| |
forum.labradory.org
|
 |
Zdrowie Labka - Wstrząs anafilaktyczny po szczepieniu
El_Drago - 15-11-2012, 20:29 Temat postu: Wstrząs anafilaktyczny po szczepieniu Własnie wrocilismy od weterynarza
Dzis okolo 16 Drago był na szczepieniu ,pierwszy raz była łaczona wscieklizna i komplet chorob .Wrócilismy wszystko bylo ok. Kolo 18 Drago zaczal trzec oczami o dywan ale czesto tak robi mimo ,ze ma zdrowe oczy ,gdy usiadl zobaczylam u niego czerwonego guza nad prawym okiem ,po okolo 10 minutach caly pyszczek byl w takie guzy i byl wielkosci arbuza Straszny widok .Tym bardziej ,ze dla mnie laczyl sie z wspomnieniem jak Łobuza ukąsiła żmija .ojechalismy szybko do weta podal odczulacz i kazał nam zostac 45 minut aby zobaczyc czy opuchlizna nie postepuje .Na szczescie pysio wraca do normy chociaz do 48 godzin moze byc lekko opuchniety. Jestesmy mądrzejsi o to,że Drago nie może miec szczepień łączonych . Chyba jeszcze nigdy sie tak nie bałam nie wiem co by było gdyby Drago kiedys poważnie zachorowal ;(
[ Dodano: 15-11-2012, 20:30 ]
jakis dziwny emotek jest w tytule posta
Maleńka - 15-11-2012, 21:07
Bo nie powinno sie robic kilka szczepien na raz..
El_Drago - 15-11-2012, 21:24
to jest specjalnie przygotowana szczepionka"skondensowana"
neravia - 15-11-2012, 21:25
wielu weterynarzy nie widzi przeszkód do takich łączonych, cena jest zazwyczaj niższa, nam też proponowano ale nie korzystaliśmy z tego i chyba nie zdecyduję się w przyszłości, chociaż mój poprzedni pies (mieszaniec) zawsze na raz miał też komplet szczepień i nigdy nie było problemów.
El_Drago - 15-11-2012, 21:31
My tez wlasnie zawsze mielismy tą łączoną i nigdy nic nie bylo a mamy 3 psy z którymi jezdzimy na szczepienia. On teraz chodzi z kąta w kąt kładzie sie na 3 sekundy i wstaje Swędzi go pyszczek ....
Chelsea - 16-11-2012, 15:37
El_Drago, jak się Drago dziś czuje??
El_Drago - 16-11-2012, 18:03
Posikał sie w nocy przez sen ale wet mowi ,ze to normalne .Jest osłabiony ale jego pyszczek wraca do normalnych rozmiarow.najwazniejsze ,ze nie ma zagrozenia zycia i ,ze wiemy na przyszłosc zeby nie stosować łaczonej szczepionki.
neravia - 16-11-2012, 18:09
zdrówka
arleta - 16-11-2012, 20:31
El_Drago, moją Lusie też to spotkało. Przy następnych szczepieniach powiedz o tym wetowi, dostanie od razu leki przeciwwstrząsowe. Zabierz koniecznie książeczkę z nazwą szczepionki a najlepiej ją zeskanuj, w razie gdyby miała się zapodziać lub ulec zniszczeniu.
Lusia w tym roku z tego powodu została zaszczepiona tylko na wściekliznę. Następne szczepienie odbędzie się już bez podawania leków przeciwwstrząsowych. Jeśli atak się powtórzy, weterynarz wystawia specjalne zaświadczenie, że pies nie może być szczepiony. Nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że wtedy szczepi się psa co kilka lat.
Do tej pory Lusia dostawała zastrzyk 2 w 1, podobnie jak u Ciebie i nie było takich reakcji. Zobaczymy jak będzie następnym razem. Już się boję...
El_Drago - 16-11-2012, 20:37
Wczoraj juz przy akcji ratunkowe zostalo wpisane w klinice ,ze Drago jest uczulony nasza pani wetka również wpisała w książeczke .U nas zdarzyło sie to pierwszy raz ale wczesniej Drago szcepiony byl u hodowcy a u nas tylko wścieklizna gdyz ma dopiero 16 miesiecy . Nie chcialabym zeby to sie powtorzylo ,bo bylo strasznie
arleta - 16-11-2012, 21:11
| El_Drago napisał/a: | | Nie chcialabym zeby to sie powtorzylo ,bo bylo strasznie | doskonale Cię rozumiem
mam nadzieję, że więcej Was to nie spotka. Najważniejsze, żeby wet wiedział o zagrożeniu.
Przy ostatnim szczepieniu aż mi ręce latały, siedziałam w gabinecie bardzo długo. Bałam się zasnąć! Obawiałam się reakcji typu opóźnionego (wmówiłam sobie pewne rzeczy bo ja to panikara jestem i mam duże doświadczenie z alergiami).
a książeczkę zeskanowałam boooo 2 zostały zjedzone, jedna zgubiona
El_Drago - 16-11-2012, 22:19
No u nas ta reakcja wyszla dopiero 3 godziny po szczepieniu .....Takze tez dosc dlugo .U nas książeczka jest w zamykanej szafce na wysokosci 3 metrow takze przewidzialam ,ze Drago może miec na nią ochote;p
Milena - 11-12-2012, 17:28
Nas też to dzisiaj spotkało. Amorek był dziś na szczepieniu, 3h po podaniu szczepionki dopiero go złapało. Najpierw opuchnięte jedno oko, chwilę potem drugie. Strasznie dyszał, doszły wymioty. Od razu pojechaliśmy do weterynarza, dostał zastrzyk przeciwwstrząsowy i przeciwświądowy. Dziś dostanie jeszcze 1-2 dawki wapna w syropie. Bidulek
anna34 - 11-12-2012, 17:38
| Cytat: | | Amorek był dziś na szczepieniu, 3h po podaniu szczepionki dopiero go złapało |
a miał łaczoną szczepionke na wścieklizne i zakaźne razem?
nikolajewna - 11-12-2012, 17:38
Milena, biduś Amorek. Wymiziaj od Dragona i ode mnie
kika333 - 29-01-2013, 23:45
A mój kochany Drops dostał wczoraj wstrząsu i też myślałam, że od zastrzyku, bo zdążyliśmy od weta wrócić jak go wzięło....a jednak nie....i nie wiem od czego, ale najprawdopodobniej wąchnął ubranie robocze mojego męża, które było na pewno od jakiegoś rozpuszczalnika zmoczone i wyschnięte Najpierw zaczął strasznie uszkami trzepać, później drapać się po oczkach, wycierać się o dywan, meble o wszystko inne tymi oczkami i na końcu mu spuchły i cały pyszczek mu spuchł i w ogóle dramat, bo jeszcze piszczał niesamowicie do tego....Boże ale mi stracha napędził ( Szybko na nowo do weta i dostał 2 zastrzyki i ok. 30 min. czekaliśmy u weta na lekką poprawę, bo miał strasznie płytki oddech i serducho nierówno biło.... i mu przeszło swędzenie, bo zasnął i ze 3 godziny spał. Ale jak wstał to już nawet broił choć oczka miał jeszcze spuchnięte trochę.... i dziś pojechaliśmy z rana na kolejne zastrzyki.... I dziś już lepiej, już jest lepiej
A mąż ma zakaz rzucania byle gdzie brudnych roboczych ubrań
Di - 30-01-2013, 22:15
kika333, dobrze, że wszystko się tak skończyło wymiziaj psiurka.
Milena - 30-01-2013, 22:56
| kika333 napisał/a: | | też myślałam, że od zastrzyku, bo zdążyliśmy od weta wrócić jak go wzięło....a jednak nie.... |
a skąd wiesz, że nie od zastrzyku?
kika333 - 06-02-2013, 16:45
Bo wet tak stwierdził....
becia-79 - 15-09-2013, 14:56 Temat postu: Reakcja alergiczna na szczepienie :( Czy ktorys z waszych pieskow przechodzil przez cos takiego?? Nasza Sissi byla szczepiona w piatek kolo 18 i o 19 zaczely sie wymioty, do wieczora pojawila sie biegunka, i zaczela sie drapac. Trwalo to wszystko cala noc,bidulka nie miala juz czym wymiotowac tylko ja szarpalo.Wogole prawie nic nie pila co jej udalo mi sie wcisnac to zwymiotowala.Rano miala strasznie czerwona skore na brzuchu i w uszach. Dlismy jej odrobinke karmy mocno namoczonej.I pojechalismy do weta tam ta karme zwrocila, chociaz lepiej juz sie troszke czula a nocne wymioty i biegunka zdazaly sie juz co 2 godziny a nie jak na poczatku co 20 minut. Wet zbadal: nie miala temperatury, w uszach czysto. Dostala 2 zastrzyki w tym jeden na zatrzymanie wymiotow, my do domu dostalismy tabletki przeciw biegunce, i krople z hydrokortizonem na zmiany skorne. Wet mowila ze do polodnia moze jeszcze jej sie zdazyc ze zwymiotuje i moze tez miec biegunke.Na szczescie juz nic sie nie powtorzylo, tylko duzo spala, nie chciala wody to ja poilismy strzykawka co godzine. Jedzenie dostaje dopiero od dzisiaj rana tj, ryz gotowany z korczakiem, co godzine jedna lyzeczke i stopniowo zwiekszamy porcje. Je bardzo chetnie ale korcze wcale nie chce pic musimy jej podawac strzykawka. Jest jeszcze slaba ale czasem sie pobawi z dziecmi. ale tylko chwile i znowu sie kladzie.Kurcze martwie sie jak dlugo to potrwa az calkiem do sibie dojdzie?
i martwie sie bo jutro powinna pierwszy dzien zostac calkiem sama na jakies 6 godzin, i nie wiem jak to rozwiazac, ile powinnam dac jej jedzenia rano i jakie? dalej ryz z kurczakiem czy juz pomieszac z jej karma? A moze powinnam z nia jutro w domu zostac?
mibec - 15-09-2013, 16:00
| becia-79 napisał/a: | | ile powinnam dac jej jedzenia rano i jakie? dalej ryz z kurczakiem czy juz pomieszac z jej karma? A moze powinnam z nia jutro w domu zostac? | moim zdaniem nie ma potrzeby zebys zostawala w domu jesli mala juz sie lepiej czuje, daj jej niewielka porcje ryzu z kurczakiem, jeszcze nie podawaj karmy skoro ma sama zostac, bo nie wiesz jak na nia zareaguje. Zdrowka dla malutkiej
becia-79 - 15-09-2013, 16:03
Ok, ale czy to normalne ze jeszcze jest taka brzybita? i czemu nie chce ciagle pic wody? Wlasnie zapomnialam tez dodac ze miala szczepionke laczona z ta na wscieklizne i pewnie dlatego tak zareagowala.
Milena - 15-09-2013, 16:15
becia-79, mój psiak też był apatyczny, jeszcze nie podawaj karmy skoro nie będziesz mogła skontrolować reakcji, dla bezpieczeństwa pozostań przy ryżu Mała na pewno niedługo poczuje się lepiej
iwonadp - 15-09-2013, 17:23
becia-79, jest osłabiona szczepionka , biegunka i wymiotami . Jezeli je ryz z kurczakiem moze nie ma az tak wielkiego zapotrzebowania na wode inaczej jest przy suchej karmie .Myslę ze juz jutro stytuacja powroci do normy .Zeby nie obciązac jej przewodu pokarmowego dawaj male a czeste porcje .
becia-79 - 15-09-2013, 17:41
Dziekuje bardzo , troche sie uspokoilam:) Bidulka wyglada jakby schudla conajmniej kilka kg Ale mam nadzieje i wierze ze jutro bedzie o niebo lepiej
Mistycom - 15-09-2013, 20:07
Po rewolucjach żołądkowo-jelitowych zawsze się źle wygląda ale będzie dobrze.
A powiedz mi czy wet zaleciła żeby uzupełnić jakoś elektrolity i minerały? Po biegunce i wymiotach organizm ma spore niedobory.
becia-79 - 15-09-2013, 20:12
No wlasciwie to nic nie mowil,ale na kotrole idziemy jutro to moze wtedy cos powie, a co powinna dostac ewentualnie?
Mistycom - 15-09-2013, 20:32
Ja w sumie się bardziej pytam, niż radzę ale tak sobie myślę, że przy ostrych rewolucjach gdzie organizm wydala z siebie bardzo dużo płynów, gospodarka ustrojowa jest zaburzona.
Człowiek w tego rodzaju wypadkach najczęściej dostaje elektrolity do picia coś w stylu Orsalitu czy Smecty. Pamiętam że jak Luna w czasie wakacji miała biegunkę, aptekarka zaleciła żebym dała jej je dała. Wprawdzie człowiek to nie pies, ale jakieś ubytki ma w organizmie, a tym bardziej jeśli jest osłabiona to warto zapytać.
becia-79 - 15-09-2013, 21:07
Dostalismy do domu tabletki do podania 2 razy dziennie,cos chyba jak smekta.Nie znam tej nazwy bo to niemieckie tabletki.Byc moze to jest to.
Małgosia35 - 19-12-2014, 22:38
Mam pytanie odnośnie szczepienia szczeniaka ,co prawda nie dotyczy mojego psa tylko moich tymczasowiczów.
Mam ich 5 sztuk,mają według schroniska jakieś 7-8 tygodni.Pierwsze szczepienie zaliczyły w Polsce,dzisiaj było drugie.
Szczepione były na wirusówki plus kaszel kennelowy.
U jednego z nich chwilę po szczepieniu wystąpiły silne objawy wstrząsu anafilaktycznego. Stracił równowagę,wiotkie mięśnie,puściły wszystkie zwieracze,miał problemy z oddychaniem
Od razu dostał leki przeciwwstrząsowe i po kilkunastu minutach wszystko zaczęło wracać do normy.
Ale co w takim razie przy następnych szczepieniach ? Leki przeciwwstrząsowe przed szczepieniem ? Czy inną szczepionkę ?
Milena - 19-12-2014, 23:01
Małgosia35, u mojego psa, wstąpiły objawy wstrząsu pod wpływem łączonych szczepień.
mibec - 19-12-2014, 23:59
Małgosia35, mam tylko doswiadczenie jako swiadek - psiak mojej sasiadki doznal wstrzasu po laczonym szczepieniu. Nastepne szczepienia byly rozlozone w czasie i przeszly bez problemow.
Lorena - 20-12-2014, 17:18
Przede wszystkim trzeba pilnować by nigdy już nie podano szczepionki tej firmy, zmiana szczepionki powinna załatwić sprawę bez problemu, niemniej w ksiazeczce powinien być wpis owstrzasie i należy pamiętać że po szczepieniu chwilą zostajecie w lecznicy.
Małgosia35 - 20-12-2014, 21:24
Bardzo dziękuję
Milena - 21-12-2014, 20:02
| Lorena napisał/a: | | należy pamiętać że po szczepieniu chwilą zostajecie w lecznicy. |
Nie zawsze objawy występują zaraz po podaniu szczepionki, niekiedy mija i parę godzin.
Lorena - 22-12-2014, 09:02
| Milena napisał/a: | | Lorena napisał/a: | | należy pamiętać że po szczepieniu chwilą zostajecie w lecznicy. |
Nie zawsze objawy występują zaraz po podaniu szczepionki, niekiedy mija i parę godzin. |
Na ogół jeżli pierwszy był tak silny to kolejne objawy pojawia się także po szczepienie, typowe objawy wstrzaoswe nie pojawiają się po kilku godzinach,natomiast objawy nietolerancji jak najbardziej w przeciągu doby mogą być widoczne.
Przede wszystkim wpis w ksiazeczce i rozmowa z lekarzem o ustalaniu sposoby szczepienia.
|
|