|
forum.labradory.org
|
|
Karmy suche - Karmy: BUTCHER'S
alisia - 24-11-2012, 20:49 Temat postu: Karmy: BUTCHER'S Witam,
mam pytanie czy ktoś karmi tą karmą, jakie są o niej opinie ? Tak jak patrze po karmach to bardzo często dołączają puszkę Butcher's i zastanawiam się czy i ile jest ta karma warta ?
Skład ma podobny do Arion premium, wzbogacony wit A i D .
frania i franek - 03-01-2013, 11:42
No właśnie ja tez zastanawiam się nad tą karma? z wołowina w sumie skład nie jest chyba taki zły Mojemu ćmokowi przestał smakować bosch i muszę coś innego znaleźć. Czy miał ktoś kiedyś z tą karmą doczynienia co sądzicie o niej??
Nikaaa - 03-01-2013, 12:44
alisia, u mnie w UK Butcher'sa sprzedają w marketach zaraz obok Pedigree i Chappi więc jakoś nie jestem do niej przekonana. Do tego:
Cytat: | Składniki
Zboża, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (min 30% wołowiny), oleje i tłuszcze, produkty pochodzenia roślinnego, warzywa (min. 4% w zielonej i pomarańczowej granulce), roślinne ekstrakty białkowe, drożdże, minerały, różne cukry. Zawiera 5% świeżego mięsa w czerwonej granulce. |
Co oznacza mniej więcej tyle, że skoro mięsa jest 30% to zbóż ze 35% albo i nawet więcej, bo jeśli wymienione są na 1 miejscu to jest ich najwięcej. Więc jak dla mnie ta karma odpada Białko roślinne jest ciężej strawne dla psa od białka zwierzęcego i może obciążać nerki. Pozatym dawkowanie też jest duże bo dla 30kg psa wychodzi ponad 400gr (dla prownania na Acanie wychodzi niecałe 350)
Maleńka - 03-01-2013, 12:46
Nikaaa napisał/a: | alisia, u mnie w UK Butcher'sa sprzedają w marketach zaraz obok Pedigree i Chappi więc jakoś nie jestem do niej przekonana. Do tego |
Tak, widzialam ja w Tesco i chyba w Lidlu
Nikaaa - 03-01-2013, 12:46
Cytat: | Zawiera 5% świeżego mięsa w czerwonej granulce. |
Co oznacza jakies 1,5-2% w rzeczywistości, bo świeże mieso po odparowanoiu wody kurczy się conajmniej o połowę, więc to żaden hit
Maleńka - 03-01-2013, 12:47
frania i franek napisał/a: | przestał smakować bosch i muszę coś innego znaleźć. Czy miał ktoś kiedyś z tą karmą doczynienia co sądzicie o niej?? |
Nie widze sensu zmiany dobrej karmy na karketową tyle karm jest, poczytaj na forum albo poczytaj co dziewczyny robia gdy ich lab zaczya wyvbrzydzac, zmiana karmy co chwile jest nie dobra dla psa.
AnIeLa - 03-01-2013, 12:58
Nikaaa napisał/a: | Co oznacza mniej więcej tyle, że skoro mięsa jest 30% to zbóż ze 35% |
Nie to nie tak.
W tej karmie skład jak pisałaś
Nikaaa napisał/a: | Składniki
Zboża, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (min 30% wołowiny), oleje i tłuszcze, produkty pochodzenia roślinnego, warzywa (min. 4% w zielonej i pomarańczowej granulce), roślinne ekstrakty białkowe, drożdże, minerały, różne cukry. Zawiera 5% świeżego mięsa w czerwonej granulce. |
Co nie znaczy, że mięsa jest tam 30 %.
Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego mogą stanowić tam np 10 % karmy z czego 30 % tego to wołowina.
Nikaaa - 03-01-2013, 13:01
AnIeLa napisał/a: | Co nie znaczy, że mięsa jest tam 30 %.
Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego mogą stanowić tam np 10 % karmy z czego 30 % tego to wołowina. | Fakt, masz rację Niedopatrzyłam tego. Tym bardziej świadczy to na niekorzyść tej karmy.
frania i franek - 04-01-2013, 09:30
Maleńka, uwierz że czytałam i to nie raz, zresztą na forum jestem od kiedy Pedro skończył chyba 2 miesiące. Niestety mój psinek jest baaardzo wymagający. Zaczynaliśmy os Royal'a ale dostał po nim uczulenia tzn drapał się miał łupież i łzawiły mu oczy, potem była chyba acana i po niej były luźnie qupki, trafiliśmy na ariona z jagnięcina i było super extra wróciło wszystko do normy tylko po jakimś czasie przestała mu ta karma smakować i strasznie leciała mu sierść. Znajoma i w sumie na forum też dowiedzieliśmy się o boschu i to był strzał w 10 chyba od roku jest na boschu tylko nie wiem coś zaczął sadzić straszne bąki i nie je jej już tak chętnie. Aha karmy które mu kupuję są z jagnięcina bo ma uczulenie na kuraka. Zastanawiałam się tez nad boschem z rybą ale boję się że nie będzie jadł.
[ Dodano: 04-01-2013, 09:32 ]
aha oczywiście każda karma jest dosmaczana bo inaczej menda nie zje więc albo twarożek albo jogurcik albo puszka właśnie butschera
Nikaaa - 04-01-2013, 10:28
frania i franek napisał/a: | aha oczywiście każda karma jest dosmaczana bo inaczej menda nie zje więc albo twarożek albo jogurcik albo puszka właśnie butschera | I to jest błąd, błąd, błąd. Nie dziwie się, że nie chce jeść karmy. Żadnej nie będzie chciał chociaż byś mu kupiła najlepszą i najdroższą karmę świata. Skończ z dosmaczaniem i zostań na karmie, którą mu służy. To jest tylko pies. Nie zagłodzi się. A bąki mogą być po jogurtach i twarogach, bo dorosły pies ma trudności z trawieniem laktozy i może po tym dostawać biegunki.
Z czasem jogurciki i puszeczki sie znudzą, będziesz musiała mu wymysleć coś lepszego
|
|