forum.labradory.org

Psychika i zachowanie - Ból przyczyną agresji u psów

Ryniu - 02-08-2012, 11:29
Temat postu: Ból przyczyną agresji u psów
Cytat:
Trudna do wytłumaczenia agresja psa wobec jego właściciela może być reakcją na ból, wynikający choćby z nierozpoznanej, ale częstej choroby stawu biodrowego - informują naukowcy brytyjscy na łamach Journal of Veterinary Behavior.

Cytat:
Problem ten pojawia się u ponad 40 procent golden retriewerów, labradorów i rotwailerów.Bezpośrednią przyczyną schorzenia jest rozluźnienie struktur otaczających staw biodrowy, prowadzące do przemieszczenia głowy kości udowej w stosunku do panewki miednicy.

Cały artykuł można przeczytać tu: http://nauka.money.pl/wet...-0-1105851.html

Almathea83 - 02-08-2012, 11:31

Ryniu, bardzo interesujące.. A na tym RTG to nie wiem jak się łapinka trzyma skoro tak daleko jest od panewki :(
Weronika_S - 02-08-2012, 11:38

byłam na seminarium nt. Pierwszej pomocy dla psów i różne tematy były tam poruszane,behawirystyczne też.Trenerka mówiła,że pierwsze co robi jak trafiają do niej ludzie z agresywnym psem(także w stosunku do innych zwierząt) to każe im zrobić pełną diagnostykę psa czy przypadkiem coś mu nie dolega bo agresja może być spowodowana bólem i dyskomfortem z tym związanym.
tenshii - 02-08-2012, 11:52

Ja kiedyś słyszałak;.k.;.,/';.[;pcpc/';;pppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppc
[p0-.jc.';pj';p'[p'[/
'[./';p0cz -ąłżp..-ą.

OK, Teyla chyba nie chce, żebym o tym pisała :D

ale ma pecha

no więc ja kiedyś słyszałam, że starsza już suka, zawsze łagodna, zaczęła wykazywać agresję wobec dziecka. Czego to nie robili, żeby poznać przyczynę. Behawioryści zaczęli podejrzewać, że "odwala jej" ze starości. Jednak któryś z nich w końcu zauważył, że dziecko lubi łapać ją za skóre na karku. Okazało się, że miała guza kręgosłupa - po wycięciu problem agresji zniknął.

Weronika_S - 02-08-2012, 12:01

trenerka opowiadała o owczarku,który tylko na horyzoncie zobaczył psa to wychodził z siebie.Ludzie za jej radą go przebadali wzdłuż i wszerz i okazało się,że miał jakąś bolesną chorobę bioder(już nie pamiętam),zaczęli go leczyć i agresja minęła jak ręką odjął. Owszem był nieufny,ale nie rzucał już się na wszystko,mógł przejść spokojnie obok innego psa.
nata - 02-08-2012, 12:11

Czyli tak samo ból spowodowany np kolczatką może powodować agresję?
tenshii - 02-08-2012, 12:14

nata napisał/a:
Czyli tak samo ból spowodowany np kolczatką może powodować agresję?

może
zresztą jest to fajnie opisane w artykule Psiej Wachty

pies najczęściej szarpie się widząc innego psa -->
jesli jest na kolczatke wówczas czuje ból -->
zaczyna kojarzyc ból z obecnością innych psów -->
co za tym idzie zaczyna na nie reagować agersją

I nie wiem czy dobrze pamiętam, ale zdaje się golden, którego od uśpienia ratował Jacek Gałuszka - pies niesamowicie agresywny, jak się potem okazało część agresji wykazywał z powodu dziur w szyji od tego ustrojstwa