forum.labradory.org

Zdrowie Labka - Alergia kontaktowa

Bora - 22-09-2008, 21:39
Temat postu: Alergia kontaktowa
Czy spotkał się ktoś z alergią kontaktową u swojego psa? Jak ona się objawiała?

Powoli odkładam pieniądze na kompleksowe badanie na alergię pokarmową. Czy takie badania też można przeprowadzić pod kątem alergii kontaktowej?

Ryniu - 22-09-2008, 22:35

jak ustalę ceny i problemy z tym związane to podam
Salerno - 24-09-2008, 13:07

Ja znalazłam to:

Alergia kontaktowa:

Reakcja alergiczna następuje w wyniku bezpośredniego kontakt skóry z alergenem.
Często dotyczy to zmian skórnych po kontakcie z posłaniem z tworzyw sztucznych, obroży, zabawek. Zmiany skórne najwidoczniejsze są w miejscu kontaktu.
Leczenie-usunięcie przedmiotu uczulającego i odczulenie zwierzęcia.

I to:

Jest to rodzaj alergii powstały w wyniku stykania się czynnika uczulającego bezpośrednio ze skórą zwierzęcia. Z uwagi na pokrycie skóry sierścią psy są dosyć dobrze wyposażone przez naturę w celu uniknięcia takich przypadków alergii. Jednak występują one i najczęściej dotyczą miejsc pozbawionych owłosienia bądź z sierścią rzadszą - w pachach, pachwinach, na mosznie, brodzie, wargach oraz opuszkach palców. Alergie kontaktowe mogą również występować wokół szyi, ale tam diagnoza jest dosyć prosta - zazwyczaj powodem alergii są: obroże przeciwpchelne lub przeciwkleszczowe (tutaj czynnik uczulający to dichlorfos), obroże metalowe (czynnik uczulający nikiel), obroże skórzane (czynnik uczulający to stosowany przy garbowaniu chrom).

Bora - 24-09-2008, 13:15

Patrycja napisał/a:
Alergie kontaktowe mogą również występować wokół szyi, ale tam diagnoza jest dosyć prosta - zazwyczaj powodem alergii są: obroże przeciwpchelne lub przeciwkleszczowe (tutaj czynnik uczulający to dichlorfos), obroże metalowe (czynnik uczulający nikiel), obroże skórzane (czynnik uczulający to stosowany przy garbowaniu chrom).

No właśnie... podejrzwam że Bora jest uczulona na plastykową miskę. Drapie się z kufę, brodę, okolicach uszu, szyję, i przede wszystkim we wargi.
Zmieniłam też obroże, nosiła skórzaną, teraz zakładam zwykłą parcianą.
Czy może być uczulona na plastyk?
Chyba lepiej w takim wypadku podawać jedzenie w szklanych miskach, prawda?

Salerno - 24-09-2008, 13:21

Bora, spróbuj wymienić i zaobserwuj reakcję. Metodą prób i błędów na pewno dojdziesz na co jest uczulona. Zmień miski skoro to nie obroża i oberwuj.
Laura_Walky - 13-09-2009, 21:45

Mam pytanie!
Walky po zjedzeniu kaszy z marchewką itp. zaczął wymiotować, piszczeć itp.
Myślimy że może to od kaszy.
Czy to możliwe?

Bora - 13-09-2009, 22:22

Laura_Walky napisał/a:
kaszy z marchewką itp. zaczął wymiotować, piszczeć

Jeśli całe życie jadł kasze to wątpię żeby teraz mu zaszkodziła. Druga sprawa, pies jeść kaszy nie powinien. Lepszy jest ryż.

mawi27 - 14-09-2009, 09:46

z tego co wiem to kasza jest ciezkostrawna dla psiego zoladka, on jej po prosty nie trawi
Laura_Walky - 14-09-2009, 14:00

dziękujemy mawi27
Już Walker nie je kaszy , i jest na razie OK!

Bora - 02-10-2009, 21:43

Spotkał sie ktoś z uczuleniem psa na inne zwierzę futerkowe ?

wiem wiem absurdalne pytanie... ale może nie do końca :lookdown:

troskliwa - 03-10-2009, 00:29

Bora moja sucz tez drapie kufe , fafle moze to byc Odczyn Quinckego
Bora - 03-10-2009, 14:44

troskliwa napisał/a:
moja sucz tez drapie kufe , fafle

No właśnie. Bora też... napisz coś więcej o tym odczynie proszę

Mam w domu szynszylę, ptaki, królika, pies jest na diecie hypo, na dworze nic nie pyli - pada deszcz jest jesień, a suka nadal sie drapie po pysku...