| |
forum.labradory.org
|
 |
Znalaz³y dom - FUERTA (Bona) - z³ota , wypieczona labradorka zodsta³a na sta³e w DT
monta - 22-10-2012, 10:34 Temat postu: FUERTA (Bona) - z³ota , wypieczona labradorka zodsta³a na s
|
FUERTA (BONA)
p³eæ: suczka
ma¶æ: biszkoptowa
rodowód: brak
chip: brak
sterylizacja/kastracja: nie
miejsce pobytu: okolice Warszawy
|
 |
Informacja dla zarejestrowanych u¿ytkowników
Je¿eli jeste¶ zainteresowany adopcj±, prosimy, zapoznaj siê z procedurami adopcyjnymi.
Szczegó³y znajdziesz tutaj |
Kontakt w sprawie adopcji
e-mail: adopcje@labradory.org
telefon: 603 240 741 (Monika) 669 585 207 (Kasia)
|
Troszkê o mnie. |
|
Odebrana ze schroniska w Radysach, bardzo spokojna, przyjazna do ludzi i zwierz±t |
Stan Zdrowia. |
|
Du¿a niedowaga, potrzebne badania stanu zdrowia |
Pos³uszeñstwo, co w moim wychowaniu poprawiæ nale¿y. |
|
brak danych
|
Zachowanie wobec dzieci. |
|
nie sprawdzono |
Zachowanie wobec innych psów oraz kotów. |
|
psy: brak danych
koty: brak danych
|
Zachowanie podczas transportu |
bez problemu |
Inne |
|
karma - |
|
================================================================
Suczka labradorka Wiek ok 3-4 lata , bardzo spokojna przyjazna dla ludzi i zwierz±t stan zdrowia bdb nr psa : DSC03412 Schronisko Radysy k.Piszu nr kontaktowy to 881374637
anna34 - 22-10-2012, 12:47
Cudna jest bidula
kasiek - 22-10-2012, 12:49
tak nunia cudna
kimsi_3 - 22-10-2012, 13:23
A wiadomo jaki stosunek ma do dzieci bo poszukujemy spokojnej suni dla domku z dwójk± ma³ych dzieci w tych okolicach
monta - 22-10-2012, 16:24
http://tablica.pl/oferta/...ji-ID1Is6X.html
http://alegratka.pl/oglos...i-21332935.html
http://olsztyn.pajeczyna....do_adopcji.html
http://www.kokosy.pl/zwierzaki/psy/64939.html
http://top-ogloszenia.net/148-18-119-421686
http://www.morusek.pl/ogl...orka-do-adopcji
http://e-zwierzak.pl/pl/o...rka-do-adopcji/
http://pisz.szybkooferty....ji/2999808.html
http://biala-piska.lento....cji,621447.html
http://warminsko-mazurski...c7-25b2fffe89ac
kimsi_3, zadzwoñ pod podany numer ..ale myslê ,¿e do dzieci jest ok
kimsi_3 - 23-10-2012, 16:10
Pani ze schroniska potwierdzi³a,¿e s± u Nich dwie spokojne sunie idealnie nadajace siê do domku z ma³ymi dzieæmi. Na dniach bêdzie PA i jak wszystko bêdzie ok to choc jedna znajdzie juz DS
robertus39 - 23-10-2012, 17:32
Mam dla niej dom sta³y w Bia³ymstoku sprawdzony. Miejscowo¶æ znajduje siê od nas 1,5 godziny jazdy. Jak chcecie to ja ju¿ jutro mogê suniê wyadoptowaæ. Na forum labradory.info te¿ ju¿ o tym pisa³em, ale dziewczyny napisa³y, ¿e labradory org. zabukowa³.
monta - 23-10-2012, 20:58
to mo¿e siê jako¶ podzielicie suczkami co ? jak s± dwie spokojne .. jeszcze inne te¿ tam czekaj±
kimsi_3 - 23-10-2012, 22:26
robertus39, je¶li da³by¶ suni dobry domek to czemu nie My szukamy spokojnej suni a tam niestety ich nie brakuje A¿ ¿al patrzeæ na te biedactwa. Jedn± chc± na DT zabrac do Leszna. A my jak tylko wykonamy PA to bedziemy mysleæ
Potencjalny DS jest mobilny wiêc jak tylko znajdziemy dla Nich sunie to wszê dzie po Ni± pojad±
A ka¿dy kto decyduje daæ domek potrzebuj±cemu psiakowi jest na wagê z³ota
Martoocha - 24-10-2012, 00:38
kimsi_3,
a czy dla tej rodziny czarna wchodzi w grê? Bo czarna jest te¿ tam w Radysach
robertus39 - 24-10-2012, 09:20
Akurat ta jest najbli¿ej labkowato¶ci, a to jest wa¿ne dla domku adopcyjnego. Wiêc je¶li ona jest do adopcji odpiszcie mi i uzgodnijcie czy jest. Ja wtedy zadzwoniê do domku i powiem ¿e jest.
kimsi_3 - 24-10-2012, 09:37
Martoocha, ma¶æ im jest obojêtna Rodzinie chodzi o charakter suczki Maj± dwójkê ma³ych dzieci wiêc chc± starsz± ju¿ w miarê spokojn± sunie
robertus39, Nie tylko tej suni najlbi¿ej do labradora Ale jesli na t± masz domek sta³y to ¶mia³o mo¿ecie pojechac do schroniska j± adoptowac.
My na weekend bêdziemy mieli PA i wtedy bêdziemy mysleæ jaka z tych bidulek pojedzie do nowego domku
Martoocha - 24-10-2012, 10:16
kimsi_3, jakby co, to ta druga sunia (dla której jest DT) te¿ jest podobno bardzo spokojna, tylko starsza trochê, bo tam siê pani pomyli³o przy uzupe³nianiu strony i ona ma ju¿ ok. 6 lat, a nie 3. I póki co podawany antybiotyk na stan zapalny w ³apce. Ale jakby co, to do DT w Lesznie te¿ mo¿e pojechaæ inna sunia (tylko wa¿ne tam, ¿eby by³a suczka, bo jest druga sunia jeszcze przed kastracj±). Strasznie mi zale¿y, ¿eby pomóc bidom z tego schroniska
kimsi_3 - 24-10-2012, 13:09
Martoocha, mi tak¿e Jedna sunia znjadzie domek w Bia³ymstoku. My musimy czekaæ na PA. Ale 6 lat to nie jest z³y wiek Pani mówi³a o 4-6letniej suni wiêc problemu nie widzê I tak z tego co wiem sunia jest na kawrantannie wiec musimy poczekaæ do weekendu i wszysto siê wyja¶ni
Szkoda,¿e ch³opaków tak nie chc±
Martoocha - 24-10-2012, 13:24
Hmmm...to mi ta pani mówi³a, ¿e ona jest w³a¶nie po kwarantannie...to teraz zg³upia³am trochê, ale do DT i tak najwcze¶niej po weekendzie bêdzie mog³a trafiæ jakby co.
Martoocha - 24-10-2012, 14:39
Gdyby dla którego¶ z Radysowych psiaków by³o DT w Warszawie lub okolicach, to na sobotê mo¿liwy by³by transport
robertus39 - 24-10-2012, 14:56
S³uchajcie ja dzwoniê do pani zaraz i zapytam czy napewno chce. Wyadoputujê suniê na siebie, a zpani± podpiszê umowê na DT do momentu sterylizacji. Wysterylizuje j± podpiszemy umowê na DS. Odblokujcie mi tego psiaka w Raduchach na moje nazwisko i imiê Robert Andraka. Jutro pojadê i j± zabiorê.
Martoocha - 24-10-2012, 15:03
Tu album wszystkich radysowych labków i mixów labków:
https://www.facebook.com/...50800055&type=1
kimsi_3 - 24-10-2012, 15:14
Martoocha, w Warszawie czeka kolejny domek, ju¿ po PA Pañstwo chca biszkoptow± suniê Daj mi na PW swój numer to zadzwoniê
Martoocha - 24-10-2012, 16:38
robertus39, schronisko ju¿ jest powiadomione, ¿e przyjedziesz po suñkê
monta - 25-10-2012, 10:46
robertus39, mo¿e jakie¶ fotki uda Ci siê zrobiæ tym labkom co tam jeszcze zostan±..? zawsze lepsza fotka psa to wiêksza szansa na adopcjê
Martoocha - 25-10-2012, 11:16
Rozmawiali¶my o tym w³a¶nie z Robertem - na tyle, na ile to bêdzie mo¿liwe, sprawdzi wszystkie te psiaki pozosta³e z albumu, ¿eby by³o o nich mo¿e co¶ wiêcej wiadomo
Martoocha - 27-10-2012, 16:03
Informacja od Roberta - sunia ju¿ w nowym domu
Chelsea - 27-10-2012, 16:17
super
robertus39 - 28-10-2012, 08:44
Sunia ma niedowagê oko³o 10kg. W nowym domku ¶pi,je i pije. Nie ma si³y po schodach chodziæ. Wczoraj przed zawiezieniem byli¶my na wizycie weterynaryjnej w Boli³apce Bia³ystok. Poza niedowag± i bardzo brudnymi uszami stan suni jest dobry. Wyk±pali¶my j± u weta, dosta³a krople do uszu i tabletki od robaków.
Ewelina - 28-10-2012, 11:43
robertus39, Super Gratulujê. Czekamy na nowe fotki ¶licznotki
Martoocha - 01-11-2012, 19:08
Sunia wróci³a z adopcji niestety... Jest w tej chwili chwilowo w Pruszkowie i potrzebuje pilnie DT lub DS, najlepiej Warszawa/okolice !!!
ANNA_MAJA - 01-11-2012, 20:02
Co siê sta³o, ¿e Sunia po 4 dniach wróci³a z adopcji??? To do¶æ niewyobra¿alne...
Szukaj±c potencjalnego DT lub DS trzeba to wiedzieæ, bo inaczej trudno bêdzie...
Zatem - jaki jest powód oddania Suni przez zainteresowanych???
szalej - 01-11-2012, 20:15
ANNA_MAJA, podobno sika w domu, co jest ca³kowicie normalne dla psa ze schroniska
anna34 - 01-11-2012, 20:23
Gdzie jest w Pruszkowie,mo¿e mogliby¶my z Chopperem j± poznaæ
anna34 - 01-11-2012, 20:25
A Ci ludzie s± dla mnie spaleni jako przyszli w³a¶ciele adopcyjni
aganica - 01-11-2012, 20:41
| szalej napisa³/a: | | sika w domu, co jest ca³kowicie normalne dla psa ze schroniska | Nie tylko ze schroniska, wiêkszo¶æ psów na tymczasie w pierwszych dniach, potrafi nasikaæ w domu to jest naturalne.
| anna34 napisa³/a: | | Ci ludzie s± dla mnie spaleni jako przyszli w³a¶ciele adopcyjni | Dla mnie te¿
ANNA_MAJA - 01-11-2012, 21:35
| szalej napisa³/a: | ANNA_MAJA, podobno sika w domu |
Nie, niemo¿liwe... Wraca z adopcji bo... sika w domu??? A gdzie mia³aby sikaæ jak najpierw by³a pewnie w pseudo i byæ mo¿e z kojca /klatki nie wychodzi³a a potem by³a w schronisku???
I jeszcze stres zwi±zany ze zmian± miejsca...
Fifi siusia³a tam gdzie sta³a, bez "ostrze¿enia". Trening czysto¶ci kosztowa³ nas bardzo wiele wysi³ku i pracy - ale dzi¶, po miesi±cu mogê powiedzieæ, ¿e mamy to za sob±. Wychodzi o sta³ych porach, trzyma, rano spokojnie mo¿na siê wyszykowaæ, wstaje o "przyzwoitych" porach... Ale to efekt naprawdê naszego BARDZO du¿ego zaanga¿owania i solidnej pracy, trwaj±cej prawie 3 tygodnie...
Adoptuje siê psa nic praktycznie o nim i jego przesz³o¶ci nie wiedz±c, przecie¿ WSZYSTKIEGO mo¿na siê spodziewaæ. To nie jest branie psa od znajomych...
Kto¶ im mówi³, ¿e nauczona czysto¶ci? ¯e bêdzie chodzi³a piêknie przy nodze na smyczy? ¯e nigdy nic nie zniszczy, bêdzie zostawaæ 10h w domu sama i zje wszystko, co jej przyszykuj±? ¯e bêdzie pos³uszna itd itp????
Ciekawa jestem tylko, co tacy ludzie deklarowali w czasie wizyty PA - bo przecie¿ kto¶ ich sprawdza³... Nie negujê broñ Bo¿e kompetencji w czasie PA- my¶lê tylko, ¿e kogo¶ oszukali...
Niektóre fora maj± swoje "czarne listy" takich osób. By³oby dobrze, gdyby by³a taka lista "miêdzyforumowa" - tak, by ¿aden psiak nie powtórzy³ losu tej sunieczki.
Jestem w szoku...
anna34 - 01-11-2012, 22:10
No w³a¶nie do koñca to ja nie wiem czy taka wizyta by³a?A za czarn± list± te¿ jestem.Mój Chopper sikal i kupka³ w dimu przez pó³ roku.
Pattina - 01-11-2012, 22:23
Czarna lista to ¶wietny pomys³ !
Do takich nieodpowiedzialnych ludzi nie powinien trafiæ ¿aden pies, ani inne zwierzê
Brak odpowiedzialno¶ci... w g³owie siê nie mie¶ci a gdzie wyrozumia³o¶æ dla psa który w swoim ¿yciu tak wiele przeszed³ ? Do³±czy³ do tego stres zwi±zany ze zmian± miejsca ... nic dziwnego ¿e siusia³a, rety w g³owie mi siê nie mie¶ci ¿e ludzie mog± byæ tacy bezmy¶lni! Pies to nie zabawka któr± mo¿na braæ i oddawaæ jak siê co¶ nie podoba
ANNA_MAJA - 01-11-2012, 22:26
Ale skoro by³a adopcja, to chyba i wizyta przed-adopcyjna by³a???
Czy ta Sunia jest adoptowana przez nasze forum? Czy co¶ wiêcej o niej wiadomo?
aganica - 01-11-2012, 22:56
ANNA_MAJA, Przeczytaj temat od pocz±tku /tylko dwie strony / znajdziesz odpowied¼ na swoje pytania
ANNA_MAJA - 02-11-2012, 00:49
| aganica napisa³/a: | ANNA_MAJA, Przeczytaj temat od pocz±tku /tylko dwie strony / znajdziesz odpowied¼ na swoje pytania |
aganica, czyta³am - od pocz±tku ¶ledzê ten w±tek... Rzecz w tym, ze w³a¶nie dlatego, ¿e czyta³am - mia³am i mam w±tpliwo¶ci które forum siê Suni± zajmuje... A chc±c pomóc w szukaniu np DT czy ew. DS- nie mo¿na raczej tego nie wiedzieæ...
Teraz zgodnie z Twoj± wskazówk± przeczyta³am raz jeszcze. I niestety - wci±¿ odpowiedzi na swoje pytanie nie mam...
Albowiem:
- robertus pisa³, ¿e kontaktowa³ siê w sprawie suni z labradory.info co sugeruje (przynajmniej ja tak to odebra³am), ¿e to .info ma w swojej gestii adopcje tych psiunków
- potem jest powiedziane, ¿e (cytujê): ... "labradory.org suniê zabukowa³y" - co z kolei sugeruje, ¿e ta sunia bêdzie adoptowana przez .org
- robertus nastêpnie pisze, ¿e on suniê wyadoptuje - jak rozumiem, robertus wyadoptowa³ j±, ale nie wiem wci±¿ "od kogo": od schroniska, czy od forum...
- robertus pisze, ¿e po wyadoptowaniu podpisze z domem umowê na DT - ale robertus - jako KTO mia³ tê umowê podpisywaæ ?
Tym samym nie wiem, jaki jest "status" suni w chwili obecnej.
Poszukiwania DT lub DS oznaczone s± jako pilne. Ale jak mo¿na z kim¶ rozmawiaæ czy udostêpniaæ og³oszenia np w lecznicy je¶li nie wiadomo z kim ew. w tej sprawie nale¿y siê kontaktowaæ ??? Z kim bêdzie ew. umowa adopcyjna lub na DT podpisywana itd
Mo¿e ja za krótko tu jestem, ale posty na tych dwóch stronach wydaj± mi siê do¶æ "pogmatwane" i jednak ma³o czytelne - kto¶ gdzie¶ od kogo¶ suczkê "zabukowan±" adoptuje (staj±c siê w³a¶cicielem), ma zamiar podpisywaæ dalej z kim¶ umowê na DT itd.
Nie trafi³am wcze¶niej, czytaj±c i ¶ledz±c ró¿ne w±tki na forum na tak± sytuacjê, wiêc proszê, zrozum mnie - chc±c jako¶ zaanga¿owaæ siê w pomoc muszê (chyba nie tylko ja, ale ka¿dy kto chce pomóc) mieæ jasno¶æ co do tego, z kim ewentualnie zainteresowani mieliby siê kontaktowaæ...
Ja a¿ zaczynam siê zastanawiaæ, czy dla innych osób odpowied¼ na moje pytanie jasno wynika z tego co jest na tych dwóch stronach napisane - bo je¶li tak, to oznacza, ¿e ja siê jeszcze nie bardzo rozezna³am w sprawach forumowych.
Szukam tylko drogi, ¿eby suni pomóc, bo widzê, ¿e oznaczona jest jako pilna...
Ale dalej niewiele rozumiem...
Martoocha - 02-11-2012, 02:02
ANNA_MAJA, przy sprawie psiaków z Radys wspó³pracuj± ze sob± 3 fora (info, org i com) i ró¿ne osoby zaanga¿owane, poniewa¿ by³o i wci±¿ jest ich tam du¿o, wszyscy jeste¶my ze sob± w kontakcie. Adopcjê Bony (bo takie imiê dosta³a sunia) wzi±³ na siebie Robert, który zajmuje siê od dawna adopcjami psiaków i ma na swoim koncie mnóstwo szczê¶liwych zakoñczeñ. Sunia trafi³a do domu, który by³ wcze¶niej sprawdzany i to w tym domu raczej doszukiwa³abym siê teraz winy.
W tej chwili szukamy DT lub DS jako fora info i org równocze¶nie, sunia jest pod wspóln± opiek±. Osob± kontaktow± mogê byæ ja i mo¿e byæ kimsi_3. Najwa¿niejsze, to znale¼æ suni odpowiedzialny domek. Mam nadziejê, ¿e to trochê rozja¶ni³o sprawê.
aganica - 02-11-2012, 07:09
| ANNA_MAJA napisa³/a: | | Ale dalej niewiele rozumiem... | Gdy rusza machina adopcyjna.. wszyscy " siê spinaj±" /przepraszam za okre¶lenie ale ono mi najbardziej pasuje/ Wszystkie fora dzia³aj± i ³±cz± si³y. Wszyscy zaczynaj± pracowaæ na najwy¿szych obrotach by pomóc psu.To nie jest tak, ¿e jedne forum szuka domu dla psa, tak siê po prostu nie da.
Wizyty, transport...finanse, szuka siê pomocy wszêdzie, gdzie tylko mo¿na.
| ANNA_MAJA napisa³/a: | z kim ewentualnie zainteresowani mieliby siê kontaktowaæ...
| Gdzie by¶ siê nie zwróci³a, info,org,com.. wszêdzie otrzymasz pomoc.Natychmiast s± poczête dzia³ania, uruchomione telefony, gg,skyp,fejs..
Bez tego ...jedno forum by rady nie da³o.Za ma³o ludzi, ¶rodków,..region za du¿y, dla kilku osób.
W tej chwili, suczka znajduje siê w hoteliku pod Warszaw±.By³a konieczno¶æ umieszczenia jej.Decyzja musia³ byæ " na wczoraj" dlatego fora, znowu siê po³±czy³y i podjêto decyzjê o wspó³finansowaniu transportu i szukaniu domu bo... hotel to nie jest najlepsze rozwi±zanie, ani dla psa ani dla finansów for.
| ANNA_MAJA napisa³/a: | Szukam tylko drogi, ¿eby suni pomóc, bo widzê, ¿e oznaczona jest jako pilna...
| I chwa³a Ci za to...bo sprawa jest na prawdê pilna.
ANNA_MAJA - 02-11-2012, 09:21
Maroocha, aganica, Bardzo Wam dziêkujê za wyja¶nienia (i wyrozumia³o¶æ ).
Teraz ju¿ wszystko jest jasne. O kilku rzeczach o których napisa³y¶cie po prostu nie wiedzia³am.
Czas zatem kontynuowaæ poszukiwania dróg pomocy Bonie...
ANNA_MAJA - 02-11-2012, 11:26
| Martoocha napisa³/a: | | ANNA_MAJA, Osob± kontaktow± mogê byæ ja i mo¿e byæ kimsi_3. Najwa¿niejsze, to znale¼æ suni odpowiedzialny domek. Mam nadziejê, ¿e to trochê rozja¶ni³o sprawê. |
Spróbujê wys³aæ pw z pro¶b± o pilne podanie namiarów kontaktowych - do Ciebie i kimsi. Ale ostatnio pw mi nie dochodzi³y, wiêc je¶li nic nie dostaniesz - prosze wy¶lij mi cokolwiek na pw i wtedy odpowiem.
ANNA_MAJA - 02-11-2012, 12:13
Ponawiam apel, tym razem na forum, poniewa¿ zdajê sobie sprawê, ¿e Martoocha czy Kimsi mog± nie byæ przy komputerze w danej chwili. Wys³a³am do nich maile na pw, wys³a³am te¿ maila na adres adopcje.labradory.org
Pilnie poproszê o jakiekolwiek namiary na osobê, z któr± w sprawie Bony mo¿na siê kontaktowaæ (niezale¿nie czy DT czy DS) - w znaczeniu numer telefonu czy adres mailowy. Bez tego naprawdê nie mogê aktywnie pomóc... A ju¿ uruchomi³am sprawê...
DT czy DS dla Bony oznaczony jest jako pilne... Wiêc czy mogê prosiæ o pilne przes³anie jakichkolwiek namiarów (na pw czy jakkolwiek)
Martoocha - 02-11-2012, 12:46
Nic nie dosz³o do mnie, wys³a³am Ci pw.
ANNA_MAJA - 02-11-2012, 13:03
Ju¿ dzia³am...
kimsi_3 - 02-11-2012, 14:23
Sunia jest bezproblemowa....
Niestety jeste¶my tylko ludzmi i nie mamy rentgenu w oczach czy jaki¶ DS nie odstawi numeru. Pani by³a przez 4 miesiace sprawdzana przez Roberta. Ale nie chce nawet o niej pisac bo z chêci± bym ja spotka³a...
Kilka s³ów o suni : Bona to spokojny pies, nie sika w domu!!!
Problemem by³a pani adwokat Jak pies ma nie za³atwiæ siê w domu skoro nikt od 16ej do 8ej rano z nim nie wyszedl? Szkoda s³ów.....
Sunia ma DT ale na ¶l±sku. Z powodu dalekiej odleg³o¶ci szukamy DT lub DS w okolicach Warszawy.
ANNA_MAJA - 02-11-2012, 14:57
Niestety, nie da siê sprawdziæ kogo¶ na 100%. Wiem od osoby, która u nas robi³a PA, ¿e s± tacy którzy wyspecjalizowali siê w perfekcyjnym mydleniu oczu w czasie wizyt... St±d czarne listy, o których pisa³am.
Sunieczka og³oszona dzi¶ bêdzie (lub ju¿ jest) w Klinice Weterynaryjnej City Vet na ul. Litewskiej. Pojawi siê na facebook'u przychodni i zostanie rozes³ana gdzie tylko siê da - do ludzi o wielkich sercach.. Znajdzie siê te¿ (lub ju¿ siê znalaz³a) na specjalistycznym forum lekarzy weterynarii - dziêki zaanga¿owaniu Pani Doktor, bêd±cej w³a¶cicielk± Kliniki.
Tyle póki co uda³o siê zdzia³aæ w sprawie Bony...
Judytaa - 02-11-2012, 15:03
A¿ szkoda komentowaæ
anna34 - 02-11-2012, 15:09
| kimsi_3 napisa³/a: | | Problemem by³a pani adwokat Jak pies ma nie za³atwiæ siê w domu skoro nikt od 16ej do 8ej rano z nim nie wyszedl? Szkoda s³ów..... |
no to jak bedzie z czarn± list±
aganica - 02-11-2012, 15:15
Aniu..czarna lista jest...zawsze by³a .
Bez niej, fora nie mog³yby dzia³aæ.
ANNA_MAJA - 02-11-2012, 15:20
Przekaza³am tak¿e informacje do Fundacji, z której zaadoptowali¶my Fifuniê. Wiem, ¿e by³y sprawdzane inne domki wtedy - mo¿e kto¶ wci±¿ czeka.
Fundacja te¿ wspó³pracuje z dogomani± w Warszawie...
G³êboko wierzê w to, ¿e Bona nie bêdzie d³ugo czekaæ na domek...
kimsi_3 - 02-11-2012, 16:12
Ju¿ wszystko wiem. Sunia bardzo spokojna i spragniona kontaktu z cz³owiekiem. Pani Monika z hotelu prosi³a o znalezienie domku,który bêdzie musia³ zrobiæ prze¶iwtelenie ³apek bo cos zle sunia chodzi.
Ogólnie dziewczyna grzeczna, dogaduje siê z kotami a i uwielbia piszczoty dzieci. Tak¿e psiak idealny
agnieszka369 - 02-11-2012, 17:17
To ta sunia ze zdjêcia z pierwszej strony,czy inna?Bo siê pogubi³am.
agnieszka369 - 02-11-2012, 17:38
Ju¿ doczyta³am,¿e chodzi o ni±.
anna34 - 02-11-2012, 18:25
Je¶li dostaniemy numer do w³a¶cicielki hoteliku to mo¿emy siê z kole¿ank± i naszymi psiakami z Bon± spotkaæ i jesli nic sie nie znajdzie,a Dolar dogada siê z niuni± to Ania mówi,ze we¼mie j± na tymczas chocia¿.
ANNA_MAJA - 02-11-2012, 22:06
Bona umieszczona ju¿ na stronie Przychodni Weterynaryjnej o której wspomina³am wcze¶niej. I na wspomnianym forum weterynaryjnym. Og³oszenie w przychodni te¿ ju¿ jest.
http://pl-pl.facebook.com...iaWeterynaryjna
rudynpm - 03-11-2012, 08:33
Dzieñ dobry. Bona jest u mnie w hoteliku. Tak, jak mówi³am Pani Kasi, to Bona jest psiakiem, którego nie ma. Mówiê tak dlatego, ¿e labusia nie sprawia ¿adnych k³opotów. Troszeczkê powarkuje na inne psy, ale tylko w momencie, kiedy podchodz± do jej kocyka. Kotów nie goni, bardzo lubi dzieci i doros³ych. Nie za³atwia siê w domu. Wychodzi grzecznie na dzia³kê. S³ucha siê, tak, ¿e mo¿emy z ni± wychodziæ bez smyczy (oczywi¶cie tylko na solidnie ogrodzon± dzia³kê). Je chêtnie. Przypuszczam, ¿e jak bym jej dawa³a dwa razy tyle co dostaje teraz, to te¿ by wci±gnê³a.
Moim zdaniem ona ma co¶ z tylnymi ³apkami. Bona chodzi uginaj±c je i wygl±da to tak, jak by nogi nie nad±¿a³y za psic±. Niestety nie potrafiê tego opisaæ w sposób bardziej fachowy. Tak mi siê w³a¶nie chód Bony kojarzy.
Co do spotkania z Bon±, o które pyta³a jedna z Pañ, wcze¶niej na forum. Jak najbardziej mi³o nam bêdzie siê spotkaæ. Np. jutro mo¿emy przespacerowaæ siê ko³o Utraty na ty³ach Szpitala Tworkowskiego. Proszê daæ mi wcze¶niej znaæ, bo ja prawdopodobnie bêdê spacerowa³a z m³odszym dzieckiem:), wiêc trochê wcze¶niej muszê siê zacz±æ zbieraæ.
anna34 - 03-11-2012, 08:41
To ja pyta³am o spotkanie,moja kolezanka od Dolara dzis do pani zadzwoni w sprawie spotkania i sie jako¶ umówimy lub umówicie,bo to ona ew.wziê³aby ma³± na tymczas,je¶li z Dolarem sie dogadaj±
rudynpm - 03-11-2012, 09:01
Tak, tak. W³a¶nie o Pani pytanie mi chodzi³o:) To bêdziemy siê telefonicznie umawiaæ. Wydaje mi siê, ¿e Bona siê dogada z Dolarem. Ciekawe tylko, jak w drug± stronê. Przypuszczam jednak, ¿e ch³opak bêdzie zachwycony suni±:)
Wa¿ne te¿ jest, ¿eby Bonê wysterylizowaæ, bo mog± byæ problemy kiedy bêdzie mieszka³a z samczykiem. Tylko ona chyba jeszcze jest za s³aba:(, ¿eby poddaæ j± zabiegowi w najbli¿szym czasie.
anna34 - 03-11-2012, 09:05
Samczyk jest wykastrowany i raczej grzeczny jesli chodzi o takie sprawy.
A Bone napewno sie wysterylizuje,bo takie s± wymogi adopcji.
tenshii - 03-11-2012, 10:43
| rudynpm napisa³/a: | | Moim zdaniem ona ma co¶ z tylnymi ³apkami. Bona chodzi uginaj±c je i wygl±da to tak, jak by nogi nie nad±¿a³y za psic±. Niestety nie potrafiê tego opisaæ w sposób bardziej fachowy. Tak mi siê w³a¶nie chód Bony kojarzy. |
czy ona by³a badania przez weta? Czy mia³a USG? Znacznie os³abienie i obni¿enie zadu mo¿e byæ objawem ropomacicza
ANNA_MAJA - 03-11-2012, 11:55
Trzeba pamiêtaæ tak¿e o tym, ¿e przy ogromnym os³abieniu - zaniku miê¶ni ( a Bona ma przecie¿ 10 kg niedowagi stwierdzone a to naprawdê du¿o!!! ) taka "niezborno¶æ" tylnej czê¶ci cia³a jest raczej oczywista. Niekoniecznie musi to byæ uraz czy dysplazja... Pies pracuje bardziej przodem wówczas...
Kiedy nasza Majeczka mia³a zaniki miê¶ni i s³ab³a, to wygl±da³o dok³adnie tak jak opisujecie: ty³ nie szed³ w parze z przodem. Bo najpierw straci³a miê¶nie w³a¶nie w zadzie, potem wzd³u¿ krêgos³upa, najd³u¿ej "trzyma³ siê" przód, byæ mo¿e przez konieczno¶æ wstawania - nie wiem...
Ale to co zosta³o napisane wygl±da mi na zanik miê¶ni w zadzie suni.
ANNA_MAJA - 03-11-2012, 20:23
¯eby rozwi±zaæ w±tpliwo¶ci co do stanu zdrowia Bony zanim znajdzie siê ten prawdziwy domek dla niej - jutro Bona odwiedzi przychodniê (tê, która pomaga w poszukiwaniu domu dla niej).
Bêdzie mia³a konsultacjê weterynaryjn± i bêd± zrobione badania krwi.
Zobaczymy, co powie pani Doktor na jej temat...
robertus39 - 04-11-2012, 13:32
Nie wchodzi³em na forum z braku czasu i wszystkich za to przepraszam. Pani mia³a kilka wizyt przedadopcyjnych. Od oko³o 4-miesiêcy dzwoni³a po labradora suniê biszkoptow±. Du¿y dom z ogrodem, trzy koty i w³a¶cicielka 24 h na dobê bêd±ca w domu. Do tego pomoc 8 godzin na dobê od 8-mej do 16-tej. Idealne warunki dla psa. No i d*pa po trzech dniach siê z**a³o. Przepraszam za wyra¿enie. Pani nie chcia³o siê psa znosiæ po schodach i pies za³atwia³ potrzeby w domu. 16.00 - 08.00 pies by³ niewyprowadzany wiem to od gosposi, która pracowa³a u Pani. Jej s³owa by³y kluczowe "Nigdy psa do tego domu..." Bez komentarza. Apropo suni ona ma niedowagê i dlatego ma zanik miê¶ni. Zachowuje siê identycznie jak sunia, która z niedowag± trafi³a z pseudo do mnie. Teraz Chelsea biega szybciej od wy¿³a. Oczywi¶cie badania s± jak najbardziej wskazane, ale one nie bêd± miarodajne z powodu 10 kg niedowagi.
Nie u¿ywamy wyrazów uwa¿anych za wulgarne /obra¼liwe.Mod.
aangela1 - 04-11-2012, 13:40
Widzia³am siê dzisiaj z suni±, ja wiedzia³am, ¿e mo¿e ¼le wygl±daæ, ale to co zobaczy³am przesz³o moje najgorsze my¶li.
Wbrew krzywdom które zazna³a Sunia jest ufna wobec cz³owieka, jej oczy a¿ prosz± o mi³o¶æ.
Nie jestem obojêtna na krzywde psów, ale Bona ukrad³a moje serce, naprawdê.
Z rado¶ci± mogê powiedzieæ, ¿e ma DT, ale Ona naprawdê potrzebuje dobrego, szczê¶liwego domu
aganica - 04-11-2012, 14:42
aangela1, Czyli co ? ...Dolar zaakceptowa³ kole¿ankê ? i Bonita ma u Ciebie DT?
anna34 - 04-11-2012, 14:55
Bonita ma dom tymczasowy i nowych kolegów tylko trzeba j± podtuczyæ tylko,pewnie wyk±paæ i ciocia Ania piêknych fotek narobi,¿eby znale¼æ jej najwspanialszy dom sta³y
ANNA_MAJA - 04-11-2012, 15:01
| robertus39 napisa³/a: | | Oczywi¶cie badania s± jak najbardziej wskazane, ale one nie bêd± miarodajne z powodu 10 kg niedowagi. |
No nie, absolutnie siê z tym nie zgodzê. W³a¶nie z powodu niedowagi nale¿y zrobiæ badania, ¿eby zobaczyæ co siê dzieje - u psa anemia daje efekty takiego ty³u jak opisany - a inaczej postêpuje siê z psem z ciê¿k± anemi± a inaczej z psem o dobrych parametrach... Poza tym taki ty³ mo¿e byæ te¿ problemem neurologicznym itd itp. Bona nie mo¿e przechodziæ znowu przez to, przez co przesz³a w Bia³ymstoku, wiêc chyba jedynym s³usznym kierunkiem jest diagnostyka, ¿eby by³o jasne, czarno na bia³ym czego suczka potrzebuje, czy jest zdrowa, sk±d s³abo¶æ ty³u itd ... Jeden zwrot z adopcji wystarczy....
Dlatego zaproponowa³am wziêcie na siebie kosztów tej wizyty i wszystkich badañ analitycznych jakie bêd± konieczne po ocenie lekarza we wspomnianej przychodni . Po to, by Bona znów po kilku dniach nie zosta³a bez domu.
Niestety - wizyty i badañ dzi¶ nie bêdzie.
Szkoda tylko, ¿e sprawa zosta³a potraktowana tak niepowa¿nie. Umawiam wizytê (po potwierdzeniu przez koordynatora Bony, ¿e kto¶ przyjedzie z Bon± ok. 13:00), lekarz czeka z wysy³k± innej krwi do laboratorium bo wie, ¿e przyjedzie Bona i ¿e wtedy bêdzie kolejna krew (któr± dzi¶ wys³aæ mo¿e do 14:00 o czym wszyscy zainteresowani wiedz±). O godz. 14:15 dzwoniê zapytaæ co z Bon± - okazuje siê, ¿e NIKT siê nie pojawi³ - o czym ani ja ani Koordynator Bony NIE WIEDZIA£Y¦MY. Po telefonie Koordynatora do hoteliku (to w³a¶nie hotelik mia³ zapewniæ transport) okazuje siê, ze z powodu awarii samochodu - pies zawieziony nie bêdzie.
Wystarczy³oby, gdyby hotelik poinformowa³ Koordynatora, ¿e pies nie pojedzie... Wystarczy³by jeden telefon by nie stawiaæ zaanga¿owanych w pomoc osób w k³opotliwej sytuacji... Ech, szkoda s³ów....
Moja oferta jest wci±¿ aktualna jak najbardziej.
Aangela1
super, ¿e mo¿esz tej sierotce daæ DT.
Ju¿ wiem, ¿e planujesz wybranie siê z Suni± w tygodniu - bêdê czeka³a na dalsze informacje
Bardzo, bardzo mocno trzymam kciuki za tê Suniê. Jej ju¿ nikt nie mo¿e skrzywdziæ. Nie mo¿e trafiæ tak, jak w Bia³ymstoku...
Ryniu - 04-11-2012, 15:31
| ANNA_MAJA napisa³/a: | | Niestety - wizyty i badañ dzi¶ nie bêdzie. |
z³o¶liwo¶æ rzeczy martwym, awaria samochodu
Martoocha - 04-11-2012, 15:50
ANNA_MAJA, bardzo dziêkujemy za chêæ pomocy suni. T³umacz±c troszkê sytuacjê - pani z hoteliku próbowa³a dzwoniæ do mnie, ale akurat mój telefon by³ w tym momencie poza zasiêgiem (przemieszcza³am siê) i informacja o próbie po³±czeñ wyskoczy³a mi du¿o pó¼niej Dlatego poczuwam siê tu trochê do winy, ¿e nie by³o wcze¶niej informacji, ¿e nie uda siê dowie¼æ Bony. Próbowano zorganizowaæ jaki¶ transport zastêpczy, ale niestety nie uda³o siê...tak jak napisa³ Ryniu, z³o¶liwo¶æ rzeczy martwych (zepsuty samochód, telefon poza zasiêgiem, ehh...). Mam nadziejê, ¿e wkrótce uda siê zorganizowaæ badania.
aangela1 - 04-11-2012, 16:08
tak, tak, wstêpnie powiedzia³am, ¿e badania mog± byæ w ¶rodê o godzinie 13
proszê tylko o dok³adny adres lecznicy na PW.
(z góry dziêkujê!)
Sunia zaaragowa³a bardzo pozytywnie na nowy dom, bo pierwsze kroki postawi³a na ³ó¿ku, wiêc tyle z czystego prze¶cierad³a, ³apeczkami naznaczy³a
Szuka bardzo kontaktu wzrokowego, jak tylko siê na ni± spojrzy to od razu ty³ek chodzi wiêc bêdzie dobrze, musi byæ!
A je¶li kiedykolwiek kto¶ jeszcze j± skrzywdzi to przysiêgam, ¿e w³asnorêcznie wystrzelê go w kosmos!
ANNA_MAJA - 04-11-2012, 16:31
Ryniu, Martoocha
OK, wszystko jasne teraz...
Z³o¶liwo¶æ rzeczy martwych siê zdarza - zawsze w najmniej spodziewanych momentach. Zatem to nie wina hoteliku i na szczê¶cie w ogóle niczyja wina bo w takich sytuacjach "si³y wy¿szej" o winie nie sposób mówiæ.
Wa¿ne, ¿e s± wci±¿ nadzieje na konsultacjê
Aangela1,
Ja nie wiem dlaczego, ale moje pw nie dochodz± do nikogo - tylko je¶li robiê pw jako odpowied¼ na pw otrzymane od kogo¶ . Czyli albo najpierw poproszê o pw do mnie - albo mo¿na adres Przychodni uzyskaæ od "Martoocha".
Bêdê czeka³a na dalsze informacje.
Nooo, wiadomo¶æ o ³ó¿ku to doskona³a wiadomo¶æ, bo oznacza, ¿e te ³apki takie s³abe nie s± (chyba, ¿e ³ó¿ko jest baaardzo niskie) .
To cudownie, ¿e znalaz³a u Ciebie DT. To pocz±tek jej lepszego ¿ycia
Co do tej k±pieli... Przecie¿ robertus pisa³, ¿e ona tu¿ przed adopcj± (kilka dni temu) k±pana by³a u weta... ???
aangela1 - 04-11-2012, 16:37
KasiaK - 04-11-2012, 16:40
¦liczna, ale bardzo smutna
aangela1 - 04-11-2012, 16:43
£ó¿ko jest zwyk³ym materacem
ale Sunia wybra³a z³oty ¶rodek, ani ³ó¿ko, ani pos³anie
aganica - 04-11-2012, 16:51
Biedactwo chorutkie, widaæ ¿e os³abiona.Zdrowiej nam szybciutko ..kochanie jeste¶ w dobrych rêkach.
Martoocha - 04-11-2012, 17:04
Tu jeszcze jedno zdjêcie Bony...przes³ane komórk± przez Aniê:
anna34 - 04-11-2012, 17:14
Ju¿ my z niej zrobimy drug± Lune
Jak tylko wróce do domu to poszukam jakiej¶ ¶licznej obro¿y dla piêknoty
ANNA_MAJA - 04-11-2012, 18:54
Biedulka... Widaæ ¿e bardzo s³abiutka.
Bonusiu, pomo¿emy ci. Bêdziesz znowu silnym, zdrowym pieskiem.
Teraz odpoczywaj sobie spokojnie.
aangela1 - 04-11-2012, 20:35
aangela1 - 04-11-2012, 20:42
anna34 - 04-11-2012, 20:43
Jest chuda,ale by³y i chudsze.
Ale ma pyszczek do zaca³owania i dobrych opiekunów,teraz ju¿ z górki bêdzie
Musi byæ
szalej - 04-11-2012, 21:20
Oh mój bo¿e, ale ona jest cudna, pasuje do Pruszkowa idealnie, jak st±d wyjêta Troche w niej Luny, troche hakera i choppera Tylko j± odkarmiæ, wypie¶ciæ i bêdzie cacy
Wpraszam siê na jakie¶ spotkanie, ¿eby nowego rudzielca przywitaæ w mafi, nawet tymczasowej
ANNA_MAJA - 04-11-2012, 21:42
Na ostatnim zdjêciu oczka takie ¿ywsze
Bona jest ¶liczna...
rudynpm - 05-11-2012, 08:11
Ze swojej strony przepraszam ze Bona nie dotar³a na badania. Próbowa³am znale¼æ inny transport ale niestetysie nie uda³o. My¶la³am o dojezdzie do Warszawy kolejka ale zrezygnowalam z racji tego ze ba³am siê ze Bona nie da rady doj¶æ. Po wczorajszym spacerze do parku nioslam Bone bo po³o¿y³a siê i nie chciala( nie mog³a?) dalej i¶æ. Mam nadziejê ze psica znajdzie dobry i odpowiedzialny dom.
Chelsea - 05-11-2012, 08:21
du¿o zdrówka dla Bony
anna34 - 05-11-2012, 08:26
Bona narazie potrzebuje duzo odpoczynku,snu,ciszy i spokoju oraz regularnego karmienia,zeby nabra³a wiecej si³y.
ANNA_MAJA - 05-11-2012, 11:28
| rudynpm napisa³/a: | | Ze swojej strony przepraszam ze Bona nie dotar³a na badania. Próbowa³am znale¼æ inny transport ale niestetysie nie uda³o. My¶la³am o dojezdzie do Warszawy kolejka ale zrezygnowalam z racji tego ze ba³am siê ze Bona nie da rady doj¶æ. Po wczorajszym spacerze do parku nioslam Bone bo po³o¿y³a siê i nie chciala( nie mog³a?) dalej i¶æ. Mam nadziejê ze psica znajdzie dobry i odpowiedzialny dom. |
Oczywi¶cie, wszystko ju¿ jest wyja¶nione.
Bona nie pokona³aby tej wyprawy "na w³asnych ³apkach", wiêc bez transportu nie mog³o byæ o tym mowy.
Jeste¶my umówione z aangel±1 pojutrze na konsultacje i badania. Wówczas bêdziemy wiedzieæ co¶ wiêcej o stanie zdrówka tej przepiêknej, s³odkiej Sunieczki.
A oprócz tego niech sobie je, jak najwiêcej odpoczywa i ¶pi w ciszy i spokoju- jak pisze anna34.
Jestem pewna, ¿e moc± ró¿nych Serc uda siê sprawiæ, ¿e Bona znów bêdzie silnym, zdrowym, pe³nym rado¶ci ¿ycia psem. Jestem tego pewna...
kimsi_3 - 05-11-2012, 12:00
A mo¿e Bona reflektowa³aby na nowe legowisko w postaci koszyczka i ciep³y kocyk na którym mog³aby polegiwaæ? Bo takowy mamy:)
anna34 - 05-11-2012, 12:05
| kimsi_3 napisa³/a: | | A mo¿e Bona reflektowa³aby na nowe legowisko w postaci koszyczka i ciep³y kocyk na którym mog³aby polegiwaæ? Bo takowy mamy:) |
Bona ma legowisko cienkie z Puriny i kocyk.Z tego co wiem to jak to lab wybiera rózne miejsca.
Jak Ania wróci z Wawy to pewnie odpowie co do legowiska,bo nie chce za nich decydowaæ.
Moim marzeniem zawsze by³o,¿eby Chopper w takim czym¶ sypia³,ale on nie chcia³
Mo¿e Bonis³awa zechce jakby co.
Pozatym opisze te¿ Bonis³awe co i jak,bo wyglada na to,¿e to bardzo,ale to bardzo skrzywdzony psiak jest
kasiek - 05-11-2012, 12:10
Bona teraz juz bedziesz miala o wiele,wiele lepsze i pelne opieki zycie,cmokam
anna34 - 05-11-2012, 12:13
Pokrótce napisze tylko,¿e chodzi za Miko³ajem krok w krok po mieszkaniu,na dworzu stoi przy nodze jego nie oddalaj±c sie wogóle,jak przestaje j± siê miziaæ to wk³ada pyszczek miedzy nogi,rêce.
To wiem z relacji Ani,pozatym ³apie za serce jak cholera
ANNA_MAJA - 05-11-2012, 12:46
| anna34 napisa³/a: | ...poza tym ³apie za serce jak cholera |
Oj ³apie, ³apie... Nawet na odleg³o¶æ...
Bona jest ju¿ na drodze ku lepszemu ¿yciu. I wierzê, ¿e bêdzie mog³a zapomnieæ o wszystkich krzywdach, jakie j± spotka³y.
Bonusiu, ¿ar serc czyni cuda... Wie o tym ju¿ wiele piesków, które teraz s± tutaj z nami.
B±d¼ silna, Sunieczko - i daj szansê ludziom pokazaæ ci, ¿e cz³owiek nie zawsze niesie ze sob± z³o, krzywdê i okrucieñstwo.
Teraz ju¿ bêdzie tylko lepiej. Ka¿dego dnia...
aangela1 - 05-11-2012, 16:38
kimsi_3, powiem szczerze, ¿e chêtnie przyjmiemy takie pos³anie, bo w takim na pewno czu³aby siê bezpieczniej.
Wiêc je¶li jest taka opcja to serdecznie dziêkujê!
Co do samej Bony, to jest to niesamowicie zlêkniony pies. Kiedy kto¶ siê przemieszcza do innego pokoju to Bona w sekundê wstaje i idzie za cz³owiekiem.
Jak siê nawet schylamy ¿eby j± pog³askaæ to od razu siê pok³ada, jakby chcia³a siê schowaæ, a dopiero jak u¶wiadamia sobie, ¿e kto¶ nie robi jej krzywdy to delikatnie podnosi ³eb.
Na widok smyczy te¿ siê k³adzie, boi siê ka¿dego ruchu.
Wczoraj siê kuli³a nawet na d¼wiêk klawiatury czy p³atków sypanych do miski.
Jest karmiona kilka razy dziennie, ma³ymi porcjami, z rêki, bo na miskê siê rzuca jak opêtana. Od wczoraj od godziny 15 zrobi³a tylko raz siku na dworze (dzi¶ rano).
Kiedy wracamy do domu, ona wychodzi na przedpokój, ale od razu siê k³adzie i w stresie posikuje kilka kropelek.
Kupy jeszcze nie by³o.
Na spacerach jest zainteresowana innymi lud¼mi, ale je¶li podbiega inny pies to niestety trzeba odganiaæ, bo siê kuli i zaczyna sapaæ.
Spacery 15 minutowe to dla Niej maksimum, po schodach ³adnie wchodzi
Narazie to tyle z tego co najwa¿niejsze, jak s± jakie¶ konkretne pytania o zachowanie, to chêtnie wszystko opiszê tylko teraz tak trudno na raz zebraæ wszystkie my¶li.
Najwa¿niejsze, ¿e ma jedzenie, regularne spacery, dobr± opiekê i spokój, musi siê zregenerowaæ i mam ogromn± nadziejê, ¿e za kilka tygodni zobaczy jak to fajnie ufaæ cz³owiekowi.
kimsi_3 - 05-11-2012, 16:40
To w takim razie poprosze na PW adres do wysy³ki. Spakujê dzisiaj z T¿ koszyk i wy¶lê jak najszybciej Co by Bonita mia³a swoje pos³anko
ANNA_MAJA - 05-11-2012, 17:23
aangela1,
czy wizyta w Przychodni w ¶rodê jest aktualna? Nie da³aby¶ rady wcze¶niej - to znaczy jutro?
Proszê - daj znaæ czy ju¿ masz adres przychodni.
My¶lê, ¿e sprawa konsultacji i badañ jest w przypadku Bonusi bardzo pilna, dlatego dopytujê...
Jak z piciem u Bony?
Cudownie, ¿e znalaz³a u Ciebie DT. Ma wszystko co jej potrzeba...
aangela1 - 05-11-2012, 18:47
Co do badañ to niestety nie da rady jutro ze wzglêdu na transport, którym ja nie dysponujê
¦roda, godzina 13 jest za to jak najbardziej aktualna.
Gdyby¶ mog³a mi tylko wyja¶niæ na jakiej zasadzie dzia³aj± te badania, czy mam siê konkretnie na kogo¶ powo³ywaæ, jak z finansow± stron±?
Co do picia to Sunia, pije do¶æ czêsto, ma³ymi ³ykami.
ANNA_MAJA - 05-11-2012, 19:42
Zadeklarowa³am ju¿ w rozmowie z "Martooch±", ¿e biorê na siebie koszt tej wizyty w ca³o¶ci.
Co oznacza, ¿e za wizytê i badania Bony zap³acê ja - tak umówi³am siê z Pani± Doktor, która jest w³a¶cicielem Przychodni.
Czyli wizyta + zlecone i wykonane badania analityczne + zastosowane ¶rodki (je¶li co¶ bêdzie potrzebne) dopisane zostan± "do mojego rachunku" (ta lecznica ratowa³a moj± Majeczkê, prowadzi te¿ Fifuniê, tam siê szczepimy itd).
Bonê trzeba przywie¼æ do Lecznicy tak, by Pani Doktor mog³a j± zbadaæ, obejrzeæ, skonsultowaæ. Bêdzie mia³a pobran± krew na tzw profil rozszerzony i na te badania, które Pani Doktor uzna za konieczne. Je¶li trzeba bêdzie co¶ Suni zaaplikowaæ - bêdzie mia³a zaaplikowane. Je¶li trzeba bêdzie daæ co¶ do stosowania "na wynos" - dostanie.
I to bêdzie poniesiony przeze mnie koszt. W ¿aden sposób nie obci±¿y to ani bud¿etu DT ani bud¿etu któregokolwiek forum. Osoba bêd±ca z Bon± - po wizycie NIE P£ACI. Rachunek uregulowany zostanie przeze mnie.
Proszê tylko o kontakt ze mn± na pw, podam swoje dane na które trzeba siê powo³aæ i swój nr telefonu do kontaktu.
Parê godzin pó¼niej (tego samego dnia) otrzymam na swojego maila wyniki badañ Bony od Pani Doktor wraz z ich interpretacj± i opisan± diagnoz± / zaleceniami. I to bêdê mog³a przes³aæ do Koordynatora Adopcji i/lub do DT tak¿e.
Tyle - póki co - mogê (i chcê) dla Bony zrobiæ w ramach pomocy (oprócz poszukiwania domku).
Czekam na kontakt od Ciebie na pw. Daj znaæ jak co¶ wy¶lesz.
Chelsea - 05-11-2012, 19:48
ANNA_MAJA, jeste¶ wspania³a
AnIeLa - 05-11-2012, 19:58
| ANNA_MAJA napisa³/a: | | Bêdzie mia³a pobran± krew na tzw profil rozszerzony i na te badania, które Pani Doktor uzna za konieczne. |
Czyli dobrze aby by³a na czczo chyba?
aangela1 - 05-11-2012, 20:25
ANNA_MAJA, wyslalam wiadomosc, ale chyba masz pe³n± skrzynkê?
ANNA_MAJA - 05-11-2012, 20:32
Tak tak, zapomnia³am napisaæ. Na czczo - czyli ok 6 h po posi³ku (mo¿e zatem do godz. 7 rano co¶ zje¶æ, potem ju¿ tylko picie - je¶li wizyta planowana jest na 13-t±)
AnIeLa, dziêki za czujno¶æ !!!
ANNA_MAJA - 05-11-2012, 20:33
aangela1 - ju¿ wyczy¶ci³am !!!
ANNA_MAJA - 05-11-2012, 23:32
Chelsea, no nie... proszê...
To kropelka, któr± mogê dodaæ do oceanu pomocy, jak± Wy tutaj niesiecie.
Czym¿e jest kropla na tle oceanu?
maja32.80 - 06-11-2012, 10:16
zdrowiej malutka szybko ..........
agnieszka369 - 06-11-2012, 12:10
Jest rzeczywi¶cie bardzo chuda.Ale teraz bêdzie ju¿ tylko lepiej
aangela1 - 06-11-2012, 14:45
Otó¿ Bona siê "odblokowa³a" i dzisiaj rano, na pod³odze czeka³y 3 meeega niespodzianki w postaci kupy
znaczy, ¿e dziewczyna siê powoli odstresowuje, co jest akurat dobre.
Oprócz tego coraz lepiej reaguje na Nas, na szybsze ruchy, czêsciej siê ³asi do Nas co Nas ogromnie cieszy
Dzisiaj bêd± zdjêcia Dziewczynki
P.S.
Ze wzglêdu na to, ¿e Sunia nie reaguje zupe³nie na imiê Bona zaczêli¶my na Ni± mówiæ "Fuerta" co oznacza mniej lub wiêcej - mocna, silna, niesamowita.
Mam nadziejê, ¿e siê podoba?
anna34 - 06-11-2012, 14:47
| aangela1 napisa³/a: | ¿e Sunia nie reaguje zupe³nie na imiê Bona zaczêli¶my na Ni± mówiæ "Fuerta" co oznacza mniej lub wiêcej - mocna, silna, niesamowita.
Mam nadziejê, ¿e siê podoba? |
Mnie bardzo,bo lubie imiona niepospolite dla psów
kasiek - 06-11-2012, 15:00
Fuerta - slicznie
aganica - 06-11-2012, 17:15
| ANNA_MAJA napisa³/a: | | Czym¿e jest kropla na tle oceanu? | Wszak powiadaj±,....kropla dr±¿y kamieñ. a bez kropli nie by³oby oceanów...czy nie prawda?
| aangela1 napisa³/a: | | "Fuerta" |
Piêknie... tak jak piêkna jest ta sunia
ANNA_MAJA - 06-11-2012, 19:14
Wszak powiadaj±,....kropla dr±¿y kamieñ. a bez kropli nie by³oby oceanów...czy nie prawda?
No niby prawda...
| aangela1 napisa³/a: | | "Fuerta" |
Piêknie... tak jak piêkna jest ta sunia [/quote]
Fuerta to bardzo piêkne s³owo... W brzmieniu i w znaczeniu.
Ale tak jak odpisa³am "aangeli1" mam w±tpliwo¶ci zwi±zane z samym faktem zmiany imienia. Bo przecie¿ Sunia wszêdzie og³aszana jest do adopcji jako Bona... I tu, i na FB, i na info i w ka¿dym innym miejscu. To co z og³oszeniami?
A co bêdzie, je¶li w³a¶ciciele adopcyjni zechc± przy tej Bonie (³adne imiê przecie¿ ) pozostaæ? Albo i swoje imiê daæ? Znowu bêdzie mia³a zmieniane?
Tak sobie my¶lê o niej... I o og³oszeniach. I st±d w±tpliwo¶ci...
ANNA_MAJA - 06-11-2012, 19:19
Dwa razy wys³a³o mi to samo i nie mogê usun±æ - przepraszam
anna34 - 06-11-2012, 19:42
Bona mi siê nie podoba i ona na nie nie reaguje,a na Fuerte tak
Pozatym póki co ona nie nadaje siê do adopcji moim zdaniem,bo boi siê wszystkiego i wszystkich,chodzi na ugietych ³apach ze strachu,mo¿e te¿ i z braku miê¶ni ,kuli siê na ka¿dy gwa³towniejszy ruch.
Sika i robi kupy w domu,na dworzu za³atwia siê sporadycznie.Obawia³abym siê oddaæ j± teraz,¿eby znów nie wróci³a.Nie wspomne o smrodku jaki za soba niesie i o wygladzie cycuchów.
Pozatym nie raz domy tymczasowe zmienia³y imiona,mysle,¿e maj± prawo do tego.A imie w og³oszeniach mo¿na zmieniæ,bez przesady
Uploaded with ImageShack.us
ANNA_MAJA - 06-11-2012, 20:15
Ale¿ oczywi¶cie - wyrazi³am tylko swoje zdanie i w±tpliwo¶ci.
Nic wiêcej. W ¿aden sposób nie chcia³am naruszyæ praw DT.
I nikogo uraziæ
anna34 - 06-11-2012, 20:19
S³uchajcie,ona na tych fotach bêdzie ³adna,bo jest ³adna,ma cudny pychol i tak smutne wierne oczêta,tylko w rzeczywisto¶ci to obraz nêdzy i rozpaczy.Ja po raz pierwszy widze na ¿ywo taki szkielet i jestem pora¿ona co za ma³pa do tego doprowadzi³a
aangela1 - 06-11-2012, 20:36
aangela1 - 06-11-2012, 20:42
aangela1 - 06-11-2012, 20:44
anna34 - 06-11-2012, 20:48
Po raz pierwszy te¿ widze psa,który ucieka z trawy z szybkosci± ¶wiat³a
ANNA_MAJA - 06-11-2012, 23:25
Ona jest przepiêkna...
Jak mo¿na doprowadziæ psa do takiego stanu????
Sunieczko, nabieraj si³....
kasiek - 07-11-2012, 09:55
przepiekna, niunko jestes w dobrych i kochanych rekach
Monisiaczek - 07-11-2012, 10:09
Z tego co dziewczyny opisuj±, to ze stanu fizycznego i psychicznego bardzo przypomina mi Cha-Chê, gdy zosta³a przywieziona do mnie na DT
anna34 - 07-11-2012, 10:59
Monisiaczek,ja takiego wystraszonego psa widze na ¿ywo po raz pierwszy i tak chudego.Na moje oko mo¿e wa¿y ok. 20 kg,ale mo¿e i nie,Ania obstawia 15 kg,zobaczymy dzi¶ jak uda siê j± zwa¿yæ.
Ona boi siê wszystkiego i wszystkich prawie,chocia¿ do ludzi lgnie.
Na spacerach siê niestety nie za³atwia,wogóle siku robi³a wczoraj rano i dzi¶ do rana nie by³o,chocia¿ wode pije,sama widzia³am.
dominika92 - 07-11-2012, 11:28
jaka bidulka
Nikaaa - 07-11-2012, 11:37
Ona ma tak piêkny pysio, ¿e chyba bym siê stara³a o jej wyadoptowanie jakbym by³a w Polsce.. Nie mogê od niej oderwaæ wzroku.. Piekny, biedny pysio
tenshii - 07-11-2012, 13:26
A mi z wygl±du bardzo przypomina Lunkê - obecn± kole¿ankê Dolara i Chopperka
anna34 - 07-11-2012, 13:50
| tenshii napisa³/a: | | A mi z wygl±du bardzo przypomina Lunkê - obecn± kole¿ankê Dolara i Chopperka |
to fakt,ale pomimo podobnych prze¿yæ jest bardziej wycofana i delikatniejsza.
anna34 - 07-11-2012, 15:41
Jak mo¿na by³o jej nie chcieæ,nie kumam
Judytaa - 07-11-2012, 15:52
Cudowna niunia i te oczy
aangela1 - 07-11-2012, 16:18
Dziewczynka po badaniach. Krew pobrana, wyniki bêd± wieczorem.
Po wstêpnych oglêdzinach to :
- ma powiêkszon± tarczycê
- za bardzo nawet jak na jej wychodzenie wystaj±cy mostek
- brak miê¶ni w karku i podtrzymuj±cych krêgos³up
- s³abe tylnie nogi mog± byæ kwesti± braku wapnia + witamin, czyli po krótce z³ego ¿ywienia od pocz±tku
- du¿e predyspozycje do dysplazji
- ¶wierzbowiec zaatakowa³ uszy
- mechanicznie podniszczony nos
- zagazowany brzuch
kimsi_3 - 07-11-2012, 16:22
aangela1, Boniu.......... Biedna dziewczynka
Fuerta juz paczuszka do Ciebie jedzie Ale bêdziecie mia³y rozpakowywania Zapakowa³am jak bunkier Plus ma³y prezent w ¶rodku
Ryniu - 07-11-2012, 16:53
ale ma biedactwo d³ug± listê
Monisiaczek - 07-11-2012, 16:57
Nie ma co biadoliæ, tylko trzeba braæ siê za stawianie ma³ej na nogi
aangela1, wet ju¿ co¶ zaleci³ czy czekamy na wyniki badañ krwi?
Chelsea - 07-11-2012, 17:04
duzo zdrówka dla dziewczynki
anna34 - 07-11-2012, 17:05
| Monisiaczek napisa³/a: | | aangela1, wet ju¿ co¶ zaleci³ czy czekamy na wyniki badañ krwi? |
ja nie aangela1,ale wiem,¿e czekamy na wyniki badañ.
Narazie poza karm± zalecono 1 raz dziennie podawaæ ry¿ z kurczakiem i marchewk±
Pozatym ma³a zaskoczy³a wszystkich bo wa¿y a¿ 24,300 kg,nie wiem co tyle wa¿y,bo ona taka chuda,ale zdaniem pani wetki i naszym gdyby by³a odpowiednio zywiona od pocz±tku by³aby masywn± suk±.
ryba1 - 07-11-2012, 17:18
Widaæ ¿e ma masywne ko¶ci wiêc one pewnie tak wa¿±.
Aza ma podobn± budowê tylko ¿e ona wa¿y 34kg.
¯yczymy zdrowia.
aangela1 - 07-11-2012, 18:15
kimsi_3 , baaaaaardzo dziêkujemy! za niespodziankê, za koszyk, za chêci !
Monisiaczek, czekamy na wyniki badañ krwi, jedyne zalecenie to dawanie raz dziennie porcji kurczaka z ry¿em, co ju¿ zakupili¶my, jest zapas na miesi±c!
A teraz og³oszenie, a raczej apel
Bardzo proszê o wycofanie na chwilê obecn± jakichkolwiek og³oszeñ/dzia³añ adopcyjnych dla Fuerty.
Pro¶bê motywujê naprawdê z³ym stanem zdrowia psychicznym i fizycznym Fuerty.
Szkolê siê w zakresie behawiorystyki i mogê pracowaæ z Dziewczynk± ca³y czas je¶li chodzi o jej psychikê, w dodatku Ona wymaga naprawdê wielu godzinnej opieki.
Karmimy j± 5 razy dziennie ma³ymi porcjami (¿eby powoli przyzwyczaja³a siê do regularnego jedzenia), spacery trzeba robiæ ¶rednio co 3 godziny, jej lêkliwo¶æ sprowadza siê do posikiwania.
Nie chcê zaprzepa¶ciæ dotychczasowej pracy.
W zwi±zku z pro¶b± zobowi±zujê siê do pokrywania czê¶ciowo kosztów z jej utrzymaniem ¿eby nie obci±¿aæ forum.
Dzi¶ zosta³a zamówiona ju¿ obro¿a Forresto, zosta³o kupione jedzenie (kurczak, ry¿, warzywa).
Bardzo proszê forum o poparcie mojej pro¶by dla dobra Fuerty.
anna34 - 07-11-2012, 18:22
Ja jestem za,bede mog³a czê¶ciej j± przynajmniej widywaæ zanim pójdzie w ¶wiat.
Pozatym jakby mia³a tak trafiæ jak ostatnio to chyba by mi serce pêk³o
A odemnie dostanie w wyprawce obro¿e i smycz oraz tymczasow± adresówke,chocia¿ ona nie jest spuszczana póki co,a na smyczy chodzi przy nodze,ale mo¿e za jaki¶ czas przestanie siê baæ i z ch³opakami pobiega troche.
anna34 - 07-11-2012, 18:58
Fuerta ma bebeszejoze,tak wysz³o w badaniach.Ania z Miko³ajem pojechali do weta Dolara w Ursusie,bo niunia w ci±gu 2 godzin musi dostaæ leki
No to trzymamy kciuki.
Narazie nic wiecej nie wiem
anna34 - 07-11-2012, 19:01
UWAGA !!!
w BADANIU KRWI SILNA ANEMIA Z POWODU BABESZJOZY. w DNIU DZISIEJSZYM SUNIA MUSI DOSTAÆ IMIZOL w dawce 0,5 ml / 10 kg psa.
Nieleczona babeszjoza prowadzi do ¶mierci.
ANNA_MAJA - 07-11-2012, 19:01
| aangela1 napisa³/a: |
Monisiaczek, czekamy na wyniki badañ krwi, jedyne zalecenie to dawanie raz dziennie porcji kurczaka z ry¿em, |
Fajnie to zabrzmia³o . To jako osoba w "temat" wprowadzona dodam: jedynym zaleceniem przed wgl±dem w wyniki badañ by³o zwiêkszenie diety "suchej" o jeden "gotowany" posi³ek". Bo nam jeszcze kto¶ pomy¶li, ¿e wet kaza³ dawaæ je¶æ jeden raz dziennie...
I dosta³a te¿ krople do uszu na tego ¶wierzbowca do stosowania
Diagnoza i ewentualne zalecenia mo¿liwe bêd± dopiero po interpretacji wyników...
ANNA_MAJA - 07-11-2012, 19:12
Juz wiem! Sunia ma babeszjozê i wynikaj±c± z tego dramatyczna nioedokrwisto¶æ (anemie).
Wymaga natychmiastowego podania immizolu w dawce 0,5 ml/1 kg wagi cia³± (czyli 1,5 ml jak na ni±).
Bez tego - nadziei dla niej nie bêdzie. DRAMAT !!!
Powinna byæ POD STA£¡ OBSERWACJ¡ lekarza w najbli¿szych godzinach i dostaæ p³yny.
Babeszjoza powoduje rozpad czerwonych krwinek !!!
Przychodnia pozostaje w gotowo¶ci - decyzja DT gdzie pojad±...
anna34 - 07-11-2012, 19:20
| ANNA_MAJA napisa³/a: | | Przychodnia pozostaje w gotowo¶ci - decyzja DT gdzie pojad±... |
Jad± do Ursusa do weta Dolara,mam do nich te¿ pe³ne zaufanie.
ANNA_MAJA - 07-11-2012, 19:20
aangela1 z DT jedzie ju¿ do najbli¿ej sobie Przychodni w Pruszkowie.
Trzymajcie MOCNO kciuki za Fuertê!!!
aangeal1 DZIÊKUJÊ ¿e j± dzi¶ na badania zawioz³a¶!!!!
Ryniu - 07-11-2012, 19:25
Pozosta³e wyniki krwi s± Ok, tzn w±troba i nerki OK, nie ma ¿adnych oznak ataku choroby. Wet powiedzia³, ¿e leki zrobi± swoje i Fuerta bêdzie zdrowa jak rybka
Judytaa - 07-11-2012, 19:29
Niuniu trzymam za Ciebie kciuki najmocniej jak potrafiê
nathaliena - 07-11-2012, 20:00
Trzymam kciuki. MUsi byæ dobrze! Nawet nie chcê myslec, co by³oby, gdyby nie trafi³a do DT
Wracaj do zdrówka malenka, aangela1 trzymajcie siê
Ja mam w domu podobny- lêkliwy przypadek, od czerwca, postêpy s±, jednak strachy nadal zosta³y i nadal zdarza siê chodzenie na podkurczonych ³apach, ze schowanym ogonkiem, czasem bywa, ze przywiera do ziemi i za nic nie mozna jej zacheciæ do dalszego przejscia, wtedy tylko na r±czkach nosimy ksiê¿niczkê. Nadal ha³as, nag³e ruchy, krzyk, dziwne w jej mniemaniu przedmioty - np. czarny samochód, a czêsto po prostu cz³owiek, wywo³uj± straszne lêki i kulenie siê i zastyganie w bezruchu, b±d¼ ucieczke w bezpieczne miejsce. Na to wsyztsko potrzeba czasu i cierpliwo¶ci. Fuerta jest duu¿o m³odsza od Bajki,w ec byæ moze to a¿ tak w niej g³êboko nie utkwi³o i s± wiêksze szanse na to, ze szybciej dojdzie do siebie. Miejmy nadziejê, ze równei¿ nie bedzie musia³a tak czesto odwiedzaæ weterynarza, co równie¿ jest dla takiego psa ogromnym stresem (ataki trzêsienia itp.).
W kwestii za³atwiania sie - Bajka potrafi³a nie za³atwiac siê przez 2 dni. Na pocz±tku nie by³o w ogóle mowy o za³atwianiu siê na dworze, bo tam by³a straszna panika, sta³a w miejscu nieruchomo, ucieka³a. Czekalismy na ka¿de siku, nawet w domu. Na kupê czekalismy kilka dni. Teraz, po tylu meisi±cach, nadal bywa, ze odczas godzinnego spaceru, nie za³atwi siê ani razu,a sporadycznie zrobi to równie¿ w domu. Te psy, znaim trafiaj± na dobrych ludzi, przechodz± piek³o. ¯yczê duu¿o cierpliwosci. Fuerta ma niesmaowite szczê¶cie
Madzialenka - 07-11-2012, 20:10
Zdrowka malutka
anna34 - 07-11-2012, 20:28
Obiecuje Wam,¿e wyzdrowieje
neravia - 07-11-2012, 20:39
jejku ten pychol jest urzekaj±cy.. zdrowiej szybko
ANNA_MAJA - 07-11-2012, 22:25
Podanie Immizolu jest ratunkiem.
A wiêc ratunek przyszed³ w porê. Tak jak by³o napisane - nerki i pozosta³e narz±dy - OK
Wyniki badañ przesy³am na maila podanego przez DT
Czy mam przes³aæ tak¿e do Koordynatora?
aangela1 - 07-11-2012, 22:29
Powrót do domu.
Po krótce opiszê diagnozê/rozpoznanie weterynarza.
"Widoczne ¶lady po wielokrotnych laktacjach i ci±¿ach, wychudzona.
Ci±¿y nie stwierdzam.
Temperatura w normie, wska¼niki biochem w normie, ale silna anemia. We krwi widoczna hemoliza.
Podejrzenia zjawiska IMHA - autoimmunologicznej hemolizy, dlatego Dexaven w wysokiej dawce, w pi±tek wskazana kontrola morfoligiczna.
Jutro kroplówka z Combiventem i Catosalem, Dexaven, inne dalsze postêpowanie zale¿ne od stanu psa.
Ze wzglêdu na intensywne u¿ytkowanie reprodukcyjne, jutro tak¿e USG brzucha ze szczególnym uwzglêdnieniem macicy i jajników."
Czyli po krótce, dzi¶ dosta³a leki + 1l kroplowki
Jutro kolejna kroplowka + USG na ropomacicze
Pi±tek (miejmy nadziejê) ostatnia kroplówka + badanie krwi
frania i franek - 07-11-2012, 23:05
trzymamy kciuki za ciebie s³oneczko oby wszystko dobrze siê skoñczy³o
frania i franek - 07-11-2012, 23:06
Zreszt± przy pomocy bandy pruszkowskiej nie widzê innej opcji musi byæ dobrze
Ryniu - 08-11-2012, 00:10
| ANNA_MAJA napisa³/a: | | Czy mam przes³aæ tak¿e do Koordynatora? |
je¶li mo¿na prosiæ
ANNA_MAJA - 08-11-2012, 01:55
| aangela1 napisa³/a: | Powrót do domu.
Po krótce opiszê diagnozê/rozpoznanie weterynarza.
"Widoczne ¶lady po wielokrotnych laktacjach i ci±¿ach, wychudzona.
Ci±¿y nie stwierdzam.
Temperatura w normie, wska¼niki biochem w normie, ale silna anemia. We krwi widoczna hemoliza.
Podejrzenia zjawiska IMHA - autoimmunologicznej hemolizy, dlatego Dexaven w wysokiej dawce, w pi±tek wskazana kontrola morfoligiczna.
Jutro kroplówka z Combiventem i Catosalem, Dexaven, inne dalsze postêpowanie zale¿ne od stanu psa.
Ze wzglêdu na intensywne u¿ytkowanie reprodukcyjne, jutro tak¿e USG brzucha ze szczególnym uwzglêdnieniem macicy i jajników."
Czyli po krótce, dzi¶ dosta³a leki + 1l kroplowki
Jutro kolejna kroplowka + USG na ropomacicze
Pi±tek (miejmy nadziejê) ostatnia kroplówka + badanie krwi |
Ja jestem po konsultacji z Pani± Doktor, która psa bada³a i z Lekarzem który konsultowa³ wyniki i zawiadamia³ DT o konieczno¶ci natychmiastowego dzia³ania (w³a¶ciciel Przychodni).
Po odczytaniu tego, co zosta³o powy¿ej napisane, postanowi³am pewne rzeczy skonsultowaæ równie¿ z prywatnego powodu... Pewien b³±d w sztuce innego lekarza wobec mojej Majeczki ... Nie mogê pomin±æ tego milczeniem...
Jako, ¿e sprawa jest forumowa i tu na forum pojawi³y siê powy¿sze zalecenia i diagnozy, ja niestety MUSZÊ (znów jako osoba "w temat" zaanga¿owana" ) pewne rzeczy u¶ci¶liæ, dodaæ i przedstawiæ...
Chcia³am podkre¶liæ, ¿e to co powy¿ej zosta³o napisane przez aangelê1- diagnoza i rozpoznanie a tak¿e zalecenia na najbli¿sze dni POCHODZ¡ od lekarza z Ursusa i nie s± ZBIE¯NE z diagnoz± poleconych przeze mnie lekarzy.
Diagnoza lekarza z Przychodni na ul. Litewskiej, przekazana ok. godz. 19:00 do DT:
BABESZJOZA
Zalecenia: Sunia powinna dostaæ Imizol 0,5 ml / 10 kg m.c.
Przed podaniem Imizolu 15 minut wcze¶niej powinno siê podaæ Dexaven przeciwstrz±sowo i aby nie dosz³o do rozwiniêcia zespo³u wykrzepiania wewn±trznaczyniowego ( w dawce 1mg/kg cia³a ).
Potem wenflon w ³apkê i 500 ml solutio ringerii bez mleczanów lub 0,9% NaCl.
Po 14-stu dniach kontrola morfologii (bad. w kierunku B.canis).
Oczywi¶cie - w trakcie wizyty polecono zmianê diety: do diety suchej dodanie 1 posi³ku gotowanego, stosowanie kropli do uszu w celu wyleczenia obecnego swiezbowca i drozdzycy - ale o tym ju¿ by³o.
Za moment wklejê wyniki badañ.
Najpierw jednak komentarz (wynik wspomnianej mojej konsultacji z lekarzami których poleci³am osobi¶cie, którzy sukê widzieli i którzy jako pierwsi interpretowali wyniki) :
- we krwi ( w badaniach) NIE MA OBRAZU hemolizy: przy hemolizie ASPAT jest zawsze wysoki (u Fuerty jest w normie) , dodatkowo: laboratorium widz±c obraz krwi w hemolizie zawsze pisze UWAGA HEMOLIZA
Hemoliza owszem pojawia siê jako normalna reakcja PO PODANIU IMIZOLU i dlatego lekarz z Litewskiej zaleci³ podanie Dexavenu przed iniekcj± - jako zapobie¿enie efektowi tzw DIC ale w wynikach jakimi dysponujemy NIE MA obrazu hemolizy krwi w tym brak podstaw do rozpoznania IMHA (znow : warto¶æ ASPAT...)
Stad np w jutrzejszym badaniu hemoliza moglaby sie pojawic....
- z obrazu krwi i z badania klinicznego nie wynika jakiekolwiek podejrzenie o ropomacicze, lekarz konsultuj±cy Fuertê nie widzi zasadno¶ci badania USG (chyba, ze forum postanawia przebadaæ Suniê szczegó³owo i detalicznie, ale podstaw do podejrzewania ropomacicza brak)
S± 2 rodzaje ropomacicza: otwarte i zamkniête
Otwarte - oprócz zmian w obrazie krwi (o których za moment) - stwierdza siê wyp³yw z dróg rodnych - tego u Fuerty nie ma. Rozpoznaje siê g³ównie na podstawie wyp³ywu.
Zamkniête - z braku wyp³ywu z dróg rodnych rozpoznanie nastêpuje na podstawie obrazu krwi: Leukocytoza ZAWSZE przekracza górne granice normy ( jedni przyjmuj± 20 inni 30 - ale to s± warto¶ci tego rzêdu). U Fuerty leukocytoza wynosi 10,50 (przy normie 6 - 12). Dodatkowo PA£ECZKI powinny byæ DU¯O powy¿ej normy - U Fuerty tego nie ma. Zatem wyniki krwi NIE WSKAZUJ¡ na ropomacicze (otwarte b±d¼ zamkniête). Gdyby by³o to zamkniête ropomacicze - musia³oby doj¶æ do toksemii co skutkowa³oby gorszymi parametrami w±trobowymi i nerkowymi a to u Fuerty jest w normie. To opinia lekazra z Litewskiej.
Zatem pojawia siê pytanie (ju¿ moje) na jakiej podstawie pojawi³o siê podejrzenie innego lekarza o ropomacicze, skutkuj±ce zaleceniem wykonania USG ...?
I pytanie kolejne: czy Fuerta, skoro lekarz podejrzewa ropomacicze (tylko na podstawie czego?) dosta³a w czasie wieczornej wizyty antybiotyk o szerokim spektrum? Ja tego nie wiem, bo aangela1 nie napisa³a jakie leki - ale przy jakimkolwiek podejrzeniu o ropomacicze - antybiotyk musia³by byæ podany natychmiast. Czy go dostala?
- Dexaven: i to ju¿ jest ten mój prywatny powód konsultacji o którym wspomnia³am wcze¶niej...
Lekarz z Litewskiej zleci³ podanie dawki w wysoko¶ci 1 mg/kg cia³a psa przed podaniem Imizolu by, jak napisa³am wcze¶niej, nie dosz³o do rozwiniêcia zespo³u wykrzepiania wewn±trznaczyniowego (DIC). W tym, co napisa³a aangela1 - podano Dexaven w WYSOKIEJ dawce. Pytanie, co kryje siê pod tym s³owem WYSOKA DAWKA ? W weterynarii wysok± dawk± okre¶la siê dawkê 2 - 4mg/kg cia³a i jest to najwy¿sza z mo¿liwych dawek - immunosupresyjna (uszkadzaj±ca szpik, podawana w stanach wstrzasu). Nie wiem, ile dosta³a Fuerta - nie by³o podstaw do tego by podaæ wiêcej ni¿ 1 mg/kg cia³a psa (zapobiegawczo - jak wy¿ej)
Dodatkowo w zaleceniu na jutro jest tak¿e PODANIE DEXAVENU. Dexaven utrzymuje siê w organizmie 24 - 48 h po podaniu. Podanie kolejnej dawki przed up³ywem 24h uzasadnione by³oby tylko stanem wstrz±su!!!!
Owszem - je¶li u Suni w ci±gu 6 - 8h od podania Imizolu pogarsza³by siê BARDZO stan ogólny - jest wskazanie. Je¶li stan jest jednakowy lub lepszy (przy Babeszjozie Imizol po ok. 8h potrafi sprawiaæ wra¿enie "cudownego ozdrowienia) nie ma podstaw do powtornego podania Dexavenu; podawanie go w odstepie mniejszym niz 24h bez stanu wstrzasu jest bledem ze wzgledu na mozliwosc USZKODZENIA SZPIKU (przypadek mojej MAJUSI)
- badania kontrolne krwi: jezeli stan ogolny Fuerty w dniu jutrzejszym (czwartek) bedzie TAKI SAM lub lepszy (brak ewidentnego pogorszenia) - wg Lekarzy z Litewskiej NIE MA PODSTAW do kolejnycgh badan krwi w czwartek i piatek. Badania krwi wykonac trzeba koniecznie za 2 tygodnie ( pod katem obecnosci babeszjozy i morfologii samej) - jesli babeszjoza wciaz sie utrzymywac bedzie - konieczne podanie drugiej dawki immizolu.
To tyle konsultacja lekarska z miejsca, ktore wskazalam i w ktorym zdecydowalam sie zaangazowac w pomoc Fuercie
.
Z wlasnej woli podjelam sie czynnego w tym udzialu - i zdaje sobie sprawe z tego, ze byc moze komus nie spodoba sie to, co napisalam. Ale chce i musze byc do konca w porzadku wobec forum - stad przedstawiam takze wynik konsultacji.
Bedac konsekwentna w deklaracjach bylabym gotowa pokryc takze koszt dzisiejszego podania Imizolu i zaleconej przez wskazanego przeze mnie lekarza dawki Dexavenu (1mg/kg ciala), niezaleznie od tego gdzie to ratowanie zycia Fuerty nastepowalo. I jesli to uda sie jakos wyszczegolnic z ogolnego kosztu poniesionego przez DT w czasie tej wizyty u drugiego lekarza - zrobie to oczywiscie. Bo to stanowi calosc z dzisiejsza diagnostyka Fuerty.
Ale goraco namawiam i prosze o przeanalizowanie dwoch spraw
- na jakiej podstawie pojawia sie podejrzenie ropomacicza i zalecenie USG
- jesli stan ogolny Fuerty bedzie bez zmian lub lepszy - jaka jest zasadnosc wykonywania w czwartek i piatek badan morfologicznych (wg innego lekarza wskazan nie ma)
Za moment: sprobuje wkleic wyniki badan
Przepraszam za brak polskich znakow - cos sie stalo z klawiatura.
Bledy w sztuce lekarskiej kosztowaly zycie mojej poprzedniej Suni. Jestem na to bardzo uwrazliwiona...
ANNA_MAJA - 08-11-2012, 02:42
Wyniki badan Fuerty
ANNA_MAJA - 08-11-2012, 03:03
Dodam tylko, ¿e NAJWA¯NIEJSZE JEST to, ¿e Fuerta zosta³a w porê zbadana i ¿e w porê wykryta zosta³a Babeszjoza.
Ka¿dy z nas tutaj chyba wie, jak przebiega ta choroba i jak nieleczona siê koñczy.
Nic innego nie ma znaczenia.
aangela1, dziêki, ¿e mimo problemów z transportem pojecha³a¶ z ni± na tê wizytê i badania. Fuerta to szczê¶ciara, ¿e trafi³a na Ciebie!
Dziêki, ¿e nikt tej konieczno¶ci nie poddawa³ pod w±tpliwo¶æ tu na forum.
To da³o tej piêknej, kochanej Suni szanse na dalsze ¿ycie.
Walcz, Fuertuniu. Czeka Ciê wiele dobrego!
anna34 - 08-11-2012, 06:14
Odno¶nie badania USG w kierunku ropomacicza to o ile wiem koordynacja zaproponowa³a maj±c ju¿ na forum takie przypadki.
ANNA_MAJA - 08-11-2012, 11:28
| anna34 napisa³/a: | | Odno¶nie badania USG w kierunku ropomacicza to o ile wiem koordynacja zaproponowa³a maj±c ju¿ na forum takie przypadki. |
By³y przypadki ropomacicza przy PRAWID£OWYM (pod wzglêdem wskazuj±cych na to parametrów) obrazie krwi???
Nie chcia³abym byæ zrozumiana w niew³a¶ciwy sposób przez kogokolwiek. Za bardzo szanujê to miejsce i Wszystkich, którzy anga¿uj± siê w jakikolwiek sposób w pomoc tym wszystkim psinkom - czyli krótko mówi±c wszystkich Forumowiczów.
Wiem co i ile zawdziêczam Osobom takim jak wszyscy tutaj obecni.
Chcia³abym zatem, ¿eby nikt nie poczu³ siê ura¿ony i ¿eby wszystko by³o jasne...
Bo sama nie wiem, jakie zasady tu panuj± w przypadku psiaków, bêd±cych pod opiek± forum.
Jedno chcia³am jasno powiedzieæ: ja NICZYICH kompetencji nie podwa¿am ani nie ingerujê w decyzje Koordynacji (mo¿na ka¿demu psu wykonaæ jeszcze wiele, wiele badañ...).
Odzywam siê tylko i wy³±cznie dlatego, ¿e w sprawê badañ / diagnostyki Fuerty zaanga¿owa³am siê osobi¶cie i czujê siê w obowi±zku podzieliæ siê tym, co wiem a w³a¶ciwie tym, co stanowi efekt konsultacji weterynaryjnej dokonanej przez poleconego przeze mnie lekarza. Tym bardziej, ¿e pojawi³a siê informacja na temat diagnozy, rozpoznania i zaleceñ innego lekarza - które ró¿ni± siê znacznie od diagnozy, rozpoznania i zaleceñ lekarza, którego "wziê³am na siebie". Czujê siê zatem odpowiedzialna za to, by jego zdanie by³o tak¿e znane.
A czy kto¶ bêdzie to bra³ pod uwagê czy nie - to ju¿ jest absolutnie decyzja Koordynacji i/lub DT . I ja w to absolutnie nie bêdê siê mieszaæ bo nie mam takiego ani prawa ani pomys³u.
Jedno czego - tak jak wszyscy tutaj - pragnê to ZDROWIA dla Fuerty, która wirtualnie skrad³a mi serce.
aangela1 - 08-11-2012, 11:41
Przykro mi, ¿e odpisujê dopiero teraz, ale jestem wykoñczona i mia³am bardzo ciê¿k± noc...
Tam gdzie napisa³am o badaniach krwi, napisa³am, ¿e maj± siê one odbyæ w pi±tek (a nie dzi¶ i jutro), bo trzeba sprawdziæ czy poziom erytrocytów siê podnosi.
Dlatego, ¿e poziom jej czerwonych krwinek jest poni¿ej dolnej granicy.
Wybra³am wczoraj weterynarza, który jest blisko Nas i któremu równie¿ ufamy ¿eby reakcja by³a jak najszybsza. Spêdzi³am 3,5 godziny z Fuert±, która siê pok³ada³a i by³a ledwo odbieraj±ca bod¼ce.
Nie jest to ¿adna z³o¶liwo¶æ z mojej strony i trochê ¼le mi z tym, ¿e odczytywane to jest jako brak odpowiedzialno¶ci czy precyzji.
"Bledy w sztuce lekarskiej kosztowaly zycie mojej poprzedniej Suni. Jestem na to bardzo uwrazliwiona..."
ja te¿ trafia³am na takich weterynarzy w swoim ¿yciu, ale ten jest kim¶, kto równie¿ uratowa³ Dolara po b³êdach weterynaryjnych.
Z powodu anemii Fuerty i os³abienia, ma dostawaæ p³yty przez 3 dni.
A co do USG zosta³o mi to zasugerowane wczoraj przez koordynacjê wiêc umówi³am siê z weterynarzem na to badanie dzi¶.
Oprócz mo¿liwo¶ci sprawdzenia macicy czy jajników, weterynarz zasugerowa³, ¿e przy okazji robienia tego USG sprawdzimy jej brzuch, który jest bardzo zagazowany ( nie zmienia on swojego stanu od momentu przyj¶cia do Nas, co akurat potwierdzi Pani weterynarz u której byli¶my wczoraj rano ) - to, ¿e badanie USG bêdzie poszerzone, nie zmienia ceny za "us³ugê", poniewa¿ wszystko by³o propozycj± weterynarza, który nie we¼mie za to dodatkowych pieniêdzy.
Ze wzglêdu na wydatki, które forum ma obiecujê przygotowaæ rzeczy na bazarek by móc podnie¶æ stan konta, który jest dostêpny dla wszystkich psiaków.
ANNA_MAJA - 08-11-2012, 12:43
Nie jest to ¿adna z³o¶liwo¶æ z mojej strony i trochê ¼le mi z tym, ¿e odczytywane to jest jako brak odpowiedzialno¶ci czy precyzji. |
Nie wiem sama jak to rozumieæ, bo za ka¿dym razem staram siê zaznaczyæ, jak wiele Fuerta Tobie zawdziêcza. To Ty uratowa³a¶ jej ¿ycie jad±c wczoraj na badania i zabieraj±c j± wieczorem natychmiast na podanie Imizolu. Piszê o tym tu i w sms-ach...
Kto zarzuca brak odpowiedzialno¶ci czy precyzji??? Wielkie nieba, chyba nie chodzi o moje wpisy???
Je¿eli mo¿na by komentowaæ cokolwiek, to nasunê³yby siê inne pytania:
- pies by³ w schronie w ciê¿kim stanie. Co zrobi³ schroniskowy lekarz przed wydaniem do adopcji??? Sprawdzi³ przyczynê? Mia³a badania?
- pies by³ u weta w drodze do domu adopcyjnego. Stan ciê¿ki - co zrobi³ wet oprócz zwa¿enia i k±pieli? Zleci³ lub zaproponowa³ badania?
- pies by³ w hoteliku. Stan ciê¿ki. By³ jaki¶ alarm i sugestie badañ pilnych?
Mój pomys³ i nacisk na badania pilne pojawi³ siê nie tak z ciekawo¶ci. Lekarka z Litewskiej, która pomog³a mi og³aszaæ Bonê (wówczas) zobaczywszy zdjêcia powiedzia³a mi, ¿e taki ty³ i ugiête ³apy b.czêsto ¶wiadcz± u psa o ciê¿kiej anemii - i ¿e Bona powinna mieæ pilnie zrobione badania (wymieniaj±c kilka przyczyn takiej anemii wymagaj±cych natychmiastowej pomocy). Reszta to mój pomys³ - ¿e w³a¶nie tam ( z powodu bezgranicznego zaufania i pewno¶ci, ¿e nic nie umknie uwadze) i ¿e bêdzie to mój wk³ad w pomoc. Teraz my¶lê, ¿e najgorzej jest siê wychylaæ... Ale trudno, zbiorê co trzeba, bo to uratowa³o Fuercie ¿ycie. I powtórzê co wiele razy mówi³am i pisa³am: uratowa³a¶ j± Ty, bo to Ty pojecha³±¶ z ni± na badania najszybciej jak potrafi³a¶.
Powy¿sze pytania (o schron, weta w Bia³ymstoku itd) wynikaj± z mojego roz¿alenia, dlaczego NIKT z nich po drodze nie sprawdzi³ wyników (choæby podstawowych) suni w takim stanie.
Ze wzglêdu na wydatki, które forum ma obiecujê przygotowaæ rzeczy na bazarek by móc podnie¶æ stan konta, który jest dostêpny dla wszystkich psiaków. |
Ponawiam pytanie wys³ane sms-em: jaki by³ koszt wczorajszej wizyty (mo¿e na pw poproszê albo sms-em) - tej drugiej
Ech, mia³a byæ kropla... robi siê wzburzony ocean...
Monisiaczek - 08-11-2012, 12:49
To ja zasugerowa³am badanie USG w rozmowie z Ani±. Mieli¶my ju¿ na forum przypadek Bianki, której hipotetyczna ci±¿a okaza³a siê byæ rozleg³ym ropomaciczem:
| Cytat: | | Mia³a rozleg³e ropomacicze, cysty na jajnikach co by³o powodem wzdêcia brzucha |
Bianka te¿ by³a ze schroniska. Niestety, w schroniskach weterynarze czêsto ograniczaj± siê do podstawowej opieki (brak ¶rodków, brak sprzêtu, czasem brak chêci).
Bianka mia³a wiele szczê¶cia. Ale nie by³a tak wycieñczona jak Fuerta.
Judytaa - 08-11-2012, 13:02
Jako osoba postronna pozwolê sobie siê wypowiedzieæ. Czytaj±c wszystkie posty w ¿adnym z nich nie zauaw¿y³am by która¶ z Was chcia³a komu¶ co¶ zainsynuowaæ. Ka¿da chce jak najlepiej dla Fuerty bo to ona jest tu najwa¿niejsza. Podejrzewam, ¿e jeste¶cie poddenerwowane i ¼le odbieracie wzajemne intencje. Obie robicie dla Fuery tak wiele, ¿e osobi¶cie jestem pod wielkim wra¿eniem. Kwestia rozchodzi siê o zaufanie do weterynarza, a sama dobrze wiem, ¿e ile ludzi tyle opinii.
anna34 - 08-11-2012, 13:43
Leczy³am Choppera te¿ u wetó w Ursusie,kastrowa³am go tam,znajoma sterylizowa³a suczke i jestem w pe³ni zadowolona z ich us³ug.Nie wspomne ju¿,¿e ¿ona w³a¶viela kliniki rodzi³a u mnie,sama prowadzi kilinike i hotelik dla psiaków za B³oniem.To kompetentni lekarze,nic nie mo¿na im zarzuciæ.
aganica - 08-11-2012, 14:54
| aangela1 napisa³/a: | | brak odpowiedzialno¶ci czy precyzji. | Nawet tak nie my¶l, jeste¶cie wzorem do na¶ladowania i marzê o tym, by ka¿dy dom tak dba³ o psa jak wy dbacie o Fuertê.
Czekamy na wiadomo¶ci, bardzo siê martwimy o dziewczynkê i trzymamy kciuki za powrót do zdrowia.
ANNA_MAJA - 08-11-2012, 15:02
| anna34 napisa³/a: | | To kompetentni lekarze,nic nie mo¿na im zarzuciæ. |
No nie... Proszê...
ja nie podwa¿am NICZYICH kompetencji o czym ju¿ raz napisa³am. I NIKOMU NICZEGO nie ZARZUCAM. Czu³am siê w obowi±zku przedstawiæ punkt widzenia pierwszego lekarza, który interpretowa³ wyniki po pojawieniu siê diagnozy, rozpoznania drugiego lekarza - bo by³y ró¿ne. I tyle. Wklei³am wyniki by unikn±æ jakichkolwiek spekulacji ( w tym powy¿szego typu).
A mo¿e co¶ o Fuercie, bo to jej stan zdrowia jest tu najwa¿niejszy: rozmawia³am z
aangel±1, Sunia jest w lepszym stanie ni¿ wczoraj wieczorem (kiedy to traci³a kontakt z otoczeniem). S³aba - ale "lepsza" ni¿ wczoraj.
I tego siê trzymajmy: SUNIA zosta³a URATOWANA.
anna34 - 08-11-2012, 15:18
| aganica napisa³/a: | | Czekamy na wiadomo¶ci, |
próbowa³a wle¼æ na ³ó¿ko i spaæ z Ani± w nocy kochana ³obuzica
Jeszcze bêdzie z niej labek pierwsza klasa
ANNA_MAJA - 08-11-2012, 15:21
Dope³niaj±c - to kopia opisu wizyty weterynaryjnej w Przychodni na Litewskiej.
Ten sam dokument dosta³ DT
Zwierzê :
Imiê: FUERTA
Gatunek: pies
Rasa: mix labradora
P³eæ: samica
Umaszczenie: z³ota
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
07/11/2012
SZCZEGÓ£OWY OPIS WIZYTY
Psinka wziêta ze schroniska. Z wywiadu – apetyt zachowany, pies z zaburzeniami koordynacji ruchowej (chwiejno¶æ zadu), os³abiony.
W badaniu ogólnym stwierdza siê:
1. STAN OGÓLNY psa z³y, znaczna niedowaga, w skali 1-9 wychudzenie stopieñ 3,0-3,5, sier¶æ matowa, zaznaczona widoczna linia ¿eber, zaniki miê¶niowe wzd³u¿ krêgos³upa, s³abo¶æ koñczyn miednicznych, smutne spojrzenie.
Waga : 24,3 kg
2. BADANIE SZCZEGÓ£OWE
B³ony ¶luzowe blado-ró¿owe, b³yszcz±ce, wyd³u¿ony czas kapilarny pow. 2 sek,
Ww.ch³. ¿uchwowe lekko powiêkszone, pozosta³e macane b.zm.
T cia³a w normie
Os³uchowo – drogi oddechowe górne i dolne- b.zm.
Os³uchowo – serce : umiarkowana tachykardia (stres?anemia?)
Uszy- silna dro¿d¿yca obydwu przewodów s³uchowych zewnêtrznych
Jama brzuszna w palpacji – prawy ty³ i lewy ty³ –b.zm.
- lewy przód – b.zm
- prawy przód – lekko napina przy omacywaniu okolicy
¿o³±dka,zgazowanie dwunastnicy
Uk³ad ruchu – zaniki miê¶niowe g³ównie wzd³u¿ linii krêgos³upa, równie¿ na szyi,
Koñczyny miedniczne w badaniu manualnym – brak wyra¼nej bolesno¶ci i
napinania podczas prób zginania i prostowania poszczególnych stawów;
uwaga- jedynie lekka bolesno¶æ przy odwodzeniu na bok i ku ty³owi w
próbie taczkowania prawego stawu biodrowego (do obserwacji,
ewentualnie dalsza diagnostyka radiologiczna), brak kulawizn.
Prawdopodobna przyczyna niezborno¶ci koñczyn miednicznych wynika z uogólnionego patologicznego procesu metabolicznego (anemia?niedo¿ywienie?niedoczynno¶æ tarczycy?)
Krew do badania na profil diagnostyczny rozszerzony.
ZALECENIA:
1. dieta zostanie dobrana po uzyskaniu wyników badania morfologicznego i badania biochemicznego
2. proszê o dodanie posi³ku gotowanego ry¿+kurczak+marchew
3. ze wzglêdu na dro¿d¿yce uszu proszê o zapuszczanie kropli surolan 2 x dziennie przez 7-10 dni
4. proszê o czyszczenie uszu „na mokro” co 4-ty dzieñ
Dalsze postêpowanie w zale¿no¶ci od wyników badañ.
Lekarz przyjmuj±cy: lek.wet.Daria £ukasik
Weronika_S - 08-11-2012, 16:07
bardzo dobrze,¿e psica bêdzie mia³a USG bo oprócz wykluczenia ropomacicza to lekarz zobaczy stan jamy brzusznej,¶ledziony,z któr± mo¿e co¶ siê dziaæ bo ma anemiê.Najlepszym wetem w Warszawie od USG jest dr P.Marciñski.
kimsi_3 - 08-11-2012, 18:36
| anna34 napisa³/a: | | aganica napisa³/a: | | Czekamy na wiadomo¶ci, |
próbowa³a wle¼æ na ³ó¿ko i spaæ z Ani± w nocy kochana ³obuzica
Jeszcze bêdzie z niej labek pierwsza klasa |
To prawda.... Juz Ma³a kombinuje
aangela1 - 08-11-2012, 19:12
No i jeste¶my na dobrej drodze!
USG wykaza³o zdrowe nerki, w±trobê, macica zgrubiona, ale wynikaæ to mo¿e z wielu porodów.
Poziom Erytrocytów siê znacznie zwiêkszy³ jak na nieca³± dobê od rozpoczêcia leczenia, czyli z 2mln. na 3,5 mln. jeszcze trochê a¿ dojdzie do chocia¿by dolnej granicy normy, ale idziemy w dobrym kierunku, a to najwa¿niejsze
Fuerta, dzielnie znosi kroplówki, jutro prawdopodobnie ostatnia i nastêpne badanie pod k±tem babeszjozy i ogólnego badania krwi za 14 dni.
Ma trochê Dziewczynka stresu, ale jest dzielnym pacjentem!
Jej zachowanie nie uleg³o jakiej¶ niesamowitej poprawie, ale wa¿ne, ¿e z badañ wynika, ¿e wszystko powinno byæ dobrze
ANNA_MAJA - 08-11-2012, 19:26
Sunieczko - jeste¶ dzielna i wspania³a!!!
kasiek - 09-11-2012, 09:15
aangela1, swietne wiesci :)swietne niunko trzymaj sie
ANNA_MAJA - 09-11-2012, 10:33
| Ryniu napisa³/a: | | ANNA_MAJA napisa³/a: | | Czy mam przes³aæ tak¿e do Koordynatora? |
je¶li mo¿na prosiæ |
Ryniu, poproszê o odpowied¼ na wys³an± wczoraj na pw wiadomo¶æ
aangela1 - 09-11-2012, 12:14
kimsi_3
DZIÊKUJEMY ZA PREZENTY! S¡ ¦LICZNE I TAAAAKIE DZIEWCZÊCE, ¯E CHYBA SAMA BÊDÊ W TYM KOSZU SPAÆ
A takim jestem szczeniaczkiem
aangela1 - 09-11-2012, 12:19
Dzi¶ noc zarwana, ale dziewczyna czujê siê lepiej
Oby³o siê dzi¶ bez kroplówki, we wtorek jeszcze bêdzie tylko zrobione kontrolne badanie krwi i jak wszystko bêdzie dobrze to oficjalnie ¶wiêtujemy wydrowienie Fuerty
aganica - 09-11-2012, 12:24
Nooo nie wyczymiem...jaka ona jest s³odka i kochana.
aangela1, Jeste¶cie anio³ami ...uwielbiam Cie... wiesz?...w ¿yciu jest tak, ¿e wszystko powraca i .. do was ta dobroæ wróci w dwójnasób .
ANNA_MAJA - 09-11-2012, 12:50
Cudo! Jaka dziewczyneczka w ró¿ach... I te piêkne, kochaj±ce oczka...
Fuerta, szczê¶ciaro, du¿o przesz³a¶, ale teraz masz domek jak z bajki
Aniu, proszê, wymiziaj Suniê ode mnie za oba uszkami. I mocno utul.
kasiek - 09-11-2012, 13:15
niunko ,ale masz sliczny koszyczek i te kolorki
jestes szczesciara Twoje oczy mowia same za siebie
Judytaa - 09-11-2012, 14:34
Poprostu te oczy to spojrzenie powala, normalnie rozp³yn±æ siê mo¿na.
anna34 - 09-11-2012, 15:12
Normalnie sie rozp³ynê³am i chyba j± adoptuje sama
kimsi_3 - 09-11-2012, 15:42
Tak bêd±c w sklepie i widz±c ten sliczny kocyk pomysla³amy,¿e Fuercie przpasuje i nie pomyli³am siê
Widaæ,¿e dziewczynce koszyk sie spodoba³ Oby jej siê dobrze polegiwa³o na nim
Da³y¶cie radê z rozpakowywaniem? Bo mój T¿ siê smia³ jak walczy³am z kartonami A i ¿abka by³a w ¶rodku i dwie miseczki?
Ewelina - 09-11-2012, 15:44
Jakie cudeñko
Di - 09-11-2012, 16:15
Jaki b³ysk w oczêtach siê pojawi³!
ANNA_MAJA - 09-11-2012, 16:25
| aangela1 napisa³/a: | Dzi¶ noc zarwana, ale dziewczyna czujê siê lepiej
Oby³o siê dzi¶ bez kroplówki, we wtorek jeszcze bêdzie tylko zrobione kontrolne badanie krwi i jak wszystko bêdzie dobrze to oficjalnie ¶wiêtujemy wydrowienie Fuerty |
aangela1, proszê pamiêtaj o badaniach krwi po 14 dniach od podania Imizolu czyli 21 listopada (morfologia + badanie na obecno¶æ babeszja canis). (nie pó¼niej).
Je¶li nie bêdzie obecnej babeszji w obrazie - oznacza to wyleczenie po pierwszej dawce.
Je¶li bêdzie babeszja - koniecznie trzeba podaæ drugi raz Imizol. I wówczas koñczy siê leczenie. Najczê¶ciej starcza 1 razowe podanie, ale to po 14 dniach TRZEBA sprawdziæ.
aangela1 - 10-11-2012, 12:47
kimsi_3, ró¿owy kocyk jest najlepszy, bardzo dziêkujê
Miski to strza³ w dziesi±tkê, bo potrzebowali¶my!
A co do ¿aby to jeszcze musi trochê poczekaæ, bo Feurta nie wie jak siê za ni± zabraæ
anna34 - 10-11-2012, 12:56
| aangela1 napisa³/a: | | A co do ¿aby to jeszcze musi trochê poczekaæ, bo Feurta nie wie jak siê za ni± zabraæ |
ona wogóle nie wie do czego s³u¿± zabawki...narazie
Dzi¶ ciocia Ania idzie w odwiedziny bêd± nowe fotki
kimsi_3 - 10-11-2012, 13:04
Mo¿e nastapi ten dzieñ,¿e Fuerta siê nauczy bawiæ i wtedy ¿abka siê przyda
Wiêc Ciociu Aniu - fotek du¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿o poprosimy
kasiek - 10-11-2012, 13:48
anna34, czekam na foteczki
anna34 - 10-11-2012, 21:19
No to zaczynamy
u¶miech jest
by³o dobre
jemy
uczymy siê
taki mam brzuchol
no dosyæ tej sesji ju¿
tylko mnie kochaj
zabiegi pielêgnacyjne znosze z pokor±
Panie Bo¿e proszê Cie.......
Di - 10-11-2012, 21:46
Nie poznaje tego psa A¿ siê cieplej na serducho robi, jak siê widzi tak± szczê¶ciarê
aganica - 10-11-2012, 21:47
A¿ siê porycza³am.Co bym nie napisa³a...nie odda to, tego co czujê.
anna34 - 10-11-2012, 21:51
Ona siê ju¿ cieszy na nasz widok,prawie biega po domu,na spacerach tez zaczyna byæ odwa¿niejsza,wchodzi na trawe ju¿ i ten wci±¿ merdaj±cy ogon,który s³u¿y jej zamiast rado¶ci na pysiu
Jest cudna
anna34 - 10-11-2012, 21:52
I jest tak podobna do Choppera,oczywi¶cie mniej wredna
aganica - 10-11-2012, 22:13
| anna34 napisa³/a: | | I jest tak podobna do Choppera,oczywi¶cie mniej wredna | Tylko siê nie zakochaj albo....mo¿e...w³a¶nie....zakochaj
Bo wiesz... kolejka zaczyna siê ustawiaæ
anna34 - 10-11-2012, 22:16
| aganica napisa³/a: | | Bo wiesz... kolejka zaczyna siê ustawiaæ |
ha,ha,ha
Byle komu jej nie oddamy,tylko takim labowariatom jak my ,musi spaæ w ³ó¿ku i wogóle mieæ wszystko naj,naj,naj
ryba1 - 11-11-2012, 11:02
No to musi zostaæ Choperow± bo inaczej to lipa bêdzie
ANNA_MAJA - 11-11-2012, 12:32
Fuerta, Ty z dnia na dzieñ piêkniejesz, Psinko!
Ale¿ cudowna jeste¶...
Zbieraj si³y!
aangela1 - 11-11-2012, 16:50
Z nowo¶ci
Fuerta zaczyna pokazywaæ swoje prawdziwe oblicze
Umie ju¿ otwieraæ sobie szafê i drzwi, dzi¶ rozerwa³a karton, na malutkie kawa³eczki + ukrad³a 2 papiery toaletowe i na swoim nowym pos³anku elegancko pozbawi³a je ¿ycia.
Za³atwia siê nadal w domu czasami.
Wigoru trochê nabra³a, bo zaczê³a szybciej chodziæ, na spacerach bez problemu ju¿ wchodzi na trawnik, ale jeden g³o¶niejszy ha³as i ca³a siê k³adzie.
Ka¿dy ¶mieæ jest jak kawior z najlepszej restauracji i nie ma si³y ¿eby co¶ ominê³a.
Dzi¶ by³o wa¿enie i Dziewczynka przyty³a 1 kg w tydzieñ!
aangela1 - 11-11-2012, 16:50
Z nowo¶ci
Fuerta zaczyna pokazywaæ swoje prawdziwe oblicze
Umie ju¿ otwieraæ sobie szafê i drzwi, dzi¶ rozerwa³a karton, na malutkie kawa³eczki + ukrad³a 2 papiery toaletowe i na swoim nowym pos³anku elegancko pozbawi³a je ¿ycia.
Za³atwia siê nadal w domu czasami.
Wigoru trochê nabra³a, bo zaczê³a szybciej chodziæ, na spacerach bez problemu ju¿ wchodzi na trawnik, ale jeden g³o¶niejszy ha³as i ca³a siê k³adzie.
Ka¿dy ¶mieæ jest jak kawior z najlepszej restauracji i nie ma si³y ¿eby co¶ ominê³a.
Dzi¶ by³o wa¿enie i Dziewczynka przyty³a 1 kg w tydzieñ!
Chelsea - 11-11-2012, 16:52
| aangela1 napisa³/a: | | Dziewczynka przyty³a 1 kg w tydzieñ! |
super
ANNA_MAJA - 11-11-2012, 17:02
| aangela1 napisa³/a: | Dziewczynka przyty³a 1 kg w tydzieñ! |
Gratulacje!
anna34 - 11-11-2012, 17:19
| aangela1 napisa³/a: | | Umie ju¿ otwieraæ sobie szafê i drzwi |
pies cyrkowiec
| aangela1 napisa³/a: | | dzi¶ rozerwa³a karton, na malutkie kawa³eczki + ukrad³a 2 papiery toaletowe i na swoim nowym pos³anku elegancko pozbawi³a je ¿ycia. |
malutki szczeniaczek
Ryniu - 11-11-2012, 17:44
a to ma³a rozrabiaka z niej
robertus39 - 11-11-2012, 20:09
Z Radys zosta³a odebrana w sobotê , a we wtorek straci³a dom. Nauczka dla mnie nie wypuszczê psa bez pe³nych badañ. Zawsze mam wyrzuty, ¿e naci±gam forum lab.info b±d¼ lab.org po wizytach u weta i p³aceniu jaki¶ nie swoich pieniêdzy. Od dzisiaj przyjmujê warunek. Pies bez kompleksowych badañ krwi i moczu nie idzie do nowego domu je¶li ma niedowagê. Cieszê siê z jej piêknych coraz szczê¶liwszych oczu i mam nadziejê, ¿e wszystko bêdzie dobrze. Mam wyrzuty sumienia, ¿e tak by³o jak by³o.
anna34 - 11-11-2012, 20:26
| robertus39 napisa³/a: | | Mam wyrzuty sumienia, ¿e tak by³o jak by³o. |
Nawet tak nie my¶l,ka¿dy z nas zawsze boi siê,¿e dome oka¿e siê tym nie trafionym w g³êbi duszy
| robertus39 napisa³/a: | | Cieszê siê z jej piêknych coraz szczê¶liwszych oczu i mam nadziejê, ¿e wszystko bêdzie dobrze. |
My te¿ siê cieszymy i napewno bedzie dobrze Musi byæ
ANNA_MAJA - 11-11-2012, 21:07
| robertus39 napisa³/a: | | Z Radys zosta³a odebrana w sobotê , a we wtorek straci³a dom. Nauczka dla mnie nie wypuszczê psa bez pe³nych badañ. Zawsze mam wyrzuty, ¿e naci±gam forum lab.info b±d¼ lab.org po wizytach u weta i p³aceniu jaki¶ nie swoich pieniêdzy. Od dzisiaj przyjmujê warunek. Pies bez kompleksowych badañ krwi i moczu nie idzie do nowego domu je¶li ma niedowagê. Cieszê siê z jej piêknych coraz szczê¶liwszych oczu i mam nadziejê, ¿e wszystko bêdzie dobrze. Mam wyrzuty sumienia, ¿e tak by³o jak by³o. |
Niedowaga w przypadku psów wydobytych z pseudo czy zabranych ze schronisk zdarza siê chyba zawsze... Ale je¶li pies s³ania siê tak jak ona siê s³ania³a, musi byæ noszona, nie staje o w³asnych si³ach itd itp - to chyba s³uszn± drog± by³oby najpierw szukanie DT i rzeczywi¶cie choæby podstawowe badania ( w tym na babeszjozê w³a¶nie). A dopiero potem DS...
Ale to nie jest Twoja wina, sk±d zatem wyrzuty sumienia? Fuerta by³a chora - nikt tego w schronie nie zauwa¿y³ ¿e sunia "gas³a"? OK, tak jak napisa³a Monisiaczek, w schronie nie ma czasu lub chêci. Ale by³e¶ z Suni± u weta w drodze do DS, prawda? I najbardziej zdumiewaj±ce jest to, ¿e TEN weterynarz nie zwróci³ uwagi na to, ¿e pies by³ ewidentnie chory? Nie zleci³ badañ itd? Dla mnie to jest niepojête.
By³o widaæ, ¿e pies cierpi. Lekarz tego NIE ZAUWA¯Y£? Jak to mo¿liwe????
NIC te¿ nie t³umaczy zwrotu z adopcji. NIC. Cz³owiek czeka na psa, chce go adoptowaæ na "dobre i na z³e" i co? ODDAJE go, bo pies jest chory/s³aby/ nie taki "super"??? Nie decyduje siê na badania jak go co¶ niepokoi tylko ODDAJE po 3 dniach??? To sumienie takiej osoby powinno byæ obci±¿one. Nie Twoje.
I tylko mam nadziejê, ¿e rzeczywi¶cie TAMTEN dom znalaz³ siê na wszelkich mo¿liwych czarnych listach i NIGDY NIKT nie da tam jakiegokolwiek psa....
neravia - 11-11-2012, 21:07
suñka piêknie zdrowieje szczególnie widaæ to po tych ¶licznych oczkach
aangela1 - 11-11-2012, 22:35
To nie jest tak, ¿e bierzemy za siebie odpowiedzialno¶æ za czyje¶ czyny.
Pamiêtajmy, ¿e nie zmienimy ¶wiata, nie mamy wp³ywu na my¶lenie ludzi je¶li s± w jaki¶ sposób ograniczeni, a tak postrzegam osoby, które nie umiej± podj±æ decyzji, która by³aby w pe³ni ¶wiadoma czy odpowiedzialna.
My, ludzie, którzy chc± pomagaæ psom, nie mo¿emy siê obwiniaæ za czyj±¶, b±d¼ co b±d¼ g³upotê.
Na to nie ma lekarstwa, niestety.
A na siebie jako osoby, które chc± pomagaæ powinni¶my patrzeæ jak na ludzi warto¶ciowych, bo niezale¿nie od efektów (niestety) chcemy jak najlepiej.
Wa¿ne, ¿e Fuerta ma teraz spokój i ciszê, ¿e powoli mo¿e siê regenerowaæ i uczyæ, ¿e cz³owiek nie oznacza bólu.
Chocia¿ fakt, je¶li bym mia³a kiedykolwiek okazjê spotkaæ t± pani±, która skrzywdzi³a Fuertê na miejscu bym egzekucjê zrobi³a, chocia¿by s³own±.
nikitka02 - 12-11-2012, 12:03
Hehe . Bed± z niej "ludzie" ¦LICZNA
Di - 12-11-2012, 19:04
Najwa¿niejsze, ¿e wszystko dobrze siê koñczy Fuerta, kwitniesz
kasiek - 13-11-2012, 09:39
piekna ,piekna zdnia na dzien ladnieje
aangela1 - 13-11-2012, 12:09
Jak siê okazujê Fuerta to diabe³ wcielony, ale by³ ukryty
Wczoraj rano przywita³o Nas ¶ci±gniête CA£E pranie z suszarki, a ¿eby to zrobiæ najpierw musia³a otworzyæ sobie drzwi.
Wieczorem za¶ po zaledwie godzinnej nieobecno¶ci Dziewczynce uda³o siê od³±czyæ monitor od komputera, wywaliæ wszystkie ¶mieci z kosza i przywitaæ Nas z kubeczkiem po lodach i papierkiem po Snickersie w zêbach
Ja ju¿ nawet nie muszê do weterynarza je¼dziæ ¿eby wiedzieæ, ¿e zdrowieje, widaæ po jej rosn±cym ADHD
Monisiaczek - 13-11-2012, 12:11
Widaæ, ¿e Fuerta to Skipper w damskim wydaniu
aangela1 - 13-11-2012, 12:25
anna34 - 13-11-2012, 12:55
No ale ona ma takie niewinne oczy,chyba kto¶ inny te wszystkie z³e rzeczy robi
szalej - 13-11-2012, 13:02
To taka Luna 2 widaæ
Ryniu - 13-11-2012, 13:30
Ostatnia fotka urzeka niesamowicie
Chelsea - 13-11-2012, 14:19
co z³ego to nie Fuerta
nikitka02 - 13-11-2012, 16:50
Co w tej g³ówce siedzi to wychodzi na jaw .hehe Ciekawe co jeszcze nabroi
nigritta - 13-11-2012, 22:20
No przecie¿ widaæ po oczkach ¿e jest niewinna
ANNA_MAJA - 14-11-2012, 00:50
Alez niewini±tko...
kasiek - 14-11-2012, 13:41
czy te oczy moga klamac
Monisiaczek - 14-11-2012, 16:01
Bazarek dla Fuerty - Zapraszamy -KLIK!
aangela1 - 15-11-2012, 07:27
a tak Wam posprz±ta³am w szafach, bo straszny ba³agan mieli¶cie, a ¿e Was nie by³o to ju¿ zaczê³am
a tak ¶pie po wykonanej zbrodni
kasiek - 15-11-2012, 08:12
Fuerta porzadkowa kobietka
kasiek - 15-11-2012, 08:12
Fuerta porzadkowa kobietka
nikitka02 - 15-11-2012, 08:28
Zbrodnia doskona³a to i odpocz±æ trzeba w przyzwoity sposób
kimsi_3 - 15-11-2012, 08:42
No to siê dziewczynka rozkreca Nam
A taka niewinna na zdjêciach wychodzi hehehe....
tenshii - 15-11-2012, 09:14
Perfekcyjna Pani Domu
zaba - 15-11-2012, 09:17
Nooo, jak Pañcia ba³aganiara to piesek musi posprz±taæ
szalej - 15-11-2012, 09:27
No to pewnie Ania rozrabia a potem na rud± zwala
myszkapatii - 15-11-2012, 10:18
rozrabianie mêcz±ce strasznie jest dlatego po akcji drzemka obowi±zkowa;]
Monisiaczek - 15-11-2012, 10:46
Fuerta zna siê na modzie i uzna³a, ¿e te ciuchy s± ju¿ passe
tusia993 - 15-11-2012, 17:07
| Monisiaczek napisa³/a: | Fuerta zna siê na modzie i uzna³a, ¿e te ciuchy s± ju¿ passe |
anna34 - 15-11-2012, 20:47
Srajdulec nadci±ga
z ry¿em na nosie
biegne
przystrojona
dasz chipsa
pilnuje Mañka
dla kochanych ciotek i wujków
koniec tych fotek
Smutasek
moje ³ó¿eczko
i znów przy Miko³aju
neravia - 15-11-2012, 21:03
prawdziwa piêknota
najbardziej lubiê labki..z ry¿em na nosie
nigritta - 15-11-2012, 22:57
Przepiêkna sunia
Di - 16-11-2012, 10:08
Schrupaæ, schrupaæ na miejscu... w tej obró¿ce z ró¿yczk± budzi we mnie macierzyñskie instynkty <3 kochana!
kasiek - 16-11-2012, 13:32
slicznota pieknieje w oczach i widac ze jest przesczesliwa
rjakzaba - 16-11-2012, 14:44
Chelsea - 16-11-2012, 15:43
pieszczoszka
arleta - 16-11-2012, 20:32
jak tam ze zdrowiem u niuni?
anna34 - 16-11-2012, 20:43
| arleta napisa³/a: | | jak tam ze zdrowiem u niuni? |
zaczê³a robic duzo kup ze ¶luzem i z jakimis bia³ymi kuleczkami (czê¶ciowo w domu niestety),pozatym o
arleta - 16-11-2012, 21:03
o fuuu....
anna34 - 16-11-2012, 21:13
| arleta napisa³/a: | | o fuuu.... |
kupa pójdzie na badanie,bo ten wpis w ksi±¿eczce o odrobaczeniu to sama nie wiem,czy traktowaæ powa¿nie
aganica - 16-11-2012, 21:13
| anna34 napisa³/a: | | duzo kup ze ¶luzem i z jakimis bia³ymi kuleczkami | To robimy badana na robale .. mo¿e ze¿ar³a jak±¶ zabawkê ze steropianowymi kulkami ? ale... trzeba dmuchaæ na zimne, by nic nie przeoczyæ.
anna34 - 16-11-2012, 21:16
| aganica napisa³/a: | | mo¿e ze¿ar³a jak±¶ zabawkê ze steropianowymi kulkami ? |
ona broi,ale nic nie zjada,ani nie gryzie.A na dworzu jak cos znajdzie to taka g³upia jest,¿e przychodzi i pokazuje co znalaz³a i na zostaw wypluwa,wiec raczej nie zjad³a nic
AnIeLa - 16-11-2012, 21:18
| anna34 napisa³/a: | .A na dworzu jak cos znajdzie to taka g³upia jest,¿e przychodzi i pokazuje co znalaz³a i na zostaw wypluwa,wiec raczej nie zjad³a nic |
Nie g³upia tylko m±dra dziewczynka Wie, ¿e trzeba siê pochwaliæ
anna34 - 16-11-2012, 21:19
A zabawki to czarna magia,wogóle nie rozumie do czego s³u¿±,wiêc ich nie tyka
Basia i Barni - 16-11-2012, 22:00
Rzadko kiedy mi serce pika tak intensywnie, ale ta panna normalnie jest boska
Anno 34 taka dama dla Czopka
Kurde ¶wietny by³by duet, tylko ten twój Marian hahah
aangela1 - 17-11-2012, 21:51
Fuerta z³odziejka!
Dzi¶ otworzy³a sobie drzwi od ³azienki, ukrad³a skarpetki z pralki, pumeks i szczotkê z wanny, a wszystko piêknie przenios³a do swojego pos³ania i schowa³a pod kocyk
anna34 - 17-11-2012, 21:53
| aangela1 napisa³/a: | | Dzi¶ otworzy³a sobie drzwi od ³azienki, ukrad³a skarpetki z pralki, pumeks i szczotkê z wanny |
ale nie zniszczy³a
aganica - 17-11-2012, 22:27
Zaradna kobietka, potrafi sobie byt zapewniæ na ... gorsze czasy
ANNA_MAJA - 19-11-2012, 12:42
Fuerta, Ty jeste¶ cudown± psink±, kradniesz serce za sercem...
Chcia³am nie¶mia³o przypomnieæ, ¿e w ¶rodê Fuerta powinna mieæ zrobione badania: morfologia + obecno¶æ babeszji. Jest to konieczne ze wzglêdu na cykl rozwojowy tego paso¿yta.
Brak obecno¶ci babeszji we krwi = pe³ne wyzdrowienie Suni.
Je¶li babeszja obecna bêdzie - konieczne jest podanie drugiej (ostatniej) dawki Imizolu.
Wa¿ne jest to, ¿e tê drug± dawkê podaje siê wy³±cznie wówczas, gdy w badaniach wychodzi jeszcze obecno¶æ paso¿yta. To lek toksyczny, wiêc st±d konieczno¶æ upewnienia siê, czy paso¿yt jeszcze jest. Gdy go nie ma - drugiej dawki siê nie stosuje.
aangela1, wymiziaj suczkê ode mnie i od Fifuni, proszê!!!
kimsi_3 - 19-11-2012, 16:57
j atez myslê,¿e Chopper mia³by Chopperowa serca
Ewelina - 19-11-2012, 16:57
o jaka piêkna foteczka
robertus39 - 20-11-2012, 11:44
| ANNA_MAJA napisa³/a: | | robertus39 napisa³/a: | | Z Radys zosta³a odebrana w sobotê , a we wtorek straci³a dom. Nauczka dla mnie nie wypuszczê psa bez pe³nych badañ. Zawsze mam wyrzuty, ¿e naci±gam forum lab.info b±d¼ lab.org po wizytach u weta i p³aceniu jaki¶ nie swoich pieniêdzy. Od dzisiaj przyjmujê warunek. Pies bez kompleksowych badañ krwi i moczu nie idzie do nowego domu je¶li ma niedowagê. Cieszê siê z jej piêknych coraz szczê¶liwszych oczu i mam nadziejê, ¿e wszystko bêdzie dobrze. Mam wyrzuty sumienia, ¿e tak by³o jak by³o. |
Niedowaga w przypadku psów wydobytych z pseudo czy zabranych ze schronisk zdarza siê chyba zawsze... Ale je¶li pies s³ania siê tak jak ona siê s³ania³a, musi byæ noszona, nie staje o w³asnych si³ach itd itp - to chyba s³uszn± drog± by³oby najpierw szukanie DT i rzeczywi¶cie choæby podstawowe badania ( w tym na babeszjozê w³a¶nie). A dopiero potem DS...
Ale to nie jest Twoja wina, sk±d zatem wyrzuty sumienia? Fuerta by³a chora - nikt tego w schronie nie zauwa¿y³ ¿e sunia "gas³a"? OK, tak jak napisa³a Monisiaczek, w schronie nie ma czasu lub chêci. Ale by³e¶ z Suni± u weta w drodze do DS, prawda? I najbardziej zdumiewaj±ce jest to, ¿e TEN weterynarz nie zwróci³ uwagi na to, ¿e pies by³ ewidentnie chory? Nie zleci³ badañ itd? Dla mnie to jest niepojête.
By³o widaæ, ¿e pies cierpi. Lekarz tego NIE ZAUWA¯Y£? Jak to mo¿liwe????
NIC te¿ nie t³umaczy zwrotu z adopcji. NIC. Cz³owiek czeka na psa, chce go adoptowaæ na "dobre i na z³e" i co? ODDAJE go, bo pies jest chory/s³aby/ nie taki "super"??? Nie decyduje siê na badania jak go co¶ niepokoi tylko ODDAJE po 3 dniach??? To sumienie takiej osoby powinno byæ obci±¿one. Nie Twoje.
I tylko mam nadziejê, ¿e rzeczywi¶cie TAMTEN dom znalaz³ siê na wszelkich mo¿liwych czarnych listach i NIGDY NIKT nie da tam jakiegokolwiek psa.... |
£atwo oceniæ. Pies mia³ niedowagê zgadza siê i wet j± widzia³. Wiêc piszê jeszcze raz. NAJMNIEJSZYM KOSZTEM FINANSOWYM CHCIELI¦MY TO ZA£ATWIÆ. NIEDOWAGA NIE ZAWSZE JEST W SCHRONISKU. Zapyta³bym Ciê w ilu schroniskach by³a¶, ¿e zak³adasz u wszystkich psów niedowagê. W schrnisku w Bia³ymstoku niedowagi nie ma, chyba , ¿e pies jest chory d dwóch lat jestem tam wolontariuszem i spêdzam tam ok. 10 gdzin tygodniowo. jak mam czas to i wiêcej. Nie oczekujê orderów, ale te¿ nie pzwolê sobie na jazdê. najlepiej siedzieæ w domu i pisaæ. by³o ruszyæ ty³ek do Radys i zrobiæ wszystko jak nale¿y i wed³ug swjego uznania.Z³o¿yli¶my na karb robaków wiêc zosta³a odrobaczona w niedzielê. Zosta³a wyk±pana i za³o¿ony zosta³ chip i ksia¿eczka zdrowia. Chcieli¶my po dwudniowej aklimatyzacji w nowym miejscu zrobiæ badania. Ka³u moczu i krwi pdczas wizyty domowej. Po czym we wtorek w trybie pilnym musieli¶my j± zabraæ. Nadmieniam wszem i wobec, schody ich pokonywanie po³o¿y³em na karb lêku. Nie uczcie weta, ,mnie co robiæ, bo robi siê to ¶mieszne i wkurzaj±ce. Nie pierwszy pies z niedowag± na moim koncie. pamiêtajcie ³atwo siê wydaje nie swoje pieni±dze. Ka¿dy mo¿e krzykn±c badania, wet, a pytali¶cie czy forum ma kasê. Wszystko co robiê w boli³apce robie na kreskê. Zawsze konsultujê z sbami z forum. Pche³ki operacja kosztowa³aby 500-600 z³, zosta³a zrobiona za 400. Wet czyta post na forum z zarzutami o nierzetelno¶æi jak ma siê czuæ. Powie w nosie mam p³aæcie za wszystko od razu wed³ug cennika i robimy kompleks.
robertus39 - 20-11-2012, 11:53
Jeszcze jedno jak w tamtym roku rozbito pseudo w podlaskiem. wszystkie laby trafi³y do Boli³apki. Jeden do mnie na tymczas, bo bano siê, ¿e nie prze¿yje drgi do wa-wy. Piêæ labradorów i jeden golden. Wszystko na krechê robione. Kroplówki, badania krwi itp. Chelsea teraz jest ¶liczn± czarn± suni±, która odkry³a, ¿e cz³owiek jest fajny. wiêc my¶lê ¿e tak sam bêdzie z Fuert±. Sory za pewnego rodzaju ostro¶æ, ale czasami rêce mi opadaj±. Nie mam na koncie jednego psa w tygodniu czy miesi±cu tylk kilka dziennie czasami i ka¿dym musze my¶leæ. wiec czasami co¶ zaniedbam. jednak tutaj zrbi³em wszystko co mo¿na, a czujê siê winny.
anna34 - 20-11-2012, 12:03
Robert,nie ma co siê teraz przejmowaæ,naszczê¶cie wszystko w pore zauwa¿ono i Fuerta jest zdrowa.
Kupy wali czasem nadal w domu,ale my z tych co damy rade z problemem
Pozatym mniej sie ju¿ boi ludzi,bardziej innych psów,no ale na to trzeba czasu i troche pracy.
No i jest ma³± z³odziejk±
ANNA_MAJA - 20-11-2012, 18:25
Robertus, szkoda, ¿e przeczyta³e¶ mój post w jakich¶ emocjach i nie odnalaz³e¶ w nim moich intencji. Bardzo szkoda. Bo to by³a moja odpowied¼ na Twój post o Twoim poczuciu winy i mia³a byæ zapewnieniem Ciê, ¿e absolutnie w tym co zdarzy³o siê z Fuert± nie ma Twojej winy. Mia³o byæ sympatycznie dla Ciebie... Tymczasem z Twojej strony padaj± jakie¶ pretensje do mnie, tak jakby¶ kompletnie nie odebra³ moich naprawdê ¿yczliwych intencji. Przeczytaj to mo¿e ponownie, wczytaj siê w tekst!
Fakt, wyrazi³am swoje zdumienie na temat tego, ¿e nikt z weterynarzy nie wychwyci³ jej stanu - ale po pierwsze - sk±d mog³am wiedzieæ, jakie zasady panuj± w przychodni w której by³e¶ - o tym, ¿e co¶ jest robione na krechê, o tym, ¿e brak funduszy, ¿e robi³o siê wszystko najmniejszym kosztem itd itp. Po drugie - tak, zbulwersowa³o mnie to, ¿e schron wypu¶ci³ psa chorego, ¿e po drodze mimo wizyty lekarskiej nie zauwa¿ono jej ciê¿kiego stanu ogólnego, ¿e hoteliku nic nie zaniepokoi³o - tego nie ukrywam i w dalszym ci±gu jest i bêdzie to dla mnie niezrozumia³e, niepojête. Tak samo jak fakt, ¿e kto¶ adoptuj±c psa nie daje mu szans tylko 2 dni pó¼niej rezygnuje z adopcji.
Jak do tej pory - nie zauwa¿y³am, by na forum nie mo¿na by³o wyra¿aæ swojego zdania. Wiêc je wyrazi³am. Chyba, ¿e zasady uleg³y zmianie.
Zauwa¿y³am natomiast, ¿e na forum przestrzega siê tego, by wpisy by³y kulturalne i nie obra¿aj±ce nikogo. To jasno powiedziane jest w regulaminie. Twoje zdanie do mnie: by³o ruszyæ ty³ek do Radys i zrobiæ wszystko jak nale¿y i wed³ug swojego uznania. ur±ga tej zasadzie. Przynajmniej w moim prywatnym odczuciu, bo adresowane jest personalnie do mnie. I powiem szczerze - ciekawi mnie, co na to Moderatorzy...
Dla mnie taka forma postu zamyka dalsz± drogê do komunikacji.
Tyle tytu³em odpowiedzi do robertusa
---------------------------------
A teraz kilka s³ów ogólnie:
W pomoc Fuercie w³±czy³am siê natychmiast po znalezieniu informacji na forum o poszukiwaniu domu po zwrocie z adopcji. Og³oszenia, uruchomienie og³oszenia na fb przychodni i w przychodni, telefony - tak jak WSZYSCY obecni tutaj, tak jak mog³am. Na skutek reakcji lekarza na widok zdjêæ Fuerty podjê³am starania o mo¿liwo¶æ przeprowadzenia jej badañ deklaruj±c dodatkowo inn± pomoc.
Wydawa³o mi siê, ¿e robiê to, co dok³adnie robi siê tutaj na forum. Wielokrotnie pisa³am o swoim szacunku dla wszystkich Osób nios±cych pomoc, o tym, ze mam d³ug wdziêczno¶ci za pomoc, jak± ja kiedy¶ otrzyma³am. I tak jest.
I wydawa³o mi siê tak¿e, ¿e mo¿na w³±czyæ siê w dzia³ania, do³o¿yæ swoj± "kropelkê" do tego "oceanu". W naj¶mielszych oczekiwaniach nie s±dzi³am jednak, ¿e pomoc niesiona psu mo¿e przemieniæ siê tu w jakie¶ osobiste animozje, ¿e mogê spotkaæ tu posty w typie odpowiedzi robertusa itd. Dla mnie to taki kube³ zimnej wody, nie ukrywam.
Niesiemy pomoc Psiakom - ka¿dy tak jak mo¿e, jak potrafi, jak umie. Wpl±tywanie w to jakich¶ personalnych pretensji jest dla mnie bez sensu. To chyba nie konkurencja, kto wiêcej i lepiej. To chyba wspólne dzia³anie, wspólny cel...
Zatem, póki co - robi±c dalej to co robiê i co robiæ zamierzam - zamilknê w sprawach forumowych, pozostaj±c " w nas³uchu" i gotowo¶ci do dzia³ania poprzez kontakty na pw z
koordynatorami.
A kube³ zimnej wody da siê prze¿yæ nawet w moim wieku - bo najwa¿niejsza i tak jest pomoc dla Fuerty. I to, ¿e zosta³a uratowana choæ by³a o krok, o 2-3 h drogi od Têczowego Mostu...
anna34 - 20-11-2012, 19:29
Rude cudo
nikolajewna - 20-11-2012, 19:36
Na tych zdjêciach ju¿ tak drastycznie ¿eber nie widaæ. Mam nadziejê, ¿e to nie tylko kwestia tego jak zdjêcie uda³o siê zrobiæ tylko dlatego, ¿e ma³a przybiera w sposób widoczny.
Jak patrzê na te fotki to sobie tak my¶lê, ¿e... a nie napiszê. Po co zapeszaæ
A pieszczocha z niej niez³a
anna34 - 20-11-2012, 19:40
| nikolajewna napisa³/a: | | A pieszczocha z niej niez³a |
Ona tak mo¿e ca³y czas,póki cz³owieka reka nie zaboli,jak juz jeden przestanie miziaæ to idzie do drugiego
| nikolajewna napisa³/a: | | Mam nadziejê, ¿e to nie tylko kwestia tego jak zdjêcie uda³o siê zrobiæ tylko dlatego, ¿e ma³a przybiera w sposób widoczny. |
Przybiera bardzo ³adnie,choc przyznaje nie wiem sk±d u niej sie wydalaj± takie mega wielkie kupy(jakby po³aczyæ 2 kupy Choppera i Dolara)
AgaD - 20-11-2012, 20:08
S³odki rudzielec Fuerta mi bardzo Lunkê z info przypomina.
nigritta - 20-11-2012, 21:55
Ta dziewczynka jest cudna i ten kolorek Zdróweczka ¶licznotko
Di - 20-11-2012, 22:43
Fuerta, wygl±dasz kwitn±co
Epicko wygl±da ta gigantyczna paka ¿arcia na szafce. Czy¿by chowane przed Fuert± - z³odziejk±?
robertus39 - 20-11-2012, 22:54
Napiszê po raz ostatni dziewczyno nie oceniaj wetów, bo wydaje mi siê, ¿e nie masz do tego uprawnieñ to po pierwsze. Twoja opinia niczemu nie s³u¿y chyba, ¿e poprawieniu samopoczucia. Jest na forum labradory.info wziêty na dt w Bia³ymstoku Luksor i dzisiaj by³a na wizycie w Boli³apce za free. Wiêc nie wiem po co Ci te wycieczki w kierunku wetów.
Mój jêzyk jest jaki jest i nigdy nie bawiê siê w dyplomacjê. Je¿eli le¿y Ci los Fuerty na sercu a¿ tak bardzo to czemu nie wziê³a¶ jej na dt. Radysy to schronisko, w którym znajduje siê 1700 psów i przy ca³ej sympatii do zwierz±t nie da siê wszystkiego zauwa¿yæ. Wziêli¶my Pche³kê i Bonê do domów w Bia³ymstoku. Zaopatrzyli¶my w podstawowe rzeczy licz±c, ¿e domy zaopiekuj± siê psami jak nale¿y. Niestety w przypadku Bony nie wysz³o. Przewie¼li¶my j± do hoteliku, pó¼niej na dt. Cieszê siê, ¿e Fuerty przysz³o¶æ jest ¶wietlana. du¿o pracy w wychowaniu, ale bêdzie labem fantastycznym.
kasiek - 20-11-2012, 23:02
anna34, dokladnie rude cudenko
aangela1 - 23-11-2012, 06:33
Przepraszam za brak odzewu, ale niestety mój internet zawodzi wiêc jestem skazana na czekanie, kiedy uda mi siê po³±czyæ.
A wiêc od pocz±tku, Fuerta ma siê ca³kiem dobrze, jej energia mnie powala, okazujê siê, ¿e sunia jest pobudzona ca³y czas je¶li które¶ z Nas jest na nogach.
Jest przeokropn± z³odziejk± i ba³aganiar± w jednym
Przyk³ad z wczoraj, uda³o jej siê ¶ci±gn±æ wszystkie rzeczy z biurka, rozszarpaæ na pod³odze (ca³e szczê¶cie to by³y tylko jakie¶ stare papiery), ¶ci±gn±æ g³o¶niki razem z kablami i roznie¶æ po³owê z tych rzeczy po mieszkaniu.
Niestety jej za³atwianie siê to nadal gra w 50 na 50.
Na dwie kupy, ¶rednio jedna jest w domu.
Ma ogromn± potrzebê przebywania z cz³owiekiem, ale od jakiego¶ czasu sta³a siê w tym a¿ natarczywa.
Kiedy Miko³aj k³adzie siê spaæ, Ona robi wszystko ¿eby tylko nie przesta³ jej g³askaæ, wchodzi na ³ó¿ko, podgryza po rêkach, w±cha po twarzy i je¶li siê jej w porê nie opanuje to noc jest z g³owy
Zaczê³am od jakich¶ 4 dni wprowadzaæ jej metody behawioralne na wyciszenie i æwiczenie skupianie uwagi, ale na planowan± 20 minutow± sesjê, Ona siê skupia tylko przez 3 mo¿e 4 minuty.
W ka¿dym razie, æwiczymy, z czasem na pewno siê to wyd³u¿y.
Sunia nie zna³a ¿adnych komend, na chwilê obecn± robi siad i zostañ (to akurat jest mega, bo mo¿na j± po³o¿yæ na pos³aniu i w spokoju wyj¶æ do kuchni).
Co do stanu zdrowia Fuerty to za zgod± i porozumieniem z Monisiaczek ustali³y¶my, ¿e bêdê kierowaæ siê wszystkimi sugestiami swojego weterynarza, mam do niego pe³ne zaufanie i w przypadku Fuerty znowu mi pokaza³ jak ogromn± ma wiedzê i ¿e nie jest obojêtny na los tych bardziej skrzywdzonych zwierz±t.
Z uwagi na jej z³y stan, przebyt± babeszjozê kierowana jego radami i leczeniem uda³o siê j± wyprowadziæ "na ludzi", a tak naprawdê to doprowadziæ do wyzdrowienia.
Sunia, mia³a robione badanie krwi kilka dni temu + mikroskopijne badanie z posiewu krwi na obecno¶æ babeszjozy.
Nie wykryto w krwi ¿adnych "potworów" tak wiêc Sunia jest uznana za zdrow±.
Zap³aci³am 100z³ za badanie, ale dzisiaj jeszcze Miko³aj ma odebraæ ca³± sumê ze wzglêdu na to, ¿e weterynarz wzi±³ pod uwagê Nasz± "lojalno¶æ" je¶li chodzi o jego klinikê i wycofa³ wszelkie roszczenia za co jeste¶my mu ogromnie wdziêczni.
Zasugerowa³ te¿, ¿e niektóre badania mo¿emy dla Fuerty wykonywaæ u Niego bezp³atnie.
Za oko³o 3 tygodnie trzeba bêdzie zrobiæ tylko morfologiê i je¶li (za co trzymam kciuki) jej erytrocyty dojd± do przynajmniej dolnej granicy to j± zaszczepimy.
Na chwilê obecn±:
Erytrocytów (RBC) jest 3.74 (dolna granica to 5.5)
Limfocyty (WBC) 3.80 (dolna granica to 0.8)
Wszystkie inne wska¼niki w krwi zaczynaj± rosn±æ, powoli, ale jednak oznacza to regeneracje.
To chyba tyle je¶li chodzi o ogólny stan Fuerty
Mogê tylko bardzo podziêkowaæ wszystkim, którym los Fuerty nie jest obojêtny, pocz±wszy od moderatorów, ludzi z forum, a skoñczywszy na weterynarzu.
szalej - 23-11-2012, 08:23
Widzê, ¿e Fuerta ma tak± sam± obro¿e jak my, cudnie jej w niej
nikolajewna - 23-11-2012, 12:11
| aangela1 napisa³/a: | | oznacza to regeneracje. |
Dobry domek to i pies szybko staja na nogi
Pozdrawiam i cierpliwo¶ci ¿yczê w wychowywaniu ³obuzicy
kasiek - 23-11-2012, 15:49
aangela1, zyczymy sukcesow w okielznaniu ,kochanej niunki
aganica - 23-11-2012, 16:22
| aangela1 napisa³/a: | | wycofa³ wszelkie roszczenia za co jeste¶my mu ogromnie wdziêczni. | Wooow .. cudowny cz³owiek o wielkim sercu .
Specjalne podziêkowania sie nale¿±.. trzeba bêdzie pojêczêæ adminowi, o kolejny dyplom dla cudownego weta
anna34 - 27-11-2012, 15:38
No dobra dzi¶ Fuerta pozna³a mojego spokojnego i opanowanego Choppera,aczkolwiek pobudzonego nieco w kwestii ...hmm.....
Ale jakim zaskoczeniem by³o dla nas jak ta drobna kobitka warcza³a i wystawia³ z±bki na mojego kawalera daj±c mu do zrozumienia ¿eby spada³ Jako¶ ciê¿ko trybi³ i wolno,ale panowie napaleni czêsto tak maj±,ale wkoñcu chyba zrozumia³
Fuerta na spacerze z opanowan± bullterierk± i zrównowa¿onym labkiem
i z moim napaleñcem
i kole¿ank±,z któr± siê jednak nie bawi³y,idywidualistki
Almathea83 - 27-11-2012, 15:44
jej ona jest prze¶liczna chyba siê ju¿ na dobre zadomowi³a w¶ród pruszkowskiej mafii
Chelsea - 27-11-2012, 15:55
¶liczna dziewczyna ze ¶liczn± obró¿k±
szalej - 27-11-2012, 16:03
Ania, pasuje ci taki, bo¶ z pruszkowskiej mafii
kimsi_3 - 27-11-2012, 17:03
A jak z Chopperem bosko wygladaja
Fuerta jest sliczna
aangela1 - 27-11-2012, 20:46
Bestia Nasza
AnIeLa - 27-11-2012, 21:11
Fuerta dorobi³a siê haftowanej obro¿y Ania nie my¶la³a¶,¿eby j± zaadoptowaæ ??
anna34 - 27-11-2012, 21:29
My¶la³am je¶li mnie pytasz,ale nie mam mo¿liwo¶ci
aganica - 27-11-2012, 22:01
anna34, Czy s±dzisz, ¿e Fuerta ju¿ jest gotowa do adopcji ? Czy mo¿na jej robiæ og³oszenia?
anna34 - 28-11-2012, 06:07
Aganica o to pytaj aangela1,napewno za³atwia siê jeszcze niestety w domu,tak jak Ania pisa³a 50/50.O reszte jej zachowañ pytaj dom tymczasowy,bo ja wiem tylko pobie¿nie,¿e kradnie,orwiera drzwi,szafy,zaczyna skakaæ po blatach.Ania sporo z ni± æwiczy i o ofekty pytajcie jej.
Ewelina - 28-11-2012, 07:32
Cudna jest a te jej minki s± powalaj±ce
aganica - 28-11-2012, 09:44
| anna34 napisa³/a: | | o to pytaj aangela1 | Ja wole opiniê postronnego obserwatora
Niew±tpliwie Ania chce doprowadziæ sunie do idea³u, æwiczy, po¶wiêca siê jej, robi wszystko by sunia by³a wzorem do na¶ladowania
Wiem, ¿e potrzeba du¿o czasu by z psa kojcowego, zrobiæ pe³noprawnego domownika.
Fuerta jest czpiotem, trudnym do u³o¿enia.Dlatego zapyta³am Ciebie bo.. mo¿esz os±dziæ na ch³odno.
| anna34 napisa³/a: | | kradnie,otwiera drzwi,szafy,zaczyna skakaæ po blatach. |
Ma³o kto, wytrzyma z takim ³obuziakiem.
robertus39 - 28-11-2012, 09:47
S³odziak, a¿ mi³o popatrzeæ jak jej ¿ycie siê zmieni³ na lepsze. Wyrzucona przez w³a¶ciciela, pobyt w schronisku, DT i teraz mo¿e mieæ swojeg cz³owieka miejscu na kanapie nie wspomnê:)
anna34 - 28-11-2012, 11:24
| aganica napisa³/a: | | Ja wole opiniê postronnego obserwatora |
| aganica napisa³/a: | | Ma³o kto, wytrzyma z takim ³obuziakiem. |
Wytrzyma,ale tylko labowariat jak ja Pewnie bym da³a rade,ale jak opowiadam Mariuszowi o nowych pomys³ach Fuerty to w³os na g³owie mu siê je¿y i o ile rozumie,¿e tak mo¿e zachowywaæ siê g³upiutki szczeniak to nie ogarnia,¿e mo¿e te¿ zachowywaæ siê doros³y pies tak samo.Mówi,¿e on by tego nie zdzier¿y³
| aganica napisa³/a: | | Niew±tpliwie Ania chce doprowadziæ sunie do idea³u, æwiczy, po¶wiêca siê jej, robi wszystko by sunia by³a wzorem do na¶ladowania |
i przyznaje,¿e sporo ju¿ j± nauczy³a,ale to i tak kropla w morzu pewnie jest
No i w domu musi byæ kto¶ prawie non-stop,znaczy mo¿na j± zostawiæ,ale d³u¿sze ni¿ 3 godzinne nieobecno¶ci skutkuj± rozrabianiem i za³atwianiem siê w domu póki co
kasiek - 28-11-2012, 11:47
Fureta pieknie wygladasz
aganica - 28-11-2012, 12:25
| anna34 napisa³/a: | | to i tak kropla w morzu pewnie jest | I o to mi chodzi³o, dziêkujê.
Mam nadziejê ¿e Ania siê nie wycofa i dokoñczy swoje dzie³o
Podziwiam jej determinacjê i wolê walki o suniê.
| anna34 napisa³/a: | | o ile rozumie,¿e tak mo¿e zachowywaæ siê g³upiutki szczeniak to nie ogarnia,¿e mo¿e te¿ zachowywaæ siê doros³y pies tak samo | I tu Ciê nie pocieszê, Fuerta straci³a swoje dzieciêce lata i nigdy tego nie nadrobi. Zawsze bêdzie "doros³ym szczeniakiem"
Mój Lovelas taki jest, nie mia³ dzieciñstwa i jego zachowanie ..dalece odbiega od zachowania doros³ego psa ale to jest s³odkie.. byle siê na kolana bez przerwy nie pcha³
anna34 - 28-11-2012, 12:31
| aganica napisa³/a: | | ale to jest s³odkie.. byle siê na kolana bez przerwy nie pcha³ |
Fuerta na szczê¶cie mniej wa¿y
anna34 - 28-11-2012, 12:39
| aganica napisa³/a: | | Mam nadziejê ¿e Ania siê nie wycofa i dokoñczy swoje dzie³o |
Ro¶nie nam nowa pani behawiorystka,za prace o problemach behawioralnych Choppera dosta³a 5 z wyró¿nieniem
monta - 28-11-2012, 18:01
¦licznie Fuercie w ró¿owym , jakby troszkê przyty³a - super fotki - do og³oszeñ bêdzie w czym wybieraæ .
Cudownie sie w koñcu poszczê¶ci³o Fuercie ..jeszcze tylko kochaj±cy Ds.
nigritta - 28-11-2012, 18:13
anna34, ile razy nie przewinê³am zdjêæ tak stwierdzam ¿e tworz± z Chopperem urocz± parê
anna34 - 28-11-2012, 18:31
Zdjêcia z dzisiaj obrazuj±ce æwiczenia z Fuert± .Chopper niestety szed³ na g³upa troche
to wpatrzenie w cz³owieka
Buziaki te¿ rozdaje na pro¶be
sorki za jako¶æ,ale tel.robione
aangela1 - 28-11-2012, 19:02
Aganica, je¶li chcecie to mo¿ecie wystawiæ jej og³oszenia.
Na chwilê obecn± trochê stoimy w miejscu, za³atwia siê w domu nadal je¶li nie ma Nas d³u¿ej ni¿ 3 godziny.
Jak siê okaza³o w ci±gu ostatnich 3 dni, ma now± umiejêtno¶æ wskakiwania na blaty/sto³y je¶li stoi na nim jedzenie.
Nadal karmimy j± 5 razy dziennie, dostaje z rêki b±d¼ porcjami z miski, bo je¶li da siê jej ca³o¶æ na raz to niestety, ale czeka Nas wymiotowanie. W domu w sumie kto¶ jest z Ni± przez wiêkszo¶æ doby, po pierwsze ze wzglêdu na socjalizowanie, po drugie dlatego, ¿e Ona po prostu fizycznie nie wytrzymuje by nie wychodziæ d³u¿ej ni¿ 3/4 godziny.
Trzeba pamiêtaæ, ¿e Fuerta nadal potrzebuje "specjalnego" podej¶cia, je¶li chodzi o strach to uda³o mi siê tylko wypracowaæ by siê nie k³ad³a przy zak³adaniu obro¿y, ca³a reszta, ka¿dy gwa³towny ruch czy ha³as jest w stanie j± momentalnie przykleiæ do ziemi.
Jak ju¿ pisa³am wcze¶niej otwiera sobie drzwi, szafki, od³±cza monitory i grzebie w ¶miecach i szafach.
Nauczyli¶my j±, ¿e przy Naszym wyj¶ciu d³u¿szym do np. 3 godzin zostawiamy jej kulê-smakulê i p³atki ze skóry do zgryzania, wtedy jest mniejsze prawdopodobieñstwo, ¿e co¶ bardzo zniszczy, ale niestety pewno¶ci nie mo¿emy mieæ nigdy
Jest te¿ psem, który bardzo "napiera" na cz³owieka, niewa¿ne czy mamy w rêku talerz z jedzeniem czy pilota, zawsze przecie¿ któr±¶ z r±k mo¿emy pog³askaæ, nie?
A jak nie...to bêdzie podgryzanie!
Oboje z Miko³ajem po¶wiêcamy jej ogrom czasu, bardzo du¿o cierpliwo¶ci, pracy i uczuæ, ale wszystko idzie powoli.
Niektóre, ³atwiejsze rzeczy takie jak np. nie wchodzenie na kanapy czy fotele za³apa³a, ale ¿eby nie skakaæ, kra¶æ to ju¿ gorzej.
aganica - 28-11-2012, 21:41
| aangela1 napisa³/a: | | je¶li chcecie to mo¿ecie wystawiæ jej og³oszenia. | To nie jest tak, ¿e my chcemy j± og³aszaæ.
My chcemy by, po raz kolejny, nie wróci³a z adopcji. Zdajê sobie sprawê z ogromu problemów, jakie stwarza Fuerta i czasami siê bojê, ¿e i Wam skoñczy siê cierpliwo¶æ
St±d moje pytanie.
| anna34 napisa³/a: | | Buziaki te¿ rozdaje | Cudowne s± te buziaki.
kasiek - 29-11-2012, 09:20
cudne buziole
aangela1 - 29-11-2012, 12:20
| Cytat: | | Zdajê sobie sprawê z ogromu problemów, jakie stwarza Fuerta i czasami siê bojê, ¿e i Wam skoñczy siê cierpliwo¶æ |
o to siê nie bój!
Przesz³am okres szczeniêcy Dolara to i przejdziemy przez "szczeniaczkowo" Fuerty
aganica - 29-11-2012, 12:50
| aangela1 napisa³/a: | | Przesz³am okres szczeniêcy Dolara to i przejdziemy przez "szczeniaczkowo" Fuerty | Jeste¶cie wspaniali .. dziêkujê
anna34 - 30-11-2012, 17:29
Nasza ciapa kochana od kilku dni socjalizuje sie z ch³opakami I trzeba przyznaæ,¿e jest z niej kawa³ suki
ustawiæ t± trójke razem niewykonalne narazie,Fuerta ma owsiki w ty³ku,Dolar swoje humory,jedynie Chopper sprostuje narazie wymogom
I,¿eby nie by³o,ona tylko na fotkach wyglada na takie biedne niewini±dko
kimsi_3 - 01-12-2012, 08:07
Rozbryka³a siê dziewczynka?
anna34 - 03-12-2012, 13:50
| kimsi_3 napisa³/a: | | Rozbryka³a siê dziewczynka? |
katerina - 03-12-2012, 15:18
Matko ale oni s± z Chopperem do siebie podobni
kimsi_3 - 03-12-2012, 16:49
Fuerta ¶licznotko to Tobie siê domek idealny nalezy Patrz±c na pierwsze zdjêcia a teraz nie chce siê wirzyc,¿e to ta sama sunia Podmienili¶cie J±?
anna34 - 03-12-2012, 17:00
| kimsi_3 napisa³/a: | | Patrz±c na pierwsze zdjêcia a teraz nie chce siê wirzyc,¿e to ta sama sunia Podmienili¶cie J±? |
Ania Wam opisze co wczoraj zrobi³a w domu
Ewelina - 03-12-2012, 17:07
Ona jest przes³odka. A te jej oczka rozczulaj± bardzo
aangela1 - 03-12-2012, 17:12
otó¿ uwaga, Fuerta wczoraj otworzy³a sobie dwie szafki, ukrad³a pomadki, chusteczki, porozrywa³a je na malutkie kawa³ki.
Oprócz tego, ukrad³a torebkê z dwoma s³odkimi bu³kami, zjad³a je ze smakiem, a na podsumowanie rozszarpa³a torebkê po nich, zdjê³a te¿ z parapetu plecak i powyci±ga³a kserówki, notatki i zeszyty, dziewczyna siê pobudza!
Ewelina - 03-12-2012, 17:15
aangela1, haha no proszê ma dziewczyna wyobra¼nie
nie da siê wam nudziæ
Chelsea - 03-12-2012, 17:16
| aangela1 napisa³/a: | | dziewczyna siê pobudza! |
rozkrêca siê
nikolajewna - 03-12-2012, 17:16
nie¼le jak na jeden dzieñ
Wytrwa³o¶ci ¿yczê i podziwiam za cierpliwo¶æ.
aganica - 03-12-2012, 19:24
| aangela1 napisa³/a: | | otó¿ uwaga | O je¿u kolczasty .. Przerobi ³obuzicê na karmê dla kotów
kasiek - 04-12-2012, 09:24
aangela1, dziewczyna ,sie rozkreca
lobuzica kochana
tenshii - 04-12-2012, 09:31
Ja my¶lê, ¿e jest po tym samym szkoleniu co Skipper
Monisiaczek - 04-12-2012, 10:20
| tenshii napisa³/a: | Ja my¶lê, ¿e jest po tym samym szkoleniu co Skipper |
Skipper potwierdza, prze¿uwaj±c najnowsze buty mojej mamy
aangela1 - 04-12-2012, 11:44
| Cytat: | | Skipper potwierdza, prze¿uwaj±c najnowsze buty mojej mamy |
dobrze! trzeba w ¿yciu mieæ jakie¶ pasje
anna34 - 05-12-2012, 14:22
Pi±teczka
No,ale nadal nie umie siê bawæ z ch³opakami
fotki z telefonu
chocia¿ próby wspólnej zabawy bywaj±
aganica - 05-12-2012, 14:32
Czy ja dobrze widzê.... dziewczynce zaczyna siê "sade³ko zawi±zywaæ"....jaka¶ taka pulchniejsza siê wydaje
Ciekawe ile ona, teraz wa¿y
anna34 - 05-12-2012, 14:34
| aganica napisa³/a: | | dziewczynce zaczyna siê "sade³ko zawi±zywaæ"....jaka¶ taka pulchniejsza siê wydaje |
¿eber nie widaæ,ale od góry jeszcze widaæ,¿e to chudzina jest szczególnie przy tych jej pa³±kowatych tylnych ³apach
aganica - 05-12-2012, 14:42
| anna34 napisa³/a: | przy tych jej pa³±kowatych tylnych ³apach | No proszê Ciê... jak mo¿esz .. toæ ona ma przepiêkne, zgrabne nó¿ki ... ca³a jest piêkna
anna34 - 05-12-2012, 14:46
| aganica napisa³/a: | | No proszê Ciê... jak mo¿esz .. toæ ona ma przepiêkne, zgrabne nó¿ki ... ca³a jest piêkna |
Aga,ja jestem tylko obiektywna .
Jest piêkna to fakt,ale widuje ³adniejsze labki
aangela1 - 10-12-2012, 15:06
Z nowo¶ci ¿ycia Fuerty, po obgadaniu sprawy z Dolarem stwierdzili, ¿e sobie pochoruj± przed ¦wiêtami razem.
Wynik tego taki, ¿e maj± wirusowe zapalenie spojówek.
Dzi¶ bêd±c u weterynarza zrobili¶my biochemiê - wyniki wieczorem, je¶li bêd± dobre to jutro jedziemy na szczepienie przeciwko w¶ciekli¼nie.
Sunia wa¿y ju¿ 30,5 kg.
Jeszcze jej jakich¶ 2 kilogramów brakuje to normalnego wygl±du, ale by³o to dla Nas mega zaskoczenie, ¿e tyle nabra³a wagi
anna34 - 10-12-2012, 15:25
Chopper dyskutowa³ razem z nimi intensywnie,bo te¿ ma zap.spojówek
szalej - 10-12-2012, 16:45
anna34, aangela1, a moje dalej nic
aangela1 - 12-12-2012, 15:22
Dzisiejszy bilans strat :
- jeden but
- telefon komórkowy ( dziewczynka stwierdzi³a, ¿e skoczy na mnie, bo telefon ju¿ jest stary, kupiê sobie przecie¿ nowy )
- jedna smycz
- szalik
- paczka chusteczek
- notatki (oko³o 40 stron)
a teraz najlepsze...
NIC nie by³o na wierzchu! Chyba zainwestujê w zabezpieczenia szafek jak dla dzieci:)
aganica - 12-12-2012, 16:12
| aangela1 napisa³/a: | | NIC nie by³o na wierzchu! Chyba zainwestujê w zabezpieczenia szafek jak dla dzieci:) | Powiedz tej diablicy, ¿e jak siê nie uspokoi to forum jej sprezentuje kenelik i bêdzie siedzia³a w wiêzieniu .
Poszed³ przelewik za krople do oczków i weta
Madzialenka - 12-12-2012, 16:54
Fuerta, ty sie opanuj dziewczyno
Di - 12-12-2012, 17:10
Fuerta, czy Ty masz co¶ wspólnego z moj± Bianos³aw±?
W³a¶nie ze¿ar³a mi rozdzia³ z ksi±¿ki chemia fizyczna, a kilka miesiêcy temu zrobi³a akcjê : ZABIÆ NOKIÊ.
o butach nie piszê, bo temat moich ró¿owych cat walków, których ju¿ nie mam, ci±gle mnie boli.
Monisiaczek - 12-12-2012, 17:21
Hehe, sk±d ja to znam?
anna34 - 12-12-2012, 19:09
Weso³o tutaj siê zrobi³o
anna34 - 13-12-2012, 16:51
z dzisiaj
aganica - 13-12-2012, 19:08
Jaki pos³uszny anio³ek, kto by pomy¶la³, ¿e to taka cwaniara
neravia - 13-12-2012, 20:55
jak ona ³adnie siedzi ¿e te¿ jej nie zimno w zadek
nigritta - 14-12-2012, 09:13
Piêkna i jaka grzeczniutka
aangela1 - 15-12-2012, 21:57
Wszystkich, którzy uwa¿aj±, ¿e Fuerta jest grzeczna zapraszam na szkolenie pokazowe do Pruszkowa
Sunia wszystkich chêtnych przekona o ich b³êdnym my¶leniu
kasiek - 16-12-2012, 02:09
super Fuerta piateczke podaje
anna34 - 18-12-2012, 15:49
sierotka marysia
aganica - 18-12-2012, 17:40
Ona ....jest... coraz piêkniejsza
A ta bia³a dooopka w tle ?? czyja ??
anna34 - 18-12-2012, 17:47
| aganica napisa³/a: | | A ta bia³a dooopka w tle ?? czyja ?? |
A Dolara od Ani
aganica - 18-12-2012, 17:48
| anna34 napisa³/a: | | Dolara od Ani | A .... jak oni siê dogaduj± ?..
Chelsea - 18-12-2012, 19:32
¶licznotka co zdjêcie to inna obrózka
anna34 - 18-12-2012, 20:01
| aganica napisa³/a: | | A .... jak oni siê dogaduj± ?.. |
w sumie zarówno Chopper jak i Dolar dogaduj± siê z Fuert±,bo okazuje siê,¿e pannica jak jej siê co¶ nie podoba to potrafi siê postawiæ powarkuj±c na nich i pokazuj±c,¿e jej sie to nie podoba.
Dolar broni zabawek i jedzenia,ale nie sa karmieni razem,a Fuerta nie bawi siê zabawkami ani kijkami,ani wogóle póki co nie wie do czego to s³u¿y
kasiek - 19-12-2012, 08:03
jest cudna niunia
aangela1 - 19-12-2012, 21:55
A teraz jedne z nowszych akcji Fuerty
otworzy³a sobie szafê, ¶ci±gnê³a z górnej (dok³adnie trzeciej!) pó³ki pojemnik z kostkami i zjad³a 8!
Oprócz tego wyci±gnê³a z zamkniêtej szafki buta, obgryz³a go do samego materia³u.
Basia i Barni - 19-12-2012, 22:19
Dobrze, ¿e te ry¿e stworzenie do mnie nie trafi³o, bo chyba bym zostawi³a
szalej - 19-12-2012, 22:29
Basia i Barni, ten but ciê przekona³?
Basia i Barni - 19-12-2012, 22:33
| szalej napisa³/a: | | ten but ciê przekona³? |
Chyba tak, bo ja jestem typem "chomika" wszystko mo¿e mi sie przydaæ
Mo¿e jakby Fuerta zrobi³a porz±dek by³abym uleczona
neravia - 19-12-2012, 22:37
i kto by pomy¶la³, ¿e taka rozrabiaka z tej suni
Almathea83 - 28-12-2012, 14:37
Fuerta lansuje siê na naszym fejsbukowym fanpejd¿u w osobistym albumie http://www.facebook.com/m...11125088&type=3
Prosimy o udostêpnianie
aangela1 - 28-12-2012, 18:08
No to jedziemy z nowo¶ciami!
Fuerta wczoraj ukrad³a z zamkniêtej i ZABLOKOWANEJ szafy 6 par butów, po³owa pogryziona le¿a³a na jej pos³aniu, znalaz³a i poch³onê³a 3 woreczki z wydzielon± karm± na szkolenie, otworzy³a sobie drzwi do du¿ego pokoju i unieszkodliwi³a skarpetki i rêkawiczki.
A dzi¶ rano?
Kupa na ¶rodku pokoju.
Ot, koniec opowie¶ci, bo to tylko jedna doba, pamiêtajmy - trzeba dozowaæ emocje.
mibec - 28-12-2012, 19:13
aangela1, moze suni by sie przydal trening klatkowy?
Obawiam sie ze ciezko bedzie wyadoptowac taka rozrabiake...
anna34 - 28-12-2012, 19:19
| mibec napisa³/a: | | Obawiam sie ze ciezko bedzie wyadoptowac taka rozrabiake... |
no przecie¿ to sama s³odycz
z ch³opakami
Ryniu - 28-12-2012, 19:52
| aangela1 napisa³/a: | No to jedziemy z nowo¶ciami!
|
same dobre nowiny
anna34 - 28-12-2012, 19:54
No có¿ ja trzeba pokochaæ tak± jak± jest poprostu
aganica - 29-12-2012, 07:57
| anna34 napisa³/a: | | ja trzeba pokochaæ tak± jak± jest | Tiaaaaa... obawiam siê, ¿e ruda ma³pa, sama sobie krêci bat na kark Jak siê nie zmieni to.... nooo... przerobimy na karmê dla kotów
anna34 - 29-12-2012, 08:49
| aganica napisa³/a: | | Tiaaaaa... obawiam siê, ¿e ruda ma³pa, sama sobie krêci bat na kark |
jak sie chce to sie pokocha,my juz j± kochamy
Wychodze z za³o¿enia,¿e ona zachowuje sie jak szczeniaczek,którym nigdy nie mog³a byæ,bo pewnie od pierwszej cieczki rodzi³a
Nowy dom napewno musi byæ w domu prawie 24 godziny,nieobecno¶æ w domu mile widziana góra 3 godziny i trzeba jej w tym czasie dawaæ co¶ do gryzienia twardego
aganica - 29-12-2012, 12:58
| anna34 napisa³/a: | | Nowy dom napewno musi byæ w domu prawie 24 godziny | Albo innego psa, do towarzystwa.Lovelas nie niszczy, tylko dziêki reszcie stada bo...
| anna34 napisa³/a: | | zachowuje sie jak szczeniaczek,którym nigdy nie móg³ byæ |
| anna34 napisa³/a: | | jak sie chce to sie pokocha |
Wiem, wiem.... tylko tak ¿artowa³am.. te¿ j± kocham, chocia¿ nie mia³am okazji poznaæ osobi¶cie
aangela1 - 30-12-2012, 20:52
cudaki
scoobydoo - 31-12-2012, 00:20
kurczê jak ja bym chciala chocia¿ na DT jakiego¶ psiaka z forum ale mama sie nie chce zgodziæ na 2 psa a mo¿e wy jako¶ namówicie mame(donie457)
anna34 - 01-01-2013, 17:39
Noworoczna Fuerta
i Fuerta w¶ród przyjació³
Almathea83 - 01-01-2013, 17:46
ale ekipa! Ania pewnie siê modli, ¿eby ¿aden nie zacz±³ mocniej ci±gn±æ
ryba1 - 01-01-2013, 17:48
Szkoda ¿e nie dali¶cie znaæ ¿e biegacie to by¶my dojechali.
anna34 - 01-01-2013, 17:52
| ryba1 napisa³/a: | | Szkoda ¿e nie dali¶cie znaæ ¿e biegacie to by¶my dojechali. |
w sumie umówilismy siê w ostatniej chwili,ale jakby co to weekend mam wolny i jak co¶ to siê mo¿emy ustawiæ jako¶
Ryniu - 01-01-2013, 17:55
Ale ¶wietne stado
nikolajewna - 01-01-2013, 17:57
| anna34 napisa³/a: | | i Fuerta w¶ród przyjació³ |
niez³a armia
szalej - 01-01-2013, 18:07
ryba1, mnie w weekend nie ma i sama dolaczylam w ostatniej chwili ale jak bedziecie chcieli sie umowic jakos w tygodniu to ja bardzo chetnie
kasiek - 02-01-2013, 08:45
swietna ekipa
ANNA_MAJA - 02-01-2013, 13:56
Jako ¿e w internecie natknê³am siê na nowe og³oszenia dotycz±ce poszukiwania domku sta³ego dla Fuerty - mam pytanie, czy suczka rzeczywi¶cie jest ju¿ szykowana do nowego domku?
Je¶li tak - spróbujemy pomóc w poszukiwaniach tego jedynego i najlepszego domku..
Pozdrawiam noworocznie, ¿ycz±c Fuertuni szczê¶cia i mi³o¶ci ju¿ na zawsze.
Ewelina - 03-01-2013, 11:50
cudowna Ona musi zostaæ u Was
Ryniu - 03-01-2013, 13:01
| Ewelina napisa³/a: | | cudowna Ona musi zostaæ u Was |
aangela1, co Wy na to ?
anna34 - 03-01-2013, 13:07
| Ryniu napisa³/a: | | aangela1, co Wy na to ? |
ja nie aangela,ale
Ewelina - 03-01-2013, 13:09
Mafia ciacho musi siê powiêkszaæ przecie¿
Di - 03-01-2013, 16:36
| anna34 napisa³/a: | ja nie aangela,ale |
oooooooch <3 ale by by³o cudownie!
anna34 - 03-01-2013, 16:42
| Di napisa³/a: | | oooooooch <3 ale by by³o cudownie! |
my tu sobie ¿artujemy,a ruda chora,biegunka,uszy i gruczo³y oko³oodbytowe,biedula
Di - 03-01-2013, 16:49
anna34, no co¶ Ty?
Bidulka kochana. Dziel siê z nami newsami, jak co¶ bêdziesz wiedzieæ.
Wszystkie bidy na Fuertuniê..
Monisiaczek - 03-01-2013, 17:00
| anna34 napisa³/a: | | ruda chora,biegunka,uszy i gruczo³y oko³oodbytowe,biedula |
Pewnie siê dowiedzia³a, ¿e og³oszenia w ¶wiat o poszukiwaniu domku posz³y.
Zdrówka dla niuni
szalej - 03-01-2013, 17:32
| Ewelina napisa³/a: | | Mafia ciacho musi siê powiêkszaæ przecie¿ |
a ja g³upia kupi³am czekolaba, nie pomy¶la³am
aangela1 - 03-01-2013, 20:07
Fuerta ma biegunkê od wczoraj, dzisiaj byli¶my u weterynarza, bo do tego wszystkiego dosz³a ¶mierdz±ca wydzielina z ucha i ropa w oczach.
Weterynarz oczy¶ci³ gruczo³y oko³oodbytowe (tak nawiasem mówi±c, by³o tego meeeega du¿o), dosta³a zastrzyk ¿eby powstrzymaæ biegunkê, tabletki, które mamy podawaæ 2 dni + ¿el do p³ukania uszu.
Zobaczymy co siê z tego dalej rozwinie, miejmy nadziejê, ¿e nic, bo dziewczyna naprawdê jest wykoñczona.
A tu dwa zdjêcia nowej przyja¼ni
Di - 03-01-2013, 22:33
aangela1, s± kapitalni! ... trzymam kciukasy za Fuertuniê. Zdrowiej, jaj nie rób!
kasiek - 04-01-2013, 08:19
Fuertko zdrowiej
Ewelina - 04-01-2013, 08:47
kochane robaczki. Zdrówka du¿o dla Fuerty
anna34 - 04-01-2013, 11:16
Ania napisze pewnie wiecej pó¼niej,ale Fuercie do mega biegunki dosz³y wymioty,nie je od wczoraj,znów wychud³a,brzuszek zapadniêty,teraz pojechali do weta.
nathaliena - 04-01-2013, 11:19
biedna dziewczynka. Du¿o zdrówka
zaba - 04-01-2013, 12:19
Jeeeej biedulka
Czekamy na informacje co z ni±.
Ewelina - 04-01-2013, 14:39
Bidna minia. Mam nadziejê, ¿e to nic powa¿nego Trzymam kciuki
aangela1 - 04-01-2013, 17:24
No ogólnie rzecz bior±c Fuerta trochê podupad³a na zdrowiu.
Dzisiaj ca³± noc biegunka, ³±cznie od 20 do 7 rano zrobi³a 18 kup!
Dosz³y wymioty i bardzo zmarkotnia³a.
Dosta³a dzi¶ zastrzyki antybiotyku, kuracja na 5 dni od dzi¶, wracaj±c od weterynarza zwymiotowa³a bardzo w samochodzie wiêc by³ przymusowy przystanek.
Na chwilê obecn± zaczê³a dopiero piæ wodê i trochê o¿y³a, ale tak jak ogon ca³e ¿ycie jej chodzi, ma³o nie odpadnie, to dzisiaj cisza, zero odzewu
Miejmy nadziejê, ¿e to ju¿ koniec sensacji.
anna34 - 04-01-2013, 17:27
| aangela1 napisa³/a: | | ale tak jak ogon ca³e ¿ycie jej chodzi, ma³o nie odpadnie, to dzisiaj cisza, zero odzewu |
pewnie brzynio boli
| aangela1 napisa³/a: | | Miejmy nadziejê, ¿e to ju¿ koniec sensacji. |
ju¿ teraz musi byæ lepiej.
Ewelina - 04-01-2013, 18:09
aangela1, Teraz musi byæ tylko lepiej. Trzymam kciuki za zdrówko
anna34 - 05-01-2013, 17:11
Ma³piszon wyzdrowia³
prawie jak poza wystawowa
jakis pasa¿er na gape chyba
Ewelina - 06-01-2013, 13:05
O My Gad co za miny
anna34 - 06-01-2013, 20:10
Fuerta ma podobno cieczke
szalej - 06-01-2013, 21:15
anna34, haha i nikt nie wyczu³ bo same kastraty?
Ewelina - 07-01-2013, 08:37
| szalej napisa³/a: | | haha i nikt nie wyczu³ bo same kastraty? | no proszê Nawet Chopperek nie wyczu³?
anna34 - 07-01-2013, 08:40
| Ewelina napisa³/a: | | Nawet Chopperek nie wyczu³? |
bo on to taki dziwol±g jest,siada³ na ni± jak cieczki nie mia³a,a ostatnio zamieni³ Fuerte na Aze.
No,ale zobaczymy dzi¶ jak sie zachowa,bo zaraz spotkanko.
Dobrze,¿e Fuerta drze pysk jak on do niej podchodzi
Ewelina - 07-01-2013, 08:42
| anna34 napisa³/a: | | bo on to taki dziwol±g jest,siada³ na ni± jak cieczki nie mia³a,a ostatnio zamieni³ Fuerte na Aze. | Kasanowa
| anna34 napisa³/a: | | No,ale zobaczymy dzi¶ jak sie zachowa,bo zaraz spotkanko. | Mo¿e dzisiaj zakapujê dopiero
| anna34 napisa³/a: | | Dobrze,¿e Fuerta drze pysk jak on do niej podchodzi | Rozwrzeszczane z niej babsko. No ale ja siê jej nie dziwiê pewnie sporo facetów ju¿ mia³a i ma po prostu dosyæ adoracji
kasiek - 07-01-2013, 08:54
jest cudna
rjakzaba - 07-01-2013, 11:46
Jaki kochany cukiereczek
anna34 - 07-01-2013, 15:26
| Ewelina napisa³/a: | | Mo¿e dzisiaj zakapujê dopiero |
nie zakapowa³,ani on ani Dolar
anna34 - 08-01-2013, 15:45
Kochasz mnie
szalej - 08-01-2013, 16:13
no czyz g³owa nie jak od pitbulla? przeeeeeecudna g³owa
nigritta - 08-01-2013, 22:07
Jaka s³odka mineczka
Madzialenka - 09-01-2013, 12:30
http://www.morusek.pl/ogl...szuka-opiekuna/
http://www.aukcjezwierzat...a-opiekuna.html
http://alegratka.pl/oglos...a-21567695.html
http://lubuskie.gumtree.p...elayedMZ24&mpna
http://owi.pl/ogloszenie/...piekuna_,753382
http://www.adin.pl/ogloszenia/194817.html
http://pruszkow.olx.pl/la...a-iid-467383600
http://e-zwierzak.pl/pl/o...zuka-opiekuna_/
http://ogloszenia.drobne.pl/detail.php?id=47535
http://tablica.pl/oferta/...-20121225084524
http://www.adopcjepsow.or...2prptlg4iako4ws
http://www.oglosze.pl/ofe...a_opiekuna.html
http://www.darmobranie.pl...loscia_szuk.php
http://www.przygarnijzwie...na-id56817.html
http://www.szarik.pl/adopcje_pies.php?id=5095
http://zwierzaki.a4z.pl/myobjects/preview/id/6391
http://www.petworld.pl/og...e/dodania/55245
http://www.hodowcy.com.pl/19484
http://www.adopcjapsa.pl/...AwLmh0bWw=.html
http://www.rozglos.net/ogloszenie-388434.html
http://www.kokosy.pl/zwierzaki/psy/70624.html
http://www.pajeczyna.pl/S...a_opiekuna.html
anna34 - 12-01-2013, 16:38
Fuerta przez t± cieczke zrobi³a siê jakas taka smutniejsza,wolniejsza i niestety mniej pos³uchana
Ryniu - 12-01-2013, 17:16
| anna34 napisa³/a: | | Fuerta przez t± cieczke zrobi³a siê jakas taka smutniejsza,wolniejsza |
i bardziej wypieczona
zouza - 13-01-2013, 11:07
mo¿e biedna pamiêta z czym to siê dla niej wi±za³o..
Aniussia - 13-01-2013, 11:36
jej jaka ona jest ¶liczna
anna34 - 13-01-2013, 17:29
cieczkuj±ca Fuerta i 3 pó³ samców
i sama
zouza - 14-01-2013, 20:28
jaka piêkna ¶nie¿na mordeczka
Ewelina - 15-01-2013, 08:59
Kochana niunia
kasiek - 16-01-2013, 11:23
cudna ninka
anna34 - 17-01-2013, 12:10
Fuerta od dzi¶ spacery spêdza na smyczy,bo najchetniej odda³aby siê ka¿demu napotkanemu samcowi(chyba ma te przeklête dni),molestuje naszych ch³opaków i tak siê nadstawia,¿e a¿ wstyd
Normalnie wspó³czuje wszystkim w³a¶cicielon nie wysterylizowanych suk.
Pozatym odk±d cieczkuje zaczê³a uprzykszaæ ¿ycie s±siadom,wyj±c i skoml±c jak zostaje sama w domu(podejrzewamy,¿e cieczka to spotêgowa³a,ale wcze¶niej by³y sygna³y od s±siadów,¿e miewa chwile wycia te¿)
anna34 - 20-01-2013, 11:50
Fuerta znów chora,ma biegunke,wymioty,w kale by³a ponoæ krew.Dosta³a 1,5 litra kroplówki pod skóre,zastrzyk p/wymiotny i p/biegunkowy.Do jutra obserwujemy.Weterynarz stawia na nietolerancje karmy,zaproponowa³ zmiane na typow± hypoalergiczn±(teraz je hillsa z jagniecin±)Nie kaza³ robic badañ,ale moje pytanie do forum,moze jednak warto zrobic jakie¶ badania watrobowe,trzustkowe,pomó¿cie.Wet wie,¿e ona forumowa i naciagaæ nie chce,ale mo¿e zanim kupimy drog± karme warto zrobiæ badania jakie¶.Co my¶licie.
Cziko - 20-01-2013, 11:53
jak dla mnie badania s± wskazane, lepiej tak, ni¿ tylko gdybaæ co to mo¿e byæ, zw³aszcza, ¿e karmy hipoalergiczne nie s± tanie
figula1 - 20-01-2013, 12:47
Moim zdaniem badania s± konieczne- morfologia, biochemia i ka³ na posiew na okoliczno¶æ paso¿ytów, nawet je¶li by³a odrobaczona, no i usg jamy brzusznej.
anna34 - 20-01-2013, 12:58
Morfologie i ka³ mia³a robiony pewnie z miesi±c temu(ka³ badanie zwyk³e,chyba nie posiew,nic z³ego tam wtedy nie wysz³o,w morfologii po leczeniu bebeszji wska¼niki ros³y,ale by³y jeszcze przy dolnej granicy i w sumie te¿ nic z³ego wtedy w niej nie znaleziono).
Teraz wydaje mi siê,¿e potrzebne badania typowo w±trobowe,mo¿e trzustkowe,no nie wiem.
Usg te¿ mia³a i tez nic z³ego nie znaleziono.
A mo¿e taki stan byæ,bo ma cieczke,ona siê ekscytuje strasznie,jest pobudzono,brzydko mówi±c bzyknê³a by wszystko co siê rusza i kazdemu by siê odda³a
kasiek - 21-01-2013, 06:08
A mo¿e taki stan byæ,bo ma cieczke,ona siê ekscytuje strasznie,jest pobudzono,brzydko mówi±c bzyknê³a by wszystko co siê rusza i kazdemu by siê odda³a [/quote]
kasiek - 21-01-2013, 06:11
anna34, usmialam sie
zdrowka duzo
troskliwa - 21-01-2013, 08:58
Aniu u nas duzo psów teraz sie boryka z biegunka ja zastanawiam sie czy to nie jest spowodowane po¿eraniem sniegu niestety ¶nieg któy lezy jest brudny sunia jest pewnie wrazliwym psem , nie wiem czy cieczka moze miec na to wp³yw ? chyba ze nerwy i emocje zwi±zane z hormonami tak na nia wp³yne³y
szalej - 21-01-2013, 12:03
przez cieczke suki maj± obni¿on± odporno¶æ wiêc mo¿e mieæ to wp³yw
aangela1 - 21-01-2013, 12:24
Fuerta jest na antybiotyku znowu, od wczoraj nie chce w ogóle je¶æ, nie pije, ogólnie bardzo os³ab³a.
Dzisiaj znowu dosta³a kroplówkê i zosta³a pobrana krew na próby w±trobowe, wyniki maj± byæ jutro popo³udniu.
Jutro te¿ ostatnia dawka antybiotyku.
Miejmy nadziejê, ¿e wszystko minie, bo a¿ ¿al patrzeæ jak siê mêczy.
Monisiaczek - 21-01-2013, 17:00
W takim razie do jutra siedzimy jak na szpilkach. Mam nadziejê, ¿e to nic powa¿nego i Fuerta wykaraska siê z tych problemów zdrowotnych.
Di - 21-01-2013, 20:24
aangela1, to na pewno chwilowy problem wszystko minie jak rêk± odj±³, jeste¶my z Wami!
nigritta - 21-01-2013, 22:47
Zdróweczka trzymamy kciuki
kasiek - 22-01-2013, 11:07
zdrowka i jak sie dzs czuje nasza niunia?
Ewelina - 22-01-2013, 11:22
Biedulka ci±gle co¶. Trzymam kciuki i czekam na wyniki
anna34 - 22-01-2013, 15:29
Jeszcze smutasek chorutki
Ewelina - 22-01-2013, 16:00
zdróweczka du¿o smutasku
aangela1 - 22-01-2013, 20:44
Wyniki badañ odebrane, Fuerta ma wszystkie wska¼niki w±trobowe w jak najlepszym stanie, morfologia coraz lepsza, sunia zdrowieje i przybiera na sile!
Biegunka i wymioty usta³y, dzisiaj zaczê³a powoli ju¿ je¶æ i trochê chocia¿ piæ.
Wiele czynników wskazuje na ostr± alergiê pokarmow±, Nasz wterynarz poleci³ dla Niej te karmy (tu moje pytanie do forum co wybieramy?):
1. http://zooexpress.pl/go/_...051440a10e84f1b
2. http://www.krakvet.pl/roy...14kg-p-843.html
3. http://animalia.pl/produk...ultra-10kg.html
wczoraj po¿yczy³am klatkê, jak sunia wyzdrowieje to zaczynamy trening klatkowy i odpuszczamy powoli s±siadom to wycie.
Ryniu - 22-01-2013, 22:01
aangela1, a ta?
http://zooexpress.pl/go/_info/?id=1645
mój alergik te¿ to jad³. Tak samo nie zawiera wo³owiny i pszenicy
aangela1 - 22-01-2013, 22:06
ale jest niestety na jagniêcinie Fuerta teraz jest na jagniêcinie no i jej nie s³u¿y...
Ryniu - 22-01-2013, 22:09
Czy dajesz jako gryzaki jakie¶ ko¶ci prasowane, uszy ogony czy cokolwiek?
Ciasteczka na nagrodê? kabanosiki psie?
aangela1 - 22-01-2013, 22:15
Nie dajemy jej od pocz±tku niczego takiego, bo bali¶my siê o reakcjê jej ¿o³±dka na takie rzeczy.
Ja sama nie jestem zwolennikiem dawania psu uszu/ogonów czy po prostu t³ustych przek±sek.
Dostawa³a raz dziennie p³atki z czystej, wysuszonej skóry wo³owej, ale od jakiego¶ czasu nie dostaje ju¿ nawet tego, a przy szkoleniu korzystamy z karmy.
Ryniu - 22-01-2013, 22:20
| aangela1 napisa³/a: | | Dostawa³a raz dziennie p³atki z czystej, wysuszonej skóry wo³owej |
Wo³owina jest najpopularniejszym alergenem. Objawy mog± wyst±piæ po czasie, jak i alergen znika czasami dopiero po 4-6 tygodniach od spo¿ycia.
Je¶li jest mimo wszystko taka potrzeba to mo¿e tego Hilsa
Weronika_S - 22-01-2013, 23:00
a mo¿e Trovet?Ma jedno ¼ród³o bia³ka i jedno wêglowodanów,³atwo bêdzie mo¿na zauwa¿yæ co akurat suczkê uczula
tu np. z kaczk± http://www.kar-ma.pl/dla-...l_168_2422.html
a tu z królikiem http://www.kar-ma.pl/dla-..._l_168_595.html
kasiek - 23-01-2013, 06:41
zdrowiej smutasku
anna34 - 24-01-2013, 17:41
Niunia
Ewelina - 24-01-2013, 17:43
Piêknie dziewczynka wygl±da. Ile tam ¶niegu u Was
aangela1 - 24-01-2013, 19:47
No i dziewczyna pokaza³a Nam co potrafi!
W przeci±gu 20 minut, otworzy³a 3 pokoje (salon, ³azienkê i kuchnie), otworzy³a sobie szafkê w której sta³ kube³ ze ¶mieciami, wyci±gnê³a wszystko!
W S Z Y S T K O !
Rozszarpa³a karton po mleku, powyci±ga³a jakie¶ opakowanie po jajkach, po prostu masakra jaka¶, ca³o¶æ ta oczywi¶cie zosta³a porozrzucana po ca³ym mieszkaniu.
Z ³azienki ukrad³a papier toaletowy, który rozci±gnê³a po przedpokoju.
W salonie otworzy³a nawet szafê, która otwiera siê na zewn±trz. Porozszarpywa³a ksi±¿ki i milion innych rzeczy.
To jest pies diabe³!
nigritta - 24-01-2013, 22:55
| aangela1 napisa³/a: | | To jest pies diabe³! | a takie s³odkie oczêta ma
je¿eli mog³abym co¶ zaproponowaæ to poradzi³abym co¶ z rybk± mo¿e byæ TOTW mo¿e nie jest typowy antyalergiczny ale dobry na ¿o³±deczek albo oczywi¶cie cokolwiek innego z rybk±
kasiek - 25-01-2013, 09:02
pies) s diabel nigdy w zyciu taka slodzitka przeciez jest
anna34 - 25-01-2013, 18:21
Diabl±tko
anna34 - 27-01-2013, 17:05
Cudak
podaje pi±teczki
Cynamonki zbieraja na karme(miny g³odujacych psów )
nikitka02 - 27-01-2013, 17:29
Miny g³oduj±cych urzekaj±ce. Ale jakie Te psy wystrojone s±... Mój z ta zwyk³a czarna obro¿± to siê chowie ...
Chelsea - 27-01-2013, 17:50
sduper zdjêcia a slicznotka jak± ma cudn± obro¿ê
troskliwa - 27-01-2013, 18:00
Ostatnie zdjêcie mnie powali³o no ich miny ! a Fuerta ma obro¿e pierwsza klasa !
aganica - 27-01-2013, 18:04
A co to..za czwarte, cynamonowe szczê¶cie w tle ??
anna34 - 27-01-2013, 18:07
| aganica napisa³/a: | | A co to..za czwarte, cynamonowe szczê¶cie w tle ?? |
Lunka od domenicy,tez adoptu¶
Madzialenka - 27-01-2013, 18:11
aangela1, skad Ty bierzesz takie cudne obrozki dla tej pieknej psicy????
aganica - 27-01-2013, 18:11
Wspania³a brygada.. cynamony opanowa³y Pruszków
aangela1 - 27-01-2013, 20:36
Obro¿e?
Prosto od ciotki anna34
nikolajewna - 27-01-2013, 20:49
| aangela1 napisa³/a: | Obro¿e?
Prosto od ciotki anna34 |
przecie¿ to by³o do przewidzenia Ciotka anna34 ma szczere Kupuje bez opamiêtania, ale i dzieliæ siê potrafi
Madzialenka - 28-01-2013, 00:50
| aangela1 napisa³/a: | | Prosto od ciotki anna34 |
wiem juz,wiem
Ewelina - 28-01-2013, 07:48
o jakie cudeñka
kasiek - 29-01-2013, 07:49
sliczna brygada
anna34 - 30-01-2013, 15:58
Spacerkirm po lesie
kasiek - 31-01-2013, 06:42
ostatnia foteczka super
Ewelina - 31-01-2013, 10:23
ale ta obró¿ka jest boska
anna34 - 03-02-2013, 14:16
Fuerta w lesie
Almathea83 - 03-02-2013, 14:27
haha piêknie pomarszczona- wiecznie zdziwiony pies, mam to samo w domu
aangela1 - 03-02-2013, 19:09
mi³o¶æ
anna34 - 03-02-2013, 19:13
No s³odko
ryba1 - 03-02-2013, 19:37
Widok bezcenny.
Ewelina - 04-02-2013, 13:04
o mamuniu jak cudownie
kasiek - 04-02-2013, 13:29
cudnie
nathaliena - 04-02-2013, 13:33
uroczy widok chyba tworz± zgrany duet, co?
aangela1 - 05-02-2013, 12:54
Na chwilê obecn±, bardzo zgrany duet, a¿ jestem w szoku jak siê do siebie przywi±zali.
Wszystko razem, nawet na jednym pos³aniu chc± ze sob± spaæ
nikolajewna - 05-02-2013, 13:57
Zdjêcie urocze.
Czy jest jakie¶ zainteresowanie adopcj± Fuerty? Czy mo¿e my¶licie o tym, aby j± zatrzymaæ Bo widok taki, ¿e ho ho
anna34 - 13-02-2013, 11:05
Przypominamy siê
troskliwa - 13-02-2013, 14:19
Ca³a gama min
anna34 - 14-02-2013, 08:27
Jak nie urok to .....Fuercioch sika krwi±,po wizycie u weta bedzie wiecej informacji.
Czy ona bêdzie kiedy¶ zdrowa.Zat³uk³abym wszystkich pseudohodowców,niszcz± te psiaki i od zewn±trz i od wewnatrz te¿
nikolajewna - 14-02-2013, 08:44
ojej Du¿o zdrówka ¿yczymy malpiszonkowi.
troskliwa - 14-02-2013, 09:10
O matuchno biedula moze sie przeziêbi³a mam nadzieje ze to nie kamyczki w pêcherzu
Ewelina - 14-02-2013, 09:23
Biedna ma³a. Trzymam kciuki, pewnie zapalenie pêcherza
aganica - 14-02-2013, 09:25
| anna34 napisa³/a: | | Fuercioch sika krwi± | Test na Babeszioze..mo¿e byæ wznowa albo ma³pa z³apa³a kleszcza jak by³o ocieplenie
anna34 - 14-02-2013, 10:06
| aganica napisa³/a: | | Test na Babeszioze..mo¿e byæ wznowa |
Niby 3 tyg temu mia³a robiona morfologie i nie by³o czego sie czepn±æ,
| aganica napisa³/a: | | albo ma³pa z³apa³a kleszcza jak by³o ocieplenie |
jest dobrze zabezpieczona niby,ma obro¿e Foresto,nasze na niej nie ³apa³y kleszczy .
Miejmy nadzieje,¿e to nie kleszcz
aganica - 14-02-2013, 10:34
| anna34 napisa³/a: | | jest dobrze zabezpieczona | Wiem Aniu, na zdjêciach widaæ ¿e jest zabezpieczona ale...raz z³apana Babeszia, mo¿e dawaæ wznowy
anna34 - 14-02-2013, 14:26
Z wie¶ci od Ani-Wet obmaca³,obejrza³,temp.prawid³owa,¿ó³taczki nie widaæ,apetyt mega wielki(jak zawsze),zachowanie normalne,waga ro¶nie,ju¿ 33 kg,wiec Maniek ma zadanie-z³apaæ mocz do badania,co okazuje siê ciê¿k± spraw±,bo Fuerta siê boi,odrazu sie k³adzie jak jej siê kubeczek podstawia .Bez wyniku moczu(który zreszt± nie by³ u niej robiony odk±d jest u nas) nie ma diagnozy.
Póki co wykluczy³ ci±¿e urojon±,znaczy nie stwierdzi³ mleka w sutkach.Babeszje te¿ raczej wyklucza.
Ewelina - 14-02-2013, 14:31
trzymam kciuki za z³apanie siusiów. To nie lada wyczyn. Sama tak lata³am 2 razy Niech moc bêdzie z Wami
nikolajewna - 14-02-2013, 14:37
| anna34 napisa³/a: | | Maniek ma zadanie-z³apaæ mocz do badania |
jak dla mnie to mission impossible, ju¿ widzê akcjê oczyma wyobra¼ni
anna34 - 14-02-2013, 15:23
| nikolajewna napisa³/a: | | jak dla mnie to mission impossible, ju¿ widzê akcjê oczyma wyobra¼ni |
jak dla mnie te¿ ,jak dobrze,ze ja mam psa,z³apanie moczu do badania u niego to przyjemno¶æ
Andante - 14-02-2013, 15:27
Spróbujcie podstawiaæ ³y¿kê wazow± (na d³ugiej r±czce, a nie kubeczek). Mo¿e siê uda.
Ewelina - 14-02-2013, 16:04
| Andante napisa³/a: | | ³y¿kê wazow± | ja z tak± dwa dni lata³am po osiedlu a¿ siê uda³o
anna34 - 14-02-2013, 16:05
| Ewelina napisa³/a: | | ja z tak± dwa dni lata³am po osiedlu a¿ siê uda³o |
oczami wyobra¼ni widze Mañka z t± ³yzk±
aganica - 14-02-2013, 17:13
| anna34 napisa³/a: | | oczami wyobra¼ni widze Mañka z t± ³yzk± | Dzielny Maniek Ju¿ bym wola³a psa zcewnikowaæ
aangela1 - 14-02-2013, 17:42
No wiêc tak, Maniek do mnie zadzwoni³ tak rozgoryczony, jak 5 letnie dziecko, ¿e "ON NIE UMIE TEGO ZROBIÆ!"
I fakt, ja te¿ podjê³am próbê, ale to jest jak jaka¶ syzyfowa praca. Fuerta jest tak wylêkniona, ma wyraz pyska "o co wam chodzi z t± ³y¿k±, wy ju¿ tak zawsze bêdziecie?!"
Ale po trochê siê uczymy i idzie coraz lepiej, ale teraz ju¿ nie ma czym sikaæ wiêc czekamy do przynajmniej 21/22 i znowu.
Masakra jaka¶! Psy s± ³atwiejsze w obs³udze, s± jakie¶ takie mniej skomplikowane
Ewelina - 14-02-2013, 17:46
| aangela1 napisa³/a: | | No wiêc tak, Maniek do mnie zadzwoni³ tak rozgoryczony, jak 5 letnie dziecko, ¿e "ON NIE UMIE TEGO ZROBIÆ!" | Boziu I tak jest dzielny. Mój by nawet nie próbowa³
aangela1, Moja niby normalna, ale te¿ by³a przera¿ona t± ³y¿k± uda³o siê na drugi dzieñ, ale tyle trzyma³a ¿e ju¿ musia³o siê udaæ
aangela1 - 15-02-2013, 10:48
uda³o siê zebraæ mocz!
Wyniki wieczorem
aganica - 15-02-2013, 10:58
| aangela1 napisa³/a: | | Wyniki wieczorem | No to ... czekamy na wyniki.
aangela1 - 15-02-2013, 18:37
Fuerta ma stan zapalny dróg moczowych, jutro rano jedziemy na leczenie.
Ona jest chyba bardziej pechowa ni¿ Dolar jak by³ ma³y.
aganica - 16-02-2013, 08:18
A...mo¿e siê zastanowiæ nad podaniem Scanomune lub Immunovitu ?
anna34 - 16-02-2013, 08:39
| aganica napisa³/a: | | A...mo¿e siê zastanowiæ nad podaniem Scanomune lub Immunovitu ? |
A co to jest ,doczyta³am co¶ na odporno¶æ
aganica - 16-02-2013, 09:07
| anna34 napisa³/a: | | co¶ na odporno¶æ | No w³a¶nie...na podniesienie odporno¶ci
aangela1 - 16-02-2013, 13:00
Wyniki odebrane. Fuerta ma bardzo zawy¿one leukocyty w moczu i pH 7,5 co ¶wiadczy o infekcji dróg moczowych.
Leukocyty, których wska¼nik jest maksymalnie wysoki wskazuje na proces zapalny dróg rodnych.
Dosta³a 10dniowe leczenie antybiotykowe + tabletki na zakwaszenie moczu.
A w czwartek jest zaplanowane USG w kierunku ropomacicza...
anna34 - 16-02-2013, 13:07
To jest chyba najbardziej chory pies na tymczasie ,teraz jestem pewna,ze dorównuje Dolarowi w ilo¶ci chorób i chorowania,sie dobrali ³obuzy
pelcia8686 - 16-02-2013, 13:10
Uuu..., zeby to nie bylo ropomacicze. Zaobserwowalas u niej wzmozone pragnienie ostatnio?, moja poprzednia suczka - foksterier krotkowlosy miala ropomacicze w wieku 12 lat, ale u niej pojawila sie ropna wydzielina z pochwy, byla bardzo osowiala i przede wszystkim jak przy kazdym stanie zapalnym goraczke. Trzymam kciuki za negatywny wynik badania
Ewelina - 16-02-2013, 13:12
Oj trzymam kciuki, ¿eby to nie ropomacicze
anna34 - 16-02-2013, 13:16
Wszyscy mamy nadzieje,¿e to nie jest ropomacicze,póki co to tylko podejrzenie(temperatury nie ma,je,pije normalnie i zachowuje siê te¿),ma te leukocyty podwy¿szone w moczu i to zakwaszenie.
figula1 - 16-02-2013, 13:50
| aganica napisa³/a: | | A...mo¿e siê zastanowiæ nad podaniem Scanomune lub Immunovitu ? |
Mo¿na jej podaæ ludzki BetaGlukan ( 2 x 1 tabl.) , to jest to samo, a tañsze
pelcia8686 - 16-02-2013, 14:45
Nic sie nie nie martw, nawet, jezeli to ropomacicze... tfu, tfu...nie jest to dla suni wyrok, moja Sonia mimo powaznego wieku i b.zlego stanu zdrowia (oprocz goraczki miala tez anemie) po zabiegu, usuniecia macicy, byla jak nowo narodzona, zyla jeszcze 3 lata, a potem...niestety rak watroby , tutaj niestety nie bylo juz tak rozowo, trzymamy za was kciuki i lapki
Chelsea - 16-02-2013, 19:01
duzo zdrówka dla Fuerty
nigritta - 17-02-2013, 16:02
Zdróweczka ¶liczna ruda pannico
anna34 - 17-02-2013, 16:59
Choæ chora to spacerom nie odpuszcza
ANNA_MAJA - 17-02-2013, 17:54
Ja przepraszam, ale... czy podejrzenie (choæby najmniejsze) ropomacicza w sobotê i planowanie badania USG w celu potwierdzenia / wykluczenia tego¿ dopiero w czwartek (czyli po 5 dniach!!!) jest zgodne z ogólne stosowanymi zasadami dzia³ania? I czy nie niesie za sob± zbyt wielkiego ryzyka?
Pytam, poniewa¿ od zawsze (tj od dziecka) mia³am w domu suczki, w kilku przypadkach bywa³o podejrzenie ropomacicza i bywa³o te¿ ropomacicze. ZAWSZE - a zw³aszcza w przypadku podejrzenia i braku wyp³ywu z dróg rodnych (postaæ bardziej niebezpieczna bo ³atwiejsza do przeoczenia !!!!) kierowane by³y natychmiastowo na USG i/lub dalsz± diagnostykê. Zawsze s³ysza³am, ¿e to mega pilne, bo ropomacicze nie zdiagnozowane na czas (a tak bywa w tych przypadkach bezwyciekowych) w bardzo szybkim, wrêcz b³yskawicznym tempie doprowadziæ mo¿e do zgonu psa (np z powodu sepsy).
Nauczono mnie, ¿e jakiekolwiek podejrzenia ropomacicza wymagaj± zawsze natychmiastowego dzia³ania i diagnostyki. W przypadku potwierdzenia - pies trafia na stó³ w trybie "na cito".
Mo¿e macie inne do¶wiadczenia, mo¿e teraz jest inaczej (przez ostatni± operacjê suczki przechodzi³am ponad 12 lat temu) - ja dzielê siê tym co wiem, tym jak traktowane by³y podobne sytuacje w moich przypadkach. I obaw±, ¿e czekanie 5 dni przy rzeczywistym ropomaciczu (je¶li takowe by by³o) mo¿e byæ niebezpieczne.
nathaliena - 17-02-2013, 18:19
Tez uwa¿am, ¿e lekarz zbyt d³ugo czeka z USG. Niestety znam/zna³ma kilka suczek z ropomaciczem i z tego, co wiem, reagowaæ trzeba natychmiastowo.
anna34 - 17-02-2013, 18:23
| ANNA_MAJA napisa³/a: | | Ja przepraszam, ale... czy podejrzenie (choæby najmniejsze) ropomacicza w sobotê i planowanie badania USG w celu potwierdzenia / wykluczenia tego¿ dopiero w czwartek (czyli po 5 dniach!!!) jest zgodne z ogólne stosowanymi zasadami dzia³ania? I czy nie niesie za sob± zbyt wielkiego ryzyka? |
| nathaliena napisa³/a: | | ez uwa¿am, ¿e lekarz zbyt d³ugo czeka z USG. |
do tej pory nie zawiedli¶my siê na leczeniu i diagnzach tego weta,wiêc pewnie wie co robi.
Po zachowaniu Fuerty te¿ nie widaæ,¿eby co¶ z³ego siê dzia³o.Jest obserwowana ca³y czas kto¶ z ni± jest.
Siku ju¿ s± bez krwi
nathaliena - 17-02-2013, 18:28
| anna34 napisa³/a: | | Po zachowaniu Fuerty te¿ nie widaæ,¿eby co¶ z³ego siê dzia³o. | po Bezie te¿ nie by³o widaæ. Kompletnie, by³a bardzo weso³a, szala³a z innymi psami, a operacja odby³a siê w ostatniej chwili.
Trzymam kciuki za rudzinê
anna34 - 17-02-2013, 18:34
Natalio komu¶ trzeba ufaæ,skoro wet tak uwa¿a to miejmy nadzieje,¿e wie co robi .
Nikt z nas nie chce jej skrzywdziæ
aangela1 - 17-02-2013, 20:07
ANNA_MAJA, ja bardzo przepraszam, ale ju¿ d³u¿ej nie mogê.
Od samego pocz±tku, odk±d Fuerta do Nas trafi³a widzia³a¶ wszêdzie punkty zaczepienia do Naszego weterynarza, do Naszej decyzji o zmianie imienia, do sposobu mojego pisania (np. o diagnozie od Twojej p. weterynarz).
A teraz zamieñmy siê miejscami dobrze?
Decyzjê o wziêciu Fuerty podjê³am widz±c jakim jest szkieletem, jak boi siê ludzi, w jakim jest ogólnie stanie.
Ja nie mam nic przeciwko konstruktywnej krytyce, ale nie w momencie kiedy krzywdzi to moje poczucie dbania o psa.
Zdajesz sobie sprawê ile wizyt u weterynarza odby³am z Fuert± przez te 4 miesi±ce?
Ile czasu spêdzi³am z Ni± nad kroplówk±?
Ile kup posprz±ta³am z pod³ogi?
Ile czasu po¶wiêci³am na wyci±gniêcie jej z ogromnego strachu?
Ile razy sprz±ta³am kolejne zniszczone rzeczy z pod³ogi?
Ile stresu kosztuje mnie "wy³±czenie" lêku separacyjnego?
Ile zaanga¿owania, ³ez i pracy kosztuje mnie to by "wyprowadziæ" Fuertê z tego wszystkiego?
A to wszystko na oczach forum.
Czujê siê tak jakbym by³a nieodpowiedzialna i nie zdawa³a sobie z podejmowanych decyzji.
Otó¿ uwaga, piszê jasno i wyra¼nie by mój przekaz by³ w miarê lakoniczny, a konkretny.
Fuerta mia³a zrobione badanie moczu, po którym diagnoza by³a jasna!
Zapalenie dróg moczowych.
W czwartek ma byæ zrobione USG ze wzglêdu na WYKLUCZENIE ropomacicza, bo jest nied³ugo po skoñczeniu cieczki!
Nic nie wskazuje na "objawy", nazwijmy to tak:
Wolimy dmuchaæ na zimne!
Czy my¶lisz, ¿e w momencie zagro¿enia lub rzeczywi¶cie powa¿nego podejrzenia USG by³oby odk³adane? Nie!
Bo tak jak w wypadku ratowania jej z babeszjozy, reakcja by³aby natychmiastowa.
My naprawdê j± kochamy i nigdy nie zrobiliby¶my jej krzywdy, zapobiegamy wszystkiemu co tylko mo¿na, walczymy o Ni± i o to by nie straci³a wiary w cz³owieka.
Dlatego b³agam, je¶li masz chêæ zarzucaæ lub sugerowaæ, ¿e czego¶ nie spe³niam najpierw przemy¶l ile sytuacji ju¿ pokaza³o, ¿e robimy dla tej suki wszystko co najlepsze.
Mimo, ¿e nie jest to ³atwe, walka z jej psychik± i poczuciem strachu.
Wiadomo, ¿e ³atwo oceniaæ co¶ zza ekranu, ale warto te¿ pomy¶leæ jak ja to odbieram czytaj±c takie zarzuty.
ANNA_MAJA - 18-02-2013, 04:00
Aangela1.
Ty znowu swoje….
Wybacz, ale wydaje mi siê, ¿e forum to raczej nie jest miejsce na jakie¶ osobiste, bezsensowne dyskusje. Jednak wymowa Twojego postu zmusza mnie do odpisania, choæ chyba „za stara” jestem na takie „dziecinne” przepychanki…
Po raz kolejny reagujesz nieadekwatnie. Naprawdê trudno mi zrozumieæ Twoj± nadwra¿liwo¶æ, jak± wykazujesz ka¿dorazowo, kiedy tylko przekazane przez Ciebie informacje s± w jakikolwiek sposób przeze mnie komentowane lub je¶li wyra¿am jak±kolwiek SWOJ¡ opiniê (co zdarza siê s³ownie DRUGI raz) . To naprawdê zaczyna byæ zastanawiaj±ce... Ale mo¿e nale¿y to wzi±æ na karb Twojego zmêczenia, jakie niew±tpliwie wi±¿e siê ze wszystkim co opisa³a¶ powy¿ej i ogromu pracy, jak± w³o¿y³a¶ w opiekê nad Fuert± do tej pory. Dla mnie to jedyne sensowne wyt³umaczenie Twojej reakcji.
Wydaje mi siê, ¿e wystarczaj±co du¿o razy zapewnia³am na pocz±tku jak bardzo doceniam to co robisz dla Fuerty, to ¿e da³a¶ jej DT . Nie ma sensu tego powtarzaæ, bo jak widaæ Ty i tak czytasz to co chcesz i interpretujesz wszystko po swojemu. To co piszesz o moich niby „reakcjach” jest niezgodne z prawd± i dlatego zaczyna byæ irytuj±ce. Choæby to, co piszesz o reakcji na zmianê imienia – wróæ do tego wpisu, przeczytaj jeszcze raz (strona 6). Przypominam, ¿e dzia³o siê to wtedy, kiedy Fuerta by³a szykowana i og³aszana do adopcji… Nie doczyta³a¶ tego, ¿e imiê mi siê podoba³o? ¯e chodzi³o tylko o suniê i jej og³oszenia jakie by³y upowszechnione – ¿e tylko to by³o w±tpliwo¶ci±? Napisa³a¶ mi wówczas na pw ¿e zamierzasz prosiæ Koordynacjê o wstrzymanie adopcji by móc d³u¿ej popracowaæ nad Fuert±, zostawiæ j± d³u¿ej u siebie itd. Czy wówczas mia³am jeszcze jakie¶ w±tpliwo¶ci???
Podobnie zreszt± jest z tym co piszesz (cytujê): Od samego pocz±tku, odk±d Fuerta do Nas trafi³a widzia³a¶ wszêdzie punkty zaczepienia do Naszego weterynarza...
Nie rozpêdzi³a¶ siê aby? Proponujê prze¶ledziæ ca³o¶æ – od 20.11 czyli przez 2,5 miesi±ca nie zabra³am g³osu w tym w±tku… A wcze¶niej – jeden raz, na pocz±tku, kiedy przekazywa³am interpretacjê wyników lekarza, który badania Fuercie robi³ (i który by³ wskazany przeze mnie, st±d zabranie g³osu) – ale wówczas podkre¶la³am ¿e nie podwa¿am niczyich kompetencji (strona ósma ). Tego nie doczyta³a¶ ?
Pozwolê sobie jednak zauwa¿yæ, ¿e Fuerta jest psem znajduj±cym siê pod opiek± forum. Tym samym osoby na forum zarejestrowane i anga¿uj±ce siê jako¶ w jego dzia³ania maj± prawo wyraziæ swoje zdanie, swoje w±tpliwo¶ci czy opinie. Zatem - jak ka¿dy – mam prawo, je¶li co¶ budzi moje w±tpliwo¶ci – wyraziæ je i podzieliæ siê nimi tutaj. Twój wpis (cytujê) : A w czwartek jest zaplanowane USG w kierunku ropomacicza... wzbudzi³ moje w±tpliwo¶ci i mia³am prawo je wyraziæ, przy czym podkre¶li³am, ¿e bazujê wy³±cznie na swojej wiedzy i do¶wiadczeniach sprzed wielu lat. Zreszt± jak widaæ Nathaliena mia³a podobne w±tpliwo¶ci...
By³oby znacznie sympatyczniej, gdyby¶ by³a tak mi³a i zechcia³a nie „dorabiaæ” historii… Twój komentarz (cytujê) „je¶li masz chêæ zarzucaæ lub sugerowaæ, ¿e czego¶ nie spe³niam” jest wynikiem Twoich wyimaginowanych, b³êdnych interpretacji czy obaw przed wyimaginowanym „atakiem” . Masz najwyra¼niej jaki¶ problem z tym… Daj spokój, niczego Ci nie zarzucam i niczego nie sugerujê; wyra¿am swoj± opiniê b±d¼ wyra¿am swoje zdanie - zgodnie z zasadami panuj±cymi na forum. Proszê zatem nie imputuj mi czego¶, czego nie robiê i nie rozpowszechniaj faktów niezgodnych z prawd±. Czemu to ma niby s³u¿yæ???
Jestem pe³na szacunku i podziwu dla Ciebie za to, co robisz – ale wybacz, je¶li co¶ bêdzie dla mnie niezrozumia³e, co¶ wzbudzi moj± w±tpliwo¶æ lub co¶ mnie zdziwi – bêdê pytaæ i dzieliæ siê swoj± opini± i w±tpliwo¶ciami, dyskutowaæ – w koñcu tak¿e po to jest forum . Zamierzasz za ka¿dym razem reagowaæ podobnie? Czy mo¿e by³aby¶ uprzejma przyj±æ wreszcie do wiadomo¶ci, ¿e naprawdê doceniam Twoj± ciê¿k± pracê z Fuert±, podziwiam Twoj± wytrwa³o¶æ i serce jakie jej okazujesz i ¿e w moich pytaniach /wpisach nie ma absolutnie nic „osobistego” skierowanego „przeciw Tobie”?
Jeste¶ doros³± osob± – spróbuj reagowaæ w sposób bardziej adekwatny, bardzo Ciê proszê. Bêdzie sympatyczniej - zarówno nam jak i tym, którzy zmuszeni s± czytaæ tê nasz± kompletnie niepotrzebn± dyskusjê.
A jak masz do mnie jakie¶ osobiste pretensje – to proponujê kontakt na pw, ¿eby nie wprowadzaæ kiepskiej atmosfery na w±tek po¶wiêcony Fuercie, a nie jakim¶ osobistym animozjom.
Daj na luz, naprawdê. Bo nikt Ciê nie atakuje - wiêc kontratak nie jest potrzebny.
aangela1 - 18-02-2013, 08:07
Nie mam i nie mia³am zamiaru siê wdawaæ w ¿adne dyskusje, nie ma to dla mnie sensu, ja tylko wypowiedzia³am swoje zdanie. Ka¿dy mo¿e wypowiedzieæ swoje zdanie i jak ju¿ napisa³am wcze¶niej konstruktywn± krytykê, a ja nie mam nic przeciwko.
Zale¿a³o mi na tym by¶ przeczyta³a moj± obserwacjê i tyle - koniec.
Dla mnie temat jest zakoñczony, bo nie mam ani czasu, ani chêci skupiaæ siê na czym¶ innym ni¿ na Fuercie, bo to jej dobro jest dla mnie najwa¿niejsze.
figula1 - 18-02-2013, 12:00
aangela1 ja poza powy¿sz± dyskusj±.
Jak bêdziecie robiæ usg popro¶ o obejrzenie nerek, poniewa¿ krew w moczu mo¿e byæ wywo³ana przez "zrzut" piasku lub kamyczka z nerki.
I tak informacyjnie dla wsiech - przy zdolno¶ciach osobniczych sucha karma jedzona przez psy mo¿e sprzyjaæ powstawaniu kamieni w nerkach. Znalaz³am to jedynie w 1 ¼ródle - ksi±¿ka pt. " Co dolega mojemu psu " Wolfganga Friedla, wydana jakie¶ 10 lat temu.
Wydaje mi siê, ¿e warto to wiedzieæ, a co ciekawsze moja wetka potwierdzi³a tê tezê.
Zdrówka dla Niuni.
aangela1 - 21-02-2013, 19:58
USG zrobione.
Zero ropomacicza, brak kamieni w nerkach, wszystko jest dobrze
Macica co prawda trochê powiêkszona, ale to spowodowane ostatni± cieczk± wiêc trochê Nam l¿ej.
figula1 - 21-02-2013, 20:35
| aangela1 napisa³/a: | USG zrobione.
Zero ropomacicza, brak kamieni w nerkach, wszystko jest dobrze
Macica co prawda trochê powiêkszona, ale to spowodowane ostatni± cieczk± wiêc trochê Nam l¿ej. |
to superancko Jak niunia siê czuje?
anna34 - 21-02-2013, 21:22
figula1,Fuerta rozrabia jak codzieñ
nikolajewna - 21-02-2013, 21:29
| anna34 napisa³/a: | | Fuerta rozrabia jak codzieñ |
...czyli znowu co¶ zniszczy³a/ze¿ar³a?
anna34 - 21-02-2013, 21:52
| nikolajewna napisa³/a: | ...czyli znowu co¶ zniszczy³a/ze¿ar³a? |
napewno otworzy³a sobie jak±¶ szafe jaki¶ czas temu
nikolajewna - 21-02-2013, 22:19
Tak sobie my¶lê, ¿e czas pomy¶leæ o forumowym Funduszu Pomocy Dla Poszkodowanych Przez Tymczasy
aangela1, Ty nawet nie wiesz ja Ci zazdroszczê Twojej cierpliwo¶ci.
anna34 - 23-02-2013, 20:44
biegneee
Ewelina - 23-02-2013, 20:45
ksiê¿niczka
nigritta - 23-02-2013, 23:00
I kto by pomy¶la³ ¿e taka s³odka psinka mo¿e tak du¿o narozrabiaæ
anna34 - 02-03-2013, 12:13
Nauka to podstawa
spokojne chodzenie te¿
i mizianie
Ewelina - 02-03-2013, 18:38
Gwiazdunia
anna34 - 05-03-2013, 14:52
Niunia
Ryniu - 05-03-2013, 22:02
Ale niunia ma fotek i same piêkne
Ewelina - 07-03-2013, 16:36
ksiê¿niczka
soluj - 09-03-2013, 19:08
CUDO
anna34 - 13-03-2013, 12:21
Rozkrecamy sie spacerowo
z ulubieñcami
Ryniu - 13-03-2013, 13:00
Kiedy Fuerta bêdzie do adopcji?
anna34 - 13-03-2013, 13:07
| Ryniu napisa³/a: | | Kiedy Fuerta bêdzie do adopcji? |
Przecie¿ ma juz wystawione og³oszenia.
Ryniu - 13-03-2013, 13:16
sorry
nathaliena - 16-03-2013, 12:02
Czy poprawi³o siê zachowanie Fuerty w domu, podczas nieobecno¶ci domowników?
Tak d³guo ju¿ czeka na swoich ludzi...
anna34 - 17-03-2013, 18:17
| nathaliena napisa³/a: | | Czy poprawi³o siê zachowanie Fuerty w domu, podczas nieobecno¶ci domowników? |
Raz jest lepiej,a raz gorzej
Dzi¶ ponoæ wyciagne³a z szafy spodnie Miko³aja i ponoæ raczej ju¿ ich nie za³o¿y
A taka niewinna jest
Agir - 17-03-2013, 19:31
Fuerta to taka "szefowa", na spacerach rozstawia ch³opaków po k±tach i pilnuje porz±dku. A jak który¶ jej podpadnie to mu powie parê s³ów a poza tym to pieszczoch z niej i g³askami nie pogardzi
aangela1 - 18-03-2013, 18:48
No wiêc same naj¶wie¿sze informacje z pierwszej rêki!:)
Fuerta owszem wyci±gnê³a sobie jeansy Miko³aja i je "udoskonali³a" do tego stopnia, ¿e nawet na krótkie spodenki nie da rady ich przerobiæ.
A z dzisiaj, otworzy³a sobie drzwi do pokoju, nastêpnie drzwi od szafy i wyci±gnê³a nowe (jeszcze z metk±!) rêkawiczki motocyklowe (suma sumarum warte 350z³) i jakby to powiedzieæ...pozbawi³a je palców.
Oprócz tego znalaz³a w owym pokoju dwie reklamówki z nakrêtkami plastikowymi od napojów i stwierdzi³a, ¿e chyba ¼le im tam, bo znalaz³y one swoje miejsce w ka¿dym zak±tku domu.
To tyle z nowo¶ci u Fuerty
Ewelina - 18-03-2013, 18:51
aangela1, Macie nerwy ze stali
aganica - 18-03-2013, 19:29
No to zdradzê, a mia³am nic nie mówiæ..
Jest chêtny domek dla Fuerty / wiêcej nic nie powiem/
Umówi³am siê na sobotê... jadê z wizyt± adopcyjn±.
Trzymajcie kciukasy...
Agir - 18-03-2013, 19:43
| aganica napisa³/a: | Trzymajcie kciukasy... |
Trzymamy mocno
aangela1 - 18-03-2013, 20:00
Dyskutowali¶my z Mañkiem jaki¶ czas, rozmowa by³a do¶æ trudna, ale decyzja zosta³a podjêta.
NIE CHCEMY ODDAWAÆ FUERTY. Chcemy ¿eby zosta³a u Nas ju¿ na sta³e.
Tak wiêc Aganica, nie wiem czy podró¿ ma jakikolwiek cel.
Mówimy szczerze o swoich wnioskach i decyzji, ¿eby by³o jasne, nie mogliby¶my siê ju¿ z Ni± po prostu rozstaæ.
neravia - 18-03-2013, 20:02
wspaniale
Chelsea - 18-03-2013, 20:04
aangela1, wspaniale
| aganica napisa³/a: | | Jest chêtny domek dla Fuerty |
w takim razie mo¿na zaproponowaæ innego labka w potrzebie
Agir - 18-03-2013, 20:06
| aangela1 napisa³/a: | | NIE CHCEMY ODDAWAÆ FUERTY. Chcemy ¿eby zosta³a u Nas ju¿ na sta³e. |
Bardzo siê cieszê My¶lê, ¿e nigdzie indziej nie bêdzie mia³a tak dobrze
nikolajewna - 18-03-2013, 20:19
| aangela1 napisa³/a: | | A z dzisiaj, otworzy³a sobie drzwi do pokoju, nastêpnie drzwi od szafy i wyci±gnê³a nowe (jeszcze z metk±!) rêkawiczki motocyklowe (suma sumarum warte 350z³) i jakby to powiedzieæ...pozbawi³a je palców. |
w sam raz na sezon wiosna/lato
| aangela1 napisa³/a: | | NIE CHCEMY ODDAWAÆ FUERTY. Chcemy ¿eby zosta³a u Nas ju¿ na sta³e. |
³iiiiii, bêdzie Wam dalej robiæ ciuszki na lato. A to spodnie skróci, a to z sanda³ki z butów zimowych zrobi...
troskliwa - 18-03-2013, 20:29
aangela 1 tyle razem przeszliscie dobrych i z³ych chwil ale wspólnych a Freuta to pewnie juz dawno my¶li ze jest u siebie , bardzo Wam gratulujemy
Di - 18-03-2013, 20:29
aangela1, uwielbiam! choæ wydaje mi siê... ¿e wiedzia³am, ¿e tak bêdzie!
Ryniu - 18-03-2013, 21:01
aangela1, powodzenia, ¿yczê Wam aby Fuerta siê troszkê ustatkowa³a z psotami Ale wspomnienia za to zostan± na zawsze
Dziêkujê bardzo za dotychczasow± opiekê nad suni±. To dziêki Wam jest dzisiaj tak odmieniona. Dla przypomnienia - dawniej:
aganica - 18-03-2013, 22:40
| aangela1 napisa³/a: | NIE CHCEMY ODDAWAÆ FUERTY. Chcemy ¿eby zosta³a u Nas ju¿ na sta³e.
Tak wiêc Aganica, nie wiem czy podró¿ ma jakikolwiek cel. |
Nie powiem, ¿e jest mi przykro bo... nie jest.
Wizytê odbêdê bo obieca³am..jeszcze z lud¼mi siê nie kontaktowa³am ale.. podejrzewam, ¿e ju¿ wiedz± bo.. ca³y czas ¶ledzili temat Fuerty.
Madzialenka - 19-03-2013, 01:07
a ja juz dawno czulam ,ze Fuercia zostanie z Wami na zawsze Bardzo sie ciesze,ze taka podjeliscie decyzje
Ewelina - 19-03-2013, 07:57
Cieszê siê niezmiernie
ANNA_MAJA - 19-03-2013, 09:03
Fuerta, Ty Szczê¶ciaro!
Wszystkiego najwspanialszego na ka¿dy kolejny dzieñ tej Twojej niezwyk³ej historii !!!
Mizianko za uszkami!!!
Justyna D. - 19-03-2013, 10:04
Cudowna wiadomo¶æ!
arleta - 19-03-2013, 20:13
gratulujê psotnicy wspania³ego, wyrozumia³ego domku
aangela1 - 20-03-2013, 08:38
tak Fuerta ¶wiêtuje swoj± pewno¶æ je¿eli chodzi o dom
aganica - 20-03-2013, 08:46
OOO jjaaaa.. od razu poczu³am to ciep³o, oddech na policzku i puffanie zimnego noska.. jak ja kocham te sier¶ciuchy .. cz³owiek, nawet sobie sprawy nie zdaje z wa¿no¶ci takich drobiazgów, jak..... dotyk ciep³ego, psiego futra
anna34 - 20-03-2013, 08:47
| aangela1 napisa³/a: | | tak Fuerta ¶wiêtuje swoj± pewno¶æ je¿eli chodzi o dom |
uroczy widok
Z takiej wystraszonej,zachudzonej i chorej suni zrobi³a siê wspania³a kochan± suk±
AgaD - 20-03-2013, 08:58
Tak my¶la³am. Chyba nikt sobie nie wyobra¿a³ Pruszkowskich spotkañ bez Fuerty
Super
Ewelina - 20-03-2013, 10:06
Piêknie siê przytula do swoich cz³owieków
Di - 20-03-2013, 17:17
no, jestem wzruszona <3 Fuertunia kochana! **
aangela1 - 22-03-2013, 11:36
wszystkie ³apy pod pyskiem - pies cyrkowiec
Fuerta <3
anna34 - 22-03-2013, 11:44
Wyglada jak shar-pei ,choæ to prawie amstaff
Ciekawe czym siê tak zmêczy³a,chyba tym molestowaniem Choppera
Ewelina - 22-03-2013, 12:30
haha ma tej skóry od groma
neravia - 22-03-2013, 21:53
Ona jest przekochana niez³y psi patent z trzymaniem wszystkich ³ap pod pycholem
neravia - 22-03-2013, 21:57
obejrza³am zdjêcia Fuerty z pierwszych stron, totalna i pozytywna zmiana, du¿e brawa dla w³a¶cicieli
anna34 - 23-03-2013, 21:03
A mówili¶cie,¿e wiosna jest
nikolajewna - 23-03-2013, 21:16
| anna34 napisa³/a: | | A mówili¶cie,¿e wiosna jest |
niema³a konsternacja na pysiu Fuerty zago¶ci³a
Ja Dragonowi obieca³am, ¿e na pocz±tku marca zaczniemy wiosenny sezon na p³ywanie. Potem, ¿e w po³owie marca... A¿ nie wiem co mam mu teraz powiedzieæ
anna34 - 23-03-2013, 21:18
| nikolajewna napisa³/a: | | Ja Dragonowi obieca³am, ¿e na pocz±tku marca zaczniemy wiosenny sezon na p³ywanie. Potem, ¿e w po³owie marca... A¿ nie wiem co mam mu teraz powiedzieæ |
A teraz mu powiedz,¿e do po³owy kwietnia musi poczekaæ ,mo¿e siê zmie¶cisz w terminie
Ewelina - 24-03-2013, 09:49
no w³a¶nie Fuerta mówi±, ¿e wiosna a wiosny ni ma
anna34 - 30-03-2013, 20:24
Dziewczynka szaleje
Justyna D. - 30-03-2013, 20:45
Kochana Fuerta
aganica - 30-03-2013, 21:02
Wspania³a, szczê¶liwa niunia
aangela1 - 02-04-2013, 18:03
Fuerta ma sterylizacjê 10ego kwietnia o godz. 12.00
Wszystko ju¿ ustalone, umówione!
Ewelina - 02-04-2013, 18:43
haha jakie ona miny strzela
Di - 03-04-2013, 10:15
aangela1, no to teraz tylko trzymaæ kciuki, ¿eby wszystko siê spokojnie uda³o i bez komplikacji
anna34 - 03-04-2013, 15:04
Ale,¿e co,¿e niby chcecie mi brzuch rozcinaæ i co¶ tam z niego wyci±gaæ
no nie podoba mi siê ten pomys³
no,ale skoro mnie kochacie to niech wam juz bêdzie
ej,no Chopper,no nie krzycz tak,ja s³ysze
a kto ty jeste¶
figula1 - 03-04-2013, 20:34
Fuerta czó³ko marszczy podobnie jak Craig
Ewelina - 04-04-2013, 10:19
marszczy czó³ko
pasiconik - 08-04-2013, 22:06
Wspania³y fina³ tej historii, ¶ledzi³am Was od pocz±tku, i... a¿ ³za siê w oku krêci.. z rado¶ci Bo kto móg³by kochaæ Fuertê mocniej ni¿ Wy?
Trzymamy kciuki za sterylkê
anna34 - 09-04-2013, 20:44
Jutro o 12.00 nasza piêkna ruda dama idzie na sterylke,wszyscy proszeni o trzymanie kciuków
aganica - 09-04-2013, 21:25
Wszyscy trzymamy kciuki, ³apki i pazurki
Ryniu - 09-04-2013, 21:55
trzymamy
Agir - 10-04-2013, 10:01
Trzymamy kciuki i pazury
figula1 - 10-04-2013, 10:29
3MAMY, Ruda bêdzie dobrze
Monisiaczek - 10-04-2013, 11:25
Trzymamy kciuki i pazurki
nikolajewna - 10-04-2013, 17:07
Ju¿ chyba powinno byæ po sprawie. Jak ruda znios³a zabieg?
anna34 - 10-04-2013, 17:29
Ania dzwoni³a,Fuerta ju¿ w domu odsypia,znios³a to dzielnie i ciêcie ma ma³e.
aangela1 - 10-04-2013, 18:26
Fuerta ju¿ po zabiegu i ¶pi elegancko w swojej klatce
Dzielna dziewczyna, krótkie ciêcie, w narkozê siê wprowadzi³a mega szybko wiêc jakby to powiedzieæ, ju¿ po problemie!
NIGDY wiêcej cieczek, NIGDY wiêcej szczeniaków i problemów! SZAMPANA!
wioz± mnie gdzie¶, bez sensu kompletnie!
o, pad³a!
obudzi³am siê, dosta³am suknie wieczorow± i lansersk± opaskê w serduszka
no i ju¿ w domku
anna34 - 10-04-2013, 18:51
Moje s³oñce
Agir - 10-04-2013, 19:00
| aangela1 napisa³/a: | Dzielna dziewczyna, krótkie ciêcie, w narkozê siê wprowadzi³a mega szybko wiêc jakby to powiedzieæ, ju¿ po problemie! |
Ufff... super, ¿e posz³o tak g³adko
| aangela1 napisa³/a: | SZAMPANA! |
no to polewamy
na 3 zdjêciu jaka elegantka
Aniussia - 10-04-2013, 20:21
szybkiego powrotu do zdrowia rudy pyszczku kochany piêkna
nikolajewna - 10-04-2013, 21:04
| aangela1 napisa³/a: | | wioz± mnie gdzie¶, bez sensu kompletnie! |
jakbym oczy Dragona widzia³a. Nasz te¿ je¼dzi w nogach i te¿ zawsze wpatrzony jak w obrazek na w³a¶ciciela nóg
| aangela1 napisa³/a: | | o, pad³a! |
niez³y zjazd do bazy
Dobrze czytaæ, ¿e oby³o siê bez niespodzianek. Szybkiego powrotu do formy Fuerciuchu sier¶ciuchu
anna34 - 13-04-2013, 21:46
| nikolajewna napisa³/a: | | Szybkiego powrotu do formy Fuerciuchu sier¶ciuchu |
wróci³a z jakim¶ dziwnym ADHD
anna34 - 13-04-2013, 21:51
aganica - 13-04-2013, 23:07
Jejku to s± dzisiejsze zdjêcia ? w trzeciej dobie po sterylce ?
anna34 - 13-04-2013, 23:17
Aga,to tylko tak wygl±da.Fuercie nie stala sie najmniejsza krzywda,ani jej ranie.Ale chyba j± podmienili na tym zabiegu,jest mega o¿ywiona,jakby nowe ¿ycie w ni± wst±pi³o
aganica - 13-04-2013, 23:39
| anna34 napisa³/a: | | Fuercie nie stala sie najmniejsza krzywda | Aniu...z racji wykonywanego zawodu, znasz ryzyko..dlatego w pe³ni ufam Twojemu do¶wiadczeniu
Fuerta jest piêkna i szczê¶liwa, zdjêcia jak zawsze wspania³e.
anna34 - 14-04-2013, 09:12
Te 3 foty to chwila kiedy Fuerta nas wszystkich zaskoczy³a tym co zrobi³a.Ona nigdy wcze¶niej tak nie robi³a .Dlatego sie ¶mieje Ania,¿e jej psa podmienili
Agir - 14-04-2013, 13:08
Fuerta: "Wyginam ¶mia³o cia³o" moim zdaniem to w tej narkozie by³ jaki¶ dopalacz
Di - 14-04-2013, 14:27
Cudowne nowiny, ksiê¿niczka pe³na nowych si³ witalnych, no a¿ pozazdro¶ciæ Cieplutkie buziaki!
Ewelina - 15-04-2013, 08:37
o rany Widaæ, ¿e Fuerta czujê siê wolna
anna34 - 21-04-2013, 17:59
Szwy zdjête,wszystko zagojone jak na psie...,znaczy suce
anna34 - 21-04-2013, 18:13
Ewelina - 21-04-2013, 18:30
cudeñko
aangela1 - 22-04-2013, 17:00
Ruda Gra¿yna ¶liczna
Agir - 22-04-2013, 19:29
Piêkna, szalona Grazia
aganica - 22-04-2013, 19:53
Piêkna jest na tym zdjêciu.. tak szczê¶liwa i na reszcie wolna od problemów natury kobiecej .. nawet wciecie pod brzuszkiem siê piêkne zrobi³o i cycochy jakby po operacji plastycznej Gdzie s± te obwis³e cycochy no gdzie ?? Chyba, faktycznie psa wam podmienili
troskliwa - 22-04-2013, 20:11
No figura jak sie patrzy wygl±da re-we-la-cy-jnie ! ale najwa¿niejsze ¿e ma dobre samopoczucie
anna34 - 22-04-2013, 21:48
Jest super burcz±c± suk±
aganica - 22-04-2013, 22:08
| anna34 napisa³/a: | | Jest super burcz±c± suk± | A dlaczego burcz±c± ?
anna34 - 23-04-2013, 06:18
Bo ustawia ch³opaków po k±tach jak sie rozbrykaj± za bardzo w³a¶nie tak fajnie burcz±c. Taka matka polka wychowuj±ca wszystkich
madzioos - 23-04-2013, 11:47
a gdzie zosta³a zakupiona ta piêkna ró¿owa obró¿ka Fuerty w bia³e kropki/serduszka/kwiatuszki?
anna34 - 23-04-2013, 13:07
| madzioos napisa³/a: | | a gdzie zosta³a zakupiona ta piêkna ró¿owa obró¿ka Fuerty w bia³e kropki/serduszka/kwiatuszki? |
a tu
http://www.martis.sklep.pl/
polecam sklep i akcesoria.
madzioos - 23-04-2013, 13:13
anna34, dziêki ! bo szukam czego¶ fajnego dla Luny
madzioos - 23-04-2013, 13:14
ps. Fuerta na stronie g³ównej !
aangela1 - 24-04-2013, 09:32
bo Fuerta to gwiazda
synchroniczne psy
tak± mam poduszkê!
Shar Pei
a takie zwierz±tko na mnie dzi¶ le¿a³o jak siê obudzi³am
Agir - 24-04-2013, 10:05
To musia³a byæ mi³a pobudka - zobaczyæ takie wpatrzone w Ciebie oczy
anna34 - 24-04-2013, 10:15
Biedula na pod³odze a Dolson na jej pos³aniu
Chelsea - 24-04-2013, 10:24
¶licznotka
aangela1 - 26-04-2013, 14:26
takie zakochañce
Agir - 26-04-2013, 14:37
Dolar jaki zamy¶lony
anna34 - 26-04-2013, 14:41
A gdzie fota Dolara czarnego? obieca³a¶ wrzuciæ szkoda,¿e smrodu nie poczujecie
Aniussia - 26-04-2013, 15:56
piêkna jest
anna34 - 04-05-2013, 20:38
szalej - 04-05-2013, 20:55
Fuerta jest najbardziej wdziêcznym obiektem do fotografowania !
[/URL]
anna34 - 04-05-2013, 21:03
Kurde,no ona piekna jest
figula1 - 04-05-2013, 21:07
Fota Nr 1 wymiata, u¶miech taki, ¿e klêkajcie narody
Aniussia - 04-05-2013, 21:46
figula1, zgadzam siê z Tob± w 100 % boska mina
Jurczaki - 04-05-2013, 23:35
Przepiekna! Super zdjecia tego zywiolu
nathaliena - 04-05-2013, 23:56
jest cudna
Dominika- co to za sprzêt do foto?
nigritta - 05-05-2013, 00:17
Cudna to ma³o powiedziane ¶licznie wygl±da
anna34 - 18-05-2013, 17:01
Anio³ w diablej skórze
niewa¿ny wzrost,mi³o¶æ siê liczy
aganica - 18-05-2013, 19:33
Drugie zdjêcie do konkursu " maski p/gazowe" Ciekawe co jej tak ¶mierdziuchowa³o ¿e, nos sobie zatka³a ?
figula1 - 18-05-2013, 20:42
Extra jêzorek d³uga¶ny, moja ulubiona Ruda Panda
anna34 - 18-05-2013, 20:46
aganica - 18-05-2013, 22:12
Piêkna, szczê¶liwa rudaska.Nie ujmuj±c jej urody...pochwala dla fotografa.. cudo zdjêcia, a¿ zazdro¶æ ¶ciska w do³ku, ¿e moje takich fotek nie maj±
anna34 - 19-05-2013, 09:40
| aganica napisa³/a: | | a¿ zazdro¶æ ¶ciska w do³ku, ¿e moje takich fotek nie maj± |
wsadzaj futra do auta i dawaj do Pruszkowa,postaramy sie zrobiæ ³adne foty
aangela1 - 26-05-2013, 11:17
Ju¿ d³ugo by³a cisza je¶li chodzi o informacje co u Fuerty, a wiêc postanowi³am u¶wiadomiæ wszystkich jak siê dziewczynie ¿yje
Oto dzie³o Fuerty.
Na za³±czonym obrazku [nr. 1] widaæ kupê, któr± zrobi³a + milion s³owników, encyklopedii i innych ksi±¿ek, które raczy³a po¿reæ.
Co ciekawe, ¿adnej ksi±¿ki o ¶wiêtych nie ruszy³a
4 dni kup z ksi±¿kami w ¶rodku za nami
Kolejne zdjêcie jest efektem jej wczorajszej pracy, co by nie mówiæ, przesz³a sam± siebie, bo otworzy³a sobie drzwi i zrobi³a z mieszkania to co zrobi³a...
Jak to zobaczy³am to ma³o nie zas³ab³am.
Tak w³a¶nie siê bawi Fuerta
Ewelina - 26-05-2013, 12:49
O My Gad co za dziewczê nieokie³znane. Nie wiem jak Wy to znosicie, ale podziwiam Was
figula1 - 26-05-2013, 13:43
Niez³y Sajgon
Z Fuerty jest lepsza artystka ni¿ z mojej Figi rok temu
nathaliena - 26-05-2013, 16:48
okazuje siê, ¿e moja rozbójnica, wcale nie jest taka najgorsza...
troskliwa - 27-05-2013, 10:11
Kurcz±tko to jest w stanie zrobic pies ?
aangela1 - 27-05-2013, 14:33
Zgadza siê, to jest w stanie zrobiæ pies rasy Blablador o imieniu Fuerta...
Brak s³ów, od tygodnia jest coraz gorzej. Dzisiaj ze¿ar³a wszystkie ramki + zdjêcia i zrobi³a porz±dek w ciuchach zimowych.
Justyna D. - 27-05-2013, 14:52
O boziu, Fuerta chyba robi wiosenne porz±dki...
Di - 27-05-2013, 23:46
aangela1, ale czemu ona siê tak zachowuje? Zabawa? Lêk separacyjny? To przecie¿ jaka¶ masakra jest, co dziewczynka wyprawia;/
anna34 - 15-08-2013, 18:32
Wszyscy s± proszeni o trzymanie mocno kciuków.Fuerta jest w klinice po p³ukaniu ¿o³±dka,g³upol zjad³ trutke na szczury po³o¿on± przez jak±¶ kur.. na talerzyku pod balkonami na trawniku.
Ludzie to jednak s± mendy
Agir - 15-08-2013, 18:44
trzymamy bardzo mocno kciuki! musi byæ dobrze! Dajcie znaæ, jak co¶ bêdzie wiadomo.
pasiconik - 15-08-2013, 18:58
Kciuki zaci¶niête!
AniaCz. - 15-08-2013, 19:00
Trzymam kciuki
figula1 - 15-08-2013, 19:06
3mam kciuki za Rud±
Chelsea - 15-08-2013, 19:25
mocno trzymamy i czekamy na wie¶ci
Ryniu - 15-08-2013, 19:48
Czy co¶ ju¿ wiadomo jak siê czuje Fuerta?
anna34 - 15-08-2013, 19:53
| Ryniu napisa³/a: | | Czy co¶ ju¿ wiadomo jak siê czuje Fuerta? |
Czekamy na wiadomo¶æ,po 19.00 mia³a mieæ badania i ew.wrócic do domu.
Justyna D. - 15-08-2013, 20:49
Trzymamy kciuki!
anna34 - 15-08-2013, 20:56
Narazie wiem tyle,¿e jest lepiej,ma³a zostaje do jutra w klinice na obserwacji,ok.14-15.00 bed± wyniki badañ krwi i dopiero zapadnie decyzja o powrocie do domku.
Justyna D. - 15-08-2013, 21:06
Trzymaj siê Fuerta
Ewelina - 16-08-2013, 09:58
Ojej biedactwo. Co za dziadostwo Wracaj do zdrówka Pere³ko. Wiadomo co¶ ju¿?
troskliwa - 16-08-2013, 10:36
O matulu Freuta trzymamy kciuki musi byc dobrze
figula1 - 16-08-2013, 16:21
co z Rud± ?
anna34 - 16-08-2013, 17:06
Pyta³am o 16.00 Ani,ale nic nie wiedzia³a.Mam nadzieje,¿e ten brak wiadomo¶ci to dobre wiadomo¶ci bêd± i ¿e Maniek nie ma jak lub czasu zadzwoniæ.
aangela1 - 16-08-2013, 18:57
Tu Maniek.
Wszem i wobec informuje, ¿e Ruda wróci³a ju¿ do domu i ma siê ca³kiem nie¼le.
anna34 - 16-08-2013, 19:07
| aangela1 napisa³/a: | | Wszem i wobec informuje, ¿e Ruda wróci³a ju¿ do domu i ma siê ca³kiem nie¼le. |
No i ca³e szczê¶cie
Agir - 16-08-2013, 19:10
| aangela1 napisa³/a: | | Wszem i wobec informuje, ¿e Ruda wróci³a ju¿ do domu i ma siê ca³kiem nie¼le. |
ufff to dobrze Fuerta, ale nam strachu napêdzi³a¶...
figula1 - 16-08-2013, 19:11
Uff....., g³aski dla Rudej
pasiconik - 16-08-2013, 19:33
Szczê¶ciara jedna! Pozdrawiamy
Chelsea - 16-08-2013, 19:34
dzielna dziewczynka
Chelsea - 18-08-2013, 11:15
jak czuje siê Fuerta?
anna34 - 18-08-2013, 12:14
| Chelsea napisa³/a: | ak czuje siê Fuerta? |
Dobrze z tego co mi wiadomo.
Ewelina - 18-08-2013, 20:06
Uffff kamieñ z serca
anna34 - 15-09-2013, 11:06
Ruda ma sie dobrze
Chelsea - 15-09-2013, 11:07
¶licznotka
Ryniu - 15-09-2013, 11:26
Oj widaæ ¿e dobrze
aganica - 15-09-2013, 14:13
Fajna z niej laska / mia³am przyjemno¶æ poznaæ/ taka indywidualistka i Zosia - samosia
Pattina - 15-09-2013, 14:20
Piêkna dziewczynka ! Taka u¶miechniêta w koñcu i te oczka pe³ne mi³o¶ci , co¶ piêknego !
anna34 - 28-09-2013, 20:36
anna34 - 20-10-2013, 20:57
Niunia i jej pan
Ewelina - 21-10-2013, 09:58
ci±gle z nochem przy ziemii
anna34 - 27-10-2013, 18:43
Ruda menda
Chelsea - 27-10-2013, 18:54
piekna dziewczyna
Agir - 28-10-2013, 12:50
ale u¶miechniêty pyszczek
anna34 - 28-10-2013, 12:54
| Agir napisa³/a: | | ale u¶miechniêty pyszczek |
bo pañcio wyjecha³,a Fuerta jest na wczasach z bratem Dolarem,którego wkurza
Agir - 28-10-2013, 12:57
| anna34 napisa³/a: | a Fuerta jest na wczasach z bratem Dolarem,którego wkurza |
chyba wszystkie nieszczê¶cia ¶wiata spad³y na Dolara
anna34 - 28-10-2013, 13:10
| Agir napisa³/a: | | chyba wszystkie nieszczê¶cia ¶wiata spad³y na Dolara |
ona jest za szybka dla niego
Agir - 28-10-2013, 13:13
| anna34 napisa³/a: | ona jest za szybka dla niego |
poczekaj, zatrzês³a¶ moim ¶wiatem jak to za szybka?
anna34 - 28-10-2013, 13:20
| Agir napisa³/a: | | poczekaj, zatrzês³a¶ moim ¶wiatem jak to za szybka? |
No wiesz,Dolar inaczej reaguje na wszystko ni¿ ona,np.choæby zak³adanie smyczy przed spacerem,on siedzi w k±ciku i grzecznie czeka,a ona krêci piruety i skacze Ance a¿ do twarzy ,przy nasypywaniu do miski jest tak samo
Agir - 28-10-2013, 13:23
aaa... czyli taki leciwy szczenior mu siê trafi³ Dolson, cierpliwo¶ci ¿yczê
anna34 - 03-11-2013, 19:02
Bardzo grzeczna sunia
Ewelina - 03-11-2013, 19:08
anio³ek
aangela1 - 03-11-2013, 19:14
No wiêc pobud¼my temat Fuerty na nowo!
Fuerta na chwilê obecn± niszczy wszystko co jest w pokoju, w którym przebywa. Pomijaj±c fakt, ¿e wychodz±æ, muszê nawet wyci±gaæ klamkê z drzwi, bo umie j± otwieraæ.
Zdarta tapeta, rozgryzione meble (sofa, pufy, fotele), obgryzione kontakty, rega³, wygryzione drzwi, ¿aluzje.
Ostatnio przegryz³a metalowe zawiasy trzymaj±ce górê pufy.
Kiedy wychodzê z domu to Ona wyje wiêc zamykanie w klatce tylko to potêgujê.
Dedykujê ten post wszystkim, którzy maj± w g³owie by napisaæ jaka jest grzeczna, urocza
Podsumowuj±c Fuerta jest diab³em wcielonym i gwarantujê, ¿e drugiego takiego demona nie ma nigdzie.
anna34 - 03-11-2013, 19:16
| Cytat: | Podsumowuj±c Fuerta jest diab³em wcielonym i gwarantujê, ¿e drugiego takiego demona nie ma nigdzie.
_________________ |
ale na zdjêciach wyglada jak anio³
Ale potwierdzam,widzia³am pokój po jej demolce
Iwinka - 03-11-2013, 19:29
Podziwiam anielsk± cierpliwo¶æ w³a¶cicieli takiej Fuerty.
Na zdjêciach rzeczywi¶cie wygl±da jak anio³ek
Chelsea - 03-11-2013, 19:33
| aangela1 napisa³/a: | Zdarta tapeta, rozgryzione meble (sofa, pufy, fotele), obgryzione kontakty, rega³, wygryzione drzwi, ¿aluzje.
Ostatnio przegryz³a metalowe zawiasy trzymaj±ce górê pufy. |
to¿ to diabe³ wcielony a tak niewinnie wygl±da
aangela1 - 03-11-2013, 21:49
To jest tylko kreacja, ja naprawdê zapraszam na dzieñ otwarty pt. "Jak wygl±da mieszkanie psa z lêkiem separacyjnym".
Fuerta oprowadzi, najbardziej aktywna grupa mo¿e zabraæ sukê na 2 dni ¿eby doceniæ spokój w³asnych psów
evecious - 03-11-2013, 22:00
Ten ANIO£EK ma ¶liczn± obró¿kê
Ewelina - 04-11-2013, 16:27
OMG podziwiam wasz± cierpliwo¶æ. Mnie szlak zalewaz ka¿d± ukradzion± rzecz± przez Yoko a codziennie tego nie robi.
anna34 - 20-03-2014, 19:50
Kocham t± suke :love: (choæ nie lubie suk :lmao: )
Fuerta na wakacjach u Ani
nikolajewna - 20-03-2014, 20:14
Ale¿ ona siê zmieni³a! Bardzo ³adnie cycuchy jej siê wci±gnê³y Dobrze, ¿e pomarszczone czo³o zosta³o <3 Cudna my¶licielka
AnIeLa - 22-03-2014, 19:21
| Cytat: | | Fuerta na wakacjach u Ani |
Przecie¿ Fuerta to pies Ani, to jak mo¿e byæ u niej na wakacjach ?
Ewelina - 24-03-2014, 08:08
hahahahaha no w³a¶nie
Piêknie dziewczynka wygl±da
anna34 - 26-10-2014, 16:35
Czy kto¶ jeszcze pamiêta Fuerte
Odwiedzi³a Anie i braci,wiêc siê przypomnimy :letssin:
mibec - 26-10-2014, 17:05
Cudnie ruda wyglada
aganica - 26-10-2014, 19:27
| anna34 napisa³/a: | | Czy kto¶ jeszcze pamiêta Fuerte | Pewnie ¿e pamiêtamy s³odziaka cudnego.
Piêknie wygl±da, kochana dziewczynka.
A chocia¿ grzeczna jest? czy dalej broi?
anna34 - 26-10-2014, 19:44
| aganica napisa³/a: | | A chocia¿ grzeczna jest? czy dalej broi? |
Grzeczna i ustawia towarzystwa jak prawdziwa matka polka
Anusiax - 26-10-2014, 21:29
ale ¶licznie wypieczona
Gocham - 26-10-2014, 21:47
Oj, mia³am wra¿enie, ze Fuerta i Ania przynale¿± do siebie
anna34 - 26-10-2014, 22:19
Fuerta przynale¿y do Miko³aja i dobrze im razem
Monisiaczek - 29-10-2014, 12:52
| anna34 napisa³/a: | | Odwiedzi³a Anie i braci |
To ten berneñczyk jest Ani?