forum.labradory.org

Karmy suche - Karmy: WOLFSBLUT

bullab - 14-01-2013, 17:33
Temat postu: Karmy: WOLFSBLUT
Witajcie !
Czy ktoś nią karmi/karmił/próbował?
Po tym jak szukałam dobrych karm jest to moim zdaniem druga najlepsza na rynku polskim karma.
Pierwsza to ZiwiPeak ale wykarmić nią labradora to... heh 1000 zł miesięcznie :|
Wolfsblut natomiast jest już bardziej przystępny cenowo, jakość też moim zdaniem rewelacja.
Ciekawa jestem jak na nią reagują laby :victory:
Oraz jak się ma sierść i stawy na tej karmie

Maleńka - 14-01-2013, 17:47

Skład ciekawy i pieruńsko droga :D
bullab - 14-01-2013, 18:01

266zł za 15 kg , faktycznie nie jest tania, ale zapach tej karmy powala :D jako jedyna (mieliśmy dla naszej buldożki francuskiej WOLFSBLUT WILD PACIFIC-6 rodzajów ryb) faktycznie pachnie rybą, nie śmierdzi,a pachnie :D aż sama miałam ochotę się nią poczęstować :D
i nie jest perfumowana :) jak narazie najlepsza jaką odkryłam, ale nie oznacza to że jest dobra dla każdego i np.buldożce nie służy niestety (problem z unormowaniem koop :( karmimy ją Brit Care Salmon), chcemy prowadzić na tej karmie naszego nowego labowego członka rodziny :)

koronocha - 14-01-2013, 19:21

Cena rzeczywiście powalająca, ale przekłada się to na dobry skład.
Szkoda tylko że nie ma niezbędnych witamin na stawy. bullab, Jeżeli masz możliwości finansowe aby podawać tą karmę swojemu labkowi to nie widzę przeciwwskazań, tylko pamiętaj o preparatach na stawy :)

Maleńka - 14-01-2013, 19:30

To juz w sumie wole podawac Gosbiego, sklad podobny a cena praktycznie o stówe mniej..
nathaliena - 14-01-2013, 19:50

koronocha napisał/a:
Szkoda tylko że nie ma niezbędnych witamin na stawy
w karmach niestety i tak są tego minimalne ilości. Tylko karmy typu mobility mają tego więcej.
Ja i tak mimo wszystko podawałabym preparaty na stawy.

koronocha - 14-01-2013, 19:56

nathaliena napisał/a:
Ja i tak mimo wszystko podawałabym preparaty na stawy.

Szczeniakowi tym bardziej :)

Dokite - 14-01-2013, 20:27

My jesteśmy z tą karmą za pan brat od prawie roku. Mamy WB Green Walley. Jest droga, fakt, ale jej dawka dzienna pozwala na kupowanie worka prawie co 1,5 miesiąca.
Zargo nie ma łupieżu, sierść jest lśniąca, kupal super.
Dajemy mu dziennie 350g, biorąc pod uwagę jego WIELKIE skłonności do tycia i wszystkie smaczki, jakie dostaje w ciągu dnia.

bullab - 14-01-2013, 22:42

Koronocha jest Yucca Schidigera która jest na stawy, a tak jak mówi nathaliena niestety więcej w tym marketingu niż prawdy, że wspomaga -karma zawiera tego tak mało, że wątpliwa jest skuteczność glukozaminy i chondroityny (pod warunkiem, że karma trzyma normy które podaje, bo po przebadaniu karm niestety wyniki są różne).
Mam zamiar wspomagać stawy, ale jeszcze nie wybrałam preparatu, skonsultuje z wetem i poszperam na forum :)
Dokite to super wiadomość, a Green Valley pięknie pachnie, ziołami i pomidorami :) !

koronocha - 14-01-2013, 23:55

bullab napisał/a:
jest Yucca Schidigera która jest na stawy

A to przepraszam musiałam to przeoczyć kiedy czytałam skład. Myślałam, że karma nie ma ŻADNEGO środka na stawy. Szkoda tylko że nie jest podane ile jest tej jukki, zapewne karma przeznaczona jest dla psów wszystkich ras, nie tylko dużych, a karmy takie albo nie mają nic na stawy albo naprawdę BARDZO ZNIKOME ilości.

nathaliena - 15-01-2013, 00:38

koronocha napisał/a:
zapewne karma przeznaczona jest dla psów wszystkich ras, nie tylko dużych, a karmy takie albo nie mają nic na stawy albo naprawdę BARDZO ZNIKOME ilości.
jak każda karma bytowa, również taka, przeznaczona dla psów ras dużych.
koronocha - 15-01-2013, 01:20

nathaliena, A co powiesz o składzie karmy Exclusive of Gosbi? Producent podaje, że w składzie karmy jest
Cytat:
glukozaminy (1400 mg / kg), chondroityna (1000 mg / kg), wyciąg z jukki

W Acanie lamb and apple:
Cytat:
Glukozamina (min.) 700mg/kg
Chondroityna (min.) 500mg/kg

Czy karmiąc psiaki tymi karmami, trzeba podawać jeszcze preparaty na stawy?

bullab - 15-01-2013, 08:09

Ja bym robiła raz w roku kurację 3 miesięczną :) przy wszystkich bytowkach
Maleńka - 15-01-2013, 10:23

koronocha napisał/a:
nathaliena, A co powiesz o składzie karmy Exclusive of Gosbi? Producent podaje, że w składzie karmy jest Cytat: glukozaminy (1400 mg / kg), chondroityna (1000 mg / kg), wyciąg z jukki

Wlasnie podajac Gosbi trzeba podawac cos dodatkowo?

[ Dodano: 15-01-2013, 11:30 ]
Napisałam do sklepu w sprawie tej karmy i zapytalam ile jest tych skladnikow chraniących stawy i odp mi:

Cytat:
Nie ma. Nie dodaje się tego, ponieważ nie ma to sensu żadnego. Jeśli chce się podawać, to najlepiej oddzielnie w suplemencie. Producenci piszą, że dodają w celach marketingowych.

Gosbi - 15-01-2013, 14:19

Maleńka napisał/a:
koronocha napisał/a:
nathaliena, A co powiesz o składzie karmy Exclusive of Gosbi? Producent podaje, że w składzie karmy jest Cytat: glukozaminy (1400 mg / kg), chondroityna (1000 mg / kg), wyciąg z jukki

Napisałam do sklepu w sprawie tej karmy i zapytalam ile jest tych skladnikow chraniących stawy i odp mi:

Cytat:
Nie ma. Nie dodaje się tego, ponieważ nie ma to sensu żadnego. Jeśli chce się podawać, to najlepiej oddzielnie w suplemencie. Producenci piszą, że dodają w celach marketingowych.
-- a z tym się nie zgadzam.

Nie można pisać w składzie karmy tego co nam się żywnie podoba.

A w ogóle ta wypowiedź wprowadza ludzi w błąd. Wychodzi na to, że było do nas pisane.
Pani Agato proszę o sprecyzowanie :) bo do nas nikt w tej sprawie nie pisał i nie udzieliliśmy żadnej odpowiedzi w tej sprawie.

Maleńka - 15-01-2013, 14:30

Gosbi, zle zrozumiales moja wypowiedz :D nie pisalam do Gosbiego tylko do Wolfsbluta :D fakt moja wine, nie sprecyzowalam wypowiedzi :D
bullab - 15-01-2013, 15:07

Gosbi napisał/a:
Maleńka napisał/a:
koronocha napisał/a:

Cytat:
-- a z tym się nie zgadzam.

Nie można pisać w składzie karmy tego co nam się żywnie podoba.

A w ogóle ta wypowiedź wprowadza ludzi w błąd. Wychodzi na to, że było do nas pisane.
Pani Agato proszę o sprecyzowanie :) bo do nas nikt w tej sprawie nie pisał i nie udzieliliśmy żadnej odpowiedzi w tej sprawie.

zależy do którego pisałaś :) jeśli pisałaś do zdrowego pieska to dziwi mnie to, że wykazali się taką niewiedzą, a jeśli do innych to nie zdziwię się wcale.
Niestety wiem jak wygląda wiedza pracowników większości firm i samych dystrybutorów,
do niedawna pracowałam w jednym ze sklepów int. z karmami :)

Maleńka - 15-01-2013, 15:10

bullab, ogolnie sie pytalam a ich zadaniem jest chyba poinformować mnie o wszystkim..
Karoola - 15-01-2013, 15:10

koronocha, wystarczy odrobinę matematyki ;-)
Producent Arthroflexu zaleca podawanie dorosłym psom o wadze do ok. 40 kg 5 ml przeparatu, czyli ok. 600 mg siarczany glukozaminy. Wartości te są podobne w reszcie tego typu produktów (wahają się, z tego co kojarzę, od 550 do nawet 700, 800 mg) czyli możemy przyjąć, że takie jest "mniej-więcej" zapotrzebowanie dla dorosłego labradora.
W Acanie lamb and apple tyle glukozaminy jest w kilogramie karmy, a dzienne dawkowanie dla labradora wynosi od 390 do 420 g, czyli ok. 400 g. Wyliczamy ile jest w tym glukozaminy... Całe 280 mg. Czyli niby nie "nic", ale do pełnej ochrony...trochę mało. Szczególnie, że labradory w trochę większym stopniu potrzebują chondoprotetyków... Właściwie wszystkie "ciężkie" rasy. Tyle glukozaminy wystarczy dla dalmatyńczyka, profilaktycznie. Jeśli mamy laba i na dodatek zaobserwowaliśmy u niego jakieś niepokojące zmiany, dodatki na stawy jedynie z karmy to zdecydowanie za mało.

bullab - 15-01-2013, 15:16

Maleńka zgadzam się z Tobą, powinni.
ten, kto Ci odpisał miał rację, niestety ale dodatek na stawy w karmach to... pic właściwie.
hills np. nie ma nic na stawy

koronocha - 15-01-2013, 15:39

Karoola napisał/a:
wystarczy odrobinę matematyki

Matematyki akurat uczyć mnie nie trzeba (studiuje na politechnice) :)
A co do Arthroflexu, to nie wiedziałam ile zawiera w sobie środków na stawy. Dlatego nie miałam jak przekalkulować. Nadmienię iż moja Luna nie ma problemów ze stawami, także taka dawka jaka jest w Acania powinna jej wystarczyć, a po niej przerzucę się na Gosbi, a wg producenta karma zawiera więcej takich witamin. Prosto licząc, dawkowanie Gosbi to 500g, z uwagi na to że nie będę podawać Lunie karmy dla seniorów tylko lamb, która jest w wersji dla dorosłych psów, zmniejszę dawkę do ok 420 gramów, czyli dzienna dawka siarczanu glukozaminy wynosi 588 mg, czyli tyle ile w preparatach, a podając dawkę 500 gramów, glukozaminy podajemy 700 mg (czyli już sporą dawkę). Jeżeli oczywiście wierzyć producentowi :)

nathaliena - 15-01-2013, 15:39

koronocha napisał/a:
moim zdaniem, oczywiście. A już na pewno psu w wieku 8 lat, jak Twoja sunia.
koronocha - 15-01-2013, 17:50

nathaliena napisał/a:
koronocha napisał/a:
moim zdaniem, oczywiście. A już na pewno psu w wieku 8 lat, jak Twoja sunia.

Nawet jeśli w karmie jest spora dawka?, o której pisałam post wyżej.

Maleńka - 15-01-2013, 17:55

koronocha, ale jednak chyba w karmie ciut zabraknie ;>
koronocha - 15-01-2013, 23:23

Maleńka napisał/a:
ale jednak chyba w karmie ciut zabraknie ;>

Ale z moich obliczeń wynika, ze dzienna dawka karmy zawiera tyle mg glukozaminy co specjalne preparaty na stawy. I bądź tu mądrym.

nathaliena - 16-01-2013, 12:32

koronocha napisał/a:
Nawet jeśli w karmie jest spora dawka?, o której pisałam post wyżej.
w żadnej karmie, oprócz mobility nie ma takiej dawki, by wystarczyła psu. Choremu psu, czy starszemu, nawte to często nie wystarcza. Poza tym nie tylko liczby się licza,ale również sposób pozyskiwania tych preparatów, są to różne składniki. Nawet w preparatach na stawy np.glukozamina, zy chonrdoityna sa z różnych źródeł, a co dopiero w karmie. Każdy postępuje ze swoim psem, jak uważa.
Mój pies oraz każdy kolejny, któego kiedykolwiek będę mieć (jeśli będę), na pewno będzie wspomagany. Nie wybaczyłabym sobie, gdyby kiedyś weterynarz powiedział np.: "Moze, gdyby był odpowiednio chroniony wcześniej, to byłoby inaczej" etc.
Wiadomo, że pies w różnym wieku potrzebuje różnej ochrony, inaczej pies młody, inaczej starszy itp.
Dbajmy o nasze psiaki, jak najlepiej możemy :shy:

Zeszłyśmy z tematu Wolfsbluta w zasadzie, może warto przenieść posty?
Przepraszam za OT.

TeodorJan - 16-01-2013, 23:27

bullab napisał/a:
Koronocha jest Yucca Schidigera która jest na stawy

Ekstrakt z Yuccki ma w zasadzie wyłącznie działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, nie ma żadnego działania profilaktycznego, podawanie szczeniętom czy psom dorosłym które nie mają problemów ze stawami jest bezcelowe. Wpływa jedynie na poprawę komfortu życia psów już chorych.

Yucce dodaje się przede wszystkim w kocich karmach bo ma bardzo ciekawą właściwość wiązania cząsteczek zapachowych w odchodach kotów.

bullab - 17-01-2013, 11:36

TeodorJan dzięki za info :-)
koronocha - 17-01-2013, 16:20

TeodorJan, Ja również nie wiedziałam :) Jak to dobrze się czasem czegoś mądrego dowiedzieć :)
bullab - 04-02-2013, 11:19

Wypróbowaliśmy WB puppy lamb i jest ok :) koopy ładne, Roko zajada z radością :haha:
dodatkowo dajemy gelacan darling biosol :)
a właśnie- w wersji dla szczeniąt jest glukozamina i chondroityna :)

[ Dodano: 16-02-2013, 10:21 ]
Będą nowe smaki! I puszki :haha: :haha:

Axelka - 28-08-2013, 17:50

Wprowadziłam Axie wolfsbluta, na razie zaczęliśmy od koniny... ale aromaryczna karma - według mojego powonienia. Według psicy...też jest ok, chociaż muszę jej dosmaczać jak każdą inną karmę ostatnio...psica jest na etapie : na złość mamie nie będę jadła karmy...
Monisiaczek - 30-09-2014, 16:08

Samba testuje Wolfsblut Cold River. Jesteśmy w połowie pierwszego worka, więc jeszcze za wcześnie na ocenę :)