09:25

moja Nercia jest łowcą much i ciem :) osy i pszczoły jej przeszły po tym, jak jedna z nich użądliła ją w nos! a co do, leku to ludziom podaje się właśnie adrenalinę więc myślę, że o ten lek wam właśnie chodzi :) a przy zwykłym użądleniu myślę że wapno pomoże i jakaś maść przeciw świądowa czy na opuchliznę, nawet zwykły altacet :)
luczyn - 25-04-2012, 11:26

Hejka tajfun jest niczym pogromca komarów jak tylko usłyszy ich bzyczenie to załącza mu sie walka z komarami. A tak po za tym to uwielbia latać za wszystkim latem motyle i koniki polne to u niego szał :haha:
Almathea83 - 25-04-2012, 11:28

luczyn, taki pies to skarb, nie trzeba samemu ich wybijać, krwipijców okrutnych :-P
luczyn - 25-04-2012, 11:33

Almathea83 napisał/a:
luczyn, taki pies to skarb, nie trzeba samemu ich wybijać, krwipijców okrutnych :-P

ale jak wygląda mój pokój cały do odmalowania.

Najlepsze jest ( nie wiem czy takie fajne ) ale jak np szlem w kime i na ręce labo głowie siadł mi komar do dostawałem z czekoladowej łapy po łbie od tej francy albo mnie chapał bo chciał komara wszamnąc

Feliks - 03-04-2015, 17:34
Temat postu: Ukąszenie pszczoły/bąka
Nasz pies ostatnio upolował bąka. Na szczęście narzeczona w porę go z buzi wyciągnęła włącznie z żądłem, więc ukąszenia nie było. Sezon teraz zapyleń więc mam pytanie, które nie wiem czy się pojawiło, ale bezpośredniego odnośnika nie znalazłem.

Jak wygląda pomoc w takim przypadku? Czy jest możliwa oczywiście przed niezwłocznym zawiezieniem do lekarza.

Ryniu - 03-04-2015, 17:45

Gratulować odważnej narzeczonej.
kamil8406 - 03-04-2015, 17:59

Feliks napisał/a:
Jak wygląda pomoc w takim przypadku?

http://www.psy.pl/archiwu...ka/art6970.html

klaudia1234 - 04-04-2015, 16:38

Nero wczoraj chciał zjeść pająka. Tylko chyba jego nogi mu przeszkadzały (ruszały się) bo pająka wypluł. :-P
kamil8406 - 04-04-2015, 17:21

klaudia1234, na niektóre pająki trzeba uważać ponieważ mogą nieźle ugryźć
Feliks - 04-04-2015, 19:14

No też jej pogratulowałem odwagi i refleksu, który przy naszym Feliksie jest wręcz niezbędny:)
klaudia1234 - 08-04-2015, 22:03

kamil8406, wiem i dlatego natychmaist wywaliłam gadzinę na dwór (pająka) :-P