forum.labradory.org

Stawy, dysplazja - Problem z nadgarstkami

KasiaS - 27-03-2013, 18:18
Temat postu: Problem z nadgarstkami
Witam wszystkich forumowiczów,

Właśnie się tu zarejestrowałam, bo szukam pomocy dla mojego pieska, ale na forum nie znalazłam nic odnośnie mojego problemu, a mianowicie problemów ze stawami nadgarstków.

Ostatnio Magik coraz częściej leżąc podwija przednie łapki i śpi ze zgiętymi nadgarstkami, ostatnio wspinając się czasem także opiera się wierzchem zgiętej łapy (sprawa dotyczy obu łapek), kiedy tylko mogę, to koryguję ułożenie łapek, ale w ciągu dnia kilka godzin spędza sam i nie ma go kto dopilnować. Piesek chodzi normalnie, weterynarze każą brać preparaty wzmacniające chrząstkę i czekać... ale na co? aż pojawią się zwyrodnienia?

Czy ktoś miał może podobny problem? Znalazłam w internecie specjalne ochraniacze na nadgarstki, myślicie, że to dobry pomysł?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

tenshii - 27-03-2013, 18:27

Nasz Fido bardzo lubi podwijać nadgarstki, ale nie korygujemy tego, jednak on się na nich nie wspiera.
To faktycznie dziwne.

KasiaS napisał/a:
specjalne ochraniacze na nadgarstki, myślicie, że to dobry pomysł?

dla mnie to trochę przesadzone, jeśli nie ma konkretnej diagnozy, konkretnej choroby

może skonsultujcie się z jakimś ortopedą?

Tutaj trochę widać zjawisko

Fido tak ma od kiedy pamiętam.

Maleńka - 27-03-2013, 19:12

Watpie ze to jakis duzy problem mój Luki tez tak czasem robi :)
KasiaS - 27-03-2013, 20:02

Dziękuję za odpowiedź, trochę mnie uspokoiłyście, z zakupem się wstrzymam, ale chyba poszukam jakiegoś ortopedy i wtedy napiszę, co mówi na ten temat.

Jestem przewrażliwiona w tym temacie, bo niestety znajoma z początku bagatelizowała taką przypadłość u swojego owczarka niemieckiego, za późno zaczęła leczenie i w efekcie pies przestał chodzić.

neravia - 27-03-2013, 20:15

KasiaS, daj znać po konsultacji z ortopedą, wg mnie warto iść do specjalisty, co innego jak piesek zgina łapki jak sobie leży ale tak jak mówisz - wspinając się czasem także opiera się wierzchem tych zgiętych łapek to dla mnie byłoby to niepokojące.
Monisiaczek - 28-03-2013, 11:29

KasiaS, ja też uważam, że należy skonsultować to z ortopedą, gdyż może to być jakaś deformacja stawu.
Pikuś - 28-03-2013, 13:51

Ja również uważam, ze należy to skontaktować ze specjalistą. Opieranie się na nadgarstkach do normalnych raczej nie należy.
Maleńka - 28-03-2013, 14:30

No to czekamy co powie specjalista :)
Baszka - 28-03-2013, 15:09

Nigdy nie zawadzi się spotkać ze specjalistą :) ...ale
Cytat:
Magik coraz częściej leżąc podwija przednie łapki i śpi ze zgiętymi nadgarstkami, ostatnio wspinając się czasem także opiera się wierzchem zgiętej łapy (sprawa dotyczy obu łapek),
mój osobisty labek /to w odróżnieniu od innych labkowych tymczasowiczów :bad: / od zawsze lubił spać tak jak mówisz, i do dzisiaj jako seniorek tak robi, nie widzę żadnych negatywnych skutków tej pozycji.
Wręcz przeciwnie, dla mnie jest to oznaka super zaufania :D

troskliwa - 29-03-2013, 15:15

Nasza Abusia tez tak sporadycznie podwija łapke
KasiaS - 29-03-2013, 22:07

Nie dotarliśmy do ortopedy, ale mamy diagnozę, byliśmy na rutynowej wizycie i powiedzieliśmy co się dzieje, pan doktor początkowo stwierdził, że piesek chodzi normalnie i nie widzi, żeby się coś działo, ale nie zbagatelizował sprawy poprzyglądał się łapką dłużej i stwierdził, że są lekkie przeprosty, zrobiliśmy zdjęcia rtg i wszystko się wyjaśniło.

Magik ma lekko wygięte (w łuk) kości promieniowe, a do nich przymocowane są prostowniki palców, które przez zakrzywienie kości muszą być dłuższe i powiększona jest torebka stawowa, przy prostej łapie wszystko jest w porządku, ale przy zgiętej ścięgna się mocno naciągają a kości i chrząstki w ogóle do siebie nie przylegają. Póki piesek jest młody, to jakoś daje radę, ale z wiekiem będzie się pogarszać.

Na razie weterynarz zalecił, żeby na spacery i kiedy zostaje sam zakładać mu ortezy (pokazałam mu znalezione przeze mnie ochraniacze i stwierdził, że właśnie o takie coś mu chodziło) i dawać przez 1-1,5 mies. zwiększoną dawkę tabletek na chrząstki i kości.
To pomoże odsunąć w czasie operację, bez której na starość prawdopodobnie się nie obejdzie.

pasiconik - 30-03-2013, 00:42

KasiaS, dobrze, że macie kompetentnego weta, który przejął się tym, co do niego mówicie - super. Najważniejsze, żeby pies był pod dobrą opieką, wierzę, że wszystko ładnie wyjdzie na prostą - trzymam kciuki za Magika ;*
mibec - 02-06-2014, 22:59

Cos sie dzieje z prawym nadgarstkiem Barniuszka - niby nie kuleje, ale dziwnie wygina lape, czesto kladzie sie w nienaturalnej pozycji, a ponadto cos strasznie strzela w stawie. Jutro jedziemy na przeswietlenie, dowiemy sie co sie dzieje i jakie opcje wchodza w rachube .... :<
pasiconik - 02-06-2014, 23:49

mibec, trzymam kciuki, żeby to nie było nic poważnego i Barniuszek szybciutko wrócił do zdrowia.. ;*
Almathea83 - 03-06-2014, 01:12

mibec, trzymamy kciuki ;*
Ewelina - 03-06-2014, 08:26

mibec, Trzymam kciuki ;*
donia457 - 03-06-2014, 08:38

mibec, zdrówka dla Barniuszka :* trzymam kciuki :*
anna34 - 03-06-2014, 09:29

Trzymamy i my kciuki i pazurki.
mibec - 03-06-2014, 10:02

Dzieki dziewczyny ;* Niunius juz u weta - tyle dobrze ze lubi tam chodzic, wiec chociaz nie utrudnial zostawienia go tam.
Milena - 03-06-2014, 12:06

mibec, czekamy na wieści, trzymam kciuki ;*
Ewelina - 03-06-2014, 13:19

daj koniecznie znać, trzymam kciuki ;*
mibec - 03-06-2014, 23:16

Dziekujemy za kciuki ;* Pewnie czesc z Was juz widziala na fb, ze wiesci sa nienajlepsze - gorszy (prawy) lokiec Barneya zaczyna zawodzic, powoli robia sie zwyrodnienia i to z tego powodu tak dziwnie wygina nadgarstek. Niewiele juz mozna zrobic - mamy go odchudzic, bedziemy mocniej suplementowac oraz bedzie dostawal wiecej lekow przeciwzapalnych. Tyle wiemy na razie, bo nie widzielismy sie z wetka - jestesmy z nia umowieni na czwartek.
kamil8406 - 04-06-2014, 06:06

Jak łapa się krzywi na najlepiej by było wg mnie ustabilizować poprzez but ottopedyczny żeby zwyrodnienie się nie pogłębiało przynajmniej dopuki nie zrzuci nadmiaru kg.
Ewelina - 04-06-2014, 07:28

mibec, ach szkoda, że aż tak, ale co zrobić. Trzymajcie się kochani będzie dobrze ;*
Milena - 04-06-2014, 07:30

mibec, zdróweczka dla Barneya ;*
mibec - 04-06-2014, 09:20

kamil8406 napisał/a:
ustabilizować poprzez but ottopedyczny
nie wiem. Jutro bedziemy sie widziec z wetka to sie dowiemy. Dowiemy sie tez do jakiej wagi mamy go zbic - znowu bedzie taki chudzienki, a tak ladnie teraz wyglada....

Ewelina, Milena dziekujemy ;* ;*

nathaliena - 04-06-2014, 09:55

Trzymam kciuki za Barnusia ;*
Almathea83 - 04-06-2014, 15:18

mibec, będzie dobrze, musi być ;*
Pikuś - 04-06-2014, 15:46

mibec, trzymam kciuki za Prezeska ;*
Kesja - 04-06-2014, 18:57

mibec, mocno trzymam kciuki ;*
mibec - 06-06-2014, 10:24

Dziekujemy za wszystkie mile slowa ;* Spedzilismy wczoraj duzo czasu z wetka, ogladalismy zdjecia i omowilismy cala sytuacje. Procesy zwyrodnieniowe w stawach (zwlaszcza prawym) sie posuwaja, w tej chwili lokiec jest dosc bolesny dlatego tak dziwnie wygina nadgarstek, zeby odciazyc wewnetrzna czesc lokcia. Czekamy az staw sie usztywni, co nastapi prawdopodobnie w ciagu 1-2 miesiecy; wtedy przestanie bolec. Pies bedzie chodzil troszke koslawo, ale to niewazne - najwazniejsze ze nie bedzie bolalo i moze z nami jeszcze zostac. Mamy tabletki przeciwbolowe i przeciwzapalne do doraznego stosowania. Jak na razie zaprzestajemy apartowania poza woda i nie wolno mu sie przeciagac lina z Shelby :( za to ma plywac ile sie da.
Wage zbijamy do 37 kg i zobaczymy co dalej.
Niby zadna niespodzianka, bo ortopeda nas ostrzegal ze do tego dojdzie, ze musimy byc na to przygotowani, ale i tak troche smutno...

Ewelina - 06-06-2014, 10:55

mibec, Wiadomo, że smutno ale najważniejsze że Prezes me wspaniałą opiekę.Odpowiednio pokierowany będzie żył swoim psim życiem i cieszył się nim przez długie lata. Głowa do góry kochani dacie radę ;*