forum.labradory.org

Szkolenie - Nauczenie imienia psa

lissa - 22-06-2012, 12:24
Temat postu: Nauczenie imienia psa
mam problem z moją Abi
nie mogę ją nauczyć swojego imienia, suczka ma 4 miesiące, powtarzam jej ciągle jej imie i do tego jakąś komende, nawet komende siat już łapie, ale na imie dalej nie reaguje...

jak nauczyć psa swojego imienia, może podzielicie się własnymi doświadczeniami? :)

AniaCz. - 22-06-2012, 12:38

lissa, zawołaj Abi i jeśli na Ciebie spojrzy lub do Ciebie przyjdzie daj jej nagródkę. Bardzo szybko skojarzy, że to jej imię. Im więcej będziesz do niej mówić używając jej imienia tym szybciej się nauczy. (oczywiście należy zachować umiar :) )
Nie używaj zbędnych słów, tylko samo imię.
Powodzenia.

Baszka - 22-06-2012, 12:41

Mów.....Abi i daj jej smaczka jak zareaguje i tak do skutku :D
lissa - 22-06-2012, 12:50

tylko że problem w tym że cały czas tak robie, wypowiadam jej imie i np jakąś komende np: "Abi chodź, Abi siat" i jak zareaguje to daje jej smakołyk, a jak nie reaguje to jej nie daje (ale jej nie karce oczywiscie) , nawet na inne słowa zareaguje, ale na samo imię wgl nie reaguje, wgl nawet nie spojrzy na mnie...

a jak długo wam zajęła nauka psiaka swojego imienia ? :)

mibec - 22-06-2012, 12:56

lissa napisał/a:
wypowiadam jej imie i np jakąś komende
opusc komende - wolaj po imieniu i nagradzaj za spojrzenie na Ciebie :)
Baszka - 22-06-2012, 13:03

lissa napisał/a:
tylko że problem w tym że cały czas tak robie, wypowiadam jej imie i np jakąś komende np: "Abi chodź, Abi siat" i jak zareaguje to daje jej smakołyk, a jak nie reaguje to jej nie daje (ale jej nie karce oczywiscie) , nawet na inne słowa zareaguje, ale na samo imię wgl nie reaguje, wgl nawet nie spojrzy na mnie...

a jak długo wam zajęła nauka psiaka swojego imienia ? :)

...hiihii....a może wobec tego dziewczyna uważa ze to imię jej nie pasuje ;D

spróbuj moze.... ARI .... :shy:

lissa - 22-06-2012, 13:11

tzn czasami zareaguje ale głównie wtedy jak cos mam dla niej np: zabawke albo smakołyk albo po prostu jedzenie i mam czasami wrażenie że wgl nie reaguje na imie tylko bardziej jej zależy żeby np dostać zabawke i dlatego zwróci na mnie uwagę...

a jak długo wy uczyliscie swoje pieski imienia?:)

a może po prostu 4 miesiące to jeszcze za mało żeby moja suczka mnie słuchała i żeby ją zacząć tresować i nauczyć imienia itp. ? :)

Baszka - 22-06-2012, 13:30

lissa napisał/a:
tzn czasami zareaguje ale głównie wtedy jak cos mam dla niej np: zabawke albo smakołyk albo po prostu jedzenie i mam czasami wrażenie że wgl nie reaguje na imie tylko bardziej jej zależy żeby np dostać zabawke i dlatego zwróci na mnie uwagę...

bo to właśnie na tym polega ;D ...dajesz jej coś na czym jej zalezy....ale jak przy tym wymieniasz jej imię /wielokrotnie/ to już sukces

lissa napisał/a:
a może po prostu 4 miesiące to jeszcze za mało żeby moja suczka mnie słuchała i żeby ją zacząć tresować i nauczyć imienia itp. ? :)
...nigdy nie jest za wcześnie by uczyć psiaka manier :D
Nikaaa - 22-06-2012, 13:44

lissa, zrob tak jak napisala mibec, nie mow jej zadnych komend kiedy ja wolasz. Naucz ja reagowania na samo imie. Jesli zwroci uwage - daj nagrode. Jesli mowisz do niej "Abi to", "Abi tamto" moze ona nie wie ze to jest jej imie.. Tylko czesc komendy ktora jej wydajesz.

[ Dodano: 22-06-2012, 13:47 ]
lissa napisał/a:
Moja suka w tym wieku umiala siadac, dawac łape, warować, "zdychać" na komende "pif paf", przybijac piątkę i zostawać :P nigdy nie jest za wczesnie ;)
Dudzia - 22-06-2012, 18:38

lissa, najlepiej jak usiadziesz gdy psiak bedzie spokojny (nie glupawki, bieganie i 100 innych ciekawszych rzeczy) i wtedy mow "Abi" jak tylko spojrzy pochwal i daj smakolyk. I tak kilkanascie/kilkadziesiat razy dziennie na poczatek. W koncu zalapie.
Nie pamietam ile to nam zajelo, kilka dni moze.
I jedna wazna sprawa. Nie powinno sie uzywac imienia psa bez powodu bo przestanie reagowac. Czyli nie "Abi siad" albo "Abi chodz". Komendy powinno sie wydawac same, najlepiej by bylo krotkie i rozniace sie wyraznie od siebie. Krotkie bo psu latwiej zapamietac. Nie podobne do siebie zeby sie nie mylily (czyli np nie stosowac "zostan" i "zostaw", bo moga sie mylic, lepiej np "czekaj" i "zostaw")
Jesli pies na Ciebie nie reaguje mozna oczywiscie zawolac go po imieniu, ale jako osobne komendy, pierw "Abi" jak spojrzy pochwalic i wydac kolejna np "siad" i znow pochwala.
Jesli na codzien bedziesz uzywala samo "siad" a w momencie gdy nie reaguje (bo jest za duzo atrakcji) powiesz "Abi siad" to moze nie zrozumiec, bo bedzie to nieznany zlepek slow.

Poza tym ucz juz teraz. Nasz w wieku 8 tyg. juz znal swoje imie, siadal i uczyl sie "lezec". Powodzenia !

ktosia - 22-06-2012, 19:53

po 1 od razu zaniechaj uczenie imienia z komendą bo dla niej "Abi siad" oznacza siad, "abi waruj" oznacza waruj, a samo "abi" nie znaczy nic.
po 2 na początek bierzesz spokojnego psa, siadacie sobie razem w milej atmosferze i na samym poczatku "abi" i smak w paszcze, zeby milo jej skojarzyc, pozniej "abi" - reakcja psa- smak w paszcze, pozniej mozna zmieniac nagrody na zabwae, pochwale slowna, ale jak juz nuczysz swojego psa roznego rodzaju nagrod.
po 3 twoj pies wcale nie jest za maly na to zeby sie uczyć, jest w doskonalym wieku by to robic przez zabawe, klopoty z nauka przyjda za pare miesiecy jak bedzie z niej zbuntowana nastolatka
po 4 NIGDY nie używaj imienia do karcenia psa, wypracuj tzw komende uniemożliwiającą "NIe", "FEee" co tam wolisz i nią karz, ale nigdy nie imienim, czyli nie dżemy się za psem "ABI zostaw to" "ABI" gdy wklada głowe do kosza na śmieci czy zaczyna zjadać kupe w parku ;)
po 6 bardzo związane z 1 i 2 imie ma być zwiazane z czyms milym, czyli czesto wykorzystuj je podczas zabaw z psem, czesto sie z nia baw, czesto ja ucz to pomoze zbudoawac wam dobre wiezi ze soba

SandraiToffik - 23-06-2012, 21:43

Dodam z mojej strony, że do uczenia reagowania na imię idealny jest kliker. Wypowiadasz imię psa, pies patrzy, Ty klikasz i dajesz smaczek.
Czasem może pojawić się problem, że pies nie chce na Ciebie spojrzeć. Wtedy możesz wykorzystać smakołyk bądź zabawkę. Bierzesz go (czy ją) do ręki, pies spogląda na niego, możliwe, że zaczyna szczekać itd., lecz po chwili dochodzi do wniosku, że to nic nie daje i patrzy na Ciebie z zapytaniem: "co jest?". Wtedy zaznaczasz to dźwiękiem klikera i nagradzasz. Możesz także cmokać czy klepać w udo, aby pies spojrzał na Ciebie.
Pamiętaj, że to Ty musisz być najatrakcyjniejsza na całym świecie, więc używaj przysmaków, za które Twój pies dałby obciąć sobie uszy. Za zwykłe jedzenie, które dostaje na co dzień, nie będzie chciał pracować.
Chwal czworonoga, gdy reaguje na swoje imię i pamiętaj, aby nigdy, ale to PRZENIGDY nie używać przemocy.

lissa - 26-06-2012, 16:18

wlasnie myslalam o klikerze, tylko ze kwestia jest taka, że jak pies przyzwyczai się do klikera a potem jak np odłoże kliker to pies nie będzie mnie słuchał, a wiadome jest że z klikerem nie będe wszędzie chodziła :)
dominika92 - 26-06-2012, 16:42

lissa, nie to tak nie działa, kliker służy do wyuczenia zachowania, potem z niego rezygnujesz a komenda zostaje. ;)
Poczytaj o szkoleniu klikerowym to trochę Ci się rozjaśni, warto spróbować. : )

ktosia - 26-06-2012, 18:19

lissa, klikera uzywa sie tylko przy nauce, pozniej przy kazdej komendzie sie go wycofuje!
SandraiToffik - 28-06-2012, 19:05

lissa napisał/a:
wlasnie myslalam o klikerze, tylko ze kwestia jest taka, że jak pies przyzwyczai się do klikera a potem jak np odłoże kliker to pies nie będzie mnie słuchał, a wiadome jest że z klikerem nie będe wszędzie chodziła :)

Nie, nie... Tak jak napisały dziewczyny wyżej, kliker służy do wyuczenia danego zachowania, a nie do stałego używania.
Przykładowo uczysz psa klikerem siadania, potem pies doskonale potrafi usiąść i wtedy już wycofujesz kliker, a komenda nie wygasza się. Nie utrwalasz siadu klikerem.