| |
forum.labradory.org
|
 |
Hodowle - Rodowód i wszystko co z nim związane.
Kasiaczek85 - 22-10-2008, 07:33 Temat postu: Rodowód i wszystko co z nim związane. Interesuje mnie taka rzecz... Nasz piesio jest po rodowodowych rodzicach ma rodowów , jednak z mężem uznaliśmy ,że nie bedziemy go wystawiać, więc rodowód nie jest nam potrzebny - nie wykupiliśmy go. I teraz mam pytanie. Ponieważ Samir jest wzorcowy, pomysleliśmy , ze dopuścimy go do suczki , bo chcemy szczeniaka w którym bedzie płyneła krew Samira ( prosze nie mylić- nie chcemy aby został reproduktoerem) Chodzi nam tylko o jeden miot ale z rodowodową suczką - więc rodowód jest raczej niezbędny.
I teraz moje pytanie.
Czy nie jest zapóźno aby wykupić rodowód? Ile to kosztuje? I jakie formalności należy spełnić?
sodalis - 22-10-2008, 08:15
Ale metryke macie?
[ Dodano: Sro 22 Paź, 2008 ]
| Kasiaczek85 napisał/a: | | Chodzi nam tylko o jeden miot ale z rodowodową suczką - więc rodowód jest raczej niezbędny. |
Nie bede komentowała chęci rozmnożenia psa bez uprawnień hodowlanych (bo to już wiele razy na forum omawiane było), ale wyjaśnij mi jedną rzecz - po co Wam rodowód skoro chcecie pokryć suczke psem bez tytułu reproduktora?
Krystyna - 22-10-2008, 08:31
Jesli macie metryczke to w ciagu calego zycia psa, w kazdej chwili mozna ja wymienic na rodowod. musicie jechac z metryczka do ZK, zostac jego czlonkami, zaplacic skladke i zaplacic za wyrobienie rodowodu ( koszt wszystkiego to ok 150 zl). Potem Samir musi zaliczyc 3 wystawy na ocene doskonała, trzeba go przebadac w kierunku dysplazji i wtedy spelni wymagania by zostac psem - reproduktorem.
Kasiaczek85 - 22-10-2008, 08:46
| sodalis napisał/a: | Ale metryke macie?
[ Dodano: Sro 22 Paź, 2008 ]
| Kasiaczek85 napisał/a: | | Chodzi nam tylko o jeden miot ale z rodowodową suczką - więc rodowód jest raczej niezbędny. |
Nie bede komentowała chęci rozmnożenia psa bez uprawnień hodowlanych (bo to już wiele razy na forum omawiane było), ale wyjaśnij mi jedną rzecz - po co Wam rodowód skoro chcecie pokryć suczke psem bez tytułu reproduktora? |
Nie rozumiem Ciebie, tak samo jak Ty nie zrozumiałaś mnie,
Chcę alby Samir miał rodowód (ma metrykę) , ponieważ wątpię aby ktoś chciał dopuścić do rodowodowej suki psa bez rodowodu. Chcę również żeby szczeniaki zachowały cechy rodziców. Tylko dlatego wydaje mi sie że niezbędny jest rodowód. Jeżeli się mylę prosze- wyprowadźcie mnie z błędu. Nie wiem zawiele na ten temat więc zadałam pytanie , nie dopatruj sie tu niewiadomo czego. Poprostu pytam bo nie wiem... Dziękuje Krystyno, szczerze liczyłam na to ,że sie wypowiesz w tym temacie . Pozdrawiam
Krystyna - 22-10-2008, 08:52
Zeby dzieci Samira mialy rodowody musi on miec uprawnienia hodowlane czyli musi byc psem reproduktorem oraz suka nim pokryta musi miec takie uprawnienia.
sodalis - 22-10-2008, 08:56
| Kasiaczek85 napisał/a: | | Jeżeli się mylę prosze- wyprowadźcie mnie z błędu. |
Jeżeli chcesz by jego dzieci miały rodowody sam fakt posiadania rodowodów przez rodziców nie wystarczy, muszą oni zaliczyć wystawy, badanie na dysplazje (chyba, że urodzili się przed 01.01.2006 to wtedy same wystawy) i muszą mieć wpisane w rodowodach reproduktor i suka hodowlana - dopiero wtedy miot po nich będzie rodowodowy.'
Sam rodowód bez zrobienia uprawnień hodowlanych nic nie daje.
Kasiaczek85 - 22-10-2008, 09:00
Czyli nie jest to taka prosta sprawa,jak mi sie wydawało.
dzięki za info
Ryniu - 22-10-2008, 09:48
| Kasiaczek85 napisał/a: | | Czyli nie jest to taka prosta sprawa,jak mi sie wydawało. |
Ale są tego plusy. Zaręczam Ci, że udział w wystawach jest wielką niezapomnianą przygodą (!!!) i mimo, że mój pies zdobył uprawnienia reproduktora a nim praktycznie nigdy nie będzie, nie żałuję absolutnie swojej decyzji.
szanti - 22-10-2008, 16:51
Ryniu, jesli moge wiedziec, dlaczego nie chcesz aby Enzo zostal tata?
inkapek - 23-10-2008, 21:22
szanti, Enzo jest dysplatykiem
Ryniu - 24-10-2008, 18:49
Sorry za OT
| szanti napisał/a: | | Ryniu, jesli moge wiedziec, dlaczego nie chcesz aby Enzo zostal tata? |
Jest to nasza wspólna decyzja (moja i TŻ) i dotyczy Enzo i suni która być może zawita u nas, która z pewnością będzie jeździć na wystawy i zdobędzie to na co zasługuje Jakoś nie widzimy się w roli "dziadków" martwiących się o los szczeniaczków, przynajmniej na dzień dzisiejszy. Zbyt dużo jest tych nieszczęść labkowych.
| inkapek napisał/a: | | Enzo jest dysplatykiem |
Tak, Enzo miał operację na staw łokciowy przedniej prawej łapki.
Decyzja o nierozmnażaniu podjęta byłe dużo wcześniej i nie była związana tą operacją.
Kazik - 24-10-2008, 19:34
Podoba mi się Twój światopogląd Ryniu, BARDZO. Ty wiesz dlaczego....
szanti - 06-11-2008, 17:45
Jestem pod wrazeniem meskiej odpowiedzialnosci
tyna - 24-03-2009, 22:55 Temat postu: Re: Rodowód i wszystko co z nim związane. 'Chodzi nam tylko o jeden miot '
Jej jakie to przykre ... Dac psu raz i zabrać. Postawcie sie na jego miejscu x/ Żal psa ..
Rozumiem tytuł reproduktora tak nawet 'tylko dla siebie' albo to że pies jest takim naprawdę reproduktorem całe (oczywiście wiadomo że nie całe,ale większość życia) a nie tylko raz w życiu, bo Pani chce 'dziedzica'...
Sory ze moje zdanie na ten temat jest takie okrutne .. ale taka jest prawda.
Katrinaxxl - 05-07-2009, 13:47
Hej a jak wyglada wogole ten rodowód? mój pies to irlandczyk jest zarejstrowany w IKC i ma certyfikat gdzie sa podane jego dane i jego rodziców ale nie jestem pewna czy to to samo co rodowód, proszę o rozwianie mojej ciemnoty:)))
bartek.richie - 05-07-2009, 14:06
Rodowód wygląda m.i.n tak (na przykładzie rodowodu matki mojego Richiego)
http://www.adekatos.com/h...ges/26/elza.jpg
Katrinaxxl - 06-07-2009, 00:27
kurcze ja mam cos zupelnie innego, nie ma na tym informacji o innych pokoleniach, ale w sumie moze chodzi o to ze ja jeszcze nie odeslalam do IKC tego certyfikatu z moimi danymi wiec moze jak to zalatwie i zaplace te wpisowe to dostane cos takiego jak Ty. dam znac pozniej DZieki )))
bartek.richie - 06-07-2009, 18:22
Moze cos takiego? http://www.aussie.fc.pl/aussie/metryka.jpg
mawi27 - 19-08-2009, 11:01
Witam
mam taki dylemat!!!
mianowicie Lara miala rodowodowego ojca z papierami ale jej matka byla jedynie po rodowodowych rodzicach z tym ze bez wyrobionych papierow
i teraz moje pytanko, gdzies sie dowiedzialam ze jezeli jeden rodzic szczeniecia ma rodowod i jest uznany przez zwiazek krynologiczny to nie powinnam miec problemu z wyrobieniem papierow naszej psince?
czy jest to jakas bzdura?? czy faktycznie warto kolo tego pochodzic, ze wzgledu na to ze piesek moze sie pozniej dalej rozwijac??
prosze o informacje
Krystyna - 19-08-2009, 11:43
to totalna bzdura
rodowod moze otrzymac TYLKO szczenie po rodowodwowych rodzicach UPRAWNIONYCH DO ROZRODU! Takie szczenie posiada metryczke na podstawie ktorej wyrabia sie rodowod.
mawi27 - 19-08-2009, 11:54
| Krystyna napisał/a: | to totalna bzdura
rodowod moze otrzymac TYLKO szczenie po rodowodwowych rodzicach UPRAWNIONYCH DO ROZRODU! Takie szczenie posiada metryczke na podstawie ktorej wyrabia sie rodowod. |
no i o to mi chodzilo, bo rozne opinie kraza i nie wiedzialam jak sie do tego ustosunkowac, wielkie dzieki za sprostowanie
Radek - 19-08-2009, 20:14
| Katrinaxxl napisał/a: | | Hej a jak wyglada wogole ten rodowód? mój pies to irlandczyk jest zarejstrowany w IKC i ma certyfikat gdzie sa podane jego dane i jego rodziców ale nie jestem pewna czy to to samo co rodowód, proszę o rozwianie mojej ciemnoty:))) |
Najpierw musisz wysłać certyfikat który masz. Wpisac swoje dane, podpisać się, Ty i poprzedni właściciel. Włożyć Postal Order na sumę 15 Euro i wysłać. Jak już otrzymasz Ten certyfikat, który jest jakby metryką psa, to możesz teraz złożyć formularz o wystawienie papieru pedigree (rodowodu) z wskazaniem na 3 lub 4 generacje pedigree.
Tuatj masz formularz, znajdziesz tam też więcej potrzebnych informacji. http://www.ikc.ie/forms/ApplicationForPed.pdf Oczywiście znowu musisz zapłacić np poprzez postal order lub karte kredytową, ale to drugie oczywiście nie wskazane z wiadomego powodu.
Jeśli nie wiesz to postal order wykupujesz na poczcie.
[ Dodano: Sro 19 Sie, 2009 ]
To co tym masz to jest na pewno to: http://img36.imageshack.u...4/scan0001f.jpg
Katrinaxxl - 21-08-2009, 13:16
Dzieki wielkie, musze wkoncu sie zabrac za to
[ Dodano: Pią 21 Sie, 2009 ]
Radek, dokladnie to mam
lukaszp22011 - 03-01-2011, 22:06 Temat postu: Rodowód Nie wiedziałem gdzie to zamieścić więc zamieszczam tutaj, jeśli jest źle poprawcie
Za pewne spora część osób posiada psy z rodowodem, i tu moje pytanie jak go zdobyć???
Na przykład pies i suka rasy bernardyn z rodowodem. Szczenięta przychodzą na świat a co z rodowodem???
Pewnie głupio to brzmi ale jestem ciekawy jak to wszystko wygląda i kosztuje
aganica - 03-01-2011, 22:47
Jeżeli pies, którego kupujesz jest z zarejestrowanej hodowli i posiada metrykę to zgłaszasz się do związku kynologicznego i tam ubiegasz się o wyrobienie rodowodu.
Członkostwo to koszt roczny=60 zł .
Wyrobienie rodowodu, około 120zł .
lukaszp22011 - 03-01-2011, 22:53
a wystawy?
AnIeLa - 04-01-2011, 07:03
| lukaszp22011 napisał/a: | | psy z rodowodem, i tu moje pytanie jak go zdobyć??? |
tak jak napisała aganica, jeśli pies ma metryczkę to idziesz do ZK zostajesz członkiem i wyrabiasz rodowód.
| lukaszp22011 napisał/a: | | Na przykład pies i suka rasy bernardyn z rodowodem. Szczenięta przychodzą na świat a co z rodowodem??? |
Pies i suka muszą mieć uprawnienia hodowlane aby ich potomstwo miało rodowód.
| Cytat: | UPRAWNIENIA HODOWLANE
Rodowód sam w sobie nie uprawnia psa i suczkę do posiadania potomstwa. Oto co jeszcze należy zrobić, aby suczka mogła mieć szczenięta, a pies zostać ojcem:
Suka hodowlana
Suczka musi posiadać metrykę, na podstawie której wyrabiamy w Związku Kynologicznym rodowód. Następnie, po ukończeniu 15 miesięcy sunia musi otrzymać na wystawie od przynajmniej dwóch sędziów trzy oceny przynajmniej bardzo dobre. Jedna z tych wystaw musi być rangi międzynarodowej lub klubowej. Po spełnieniu tegoż warunku należy ubiegać się w oddziale Związku o wpis do rodowodu "suka hodowlana". Po ukończeniu 18 miesięcy suczka może mieć już szczenięta.
Pies reproduktor
Pies musi posiadać metrykę, na podstawie której wydaje się rodowód. Po ukończeniu 15 miesięcy musi otrzymać od przynajmniej dwóch sędziów trzy oceny doskonałe na wystawach, z których przynajmniej jedna musi byc rangi międzynarodowej lub klubowej. Pies reproduktor jest gotowy do krycia po spełnieniu ww warunków i ukończeniu 18 miesięcy. |
źródło : http://212.85.123.145/ind...d=147&Itemid=98
effcyk - 04-01-2011, 12:37
| lukaszp22011 napisał/a: | | a wystawy? |
jeśli psu wyrobisz rodowód możesz z nim jezdzić na wystawy, aczkolwiek nie musisz. To już Twoja decyzja, czy chcesz pokazać psa na wystawach , czy niekoniecznie. Pies z wyrobionym rodowodem nie ma przymusu uczęszczania na wystawy. Natomiast jeśli chcesz zrobić psu uprawnienia hodowlane ( reproduktor, suka hodowlana) to musisz pojeżdzić i zaliczyć kilka wystaw. Oczywiście psiak musi zdobyć kilka dobrych ocenek, żeby owy tytuł uzyskać.
lukaszp22011 - 04-01-2011, 13:57
teraz wszystko rozumiem
tenshii - 04-01-2011, 14:00
lukaszp22011, rodowody rodziców nie wystarczą, jeśli chce się aby dzieci miały rodowody.
Psy muszą mieć uprawnienia, aby ich dzieciom wydano rodowody/metryki
lukaszp22011 - 04-01-2011, 21:41
czyli pies musi być reproduktorem a suka suką hodowlaną i aby nimi zostałi muszą otrzymać pozytywne oceny na wystawach i przynależeć do związku kynologicznego. Dobrze rozumiem?
AnIeLa - 04-01-2011, 21:52
| lukaszp22011 napisał/a: | | Dobrze rozumiem? |
Tak tylko kolejnośc trochę inna Najpierw zakup psa z metryką, następnie wyrobienie rodowodu/ członkostwo w ZK, następnie wyjazd na wystawy, uzyskanie tytułów A no i nie zapominajmy odpowiedni wynik badania na dysplazję
Grapy - 04-01-2011, 21:56
AnIeLa, a jak mam psa z rodowodem to jaka czeka mnie droga do pierwszej wystawy?
AnIeLa - 04-01-2011, 22:06
Grapy, a ile maluszek ma ?
Masz metryczkę czy wyrobiony już rodowód?
Wyżej cytowałam o uprawnieniach.
Ale wystawy można zacząć wcześniej i maluszka przygotowywać oswajać z wystawami
Jest klasa baby dla brzdąców.
Co prawda ja na wystawy nie jeżdżę bo Asior nie ma rodowodu. Ale jak już masz / będziesz miała rodowód to wybierasz sobie wystawę na której chcesz wystawić psa, zgłaszasz go na wystawę ( trzeba przestrzegać terminów )
W ZK na pewno wszystko powiedzą dokładnie tutaj możesz poczytać : Jak zgłosić psa na wystawę :
http://www.psy24.pl/2581-...na-wystawe.html
papisia - 05-01-2011, 04:02
| AnIeLa napisał/a: | | Ale jak już masz / będziesz miała rodowód to wybierasz sobie wystawę na której chcesz wystawić psa, zgłaszasz go na wystawę ( trzeba przestrzegać terminów ) |
Rodowodu nie dostaje się od ręki przy rejestracji psa i wcale nie musi go mieć by malca zgłosić na wystawę.
Dla psów z klasy baby, szczeniąt i młodzieży dopuszcza się adnotację "w przygotowaniu" - podaje się tylko numer rejestracji oddziałowej no i resztę wymaganych do zgłoszenia danych.
AnIeLa - 05-01-2011, 10:18
papisia, dzięki
To co napisałaś jest w linku który podałam
Grapy - 05-01-2011, 18:06
AnIeLa, Dziękujęza odpowiedź, mała ma 5mcy i ma już wyrobiony rodowód w Czechach
|
|