forum.labradory.org

Karmy suche - Karmy: BUTCHER'S

alisia - 24-11-2012, 20:49
Temat postu: Karmy: BUTCHER'S
Witam,
mam pytanie czy ktoś karmi tą karmą, jakie są o niej opinie ? Tak jak patrze po karmach to bardzo często dołączają puszkę Butcher's i zastanawiam się czy i ile jest ta karma warta ?
Skład ma podobny do Arion premium, wzbogacony wit A i D .

frania i franek - 03-01-2013, 11:42

No właśnie ja tez zastanawiam się nad tą karma? z wołowina w sumie skład nie jest chyba taki zły Mojemu ćmokowi przestał smakować bosch i muszę coś innego znaleźć. Czy miał ktoś kiedyś z tą karmą doczynienia co sądzicie o niej??
Nikaaa - 03-01-2013, 12:44

alisia, u mnie w UK Butcher'sa sprzedają w marketach zaraz obok Pedigree i Chappi więc jakoś nie jestem do niej przekonana. Do tego:
Cytat:
Składniki
Zboża, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (min 30% wołowiny), oleje i tłuszcze, produkty pochodzenia roślinnego, warzywa (min. 4% w zielonej i pomarańczowej granulce), roślinne ekstrakty białkowe, drożdże, minerały, różne cukry. Zawiera 5% świeżego mięsa w czerwonej granulce.

Co oznacza mniej więcej tyle, że skoro mięsa jest 30% to zbóż ze 35% albo i nawet więcej, bo jeśli wymienione są na 1 miejscu to jest ich najwięcej. Więc jak dla mnie ta karma odpada ;) Białko roślinne jest ciężej strawne dla psa od białka zwierzęcego i może obciążać nerki. Pozatym dawkowanie też jest duże bo dla 30kg psa wychodzi ponad 400gr (dla prownania na Acanie wychodzi niecałe 350)

Maleńka - 03-01-2013, 12:46

Nikaaa napisał/a:
alisia, u mnie w UK Butcher'sa sprzedają w marketach zaraz obok Pedigree i Chappi więc jakoś nie jestem do niej przekonana. Do tego

Tak, widzialam ja w Tesco i chyba w Lidlu :)

Nikaaa - 03-01-2013, 12:46

Cytat:
Zawiera 5% świeżego mięsa w czerwonej granulce.

Co oznacza jakies 1,5-2% w rzeczywistości, bo świeże mieso po odparowanoiu wody kurczy się conajmniej o połowę, więc to żaden hit :P

Maleńka - 03-01-2013, 12:47

frania i franek napisał/a:
przestał smakować bosch i muszę coś innego znaleźć. Czy miał ktoś kiedyś z tą karmą doczynienia co sądzicie o niej??

Nie widze sensu zmiany dobrej karmy na karketową :D tyle karm jest, poczytaj na forum albo poczytaj co dziewczyny robia gdy ich lab zaczya wyvbrzydzac, zmiana karmy co chwile jest nie dobra dla psa.

AnIeLa - 03-01-2013, 12:58

Nikaaa napisał/a:
Co oznacza mniej więcej tyle, że skoro mięsa jest 30% to zbóż ze 35%

Nie to nie tak.

W tej karmie skład jak pisałaś
Nikaaa napisał/a:
Składniki
Zboża, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (min 30% wołowiny), oleje i tłuszcze, produkty pochodzenia roślinnego, warzywa (min. 4% w zielonej i pomarańczowej granulce), roślinne ekstrakty białkowe, drożdże, minerały, różne cukry. Zawiera 5% świeżego mięsa w czerwonej granulce.

Co nie znaczy, że mięsa jest tam 30 %.

Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego mogą stanowić tam np 10 % karmy z czego 30 % tego to wołowina.

Nikaaa - 03-01-2013, 13:01

AnIeLa napisał/a:
Co nie znaczy, że mięsa jest tam 30 %.

Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego mogą stanowić tam np 10 % karmy z czego 30 % tego to wołowina.
Fakt, masz rację ;) Niedopatrzyłam tego. Tym bardziej świadczy to na niekorzyść tej karmy.
frania i franek - 04-01-2013, 09:30

Maleńka, uwierz że czytałam i to nie raz, zresztą na forum jestem od kiedy Pedro skończył chyba 2 miesiące. Niestety mój psinek jest baaardzo wymagający. Zaczynaliśmy os Royal'a ale dostał po nim uczulenia tzn drapał się miał łupież i łzawiły mu oczy, potem była chyba acana i po niej były luźnie qupki, trafiliśmy na ariona z jagnięcina i było super extra wróciło wszystko do normy tylko po jakimś czasie przestała mu ta karma smakować i strasznie leciała mu sierść. Znajoma i w sumie na forum też dowiedzieliśmy się o boschu i to był strzał w 10 chyba od roku jest na boschu tylko nie wiem coś zaczął sadzić straszne bąki i nie je jej już tak chętnie. Aha karmy które mu kupuję są z jagnięcina bo ma uczulenie na kuraka. Zastanawiałam się tez nad boschem z rybą ale boję się że nie będzie jadł.

[ Dodano: 04-01-2013, 09:32 ]
aha oczywiście każda karma jest dosmaczana bo inaczej menda nie zje więc albo twarożek albo jogurcik albo puszka właśnie butschera

Nikaaa - 04-01-2013, 10:28

frania i franek napisał/a:
aha oczywiście każda karma jest dosmaczana bo inaczej menda nie zje więc albo twarożek albo jogurcik albo puszka właśnie butschera
I to jest błąd, błąd, błąd. Nie dziwie się, że nie chce jeść karmy. Żadnej nie będzie chciał chociaż byś mu kupiła najlepszą i najdroższą karmę świata. Skończ z dosmaczaniem i zostań na karmie, którą mu służy. To jest tylko pies. Nie zagłodzi się. A bąki mogą być po jogurtach i twarogach, bo dorosły pies ma trudności z trawieniem laktozy i może po tym dostawać biegunki.
Z czasem jogurciki i puszeczki sie znudzą, będziesz musiała mu wymysleć coś lepszego ;]