forum.labradory.org

Choroby - Zatrucie ołowiem

pasiconik - 25-06-2013, 08:24
Temat postu: Zatrucie ołowiem
Dziewczyny, może któraś ma doświadczenie z taką sytuacją... Czy ktoś miał do czynienia z psem, który zatruł się ołowiem? :( :(
Figa rozpracowała pudełko z wędkarskimi kulkami ołowianymi... Nie wiadomo, czy zjadła, chciałam się dowiedzieć, co w przypadku, JEŚLI by zjadła. Proszę o sugestie.
Czy znacie jeszcze inne źródła ołowiu niebezpieczne dla psa?

mibec - 25-06-2013, 08:54

pasiconik podaj jej wegiel i skontaktuj sie z weterynarzem. Mam nadzieje, ze jednak nie polknela tych kuleczek. Zdrowka ;* i daj znac.
figula1 - 25-06-2013, 17:48
Temat postu: Re: Zatrucie ołowiem
pasiconik napisał/a:
Dziewczyny, może któraś ma doświadczenie z taką sytuacją... Czy ktoś miał do czynienia z psem, który zatruł się ołowiem? :( :(
Figa rozpracowała pudełko z wędkarskimi kulkami ołowianymi... Nie wiadomo, czy zjadła, chciałam się dowiedzieć, co w przypadku, JEŚLI by zjadła. Proszę o sugestie.
Czy znacie jeszcze inne źródła ołowiu niebezpieczne dla psa?

O psie zatrutym ołowiem nie słyszałam, ale kiedyś oglądałam film o kondorach zatrutych ołowiem i sprawa była poważna. Przychodzi mi do głowy tylko RTG żołądka ? Napisz , proszę co powiedział wet :(

pasiconik - 25-06-2013, 18:07

Dzwoniłam do weta, naszego zaufanego. Powiedziała, że z takiej formy pies nie zatruje się ołowiem, i jeśli w ciągu najbliższych dni będzie się normalnie zachowywać/jeść/załatwiać się, co nie ma powodu do paniki. Jeśli wystąpi coś niepokojącego, to wtedy właśnie zdjęcie, żeby zobaczyć, czy coś jej tam nie zalega.
Na szczęście psa mam takiego, który nie pochłania wszystkiego - jest bardziej niszczycielką i żarłokiem, a co jej nie pasuje to wypluwa, więc mam nadzieję, że i tym razem tak było.

mibec napisał/a:
podaj jej wegiel
a czy on nie działa przeciwbiegunkowo? Wolałabym jednak zobaczyć objawy, jeśli miałyby wystąpić..
figula1 - 26-06-2013, 20:34

pasiconik i jak psiurek się miewa? :)