| |
forum.labradory.org
|
 |
Zdrowie Labka - Alergia kontaktowa
Bora - 22-09-2008, 21:39 Temat postu: Alergia kontaktowa Czy spotkał się ktoś z alergią kontaktową u swojego psa? Jak ona się objawiała?
Powoli odkładam pieniądze na kompleksowe badanie na alergię pokarmową. Czy takie badania też można przeprowadzić pod kątem alergii kontaktowej?
Ryniu - 22-09-2008, 22:35
jak ustalę ceny i problemy z tym związane to podam
Salerno - 24-09-2008, 13:07
Ja znalazłam to:
Alergia kontaktowa:
Reakcja alergiczna następuje w wyniku bezpośredniego kontakt skóry z alergenem.
Często dotyczy to zmian skórnych po kontakcie z posłaniem z tworzyw sztucznych, obroży, zabawek. Zmiany skórne najwidoczniejsze są w miejscu kontaktu.
Leczenie-usunięcie przedmiotu uczulającego i odczulenie zwierzęcia.
I to:
Jest to rodzaj alergii powstały w wyniku stykania się czynnika uczulającego bezpośrednio ze skórą zwierzęcia. Z uwagi na pokrycie skóry sierścią psy są dosyć dobrze wyposażone przez naturę w celu uniknięcia takich przypadków alergii. Jednak występują one i najczęściej dotyczą miejsc pozbawionych owłosienia bądź z sierścią rzadszą - w pachach, pachwinach, na mosznie, brodzie, wargach oraz opuszkach palców. Alergie kontaktowe mogą również występować wokół szyi, ale tam diagnoza jest dosyć prosta - zazwyczaj powodem alergii są: obroże przeciwpchelne lub przeciwkleszczowe (tutaj czynnik uczulający to dichlorfos), obroże metalowe (czynnik uczulający nikiel), obroże skórzane (czynnik uczulający to stosowany przy garbowaniu chrom).
Bora - 24-09-2008, 13:15
| Patrycja napisał/a: | | Alergie kontaktowe mogą również występować wokół szyi, ale tam diagnoza jest dosyć prosta - zazwyczaj powodem alergii są: obroże przeciwpchelne lub przeciwkleszczowe (tutaj czynnik uczulający to dichlorfos), obroże metalowe (czynnik uczulający nikiel), obroże skórzane (czynnik uczulający to stosowany przy garbowaniu chrom). |
No właśnie... podejrzwam że Bora jest uczulona na plastykową miskę. Drapie się z kufę, brodę, okolicach uszu, szyję, i przede wszystkim we wargi.
Zmieniłam też obroże, nosiła skórzaną, teraz zakładam zwykłą parcianą.
Czy może być uczulona na plastyk?
Chyba lepiej w takim wypadku podawać jedzenie w szklanych miskach, prawda?
Salerno - 24-09-2008, 13:21
Bora, spróbuj wymienić i zaobserwuj reakcję. Metodą prób i błędów na pewno dojdziesz na co jest uczulona. Zmień miski skoro to nie obroża i oberwuj.
Laura_Walky - 13-09-2009, 21:45
Mam pytanie!
Walky po zjedzeniu kaszy z marchewką itp. zaczął wymiotować, piszczeć itp.
Myślimy że może to od kaszy.
Czy to możliwe?
Bora - 13-09-2009, 22:22
| Laura_Walky napisał/a: | | kaszy z marchewką itp. zaczął wymiotować, piszczeć |
Jeśli całe życie jadł kasze to wątpię żeby teraz mu zaszkodziła. Druga sprawa, pies jeść kaszy nie powinien. Lepszy jest ryż.
mawi27 - 14-09-2009, 09:46
z tego co wiem to kasza jest ciezkostrawna dla psiego zoladka, on jej po prosty nie trawi
Laura_Walky - 14-09-2009, 14:00
dziękujemy mawi27
Już Walker nie je kaszy , i jest na razie OK!
Bora - 02-10-2009, 21:43
Spotkał sie ktoś z uczuleniem psa na inne zwierzę futerkowe ?
wiem wiem absurdalne pytanie... ale może nie do końca
troskliwa - 03-10-2009, 00:29
Bora moja sucz tez drapie kufe , fafle moze to byc Odczyn Quinckego
Bora - 03-10-2009, 14:44
| troskliwa napisał/a: | | moja sucz tez drapie kufe , fafle |
No właśnie. Bora też... napisz coś więcej o tym odczynie proszę
Mam w domu szynszylę, ptaki, królika, pies jest na diecie hypo, na dworze nic nie pyli - pada deszcz jest jesień, a suka nadal sie drapie po pysku...
|
|