forum.labradory.org

Szkolenie - Jak skutecznie nuczyć psa komendy daj głos

agatka21 - 17-07-2012, 12:35
Temat postu: Jak skutecznie nuczyć psa komendy daj głos
Witam
Od paru dni próbuje nauczyć mojego pieska komendy daj głos i jakoś mi to nie wychodzi
Jak go skutecznie nuczyć

Almathea83 - 17-07-2012, 12:37

agatka21, tu pod koniec tematu jest o szczekaniu na zawołanie, my Moreniaka nie nauczyliśmy..

http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=2073

tenshii - 17-07-2012, 13:26

agatka21, na pewno tego chcesz?
My żałujemy tej decyzji :D

Ja poprzedniego psa nauczyłam przez przypadek.
Pies był na balkonie, ja na dworze.
Daisy tak bardzo chciała do mnie, że zaczęła szczekać.
Potem robiłyśmy regularne treningi balkonowe

Baszka - 17-07-2012, 15:40

tenshii napisał/a:
agatka21, na pewno tego chcesz?
My żałujemy tej decyzji :D

Ale czego tu żałować, jak pies jest nauczony komendy "daj głoś" i tylko wówczas odzywa się w domu :D
Firet wie, że w domu nie wolno 'pyskować' / był tego uczony od małego/ i szczeka tylko na daną komendę....ale ponieważ obowiązuje ona tylko w domu to teraz mam szczekające psisko...szczególnie na listonoszy...i nie potrzebuję dzwonka by wiedzieć, że ktoś czeka na wejście :haha:

tenshii - 17-07-2012, 16:13

Baszka napisał/a:
Ale czego tu żałować, jak pies jest nauczony komendy "daj głoś" i tylko wówczas odzywa się w domu

w naszym przypadku problem polega na tym, że się rozszczekały, i strasznie ciężko ich tego oduczyć lub choćby nauczyć komendy "cisza" :D
jest lepiej, ale nie idealnie

ktosia - 18-07-2012, 15:12

tenshii, ja po przeprowadzce jestem na etapie nauki komendy cisza :) średnio na jeża mi to idzie ;) mam nadzieję, że za tydzień będzie lepiej bo młoda nie przyzwyczajona do odgłosu dzieci biegających pod oknami i po klatce ciągle na nie szczeka.

A co do nauki komendy "głos" to jeżeli pies nie jest rozszczekany to nie polecam, bo wszystkie nierozszczekane jakie znałam po tej nauce się rozszczekały i to nie było tak że szczekały tylko na komendę, zaczęły szczekać (bo odkryły tę możliwość) wogóle plus na komendę ;)

mibec - 22-07-2012, 02:11

ktosia napisał/a:
wszystkie nierozszczekane jakie znałam po tej nauce się rozszczekały
Barniuszek jest wyjatkiem - on szczeka wlasciwie tylko na komende :)

Teraz pracujemy nad Boosterkiem, bo ten to sobie lubi "pogadac", zwlaszcza w nocy :-o

ktosia - 22-07-2012, 12:26

mibec, a ja osiwieje przez Nerę :D potwornie się rozszczekała po przeprowadzce, a może to bardziej dla tego że tu więcej powodów do szczekania (a to dzieci pod oknem, a to biegną po klatce, a to ktoś postuka i tak dalej), czekam tylko aż sąsiedzi zaczną się skarżyć na to jej szczekanie. Ale nie jestem na razie w stanie nic porazić, tylko że przestała szczekać na moją współlokatorkę jak chodzi po mieszkaniu. Nauka komendy "cicho" stanęła na tym, że dla mojego psa oznacza "daj głos" tak groteskowo, więc zabrałam się i chodzę z klikerem i uczymy się "ciii" tylko cholibka, jak pójdę do pracy to i tak jej nie uspokoi.