forum.labradory.org

Zdrowie Labka - Krew w kale

rafal939 - 26-06-2010, 13:03
Temat postu: Krew w kale
Witam Mój laki od kilku dni robi czerwona i rzadką kupe co moze byc powodem tego?? prosze o pomoc
inkapek - 26-06-2010, 13:11

Do weta. Jeśli jest to krew to nie jest to nic dobrego, mogą to być porażnione jelita albo parwo.
Agu. - 26-06-2010, 13:17

rafal939, krew jest jasna czy ciemna?
Bora - 26-06-2010, 13:22
Temat postu: Re: Krew w kupie??
rafal939 napisał/a:
Witam Mój laki od kilku dni robi czerwona i rzadką kupe co moze byc powodem tego?? prosze o pomoc

Jezoosie , wszystko może być tego powodem. Nad czym Ty sie człowieku zastanawiasz. Do weterynarza.

rafal939 - 26-06-2010, 13:48

takie cos jasnego ale nie zawsze jest ,tak to robi normalnie a czasami robi taka troszke czerwona

[ Dodano: Sob 26 Cze, 2010 ]
szczepiony był 2,5 miesiaca temu na wszystko co możliwe

[ Dodano: Sob 26 Cze, 2010 ]
a moze byc to ze kiedys skonczyła mi sie karma króra jadł normalnie i robił normalne bobki po niej pozniej gdy sie skończyła to nie było gdzie kupic tamtej i kupiłem inna po której robił rzadka kupe i teraz zamówiłem 2 wory karmy tej co ja przyswajał moze to podrażniło żoładek i tak sie dzieje?? co??

Bora - 26-06-2010, 14:19

rafal939, nie otrzymasz diagnozy na forum. Nie jesteśmy weterynarzami. Nikt też nie zdiagnozuje Twojego psa wirtualnie. Idź i go przebadaj.
To mogą być robaki, choroba wirusowa, zator, poranione - podrażnione jelita, infekcja bakteryjna... No wszystko. Zamiast iść do weta to posty piszesz. Już dawno być wiedział co psu dolega.

Lorena - 26-06-2010, 18:05

Przy obecności krwi w kale i tak małym psie to może się źle skończyć jak jeszcze trochę poklikasz w odśwież.
Agu. - 26-06-2010, 21:58

rafal939, jeśli krew jest jasna, to może to być podrażnienie jelita. Jednak nie ma tu co zgadywać, powodów może być mnóstwo. Najlepiej jak najprędzej udać się do weta. Jeśli faktycznie okaże się, że chodzi o podrażnione jelito, ważne jest, żeby psiak przez kilka dni jadł gotowane jedzenie, żeby jelita nie podrażniać (np. od suchej karmy).
Karoola - 26-06-2010, 22:13

rafal939, daj znać co u pieska jak już będziesz wiedzieć co mu dolega.
Ewelina - 28-06-2010, 18:31

Wiadomo co z psiakiem?
cainees - 28-06-2010, 18:36

i co byłeś u weta? jak tam piesek?
rafal939 - 28-06-2010, 19:06

cainees napisał/a:
i co byłeś u weta? jak tam piesek?

Byłem u weta dzis i dał Lakiemu 2 zastrzyki i przez 3 dni głodówka i w srode znów zastrzyki ale nic takiego poważnego wiec juz sie nie boje dostał jeszcze taki antybiotyk :( ale nie ma strachu:) :haha:

Lorena - 28-06-2010, 19:11

rafal939 napisał/a:
przez 3 dni głodówka
głodówkaaaaaaaaaaa bez kroplówek? przecież to jest dziecko które może się odwodnić!!!!!!!!
Ewelina - 28-06-2010, 19:12

a czy zbadał kał?
rafal939 - 28-06-2010, 20:07

Lorena napisał/a:
rafal939 napisał/a:
przez 3 dni głodówka
głodówkaaaaaaaaaaa bez kroplówek? przecież to jest dziecko które może się odwodnić!!!!!!!!

głodówka dzis i juto do południa o 12 mam mu dac troche takiej karmy co mi wet przepisał a pic to ma duzo wody wiec sie nie odwodni :)

Lorena - 28-06-2010, 20:08

rafal939 napisał/a:
takiej karmy co mi wet przepisa
czyli?
rafal939 - 28-06-2010, 20:08

Ewelina napisał/a:
a czy zbadał kał?

sprawdzał jaki jest

[ Dodano: Pon 28 Cze, 2010 ]
Lorena napisał/a:
rafal939 napisał/a:
takiej karmy co mi wet przepisa
czyli?

karma nosi nazwe prescription diet i/d i ona jest na zregenerowanie jelita :)

Karoola - 28-06-2010, 23:35

To co właściwie mu było?
rafal939 - 29-06-2010, 07:31

niby cos z jelitami ale diagnozy ni ma jednoznacznej :<
jkasia - 29-06-2010, 18:03

Boshe jak słysze problem z jelitami to az mnie dreszcz przechodzi. My jestesmy tydzien po operacji na jelita :(
Kasta tez miała głodowke ale dostawała wtedy kroplowke dozylnie albo podskornie.rafal939, zwroc uwage czy Laki bedzie pił chociaz przez 1,5 dnia nie powinien sie odwodnic. Mam nadzieje ze szybciutko mu przejdzie. Duzo zdrowka!

rafal939 - 05-07-2010, 21:40

jkasia pije duzo wody ale teraz juz mu lepiej ale jeszcze nie ma normalnego apetytu :(
brahmadaitya - 05-07-2010, 22:48

mój leser jak miał 7 i pół tygodnia zachorował na nieżyt żołądka ale on miał ostre biegunki i wymioty. Jego kupa miała plamki krwi ale zabarwiona na czerwono nie była, miała za to intensywny metaliczny wręcz zapach. Nie można leczyć psa nie stawiając jednoznacznej diagnozy. Wet powinien zbadać kał i sprawdzić ile jest krwi w jelitach a nie zapisywać lekarstwa "na oko" bo przy krwi w kale żartów nie ma!. Ja dawałam Leserowi puszki weterynaryjne z RC właśnie na jelita. Były bardzo drogie ale na nich szybko wydobrzał i gotowałam mu rosołek na wołowince. Żadnych głodówek nie mieliśmy a jelita szybko się zregenerowały.
rafal939 - 06-07-2010, 22:37

brahmadaitya, Laki miał obciazony zoładek i dlatego ten cały klopot ale juz jest dobrze :haha: a glodówki na calego nie było kupiłem mu puszke u weta i w ogóle
jkasia - 07-07-2010, 08:41

Ciesz sie że Laki czuje sie juz lepiej.Duzo zdrowka Wam zyczymy :haha:
brahmadaitya - 07-07-2010, 10:22

rafal939 napisał/a:
brahmadaitya, Laki miał obciazony zoładek i dlatego ten cały klopot ale juz jest dobrze :haha: a glodówki na calego nie było kupiłem mu puszke u weta i w ogóle

to dobrze :) powiem Ci taki mój sposób jak Leser nie miał apetytu bo pisałeś że Laki nie bardzo chce jeść :) ja troche podgrzewałam karmę żeby bo wtedy miała bardziej intensywny zapach :) ale musisz dodać troche wody żeby się nie przypaliło i pilnować żeby się nie przegotowała :) ma być ciepła ale nie gorąca :)
życzę dożo zdrówka dla Lakiego :)

magda_27_uk - 20-02-2011, 21:00
Temat postu: choroba
hej pomozcie mam 2 miesiecznego labradora zalatwia sie z krwia i kaszle byla u veta i dala mu antybiotyki po 3 tyg kaszel jej przeszedl ale wciaz czasem zalatwia sie z krwia prosze pomozcie bo kocham moja sunie i martwie sie nie wiem co mam robic
tenshii - 20-02-2011, 21:08

magda_27_uk, zanim założysz temat użyj opcji 'szukaj'
Tematy scaliłam

Aniussia - 20-02-2011, 21:41

magda_27_uk, moja miała tez krew w qpie. Wet myslał, ze ma cos z żołądkiem i kazał jej gotować ryż + miesko ale to nie pomagalo. Pytal czy była odrobaczana jakie tabletki i ile. W koncu wziął qpke do badania pod mikroskop i miała jajeczka robaka włosogłówki. Dostala tabletki na robale przez 3 dni i od razu po 1-szym dniu przeszło. Moze i Twoja ma jakies robaki albo jajeczka. Niech wet sprawdzi jej qpke.

Szybkiego powrotu do zdrowia życzymy :) ;*

Ps. qpke ma normalna czy luźna ??

mibec - 14-03-2011, 12:13

Barneyka "cos dopadlo" :( Wieczorkiem do weta idziemy, wczoraj rano dostal wegiel, wieczorem Smecte - nie przeszlo. Nastepne odrobaczanie powinno byc za dwa tygodnie, bardzo pilnujemy terminow, wiec to chyba nie robalki, zadnych zmian w diecie ostatnio nie bylo. Biedaczek ciagle ostatnio u weta: jak nie lapki to brzuszek :(
kasiek - 14-03-2011, 12:29

Biedny ten Barneyk wspolczujemy Ci bardzo i trzymamy kciuki zeby bylo wszystko dobrze zeby nic powaznego nie bylo buziolek dla Barneyka ;*
nata - 14-03-2011, 12:35

mibec, miziamy bidulinka ;*
Moze coś przypadkiem zjadł i mu zaszkodziło :(

mibec - 15-03-2011, 09:46

kasiek, nata ;* ;*
Okazalo sie ze od kilku dni duzo pieskow choruje - jakas wirusowka; wetka mowila ze co chwila ktos przychodzi z psiakiem z takimi objawami. Dostal wczoraj antybiotyk w zastrzyku, od dzis tabletki i przez kilka dni dietka - rozgotowany ryz z dorszem albo kurczakiem. Juz dzisiaj rano kupalek byl prawie normalny, temperatura wrocila do normy, wiec powinno byc ok :)

kasiek - 15-03-2011, 09:56

mibec, ciesze sie ze juz jest poprawa :haha:
Chelsea - 22-05-2011, 10:08

Nas również dopadła krew w kale :( Czesia w nocy zrobiła luźną kupkę z krwią, potem na klatce schodowej biedaczka nie wytrzymała i następnie w domku dwie :( podałam jej siemię lniane ale nawet nie tykła potem podałam jej Smectę na razie spokój! Czesia dalej ma zaawansowane ADHD normalnie je i pije. Na dworze jest pilnowana, żeby nic nie brała do pyska :( odrobaczana była końcem marca. Obecnie jest na Platinum Natural Puppy. Ktoś ma jakieś rady co to może być?? Jutro obowiązkowo wizyta u weta, bo dziś nie przyjmuje
tenshii - 22-05-2011, 10:37

Chelsea napisał/a:
Ktoś ma jakieś rady co to może być??

a jak z jej humorkiem?

Chelsea - 22-05-2011, 10:41

tenshii, zaawansowane ADHD
tenshii - 22-05-2011, 10:43

Chelsea napisał/a:
zaawansowane ADHD

to na chwilę obecną bym się nie martwiła
smecta, mała głodówka i czekałabym 24h
ważne, żeby piła wodę :)

Chelsea - 22-05-2011, 10:45

tenshii, pije normalnie je normalnie na razie kupki zero
tenshii - 22-05-2011, 10:45

Chelsea, no to ok :)
KT - 29-06-2011, 13:18

Wlaśnie wrócilismy z Vegasem od lekarza. Kilka dni temu zacząl robić rzadką qpe z lekką poszlaką krwi i nie chcial za bardzo jeść. Poza tym dwa dni wymiotowal(zaraz na początku). Nie jakoś strasznie, ale widać bylo że się trochę męczyl. Karmy z wodą nie chcial jeść, wieć zaczęlismy mu dawać gotowane jedzonko(specjalnie dla niego). Poskutkowalo - zacząl jeść normalnie, pił przy tym wode i zachowywal się też tak jak zawsze, więc wizyte u weta odlożyliśmy w czasie. Qpa zaczęla być już normalna (wczoraj i przedwczoraj) - bez krwi. Niestety wczoraj po poludniu zwymiotowal ponownie, a dziś rano dwa razy (w tym pierwszy raz na żółto) i qpa z krwią znów powrócila(co ciekawe pierwsza byla normalna a druga już rzadka:( . Więc od razu poszliśmy do pana doktora.

Efekt - dostal od razu 2 zastrzyki i litanie leków. Od dziś 48h glodówka(picie przegotowanej wody tylko), później 3 dni dieta ryżowa i powrót do normalnej karmy. Podobno to wirusowe.
Czy wasze labki mialy podobne przypadki i jak je leczyliście ?

mibec - 29-06-2011, 13:54

KT napisał/a:
Czy wasze labki mialy podobne przypadki i jak je leczyliście
moj Barney mial wirusowke w marcu - zobacz kilka postow wyzej :)
Mam nadzieje, ze Vegasowi przejdzie rownie szybko jak mojemu rozrabiace ;*

siulentas - 29-06-2011, 14:15

moj Wallek tez ostatni mial taki problem okazalo sie ze ma infekcje bakteryjna zeladka i jelit ale dostal antybiotyk i juz jest dobrze :)
KT - 29-06-2011, 19:00

Lekarz przepisał mu antybiotyk Amoksiklav. Do tego Metronidazol (grzybobójczy). Ponoć oba można podawać razem. Do tego Sylimarol+Metoclopramid+Enterofermexit do sporządzenia zawiesiny i podawania razem w formie do picia. Mogłem coś pomieszać ale Pańcia dostała dokładne wytyczne więc jak coś nie tak napisałem to skoryguje później :)

Po zastrzyku z antybiotyku jest trochę senny ale lekarz ostrzegał że tak będzie. Poza tym z okazywaniem uczuć i zachowaniem wszystko ok. Po powrocie z pracy cieszył sie jak zawsze. Obecnie z Pańcią na spacerku :-P

Mam nadzieje że szybko mu przejdzie i że doktorek wstrzelił się z pigułami :)

Chelsea - 29-06-2011, 19:09

KT, ja bym do tej diety ryżowej dodała lnu mielonego koszt ok 7zł za 2 opakowania,
KT - 29-06-2011, 19:13

gdzie można to dostać i jakie to ma właściwości ? :)
Chelsea - 29-06-2011, 19:17

KT, w aptece mozna kupić my mamy taki http://lekizapteki.wordpr...-przygotowania/ i jak Czesia ma problemy z kupka zawsze pomaga nawet jak robiła je ze śluzem lub z domieszką krwi :)
KT - 29-06-2011, 20:45

Dobrze, zakupimy sobie i spróbujemy :)
Ile łyżeczek dodać do posiłku ?

effcyk - 29-06-2011, 22:11

KT napisał/a:
Dobrze, zakupimy sobie i spróbujemy
Ile łyżeczek dodać do posiłku ?

siemię lniane , najlepiej nieodtluszczone. Ja kupuje w całych ziarenkach, ale jest też mielone - KT , dostaniesz w aptece , albo najlepiej jedź do Nomi na spożywczym znajdziesz za parę złotych :) . Ja np. jak gotuje psu na 3 dni to daje 3 łyżeczki od herbaty, gdzieś tak wyczytałam na innym forum, więc wychodzi na to że codziennie pies powinien dostać jedną łyżeczkę od herbaty.
Nestor mial tego typu problemy, że parę razy zrobił kupala ze śluzem, po siemieniu jak reką odjął, kupale zwarte, i twarde no i bez śluzu :) .

KT - 30-06-2011, 07:25

Dziś 2 dzień glodówki. Strasznie mu w brzuchu rano burczalo bo glodny byl. A na spacerku ze mną chcial się posilać trawą i kwiatkami - oczywiście wybilem mu to z glowy.Po poludniu dostanie kleik ryżowy. Zakupie po pracy ten len i dodam do jedzenia.

Wczoraj na spacerku jeszcze dwa razy pawik był :doubt: (Zastrzyk dostal kolo poludnia więc może nie zaczął jeszcze dzialać ?)
Dziś rano 2 qpy. Jedna o prawie normalnej konsystencji(trochę za żólta) a druga malutka z krwią. :doubt:
Rano Pańcia ma mu podać pierwszą dawkę antybiotyku w pigulce i rozpocząć leczenie wedlug zaleceń wet.
Wczoraj pil przegotowaną wodę w ilościach normalnych.

Zachowanie normalne - jak u głupiutkiej, zlośliwej, Czarnej Mamby :lookdown:

Bora - 30-06-2011, 10:10

KT napisał/a:
Lekarz przepisał mu antybiotyk Amoksiklav. Do tego Metronidazol (grzybobójczy). Ponoć oba można podawać razem.

O rany ale batalia :-o
Metronidazol ma bardzo szerokie zastosowanie, działa na bakterie beztlenowe, pierwotniaki.
Amoksiklav to amoksycyklina - lek z grupy peniciliny oraz kwas klawulanowy. - to silne antybiotyki.

Czyli diagnoza to zapalenie jelit tak ?
Mały szybko się wyliże, to silne leki, dość szybko działają na infekcje jelit.

ktosia - 30-06-2011, 10:56

Bora napisał/a:
Mały szybko się wyliże, to silne leki, dość szybko działają na infekcje jelit.

Zgadza się, ale nie zostawiajcie piesa zaraz po podaniu antybiotyku samego bo amoksycylina potrafi silnie uczulać, żebyście mieli czas zareagować.

KT - 30-06-2011, 11:13

Bora napisał/a:
Czyli diagnoza to zapalenie jelit tak ?

tak, wirusowe zapalenie :-o

ktosia napisał/a:
Zgadza się, ale nie zostawiajcie piesa zaraz po podaniu antybiotyku samego bo amoksycylina potrafi silnie uczulać, żebyście mieli czas zareagować.

Spox, ciągle pod okiem Pańci w domu. Na razie nic sie nie dzieje.

Dzięki za wskazówki :)

[ Dodano: 01-07-2011, 07:24 ]
Vegas ma sie dobrze. Wczoraj wieczorem wystąpilo nawet ADHD, więc szybko poszliśmy spożytkować energie na dwór. :-P
Wieczorem dostal też miske ryżu gotowanego (niby wg. glodówki powinien dostać dziś rano o 7, ale chodzil wczoraj za nami po calym domu i okupował non stop stojak na miske, więc dalismy wcześniej)
Rano qpa czarna(od antybiotyku), ale za to najnormalniejsza z możliwych.

Chelsea, effcyk zakupilem len mielony w aptece i podaliśmy z ręki , tak normalnie na sucho, przed tą miską ryżu wczoraj. Ilość - lyżeczka od herbaty. Mila pani w aptece powiedziala że jak tak podamy to zadziala najlepiej, bo od razu osadzi się w jelitkach i zacznie chronić.

zouza - 30-08-2011, 11:26

my tez maly problemik mamy-jakies 2-3 dni qpa luzna-ale normalna czestotliwosc-2-3 razy dziennie..podalam wegiel i takie tabletki od weta na wyrownanie flory bakteryjnej..
dzis rano pierwsza kupa lekko luzna a w drugiej rzadkiej krew-od razu do weta i to podraznione jelita-moze nawet okreznica..bo 3 dni takiej qpy to nic normalnego-ostatnio zachwycala sie ludzkim kupalem wiec to moze byc pasozyt jakis.dzis zastrzyk,glodowka do jutra i juz jutro miesko z ryzem,po jutrze do weta na kontrole i wtedy podejmie decyzje co dalej bo na szczescie zachowuje sie normalnie-bawi sie,je,pije wiec ponoc to dobre oznaki..ale strachu co nie miara..
jak skonczymy z antybiotykiem to odrobaczymy i zobaczymy czy cos z tego <wyjdzie>...

wchruszcz - 03-05-2012, 15:52
Temat postu: Krew w stolcu
Witam wszystkich labkomaniaków. Proszę o radę, mamy 10 tygodniowego Bossa. 25.04 został odrobaczony a wczoraj zaszczepiony pierwszy raz. Dziś rano zauważyłem w stolcu krew a później pojawiła się biegunka. Pies często robił kupę. Teraz jakby się uspokoiło. Ma apetyt i pije wodę. Czy to coś poważnego czy tylko reakcja na szczepionkę i odrobaczenie
Milena - 03-05-2012, 16:03

Krew w stolcu nigdy nie jest normalną reakcją !
wchruszcz, leć do weta...

wchruszcz - 03-05-2012, 16:05

Jeżeli do jutra nie przejdzie to idziemy. Mam nadzieje że to coś niegroźnego. Boss raczej nie wygląda na chorego
mibec - 03-05-2012, 16:08

wchruszcz napisał/a:
Jeżeli do jutra nie przejdzie to idziemy
ja bym nie czekala do jutra z tak malutkim pieskiem.... Trzymacie kwarantanne czy wychodzicie z nim na dwor?
wchruszcz - 03-05-2012, 16:14

Boss nie miał kwarantanny. Odkąd go mamy (jakieś 2 tygodnie) chodzi na spacery i biega po naszym ogrodzie. Jest 3 maja weterynarze mają wolne.
anna34 - 03-05-2012, 16:39

wchruszcz napisał/a:
Jest 3 maja weterynarze mają wolne.

niby tak,ale sa też kliniki całodobowe.

mibec - 03-05-2012, 16:43

wchruszcz, ja bym poszukala dyzurujacego weta, ale to Twoj wybor... mam nadzieje, ze pies nie zlapal zadnego "swinstwa" przez brak kwarantanny.
Nikaaa - 03-05-2012, 20:46

wchruszcz, dziewczyny maja rację, jesli to parwowiroza (a objawami są krew w stolcu i ostra biegunka) to każda minuta sie liczy i może zaważyć o tym czy pies przeżyje!!!
Kesja - 04-05-2012, 12:41

I jak malec? Byliście u weta? :(
wchruszcz - 06-05-2012, 15:08

Boss ma się coraz lepiej. Wet go zbadał, zmierzył temperaturę. Dostał jakieś tabletki, zastrzyk i ma diete. Przy okazji pan doktor wyciągnął kleszcza a my sami następnego dnia drugiego. Wczoraj dostawał rozgotowany ryż. Dzisiaj dostał karmę ale rozmoczoną. Najprawdopodobniej połknął coś czego nie powinien i to poraniło jelita ale gdzieś głęboko. Kupa wprawdzie nadal daleka od podręcznikowej :) ale też nie taka jak w najgorszym momencie. Krwi już niewiele, więcej śluzu. Czekam na zamówioną karmę ARION Puppy Premium Large Breed bo jako pierwszą kupiliśmy biedronkową a tą trudno nazwać karmą dla psa :) Dziękuję za zainteresowanie i będę informował jak zdrówko naszego pieska.
Milena - 06-05-2012, 15:21

wchruszcz, życzę aby maluszek jak najszybciej wrócił do zdrowia :)
Świetnie, że zmieniliście karmę !! To podstawa prawidłowego rozwoju pieska :)

wchruszcz - 06-05-2012, 15:31

Oby mu smakowała bo zamówiłem 15 kg ;D
Milena - 06-05-2012, 16:13

wchruszcz, tylko przez parę dni mieszaj nową karmę wraz ze starą, wtedy prawdopodobieństwo ponownej biegunki (na nieco innym tle) będzie mniejsze :)
wchruszcz - 06-05-2012, 16:32

Dziękuję za radę. Pozdrawiam
Nikaaa - 06-05-2012, 16:37

wchruszcz, a zakropiliscie maluszka przeciwko kleszczom?? To bardzo, bardzo wazne! :)

Zyczymy duzo zdrowka :)

Kesja - 06-05-2012, 17:32

To dobrze, że jest coraz lepiej :)
wchruszcz, zakropcie, albo kupcie obróżkę na kleszcze! My mamy obrożę za kilkanaście zł i też świetnie się sprawdza :)

wchruszcz - 09-05-2012, 07:24

Bossowi zaaplikowałem kropelki odrazu jak go przywieźliśmy. Wet mówił, że to iż był zakropiony to nie znaczy że nie złapie kleszcza. Poprostu ten kleszcz po paru dniach powinien sam wyjść.

P.S. Z pieskiem jest już dobrze dzisiaj ostatni dzień diety. Kupy zdecydowanie się poprawiły. Krew zniknęła :haha:

Ewelina - 09-05-2012, 09:04

wchruszcz, Dużo zdrówka dla malucha :)
Chelsea - 19-05-2012, 11:35

po dzisiejszym badaniu kału wyszła Lamblioza :( ledwo z jednego się wyleczyliśmy a tu znów :(
neravia - 19-05-2012, 11:40

biedna Czesiulka :( zdrówka ;*
Chelsea - 19-05-2012, 11:41

no cóż co mnie nie zabije to mnie wzmocni ;D teraz leczenie całej rodziny
kolorowooka - 19-05-2012, 12:31

Ach Czesia, Czesia co za paskudztwo zlapalas :(
Karoola - 20-05-2012, 01:46

Chelsea, zdrówka, dla caałej rodzinki ;*
Chelsea - 20-05-2012, 09:45

dziś druga dawka Drontal plus jutro ostatnia mam nadzieje że wypędzimy to paskudztwo z Czesi ;D
Karoola - 20-05-2012, 17:36

Chelsea, to dobrze :haha: I po sprawie? Czy coś jeszcze będziecie jej podawać?
Chelsea - 20-05-2012, 18:05

Karoola, dostała 3 tabletki drontal plus wet powiedział że powinno się wytępić mam jej jeszcze podać jutro i koniec dostała jeszcze tabletki na zahamowanie krwawienia ale po 1 tabletce krew już nie leciała z odbytu :)
Lambda - 21-07-2012, 06:45

Witam,
Wczoraj dopadła Kajke biegunka, dostawała dużo wody i miała apetyt jak zawsze, w nocy podłoga "pływała".. Kiedy wyszłam z nią na nasze podwórko ok. godziny temu zauważyłam że po kupce wyleciała też krew.. Niestety narzeczony jest w pracy więc jestem zmuszona czekać na autobus - 7.40 jedziemy do weta i piszę tu, byście bardzo trzymali kciuki! Strasznie się boje.. Jest z nami zaledwie parę dni a ja ją już pokochałam i nie wyobrażam sobie, że mogłoby być coś nie tak.. :confused: Po prostu chcę mi się płakać..

mibec - 21-07-2012, 08:02

Lambda, nie panikuj - musi byc ok, bo szybciutko zabierasz mala do weta ;*
Daj znac po wizycie :)

Chelsea - 21-07-2012, 08:11

Lambda, trzymamy kciuki :) trzeba było zebrać kupkę i zawieźć do weta
Lambda - 21-07-2012, 13:01

Witam,
jesteśmy już po.
Doktor przebadał, pooglądał, posprawdzał - mówi, że taka ilość krwi przy tak ostrej biegunce to norma i, że powodów może być wiele, ale jako, że jest u nas pare dni dopiero może to być nawet stres związany z odstawieniem od matki i rodzeństwa.
Dostała zastrzyki, przez 5 dni mamy podawać 2x po pół tabletki antybiotyku i w poniedziałek zjawić się na kolejne zastrzyki.. (jeśli nie przejdzie dziś do wieczora, na zastrzyki i dodatkowe badania mamy zjawić się jutro). Apetyt miała i ma, więc ma jeść jak dotychczas.
Teraz bidulka śpi po męczącej nocy..

Chelsea - 21-07-2012, 13:08

Lambda, ja podawałam też len mielony robiłam taki kisiel z niego mamy dokładnie taki http://lekizapteki.wordpr...-przygotowania/ dużo zdrówka dla małej ;*
leniek644 - 20-11-2013, 20:31

Witam,
my tez mamy problem z rzadka kupa z krwia. Fado ma ponad 3 lata i od malego ma problemz rzadkimi kupami. Je tylko jedzenie gotowane bo sucha karma jeszcze bardziej podrazniala mu jelita. Zdarza sie ze w miesiacu robi ładna kupke a raz sie zdarza ze w jednym miesiacu zrobi 5 razy z krwia. Oczywiscie bylam u wterynarza ponoc najlepszego w moim miescie ale powiedzial tylko tyle ze musial zjesc cos co nie nadaje sie do jedzenia i to mu podraznilo jelita. No moze to i prawda ale staram sie go pilnowac i nie zdarza sie zeby polykal kamienie lub patyki. Nie mam pojecia co z nim robic :(

Chelsea - 21-11-2013, 08:40

leniek644, ja bym zrobiła przede wszystkim badania kału
leniek644 - 21-11-2013, 09:17

robiliśmy, ale nie ma zadnych bakterii. wiem, że czasem mogą nie wyjść wiec mam zamiar powtorzyc badanie
Chelsea - 21-11-2013, 09:24

leniek644, Czesia jak robiła kupę ze śluzem i z krwią zrobiliśmy badania kału i wyszła gardioza
klaraklara - 24-12-2013, 11:27

hej!
moj maly 9 tyg. szczeniak tez dzis zaczal robic kupki z krwia. prawdopodobnie przez zmiane karmy. bylismy dzis z tym u weta, ona przepisala nam mnostwo anytybiotkow, pies dostal dwa zastrzyki, jakas paste i cos jeszcze. sama nie wiem czy taka ilosc lekow to dobre rozwiazanie dla szczeniaka. co o tym myslicie?

mibec - 24-12-2013, 11:32

klaraklara, a dlaczego takiemu malenstwu zmienialas karme, zamiast zostac przy tym co karmil hodowca?

klaraklara napisał/a:
pies dostal dwa zastrzyki, jakas paste i cos jeszcze. sama nie wiem czy taka ilosc lekow to dobre rozwiazanie dla szczeniaka
mysle, ze wetka wie co robi i powinniscie jej zaufac.
Zastrzyki i tabletki to pewnie antybiotyk, a pasta to probiotyk.

Cos wetka mowila nt karmienia w ciagu najblizszych kilku dni?
Jaka karma karmisz psiaka?

klaraklara - 24-12-2013, 11:48

po zabraniu jej od hodowcy dostawala hillsa, ale biegunka nie przechodzila przez tydzien. poszlismy z tym do wet, zapytac sie co zrobic w takiej sytuacji. ona poradzila nam natychmiast zmienic karme bo najwidoczniej psiak nie trawi hillsa. powiedziala, ze ni musimy jej zmieniac stopniowo tylko od razu dac jej nowa. kupilismy jej royala. no i dwa dni po zmianie karmy krew w kupie. dzis powiedziala ze mamy ja trzymac na glodowce do wieczora a rano dac jej royala. pozniej powiedziala, ze jezeli chcemy mozemy dawac jej na razie zamiast royala kleik ryzowy. ogolnie mala pepa zachowuje sie tak jak przystalo na szczeniaka, gryzie, biega. ma dobry nastroj. dlatego poprostu zastanawiam sie czy te wszystki leki to koniecznosc i nie wystarczyłaby glodowka i jedzonko ktore sama jej zrobie.
Rinuś - 24-12-2013, 11:51

A czy jesteś pewna, że to na pewno od karmy? Dziwne, że u hodowcy pies nie miał biegunki a u Was dostał od karmy? A dzwoniłaś do hodowcy? Skąd jest psiak?

[ Dodano: 24-12-2013, 11:57 ]
Zerknęłam sobie na Twój drugi post w innym dZiale odnośnie ogonka...pies chyba nie jest z prawdziwej hodowli ZKwP bo dziwne, żeby pies z dobrej hodowli miał od razu dwa problemy...? Co jadł u hodowcy?

klaraklara - 24-12-2013, 11:57

przypuszczam tak. przypuszczam, ze moze miec podraznione jelito. a, oczywiscie wazne jest rowniez to, ze my zachowalismy sie nieodpowiedzialnie i tez zmienilismy mu karme na hillsa nie stopniowo a prawie od razu. wiec w ciagu tych 3/4 tyg zaliczyl 3 zmiany karmy i pewnie zjadl cos na podworku co nam umknelo. pytalam sie weterynarza czy moze byc inna przyczyna tej krwi, powiedziala, ze nie sadzi.
tenshii - 24-12-2013, 11:58

klaraklara napisał/a:
czy moze byc inna przyczyna tej krwi, powiedziala, ze nie sadzi.

oczywiście, że może - robaki, choroba
kiedy była odrobaczana?
skąd jest piesek?

klaraklara - 24-12-2013, 12:04

a, jezeli chodzi o ogon. wet u ktorego bylismy teraz(generalnie mieszkam w poznaniu) kazal nam ja pudrowac czyms na pchly, chyba insektin? nazywa sie to cos, i sprzedal nam jakis szampon. tutaj dowiedzielismy sie, ze ten strup prawdopodobnie powstal od tego pudru i szamponu, bo zrobil sie lupiez i strupy. jestem naprawde w szoku, ze dwoch weterynarzy ma zupelnie inne zdania na temat tego jak powinno sie postepowac z malym psem. ten z poznania uwazal ze nie mozna mu podawac niczego innego niz puder bo jest za maly. teraz dowiadujemy sie, ze to nieprawda i ze puder 'moge sypac na drób jezeli taki posiadam

pepa jest z pseudo w gąsowicach? tak sie chyba nazywa ta miejscowosc. oczywiscie czytalismy o tym miejscu wiele zlych rzeczy ale dopiero po kupnie jej. a pies byl odrobaczony w zeszlym tygodniu. nie mial jeszcze drugiej szczepionki bo wet w poznaniu polecil nam poczekac az ja odrobaczymy i przyjsc po nowym roku./

Rinuś - 24-12-2013, 12:09

A czemu zmienialiście mu karmę, a nie był karmiony dalej tym co jadł wcześniej? pytałam skąd jest psiak , bo krew w kale może być oznaką parwowirozy, ale jeśli szczeniak jest aktywny i nie ma gorączki to mam nadzieję, że to nie to.

[ Dodano: 24-12-2013, 12:12 ]
klaraklara napisał/a:
pepa jest z pseudo w gąsowicach?

aha...no to niech wet dokładnie szczeniaka zbada bo skoro jest z pseudo to wszystko co masz w książeczce może być jedną wielką ŚCIEMĄ , łącznie ze szczepieniami na wirusowe choroby!
Więc to może być jak najbardziej parwo, obserwujcie szczeniaka....ostatnio sporo psów "odjechało" po przyjeździe do nowej rodzinki, bo zmiana warunków zamieszkania u szczeniaka bardzo sprzyja rozwojowi parwo i innych chorób, bo ze stresu słabnie im odporność....

Szkoda, że nie dowiedzieliście się przed zakupem psiaka niczego o tym miejscu...bo teraz być może będziecie musieli walczyć o życie psiaka.... :(

[ Dodano: 24-12-2013, 12:15 ]
pewnie chodzi o Gąsawę? Mój Brutus jest z Gąsawy... ja go wzięłam jak on miał rok bo facet po prostu go nie chciał, nie wiem czy jako rep się nie sprawdzał czy co...był zapchlony, zarobaczony, miał odleżyny i ubytki w sierści...

klaraklara - 24-12-2013, 23:57

wiec tak: wieczorem pepa dostala kleik ryzowy. zrobila zwarta kupke bez zadnej krwi. jutro zaczynamy kuracje antybiotykiem. uwazacie ze powinna dalej jest kleik czy podac jej jutro sucha karme? mam nadzieje, ze to tylko podraznienie jelit. ogolnie ma wiecej energii niz moglabym sie spodziewac, szczegolnie po calym dniu nic niejedzenia.
kamil8406 - 25-12-2013, 00:32

Czesc klara ja u swojej suni mialem np problem z zapaleniem pecherza i podczas podawania antybiotyku wet kazal dawac karme weterynaryjną tobie tez pewnie to zaleci. Narazie zostan na kleiku. Ja tez podawalem kleik z kawalkami kurczaka dopóki nie kupiłem karmy weterynaryjnej. Zobacz to karme jest wlasnie dla piesków z zaburzeniami żołądkowo - jelitowymi. http://www.zooplus.pl/sho...iet/psy/306871. Zdrówka życze Pepie.
I jeszcze jedno ja swojej małej odkąd jest u mnie namaczam karme w fotowanej letniej wodzie wtedy wolniej je i przez to jest mniiejsze ryzyka skrętu zołądka itp. moze tez spróbuj namaczac karme bedzie mniej podrazniala uklad trawienny

leniek644 - 13-02-2014, 11:16

Ratujcie :( zrobiliśmy kilkukrotnie badanie kału i wszystko wyszło ok. Przez jakis miesiac Fado robil normalna kupke a od dwoch tygodni znow sie zaczeło, dwa dni robi normalna a jeden dzien z krwia i taka jakby w jelicie i tak w kolo. Podajemy mu codziennie siemie lniane. Nie wiem co dalej z nim robic, nasz wet rozklada rece...
kamil8406 - 13-02-2014, 11:28

jakby cos utkwiło metalowego w jelicie to można by zrobić RTG, ewentualnie na USG można zobaczyć zator w jelicie i jak nie bedzie innego wyjścia to pozostaje operacja. Najlepiej nie czekać samo siemie nic raczej nie pomoże jak zrobi się martwica jelita i zakażenie to może być za późno na ratunek :(
leniek644 - 13-02-2014, 11:34

wątpie, że mu cos utkwiło metalowego bo by robił z krwia caly czas. A on ma juz tak od dobrych 2 lat. 2miesiace spokoj a potem znow sa 2 tygodnie, że robi dwa dni dobra kupe a jeden dzien z krwia. Potem mu przejdzie i za miesiac, 2 spowrotem. Czasem raz w miasiacu tylko zrobi z krwia i wiecej juz nie.
kamil8406 - 13-02-2014, 11:43

W taki razie jak to zdarza sie cyklicznie to można by pomyśleć o gastroskopii. Może mieć wrzody żołądka albo jelita i co pewien czas sie odzywają. Według mnie można by sprawdzić badania krwi czy nie ma Fado anemii.
leniek644 - 13-02-2014, 11:47

Sprobujemy z tym badaniem krwi. Co do wrzodów żołądka to też nie jestem pewna bo krew jest jasno czerwona, świeża wiec chyba z odbytu
kamil8406 - 13-02-2014, 12:01

Można też spróbować znależć klinikę weterynaryjną gdzie robią kolonoskopię. Wtedy całe jelito można obejrzeć. Zadzwoń do weta w twoim mieście może wykonuje kolonoskopie (jeśli krew jest jasna to raczej jelito).
leniek644 - 13-02-2014, 13:07

a czy badanie krwi tez na czczo jak u ludzi?
kamil8406 - 13-02-2014, 13:09

Ja swojej Ince robiłem zawsze rano na czczo
nikolajewna - 13-02-2014, 13:16

leniek644 napisał/a:
a czy badanie krwi tez na czczo jak u ludzi?

Zawsze na czczo, minimum 8h posiłku.

leniek644 - 13-02-2014, 13:17

Dziękuje za pomoc :) jutro rano pójdziemy na badanie
Ewelina - 13-02-2014, 14:20

leniek644, Tak myślę, może złapał jakąś bakterie?
leniek644 - 13-02-2014, 14:24

Ewelina, mam nadzieje ze sie czegos dowiemy u weta
kamil8406 - 13-02-2014, 14:44

leniek644, Pisałeś wcześniej że kał miał badany to bakterie raczej by w nim wyszły. Bardziej prawdopodobne są wrzody, polipy albo przyszło mi teraz do głowy że to mogą być zwykłe hemoroidy. Poczytaj to czy nie ma podobnych objawów http://spec.pl/dom-i-ogro...oroby-hemoroidy
Najpierw zacznij od badania krwi w tym OB wyjdzie czy ma jakies zakażenie.