|
forum.labradory.org
|
|
Żywienie - Ile razy dziennie karmić psa? Na ile posiłków rozłożyć jedzenie?
Ewelina - 17-06-2013, 07:12 Temat postu: Ile razy dziennie karmić psa? Na ile posiłków rozłożyć jedze
Chelsea napisał/a: | raz dziennie rano | Może mniej a częściej
Chelsea - 17-06-2013, 07:26
Ewelina, na opakowaniu jest napisane że powinna dostawać 3 kubki i 3/8 Czesia dostaje 1,5 kubka tylko
Ewelina - 17-06-2013, 07:50
Chelsea, Tak ja wiem, ale dawaj jej 2 razy dziennie rano daj jej pół kubka i po południu jej daj cały kubek albo odwrotnie. Moja tak dostaję rano cały kubek po południu pół
anna34 - 17-06-2013, 07:51
Mnie kiedyś weterynarz zapytał czy ja jem 1 raz dziennie i dlaczego tak chce kamić swojego psa.Więc mój je 3 razy dziennie,dawke dzienną 300 gram,podzielone na 3 posiłki.
Nie wiem ile to jest 1,5 kubka bo ja waże na wadze kuchennej,ale 300 g to nawet nie jest pełny kubek.
Ewelina - 17-06-2013, 07:55
anna34, pewnie chodzi o kubek od karmy. Moja dostaję 220g dziennie karmy rano 150g popołudniu 70 a czasami więcej zależy od intensywności spacerów.
Chelsea - 17-06-2013, 09:30
Ewelina napisał/a: | pewnie chodzi o kubek od karmy. |
tak o kubki do karmy wcześniej dostawała 2 razy dziennie po 1 kubku rano i 1 wieczorem teraz po prostu daje jej tylko rano bo widać że przybrała na wadzę
AnIeLa - 17-06-2013, 09:35
Chelsea, a nie zmieniłaś karmy?
Czasami właściciel zmieni karmę a daje w tym samym kubku. Ja do każdej nowej karmy robie sobie miarkę ze starej butelki. Odmierzam na wadze porcję i przycinam odpowiednio kubek.
Psa karmię 3 razy dziennie, dobrze trzyma linię.
Chelsea - 17-06-2013, 09:43
AnIeLa, przed samą sterylizacją została zmieniona na RC maxi dermacomfort i miarkę mam od RC karma podeszła Czesi nie wybrzydza jak to było od samego początku coraz mniej ma karmę dosmaczaną potrafi zjeść na wieczór garstkę samej karmy i też zje bez dosmaczania co mnie bardzo cieszy ale widać że od czasu sterylki cięcie w talii znikło
04drawde - 17-06-2013, 10:47
Weterynarze zalecają karmienie dorosłego psa 1 góra 2 razy dziennie.Pies kastrowany czy suka sterylizowana powinni otrzymywać specjalną karmę dla takich psów i raczej wskazany jest jeden posiłek dziennie.( Patrz internet: karmienie zwierząt sterylizowanych).
Chelsea - 17-06-2013, 12:03
wrócimy do 2 posiłków dziennie i będziemy trzymać formę bo jak się zaokrągliła w 3 miesiące po sterylce dostając mniej karmy to aż strach pomysleć jakby wygladała dostając zalecaną dawkę waga przed sterylką 34kg teraz myślę że ok 36-37kg
tenshii - 17-06-2013, 12:05
Chelsea, a dajecie karmę light?
Chelsea - 17-06-2013, 12:07
tenshii, nie dajemy karmę typową na sierść tak jak pisałam wyżej powinna dostawać 3i 3/8 kubka dziennie a dostaje 1,5 kubka
04drawde - 17-06-2013, 12:12
To że labradory są łakome wszyscy wiemy,tylko to nie znaczy żeby je przekarmiać,a zwłaszcza po sterylizacji,która powoduje zaburzenia metabolizmu Tylko od naszej umiejętności i konsekwencji zależy żeby pies wyglądał pięknie,miał właściwą wagę i był zdrowy, nie można się poddawać kiedy lab przy każdym naszym posiłku litościwie na nas
spogląda i należy go tego oduczyć. Ja Lunie daję raz pełny posiłek rano po spacerze,jest najedzona nie żebra o więcej i wygląda książkowo,nieładnie się chwalić ale wszyscy łącznie z weterynarzem się nią zachwycają. Chętnie bym wysłała jej fotografię ale wstyd się przyznać, nie potrafię tego zrobić.
A co skrętu żołądka czy jelit szczerze mówiąc Kesja nie rozumiem czego nie rozumiesz?
Chelsea - 17-06-2013, 12:16
04drawde napisał/a: | To że labradory są łakome wszyscy wiemy |
akurat u nas apetyt poprawił się po sterylce wcześniej była masakra nie jadła, wybrzydzała cieszyła się jak karma przychodziła ja zadowolona przy niej otwierałam worek dawałam krokiecik brała do pyska i wypluwała albo w ogóle nawet powąchać nie chciała
tenshii - 17-06-2013, 12:23
Chelsea, może zbyt kaloryczna ta karma jest?
04drawde - 17-06-2013, 13:05
Chelsea Luna jest prawie w takim samym wieku jak Twoja laba,też jest dosyć kapryśna jeżeli chodzi o jedzenie, długo jej musiałam dopasowywać karmę którą by łaskawie zjadła.Dopiero jak już pisałam Marcus Muhle to było to,daję jej go od roku trochę dosmaczam Bozitą z puszki obecnie z kurczakiem i reniferem i tak regularnie około godziny 11 pucuje michę do czysta. Później sporadycznie podam jej jakiś psi przysmak,uwielbia krążki mięsne Maced lub wędzone łapki. Takie karmienie jej w zupełności wystarcza i nie upomina się jak jemy o nic więcej. Okazuje się tak jak piszesz że nie wszystkie labradory są łakomczuchami.
AnIeLa - 17-06-2013, 13:09
04drawde napisał/a: | Pies kastrowany czy suka sterylizowana powinni otrzymywać specjalną karmę dla takich psów |
Takie karmy jak dla mnie to tzw. "Chłyt małketingowy "
04drawde napisał/a: | Zdrowemu psu w zupełności wystarczy jeden posiłek dzienne, a w ciągu dnia można mu podać psi smakołyk, zwłaszcza jako nagrodę za dobrze wykonane polecenie czy grzeczne zachowanie. |
Posiłek + smakołyki i wychodzą później stoły na małych nóżkach.
Asior dostaje 3 razy dziennie, był czas że dostawał 2 razy ale wtedy chętnie szukał sobie czegoś na spacerach do zjedzenia
Przeszliśmy na 3 razy dziennie + obniżona dawka o 30 gram ze względu na to, że dostaje codziennie smakołyki/ tak ma ułożony porządek dnia .
Pies jedząc 3 posiłki żyje, badań w tym roku jeszcze nie robiliśmy za to w zeszłym wyszły super- a jada tak od kilku lat.
Chelsea - 17-06-2013, 13:17
co do wagi to brak wcięcia jest Cześka jest wysoka bo ma 63cm ale jakoś tragicznie nie wygląda ale ja patrząc na nią widzę te dodatkowe kg
04drawde - 17-06-2013, 13:19
Trzy razy dziennie podaje się posiłki psom w okresie szczenięcym,czy wszystkie macie w domu szczeniaki? Nie wydaje mi się. A'propo psich smakołyków proszę ich nie mylić z ciastkami,tłustym mięsem itp.One są tak produkowane żeby nie zawierały składników tuczących i służą w większości jako nagroda dla pieska za prawidłowe wykonywanie poleceń.I AnIeLa wierz mi że po nich z żadnego labradora nie zrobi się "stół na nóżkach".
AnIeLa - 17-06-2013, 13:38
04drawde napisał/a: | Trzy razy dziennie podaje się posiłki psom w okresie szczenięcym,czy wszystkie macie w domu szczeniaki? Nie wydaje mi się. |
Ty może tak podajesz Ja nie. Mam psa dorosłego 8-letniego i tak je od od 4 roku życia mniej więcej.
04drawde napisał/a: | One są tak produkowane żeby nie zawierały składników tuczących |
Składników tuczących? To skąd energią którą dostarczają organizmowi?
Cytat: | Mięsne przysmaki.
Dostarczają energii i zapewniają zdrową i lśniącą sierść.
Bradzo smaczne i lekkostrawne.
Miękkie i wilgotne nie sprawiają trudności w gryzieniu.
Doskonały przysmak dla twojego psa. |
W sumie ciekawe z czego sa zrobione, że producent składu nie podaje
anna34 - 17-06-2013, 13:56
Ja podaje swojemu psu 3 razy dziennie posiłki od5, 5 roku i też żyje i ma sie dobrze.Badania rok temu miał dobre.
piotr0020 - 17-06-2013, 14:00
Ewelina napisał/a: | Przepraszam, za Off ale muszę się zgodzić. |
i ja się pod tym podpisuję obiema rękami i czterema łapami Fadusia, karmionego 2 razy dziennie + smaczki
Almathea83 - 17-06-2013, 14:02
ja mojego sceniacka też 3 razy dziennie karmię, wyniki krwi książkowe teraz by się przydało posty przenieść do żywienia jednak
nata - 17-06-2013, 14:05
Ewelina napisał/a: | Almathea83 napisał/a:
Ale Aniu masz rację, z taką osobą nie ma co dyskutować, takiego trolla dawno nie mieliśmy na forum
Przepraszam, za Off ale muszę się zgodzić |
Naprawdę już jakiś czas czytam i podziwiam za upór w rozsiewaniu kosmicznych nie raz teorii
Ja również nie wyobrażam sobie jednorazowego karmienia. Polinda dostaje 2 razy dziennie (pół porcji rano około 7 i drugie pół około 17) i również ma wbudowany zegarek na takie pory karmienia, nie da się zapomnieć Sądzę, że i tak domagałaby się dodatkowej porcji nawet gdyby dostała kilogram karmy na raz
szalej - 17-06-2013, 16:49
Almathea83 napisał/a: | 04drawde napisał/a: | To na tyle w tym temacie! |
trzymam za słowo! |
i ja )
Moje szczeniaczki 10 letnie i roczne też karmione dwa razy dziennie
Dominika - trzymam kciuki za Hele, przynajmniej dowiedziałaś się, że coś jest na rzeczy i możesz zareagować
ol la - 06-06-2014, 08:35
Mam pytanie, bo przeleciałam temat i niewiele dało się z niego wywnioskować Carlo skończył 10 miesięcy, karmię go 3 razy dziennie jednak ostatnio rozmawiałam z właścicielką szkółki dla psów, do której mam zamiar się z nim udać i powiedziała mi, że w tym wieku powinien już jeść 2 razy dziennie... Nie jestem pewna co o tym myśleć. Czy ktoś z Was przestawiał psa w tym wieku z 3 posiłków na 2 ? Czy to wychodzi psu na dobre, czy raczej niekoniecznie ?
tenshii - 06-06-2014, 08:37
ol la, pies powinien jeść często a mało.
Jeśli masz logistyczne możliwości karmienia 3 razy dziennie karm 3 razy
Lorena - 06-06-2014, 09:24
Dorosły dużej rasy pies powinien mieć podzielony posiłek na 2 porcję tak by nie obciążać zbytnio żołądka na raz. Częste karmienie powoduje, że organizm nie jest w stanie odpowiednio pracować. Psowate wypełniają żołądek a potem przez kolejne godziny trawia, karmienie 3 4 razy dziennie spowoduje że ich organizm będzie musiał cały czas skupiać się na trawieniu.
tenshii - 06-06-2014, 10:31
Jak zwykle ile ludzi tyle opinii.
Mój wet zawsze zalecał karmienie częściej a mniej.
Lorena - 06-06-2014, 12:18
Oczywiście, jednak ją zawsze odnoszę się do fizjologii i rozsądku. Widzieliście kiedyś psowate jedzace kilka razy w ciągu dnia? Wilki polują raz najadaja się do syta i trawia. Wiem, że zaraz powiecie że mamy ewolucję psa owszem, ale fizjologia się nie zmienia. Oczywiście każdy zrobi jak uważa. Niemniej karmienie kilkakrotnje w ciągu dnia na pewno będzie sprzyjało tyciu przy małej ilości ruchu.
Pies to nie kot, który je często a mało.
tenshii - 06-06-2014, 12:37
Lorena napisał/a: | Niemniej karmienie kilkakrotnje w ciągu dnia na pewno będzie sprzyjało tyciu przy małej ilości ruchu. |
Jedzenie raz dziennie również
Mnie zalecono karmienie 5 razy dziennie na odchudzanie psa i pomogło przy poprzednim psie.
Lorena - 06-06-2014, 12:45
tenshii, nie zamierzam dyskutować na zasadzie kto wie lepiej. Brak rozsądku zawsze może skończy się otyłością jeżeli ktoś traktuje psa jak pochlaniacz jedzenia.
Zdrowy rozsądek i traktowanie psa jak psa może przynieść skutek.
tenshii - 06-06-2014, 12:59
Nie chodzi o to kto wie lepiej tylko o to, że wcale nie trzeba karmić dwa czy raz dziennie.
Na większej ilośći posiłków też doskonale sobie radzą i chudną, więc nieprawdą jest, że Lorena napisał/a: | karmienie kilkakrotnje w ciągu dnia na pewno będzie sprzyjało tyciu przy małej ilości ruchu. |
Tyciu sprzyja brak ruchu i nie zachowanie opowiednich dawek pokarmu
ol la - 07-06-2014, 21:47
tenshii, dziękuję za radę
Daga102 - 26-06-2014, 08:01
Ja mojego Labka karmię 2 razy dziennie. Nie kupuję żadnej karny tylko mu gotuję. Jest piękny i zdrowy od 5 lat.
|
|