forum.labradory.org

Karmy suche - Karmy odchudzające

Cziko - 29-10-2012, 18:12
Temat postu: Karmy odchudzające
Muszę odchudzić moją kluskę, więc zastanawiam się na jaką karmę przejść.. Cziko jest aktualnie na bricie care light, ale mimo ruchu na tej karmie, nie może zgubić wagi. w związku z tym mam pytanie do właścicieli odchudzających swoje laby, jakimi karmami karmicie?
AnIeLa - 29-10-2012, 18:15

Cziko napisał/a:
ale mimo ruchu na tej karmie, nie może zgubić wagi.
Na lighcie nie schudnie się szybko u Nas spadek wagi teraz nie pamiętam 2?3 kilo trwał ponad 2 lata chyba. W przeciągu 4 lat odchudziłam Asiora około o 10 kilogramów. Czy Cziko, jest po kastracji?
Cziko - 29-10-2012, 18:17

on jest na lightach właściwie przez dobre 2 lata już, i waga stoi w miejscu.
tak, jest po kastracji.

AnIeLa - 29-10-2012, 18:17

Cziko, to spróbuj obciąc mu trochę z dawki dziennej. Co oprócz tego je ? Edit. Dużo musicie zrzucić ?
Cziko - 29-10-2012, 18:25

powinien dostawać ok. 360g karmy dziennie, a on dostaje 300, jeszcze bardziej mu zmniejszyć?
oprócz tego czasem dostanie jabłko, i codziennie kostkę na czyszczenie zębów jedną.
około 5kg to minimum.

nathaliena - 29-10-2012, 19:37

My polecamy Purinę Obesity- daje szybki efekt, któreog potrzebował mój pies oraz Joserę Balance- na niej chudł już wolniej, ale też bardzo ładnie, przy zaniżonej dawce.
Cziko - 29-10-2012, 19:52

nathaliena, dziękuję za odpowiedź, obie karmy niestety są na kurczaku, kiedyś po purinie obesity wyszło mu uczulenie, ale nie mam pewności czy to właśnie od kurczaka, czy od czego..
Monisiaczek - 30-10-2012, 09:39

Samba testowała Purinę Obesity, Hills r/d, a obecnie jest na Royal Canin Obesity. Na tej ostatniej mamy najlepsze efekty, choć po zakończeniu tego wora wet zalecił zmianę na Royal Canin Satiety - podobno jest lepszy dla żarłoków :-P
AnIeLa - 30-10-2012, 10:17

Cziko, jedyna odchudzająca bez kurczaka to chyba ta. BENTO KRONEN LIGHT LAMB & RICE?
Cziko - 30-10-2012, 11:15

najbardziej zastanawiamy się nad RC Obesity lub Satiety Support, zaryzykujemy kupnem 1,5kg worka, żeby sprawdzić czy nic mu nie będzie, bo wydaje mi się, że uczulenie niekoniecznie było od kurczaka, gdyż później do ryżu dostawał gotowanego kurczaka, czasem chrupki Argosa, które są na bazie kurczaka, i nic mu nie było.
ambird - 30-10-2012, 12:19

Na RC Obesity móh baster był głodny. Na Satiety Support nie było takiego problemu. W tej chwili jesteśmy na RC SS.
Cziko - 30-10-2012, 12:31

ja właśnie obawiam się tego głodu, bo Cziko jest strasznie uciążliwy kiedy jest głodny, mimo iż nic nie dostaje, to potrafi niuńczeć w nieskończoność :)
ambird, jakiej wielkości są mniej więcej chrupki RC SS?

ambird - 30-10-2012, 12:52

Cziko, chrupki są małe :)
Cziko - 30-10-2012, 13:07

ambird, dziękuję :)
GIZELKA14 - 29-12-2012, 18:01

A miał ktoś może Pro Plan Adult Light z Puriny?
A co z tymi RC? Obesity czy Satiety dają lepsze efekty?
Bo zastanawiamy się właśnie która z tych trzech dałaby najlepsze efekty - trzeba schudnąć 12 kilogramów... :beated:

Cziko - 29-12-2012, 18:54

GIZELKA14, Cziko jest aktualnie na RC Satiety, i 4 listopada ważył 40,900, 7 grudnia 39,200, więc trochę spadło, po nowym roku się dowiemy ile teraz waży :) ale ja z czystym sumieniem mogę polecić tą karmę :) ambird pisała, że po Obesity jej Buster był głodny, więc chyba już lepiej Satiety, Cziko dostaje 3x dziennie, i głodny nie chodzi :)
Ale zdziwiłam się, bo będąc u weta, kiedy dowiedział się, że Cziko dostaje Satiety, to powiedział, że to jest na utrzymanie wagi, ale chyba jest trochę niedoinformowany :P

ambird - 29-12-2012, 19:00

Cziko napisał/a:
ambird pisała, że po Obesity jej Buster był głodny, więc chyba już lepiej Satiety

;D

Cziko napisał/a:
Ale zdziwiłam się, bo będąc u weta, kiedy dowiedział się, że Cziko dostaje Satiety, to powiedział, że to jest na utrzymanie wagi, ale chyba jest trochę niedoinformowany

Na utrzymanie jest Royal Canin Weight Control :)

GIZELKA14 - 29-12-2012, 19:06

He he. :) Zamówię troszkę RC Satiety i Pro Plan, zobaczymy która bardziej posmakuje piesiowi. Ale jeśli po Satiety waga spada to będę się bardziej nastawiać na nią.
Dzięki bardzo za informacje. :-P

ambird - 29-12-2012, 19:08

GIZELKA14, karmy typu light są dobre jeśli psiak ma do zrzucenia mało kg, 2-3. Przy wyższej wadze lepiej użyć karmy typowo odchudzającej, czyli diety weterynaryjnej :)
GIZELKA14 - 29-12-2012, 19:12

Oh, dzięki, że mi powiedziałaś. Kolejny argument za przekonaniem rodziców do kupna RC. :-P
Cziko - 29-12-2012, 19:15

dokładnie, ile waży Astro, i ile chcesz zrzucić? :)
GIZELKA14 - 29-12-2012, 19:19

Waży 54,800 (tak, wiem, wiem SZOK :-P ) a chcemy do ok. 40 - 42. Cud będzie jeśli zdołamy odchudzić go do 45. :papa:
ambird - 29-12-2012, 19:24

O mamciu, niezły grubasek!
GIZELKA14, karma weterynaryjna, dużo ruchu, żadnego ludzkiego jedzenia.
Przekąski: marchew, jogurt naturalny niskotłuszczowy, do konga też można zamrozić.
ŻADNEGO dokarmiania..

GIZELKA14 - 29-12-2012, 19:28

Tyle, że to nie przez dokarmianie - taka jego postawa ciała. :( A może być też np.: jabłko? Bo za marchewkami to on za bardzo nie przepada. ;D
effcyk - 29-12-2012, 19:31

ambird napisał/a:
O mamciu, niezły grubasek!
GIZELKA14, karma weterynaryjna, dużo ruchu, żadnego ludzkiego jedzenia.
Przekąski: marchew, jogurt naturalny niskotłuszczowy, do konga też można zamrozić.
ŻADNEGO dokarmiania..

hm... nie wiem czy grubasek. Astro to bardzo duży pies, z tego co pamiętam to sporo większy od standardowego labradora więc i masa ciała też może być dużo większa :) . Najlepiej jakby Gizelka podała jego wymiary i może pokazała na fotce :-P

AnIeLa - 29-12-2012, 19:32

GIZELKA14, a dużo ma nadwagi? Bo On dogowaty jest,może aż tyle nie trzeba go odchudzac ?
ambird - 29-12-2012, 19:32

GIZELKA14 napisał/a:
A może być też np.: jabłko? Bo za marchewkami to on za bardzo nie przepada.

Na diecie to i marchewkę polubi :) Bastek kiedyś też nie lubił :)
Jabłko może być ale trzeba uważać na pestki, podobno są trujące.

[ Dodano: 29-12-2012, 19:34 ]
effcyk napisał/a:
hm... nie wiem czy grubasek. Astro to bardzo duży pies, z tego co pamiętam to sporo większy od standardowego labradora więc i masa ciała też może być dużo większa

Myślałam, że standardowy lab :haha:

GIZELKA14 - 29-12-2012, 19:37

effcyk napisał/a:
sporo większy od standardowego labradora więc i masa ciała też może być dużo większa
Większy, ale wet i tak kazał odchudzić - jakby to była właściwa masa, to żadnych problemów by z nim nie było, więc i tak waży za dużo. :confused:
Co do wymiarów - mogę zmierzyć ile ma w kłębie i postaram się zrobić zdjęcie.
AnIeLa napisał/a:
GIZELKA14, a dużo ma nadwagi?
Tego nie wiem - no, ale musi schudnąć bo dysplazja będzie się powiększać... :shy:

[ Dodano: 29-12-2012, 19:39 ]
ambird napisał/a:
Jabłko może być ale trzeba uważać na pestki, podobno są trujące.
Ja mu jabłuszko na kawałki kroję. ;D
AnIeLa - 29-12-2012, 19:41

GIZELKA14 napisał/a:
Ja mu jabłuszko na kawałki kroję.

A ząbków nie ma:P? Niech się pomęczy trochę rozgryzając jabłko ;)

GIZELKA14 - 29-12-2012, 20:07

AnIeLa napisał/a:
Niech się pomęczy trochę rozgryzając jabłko
Tyle że on posiedzi dwie minutki i już mu się to nudzi. 8)
Zmierzyłam - ma 68 cm. Zdjęć za bardzo nie dałam rady zrobić, żeby odworować jego wielkość, bo coś koleszka strasznie ruchliwy. :matrix:

Sorki, że na pierwszym zdjęciu wyszło jakieś "sklonowanie", ale aparat ostatnio mi coś fałszuje. :brick:

effcyk - 30-12-2012, 08:47

ambird napisał/a:
Myślałam, że standardowy lab

standardowy nie jest ale patrząc po fotkach które podała Gizelka zwracam honor, jak dla mnie pies jest za gruby :< . Wyższy jest od mojego o jakieś 5 cm a waży przynajmniej 15 kg więcej :beated: . Rozumiem że jeden pies może mieć mocniejszą kość inny lżejszą, ale dla mnie Astro ewidentnie za dużo ciała ma. GIZELKA14, trzeba go odchudzić bo wygląda wręcz jak molos, biedne te jego łapy są :(

ambird - 30-12-2012, 09:49

Odchudzanie to ciężki i mozolny proces ale jak cała rodzina się zmobilizuje, to efekty będą :)
tenshii - 30-12-2012, 11:05

GIZELKA14, karmy typowo odchudzające na pewno odchudzają lepiej więc ciśnij na rodziców :)
Ale jeśli się nie zgodzą - nie martw się - Fido schudł na karmie light 5 kg :)
Po prostu trzeba być konsekwentnym

GIZELKA14 - 30-12-2012, 11:44

effcyk napisał/a:
biedne te jego łapy są
Biedne... Aż nie mogę patrzeć jak on wstaje z podłogi. :(
ambird napisał/a:
ale jak cała rodzina się zmobilizuje
Tylko, że właśnie jakoś to nie za bardzo idzie. :doubt:
tenshii napisał/a:
więc ciśnij na rodziców
Cisnę, cisnę - mama powooli przechodzi na moją stronę - najgorsze będzie z ojcem. ;D Na razie zostało zamówione 8 kg Pro Planu, mówią, że dla 'spróbowania' więc jeszcze może jakoś uda się przekonać do RC. 8)
tenshii napisał/a:
Fido schudł na karmie light 5 kg
Miejmy nadzieję, że mój schudnie po PP co najmniej tyle jeśli już się nie zgodzą na RC. :beated: :-P

[ Dodano: 30-12-2012, 11:47 ]
A jeszcze mam pytanie... Czy przysmaki typu świńskie podgardla, ogony,kurze łapki i inne takie mogą być dawane co jakiś czas do pogryzienia? Bo jak pamiętam to one chyba kalorii nie mają? A czasem jak zacznie się 'nudzić' :D to jedynie przysmak zajmnie go choć na chwilę.

AnIeLa - 30-12-2012, 12:01

GIZELKA14 napisał/a:
Bo jak pamiętam to one chyba kalorii nie mają?

Kalorii nie ma tylko woda :P

Jak pies na diecie to marchewka, jabłko ewentualnie jogurt naturalny :)

Karoola - 30-12-2012, 12:07

GIZELKA14, w jednym numerze Mojego Psa był fajny artykuł o takich przysmakach, było napisane, które są bardzo energetyczne, a które dietetyczne. Pamiętam, że najwięcej białka, a najmniej tłuszczy zawierają serca. Mogę tego poszukać, jeśli chcesz.
I dlaczego miałyby nie mieć kalorii? :-o

GIZELKA14 - 30-12-2012, 12:13

AnIeLa napisał/a:
Kalorii nie ma tylko woda
No tak - a ja kiedyś gdzieś wyczytałam, że to bez kalorii, bo wysuszone i coś tam jeszcze było. :D
Karoola napisał/a:
zawierają serca.
o coś takiego? http://www.zooplus.pl/sho...sa/bosch/207610
Chciałam mu kupić takie pod choinkę, ale dostał co innego. ;D

Karoola - 30-12-2012, 12:34

GIZELKA14,
Skład:
ryż, kukurydza, jęczmień, mączka drobiowa, hydrolizat mięsny, wytłoczyny z buraków (odcukrzone), mączka rybna, groszek (suszony), drożdże (suszone), chlorek sodu, chlorek potasu.

Mi chodziło raczej o...
http://www.e-pies.eu/serc...rzowe-04kg.html

AnIeLa - 30-12-2012, 12:37

GIZELKA14 napisał/a:
o coś takiego? http://www.zooplus.pl/sho...sa/bosch/207610
Chciałam mu kupić takie pod choinkę, ale dostał co innego. ;D

To jest ciastko tyle że "light" pies który musi dużo zrzucić moim zdaniem nie powinien dostawać żadnych ciastek, ciasteczek smakołyków wytworzonych przez ludzi.

Ja bym dawała jeśli już bym musiała to co napisałam powyżej + ewentualnie raz dwa razy w miesiącu kość wołową aby sobie poobgryzał.

GIZELKA14 - 30-12-2012, 12:38

O takie serca! A ja myślałam, że ciasteczka o kształce 'serca'. :D :D
Ale dzięki, zobaczy się i pewnie kupię. Czyli takie serca w zupełności mogą być?

[ Dodano: 30-12-2012, 12:40 ]
AnIeLa napisał/a:
To jest ciastko tyle że "light" pies który musi dużo zrzucić moim zdaniem nie powinien dostawać żadnych ciastek, ciasteczek smakołyków wytworzonych przez ludzi.
Okej, czyli nic co jedzą ludzie i nic co zrobione przez ludzi. :papa:
Cziko - 03-01-2013, 12:23

A moja biszkoptowa mordka zważona dzisiaj waży 38,500. Mogłoby być lepiej, ale nie każdy stosuje świąteczne niedokarmianie ze stołu :) Na szczęście już po świętach, więc możemy znowu zacząć odchudzanie bez przeszkód :)