forum.labradory.org

NEWS - 11 psów zagryzło 57-letnią kobietę

supergirl - 22-08-2008, 20:04
Temat postu: 11 psów zagryzło 57-letnią kobietę
http://wiadomosci.gazeta....e.html?skad=rss
To straszne... Czy te psy to rasy agresywne?

Goha_lab - 22-08-2008, 20:08

supergirl napisał/a:
Czy te psy to rasy agresywne?

Dog de Bordeux to molos ale na pewno nie agresywny. A cane corso to rasa bojowa potrzebująca odpowiedniego ułożenia. Ludzie którzy nie potrafią sobie poradzić z takimi psami po prostu nie powinni ich kupować.

AnTrOpKa - 22-08-2008, 20:08

O boshe!! :-o :-o
supergirl napisał/a:

Tak.

Ale cóż... mało wiemy szczegółów i nie wiemy jak było naprawdę. 11 psów to chyba jakaś hodowla była... Ehhh.. :confused:
Znowu wyjdzie na to, że psy to mordercy i sa najgorsze...

AnTrOpKa - 22-08-2008, 20:10

Goha_lab napisał/a:
Dog de Bordeux to molos ale na pewno nie agresywny.

Jest na liście groźnych ras.

Cytat:
A lista rozszerzona:
· 1. amerykański staffordshire terrier
· 2. amerykański pit bull terrier
· 3. perro de presa mallorquin
· 4. buldog amerykański
· 5. bulterrier
· 6. bullmastiff
· 7. cane corso
· 8. dog argentyński
· 9. dog de Bordeaux
· 10. fila brasileiro
· 11. mastif
· 12. mastif angielski
· 13. mastif hiszpański
· 14. mastino napoletano
· 15. mastif pirenejski
· 16. mastif tybetanski
· 17. perro de presa canario
· 18. tosa inu
· 19. beauceron
· 20. bouvier des Flandres
· 21. czarny terier
· 22. doberman
· 23. dog niemiecki
· 24. owczarek niemiecki
· 25. rottweiler
· 26. sznaucer olbrzym
· 27. akbasz dog
· 28. anatolian karabash
· 29. moskiewski stróżujący
· 30. owczarek kaukaski
· 31. owczarek południoworosyjski
· 32. owczarek środkowoazjatycki
· 33. hovawart

Goha_lab - 22-08-2008, 20:11

AnTrOpKa napisał/a:
supergirl napisał/a:

Tak.

Nie ma ras agresywnych są tylko psy które potrzebują nieco innego wychowania ponieważ zostały stworzone do innych celów ;] Np. rottweiler nie był wyhodowany do głaskania tylko do pilnowania dobytku pana więc nie mógł witać się z każdym.

[ Dodano: Pią 22 Sie, 2008 ]
PS: Ta cała lista to jak dla mnie tandeta. Bernardyn jest psem o wiele "agresywniejszym" od wielu ras na tej liście a nie znalazł się na niej ;]

AnTrOpKa - 22-08-2008, 20:13

Goha_lab taaa.... no co Ty!
Bora - 22-08-2008, 20:41

Ta lista psów to psy potencjalnie agresywne i kropka. Taka jest prawda. Cane corso jest agresywnym psem, dog również.
AnTrOpKa - 22-08-2008, 20:59

Goha_lab napisał/a:
Np. rottweiler nie był wyhodowany do głaskania tylko do pilnowania dobytku pana więc nie mógł witać się z każdym.

Hmm... a rottweiler to chyba bydło ganiał, a nie domu bronił :P

Goha_lab - 22-08-2008, 21:22

AnTrOpKa napisał/a:
Goha_lab napisał/a:
Np. rottweiler nie był wyhodowany do głaskania tylko do pilnowania dobytku pana więc nie mógł witać się z każdym.

Hmm... a rottweiler to chyba bydło ganiał, a nie domu bronił :P

Nie. Rottweiler został wyhodowany w niemieckim mieście Rottweil. Potrzebny był hodowcom bydła którzy idąc na targ sprzedać bydło potrzebowali psa który będzie pilnował ich sakiewek gdyż na gościńcach roiło się od rabusiów. Sakiewkę ze złotem przyczepiano więc do obroży psa który szedł obok swego pana pilnując jego pieniędzy. Taki jest rys historyczny rottweilera. Nigdzie nie napisałam że rottek pilnował domu a psem zaganiającym na pewno nie był.

AnTrOpKa - 22-08-2008, 22:51

A no... prawie trafiłam! :P
iwonadp - 23-08-2008, 08:46

Goha_lab napisał/a:
Bernardyn jest psem o wiele "agresywniejszym" od wielu ras na tej liście a nie znalazł się na niej
a nie powinien być , tak jak owczarek niemiecki . To powinny być psy spokojne z silnym charakterem ale opanowane , a te owczarki które widzę ..... z wygladu super ale usposobienie totalnie niezrównoważone i to nie jest wina właściciela.
Bora - 23-08-2008, 09:32

iwonadp, co do owczarków... są neurotyczne, pobudliwe, szczekliwe i są tyranami pracy. Z tego co wiem zawsze takie były, nie należą do mojej ulubionej rasy.
Goha_lab - 23-08-2008, 12:34

Bora napisał/a:
iwonadp, co do owczarków... są neurotyczne, pobudliwe, szczekliwe i są tyranami pracy. Z tego co wiem zawsze takie były, nie należą do mojej ulubionej rasy.

Też tak uważam. Jedyne owczarki które uznaję i którego chciałabym w przyszłości mieć to border collie.

Bora - 23-08-2008, 12:42

Też psychole. Moim zdaniem w ogóle owczarki są zdeczko nieprzystosowane do życia w rodzinie i nadają się tylko do pracy. Nie znam "normalnego" owczarka, każdy ma coś nie tak pod kopułką :-P
labradorka - 23-08-2008, 12:46

Bora napisał/a:
Nie znam "normalnego" owczarka, każdy ma coś nie tak pod kopułką
bo sie stały zbyt popularne... I 'prawdziwych' owczarków z ich wspaniałymi cechami jest coraz mniej... :(
supergirl - 23-08-2008, 12:55

labradorka napisał/a:
I 'prawdziwych' owczarków z ich wspaniałymi cechami jest coraz mniej...
jest nawet o tym artykuł w "Moim psie"... to niestety tak, jak z pseudohodowlami, w których giną prawdziwe cechy danej rasy :<
Tsunami - 23-08-2008, 13:18

Ja z kolei nigdy w życiu nie spotkałam agresywnego doga niemieckiego ;]
Goha_lab - 23-08-2008, 13:18

Do życia w rodzinie się nadają ale na pewno nie nadają się do dzieci.

[ Dodano: Sob 23 Sie, 2008 ]
Tsunami napisał/a:

Bo jest zbyt drogi żeby mógł sobie na niego pozwolić ktoś kto się nie zna na psach i chce agresora

iwonadp - 23-08-2008, 17:14

Bora napisał/a:
Nie znam "normalnego" owczarka, każdy ma coś nie tak pod kopułką
znam jednego normalnego wychowanego pzrez osobę bardzo zrównoważoną.
Sama miałam kiedyś owczarka i był zupełnie inny niż to co teraz widuję.

gusia1972 - 23-08-2008, 19:29

Tsunami napisał/a:

bo dogi to słodkie olbrzymy są :) przesłodkie ;* moja siostra miała doga :) takie cielątko :)

inkapek - 24-08-2008, 11:07

To jest oficjalna lista ras agresywnych (nie wiem skad wy macie taką długaśną :lookdown: )
Wykaz ras psów uznawanych za agresywne obejmuje następujące rasy psów:

1) amerykański pit bull terrier;

2) pies z Majorki (Perro de Presa Mallorquin);

3) buldog amerykański;

4) dog argentyński;

5) pies kanaryjski (Perro de Presa Canario);

6) tosa inu

7) rottweiler;

8) akbash dog;

9) anatolian karabash;

10) moskiewski stróżujący;

11) owczarek kaukaski.

AniaCz. - 24-08-2008, 12:30

inkapek, ja rowniez nie spotkalam sie z lista przedstawiona wczesniej. Mozliwe, ze to plany na przyszlosc, ktore nie zostaly jeszcze zatwierdzone. Dla mnie oficjalna jest ta przedstawiona przez Ciebie.
Goha_lab - 24-08-2008, 14:37

I nie ma na niej ani Bordoga ani Cane Corso ;]
inkapek - 25-08-2008, 04:07

No tak puki dana rasa nie zaatakuje to nie jest agresywna. A jak raz się jej zdarzy to już ją bach do listy ras agresywnych.

Tą listę co podałam jest aktualna, o wprowadzeniu innych narazie nic nie słyszałam(no ale wszytsko może przed nami :confused:

AnTrOpKa - 25-08-2008, 11:29

Ja ta "moją" z neta wzięłam, nie wiem skąd taka długa. :P
Dżastin - 26-08-2008, 14:16

wiecie co to nie było podobno tak ze ona miała takie typowo rasowe psy, podobno miala bardzo duzo psów mieszanców, ja uwielbiam rase cane corso, dla mnie jest przepiekna, duzo o niej czytam i spotykam sie z ludzmi którzy maja te pieski, one są naprawde wspaniałe, tylko musza trafic na odpowiedniego własciciela bo dosc duzo czasu trzeba poswiecic na szkolenie, nie bronie oczywiscie tych psów co zagryzly ta staruszke, tylko tak sobie mysle ze nie za duzo ona ich miała jak juz nie była pierwszej mlodosci?
AnTrOpKa - 26-08-2008, 20:48

Dżastin, przecież to nie była staruszka!!! Przynajmniej dla mnie osoba w jej wieku nie jest kwalifikowana jako staruszka ;]
Tsunami - 26-08-2008, 21:36

inkapek napisał/a:
To jest oficjalna lista ras agresywnych (nie wiem skad wy macie taką długaśną :lookdown: )
Wykaz ras psów uznawanych za agresywne obejmuje następujące rasy psów:

1) amerykański pit bull terrier;

2) pies z Majorki (Perro de Presa Mallorquin);

3) buldog amerykański;

4) dog argentyński;

5) pies kanaryjski (Perro de Presa Canario);

6) tosa inu

7) rottweiler;

8) akbash dog;

9) anatolian karabash;

10) moskiewski stróżujący;

11) owczarek kaukaski.

No i doga niemieckiego też nie ma :)
Już myślałam, że mam omamy :)

Dżastin - 26-08-2008, 21:38

AnTrOpKa, ale kobieta 57-letnia z 11 psami to chyba przesada nawet jakby to były najmniejsze psy to 11 zakrawa na małe schronisko, a to byly duze psy
supergirl - 27-08-2008, 07:03

a mnie najbardziej dziwi to, że mąż nic nie słyszał :-o
gusia1972 - 27-08-2008, 07:46

Dżastin napisał/a:
AnTrOpKa, ale kobieta 57-letnia z 11 psami to chyba przesada nawet jakby to były najmniejsze psy to 11 zakrawa na małe schronisko, a to byly duze psy

ja to myślę że nawet wiek tej kobiety nie jest istotny tylko ta ilość psów - a co to jakaś hodowla była ?
ja też z 11 bym sobie nie poradziła :( i na pewno 11 nie da się odpowiednio wyszkolić i wychować :(

Dżastin - 27-08-2008, 08:49

gusia1972, masz racje nawet młodemu facetowi nie udało by sie nalezycie wychowac 11 psów, przeciez na kazdego trzeba miec czas, trzeba kazdego osobno traktowac bo nie wszystkie sa takie same, oczywiscie szkoda mi kobietki ale wydaje mi sie ze wynikło to troche z jej nieodpowiedzialności