forum.labradory.org

Choroby - Postępujący zanik siatkówki - prcd-PRA

fasi - 03-08-2011, 07:15
Temat postu: PRA - mój pies jest chory...
Na wstępie witam wszystkich użytkowników tego forum.
Pierwszy post, a jakże smutny...

Wczoraj podczas badania okulistycznego mojego sześcioletniego Hectora stwierdzono PRA, czyli postępujący zanik siatkówki.
Specyfika choroby nie pozwala na określenie tego ile czasu zostało mu aby cieszyć się światłem i widokiem otaczającego świata. Po prostu stwierdzono fakt istnienia tej dolegliwości u mojego pupila i zalecono kolejne badanie, nie wcześniej niż za pół roku. W chwili obecnej około 75% siatkówki jest zniszczona, więc czasu jest bardzo mało.
Może być tak, że choroba w pewnym momencie przystopuje, ale trzeba liczyć się z najgorszym.
Łzy cisną się na oczy pisząc o tym, ale trzeba stawić temu czoła.

Chciałbym aby w tym wątku pojawiały się rady właścicieli psów, które cierpią na PRA dotyczące tego jak przygotować siebie i swojego pupila do życia w ciemności.

Pozdrawiamy
Hector i Mirek

ppaula2 - 03-08-2011, 10:01

fasi, ja mogę tylko Ci współczuć.
Nie wiem jak przygotować się do spotkania z chorobą i osobiście nie znam nikogo kto by miał chorego psa na PRA.
Ale wiem za to, że nie należy kupować psa po nieprzebadanych rodzicach. Wystarczy, że jedno z rodziców będzie zdrowe to szczeniaki w najgorszym wypadku, nawet gdyby drugi rodzic był chory będą tylko nosicielami wadliwego genu ale nigdy nie zachorują.
Jeżeli Hektor jest z hodowli warto by było porozmawiać o tym z hodowcą. Może znasz ludzi posiadających inne psiaki z tego miotu/skojarzenia? Ich też warto by było powiadomić i zasugerować badania psów.

fasi - 03-08-2011, 10:18

Cóż..
Parę lat temu nieliczne hodowle badały rodziców w kierunku PRA.
Mój lab pochodzi z hodowli Perfect Partner FCI.

Niestety nie znam posiadaczy rodzeństwa Hectora, ale skontaktuję się z hodowlą w celu poruszenia problemu.

Ewelina - 03-08-2011, 16:09

fasi, Bardzo mi przykro. Trzeba myśleć, że bedzie dobrze :)
luLulu - 03-08-2011, 16:17

O jeju. Strasznie współczuję. :(
Musisz mieć nadzieję, to teraz najważniejsze!
Życzę, żeby Hector wrócił o dawnego zdrowia :)

jkasia - 04-08-2011, 08:22

Ja równiez nie spotkałam sie z ta choroba ale baardzo współczuje i trzymam kciuki aby choroba zastopowała :)
Bora - 04-08-2011, 09:38

fasi, nie wiem czy coś Ci to pomoże, ale ten człowiek http://moje-charty.blog.onet.pl/ miał charty chore na PRA. W blogu troszkę pisze o ich wspólnym życiu. Może nawiąż z nim kontakt.
fasi - 04-08-2011, 11:11

Dziękuję wszystkim za słowa otuchy i Tobie Bora za ciekawy link - na pewno nawiążę kontakt z Panem Karolem !

Póki co spacerujemy już z Hectorem, mówiąc mu: schody, dół, uwaga.. itp.

Ewelina - 04-08-2011, 11:27

fasi napisał/a:
mówiąc mu: schody, dół, uwaga.. itp.
Bardzo dobrze, że zaczęliście naukę :)
aganica - 04-08-2011, 11:28

fasi, Mój sąsiad ma psa z PRA. Baryła ma już 11 lat, jest całkiem ociemniały i powiem co obserwuję bo nie taki diabeł straszny i widząc Baryłkę nie boję się tej choroby.
Pies sprawny, chodzi bez smyczy / tylko przez ulicę go przeprowadzają, kiedyś przechodził sam/ idealnie reaguje na głos, szept. Właściciele z nim "rozmawiają" i to sprawia że Baryś idzie, pewnie za nimi.Chodzą na długie spacery.
Pies kieruje się węchem i słuchem i nikt nie widzi jego ułomności, o ile nie spojrzy w jego oczy.
Trzymaj się i nie załamuj bo to nie koniec świata, są gorsze choroby.

agusia1974 - 04-08-2011, 13:17

fasi, bardzo wspołczuję i też mocno trzymam kciuki żeby było wszystko dobrze :(
kaha - 04-08-2011, 13:26

aganica napisał/a:
Pies kieruje się węchem i słuchem i nikt nie widzi jego ułomności, o ile nie spojrzy w jego oczy.
Trzymaj się i nie załamuj bo to nie koniec świata, są gorsze choroby.

podobno gdyby pies stracił węch a nie wzrok byłoby o wiele gorzej... mysle że jak go do tego przystosujesz ioswoisz z niektórymi komendami to bedziesz dla niego wystarczającą przewodniczką dzieki ktorej bedzie mu sie tak samo żyć jak przed laty... badz silna

fasi - 04-08-2011, 14:32

Jestem silny podobnie jak i Hector :haha:
Silatan-Lira - 04-08-2011, 16:05

To niesamowite, jak psy, potrafią radzić sobie z chorobą. Niekiedy , lub w większości, znoszą to znacznie lepiej niż ludzie. Mając odpowiedzialnych właścicieli, wszystko będzie w jak najlepszym porządku. Także dla ciebie to cenna lekcja w życiu,i zapewne bardzo wiele można się nauczyć :) Życzę powodzenia.
kaha - 04-08-2011, 16:15

fasi napisał/a:
Jestem silny podobnie jak i Hector
sorrki
ppaula2 - 04-10-2012, 18:18
Temat postu: Postępujący zanik siatkówki - prcd-PRA
Nie widziałam podobnego tematu.
Jeżeli jest to prosze o przeniesienie :)

A więc chwalę się.
Suri ma prcd-PRA - N/N

BARDZO się cieszę :)

szalej - 04-10-2012, 18:32

ppaula2, a powiedz mi, gdzie robiłaś badania i ile to kosztuje? Może i ja bym Bliskiej zrobiła... nie w tej chwili ale jakbym miała wolne troche pieniędzy ;)
ppaula2 - 04-10-2012, 18:33

szalej, w Laboklinie.
Jedyne laboratorium w Polsce.
A krew i tak wysyłana jest do Niemiec.

tenshii - 04-10-2012, 19:45

Zmieniłam troszkę tytuł i przeniosłam temat do działu chorób, ponieważ to konkretna jednostka chorobowa :)

Przede wszystkim jednak - gratulacje Paula :)

ppaula2 - 04-10-2012, 19:46

tenshii, dziękuję za przeniesienie i za gratulacje :)
donia457 - 04-10-2012, 23:48

ppaula2, gartuluje :)
Chelsea - 05-10-2012, 09:20

ppaula2, gratuluje również :)
ppaula2 - 05-10-2012, 20:39

Chelsea, donia457, dzięki :)
Farta mam :P
I u Novi i u Suri miałam na to 50% :)

sodalis - 05-10-2012, 20:51

ppaula2 napisał/a:

Farta mam :P
I u Novi i u Suri miałam na to 50% :)

Gratuluje.

To tak jak u mnie, bo Inka nosiciel, ale na szczęście tylko jedna jej córka jest carrier, reszta czysta. 2 młode sunie co sobie w tym roku zostawiłam są już wolne przez dziedziczenie więc mam to z głowy :)

Klauzunka - 10-10-2012, 11:58

szalej napisał/a:
ppaula2, a powiedz mi, gdzie robiłaś badania i ile to kosztuje? Może i ja bym Bliskiej zrobiła... nie w tej chwili ale jakbym miała wolne troche pieniędzy ;)

Badanie genetyczne prcd-PRA w Laboklinie:
310 zł ( Europa, Niemcy)
600 zł (USA)

Laboklin tego sam nie robi tylko wysyła dalej (j/w)
Do kosztów trzeba oczywiście dodać koszty Twojego weterynarza - czyli pobranie krwi i wysyłka (dla przykładu kurier z Wrocławia do Laboklinu 10 zł). A samo pobranie to już wiadomo, co weterynarz to inna cena.

Poza Laboklinem jest też Idexx ale tam jest tylko jedna opcja tych badań - kosztują 607 zł i są wysyłane tylko do USA. Kurier kosztuje 15 zł. No i oczywiście musisz dodać koszty pobrania krwi u weterynarza.

prcd-PRA robią też tutaj:
http://www.prcdtest.com/pl/
ale tam już nie dzwoniłam :)

[ Dodano: 10-10-2012, 12:01 ]
ppaula2, sodalis GRATULACJE !!!!!

Weronika_S - 10-10-2012, 12:33

Klauzunka, to jest chyba trochę inaczej,ale w sumie wielkiego znaczenia to nie ma,ceny są takie jak podałaś :)
Laboklin robi sam badania w Niemczech i wtedy bez certyfikatu kosztują ok 300zł,a certyfikat OptiGen daje laboratorium w USA i wtedy wysyła się tam krew do badania i trzeba zapłacić więcej.

szalej - 10-10-2012, 14:15

Weronika_S, ja jestem laik, więc mam nadzieje, że mnie nie pobijecie, że więcej popytam ;)
Po co mi certyfikat? Czy żeby np. wpisać do rodowodu, że pies jest wolny/etc. to musze mieć certyfikat? Jak nie mam, to rozumiem, że moge jedynie pokazać ewentualnie komuś wyniki badań, ale nie moge mieć wpisu do rodowodu?

Weronika_S - 10-10-2012, 14:33

szalej, tego badania i tak się nie wpisuje,do rodo są wpisane tylko stawy. Niby OptiGen ma tylko patent na to badanie,ale z Laboklinu też dostajesz zaświadczenie,że dany pies jest wolny od tej choroby.Sporo osób robi w Laboklinie i jest ok.Słyszałam,że przy kryciu niektórzy hodowcy nie uznają wyników z Laboklinu,ale szczerze mówiąc nie spotkałam się z tym.
Ania_Z - 10-10-2012, 14:39

Weronika_S napisał/a:
szalej, tego badania i tak się nie wpisuje,do rodo są wpisane tylko stawy.

Tutaj sie nie zgodzę. Tata Saby ma informację o PRA w rodowodzie. Jest wpisane PRED PRA N/N.

Weronika_S - 10-10-2012, 14:51

to może coś się zmieniło.W rodowodzie mojego psa jest miejsce tylko na wyniki badania na dysplazję,osiągnięcia na wystawach i jest wklepany "reproduktor".Pozostałe wyniki mamy oddzielnie i przy kryciu hodowca dostaje kopię.Może gdybym się przejechała do ZK to by i to wpisali,nie wiem.W każdym razie ważne jest chyba samo badanie a nie to gdzie jest wpisane i nie musi być wpisane w rodowód by było uznawane.Zresztą w rodowód wpisuje się obowiązkowe badania do uzyskania praw hodowlanych,a więc wystarczy że będą biodra, reszta to już chyba kwestia woli właściciela psa.
szalej - 10-10-2012, 14:55

Ania_Z, też mi się zdaje, że tata mojej Bliskiej ma wpisany wynik w rodowód. Ah, czyli generalnie nie musze mieć certyfikatu, jeśli po prostu chce wiedzieć, czy mój pies jest wolny.
wiem, że to temat o PRA, ale może wiecie jaki jest koszt innych badań, jakie wypadałoby psu zrobić? Nie mówie tu już o HD i ED.

aganica - 10-10-2012, 15:09

My na szczęście nie musieliśmy robić badań.Mamy N/N z dziedziczenia :haha:
Weronika_S - 10-10-2012, 17:11

szalej, warto byłoby zrobić EIC-180zł i może miopatię-220zł.A z niegenetycznych badanie oczu u uprawnionego okulisty(w Warszawie np. J.Garncarz) 150zł.
oleska2803 - 10-10-2012, 17:26

Ja w zeszłym miesiącu pisałam do laboklinu o wszystkie badania
1. Postępujący czopkowo-pręcikowy zanik siatkówki ( prcd-PRA)-
wykonujemy u rasy labrador retriever. Koszt badania 310 zł (bez
certyfikatu z Optigen) lub 600 zł ( z certyfikatem z Optigen)- sa to
ceny dla lekarza, za badanie... Jeśli jest Pani właścicielem to należy
się liczyć z dodatkową kwotą dla lekarza za wykonanie usługi ( pobranie
krwi, pośrednictwo itd.)
Współpracujemy z lekarzami weterynarii, którzy identyfikuję próbkę krwi
i potwierdzają zgodność próby z opisanym zwierzęciem na skierowaniu.
2. EIC- Zapaść Wysiłkowa u rasy labrador retriever kosztuje 220 zł (
procedura jw.)
3. dziedziczna mielopatia u rasy labrador retriever (HMLR, CNM)
kosztuje 160 zł ( procedura jw.)

Gen koloru czekoladowego- wykonujemy takie badanie - koszt 160 zł..

Do wszystkich badań potrzebna jest krew na EDTA lub wymaz z błony
śluzowej policzka... Lepiej pobrać krew do badań...

Badania niegenetyczne oczu z certyfikatem 250 bez certyfikatu 150zł

Weronika czyli certyfikat jest potrzebny tylko żeby hodowcy uznali wyniki?

Weronika_S - 10-10-2012, 17:30

pomyliłam koszt miopatii z EIC.A jaki niesie kolor pies ma sens robić chyba tylko jak chce się go rozmnażać.

[ Dodano: 10-10-2012, 17:35 ]
oleska2803,
oleska2803 napisał/a:
czyli certyfikat jest potrzebny tylko żeby hodowcy uznali wyniki?

tego nie napisałam :) Tylko OptiGen certyfikuje to badanie,może stąd taka różnica w cenie,Laboklin nie może wystawić takiego certyfikatu.Nie wiem,może niektórzy hodowcy boją się o jakąś pomyłkę,nie mam pojęcia.Jak mówiłam wcześniej,mój pies ma wynik z Laboklinu i do tej pory nikomu to nie przeszkadzało.

AniaK. - 19-11-2012, 14:15

Przyszły nasze wyniki ZIUTA jest wolna od postępującego zaniku siatkówki ;D

Badanie genetyczne w kierunku prcd-PRA - genotyp N/N (Laboklin)

Udi jest wolna po rodzicach :) , a Draka jeszcze nie badana, ale skoro mamusia zdrowa to źle nie będzie

ppaula2 - 19-11-2012, 16:29

AniaK., super!
Gratuluję :)

ZBIAL - 02-09-2013, 21:57

Niestety nie jest tak dobrze jak sądziliśmy.

Ostatni komunikat laboratorium Optigen z dnia 27.08.2013

"A recent article in the Purina Pro Club newsletter highlights the importance of both DNA and clinical eye exams to ensure the visual health of Labrador retrievers. Although the vast majority of PRA cases in the Labrador retriever are due to the prcd-PRA mutation, there is growing evidence that at least one other form of PRA occurs in the breed. This is just one reason that OptiGen strongly encourages owners to have their Labradors examined by veterinary ophthalmologists, even after prcd testing has been completed. OptiGen supports ongoing PRA research through Free DNA testing of pedigreed Labradors (and other breeds) that have been diagnosed with PRA by a board certified veterinary ophthalmologist. For more information see OptiGen's Research page."

link do komunikatu: http://www.optigen.com/op...e82713.html#top
prcd_PRA to nie wszystko ??? Optigen A nie ma juz oznaczać wolnośći od PRA ??