forum.labradory.org

Choroby - Nietrzymanie moczu po sterylizacji

tenshii - 12-10-2012, 14:35
Temat postu: Nietrzymanie moczu po sterylizacji
Czy ktoś się z tym spotkał?
Aniussia - 12-10-2012, 15:32

Ja niestety nie... ale słyszałam, ze okolo 20 % suk tak ma po sterylizacji... a co Teyla ma jakies problemy ???
aganica - 12-10-2012, 15:41

Wiem, że sterylizowane sunie, miewają ten problem. Zwłaszcza gdy zabieg wykonuje się przed pierwszą cieczką.
Zawsze mi tłumaczono, gdy sunia jest w pełni rozwinięta hormonalnie i wtedy wykona się sterylizację / po pierwszej cieczce/ i wystąpi problem z nietrzymaniem moczu, leczenie hormonalne całkowicie powstrzyma ten problem. Natomiast, u suczek sterylizowanych przed pierwszą cieczką .... rokowania są bardzo słabe.
Nie potrafię wytłumaczyć tego zjawiska, opieram się jedynie na opiniach weterynarzy.
Przydałaby się wypowiedź kogoś, z większą wiedzą niż moja :(

tenshii - 12-10-2012, 15:53

aganica napisał/a:
Zwłaszcza gdy zabieg wykonuje się przed pierwszą cieczką.

mój wet mówi, że im dłużej nieprzeprowadzana sterylizacja tym większe ryzyko nietrzymania moczu

Aniussia napisał/a:
a co Teyla ma jakies problemy ???

podejrzewam, że minimalne, ale tak

biorąc pod uwagę tezę mojego weta - ma duże szanse, bo miała chyba 5 cieczek przed sterylką

Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że Teyli pokapują kropelki. Tzn nigdy nie widziałam, żeby coś leciało, ALE Teyla dość często się wylizuje, a że miała tyle cieczek nauczyła się po sobie sprzątać i czuje kiedy jej coś leci - jak suka w cieczce.
Ponadto Paweł coraz częściej mówi, że czuje siki i chodzi i sprawdza czy się któreś w domu nie posikało. Ale one nie sikają w domu i też nigdy nic nie znaleźliśmy.
Ja nie czuję tego zapachu, nikt inny też nie. Nawet goście bo się na przykład pytałam brata czy czuje jakiś brzydki zapach. Nie wiem czy Paweł ma tak wyczulony węch, czy mu się wydaje.

Nie wiem nawet jak się sprawdza takie niewielkie nietrzymanie moczu.

AniaCz. - 12-10-2012, 16:38

tenshii, z moja Negra mam podobny problem, tylko, ze jej sie zdarza popuścić na swoje legowisko. Nigdzie nie sika w domu, tylko czasami po nocy widzę plamę na posłaniu i czuję mocz. Tylko dziwne jest to, że te problemy zaczęły się kilka miesięcy temu, a sterylizowana była dwa lata temu. Nie zdarza się to codziennie, czasami co kilka tygodni, a czasami co kilka dni. Kiedyś zauważyłam plamy na posłaniu jednego dnia i trwało to przez tydzień a potem przez 3 tygodni spokój. Tak samo jak twoja Teyla często się wylizuje.
tenshii - 12-10-2012, 16:50

AniaCz., Teyla była sterylizowana w kwietniu.
Coś tam wyczytałam w necie, że schorzenie może a nie musi ujawnić się od razu po zabiegu. Niektóre suczki zaczęły dawać objawy nawet rok po sterylizacji.
Wychodzi na to, że trzeba będzie zrobić jakąś diagnostykę.

Mam nadzieję, że to się z czasem nie powiększa.
Czytałam o jakiejś spanielce, która bezwiednie opróżniała cały pęcherz.
Problem był tak wielki, że została odesłana do budy na dwór :(

tenshii - 12-10-2012, 20:45

Koleżanka z weterynarii powiedziała, że Teyla może mieć zwykłe zakażenie.
Weźmie ją na USG do siebie na kliniki na ćwiczenia, to się przy okazji przekonamy, co to.
Już się nie mogę doczekać diagnozy :(

troskliwa - 12-10-2012, 21:18

No pewnie ze moze to byc zwykle zakazenie , zrobicie badania usg i wyjdzie szydło z worka .Kolezanka ma sunie z nietrzymaniem moczu po sterylkowym wiem ze dostaje propalin i cos jeszcze Aneczko trzymamy kciuki za mloda
tenshii - 12-10-2012, 21:21

Dzięki Aniu :) mam nadzieję, że to faktycznie zakażenie lub coś podobnego do szybkiego wyleczenia :)
kolorowooka - 12-10-2012, 22:12

tenshii oby to bylo zwykle zakazenie, zdrowka dla Teylusi zycze.
inkapek - 13-10-2012, 08:04

Zdrówka ;*
ANNA_MAJA - 15-10-2012, 18:03

tenshii, jak Teyla?

Czy Ona siusia normalnie tzn tak często jak zawsze, czy musisz wyprowadzać ją częściej?

Może warto zrobić na początek badanie moczu samo?

tenshii - 15-10-2012, 18:25

ANNA_MAJA, siusia normalnie

w ogóle wszystko jest w normie

USG mamy 24.10 :)

tenshii - 24-10-2012, 12:34

Teyla jest zdrowa ;D

Mamy tylko jeszcze zbadać mocz :)

Almathea83 - 24-10-2012, 12:38

tenshii, super :)
mibec - 24-10-2012, 13:37

tenshii, ciesze sie :)
tenshii - 24-10-2012, 14:03

dziękujemy ;D

Teyla zrobiła furorę na klinikach ;D myślałam, że będzie tęsknić, a ona raczej była zmartwiona, że Marta odwiozła ją do domu i nie zabiera dalej :D

kolorowooka - 25-10-2012, 11:49

Super ze z Teyla wszystko w porzadku :)
Wpadki sikowe tez juz sie nie trafiaja?

tenshii - 25-10-2012, 11:58

kolorowooka napisał/a:

tzn? :) nie wiem do końca co masz na myśli

donia457 - 26-10-2012, 08:23

tenshii, bardzo sie ciesze,ze z Teyla juz w porzadku :)
tenshii - 26-10-2012, 08:29

Donia, ja również :)
kolorowooka - 26-10-2012, 13:14

tenshii napisał/a:
kolorowooka napisał/a:

tzn? :) nie wiem do końca co masz na myśli

Nie do konca dobrze sie wyrazilam :shy: bo pisalas, ze Teyla czesciej sie wylizuje i TZ czuje siuski...
Objawy ustaly i zapaszek zniknal?

tenshii - 26-10-2012, 15:08

kolorowooka napisał/a:
Objawy ustaly i zapaszek zniknal?

Teyla wylizuje się cały czas tak samo, dlatego musimy zrobić badanie moczu

a siuśki czuje tylko Paweł :P

Jakby nie było - nawet jeśli popuszcza, nie jest to związane z nietrzymaniem moczu :)

PS. przyszło mi też na myśl, że może Fido miał w nocy jakiś atak, którego nie zauważyliśmy, i się troszkę posiusiał. Paweł ma dość wyczulony węch, więc mogłoby się zgadzać, że tylko on to czuje.

Chelsea - 09-10-2013, 17:56
Temat postu: popuszczanie moczu
Czesia popuszcza mocz nie jest to dziennie ale zdarzyło się to kilka razy, nie ma mowy o zapaleniu pęcherza, przeważnie jest to podczas snu. Dziś popuściła 2 razy - raz na panele akurat leżała , a drugi raz na łóżko :( co do popuszczania może być tak że jak wypije dużo wody- po szaleństwie na dworze - i idzie spać wtedy pęcherz nie trzyma moczu? Dodam że spacery ma 4 lub 5 razy dziennie.
Lorena - 09-10-2013, 18:49

Chelsea, zróbcie badanie moczu to podstawa. Czsia jest sterylizowana?
aganica - 09-10-2013, 19:23

Lorena napisał/a:
zróbcie badanie moczu to podstawa
Tak i ja bym jeszcze zrobiła USG pęcherza moczowego i poziom estrogenów.
Działanie zwieracza cewki moczowej jest uzależnione od poziomu hormonów płciowych .
Trzeba sunie przebadać by wykluczyć zap.pęcherza moczowego czy dolegliwości neurologiczne.
Niekiedy wystarczy wyrównać poziom estrogenu i problem znika.Ale.. do tego jest potrzebna prawidłowa diagnoza.

aganica - 09-10-2013, 19:26

Chelsea napisał/a:
wypije dużo wody- po szaleństwie na dworze - i idzie spać wtedy pęcherz nie trzyma moczu?
Nie ..nie może być tak..nietrzymanie moczu jest objawem jakiejś jednostki chorobowej i trzeba to zdiagnozować .
Chelsea - 10-10-2013, 07:00

Lorena, tak Czesia jest wysterylizowana dokładnie 26 marca tego roku, tylko zastanawia mnie jedna sprawa ona mocz popuszcza podczas snu tylko wtedy jak duzo pije - po wcześniejszym szaleństwie- jezeli pije w normalnych ilościach tego problemu nie ma :(
Lorena - 10-10-2013, 18:11

Chelsea, niestety może się okazać że macie problem z nietrzymaniem moczu ale od rozpoznania jest lekarz weterynarii i diagnostyka. Radziłabym się udać, zrobić dokładną diagnostykę żeby nic nei przeoczyć.
Chelsea napisał/a:
sprawa ona mocz popuszcza podczas snu tylko wtedy jak duzo pije -
to by miało sens, silnie wypełniony pęcherz zwieacz nei daje rady i przecieka ... nie życze nikomu tego, ale wygląda na nietrzymanie moczu.
tenshii - 10-10-2013, 19:17

Teyla czasami zostawia za sobą mokrą plamę, ale kiedy jest przytomna, nigdy jak śpi.
Rzadko ale plama jest duża. Bardzo często z kolei wylizuje srom. Była badana i nic nie wskazuje na nietrzymanie moczu.
Tym bardziej, że zdarza się jej to (mokre plamy) zdecydowanie nieczęsto.
I też nie wiem co to jest. Mało tego wszystkiego plamy nigdy nie śmierdzą siuśkami, a zwykłą wodą.

aganica - 10-10-2013, 20:34

Kopiuję z neta..

Pokastracyjne nietrzymanie moczu u suki
Moja dwuletnia suka po kastracji nie trzyma moczu. / waga 30 kg/ lekarz zalecił incurin 1 mg. Pies je lek juz trzy miesiące, problem znikł. Czy można zmniejszac dawkę do 1/2 proszka dziennie. Czy można podac ludzki lek estrofem? / według mnie oba leki mają ten sam skład. Cena albo 55 zł / incurin / albo 14 zł estrofem to dla emeryta bardzo istotne! Pozdrawiam.
Odpowiedź
lek.wet Waldemar Kaczor
Powiem tak problem z nietrzymaniem moczu najczęściej powiązany jest z uwrażliwieniem zwieracza pęcherza i cewki moczowej na estrogeny jeśli nie ma ich w organizmie (co ma miejsce po sterylizacji) pojawia się nietrzymanie moczu podanie estrogenów czy to tabletkowych czy w iniekcji uwrażliwia ponownie receptory estrogenowe i trzymanie moczu powinno wrócić do normy. Po zaprzestaniu stosowania preparatu nietrzymanie możne znów za jakiś czas wrócić i trzeba będzie zacząć stosować terapię hormonalną co do tego jaki preparat nie ma znaczenia byle była ta sama substancja czynna i w podobnej dawce. Ja na dzień dzisiejszy zaleciłbym odstawienie preparatu jako takiego i obserwowanie co się będzie działo jeśli nietrzymanie powróci za jakiś czas trzeba będzie znowu przeleczyć zwierzę.

nathaliena - 10-10-2013, 21:05

Na posterylizacyjne nietrzymanie moczu świetnie działa Propalin, osobiście polecam.
Chelsea - 11-10-2013, 09:35

tenshii napisał/a:
plamy nigdy nie śmierdzą siuśkami, a zwykłą wodą.

u nas jest to samo nie śmierdzi, zadzwonie potem do weta

[ Dodano: 11-10-2013, 12:04 ]
rozmawiałam z weterynarzem mam ja przez tydzień obserwować i jakby występowało popuszczanie moczu mam notować :)

[ Dodano: 21-10-2013, 15:06 ]
przez 10 dni żadnego popuszczania moczu :) nawet po wypiciu dużej ilości wody- po szaleństwie :) dzwoniłam już do weta mam ją dalej obserwować jak jeszcze raz się powtórzy mamy przyjechać i porobimy badania :)