| |
forum.labradory.org
|
 |
Hodowle - Hodowla znad rzeczki
dix328 - 13-06-2013, 14:52 Temat postu: Hodowla znad rzeczki Witam, mam zamiar kupic labradora, znalazlem ogloszenie na tablicy http://tablica.pl/oferta/...html#53ee539f68 zadzwonilem do Pani, otrzymalem informacje, ze szczeniaki sa do odbioru 17-18 czerwca, bo sa po szczepieniach, z opisu aukcji widac, ze hodowla chyba wrecz idealna, ale czy oby na pewno? zna ktos ta hodowle? moze polecic? co oznacza rodowod OSPiKR? Pani mowila przez telefon, ze rodzice posiadaja rodowody FCI
nathaliena - 13-06-2013, 15:06
dix328, niestety w hodowlach OSPiKR rodzice nie mają żadnych badań i tak naprawdę nie wiesz, czy przodkami Twojego psiaka były labradory.
dix328 - 13-06-2013, 15:14
rozumiem, czyli lepiej sie wystrzegac tego typu hodowli, znalazlem natomiast jeszcze jedno ogloszenie z hodowli w garwolinie "urok pojezierza" http://allegro.pl/labrado...3304842010.html wieczorem Pan ma mi przeslac kilka zdjec na maila, czy mial ktos stycznosc z ta hodowla?
Karoola - 13-06-2013, 15:20
dix328, na pierwszy rzut oka wydaje się okej Zrób wywiad, pogadaj z hodowcą. Ważne, żeby oprócz tego, że psiaki są zdrowe, rodzice przebadani, a hodowla zarejestrowana w ZkwP, to jeszcze, żeby hodowca był odpowiedzialny i "pomocny".
Elazar - 13-06-2013, 15:21
dix328,
Hodowli nie znam ale przydomek Urok Pojezierza jest zarejestrowany w FCI i ZKwP wiec chociaz wiadomo ze to nie pseudo. Pod tym linkiem mozna sprawdzac czy przydomek jest w bazie FCI
http://www.fci.be/affixes.aspx
Krystyna - 13-06-2013, 15:30
Nie kazdy przydomek hodowli zarejestrowanej w ZKwP jest w bazie FCI
Mojego np nie ma a bez watpienia nie jestem pseudo Kiedy rejestrowalam swoj przydomek 12 lat temu taka baza zwyczanie nie istniala, teraz moge zaplacic by sie w tej bazie znalezc i chyba trzeba bedzie to zrobic.
dix328 - 13-06-2013, 15:42
tylko zastanawia mnie fakt, ze w poprzednim ogloszeniu miejscowosc to garwolin, a w tym http://allegro.pl/labrado...3304842124.html ta sama hodowla i jest napisane leczna. a moze macie jakies sprawdzone hodowle w okolicach: lublin, warszawa?
Elazar - 13-06-2013, 15:42
Krystyna,
Pani Krystyno, fakt, 12 lat temu przydomki rejestrował tylko ZKwP i nie przesyłał do bazy FCI. Jednak myślę, że "Leminiscatus" nikt nie posądzi o "pseudo", pomimo braku w wykazie FCI, wystarczy wejść na stronę Pani hodowli. Tu raczej chodzi o sprawdzenie "nowych hodowli", które zrzeszają się w rożnej maści stowarzyszeniach klubach itp.
Ewelina - 13-06-2013, 15:48
dix328, Sodalis http://www.sodalis.pl/index1.html
Elazar - 13-06-2013, 15:52
dix328,
W okolicy Warszawy polecić mogę hodowlę "Górska Fantazja"
http://gorskafantazja.home.pl/
nathaliena - 13-06-2013, 15:54
Sodalis
Ewelina - 13-06-2013, 15:56
akurat w hodowli Sodalis została suczka czarna Śliczna
dix328 - 13-06-2013, 15:58
Ewelina, wlasnie dzwonilem do Pani z Sodalis, w weekend pojade obejrzec szczeniaki i jesli mi sie ktorys spodoba to zarezerwuje, mysle, ze chyba jednak warto doplacic i pozniej cieszyc sie szczesciem psiaka przez cale zycie, mam nadzieje, ze nikt mnie nie ubiegnie;P
Elazar, poki co niestety nie maja szczeniakow
Ewelina - 13-06-2013, 16:04
dix328, Na prawdę dobra hodowla. Mi się marzy szczeniaczek z Sodalis i jeszcze jednej biszkoptowej hodowli. Wybór bardzo dobry aż zazdroszczę, oby cię nikt nie ubiegł tak jak piszesz. Trzymam kciuki
Weronika_S - 13-06-2013, 16:10
dix328, ja mogę polecić z czystym sumieniem Perfect Partner pod Warszawą. Mają teraz szczeniaki chyba we wszystkich kolorach Hodowczyni to moja znajoma, wiem jak opiekuje się swoimi psiakami No i są ładne jeśli chciałbyś pobawić się w wystawy.
nathaliena - 13-06-2013, 16:23
dix328, trzymam kciuki. Hodowczyni Sodaliskowa jest lekarzem weterynarii, psiaki mają wspaniałą opiekę i tak pięknie pracują
dix328 - 13-06-2013, 16:28
Weronika_S, juz zdecydowalem sie na Sodalis, na pewno bede zadowolony jesli mi sie uda kupic pieska, a skoro Pani jest lekarzem weterynarii to na pewno bede mogl liczyc na jej cenne rady
nathaliena - 13-06-2013, 16:51
dix328, już Ci zazdroszczę uwielbiam Sodaliski, mamy ich kilak na forum, są cudne
evecious - 13-06-2013, 16:55
| dix328 napisał/a: | Ewelina, wlasnie dzwonilem do Pani z Sodalis, w weekend pojade obejrzec szczeniaki i jesli mi sie ktorys spodoba to zarezerwuje, mysle, ze chyba jednak warto doplacic i pozniej cieszyc sie szczesciem psiaka przez cale zycie, mam nadzieje, ze nikt mnie nie ubiegnie;P
Elazar, poki co niestety nie maja szczeniakow |
Ooo zazdroszczę wizyty w Sodaliskowie
Ale psiaki są cudowne!
Powtórzę po raz kolejny już, sama mam psiaka z Sodalis, ze styczniowego miotu i jest cudniasty! gorąco polecam. Dostajesz masę porad przed wzięciem psiaka, po wzięciu psiaka, pewność, że rodzice są zdrowi, oczywiście oglądasz rodziców. Dostajesz ich badania i rodowody no ja polecam i będę polecała wszystkim ani sekundy nie żałowałam, że wzięłam psiaka stamtąd
dix328 - 13-06-2013, 21:47
Oj dziewczyny, nie ma czego zazdroscic, najwazniejsze, ze bede mial pewnosc, ze piesek byl chowany w odpowiednich warunkach i zadbano o niego w nalezyty sposob juz nie moge sie doczekac kiedy poznam swoja nowa towarzyszke, szczegolnie, ze po poprzednim psie (tosa inu sasiada przegryzl mu watrobe) czekalem prawie 5 lat na nowego pupilka
donia457 - 14-06-2013, 00:12
| dix328 napisał/a: | | zdecydowalem sie na Sodalis, |
bardzo dobry wybór
dix328 - 16-06-2013, 10:15
Wczoraj odwiedzilem sodalis, poznalem duzo fajnych zwierzakow, nie tylko labradory. A moj biszkopcik po otworzeniu kojca jako pierwszy zmierzyl w moja strone, odrazu wyczul nowego pancia
mibec - 16-06-2013, 11:37
dix328, super
Masz jakies fotki?
dix328 - 16-06-2013, 11:48
mibec, tak sie zagadalismy z Pania Justyna, ze nie pomyslalem o tym
mibec - 16-06-2013, 11:54
dix328, rozumiem tez nie mam zadnego zdjecia z hodowli.
Kiedy odbierasz psiaka?
dix328 - 16-06-2013, 11:59
mibec, w okolicach 11 lipca, zastanawialem sie, czy nie odebrac po 10 tyg, ale po rozmowie z Pania Justyna doszedlem do wniosku, ze jednak odbiore po 7
Elazar - 17-06-2013, 09:40
Pewnie znów podpadnę wielbicielkom Sodalis ale nie rozumiem dlaczego Pani Justyna nalega na odbiór szczeniaka 7-tygodniowego ... Moim zdaniem nie świadczy to dobrze o hodowli, tak jakby chciano się jak najszybciej pozbyć "kłopotu". Zdaniem wielu doświadczonych kynologów nie należy kupować szczeniąt młodszych niż ukończony 8 tydzień życia. Idealny wiek to 10 tygodni. Pozwolę sobie zacytować poniżej fragment tekstu z "Mój Pies", czerwiec 2010
"Optymalnym jest szczenię 10-cio tygodniowe. Szukajmy prawdziwych hodowli socjalizującej mioty, Jeśli się uwzględni etapy rozwoju psa, nie należy kupować szczeniąt młodszych niż 10-cio tygodniowe. Jest bowiem duże prawdopodobieństwo, że pojawią się lęk separacyjny i inne problemy na tle lękowym, nadpobudliwość, zbyt mocne gryzienie w zabawie czy agresja. Wystrzegajmy się zwłaszcza odbierania malca, który ma akurat osiem tygodni, gdyż przechodzi wtedy pierwszy okres lękowy. Drastyczna zmiana związana z oddzieleniem go od rodzeństwa i przeniesieniem do nowego domu może poskutkować traumą na całe życie. Natomiast odłączenie od matki szczeniąt jeszcze młodszych jest okrutne i w ogóle nie powinno się zdarzać. Idealne są szczenięta 12-16 tygodniowe. Maluchy, które przez pierwszych 12-16 tygodni życia pozostają z matką oraz rodzeństwem i są socjalizowane przez hodowcę, wyrastają na psy stabilne psychicznie. Nie mają też problemów z aklimatyzacją w nowym domu. Już na początku lat 50. ubiegłego wieku amerykańscy naukowcy zaobserwowali w eksperymentalnej hodowli, że szczenięta w naturalny sposób pozostają z matką właśnie przez taki czas. Nieliczni hodowcy, którzy trzymają swoje mioty tak długo razem, są zafascynowani tym, jak wielu ważnych rzeczy szczenięta uczą się od matek. Suki aranżują dzieciom zabawy i zachęcają je do eksploracji otoczenia. Przerywają sprzeczki i niweczą próby pilnowania przedmiotów przez szczenięta. Unikają pociech, które gryzą zbyt mocno, i w ten sposób uczą je kontrolować swoje pyski. Wyciszają maluchy zanadto pobudzone i wspierają je, gdy się czegoś przestraszą. Również proces odzwyczajania szczeniąt od ssania matki jest ważny dla ich rozwoju psychicznego - suka uczy je w ten sposób opanowywać frustrację wynikającą z tego, że w ich zasięgu znajduje się coś, czego bardzo pragną, lecz nie mają do tego dostępu. Pozwólmy psiej mamie wychować swoje dzieci, a sami będziemy mieli z nimi mniej pracy."
evecious - 17-06-2013, 10:14
Tzn. ja wątpię, żeby p. Justyna "nalegała" na odbiór w 7 tygodniu... fakt, że można odebrać już od 8 tygodnia. Ale wydaje mi się, nikt nie nalegał na wcześniejszy odbiór. Najlepiej niech się w tej kwestii wypowie dix328
Kiedy ja jechałam obejrzeć maluchy to zostałam poinformowana, że dobrze wziąć takiego 10 tygodniowego mój miał 10,5 tyg jak go odbierałam, a mogłam odebrać jak miał 8-9...
Dla przyszłego właściciela najczęściej jest tak, że im szybciej tym lepiej bo już się doczekać nie można nowego członka rodziny
dix328 - 17-06-2013, 11:01
Nikt bron boze nie nalegal, zeby odebrac szczeniaka w 7 tygodniu. Jak dzwonilem do sodalis zapytalem kiedy mozna odebrac psa, Pani Justyna powiedziala, ze maluchy maja 3 tyg i odebrac najwczesniej mozna dopiero kiedy skoncza 7. Jak pojechalem obejrzec szczeniaki i zapytalem, czy nie lepiej byloby odebrac po 10 tyg uslyszalem, ze nie ma najmniejszego problemu, dalej drazac temat pytalem jakie ma znaczenie kiedy odbierze sie psiaka. Dowiedzialem sie, ze najgorszy jest 8 tydzien, bo wtedy szczeniaki przechodza okres leku i albo brac w 7 - jezeli mamy duzo czasu na zajecie sie psem, albo 9-10 jesli nim tak bardzo nie dysponujemy i szczeniak musi odrazu zostawac w ciagu dnia na kilka-kilkanascie godzin sam.
evecious - 17-06-2013, 11:29
| dix328 napisał/a: | | Nikt bron boze nie nalegal, zeby odebrac szczeniaka w 7 tygodniu. Jak dzwonilem do sodalis zapytalem kiedy mozna odebrac psa, Pani Justyna powiedziala, ze maluchy maja 3 tyg i odebrac najwczesniej mozna dopiero kiedy skoncza 7. Jak pojechalem obejrzec szczeniaki i zapytalem, czy nie lepiej byloby odebrac po 10 tyg uslyszalem, ze nie ma najmniejszego problemu, dalej drazac temat pytalem jakie ma znaczenie kiedy odbierze sie psiaka. Dowiedzialem sie, ze najgorszy jest 8 tydzien, bo wtedy szczeniaki przechodza okres leku i albo brac w 7 - jezeli mamy duzo czasu na zajecie sie psem, albo 9-10 jesli nim tak bardzo nie dysponujemy i szczeniak musi odrazu zostawac w ciagu dnia na kilka-kilkanascie godzin sam. |
O właśnie tak i ja też czytałam artykuł na stronie jakieś hodowli gdzie właśnie taką samą informację wyczytałam
LittleWish - 17-06-2013, 13:41
Przed chwilą wszedłem na stronę Sodalis, psy mają ciekawe rodowody i prezentują się okazale, z fotek mam wrażenie że są delikatne/smukłe.
Zwracam jednak uwage, że większośc z psów ma certyfikat pracy/użyteczności i to na kilka pokoleń wstecz, zanim się zdecydujecie na psa z linii pracującej proponuję porozmawiać z hodowcą na ten temat - moga mieć większe zapotrzebowanie na kontakt i ruch.
dix328 - 17-06-2013, 13:57
Na szczescie mieszkam w domku jednorodzinnym, wiec pies bedzie mial ruchu ile tylko bedzie potrzebowal, dodatkowo blisko domu mam tereny, na ktorych moze sie wyszalec bez obawy o co kolwiek + zbiornik wodny. Tak wiec ruch bedzie mial zapewniony i kontakt z czlowiekiem rowniez, bo rzadko sie zdarza, zeby kogos nie bylo w domu dluzej niz male kilka godzin
Aggie:) - 17-06-2013, 21:47
Gratuluję psiaka z Sodalis Moja mała też jest z tej hodowli, jesteśmy z niej bardzo zadowoleni, długo szukaliśmy odpowiedniej hodowli, zależało nam przede wszystkim na badaniach i warunkach. Na pewno z Waszego psiaka też będziecie zadowoleni
|
|