forum.labradory.org

O psach inaczej - Ogólnie o psiakach

blekitny.zamek - 21-09-2008, 11:24
Temat postu: Ogólnie o psiakach
W związku z tym,że temat rasowo-rodowodowy został zamknięty,pozwalam sobie otworzyć nowy wątek.
Absolutnie nie po to,żeby wywiązała się jakaś pyskówka ,chcę tylko napisać,co mi na sercu leży,po przeczytaniu odpowiedzi w tamtym wątku.
Rozczarowałam się bardzo,bo myślałam,że ludzie kochają swoje psy,dlatego że po prostu są, :( a nie dla papierków i dumnego pokazania się na wystawie :cring:

I wierzcie mi,że są tacy ludzie,których nie bawi chodzenie na wystawy,tak po prostu i że nie jest to tylko kwestia pieniędzy.
I utwierdziłam się tylko w słuszności mojego wyboru,psa bez papierków.
A teksty,że hodowca mnie oszukał podstawiając rasowe psy,a ojcem był kundelek,zostawię bez komentarza....

pozdrawiam,Ania z kochanym kundelkiem Czeko

Jagnes093 - 21-09-2008, 11:29

Owszem kochaja swoje psy mimo że nie mają metryki. Nie kupuje sie psa r=r po to aby zaszpanować, ale po to aby wiedzieć, że pies będzie miał o wiele mniejsze problemy zdrowotne. Jak kupujesz psa bez roda to nie wiadomo nigdy co bedzie z jego zdrowiem jaka będzie miał psychike.
Dżastin - 21-09-2008, 11:43

blekitny.zamek, moja Lajla równiez jest bez rodowodu, bardzo ją kocham, akurat nie moge sie wypowiadac o hodowli z ktorej zostala zabrana, bo mam ją od kiedy ona skonczyła 4,5 miesiaca, odkupilismy ja od ludzi ktorzy jej nie chcieli, i dobrze bo daje nam wiecej szczescia :) ale mojego nastepnego pieska chce miec z rodowodem gdyz chce sie zająć wystawami i pomocą innym np. dogoterapią, ale niewiem czy to bedzie na 100% lab, na 90 % :P
Andevil - 21-09-2008, 11:51

blekitny.zamek, to nie jest tak. Mnie nie bawi jeżdżenie na wystawy, nie mam psa rodowodowego dla papierka. Jednak po śmierci mojego Devila nawet przez moment nie pomyślałam, że mogłabym kupić psa bez metryki.
To nie jest ani mój pierwszy, ani drugi pies - każdy mój czworonóg (a z racji wieku kilka ich w rodzinie miałam) był psem rasowym=rodowodowym. Staram się być odpowiedzialnym i dojrzałym właścicielem psa i dlatego nigdy nie poprę zadnej pseudohodowli, jaka by ona super nie była. Ponadto brutalnie szczerze uwazam, że psia populacja w naszym kraju (i pewnie nie tylko) jest zbyt liczna i naprawdę nawet tych rodowodowych wystarczy, po co bez opamiętania te psy mnożyć i mnożyć.
I żebym została dobrze zrozumiana, nie uważam absolutnie, ze psy bez rodowodów są gorsze, jednak nie popieram decyzji o takim zakupie.

Goha_lab - 21-09-2008, 11:52

Andevil, podpisuję się pod tym.
Ryniu - 21-09-2008, 12:01

blekitny.zamek napisał/a:
Rozczarowałam się bardzo,bo myślałam,że ludzie kochają swoje psy,dlatego że po prostu są, :( a nie dla papierków i dumnego pokazania się na wystawie :cring:

Czuje się obrażony (żartuję ;) )
Nigdy nie myślałem kupując psa o żadnych wystawach. Tak samo wyszło, namówiono mnie na wystawy i przygodę przeżyłem, wiem jak to jest i basta. W związku z tym, że się absolutnie nie znam na szczeniaczkach i nie chciałem być oszukany (ostatnio oglądałem oseski amstafiki i były dla mnie takie "labowe" :) ).
Wiedz, że osoby kupujące psy z papierami dla wystawiania to jednak zdecydowana mniejszość, nie masz czym się przejmować.
Ubóstwiam wszystkie laby i te "papierowe" i te które "tylko stały przy nich".

gusia1972 - 21-09-2008, 12:20

Andevil napisał/a:
Staram się być odpowiedzialnym i dojrzałym właścicielem psa i dlatego nigdy nie poprę zadnej pseudohodowli, jaka by ona super nie była. Ponadto brutalnie szczerze uwazam, że psia populacja w naszym kraju (i pewnie nie tylko) jest zbyt liczna i naprawdę nawet tych rodowodowych wystarczy, po co bez opamiętania te psy mnożyć i mnożyć.
I żebym została dobrze zrozumiana, nie uważam absolutnie, ze psy bez rodowodów są gorsze, jednak nie popieram decyzji o takim zakupie.

podpisuję się obiema rękami :) dokładnie tak samo myślę

kocham wszystkie psiaki (pod warunkiem że na mnie nie szczekają, szczególnie te małe mają tendencje do obszczekiwań :-o ) ale ... naobserwowałam się trochę :(
i uważam że wszelkie rozmnażani zwierząt powinno być pod ścisłą kontrolą

Ryniu napisał/a:
Nigdy nie myślałem kupując psa o żadnych wystawach. Tak samo wyszło,

i dokładnie tak samo miałam jak Ryniu :) kupując psa/sukę nie myślałam o wystawach :) ale ... raz poszliśmy zobaczyć :) spodobało nam się :)
i na dzień dzisiejszy nie wiem czy Kala będzie miała szczeniaki kiedyś ale na wszelki wypadek obecnie robimy jej papiery na hodowlankę, bo jakbyśmy za rok czy dwa zapragneli jednak tych szczeniaczków naszego cuda to tylko i wyłącznie pod warunkiem że szczeniaki będą rodowodowe :) jeżeli się jednak nie zdecydujemy to wysterelizuję Kalę, daliśmy sobie czas, ale zabezpieczamy tyły :)

Rinuś - 21-09-2008, 12:23

blekitny.zamek, ja też mam mieszańca a w sumie to ja brałam udział w tamtej dyskusji naintensywniej...dla mnie mój pies jest najpiękniejszy i najwspanialszy...pewnie tak samo Wasze psy dla Was...i bardzo dobrze, o to chodzi.
Tak jak napisała Andevil, jest za dużo psów w naszym kraju...a rozmnażanie mieszańców czyli tych bez rodowodów przyczynia się do ich gwałtownego wzrostu...
Jeśli ktoś nie chce papierka to przecież może adoptować Labradora prawda?jest mnóstwo psów w schroniskach podobnych go Labradorów bądź w ich typie...nie trzeba popierać pseudo hodowców kupując od nich szczeniaka...

A myslenie, że ludzie posiadający psa z rodowodem to zadufani bogacze i snoby jest bardzo krzywdzące...
To ja mogę napisać, że dla mnie osoby kupujące szczeniaki bez papierów są skąpcami bo żal im kasy na psa z rodowodem i są samolubni bo nie myślą o tym jak suka - matka tych szczeniaków się męczy rodząc szczeniaki co cieczkę.I dla nich jest tylko ważne to , żeby kupić szczeniaka (niby rasowego) za jak najmniejsze pieniądze...

Ode mnie to tyle.

labi - 21-09-2008, 12:57

Rinuś ^^ napisał/a:
To ja mogę napisać, że dla mnie osoby kupujące szczeniaki bez papierów są skąpcami bo żal im kasy

Dokładnie tak jest :D To cały ja :D A za zaoszczędzone mogę kupić spirytus bez akcyzy :D :P

Dżastin - 21-09-2008, 13:04

labi, oj nieladnie zaraz sie zgłosi do odpowiednich slużb :D
blekitny.zamek - 21-09-2008, 17:52

Myślałam ,że gromy się na mnie posypią,a tu tak grzecznie :haha:

To jasne,że również nie popieram mnożenia psów,tylko dla zysku(pisałam o tym w poprzednim wątku) i zgadzam się,że psów jest za dużo,a schroniska przepełnione :(

Jakiś tydzień temu szłam z moim kundelkiem :doubt: na spacer i przybiegł do mnie duży psiak większy i potężniejszy od labka,położył pysk na moim boku,żeby go głaskac.
Okazało się,że pies jest niewidomy,brał kiedyś udział w walkach psów,a potem trafił do schroniska :cring:
Ruszyło mnie to bardzo i poczułam wyrzuty sumienia...że nie wzięłam psiaka ze schroniska.
Ale mam usprawiedliwienie-dzieci,chciałam łagodną rasę,żeby nie bać się o ich życie.
Obiecałam sobie,że następny pies będzie ze schroniska :)

pozdrawiam,Ania

Rinuś - 21-09-2008, 18:52

blekitny.zamek, niestety, ale nie możemy zbawić całego świata i wszystkich tych biednych psiaków :(
Ale możemy im pomóc doprowadzając do zmniejszenia populacji przez kontrolowanie rozmnażania...I o to chodzi :)

zuzia - 26-11-2008, 10:40

nie wiem czy to dobry temat, ale jestem ciekawa co człowiek jest w stanie zrobić jak mu zaginie pies? Już tłumacze o co chodzi, zaginął pies (nie mój) no więc poszła po ludziach informacja, tel. do schroniska, ZK, wetów. Ale czas leciał i nic, no więc najpierw wpadłam na pomysł że może by ponaklejać na swoich samochodach (tak jak ogłoszenia o sprzedaży auta-na szybie) info o psie - właściciel powiedział że to nie jest dobry pomysł. Potem wymyśliłam wywieszenie ogłoszeń na szkole podstawowej, bo dzieciaki często sporo wiedzą. Na koniec była propozycja monitorowania ogłoszeń o kryciu, no bo jak można zarobić na psie? Wszystkie moje propozycje spotykały się z delikatną odmową. Właściciel ma kłopoty, bo ktoś sobie żarty robi dzwoniąc na podany w ogłoszeniach nr Powiedzcie mi szczerze czy przesadziłam z tymi pomysłami, czy głupie były. Bo ja sobie myślałam co ja bym zrobiła w takiej sytuacji i wpadały mi do głowy takie rzeczy. Teraz sama nie wiem co o tym myśleć, już mi się chyba nie chce wymyślać nowych pomysłów jak go znaleźć.
Andevil - 26-11-2008, 10:50

Z tego , co piszesz, to Tobie bardziej zależy, niz właścicielowi.
Ja po pierwsze zrobilabym wszystko, zeby takiej sytuacji uniknąć. I powtarzam to wiele razy - solidna adresówka w wielu przypadkach przyspieszyłaby odnalezienie psa. A nawet, jezeli ktoś go ukradł, to niech mi go odsprzeda (zapłacę kazde pieniadze) - bedzie wiedział, gdzie dzwonić.

novati - 26-11-2008, 10:58

Andevil napisał/a:
Z tego , co piszesz, to Tobie bardziej zależy, niz właścicielowi.

z ust mi to wyjęłaś

na miejscu właściciel czepiłam bym sie wszystkich pomysłów żeby znaleźć psiaka

właściciel nie przywiązał się na tyle do pieska bo nie robi wszystkiego sam tylko liczy na inwencję innych

zuzia - 26-11-2008, 11:02

Ja też myślałam że nie ważne jak, ważne tylko żeby pies wrócił do domu, tym bardziej że to już 3 tyg. Nigdy nie byłam w takiej sytuacji ale wiem że spać bym nie mogła. Wkurza mnie to bo człowiek chce pomóc, coś zrobić a oni podchodzą do tego tak na zimno

[ Dodano: Sro 26 Lis, 2008 ]
novati napisał/a:
nie robi wszystkiego sam tylko liczy na inwencję innych

niech liczy tylko dlaczego tak odrzucają wszystkie pomysły. Właściwie to tylko ogłoszenia w gazetach poszły i to też nie była robota właściciela, jestem troche rozżalona

gusia1972 - 26-11-2008, 11:13

zuzia, chyba wiem o którego psiaka Ci chodzi
nie mi oceniać jego postepowanie
ale ... ja bym chyba zwariowała :( miałam już taki przypadek (zresztą tu na forum również dawałam ogłoszenie o zaginięciu) znajomej ukradli sprzed sklepu psa, zostawiła go na sekundę dosłownie :(
ta moja znajoma szalała dosłownie, poruszyła wszystkich znajomych - Ci znajomi poruszali następnych znajomych - normalne zbiorowe szaleństwo
pies się znalazł na szczęście po chyba 3-4 dniach - różdżkarz znalazł ogłoszenie wiszące i swoją różdżką zadziałał i ... zadzwonił do niej i powiedział gdzie pies powinien być .... i był :) i za darmo to zrobił ! bo szkoda mu było psa

novati - 26-11-2008, 11:19

gusia1972, i gdzie pies był

jak by sie okazało że ktoś nam ukradł Chrupka i byśmy się dowiedzieli kto i gdzie go trzyma to nie dość że mieliby najazd na chatę to jeszcze Marcin by po ry** naklepał temu kto by zabrał Chrupka ]:)

ale ogólnie jesteśmy pokojowo nastawiona rodziną :D

gusia1972 - 26-11-2008, 11:30

novati napisał/a:
ale ogólnie jesteśmy pokojowo nastawiona rodziną

:D :D :D

novati napisał/a:

a więc ... psa a raczej sukę "zabrał" sobie pijaczyna nie wiadomo po co - jemu skolei ogólnie mówiąc młodzież zabrała psa bo za ładnie wyglądał i było widać że to nie jego
a młodzież ... podobał im się pies/suka ON i się zastanawiali czy w ogóle szukać jego właścicieli :( ale mojej znajomej TŻ kierowany wskazówkami różdżarza przeszukiwał dany rejon i ... trafił na spacerującą młodzież z jego psem :)

zuzia - 26-11-2008, 11:35

Dobrze że podzielacie moja zdanie, bo już myśałam że może jestem dziecinna i naiwna.
Szyszunia - 26-11-2008, 11:41

novati napisał/a:

jak by sie okazało że ktoś nam ukradł Chrupka i byśmy się dowiedzieli kto i gdzie go trzyma to nie dość że mieliby najazd na chatę to jeszcze Marcin by po ry** naklepał temu kto by zabrał Chrupka ]:)

ale ogólnie jesteśmy pokojowo nastawiona rodziną :D

:D :D :D :D :D

Lorena - 26-11-2008, 12:06

blekitny.zamek napisał/a:
chyba trochu przesadziłaś :/ i nie bardzo rozumiem skąd takie wnioski?
Czuję się urażona takim sformułowaniem. Otóż mam 2 psy jeden z papierami, a drugi bez . Kocham je bezgranicznie i bez względu na to czy maja papiery czy nie. Lorka ma rodowód , ale nie po to żebym mogła jeździć na wystawy i żeby chwalić się wszem i wobec , że mam psa z papierami. Wiele razy już mówiłam dlaczego popieram rr i nie będę się powtarzać, powiem jedynie że posiadanie psa z rodowodem nie jest efektem chęci prestiżu, chwalenia się psem czy dumnego biegania po ringu, natomiast jest efektem odpowiedzialności i chęci sprzeciwienia się zarabiaczom kasy na rozmnażaniu psów.
Dlaczego jeżdżę na wystawy? Bo bawi to mnie oraz moją psicę, obie to lubimy , dzięki wystawom mamy okazję do poznania wspaniałych ludzi oraz spędzenia ciekawie czasu. Zapewniam, że gdyby ona tego nie lubiła w życiu bym jej tam nie zabrała już.

blekitny.zamek, nie sprawiedliwe jest uogólnianie i wrzucanie wszystkich do jednego worka. Na pewno jest mnóstwo ludzi którzy chwalą się papierkiem , ale to nie znaczy że każdy się tak zachowuje.

zaradna - 26-11-2008, 13:16

ja bym robiła wszystko aby odzyskać elma gdyby zaginoł wszystko bym zrobiła bez żadnego ale
inkapek - 26-11-2008, 16:51

zaradna napisał/a:
ja bym robiła wszystko aby odzyskać elma gdyby zaginoł wszystko bym zrobiła bez żadnego ale

Ja też, chyba bym oszalała gdyby Neska zaginęła postwaiła bym każdego na nogi. A ogłoszenie na samochodzie jak najbardziej trafny pomysł.