|
forum.labradory.org
|
|
Zdrowie Labka - Wątroba - podwyższony ALAT
rodzynka - 26-04-2013, 20:14 Temat postu: Wątroba - podwyższony ALAT Irka ma 3,5 roku. W zeszłym tygodniu wpadła pod samochód i wyszła z tego bez szwanku - ma tylko lekkie otarcie przy oku i pod noskiem. Przy okazji wizyty u weta poprosiłam o badania kontrolne - morfologia, wątroba, nerki, cukier. Wszystko wyszło dobrze poza ALATem. Norma jest do 50, ona ma 167. Idę do weta w poniedziałek, ale do tego czasu chyba mnie pokręci. Czy ktoś z Was się spotkał z podwyższonym ALATem u psa? Co dalej? Gdzieś wyczytałam, że może to być efekt urazu. I tak sobie myślę, że może jak ją ten samochód uderzył, to gdzieś w okolicę wątroby... Kurcze. Boje się
Ryniu - 26-04-2013, 21:04
Labki czasami mają genetycznie podwyższone próby wątrobowe.
troskliwa - 26-04-2013, 21:46
rodzynka spokojnie piesek po urazie jest druga sprawa czy ma jakes problemy jelitowe ? moze wystarczy dieta wątrobowa i np silimalor trzymajcie sie
Ryniu - 26-04-2013, 22:01
Ja swojemu daje hepatil już dobre parę lat. Też ma nieznacznie podwyższone wyniki.
Krystyna - 27-04-2013, 02:57
Ryniu napisał/a: | Labki czasami mają genetycznie podwyższone próby wątrobowe. |
Ryniu napisz prosze cos wiecej bo pierwszy raz slysze cos takiego
rodzynka - 02-05-2013, 16:06
Dostała lek dla psów Hepatiale i za 3 tygodnie kontrola. Jak będzie bez zmian, to usg. Ale mam nadzieję, że będzie ok. Irka nie ma żadnych problemów z trawieniem, ani jelitowych. Jak się nażre za dużo kości, to ma zatwardzenie, dlatego daję jej kość tylko na 15 minut, a potem zabieram. ASPAT jest w normie, więc mam nadzieję, że nic złęgo się nie dzieje
Ewelina - 02-05-2013, 16:51
rodzynka, po lekach na wątrobę powinno być dobrze skontroluje wyniki co 4 miesiące.
supergirl - 08-01-2016, 18:30
Witam wszystkich.
Niestety mamy problem, prawdopodobnie wątrobowy.
Przed świętami Amber miał robioną kastrację i wycięcie tłuszczaka. Na następny dzień strasznie wymiotował. Dostał leki, kroplówkę i minęło. Niestety po ok. 1,5 tygodnia znowu zaczął wymiotować (w zasadzie gęstą śliną) i było trochę biegunki + do tego drgawki. Znowu dostał leki, codziennie jeździliśmy na kroplówkę, no i zrobiono mu wyniki - podwyższony ALT (81) i AST (80). To było w niedzielę. Następne wyniki zrobiliśmy wczoraj (czwartek) i wyszło ALT - 23 i AST - 100. Przed zabiegiem oba wskaźniki były w normie.
Amber przy okazji nabawił się zapalenia pęcherza (robione USG) i dostaje Urofuraginum i Urosept.
Dodatkowo na wątrobę dostał Biohepanex i od wczoraj Encorton.
Czy ktoś z Was miał podobny przypadek? Bardzo się o niego boję
Dodam, że zaczął więcej pic i sikać, ale to chyba przez ten Urosept.
Ogólnie już chętnie je, ale zdecydowanie więcej sika...
Proszę pomóżcie. Kolejne badanie krwi mamy zrobić za tydzień, ale ja już od niedzieli nie śpię i ciągle się martwię
Czy mam szukać innego weta??
Feliks - 08-01-2016, 19:36
My też mieliśmy problemy wątrobowe, dokładnie nie pamiętam, ale parametry z kosmosu. Nic nie jadł i nie pił. Dostał tylko pastę na apetyt i zalecił nam weterynarz picie wody i twarożek lekki.
Nasz nie miał nawet roku i było to następstwem ostrego zarobaczenia
supergirl - 09-01-2016, 11:43
Na środę jesteśmy umówieni z psim hepatologiem we Wrocławiu. Mam nadzieję, że z wątrobą Ambra nie będzie jednak tak źle i nie będzie musiał brać tego sterydu, a jedynie dietę i leki wątrobowe.
Niestety stres jest okropny, chociaż Amber na chorego nie wygląda.
|
|