|
forum.labradory.org
|
|
Choroby - M³odzieñcze zapalenie pochwy
pasiconik - 07-07-2012, 22:09 Temat postu: M³odzieñcze zapalenie pochwy By³y¶my dzisiaj u weterynarza na drugim szczepieniu, przy okazji by³y te¿ ogólne oglêdziny. Pani powiedzia³a, ¿e Figa ma delikatne zapalenie siu¶ki, co objawia siê niewielkim ropnym wyciekiem z pochwy, ale uspokoi³a mnie, ¿e u szczeniaków to normalne, nie powinnam siê tym przejmowaæ i tylko od czasu do czasu przemywaæ rêczniczkiem nas±czonym przegotowan± wod±, no i pilnowaæ, czy wyciek siê nie zwiêksza. Za ok. 2 miesi±ce bêdziemy j± sterylizowaæ, i podobno ma to wtedy zupe³nie ust±piæ. Czy który¶ z Waszych psiurów mia³ podobne do¶wiadczenia? Czy faktycznie nie ma siê czym martwiæ?
Almathea83 - 07-07-2012, 22:45
pasiconik, tu poczytaj http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=6993
ja siê nie znam, ale czy 4-miesiêczne szczeniê nie jest za m³ode na sterylizacjê?
pasiconik - 07-07-2012, 23:02
Powiem szczerze, ¿e nie bardzo siê orientujê, nawet nie pomy¶la³am by o to spytaæ, bo weterynarz powinien chyba wiedzieæ najlepiej...
Porównanie mam tylko z nasz± kotk± Ozzy, kiedy brali¶my j± ze schroniska mia³a ok.4-5 miesiêcy, i by³a krótko po sterylizacji, przy nas nawet zdejmowali jej szwy z brzuszka. Wiêc zwierzê najwyra¼niej mo¿e byæ m³ode. Ale fakt, spytam o to przy nastêpnym szczepieniu za miesi±c.
W³a¶ciwie to ona (weterynarz) chce zrobiæ 3 rzeczy naraz: po pierwsze i najwa¿niejsze, w wieku ok. 5 miesiêcy pierwsze prze¶wietlenie bioder, a ¿e to w pe³nej narkozie, to chce j± od razu wysterylizowaæ i zaczipowaæ. Trochê mnie niepokoi, ¿e tak du¿o, ale z drugiej strony to znaczne ograniczenie stresu dla psa..
A temat, który mi podes³a³a¶ poczytam, ju¿ widzê, ¿e mo¿e byæ pomocny. Dziêkujê
Almathea83 - 07-07-2012, 23:04
pasiconik, nie ma sprawy w sprawie sterylizacji napisz do Nikaa, ona jest ¶wie¿a w temacie, niedawno jej sunia mia³a zabieg. A RTG stawów w 5 miesi±cu ¿ycia jest jak najbardziej wskazane
mibec - 07-07-2012, 23:09
pasiconik napisa³/a: | chce zrobiæ 3 rzeczy naraz: po pierwsze i najwa¿niejsze, w wieku ok. 5 miesiêcy pierwsze prze¶wietlenie bioder, a ¿e to w pe³nej narkozie, to chce j± od razu wysterylizowaæ i zaczipowaæ | wielu wetow poleca sterylizacje przed pierwsza cieczka; skoro przeswietlac biodra to warto i lokcie sprawdzic, natomiast chipowanie to minutka roboty, wiec mozna je wykonac przy ktorejkolwiek wizycie u weta
pasiconik - 08-07-2012, 12:58
mibec, pyta³am o to te¿ weta, ale powiedzia³a mi, ¿e najbli¿sze prze¶wietlenie ³okci robi± we Wroc³awiu niestety Na razie stwierdzi³a, ¿e Figa ³adnie stawia ³apki, zobaczê co mi powie przy nastêpnej wizycie i najwy¿ej wybierzemy siê w przysz³o¶ci do Wrocka. Tyle, ¿e to nastêpna narkoza, a to przecie¿ nic dobrego
szalej - 08-07-2012, 13:11
pasiconik, to mo¿e odrazu zrobiæ we wroc³awiu i biodra i ³okcie, to by by³a jedna narkoza. do chipa nie trzeba znieczulaæ.
pasiconik - 09-07-2012, 11:32
Uprzejmie informujê, ¿e polecona przez weta metoda przemywania siu¶ki przegotowan± wod± pomaga. Nie jest to uci±¿liwe, piesek nie uciega, tylko cierpliwie czeka a¿ skoñczê j± przecieraæ. Figa mniej siê wylizuje, nie wiem czy s±czenie nawet nie usta³o.
To tak w razie gdyby kto¶ mia³ z psiurk± podobny k³opot
Chelsea - 09-07-2012, 12:12
pasiconik, u Nas jak by³ ropny wyciek z pochwy to by³a seria antybiotyków, badanie moczu i badanie wziernikiem Czesia przechodzi³a 2 razy "m³odzieñcze zapalenie pochwy"
pasiconik - 09-07-2012, 12:47
Chelsea, u nas wyciek by³ ledwo zauwa¿alny, zero zaczerwienienia i tylko parê sklejonych w³osków, które równie dobrze mog³yby byæ sklejone kropelk± moczu. W sumie cieszê siê, ¿e nie dosta³y¶my antybiotyków tylko na razie obserwujemy, nie chcialabym malej faszerowaæ lekami, skoro mo¿e spróbowaæ zwalczyæ minimaln± infekcjê w³asnymi si³ami. Obserwujemy i jak narazie jest dobrze, tak jak napisa³am - wycieku w ogóle nie widaæ, nie widaæ, ¿eby co¶ zlego siê dzia³o. Za miesi±c idziemy na nastêpne szczepienie i zobaczymy co nam wtedy powie.
|
|