forum.labradory.org

Karmy suche - Karmy: SYMPLY

KandB - 11-01-2013, 11:03
Temat postu: Karmy: SYMPLY
Witam! Czy ktoś z Was podawał psiakowi taką karmę? Jest ona stosunkowo od niedawna na rynku i mało jest o niej opinii w internecie.
Borys u hodowcy dostawał Purinę ProPlan z kurczakiem. U nas zjadł 1, bodajże 15 kg paczkę i zaczął następną, jednak kiedy zaczęły mu ropieć oczka i strasznie się drapał myśleliśmy, że ma uczulenie na kurczaka (później jednak okazało się, że to uczulenie po suszonych smaczkach z kurczaka, ale Purinę już w międzyczasie oddaliśmy innemu psu). Zmieniliśmy karmę na taką, dla alergików. Nie stać nas na bardzo drogie karmy jak np. Arion i pani z Kakadu poleciła nam Symply.
Słyszałam, że w Anglii ta karma jest dość znana, są tu osoby które mieszkają w UK więc moze o niej słyszały?
Jedyną różnice którą widze - na plus - Borys ma po niej bardzo gładką i lśniącą sierść. Je z apetytem i nie ma problemu z drapaniem. Minusem są natomiast (jak dla mnie) duże widełki w dawkowaniu.
Mamy wersję z indykiem.

Skład:
Suszone mięso z indyka (32,5%), ryż biały ( 26%), owies, otręby ryżowe, suszone jaja, olej słonecznikowy, pulpa buraczana, olej z łososia, tłuszcz indyczy, algi morskie, przeciwutleniacze (tokoferole).
Analiza składu
Białko (28%), tłuszcze (15%), włókno (3,5%), wilgotność (10%), popiół (9%).

Producent pisze również, że wszystkie produkty Symply są wolne od:
• sztucznych barwników
• sztucznych aromatów
• sztucznych konserwantów
• składników modyfikowanych genetycznie
• glutenu pszenicznego
• hormonów wzrostu
• substancji wypełniających

Ile w tym prawdy nie wiem. Co myślicie?

Gosbi - 11-01-2013, 13:01

Widzę, że to karma dla szczeniąt. Skład nie wygląda aż tak źle.

Proszę się jednak przyjrzeć

Suszone mięso kurczaka (28%), ryż (22%), tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszaniną tokoferoli), suszone ryby (9%), suszona jagnięcina (9%), suszone jabłko (6%), olej z łososia, olej lniany, pulpa buraczana, suszone gruszki, suszone jajko w proszku, mleko w proszku (mniej niż 1%), drożdże piwne, chlorek potasu. Formuła PROVITAL: suszona marchew, suszone pomidorowy (0,50%), fasola (0,50%), oliwa z oliwek (0,40%), suszony szpinak, HCL glukozaminy (1400 mg / kg), suche płatki nagietka, suszona lucerna, suszone wodorosty, suszone brokuły, wyciąg z nasion mniszka, ekstrakt z liści mięty, wyciąg z nasion zielonej herbaty, suszony rumianek, ekstrakt z pomarańczy, ekstrakt z cytryny, ekstrakt z winogron, ekstrakt z ogórka, olej z ogórecznika, wyciąg z cykorii bogatej w FOS, chondroityny (1000 mg / kg), wyciąg z czerwonych owoców, wyciąg z czosnku, wyciąg z tymianku, wyciąg z nasion oregano, ekstrakt z nasion ostropestu, wyciąg z juki, ekstrakt z rozmarynu, ekstrakt z aloesu, żurawiny, wyciąg z papryki, L-karnityna, tauryna, biotyna, wyciąg z korzenia lukrecji, ekstrakt z małży, zielono-wargowe małże, FOS, MOS i mieszanki probiotyków.

Wartość energetyczna: 4500kcal/kg
Analiza Dodatki: składniki analityczne
Witamina A 18.000 IU/kg białko surowe 32%
Witamina D3 2.000 IU/kg tłuszcz surowy 23%
Witamina E 400 IU/kg popiół 7%
Witamina C 200 mg./kg włókno surowe 1%
Witamina B1 0,9 mg./kg wilgotność 10%
Witamina B12 0,6mg./kg wapń 1,6%
Biotyna 1mg./kg fosfor 1,2%
Beta Karoten 0,40 mg./kg

Wnioski:
- więcej mięsa
- brak owsa
- glukozamina i chondroityna (dobre na stawy)
- więcej białka

KandB - 11-01-2013, 13:45

Czyli ta karma to też Symply tyle, że przewaga jest tutaj mięsa z kurczaka tak?
Na naszym opakowaniu jest również informacja o zawartości glukozaminy i chondroityny, nie dopisałam :) pomimo to chyba i tak lepiej dawać profilaktycznie jakiś preparat na stawy? Podajemy mu arthroflex.
nie zmienia to faktu, że mięska jest znacznie więcej....

Zapomniałam o jednym. Tylko tu jest to suszone mięso z kurczaka i nie wiem czy by mu nie zaszkodziło. Dawalismy mu suszone smaczki z kurczaka i dostał strasznej alergii. Na kurczaka konkretnie raczej nie jest uczulony, bo nie cały miesiąc temu porwał surową pierś z kurczaka ]:) a żadnych skutków ubocznych nie było, co niedziele dostaje też mięso z gotowanego kurczaka z rosołu :)
Boje się konkretnie o to słowo "suszone" :-P

Maleńka - 11-01-2013, 13:54

KandB, Skoro karma chroni stawy to po co dodatkowo cos dawac jeszcze? Póki nie ma problemów ze stawami to po co tak szale? :P

Suszone wcale nie jest złe. A jesli boisz sie dawac kurczaka to dawaj np jagnięcine.

KandB - 11-01-2013, 14:18

Maleńka gdzieś na forum wyczytałam, że sama karma która posiada te składniki nie wystarczy do pełnej ochrony. No, ale zdania oczywiście były podzielone i czasem nie wiadomo kogo słuchać :) ale jeśli pieskowi to nie zaszkodzi, to może lepiej dmuchać na zimne? Wiem oczywiście, że jeśli ma coś być nie tak ze stawami to i tak prędzej czy później to nastąpi...oby nigdy. Ale jestem panikarą pod tym względem :-P

Pomyśle nad jagnięciną, tylko zobaczę czy w składzie jest jej więcej niż indyka. Boje się właśnie tego suszonego kurczaka, przez te nieszczęsne smaczki....

Maleńka - 11-01-2013, 14:22

Spojrz na temat o nowej karmie Gosbi, masz tam jagniecine, ladny sklad i bez zbóz
AnIeLa - 11-01-2013, 14:31

Maleńka napisał/a:
bez zbóz

a ryż czym jest jeśli nie zbożem?

Maleńka - 11-01-2013, 14:37

AnIeLa, Ale ryż nie uczula.
KandB - 11-01-2013, 14:38

Nie znam się za bardzo, ale ryż jest chyba we wszystkich karmach, pomijając tylko te z najwyższej półki, a w Gosbi nie ma np. owsa. Ochrona stawów jest, więcej białka i mięska.
Spróbuje z małym opakowaniem, Symply niedługo się skończy.

Zarówno po Purinie jak i Symply Borys puszcza bąki....rzadko bo rzadko, ale są strasznie śmierdzące, może to właśnie wina zbyt dużej ilości zbóż w karmie. Zobaczymy i dzięki za radę :)

nathaliena - 11-01-2013, 14:38

KandB napisał/a:
gdzieś na forum wyczytałam, że sama karma która posiada te składniki nie wystarczy do pełnej ochrony. No, ale zdania oczywiście były podzielone i czasem nie wiadomo kogo słuchać ale jeśli pieskowi to nie zaszkodzi, to może lepiej dmuchać na zimne?
dokładnie. W karmach bytowych są to minimalne ilości składników. Niestety, problemy ze stawami najczęściej wychodzą na starość i wtedy, bardzo żałujemy.
sorry za OFF.

Weronika_S - 11-01-2013, 14:53

KandB, nie wiem ile ma Twoje psisko,ale wnioskuję,że to szczeniak.Zaleca się by do 15 miesiąca podawać dodatkowo coś na stawy,nie opierać się tylko i wyłącznie na karmie,tak więc bardzo dobrze robisz i nie przestawaj :)