| |
forum.labradory.org
|
 |
Zęby, skóra, oczy, sierść, pazury i uszy - Problemy ze skórą: wypadanie sierści, łojotok, łupież...
Bora - 21-08-2008, 11:44 Temat postu: Problemy ze skórą: wypadanie sierści, łojotok, łupież... Od dobrych 2 miesięcy próbuję wyleczyć skórę Bory.
Po wizycie u pani dermatolog dostałyśmy szampon i witaminy i cynk. Na rezultaty miałyśmy czekać minimum 40 dni. Ehh nio i niby coś jest lepiej tzn mniej sierści wypada, ale łupież jest nadal i jeśli nie wykąpię jej w tym szamponie raz 1 tygodniu to ma strasznie tłustą skórę.
Zaczęło się od wypadania sierści, potem pojawił się łupież, aż w końcu tłusta skóra.
Zmieniłam karmę z RC na eukanubę-zjadła już 2 worek i poprawy nie ma wiec teraz przechodzimy na inną.
Bora drapie się po pysku i trzepie uszami jak wstaje z legowiska, albo śpi i przebudza się, żeby podrapać się po brodzie.
Wetka zaglądała do ucha mówi, że na razie nic tam się szczególnego nie dzieje, drobna, ciemna tłusta wydzielina i że mamy obserwować.
I teraz sie zaczęłam zastanawiać czy ona czasem nie ma alergii kontaktowej. Może na to nowe fioletowe legowisko? Zawsze spała na takim starym, niebieskim z IKEA i na kocu polarowym, ale wyrosła i dostała to duże fioletowe.
Dziś schowałam to fioletowe legowisko do wora i dałam na balkon. Znowu położyłam to za małe, niebieskie z IKEA, kto wie może to jest to?
Słuchajcie, czy znacie może jakieś legowiska wykonane z bawełny lub wełny? Coś co nie bedzie uczulało?
Wszystkie kocyki ma powleczone poszewkami bawełnianymi. Może powinnam wszystko wyprać w proszku dla alergików a nie w takim zwykłym ?
Chyba bedzie trzeba jechać znowu do weta.
Ryniu - 21-08-2008, 12:55
Bora, dostałem taki cennik od swojej wetki:
"Badania w laboratorium zwierzęcym na alergeny pokarmowe kosztuje240zł (badanie, pobranie materiału, wysyłka), wziewne duży panel 265zł (jw), mały panel 185zł.
W ludzkim panele mięsne, zbożowe,wziewne itp (każdy ma 4 alergeny) - 40zł każdy."
Badania oczywiście tam gdzie wszyscy robią w Niemczech. Pomyśl o tym, po co skakać z karmy na karmę.
My jesteśmy zadowoleni, teraz nie wiem co to Enzowe uszka, niedługo zapomnę gdzie ma
Hawana - 21-08-2008, 15:05
Ryniu, rozumię z treści, że robiłeś testy alergiczne Enzo, tak?
Hana jest alergiczką, niezdiagnozowaną, wystarczyła mniana karmy na weterynaryjną (Royal Hypoalergenic, Support Skin).
Chciałam robić testy, ale lekarze mnie odwiedli, że nie są dokładne, ciężko jest psa zdiagnozować a koszty sa spore.
Lekarka powiedziała, że najczęstszy psi alergen pokarmowy to białka albo drób.
Nam sie udało z karmą, to wystarczyło, ale ciekawa jestem jak wygląda sprawa testów?
Ryniu - 21-08-2008, 15:51
Tyle, że jak policzyłem ile wydaje na wizyty, lekarstwa na uszy i drapanie to koszt testów wydał się śmieszny. No i zdrowie psa najważniejsze. Mnie moja pani weterynarz powiedziała, że mnie zna to i poleca, bo wie, że liczę się z jej opinią. A tak, to ona nikomu nie radzi, bo wie że ludzie i tak nie zrobią, bo kto to widział tyle kasy na psa wydawać i jeszcze badania nie muszą być pewne.
Gdyby mi wyniki nic nie pokazały to dalej bym walczył jak głupi z wiatrakami. A że wiem czego konkretnie nie może jeść a co może, więc mam święty spokój. Okazało się że alergen Enzo jest prawie wszędzie na póleczkach w sklepach zoo Teraz wystwarczy tylko wybrać lub poprosić o taki towar który jest dla niego bezpieczny. Sam się przekonałem, że głupie 1-2 ciasteczka go uczulały mimo, że karmę jadł już prawidłową, a przysmaków i gryzaków, które nie maja podanego składu w ogóle nie kupuję.
Akurat karmę podajemy taką która nie zawiera alergenu, więc nie było potrzeby jej zmiany a jest ona całkiem przeciętna: ARDEN GRANGE Adult Chicken & Rice i w każdej chwili mogę zmienić na inną. Oczywiście jest to sprawa indywidualna i każdy zrobi tak jak uważa. To samo tyczy wetów, mają często tak skrajne opinie, że mi psa 3 różnych wetów leczyło na staw ramieniowy, a po 1,5 roku i wielokrotnych prześwietleniach chory okazał sie łokciowy, co stwierdzono w prosty sposób poprzez dotyk.
Bora - 21-08-2008, 21:36
Ryniu, tutaj nie chodzi o pieniądze, bo sam wiesz ile kosztowały mnie operacje i rehabilitacja Bory. Dziękuję Ci, że powiedziałeś mi o tych testach. Teraz wiem z czym iśc do weta. Bora musi być jakoś specjalnie przygotowana?
Umówiłam się z dermatologiem (innym niż poprzedni) na wizytę, ale dopiero w przyszłym tygodniu, bo podobno bardzo "wzięty". Zobaczymy.
Poza tym Bora ma strasznie wrażliwy żołądek, cokolwiek zje innego już ma sensację - kto wie czy to też nie jest jakaś forma alergii.
Ryniu - 21-08-2008, 21:55
Nie potrzeba żadnego przygotowania. Należy właśnie przed tym karmić wszystkim tym co normalnie dostaje, znaczy karma, smakołyki, warzywa itp. To jest zwykłe pobranie krwi. Nie wolno stosować specjalnej diety przed badaniem, wręcz przeciwnie dać takie produkty które nawet podejrzewamy. Wynik dostałem gdzieś po tygodniu.
Ja wiem że nie chodzi o kasę, tylko tak ogólnie napisałem, bo niektórzy uważają że to drogo a jednocześnie tracą o wiele więcej na leczenie.
Co do dermatologa, to jeśli stan jest rzeczywiście zły i nie mogą dać rady polecam dr. Kouru Dembele 604 11 66 27, SGGW - (22) 59 361 31 oczywiście W-wa. Jest to chyba jeden z najlepszych dermatologów w Polsce. Mi Enzika wyleczył skutecznie i to z pomocą komórki i maila z fotkami Enzo w kilkanaście dni, a też miałem urwanie głowy przez parę miesięcy.
Bora - 21-08-2008, 23:21
Ryniu, dzięki. W takim razie podam jej ciacha, które wydają mi się, że jej szkodzą.
Tragicznie nie jest. Zobaczymy co powie dr Orłowski, idziemy do niego pierwszy raz.
Zgadza się, więcej pieniędzy wydam na dopasowanie karmy nie wiedząc tak na serio co uczula. Moze akurat kurczak, a większość karm jest na kurczaku.
judi20 - 04-04-2009, 06:57
Witam moja Roxi też ma lekki łupież dostała go z 4 dni temu i sierść zrobiła jej się matowa na początku myślałam, że to jakieś drobinki z dworu lub z podłogi.Myślę, że jak zmienie karmę na lepszą to będzie dobrze.Chciałabym się jeszcze zapytać jak psu przygotowywać i podawać siemnie lniane i czy nie powoduje ono rozwolnienia?
wamilka - 04-04-2009, 11:34
siemię lniane możesz, zmielić i podawać 3-4 razy w tygodniu, albo jeszcze dodatkowo zalać wrzątkiem - zrobi się taki glut, dla małego bąbla wystarczy łyżeczka, nie będzie problemów z rozwolnieniem.
U Zoltana, łupież i drapanie zawsze występuje po przebiałkowaniu jak przesadzę z ilością mięsa czasem. Myślę, że zbyt duża ilość białka to najczęstszy powód sypania/łupieżu i drapania (o ile pies rzeczywiście nie jest uczulony albo nie wykąpał się w jakimś podejrzanym akwenie i nie ma zakażeń grzybem np.).
supergirl - 04-04-2009, 12:33
U nas na łupież pomaga olej lub oliwa z oliwek Dodaję 1-2 łyżki do jedzenia i jest ok
| judi20 napisał/a: | | Myślę, że jak zmienie karmę na lepszą to będzie dobrze. | a jaką teraz macie karmę?
judi20 - 04-04-2009, 16:18
Teraz mamy Pedigree Junior ale zmieniamy na Purinę Dog Chow Junior
zaradna - 06-04-2009, 23:18
judi20, Elmo dostaje tą karme Purinę Dog Chow Junior i u nas problemów z sierścią niema.
TYlko zauważyłam, że jak pare razy kupiłam z kurczakiem to bardziej się drapał, a jak kupowałam z jagnięciną to drapanie mijało.
judi20 - 08-04-2009, 10:05
Ja właśnie mam z kurczakiem ponieważ Roxi była przyzwyczajona do karmy o smaku kurczaka.Na razie jest dobrze no i zaczełam jej podawać siemnie lniane i już widać poprawę
[ Dodano: Pią 10 Kwi, 2009 ]
Nie wiem czy to możliwe ale od paru dni daję Roxi siemię lniane do obiadku a już zauważyłam dużą poprawę w wyglądzie sierści
Łupież prawie zniknął no i przeszliśmy na Purine Dog Chow dla Juniorów
Mała wcina aż miło
ENQA - 08-02-2010, 23:05
Witam jest trochę przyczyn drapania więc nie bardzo wiedziałam gdzie napisać - mam nadzieję, że tutaj będzie ok
Mam takie pytanie jeżeli nasz labek się drapie jakie działania powinien podjąć weterynarz, jakie badania przeprowadzić? Oczywiście wykluczając pchełki.
Atos drapał się w tamtym roku zimą - kilku wetów stwierdziło alergię pokarmową, zmiany karm nie bardzo pomogły. Badania krwi, mykologia i bakteriologia - nic. Dr Popiel robił zeskrobinę i też nic. Nie bardzo wiem czy powinnam łączyć te dwie sprawy, bo w okresie wiosna- lato przestał się drapać. Teraz od grudnia drapie się jeszcze bardziej, gdy się go głaska łapka sama zaczyna chodzić - no kurcze drapie się cały dzień - przestaje jak jedziemy autem i je, a tak to nawet w nocy się budzi. Nawet łasi się jak kot - ociera się o nogi. Dodatkowo pod koniec grudnia ja zaczęłam mięć jakąś wysypkę na twarzy. Wczoraj pozwoliłam mu znów spać koło mnie - rano jak wstałam to się przeraziłam na całej twarzy mam swędząca wysypkę jak kaszka Atos je teraz karmę henne pet food - basic. Strasznie leci mu sierść. W piątek byliśmy u weta - w sumie najpierw chcemy wykluczyć - pasożyty, bakterie itp. Dostał zastrzyk eliminujący nużyce i dostaje tabletki - ketakonazol - na grzyby i bakterie. Dzisiaj została pobrana krew i włos - w środę powinny być wyniki.
Wet chce też zlecił badanie krwi - sprawdzenie tarczycy. Czy jeszcze jakieś badania powinniśmy zrobić? Po przeczytaniu kilku tematów na forum - zastanawiam się czy to nie alergia na roztocza - zimą się je chyba bardziej odczuwa Pomieszczenia wietrzę bardzo regularnie i praktycznie cały czas po kolei w każdym pokoju włączam nawilżacz i oczyszczacz powietrza. Ogólnie już nie mam siły patrzeć jak Atosik się męczy - nie widać strasznych uszkodzeń sierści ale coś tam jest (na końcu załączę zdjęcie). Zapomniałam dodać, że oprócz drapania się jeszcze się "iska" zębami - ogólnie nie ma jednego miejsca - drapie się i iska po całym ciele. Uszy i oczka wyglądają ok. Zastanawiam się nad tymi testami krwi pod kątem alergii, o których pisał Ryniu, możecie napisać coś więcej o tym, może robił je Ktoś z Wrocławia?
Serdecznie pozdrawiamy i liczymy z Atoskiem na Waszą pomoc Kochani Forumowicze
gosia1974 - 12-02-2010, 14:44
Witam
Moja sunia miała łupież i prawdopodobnie jest uczulona na karmę z kurczaka, strasznie się drapała. Kupiłam jej BAYER VetriDerm Sensiwet spray do skóry wrażliwej i jestem zadowolona. Jest to fajny środek, pięknie pachnie, sierść jest miękka i świecąca. Stosuję go raz w miesiącu dla odświeżenia sierści. Przedstawiam Tobie poniżej dokładny skład i zastosowanie.
BAYER VetriDerm Sensiwet spray do skóry wrażliwej 250ml
Skład:
Preparat zawiera koloidalną skrobię owsianą, pantenol, kwas mlekowy, mocznik, glicerynę, alantoinę, wyciąg z aloesu, wyciąg z rumianku.
Właściwości:
Preparat zawiera szereg substancji o silnym działaniu nawilżającym i zmiękczającym oraz o działaniu łagodnie odkażającym. Wywiera efekt bezpośrednio po podaniu skutecznie łagodząc świąd i podrażnienia. Zwiększa elastyczność skóry i zapobiega ryzyku nadmiernego jej przesuszania. Znajdująca się w preparacie alantoina działa keratolitycznie i regenerująco wzmagając proces samooczyszczania się skóry przez złuszczanie martwych tkanek. Pantenol przyśpiesza regenerację i wspomaga gojenie uszkodzeń. Zawarte w preparacie składniki odnawiają ochronną warstwę białkowo-lipidową naskórka i okrywy włosowej.
Wskazania:
Preparat przeznaczony jest do pielęgnacji skóry wrażliwej na podrażnienie i przesuszenie.
Sposób stosowania:
Po umyciu zwierzęcia szamponem i dokładnym spłukaniu wodą należy spryskać preparatem całą powierzchnię jego ciała, zwłaszcza w miejscach, gdzie wystąpiło podrażnienie skóry. Preparat może też być stosowany do codziennej pielęgnacji bez uprzedniego mycia szamponem.
Wstrząsnąć przed użyciem. Chronić oczy zwierzęcia.
Warunki przechowywania:
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Nie wystawiać na bezpośrednie światło słoneczne.
Opakowanie:
Polietylenowa butelka o zawartości 250 ml.
ENQA - 17-03-2010, 19:56
gosia1974, dziękuję bardzo za pomoc stosowaliśmy ten środek, rzeczywiście sierść po nim była śliczna. Tera niestety nic już nie kombinujemy, bo przez te wszystkie leki Atos dorobił się niewydolności wątroby, z którą teraz walczymy. Później już zdecydowaliśmy, że zrobimy testy alergiczne.
AnTrOpKa - 17-03-2010, 20:07
ENQA, czyli w zasadzie, nadal nie wiadomo skad te drapanie?
| ENQA napisał/a: | | dorobił się niewydolności wątroby |
Ojej Nieciekawie Pisz na bieżąco co z piesiem
Ewelina - 17-03-2010, 21:27
ENQA,Dostaliście jakieś zalecenia od weta. Dobra karma to podstawa
ENQA - 17-03-2010, 21:36
Ewelina, teraz jesteśmy na royal hepatic i niestety nic innego, w niedzielę kończymy brać tabletki i 26 w piątek ponowne badanie krwi - mam nadzieje, że z wątrobą będzie oki, bo ostatnie badania nieciekawe alt ponad 120 i zawartość bilirubiny
Ewelina - 17-03-2010, 22:15
ENQA, Tka jak napisałam dobra karma jest podstawą przy takiej diagnozie :)Trzymam kciuki, aby wyniki się poprawiły
kiniusia1730 - 17-03-2010, 22:21
| ENQA napisał/a: | | Atos dorobił się niewydolności wątroby |
My niedawno walczyliśmy z niewydolnością wątroby u Daisy. Trwało to 1,5 miesiąca, jadła karmę Royal Hepatic (w sumie jeszcze ją wcina).
Sorry za OFFA
przemulson - 17-06-2014, 19:30 Temat postu: WYPADAJĄCA SIERŚĆ Z CEBULKAMI Witam,
Od jakiegoś tygodnia mojemu labowi strasznie wypada sierść. Wiem, że może linieć, ale jak zawsze linieje to z reguły wyczesuje mu podszerstek. Teraz wypada mu sierść. Na końcu włosa widać białe kropki więc wydaje mi się że to cebulki. Czesanie nic nie daje. Jakbym go cały czas czesał to pies chyba by wyłysiał. Tak dużo sierści w domu jeszcze nie było. Przejeżdżając po psie ręką można zebrać całą garść sierści - dosłownie
Wet zapisał szampon dla wrażliwej skóry (w tym na łupież bo też ma). Na razie nic nie pomogło. Dodatkowo od 3 miesięcy podaję olej z łososia na poprawę kondycji. Z uwagi że pies ma alergię na kurczaka to karę też je tylko z łososiem. Innych smakołykow niestety nie może dostawać.
kamil8406 - 17-06-2014, 20:19
przemulson, może to problem z hormonami zrób podstawowe badania Santosowi morfologie, TSH, mocz.
nathaliena - 17-06-2014, 20:57
przemulson, mój pies też tak teraz intensywnie linieje, podszerstek i włos. Też mamy olej z łososia i karmę dla alergików. Mój Bari badania robione ma co miesiąc i nie widać nic, co mogłoby być tego powodem. U nas być może to wpływ któregoś z leków... Mam nadzieję, że niedługo przejdzie.
Siekiera - 09-07-2014, 00:37
Proszę was pomóżcie bo już jestem bez silny moj Blade poporstu linieje na potęge osttanio go czesałem godzinee i juz sie bałem ze zaraz mu wszyytko wyczesze dodam ze zauważyłem że sierść jest tłusta :(:( Karmie go brit care z jagniecina na juniora moze karm,e zmienic?
dawałem mu jakieś krople z zoologicznego na śieręsć nic nie dały prosze was bardzo o Pomoc
przemulson - 01-08-2014, 15:54
| kamil8406 napisał/a: | | może to problem z hormonami zrób podstawowe badania Santosowi morfologie, TSH, mocz. |
weterynarz zalecił kastracje. Mówił, że problemy ze skórą tj. całoroczny łupież i linienie może być spowodowane stresem lub ciągłym podnieceniem psa (sądze że może być w tym trochę racji bo pies nie potrafi wysiedzieć 5 sek w miejscu nawet po dłuugim spacerze i zabawie. Ciągle jest czujny i musi mieć wszystko na oku). wet twierdzi ze kastracja wyciszy psa i problemy skórne, które mogę nie być związane z alergią powinny ustąpić.
zuzia - 04-08-2014, 11:40
przemulson, kastracja na pewno nie zaszkodzi
kamil8406 - 04-08-2014, 12:22
przemulson, ja bym zaczął od sprawdzenia tarczycy czy nie ma nadczynności. Kastracja na pewno nie zaszkodzi a na nadmierne podniecenie i stres może pomóc.
przemulson - 04-08-2014, 13:09
| kamil8406 napisał/a: | | ja bym zaczął od sprawdzenia tarczycy czy nie ma nadczynności. Kastracja na pewno nie zaszkodzi a na nadmierne podniecenie i stres może pomóc. |
Z tarczycą OK. Badanie krwi pod tym kątem było robione. Szkoda pozbawiać psa jego klejnotów jeżeli okaże się że jego ciągłe pobudzenie i łupież z tym związany nie są od tego...
Weronika_S - 04-08-2014, 13:22
przemulson, jak tak bardzo jesteś przywiązany do jajek swojego psa to może spróbuj na początek kastracji na pół roku, wszczepia się implant Suprelorin i zobaczysz czy to cokolwiek pomoże na problemy Twojego psa. Nie ma skutków ubocznych, jest odwracalna. Jeśli będziesz zadowolony z efektów to wtedy możecie zrobić zabieg, jeśli nie, będziesz szukał dalej. Myślę, że powinien się wyciszyć, a czy pomoże to też na skórę, to trudno przewidzieć...
kamil8406 - 04-08-2014, 15:53
przemulson, a Santos miał testy uczuleniowe roztocza, pyłki itp jak nie to może w tym jest przyczyna kłopotów z sierscią?
Weronika_S - 04-08-2014, 16:20
Alergia raczej objawia się drapaniem i wygryzaniem...ale tak mi przyszło do głowy, czy Santos miał robioną morfologię i biochemię? Może to niedobór czegoś powoduje takie problemy z wypadaniem sierści, zwykle też pożywienie ma wpływ na kondycję sierści...
kamil8406 - 04-08-2014, 17:52
| przemulson napisał/a: |
kamil8406 napisał/a:
ja bym zaczął od sprawdzenia tarczycy czy nie ma nadczynności. Kastracja na pewno nie zaszkodzi a na nadmierne podniecenie i stres może pomóc.
Z tarczycą OK. Badanie krwi pod tym kątem było robione |
Jak miał sprawdzane TSH o i morfologia musiała byc sprawdzana
Weronika_S - 04-08-2014, 21:33
Panel tarczycowy to co innego niż morfologia, przy panelu tarczycowym bada się ft3, ft4, cholesterol, t4 i TSH, a morfologia to morfologia. Można badać( i pewnie powinno) łącznie, ale niektórzy weci zlecają tylko panel tarczycowy. Ja swojemu psu robiłam trzy razy panel tarczycowy by mieć pewność wyniku i tylko za pierwszym razem zrobiliśmy jeszcze morfologię i biochemię, później już samą tarczycę.
Niteczka95 - 18-08-2014, 22:33 Temat postu: Gubienie tony sierści i wypryski - uczulenie/alergia? Moja Jenny jakiś czas temu miała problem skórny, dostawała zastrzyki, po których nic nie przechodziło, potem dostała jeden mocniejszy i problem znikł, wszystko było dobrze, do tego jeszcze zmiana karmy na Bosch Adult Maxi z rybą i ziemniakiem.
Od kilku dni Jenny gubi tyle sierści, że horror, wiem że to jest pies który zostawia kłaki, ale normalnie gdy się przejedzie ręką do jej grzebiecie w dłoni zostają garście sierści, nawet o ile się nie mylę z cebulkami, ale nie zawsze
Jakieś 3-4 dni temu czesałem sunie i zaczęła piszczeć, więc przestałem (tam taką szczotkę ) i sprawdziłem co się dzieje, a na grzbiecie w okolicach zadka są takie duże, czerwone, rozdrapane już przez szczotkę krostki tzw. "diody".
Chciałem zrobić zdjęcie, ale zbytnio tego nie widać, teraz już się goi i są strupy, jutro jadę z nią do weterynarza, ale krostek już raczej nie zobaczy , bo już zanikają.
Myślałem już, żeby spróbować może zacząć gotować posiłki suni, zamiast podawać jej suchą karmę, ale zobaczymy co weterynarz powie, ewentualnie może doradzi jaką karmę jej podawać.
kamil8406 - 19-08-2014, 11:57
Zmien karme u mnie z boschem tez byl problem raz kupilem i juz nigdy wiecej.
bietka1 - 19-08-2014, 22:27
Niteczka95, sprawdź skład boscha, to że karma nazywa się "z rybą i ziemniakiem", nie oznacza, że nie ma innego mięsa (np.kurczaka)...
Ja też walczę z kiepską sierścią moich futer. Dwa worki Brita Care z jagnięciną + olej z łososia i dalej zero poprawy. Dzisiaj przyjechała Purina Pro Plan z łososiem, może to uspokoi ich skórę.
Niteczka95 - 20-08-2014, 21:33
Dzisiaj byliśmy u weterynarza, bo wczoraj nam nie pasowało, wypryski-krostki zniknęły na naszą niekorzyść, bo doktor nie mógł ich zobaczyć.
Stwierdził, że sierść naprawdę wyłazi garściami, gdy Jenny w gabinecie otarła się o moją mamę, jej spodnie z czarnych zrobiły się "biało-włochate" spytał się jaką je karmę i zobaczył w książeczce jakie leczenie było już wdrożone i pytał się czy już mieliśmy taki śmierdzący płyn do kąpania (który już mieliśmy i nie dał on żadnych efektów, a nawet odwrotny! )
Teraz dostaliśmy zastrzyki Betamox i Dexaject, w tym dwa po zaaplikowania w domu.
Dodatkowo dostaliśmy kapsułki Gammolen (za darmo, bo była to końcówka tabletek, którą możemy przetestować) i kilka takich innych również na sierść, zapomniałem jak one się nazywają zapach taki pół-rybny, pół-karmowy Dodaję zdjęcie tych tabletek poniżej.
Poza tym zdecydowałem zmieniam sposób żywienia i rano będzie dostawała karmę, a popołudniu ryż z mięsem i warzywami
[ Dodano: 24-11-2014, 16:38 ]
Dziś byłem u weterynarza, bo Jenny znów ciągle się drapie, zmieniłem karmę na Acana Lamb&Apple, ale Jenny wydrapała sobie grzbiet [w okolicach łopatek], aż do skóry, bardzo mnie to martwi.
Weterynarz, a nawet dwóch ją obejrzało i stwierdzili pojedyncze pchle odchody na skórze co bardzo mnie zszokowało, bo była zabezpieczona kroplami, poza tym na końcu października była na kąpieli w salonie i groomerka powiedziałaby mi gdyby była zapchlona!...
Dziwi mnie tylko, że teraz ok, może ma jakiś cudem pchły, ale gdy jadła wcześniejsze karmy na bazie lub w przeważającej formie z kurczakiem to drapała się i sierść wypadała [o ile na to pomógł Gammolen, to na to pierwsze niewiele się zdało ]
No więc nie rozumiem
Dziś Pan Doktor powiedział, żeby na razie więcej nie kombinować z karmami, przepisał szampon Hexoderm, w którym wykąpie ją dziś, jutro zaaplikuję jej Fiprex i po 2 dni - do wchłonięcia znów powtórka kąpieli.
Po tygodniu mamy się znów skonsultować z weterynarzem, jeśli po tej kąpieli nic się nie zmieni, to będziemy robić dokładniejsze badania pod względem alergii...
Chociaż jak jadła karmy j/w a ostatnio jadła też jeden posiłek gotowany w tym czasami kurczaka to było ciekawie... , więc teraz nie rozumiem skąd te pchły/pchle odchody?
To chyba tak nic nie zmieni.
markis80 - 06-03-2015, 18:03 Temat postu: Łupież i matowa elektryzująca sierść :bad: Witam
Proszę pomóżcie, mój labek ma strasznie matową i elektryzującą się sierść. Łupież ma taki jakbym go mąka obsypał. Co do karmy to był na brit care junior z jagnięciną ale strasznie gazował i łupież, teraz jest na bosch junior max gazy zniknęły ale łupież jakby większy. Mimo że ma 7 miesięcy to kąpałem go tylko raz po tygodniu jak go przywiozłem do domu. Na skórze nie ma żadnych zaczerwień lub innych zmian skórnych po za łupieżem.
kamil8406 - 06-03-2015, 18:28
| markis80 napisał/a: | | był na brit care junior z jagnięciną ale strasznie gazował i łupież, teraz jest na bosch junior max |
markis80, zamieniłeś z lepszą karmę na gorszą . Prawdopodobnie Roki ma uczulenie na kurczaka. Możesz spróbować karmy z rybą najmniej zazwyczaj uczula. Moja Inuśka jest na Farmina cibau Fish & rice i ją mogę polecić u nas się sprawdziła. http://www.farmina.com/?q=pl/node/982
markis80 - 06-03-2015, 18:35
Ja się zastanawiam nad tą www.bonzoo.pl/farmina-cib...duplikat-1.html
Karmę zmieniłem na Bosch pod wpływem opini tu na forum i innych forach.
kamil8406 - 06-03-2015, 18:44
markis80, źle skopiowałeś linka ale jeśli chodzi o tą karmę http://www.farmina.com/?q...puppy-fish-rice to jest odpowiednik tej co ja kupuje tylko że dla szczeniaków .
Ewelina - 06-03-2015, 18:57
markis80, Moja również alergiczka bardzo dobrze zareagowała na PPP z łososiem wyniki idealne. Chociaż opinie co do tej karmy są różne. Sierść błyszcząca, kupy normalne do 3 razy dziennie. Dodam jeszcze że moja psina ma padaczkę i przyjmuję od 6 lat luminal. Ale z karmą jest tak może wyjść po ok 3 tygodniach czy jest nietolerancja czy też nie. Na początku trzeba przez pewien czas mieszać ze starą ale w waszym przypadku nie wiem czy od razu nie zmienić. Tylko radziłabym kupić na początek parę kg (chociaż nie jestem zwolenniczką kupowania na wagę) to w tym przypadku szkoda wydawać kasy skoro karma rybna też może uczulać. Musisz iść drogą prób i błędów niestety.
markis80 - 06-03-2015, 19:27
Jagniecina-łupież i gazy, kurczak-łupież to zostaje ryba chyba że tylko mu konkretne firmy karmy nie podeszły. Problem z tym że farminy nie da się kupić na wagę. Zastanawiam czy nie lepiej od razu zrobić testów alergicznych ?? Tylko z czego się dowiedziałem to testy alergiczne też nie dają pewności a wydanie 240-260 zł na tą chwilę to trochę dużo. Komunia syna i na 3 inne muszę iść
Ewelina - 06-03-2015, 19:42
| markis80 napisał/a: | | czy nie lepiej od razu zrobić testów alergicznych ?? | jeżeli masz na to kasę to oczywiście że tak Musisz próbować innego wyjścia nie ma, chyba każdy z nas przez to przechodził
kamil8406 - 06-03-2015, 19:46
markis80, w brit care też jest tłuszcz z kurczaka. Spróbuj farminy w niej jest tylko ryba i ryż. Jak i po niej będzie łupież i matowa sierść to znaczy że nie koniecznie musi to być od karmy.
tenshii - 06-03-2015, 20:14
| markis80 napisał/a: | | Problem z tym że farminy nie da się kupić na wagę. |
Kupowanie karmy na wagę jest ryzykowne, bo może być przeterminowana, albo oszukana, w sensie, że nie ta co trzeba.
Ponadto trzeba pamiętać, że ocenę wpływu na polepszenie zdrowia psa można wystawić po minimum 6 tygodniach jej jedzenia.
Jeśli po nowej karmie jest gorzej to wiadomo, że nie ta, ale jeśli przez tydzień, dwa czy trzy nic się nie zmienia na lepsze to o niczym nie świadczy.
AniaCz. - 06-03-2015, 21:08
| kamil8406 napisał/a: | | Spróbuj farminy w niej jest tylko ryba i ryż. Jak i po niej będzie łupież i matowa sierść to znaczy że nie koniecznie musi to być od karmy. |
Nie zgodzę się pies może byś oprócz kurczaka uczulony na ryż tak jak moja Negra. Na początku zmieniłam na karmę z rybą i ryżem i nie było żadnych efektów. Dopiero jak kupiłam karmę z rybą i ziemniakami to łupież i matowa sierść zniknęły i przestała wylizywać miejsca między opuszkami łap. Niestety w przypadku alergika dobranie odpowiedniej karmy wymaga czasami wytrwałości.
kamil8406 - 06-03-2015, 21:18
AniaCz., oczywiście masz rację głównie chodziło mi o białko (rybę), a co do węglowodanów to trzeba próbować jednemu psu pasuje ryż, drugiemu ziemniaki .
markis80 - 06-03-2015, 21:19
Dobrze wiem że uczulenie może być dosłownie na wszystko, jedynie nie jadł karmy z rybą. Teraz mi się przypomniało ze jak kiedyś dałem mu brązowy ryż z mięsem to później w odchodach było widać ziarna nie strawionego ryżu. To może ryż go uczula??
Nigdy nie byłem zwolennikiem kupowania karmy na wagę a wręcz jej przeciwnikiem. Dość ze nie wiem co i ile leży w tych pojemnikach. Podobno tylko z krajów Europy to w Polsce można kupować karmę dla psów na wagę.
kamil8406 - 06-03-2015, 21:37
| markis80 napisał/a: | | Teraz mi się przypomniało ze jak kiedyś dałem mu brązowy ryż z mięsem to później w odchodach było widać ziarna nie strawionego ryżu. |
Mogło być za "ciężkie" jedzenie dla młodego psa i słabo je strawił (przyswoił) lub mógł być niedogotowany ryż ( brązowy długo trzeba gotować żeby był miękki ) i dlatego słabo był strawiony .
aganica - 07-03-2015, 06:14
| kamil8406 napisał/a: | | mógł być niedogotowany ryż | Ja bym na to stawiała.. Mnie wet zawsze mówi że.. ryż gotujemy sypki /nie ten w torebkach/ przez 30 minut i zostawiamy w garnku pod przykryciem do wystygnięcia.. by się porządnie rozkleił.
Brązowego nigdy nie gotowałam.
bunia69 - 07-03-2015, 07:04
Ja gotuję moim na gotowanym mają się dobrze
i póki co nie przymierzam się do suchej karmy
bo jedna z moich panien to niejadek i niestety
nie chciała jeść suchej karmy,a gotowaną je
i sierść jest ok
markis80 - 08-03-2015, 21:03
Czy wołowina tez mocno uczula bo chce kupić Black Angus Junior bo młodemu smakuje a z tą Farmina to znowu loteria albo zje albo nie. Nad purina pro plan też się zastanawiam. Ja osiwieje z tym psem dość że nie jadek to jeszcze ten łupież.
kamil8406 - 09-03-2015, 01:08
| markis80 napisał/a: | | Czy wołowina tez mocno uczula bo chce kupić Black Angus Junior |
Czasem uczula zależy od psa.
markis80 - 09-03-2015, 22:22
Jutro przyjedzie do mnie Black Angus Junior już jestem ciekawy jak na nią zareaguje. Miałem ok 1.5 kg próbki i mu smakowało.
Asia - 28-09-2015, 11:09
Czy po spryskaniu szczeniaka preparatem przeciw kleszczom i pchlom bezposrednio na skore moze pojawic sie łupieź?
|
|