| |
forum.labradory.org
|
 |
Hodowle - Ostrzeżenie przed pseudohodowlą w Żninie
Tenia1987 - 12-12-2012, 19:49 Temat postu: Ostrzeżenie przed pseudohodowlą w Żninie Witam, chciałabym ostrzec wszystkich miłośników labradorów, którzy być może kiedyś będą szukać informacji o rasie przed wzięciem psa z pseudo hodowli "ALIANS" W Żninie. Jestem posiadaczką 4 miesięcznego labradora o imieniu Brego. Kupiłam psa ze wspomnianej hodowli i chciałabym ostrzec wszystkich. Jechałam po psa 500 km i po pierwsze zostałam oszukana co do wieku psa. Miał mieć 8 tyg a miał tylko 5. Ważył 1,7 kg.Piesek od razu zaczął bardzo chorować (następnego dnia). Po szczegółowych badaniach okazało się że pies miał pasożyt, który zniszczył jemu jelita. W bardzo dużym skrócie pies miał: 2 rodzaje pasożyta, bóle brzucha, chore uszy (świerzb), nie przyswajał pokarmu, chory pęcherz, łupież na skórze, niedowaga. Generalnie wyleczenie psa trwało 2 miesiące. PRAWIE ZDECHŁ. Dostawał masę różnych leków. Można powiedzieć, że jest już dużo lepiej, ale niestety pies nie został niczego nauczony przez matkę. Przez pierwsze 5 tyg nie wychodził na spacer i mam do tej pory problem z siusianiem i robieniem kupy. Pies nauczył się, że takie rzeczy załatwia się w domu. Piszę ponieważ zauważyłam że ci państwo wystawili znowu psy do sprzedaży (kupiłam psa we wrześniu a ogłoszenie jest z grudnia). Nie mogę zrozumieć jak można nie mieć serca. Pies też czuje i strasznie bolało mnie to jak widziałam, jak mój kochany piesek cierpi.
Nikaaa - 12-12-2012, 20:02
Tenia1987, a czy oni są gdziekolwiek zarejestrowani? Jeśli są w jakimś durnym stowarzyszeniu to jedyne co pozostaje to właśnie takie posty, wszędzie gdzie się da, ale jeśli to jest niezarejestrowana pseudo to należy to zgłosić na policję.
A czy próbowałaś sie kontaktować z nimi, że piesek jest chory? Co powiedzieli?
Masakra, wystrzelałabym takich co do jednego..
[ Dodano: 12-12-2012, 20:03 ]
| Tenia1987 napisał/a: | | Nie mogę zrozumieć jak można nie mieć serca. Pies też czuje i strasznie bolało mnie to jak widziałam, jak mój kochany piesek cierpi. | Niestety tacy ludzie są nastawieni TYLKO i wyłącznie na zarobek, nie patrza na zdrowie psów. A widziałaś w jakich warunkach mieszkają psy? W jakiej kondycji są suki?
Milena - 12-12-2012, 20:12
Tenia1987, a oni sprzedają również jack russell terriery ?
" Hodowla ALIANS zarejestrowana w SWKiPR "
Tenia1987 - 12-12-2012, 20:22
Prawdę mówiąc to ja popełniłam błąd. W momencie odbioru pieska właścicielka przyjęła mnie i mojego męża w domu. Nie widziałam rodziców i to był błąd. Jak zobaczyłam brega to się zakochałam. Otrzymałam metryczkę, kobieta pokazywała mms-y od "zadowolonych" właścicieli psów, książeczkę zdrowia. Zgłoszeni są w stowarzyszeniu. Zadzwoniłam do nich jak się okazało, że pies jest chory. Kobieta twierdziła że miała nie pamiętam ile ale coś koło 20 szczeniąt i tylko ja zgłaszam zastrzeżenia a jej suczka jest zdrowa. Prosiła tylko o informacje czy pies zdechł. Mam nauczkę. Pozostało mi to tylko opisać i nic więcej. Brego obecnie ma 4 mc i waży dwanaście kg. Jest jak mój cień. tam gdzie ja idę tam i on. Jak się nie bawi to śpi mi na kolanach.
[ Dodano: 13-12-2012, 15:36 ]
Milena dokładnie to jest ta hodowla. Oto link do ogłoszenia
http://tablica.pl/oferta/...oted;r:15;s:323
Zdjęcia w ogłoszeniu są dokładnie takie same jak we wrześniu. W ogłoszeniu podana jest miejscowość Żnin a odbiera się pieski w Gąsiorowie.
usia155 - 13-12-2012, 18:56
Moja Bella jest z tego samego pseudo na szczęście ona była i jest zdrowa . Tak jak piszesz psiak odbiera się w Gąsawie byłam w tym pseudo i widziałam te labradorki (samej matki Belli nam nie pokazano) " w "Hodowli" są nie tylko labradory są beagle , owczarki niemieckie i jeszcze jedna rasa której nie pamiętam . Pseudo znajduje się dokładnie troszke za samą Gąsawą wszystkimi zwierzakami zajmuje się starsza kobieta i jeszcze jedna pani która zapewnię zajmuje się ogłoszeniami w internecie i to z nią głowię rozwialiśmy , ona mieszka zupełnie gdzieś indziej przyjeżdża do tej kobiety i daje jej jedzenie albo spotyka się tylko z przyszłymi właścicielami
luizka4don - 13-12-2012, 19:23
Moi znajomi tez maja z tej pseudo wzieli go we wrzesniu i miał robaki !! Gdy go odbierali mial nie cale 5 tyg!!!! Oczywiscie nie dowiedzieli sie przed co to jest RODOWÓD I PRAWDZIWA HODOWLA dla nich najważniejsze bylo to że są tanie;/
usia155 - 13-12-2012, 19:35
http://allegro.pl/labrado...2851450781.html
Na te zdjęcia trafiłam jak szukałam dla nas labradora " Rzekomo na tych zdjęciach jest Bella i jej Siostra"
Di - 13-12-2012, 23:46
usia155, luizka4don, mój Boże, co z tym zrobić?! jak oni mogą bezkarnie, pod przykrywką jakiegoś tam 'stowarzyszenia' robić takie rzeczy?! i to jest jedyny efekt wprowadzenia styczniowej ustawy... paranoja.
donia457 - 13-12-2012, 23:47
Di, zebys wiedziala,powinni inna ustawe wprowadzic,,a wprowadzili taka ze na legalu moga dzialac pseudohodowle ...masakra
Andante - 14-12-2012, 06:03
| Di napisał/a: | | mój Boże, co z tym zrobić?! |
Nic.
Ludziom zależy głównie na tym, zeby szczeniak był TANI, więc kupują w pseudo.
A tłumaczenie, że się o rodowodach nic nie wiedziało - żenada.
Jak się kupuje samochód czy egzotyczne wakacje, to się zwykle cały Internet przekopuje w poszukiwaniu informacji i opinii. W przypadku szczeniaka to nie działa. TANIO ma być.
anna34 - 14-12-2012, 06:38
| Andante napisał/a: | Jak się kupuje samochód czy egzotyczne wakacje, to się zwykle cały Internet przekopuje w poszukiwaniu informacji i opinii. W przypadku szczeniaka to nie działa. TANIO ma być. |
I niestety też czasem źle się trafią.
A tutaj jeśli szczeniak miał mieć metryczke to ludzie nie musieli wiedzieć o tych nowych stowarzyszeniach,tak mi się wydaje.
Ja wiem,bo siedze tutaj długo,ale jakbym nie była na forum to pewnie dałabym się też łatwo oszukać
Pozatym kurcze w mojej rodzinie jak byłam dzieckiem zawsze były psiaki kundelki,nikt nie myslał o rodowodach psów,nikt nie rozmawiał o tym,więc skąd miałam to wiedzieć jak dorastałam.Nie wiedziałam też nic o psecudohodowlach te 6 lat temu jak kupowałam swojego,internetu wtedy w domu jeszcze nie miałam,ba nawet komputera.Czasem trzeba ludziom uwierzyć,że czegoś tam mogli nie wiedzieć.
Di - 14-12-2012, 09:52
| anna34 napisał/a: |
Pozatym kurcze w mojej rodzinie jak byłam dzieckiem zawsze były psiaki kundelki,nikt nie myslał o rodowodach psów,nikt nie rozmawiał o tym,więc skąd miałam to wiedzieć jak dorastałam.Nie wiedziałam też nic o psecudohodowlach te 6 lat temu jak kupowałam swojego |
Też zawsze miałam jakieś tam kundelki, od znajomych, bo 'suka akurat ma'. Decyzja o wzięciu Bianki była spontaniczna, a rodowód wydawał mi się kiedyś 'zachcianką bogatych'.
A później trafiłam na forum.
luizka4don - 14-12-2012, 10:49
Prawda jest taka ze oni zbyt pochopnie i tak wybrali ta pseudo bo tanie szczeniaki a nawet nie pomysleli zeby sprawdzzic tak samo wiele rzeczy na temat labradorow to ja im przekazuje wiele informacji o których oni nawet nie wiedzieli bo swoje sie naczytał◘am przez poł roku wiec juz troche jestm w temacie....;p Ja jestem takim typem ze wszystko sprawdzam w wujku google hahahah i takim sposobem wlasnie dowiedzialam sie o rodowodach i ,,rodowodach,, ze mnie i z meza sie w rodzinie nie raz smieja ze zaraz bedziemy w google szukac jaki papier toaletowy kupic ;p Ale tak jak juz annas4 wspomniała mozna zle trafic .! Ja sama tez nigdy nie myslalam o rodowodzia ale dowiedzialam sie po co w sumie ten papierk jest..nie tylko na wystawy ale jest to gwarancja ze naprawde wyrosnie nam dana rasa. A pozniej sa te bidulki w schronach bo okazuje sie ze odchylony jest od rasy zachowaniem lub wygladem;/ KURCZE COS POWINNI ZROBIC Z TA USTAWĄ TAK NIE MOŻE SIE DZIAC !! ALE JAK TO ZMIENIC!!:l(
Andante - 14-12-2012, 14:11
Jednak nie do konca wierzę, ze aspekt finansowy nie ma znaczenia. Bo nawet gdybym się nie znała, nie wiedziała, co to rodowody itd, to zastanowiłaby mnie taka duża rozbieżność cen szczeniąt. Dlaczego jedne kosztują 2000-2500zł, a inne 500zł?
A skoro na oko wyglądają tak samo, to po co przepłacać.
Powtórzę na wszelki wypadek po raz setny - psy bez papierów nie są w żaden sposób gorsze od tych rodowodowych. To decyzje o zakupie szczenięcia z takiego źródła są niewłaściwe.
anna34 - 14-12-2012, 14:20
| Andante napisał/a: | | Jednak nie do konca wierzę, ze aspekt finansowy nie ma znaczenia. |
No niestety dla większości Polaków pewnie to aspekt najważniejszy jest
| Andante napisał/a: | | To decyzje o zakupie szczenięcia z takiego źródła są niewłaściwe. |
w 100% się zgadzam,kupując swojego nawet mi do głowy nie przyszło,że kupuje go z pseudo i ze złych warunków.
Dom ładny,podwórko czyste,psiaki w czystych klatkach na podwórku.Dopiero jak mój miał ok.1 roku w TV zobaczyłam program o pseudo,wcześniej jakos się nie interesowałam,nie oglądałam,a może tak tego nie pokazywali.
Elazar - 12-04-2013, 10:33
| anna34 napisał/a: | | Dom ładny,podwórko czyste,psiaki w czystych klatkach na podwórku. |
Wiecie co mnie zastanawia ... fakt że niektóre pseudo mogłyby spokojnie stać się fajnymi Hodowlami bo jak pisze anna34, warunki zapewniają dobre. Wystarczyłoby trochę zainwestować, wstąpić do ZKwP, odtworzyć=zakupić suki/psy z rodowodem ZKwP i działać jak powinni. Mam wrażenie, że jakiś może nawet niewielki procent tych pseudo mógłby się "nawrócić" ale pewnie nie wiedzą jak ?? A może to ja jestem "mamut idealista" i na siłę szukam wiary, że każdy może zmienić swoje podejście do naszych Braci Mniejszych...
|
|