forum.labradory.org

NEWS - "becikowe" dla adoptującego psa

Ryniu - 26-10-2012, 11:12
Temat postu: "becikowe" dla adoptującego psa
źródło: http://www.tvn24.pl/przyg...i,285010,s.html

W gminie Chojnice "becikowe" otrzymują nie tylko młode mamy. Specjalny dodatek trafia również do tych, którzy adoptują psy. A że pomysł się sprawdza, dodatek rośnie – jeśli rada gminy w poniedziałek przegłosuje pomysł, będzie to kwota 600 zł.

Di - 28-10-2012, 11:54

Genialny pomysł. Gdyby akcja rozszerzyła się na większą skalę....
tenshii - 28-10-2012, 12:02

Mam tylko nadzieję, że warunki adopcji będą ostre i porządnie weryfikowane.
Ludzie dla becikowego robią sobie dzieci :beated: więc i z psami nie będzie problemu, żeby zarobić, a potem co?

donia457 - 28-10-2012, 12:04

akcja super,ale tez wlasnie zastanawiam sie czy to troche aby nie zaduzo :( zeby pozniej nie okazalo sie ze ktos psiarnie sobie zrobil bo chcial zarobic :beated:
nikolajewna - 28-10-2012, 12:16

Ale pieniądze nie są do ręki, tylko są zwracane na podstawie faktur np. od weterynarza, więc zminimalizuje to nadużycia, których tak czy inaczej całkowicie wyeliminować się nie da. Każdy z nas wie, że koszty po zakupie czy adopcji psa na początku są wysokie, bo trzeba psu zrobić przegląd, ewentualnie doprowadzić do dobrego stanu zdrowia, kupić legowisko, smycz, obroże, miskę czy inne drobiazgi. Po adopcji Dragona poszło grubo ponad tysiąc; kastracja, leczenie powikłań, Cartophen po pojawieniu się kulawizny, jakieś spanko i inne niezbędne rzeczy. Jak podsumowaliśmy to okazało się, że dużo się tego uzbierało a wszystkie te wydatki musieliśmy ponieść w ciągu jednego miesiąca. Dofinansowanie takie na pewno jest bardzo pomocne.
tenshii - 28-10-2012, 12:18

nikolajewna napisał/a:
Ale pieniądze nie są do ręki, tylko są zwracane na podstawie faktur np. od weterynarza, więc zminimalizuje to nadużycia

nie eliminuje niestety, fakturę można załatwić

może powinni do psa dodawać bon na usługi wet w jakiś przychodniach, i wyprawkę w postaci karmy, legowiska, smyczy itp

tak moim zdaniem byłoby lepiej

nikolajewna - 28-10-2012, 12:22

Dlatego też nie napisałam, że zlikwiduje, ale na pewno w pewnym stopniu ograniczy. A bon też może być ciekawym rozwiązaniem, ale pod warunkiem, że weterynarz nie zawyży kosztów usługi. Niestety nieuczciwi ludzie są wszędzie.
agnieszka369 - 28-10-2012, 18:17

Fajny pomysł.Na pewno pomoże to wielu ludziom podjąć decyzję o wzięciu zwierzaka ze schroniska(znam osoby biedne,które mimo miłości do psów i szaleństwa na punkcie dobrego traktowania zwierząt nie mogą sobie pozwolić na psiaka,ponieważ boją się,że nie starczy im na leczenia psa po schroniskowych warunkach-niestety nie za ciekawe są to warunki,choć nie wszędzie).
ambird - 28-10-2012, 19:25

Ja uważam, że to bardzo dobra rzecz. Nie doszukiwałabym się tu chęci zysku.
Łatwiej będą miały psy chore.

Chelsea - 28-10-2012, 19:28

mówili o tym dziś w faktach :) ja też nie mam nic przeciwko tylko żeby domki do których trafiają psy były w jakiś sposób kontrolowane :)
donia457 - 29-10-2012, 08:37

ambird napisał/a:
Łatwiej będą miały psy chore.

no napewno,moze szybciej znajdą domki :greedy:
zawsze takie domki mozna kontrolowac :) a zeby nie wyszły (niby)wieksze koszty leczenia takiego psa schronisko moze dogadac sie z lecznicami,w ktorych sa leczone schroniskowe chore zwierzaki

tenshii - 29-10-2012, 09:10

Mnie się ten pomysł podoba, ale sposób rozliczania pieniędzy nie - jeśli faktycznie będzie to na podstawie faktur. Ludzie potrafią tak kombinować, że zdobycie faktur to dla nich żaden problem. A w obecnych czasach dla niektórych 600 zł to bardzo dużo, a pies to tylko pies. Mam nadzieję, że to wszystko będzie pod naprawdę dużą kontrolą.
ambird - 29-10-2012, 09:22

Ja jestem przekonana, że to becikowe jest dopięte na ostatni guzik :) Ten wójt ma łeb na karku :)
tenshii - 29-10-2012, 09:34

ambird napisał/a:
Ja jestem przekonana, że to becikowe jest dopięte na ostatni guzik Ten wójt ma łeb na karku

No skoro tak, to wszystko w najlepszym porządku

donia457 - 29-10-2012, 09:44

trzeba byc dobrej mysli,nie mozna odrazu wszystkiego skreslac,jezeli rzeczywiscie jest wszystko pod doskonała kontrola to nie widze jakichkolwiek przeciwskazan,dzieki temu zmiejszy sie w jakims stopniu przepelnienie w schronisku,powinni pomyslec i zrobic taka akcje wszedzie gdzie tylko sie da :)
tenshii - 29-10-2012, 09:45

donia457 napisał/a:
nie mozna odrazu wszystkiego skresla

nie skreślam
po prostu mam nadzieję, że wszystko zostanie porządnie dopilnowane

donia457 - 29-10-2012, 09:47

tenshii, wiem,ze nie skreslasz,ja tez mam taka nadzieje :) mysle ze psiaki z tego schroniska znajda prawdziwy kochajacy domek
Maleńka - 29-10-2012, 19:04

Fajny pomysl jesli ludzie nie zaczna brac psa dla kasy tylko po to y go wyrzucic :(
dominika92 - 29-10-2012, 19:06

Mówili wczoraj, że ma to działać na zasadzie że wykłada się z własnych pieniędzy a potem ubiega się o zwrot pokazując odpowiednie dokumenty np.od weta
kasiek - 24-11-2012, 10:01

pomysl fajny i dobrze ,ze najpierw chetny na becikowe pokazuje rachunki na zakupnpkarmy ,budy itp.. a potem dostaje psa.
agata01510 - 26-11-2012, 18:23

Ciekawe co z tego wyniknie, mam nadzieję że same dobre rzeczy :) , pomysł fajny, trafiony, a jak to wszystko przełoży się w praktyce to się zobaczy, trzymam kciuki za powodzenie tego projektu ;* ;* ;*