|
forum.labradory.org
|
|
O psach inaczej - Obowi±zki policji wobec zw³ok psa.
zaba - 09-10-2012, 21:54 Temat postu: Obowi±zki policji wobec zw³ok psa. Tak jak w temacie. Ca³kiem niedawno mojej babci w nocy z podwórka uciek³ pies. Znalaz³ dziurê i polecia³ za suczkami w cieczce. I niestety... zgin±³ pod ko³ami.
Dowiedzia³a siê o tym ok. po³udnia i có¿... sama musia³a sprz±tn±æ zw³oki psa z ulicy.
Dzi¶ zawita³a do niej policja z mandatem za to, ze pies biega luzem i z informacja, ze "S³u¿by komunalne z miasta XXX sprz±tnê³y zw³oki psa o tej i o tej godzinie." I ¿e maj± zdjêcia psa.
I tu pojawia siê pytanie - g³ównie od taty mojego i babci, która siedzi w nerwach po wizycie policji.
Czy policja ma obowi±zek sprz±tn±æ zw³oki psa?
donia457 - 09-10-2012, 22:58
zaba, raczej to robi sluzby komunalne,niech sk³ada jakiej odwo³anie,rozumiem ze pies lata³ luzem,ale kare za sprzatniecie zw³ok?? tym bardiej ze sama to zrobi³a,niech poda jakis ¶wiadkow,ktorzy jej w tym pomogli
[ Dodano: 09-10-2012, 23:59 ]
a tak to wogole wspolczuje Twojej Babci i Wam
zaba - 09-10-2012, 22:59
donia457, mandat dosta³a, za to, ze pies biega³ luzem. Ale zastanawia mnie sk±d policja siê tam wziê³a. I s³u¿by komunalne ciekawe kiedy by³e zawiadomione
donia457 - 09-10-2012, 23:07
zaba, policja mog³a tamtedy przejezdzaæ i stad dowiedzia³y sie slu¿by,mnie to ciekawi skad policja wiedziala ze to pies twojej babci
zaba - 09-10-2012, 23:14
donia457, nie mam pojêcia. Popytam jutro jeszcze w schronisku na ten temat, bo tata prosi³.
milka4 - 10-10-2012, 08:59
zaba, wspó³czujê Twojej babci
a w temacie - policjê prawdopodobnie powiadomi³ jaki¶ s±siad który wiedzia³ ¿e ten pies jest Twojej babci (tak przypuszczam)
a odwo³anie powinna napisaæ - w koñcu sama usunê³a zw³oki psa a nie s³u¿by komunalne
Osta¶ - 10-10-2012, 09:16
zaba, czy mandat zosta³ przyjêty? bo je¶li tak to nie widzê sensu dr±¿enia tematu. Policja oczywi¶cie nie sprz±ta zw³ok, tylko zawiadamia odpowiednie s³u¿by ustanowione przez gminê.
Policja ustali³a w³a¶cicela psa i za podstawê mandatu przyje³a pewnie art. 77 K.W.?
Jeszcze tylko dodam jeden z artyku³ów znowelizowanej ustawy o ochronie zwierz±t.
Cytat: | Art. 10a. ust. 3. Zabrania siê puszczania psów bez mo¿liwo¶ci ich kontroli i bez oznakowania umo¿liwiaj±cego identyfikacjê w³a¶ciciela lub opiekuna. |
zaba - 10-10-2012, 09:19
Osta¶, wiem wiem o tym artykule.
Mandat zosta³ przyjêty.
Nie chodzi o to nawet, ¿eby dr±¿yæ i siê k³óciæ. Chcieli¶my siê po prostu dowiedzieæ
szalej - 10-10-2012, 13:19
Ja nie moge tego znie¶æ, ¿e kiedy jade tras± z pruszkowa do ¿yrardowa, to od tygodni mijam te same zw³oki zwierz±t, zazwyczaj na poboczu, ale czêsto gêsto le¿± dalej na ¶rodku jezdni... jest ich tyle, ¿e ciê¿ko zliczyæ, nikt jego nie sprz±ta...
Baszka - 10-10-2012, 17:48
szalej napisa³/a: | Ja nie moge tego znie¶æ, ¿e kiedy jade tras± z pruszkowa do ¿yrardowa, to od tygodni mijam te same zw³oki zwierz±t, zazwyczaj na poboczu, ale czêsto gêsto le¿± dalej na ¶rodku jezdni... jest ich tyle, ¿e ciê¿ko zliczyæ, nikt jego nie sprz±ta... |
A to ju¿ jest dziwne ...bo przecie¿ ka¿dy kto zauwa¿y zw³oki zwierzêcia na drodze ma obowi±zek /choæby moralny/ zawiadomiæ najbli¿sze w³adze gminy o tym co zobaczy³. I wówczas s³u¿by gminne maja obowi±zek je usun±æ.
Mia³am podobn± sytuacjê kilka tygodni temu...na drodze krajowej zauwa¿y³am zw³oki potr±conego du¿ego psa /przypuszczam, ¿e owczarka/ zg³osi³am do okolicznej/najbli¿szej stra¿y miejskiej i w ciagu 2-3 godzin zw³oki psa zosta³y usuniête.
|
|