|
forum.labradory.org
|
|
Hyde Park - Krzyżówka człowieka ze zwierzęciem
Jagnes093 - 27-10-2008, 19:06 Temat postu: Krzyżówka człowieka ze zwierzęciem Dwie placówki naukowe otrzymały zgodę brytyjskich władz na prowadzenie eksperymentów i tworzenie hybrydowych embrionów ludzko-zwierzęcych.
King's College w Londynie i Uniwersytet w Newcastle będą mogły prowadzić badania przez 12 miesięcy. Naukowcy zamierzają krzyżować ludzkie komórki ze zwierzęcymi, w celu pozyskiwania komórek macierzystych. Powstałe w ten sposób embriony mają być niszczone po 14 dniach.
Krytycy programu uważają takie eksperymenty za sprzeczne z naturą i głęboko niemoralne. Ich zdaniem tworzenie embrionów ludzko-zwierzęcych jest świadomym zacieraniem różnicy między ludźmi a innymi gatunkami - a więc ciosem w istotę człowieczeństwa.
Eksperymenty mogą dotyczyć jedynie tego typu hybryd, w których 99,9 procent materiału genetycznego pochodzi od człowieka, a jedynie 0,1 procent od zwierzęcia. Oznacza to zgodę na wprowadzanie ludzkiego DNA do zwierzęcej komórki jajowej, z której usunięto jej własne jądro. Celem takich zabiegów jest produkcja linii embrionalnych komórek macierzystych. Komórki macierzyste są zdolne do potencjalnie nieograniczonej liczby podziałów i potrafią różnicować się do innych typów komórek. Naukowcy, stosując je do odbudowy zniszczonych tkanek, chcieliby leczyć między innymi chorobę Alzheimera, Parkinsona czy zawał serca.
Artykuł: http://wiadomosci.gazeta....08,4846957.html
Co o tym sądzicie ja mam mieszane uczucia co do tego. Nawet na jednej stronie widziałam zdjęcie/wizje jakby taka hybryda mogła wyglądać(człowiek+pies) straszny widok.
Goha_lab - 27-10-2008, 20:01
Jagnes093 napisał/a: | Nawet na jednej stronie widziałam zdjęcie/wizje jakby taka hybryda mogła wyglądać(człowiek+pies) straszny widok. |
Takich zdjęć to ja widziałam mnóstwo no ale photoshop może wszystko Wątpię żeby przy tak małej ingerencji tkanek zwierzęcych wygląd człowieka by się zmienił. A jeśli znajdą materiał genetyczny zdolny leczyć nieuleczalne choroby to jestem za nimi całym sercem (mam nieuleczalnie chorą mamę).
Jagnes093 - 27-10-2008, 20:09
Cytat: | Takich zdjęć to ja widziałam mnóstwo no ale photoshop może wszystko |
Ale to było na oficjalnej stronie.
Dobrze by było gdyby dzięki temu eksperymentowi można by było zwalczyć niektóre choroby.
[ Dodano: Pon 27 Paź, 2008 ]
Na tej stronie jest także, ukazana wizja jakby to mogło wyglądać: http://www.world-science....808_chimera.htm
zaradna - 27-10-2008, 21:38
Gdyby to miało zwalczać nieuleczalne choroby to również jestem za bo sama cierpie na nieuleczalna chorobe.
Ale jeśli ma nie zwalczać to jestem przeciw
[ Dodano: Pon 27 Paź, 2008 ]
chyba jednak po zobaczeniu zdjecia o ile jest ono prawdziwe to jestem przeciw
mala85 - 28-10-2008, 07:58
ja jestem przeciw...takimi metodami to jest okropne normalnie jak z filmu grozy
zaradna - 28-10-2008, 12:12
mala85 napisał/a: | to jest okropne normalnie jak z filmu grozy |
tak, tak, tak to jest naprawde straszne i jest to dla mnie przekraczenie wszelkich norm tego świata
Goha_lab - 28-10-2008, 17:39
Gdyby różne gatunki zwierząt w przeszłości nie krzyżowały się ze sobą to ludzi by wcale nie było więc nie rozumiem tej irytacji. Żeby powstało coś takiego trzeba by było wziąć przynajmniej 30% materiału genetycznego zwierzęcia a oni biorą tylko 1%.
Jagnes093 - 28-10-2008, 18:48
Ale w każdej chwili mogą wziąć przykładowo to 30% nie jest powiedziane, że mają to zabronione.
Ja aż tak do tego sceptycznie nie podchodzę. Nauka musi iść naprzód.
AnTrOpKa - 28-10-2008, 19:24
No doskonały pomysł! Zawsze chciałam mieć ogon
A tak serio myślę, że jeśli nie nadużyć tego za bardzo to może być całkiem pomyślna inicjatywa
|
|