forum.labradory.org

Zęby, skóra, oczy, sierść, pazury i uszy - Zanik zębów, poważna choroba czy może starość?

koronocha - 31-12-2012, 16:26
Temat postu: Zanik zębów, poważna choroba czy może starość?
Jak w temacie, wczoraj z ciekawości zajrzałam do pyszczka mojego 8 letniego psiura i zauważyłam że nie ma już prawie zębów ale nie przez to że jej wypadły, wygląda to tak jakby te zębiska jej zanikały, widać same dziąsła i tylko ledwo wystające ząbki. Kły są nadal w takim stanie w jakim były, zęby z przodu wyglądają jakby były ułamane (nie wiem czy ona tak miała od zawsze czy gdzieś je ułamała) ciężko powiedzieć, najwyraźniej w świecie nie zwracałam na to takiej uwagi. Bardzo martwi mnie ten zanik zębów, przy zabawach z piłką widzę że strasznie to jej przeszkadza, bo zostawia piłkę i zaczyna ruszać głową jakby przełykała ślinę. Boję się że będzie miała niedługo problem z pogryzieniem suchej karmy. Czy wasze labki w tym wieku też tak mają czy tylko z moją Luną jest coś nie tak?
Karoola - 03-01-2013, 19:27

koronocha, zanik zębów? :-o Zęby nie znikają, jak raz wyrosły, to są, aż a) wypadną; b) zetrą się. I jedno i drugie może być wynikiem starości i/lub złego żywienia i braku odpowiedniej higieny jamy ustnej.
Jeśli strasznie jej to przeszkadza, skontaktuj się z wetem, może coś na to poradzi :)

koronocha - 03-01-2013, 19:49

Na pewno nie wypadły, na starte też nie do końca wyglądają. Luna nigdy nie miała problemów z zębami i jamą ustną, zawsze miała białe zębiska. Od jakiegoś czasu ma straszny kamień nazębny no i te zęby które niby są ale słabo widoczne. Przy okazji szczepienia, zapytam o to weta. Niestety muszę się przyzwyczaić do tego, że nie mam już młodego psa.
Maleńka - 03-01-2013, 19:53

koronocha, takie rzeczy najlepiej odrazu pokazywac weterynarzowi, na forum nie jestescmy specjalistami, przede wszystkim też nie widzimy tych zębów więc mozemy jedynie gdybsać co mu jest ;) zycze zdrowia seniorkowi!
koronocha - 03-01-2013, 22:52

Udało mi się zrobić zdjęcie zębów. Było ciężko ale dałam radę.
Lewy profil:

Prawy profil:

Chciałam jeszcze dodać że chyba bolało ją jak chciałam dotknąć dolnych zębów, zasłoniła je językiem i ciężko było je uchwycić.

nathaliena - 04-01-2013, 11:33

chciałam porównać do zębów moich labków, ale Bajka nie ma zębów prawie wcale, a Bari też ma tylne mocno starte, więc różnicy nie widzę, poza tym, że Bari nie ma tak dużo kamienia. Lunka ma zaczerwienione dziąsła, może to stan zapalny? Myjecie jej zęby lub gryzie kości wołowe, by mogły się ładnie czyścić?
koronocha - 04-01-2013, 13:41

No właśnie w tym problem, że ani nie myjemy, ani nie dostaje nic na czyszczenie tych zębów. Nie wiem czy jedynym wyjsciem z tej sytuacji nie będzie ściaganie kamienia nazębnego, ale wolałabym spróbować innymi tańszymi sposobami. Czy w jej przypadku rozpoczęcie czyszczenia zębów lub podawanie kości jeszcze pomoże?
Ewelina - 04-01-2013, 13:42

koronocha, Możesz od czasu do czasu podać czerstwą bułkę, albo piętkę od chleba taką wysuszoną ja podaję :)
nathaliena - 04-01-2013, 13:44

koronocha, mój Bari, kiedy 1,5 roku temu go adoptowałam miał potwornie zawalone kamieniem zęby. Ponieważ jego serduszko jest słabe, nie było mowy o usypianiu do ściągania kamienia w gabinecie. Zaczęliśmy więc czyścić szczoteczką i efekty są ogromne. Bari niestety ma alergię na wołowinę, więc nie może dostawać kości wołowych, które świetnie czyszczą ząbki. Denta stixy pożera w błyskawicznym tempie,w ięc też sensu ich podawania w tym celu nie ma, traktuje je, jak smakołyk :beated: Spróbujcie :)
koronocha - 04-01-2013, 14:04

Właśnie czytałam, że do usunięcia kamienia potrzebna jest pełna narkoza, również boję się o serducho Luny, ale wydaje mi się że wizyta u weta będzie nieunikniona ponieważ martwi mnie to zaczerwienienie na dziąsłach, jeżeli to stan zapalny to pewnie poda jej jakiś antybiotyk. Wczoraj przeczytałam artykuł na temat zębów, oto jego fragment.

Kod:
Początkowe objawy to zaczerwienione dziąsła, fetor ustny, nadmierne ślinienie, czasami zmniejszony apetyt.
Często pod korzeniami zębów tworzą się ropnie zębodołowe powodujące powstanie przetok ropnych(często umiejscowionych pod okiem).
Chore zęby mogą uciskać na kanał nosowo-łzowy przebiegający w ich pobliżu i zaburzenie odpływu łez oraz choroby oczu.

Lunie przez ponad pół roku łzawiły oczy, wet stwierdził stan zapalny i podał antybiotyk. Łzawienie ustało. Ale czytając ten artykuł powiązałam te dwa fakty ze sobą. Kurcze najgorsze jest to że krucho u mnie z kasą a tych wizyt się trochę nazbiera, muszę ją zaszczepić odrobaczyć, teraz te zęby a jeszcze martwią mnie te guzy, o których pisałam w innym temacie. :confused:

[ Dodano: 16-01-2013, 18:17 ]
Co myślicie o tym:
http://www.futrzakowo.pl/produkt-4138.html