|
forum.labradory.org
|
|
Żywienie - Skorupki od jajek
missy - 17-06-2013, 11:51 Temat postu: Skorupki od jajek Czy dajecie swoim psiakom skorupki jaj?
Czytałam trochę na internecie, że podobno takie skorupki w 100% przyswajalne źródło wapnia.
W jakich dawkach powinno się dawać psiakowi takie skorupki? i jak często?
Chelsea - 17-06-2013, 12:13
missy, też słyszałam że dają jak karmią Barfem wydaje mi się że raz w tyg bym dawała tylko dobrze rozkrusz je
tenshii - 17-06-2013, 12:28
Przy dobrze zbilansowanej karmie raczej nie jest to potrzebne.
Mistycom - 17-06-2013, 19:19
Jesli psu podaje się np. fosforan wapnia albo inne (multi)witaminki, to chyba skorupek nie trzeba, bo to głównie chodzi o uzupełnienie niedoboru wapna. Przynajmniej ja tak uważam.
missy - 17-06-2013, 19:24
My nie podajemy żadnych dodatkowych witaminek, więc myślę że skorupki nie zaszkodzą.
Mój tata daje swojej suni łyżeczkę sproszkowanych i wysuszonych skorupek od kilku lat. Sunia ma ponad 11 lat i super sie trzyma
Więc chyba Lexi też będziemy dawać, tym bardziej że sami jemy jajca często, więc tych skorupek trochę się uzbiera
milka4 - 17-06-2013, 19:48
jajka można dawać całe tzn. surową zawartość daj wraz z jedzeniem a skorupkę rozgnieć najlepiej w moździerzu
to najlepsza forma wapna dla psa, co do ilości jedna skorupka na tydzień w zupełności wystarczy a co do witamin to te które są naturalne to są najlepiej przyswajalne, sztuczne witaminy nie są wchłaniane w takiej ilości jaka byłaby potrzebna
ale to tylko moje zdanie, każdy niech robi jak woli
tenshii - 17-06-2013, 19:51
Przewapnienie organizmu też nie jest dobre, szczególnie u rosnącego psa.
Jak ma za dużo wapnia, kości rosną szybko, chrząstki nie nadążają - mówiąc prosto, a to jest przyczyną różnych problemów.
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem dogadzania na siłę bo można przedobrzyć. Jak jest dobra karma to takie rzeczy nie są potrzebne.
Według mnie to taki sposób sprzed lat, gdy nie było takiej dostępności różnych rzeczy jak dziś - np dobrych karm.
milka4 - 17-06-2013, 20:10
a ja akurat jestem przeciwnikiem karm suchych bo dla mnie to wręcz pasza dla zwierząt a nie tak jak jest napisane na opakowaniu - zbilansowana karma
wg mnie żywienie naturalne jest najlepsze
skoro został wywołany temat skorupek to się wypowiedziałam, ja wiem że dla mojej suki jest super i nie mamy żadnych problemów ale z jednym się zgodzę - w niczym nie można przesadzać, wszystko musi być robione z głową
tenshii - 17-06-2013, 20:24
milka4 napisał/a: | ja akurat jestem przeciwnikiem karm suchych |
wiem, jecie barfa, to coś innego
ja napisałam "jeśli karma jest odpowiednio zbilansowana"
artykuły zawierające wapń są siłą rzeczy elementem wapnia bo też ją trzeba odpowiednio zbilansować, więc nic dziwnego, że w takiej diecie mogą być skorupki
missy - 17-06-2013, 20:32
Oczywiście zgadzam się, że nie ma co przesadzać z przedobrzaniem, ale według mnie 2 skorupki na tydzień, zmielone i dodane do posiłku raczej pieskowi wyjdą na zdrowie.
tutaj cytat z internetu:
"Skorupka zawiera wapień, który jest w naturalnej postaci dlatego jest najlepiej przyswajalne przez organizm psa. Zauważyć należy, iż nadmiar wapnia zostanie samoistnie wydalony, dlatego nie ma zagrożenia "przedawkowania".
Przed podaniem skorupki polecamy ją wysuszyć (odstawić na 1-2 doby), a następnie dobrze zmielić lub skruszyć. Idealnie może nadać się stary młynek do kawy bądź mikser Tak przygotowane skorupki na łyżeczce bądź dosypując do karmy można podawać psom 2 razy w tygodni"
rejku - 17-06-2013, 23:04
Tak! Daj psu całe jajko to pomoże mu to na sierść aby nie wypadała.
tenshii - 18-06-2013, 08:55
rejku napisał/a: | całe jajko |
surowego białka pies przyjmować nie może
Weronika_S - 18-06-2013, 10:33
kupując Lolka hodowcy nam polecali by raz na jakiś czas dać mu całe ugotowane jajko zgniecione razem ze skorupką.
milka4 - 20-06-2013, 08:49
cytuąc ze strony "Centrum Pozytywnego Szkolenia Psów ARISA"
http://www.wyszkolpsa.pl/temat-miesiaca/dieta-barf
NABIAŁ I JAJKA
Polecam biały ser, jogurt naturalny, kefir oraz całe jajka wraz ze skorupką.
Szczególnie polecamy kefir
, który jest idealnym probiotykiem bogatym w witaminę A, witaminę C, selen, potas oraz zawiera zbalansowane proporcje wapna i potasu. Jogurt naturalny jest probiotykiem oraz źródłem wapna i wit.B. Jajka są uważane za najdoskonalsze źródło protein.
|
|