|
forum.labradory.org
|
|
NEWS - "W nielegalnym przytulisku psy zagryzały się z głodu
Dżastin - 28-08-2008, 19:41 Temat postu: "W nielegalnym przytulisku psy zagryzały się z głodu "Ponad 140 zaniedbanych i niedożywionych psów oraz szczątki 14 zwierząt znaleźli w nielegalnym przytulisku w gminie Chynów na Mazowszu policjanci i przedstawiciele organizacji walczących o prawa zwierząt - poinformowała Aleksandra Banaszczyk z zespołu prasowego mazowieckiej policji.
Psy przebywały w fatalnych warunkach, w nadmiernie zagęszczonych boksach. Były niedożywione, pozbawione wody oraz właściwej opieki weterynaryjnej. 14 zwierząt znaleziono martwych. Pogryzione zwłoki leżały pomiędzy żywymi wygłodzonymi psami - dodała Banaszczyk."
skopiowane z http://wiadomosci.wp.pl/k...,wiadomosc.html
Poprawiłam link - strona już się ładuje - Bora
Goha_lab - 28-08-2008, 19:42
Straszne Po co za opiekę nad psami biorą się tacy ludzie?
Dżastin - 28-08-2008, 20:26
a słyszeliście o tym: http://www.youtube.com/watch?v=KPmX9Na-7gs poryczałam sie jak to zobaczyłam, radze by nie ogladali tego ludzie o slabych nerwach, ale na szczescie do 11 lipca udało sie zabrac wszystkie psy ktore tam zostały
mala85 - 28-08-2008, 20:31
Dżastin, też kiedyś trafiłam na to i jest naprawdę przerażające.
Jestem przerażona jacy ludzie potrafią naprawdę być ...człowiek jest największym drapieżcą , bez skrupułów i wstydzę się za nich
[ Dodano: Czw 28 Sie, 2008 ]
właśnie znów sie popłakałam przez to całe okrucieństwo
[ Dodano: Czw 28 Sie, 2008 ]
takich ludzi powinien spotkać taki sam los a nawet gorszy
Dżastin - 28-08-2008, 20:45
ja rycze do tej pory, czuje ze cos trzeba zrobic a jednocześnie nie zmienie całego swiata, ale każdy wokół siebie może coś dobrego robic i tak moze wszyscy razem cos zmienimy, dobrze ze jeszcze zyją dobrzy ludzie na tym swiecie
labradorciaaa - 28-08-2008, 21:03
Są ludzie i są potwory Biedne te pieski i...
jakie smutne mają oczka
mala85 - 28-08-2008, 21:06
Dżastin, masz racje cieszę się że są organizacje ratujące te zwierzęta....i nie chodzi tylko o nasze kochane psiaki oglądałam nawet parę filmików o rzezi to płakałam jak małe dziecko bo niestety jestem bezsilna...ale pocieszam się że chociaż mogę wspomóc finansowo:cring:
część1
http://www.youtube.com/wa...feature=related
część2
http://www.youtube.com/wa...feature=related
świat jest na prawde okrutny
Dżastin - 28-08-2008, 21:09
ja oglądałam o rzezi koni, i poprostu nie moge to nie na moje nerwy, czuje sie bezsilna, to wszystko mnie przeraża wręcz dzis juz nie moge nic oglądac bo nie wytrzymam prawo powinno bewzglednie karac takich (nie chce powiedziec ludzi) potworów
a od pewnego czasu nie jadam juz mięsa
mala85 - 28-08-2008, 21:20
Dżastin, wiem co czujesz bo ja dzisiaj oglądałam parę filmików i już nie mogłam na to patrzeć
Taki człowiek nie wie co to cierpienie i ból dlatego wierze że kiedyś Ci wszyscy ludzie którzy krzywdzą te zwierzaki będą tak samo cierpieć.....mam nadzieje i wierze w to
Ryniu - 28-08-2008, 21:27
A ile takich miejsc może być jeszcze w POlsce?
Anieńka - 28-08-2008, 21:30
poznaj swoje mięso? nie oglądam tego. Nie chce przejsc na wegeterianizm. nie wiem po co ludzie to filmuja... przeciez wszyscy wiedza jakie sa realia.
pieskow szkoda. faktycznie maja bardzo smutne oczy. ale wiecie co?? moja suczka tez jest teraz taka chuda, ze sie wstydze jak sie na nia patrze. widac jej wszystkie zebra. daje jej ciagle jesc. po prostu juz nie wiem... chyba wybioresie z nia do weta w zwiazku z tym (robakow nie ma o!)
gusia1972 - 28-08-2008, 21:32
Anieńka, Burzum jest suczką ??
Anieńka - 28-08-2008, 21:33
gusia1972, w chwili obecnej mam 6psów (dwa szczeniaki)
mala85 - 28-08-2008, 21:48
Anieńka, nikt Ci nie karze przechodzić na wegetarianizm ale moim zdaniem bardzo dobrze że są takie filmiki....bo niektórzy nawet nie zdają sobie sprawy że coś takiego się dzieje ...a oglądając coś takiego jest większe poparcie wśród ludzi i można rzeczywiście temu zapobiec
Anieńka - 28-08-2008, 21:50
jakie poparcie? co chcesz takimi filmikami osiagnac?
gusia1972 - 28-08-2008, 21:51
Anieńka napisał/a: | gusia1972, w chwili obecnej mam 6psów (dwa szczeniaki) |
oooo to gdzie ich zdjęcia ?
czekamy
mala85 - 28-08-2008, 21:52
Anieńka, ok nie będę kontynuować tego tematu bo i tak się nie zrozumiemy każdy ma swoje zdanie i niech tak zostanie.....po prostu masz inny pogląd niż ja na ten temat
Dżastin - 28-08-2008, 23:22
Anieńka, tu nie chodzi o to ze jestem jakos przeciwna temu zeby tworzono mieso, czyli zabijano swinie, krowy itd. tu chodzi o to jak to robią, w jakich męczarniach zdychają te wszystkie zwierzęta, naturalne jest ze człowiek je mieso, ale jak ono jest tworzone to juz nie jest takie naturalne, ubój zwierząt w naszym kraju jest nieludzki, te zwierzęta też odczuwają ból, widzialas w jakim stanie są przewożone konie na ubój? czy takie muszą być realia?
a tak p.s
wiecie ile srednio jest miesa w mięsie? ok 20-30% w zaleznosci od wedliny (tak robią mięso najwieksze fabryki mięsa w Polsce) wiec nawet jezeli chcelibysmy jesc pełnowartosciowe wyroby to tych zwierząt musiało padac w samej polsce ok 3 razy wiecej, a ceny bylyby 4 razy droższe, wiec moze wega jest ok
papisia - 29-08-2008, 10:21
Dżastin, święta prawda...
Ludzie jedli i będą jeść mięso.... Ale nie można zamykać oczu na to jak wrzuca się żywą świnię do wrzątku czy katuje zwierzęta.... Skoro już trzeba to niech robią to w sposób humanitarny... o ile zabijanie można tak określić.
Ale wracając do tematu - płacze i lament na nic. Możecie czuć się urażeni, ale biadoleniem przed komputerem nic się nie zdziała. Wielu takim uratowanym psom można pomóc. Sporo takich psów np. psy z Ligoty miały swoje wątki na dogomanii, bazarki itd. Rozumiem, że nie każdy ma pieniądze, ale na bank każdy ma zbędne rzeczy, które się kurzą. Można skontaktować się z osobami robiącymi bazarki i przesłać im rzeczy pocztą.... Ja tak zebrałam na pojedyncze psiaki sporo pieniędzy... Mój TZ dawał korepetycje, a pieniądze przeznaczał na psy.... Kiedyś na studiach namiętnie robiłam przeróżne koraliki - sprzedawały się jak świeże bułeczki i kasa szła na konto fundacji... Da się pomóc - trzeba chcieć! Czasami wystarczy naprawdę niewiele...
mala85 - 29-08-2008, 10:24
papisia, i to mi się podoba a z tymi zbędnymi rzeczami to bardzo dobry pomysł chyba zrobię dzisiaj małe porządki:)
Dżastin - 29-08-2008, 10:28
papisia, zgadzam sie z Toba, jezeli kazdy by cos tam w swoich kręgach zrobil to by było duzo lepiej, ale wiesz czesto rzeczy które trafiają do schronisk, są poprostu sprzedawane przez ludzi tam pracujących, nie mówie ze zawsze, chociaz mysle ze starych kocy nie sprzedają jak np idzie zima bo niby komu, ale z karmami czesto tak jest ze sa sprzedawane, fajnie by było zrobic jakies zbiórki czy coś takiego, tylko co ja moge jedna sama w całym szczecinie
Hawana - 29-08-2008, 10:39
Dżastin możesz!!!!
My organizowalismy takie zbiórki w Częstochowie, na lokalnym forum było ogłoszenie, podpowiedzi czego w domu poszukać (środki czyszczące, szczotki, obroze, koce, miski) podawaliśmy termin kiedy będziemy objeżdżać chętnych ludzi.
Dobre częstochowskie serducha nie zawiodły, naszym wkładem była tylko organizacja, transport i "małe co nieco" od nas.
Może na skalę dużych miast to żaden wyczyn, ale potrafiliśmy jednorazowo zawieść ok.150 kg, niemarkowej karmy.
Ludzie chcą pomagać, tylko trzeba im pomóc to zorganizować.
[ Dodano: Pią 29 Sie, 2008 ]
Dodam jeszcze, że dla mnie dużym zskoczeniem było, ze ludzie nie posiadający psów, okazali się bardzo hojni (zaryzykuje stwierdzenie, że nawet bardziej niż posiadacze czworonogów)
Dżastin - 29-08-2008, 11:04
hmm ale wiesz, ja sama nie zalatwie samochodu bo sama jestem bez prawka, moi rodzice na pewno nie beda chetni bo juz biadolą ze jestem za bardzo zaabsorbowana pomaganiem zwierzakom, w sumie to mozna by zorganizowac zbiorki na osiedlach poszczególnych, mogłabym pochodzic po sasiadach ale naprawde samej mi bedzie bardzo trudno,chyba ze bede wkładac wszystko do plecaka i jezdzic do schronu po 10 razy dziennie zeby to wsszystko zawieźć
Hawana - 29-08-2008, 11:12
rozumiem, nie wiedziałam, że nie jesteś mobilna.
Pozostaje "puścić oczko" i ładnie sie uśmiechnąć do szczecińskich forumowiczów, może ktoś znajdzie chwilkę.
Życzę powodzonka
gusia1972 - 29-08-2008, 11:12
Dżastin, pogadaj z Inkapkiem jak chcesz pomagać to ona Ci powie jaka pomoc jest potrzebna, pracuje w TOZ Szczecińskim
Dżastin - 29-08-2008, 11:29
wiem ze Inkapek w TOZ-ie pracuje, ale ona jest strasznie zajeta ale pogadam z nia o jakiejs akcji albo jak mozna sie właczyc w juz istniejaca akcje
mala85 - 29-08-2008, 18:00
Ludzie jesteście naprawdę kochani jestem mile zaskoczona a dzisiaj postanowiłam parę rzeczy wystawić na Allegro i pieniądze które z tego będą przeleje na konto fundacji "TARA" i oczywiście do Wrocławskiego schroniska może mi się uda coś nazbierać
[ Dodano: Pią 29 Sie, 2008 ]
FUNDACJA TARA
http://www.ligon.chorzow.pl/tara/
Dżastin - 29-08-2008, 19:30
może by tak stworzyc nowy temat? na temat pomocy zwierzakom? i różnych fundacjach?
Goha_lab - 29-08-2008, 19:33
Można by było stworzyć taki temat np. zbieramy na schroniska lub potrzebujące pieski, robimy bazarki, itp. (chętnie kupię puszkę na karmę ).
Dżastin - 29-08-2008, 20:23
no wlasnie moze by tak cos we własnym zakresie i jakos moze bysmy wybierali dla ktorego schroniska zbieramy pieniadze, karmy i w ogóle
karolina - 29-08-2008, 20:25
ja jestem za! i tak zawożę koce i karmy do schorniska w szczecinie to im wiecej osob by sie zebralo tym lepiej!
Dżastin - 29-08-2008, 20:39
o karolina, niewiedzialama zbierasz jakos od sąsiadów czy znajdujesz u siebie w domu?
mala85 - 29-08-2008, 20:54
Dżastin, karolina, jestem za tym żeby coś zorganizować takiego na forum...właśnie jeżeli chodzi o koce to tam gdzie pracuje to można zakupić stare koce za symboliczne pieniądze tylko muszę się dowiedzieć czy jeszcze coś mają
Goha_lab - 29-08-2008, 20:57
Muszę się rozejrzeć w sumie to w każdym szmatexie można kupić koce na wagę Za miski mogą służyć stare garnki. Mogłabym też wystawić coś na bazarek. Trza coś zorganizować.
mala85 - 29-08-2008, 20:59
ja już powiedziałam mamie że robimy porządki w domu i to co będzie się nadawać na sprzedanie to wystawie na Allegro
inkapek - 29-08-2008, 21:13
Pomysł super. Chętnie się do niego dołączę
Dżastin - 29-08-2008, 21:41
ale fajnie, ze widac nietylko gadamy na forum ale i działamy ja spróbuje po sąsiadach pochodzic czy moze mają coś dla psiaków
AnTrOpKa - 29-08-2008, 22:35
Dżastin napisał/a: | hmm ale wiesz, ja sama nie zalatwie samochodu bo sama jestem bez prawka, moi rodzice na pewno nie beda chetni bo juz biadolą ze jestem za bardzo zaabsorbowana pomaganiem zwierzakom, w sumie to mozna by zorganizowac zbiorki na osiedlach poszczególnych, mogłabym pochodzic po sasiadach ale naprawde samej mi bedzie bardzo trudno,chyba ze bede wkładac wszystko do plecaka i jezdzic do schronu po 10 razy dziennie zeby to wsszystko zawieźć | Dżastin,
zaraz puszczę na Ciebie focha! Nie dość, że mnieszkamy na tej samej ulicy to jeszcze przeważnie mam auto do dyspozycji i śmiało mogę się przyłączyć do takiej akcji!!! Koło schroniska przejezdżam zawsze kiedy jadę na wybieg. Tylko, że będę w Szcz dopiero pod koniec września i wtedy jestem otwarta na pomoc i udostępniam auto
Dżastin - 30-08-2008, 09:14
AnTrOpKa, spokojnie :)tak myslałam ze do konca wrzesnia cie nie bedzie wiec nic nie mówiłam
mala85 - 31-08-2008, 18:44
właśnie dzisiaj odwiedziłam "Fundacje TARA". Trzymają tam 100koni, ok 12 psów, koty,świnki, króliki, owce. Wszystkie te zwierzęta zostały uratowane albo z rzeźni albo tak jak np.psiaki się przybłąkali, a Ci ludzie zaopiekowali się nimi. Są to naprawdę wspaniali ludzie ciężko to opisać słowami ale nie mają lekko. Wszystko robią dzięki pomocy ludzi dobrej woli. Warunki mają naprawdę spartańskie ale dla nich liczą się zwierzaki i to żeby miały dach na głową i jedzenie żeby mogły przeżyć.
Zachęcam abyście również odwiedzali takie miejsca. W przyszłą niedziele jadę ponownie aby zawieść im trochę karmy dla psiaków no i chociaż trochę im tam pomóc
mama ze źrebaczkiem
psina, którą ktoś przywiązał sznurkiem do drzewa i zostawił w lesie. Zaleźli ją grzybiarze ze sznurkiem wrośniętym w szyje i przyprowadzali do fundacji psina jest naprawd e kochana.....może kiepsko ją widać
Dżastin - 31-08-2008, 20:55
mala85, dobrze ze są takie fundacje, a gdzie jest siedziba tej fundacji TARA? u nas w szczecinie chyba nie działa nic oprócz TOZ
mala85 - 01-09-2008, 07:48
Dżastin, Fundacja znajduje się w Piskorzynie to jest około Rawicza (oczywiście na dolnymśląsku). Będę tam jechać w niedziele jeszcze to postaram się wkleić jeszcze parę fotek:)
Konie są naprawdę piękne....a o psiakach "przylepkach" nie wspomnę. Jak bym miała warunki to bym wzięła tą suczkę:(
|
|