forum.labradory.org

NEWS - "Fabryczka" modnych piesków

Ryniu - 31-10-2008, 13:40
Temat postu: "Fabryczka" modnych piesków
Wystarczy wywołać modę na jakąś rasę, przyczepić jej etykietę rodzinnej, a jak grzyby po deszczu zaczną się pojawiać "fabryczki" modnych ras. Kupujący szczeniaki za pośrednictwem sklepów, na giełdzie czy pod wystawą nie sprawdzają, w jakich warunkach zostały wyhodowane. Zdarza się, że psy spędzają całe życie w ciasnych klatkach, na grubej warstwie własnych odchodów...
http://kobieta.onet.pl/wi...,relacjetv.html
Mnie się wydaje, że nie powinno być innej kary za to tylko panią tam zamknąć i trzymać w takich samych warunkach.
artykuł:
http://pies.onet.pl/16449...l_poczytaj.html

novati - 31-10-2008, 13:47

Biedne zwierzaczki kurde czego to ludzie nie zrobią dla kasy ona chyba ich serca pozbawia :cring:
Kazik - 31-10-2008, 13:48

Ryniu, ja nie potrafię tego do końca obejrzeć.

[ Dodano: Pią 31 Paź, 2008 ]
a to obleśne babsko powinni do takiej samej klatki wsadzić. - a tu się okaże że znikoma szkodliwość społeczna

zaradna - 31-10-2008, 13:55

Aż się w głwoie nie miści ile krzywdy moze wyrządzić człowiek takiemu bezbronnemu stworzeniu.
Ci ludzie powinni się leczyć oni sa nienormalni.
http://pies.onet.pl/16187...,2,artykul.html

supergirl - 31-10-2008, 14:02

a mi pod tym linkiem otwiera się "Chwila witalności z Karolem Okrasą" :|
Kazik - 31-10-2008, 14:03

supergirl, ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

przepraszam, jestem niewychowana :confused:

zaradna - 31-10-2008, 14:04

supergirl napisał/a:

To wejć w ten link co podałam i przejć na 2 str. atykułu tam tez jest link do tego co Ryniu podał

Ryniu - 31-10-2008, 14:06

supergirl napisał/a:

Niestety, ale ktoś już zdjął ten film z onetu. Może komuś uda się go znaleźć?
jest jeszcze tylko artykuł:
http://pies.onet.pl/16449...l_poczytaj.html

zaradna - 31-10-2008, 14:08

UUU lipa mi tez juz sie Okrasa otwiera musieli chyba go zdjąć.
Kazik - 31-10-2008, 14:09

no właśnie to że filmik już ktoś zwinął, świadczy o powadze sprawy i świadomości społecznej
I o czym my tu rozmawiamy? Tworzymy towarzystwo wzajemnej adoracji - nerwy mnie biorą, że chyba muszę coś słodkiego zjeść, bo inaczej mnie rozniesie ]:)

novati - 31-10-2008, 14:10

Kazik napisał/a:
no właśnie to że filmik już ktoś zwinął, świadczy o powadze sprawy i świadomości społecznej
I o czym my tu rozmawiamy? Tworzymy towarzystwo wzajemnej adoracji - nerwy mnie biorą, że chyba muszę coś słodkiego zjeść, bo inaczej mnie rozniesie ]:)

podziel się :dribble:

zaradna - 31-10-2008, 14:11

Ja aż się popłakałam oglądajac ten fil.
Mormalnie bym ta babe.... eh szkoda słów.
A w Polsce to napewno nie jedyne miejsce gdzie tak sie traktuje psy.
Napewno jest pełno takich ludzi i takich miejsc ;( :cring:

Dlaczego ludzie sa tak głupi i zalezy im tylko na pieniądzach, gdzie się podziały takie wartości, jak życie, dobro, miłość, godność, Jak ja nie nawidze takich ludzi. Dlaczego oni to robią przecież pieniądze szczęścia nie dają gdzie tacy ludzie maja serce? czy wogule mają. ach też się wkurzyłam potrzebna mi czekolada

Kazik - 31-10-2008, 14:16

a co zrobić, jeśli ma się podejrzenie o pseudo hodowli? wystarczy zgłosić na policję?
A jak dojdą do wniosku że wszystko tam "gra" to wnioskodawca ma problemy?

zaradna - 31-10-2008, 14:20

Szkoda słow na ten cały zakichany polski system i ludzi, którzy nie widzą nic złego ani strasznego w takich pseudohodowlach.
W Polsce jest mała garstka ludzi, którzy to potępiają w tym My. Szkoda, że nie mamy tyle mozliwości aby temu zapobiec

gusia1972 - 31-10-2008, 14:20

masakra :(
i to pewnie są te psiaki bez metryczek po rodowodowych rodzicach :(

supergirl - 31-10-2008, 15:57

są jeszcze zdjęcia: http://pies.onet.pl/256,1...ow,galeria.html
:cring: straszne :cring:

labradorciaaa - 31-10-2008, 16:31

jakie smutne oczy... ;(
mala85 - 31-10-2008, 17:46

aż się płakać chcę jak się patrzy w oczy tym psiakom na zdjęciach.
Czemu ten "na gorze" na coś takiego zezwala.
Sama chętnie bym jej kare wymierzyła. :bad: :bad: :bad:

Andevil - 31-10-2008, 19:08

I ten, i podobne filmy są przerazajace. Zdjęcia również.
Co możemy robić - oczywiscie zgłaszać takie sprawy, jeżeli się o nich dowiemy. Mozemy też uswiadamiać ludzi - znajomych i nieznajomych - dlaczego pseudohodowle to samo zło.
W tym kontekście zastanawiają mnie ciagłe dyskusje na temat "Lepszy rodowodowy, czy nierodowodowy", co niestety świadczy o kompletnym niezrozumieniu problemu. Bo nie psy tu winny być porównywane - tylko decyzje właścicieli.
Ale mam wrazenie, ze nawet wsród forumowiczów opinie są podzielone i nie ma wspólnego jednoznacznego stanowiska potępiającego pseudohodowle w każdej postaci. Czytam czasem wypowiedzi, ze te pseudo, gdzie suki na słomie we własnych odchodach, to be, ale tam gdzie przychodzą na świat szczeniaki po rodowodowych rodzicach, a sunia kochana i wypieszczona, to już nie koniecznie be. Sorry, pewnie już kogoś uraziłam, ale dla mnie i to, i to jest nie do przyjęcia. Nigdy nie pogodzę sie z takim przedmiotowym traktowaniem psów. Nigdy też nie poprę zadnej pseudohodowli poprzez kupienie psa bez metryki - jeżeli będę chciała mieć psa określonej rasy.

Kazik - 31-10-2008, 19:14

Andevil, jestem takiego samego zdania - zresztą gdzieś już to pisałam.
Temat rzeka, a sprowadza się ciągle do tego samego - nie winny pies, winiony za głupotę "hodowcy"

AnTrOpKa - 31-10-2008, 19:48

Andevil napisał/a:
Sorry, pewnie już kogoś uraziłam,

Spoko, nie gniewam się :)

Cytat:
W pokojach znaleziono segregatory: z licznymi metryczkami psów, ofertę reklamową sprzedaży psów oraz z dokumentacją prowadzonej hodowli.

To moze jednak była 'hodowla" ?

zaradna - 31-10-2008, 19:51

AnTrOpKa napisał/a:
Andevil napisał/a:
Sorry, pewnie już kogoś uraziłam,

Spoko, nie gniewam się :)

Ja tez się ne gniewam

gusia1972 - 31-10-2008, 21:23

AnTrOpKa, jaka hodowla ?? wyobrażasz sobie tam przegląd hodowlany ??
to pewnie jedna z tych co sie ogłaszają że po rodowodowych rodzicach mają szczeniaki i pokazują metryczkę ale rodziców ....
i pewnie oferują szczeniaki z dowozem do domu, bo kto by kupił psa z szamba ??
okropność :->

inkapek - 31-10-2008, 21:39

Albo mają sprzęt do tatuowania, i papiery podrabiali :(
dewuska - 31-10-2008, 22:23

Ryniu napisał/a:
Niestety film już zdjęto z Onetu

mnie ten film działa pod tym linkiem, ale żałuję, że go obejrzałam :cring:
same brzydkie słowa cisną mi się na usta :bad: :bad: :bad:

AnTrOpKa - 01-11-2008, 02:34

gusia1972 napisał/a:
wyobrażasz sobie tam przegląd hodowlany ??
\
Niekoniecznie musiał by się tam odbywać :)
Mi tez filmik działa.... ta kobieta to psycholka... :| :<

Ryniu - 01-11-2008, 12:01

Ja mam tylko nadzieję, że będziemy wrażliwsi i taki donosów do straży dla zwierząt będzie więcej. Jak na razie to zachęcam do pomocy dla Straży dla Zwierząt - wszelkie info pod moim banerkiem.
zaradna - 01-11-2008, 18:13

Ja z checia u siebie w mieście bym założyła jakąś straż dla zwierząt, bo poza przepełnionych chroniskiem to nikt o to nie dba :(
Jola - 01-11-2008, 18:23

Zawiadamianie straży też niewiele daje.. Ostatnio zrobiłam aferę w "Tulipanie" Zaraz przy wejściu jest wypasiony zoolog z jeszcze bardziej wypasionymi cenami. Zadko tam chodzę bo obsługa ma wiedzę na temat produktów mniejszą niż ja plus wysokie ceny... Ostatnio przed wystawą stał tłumek - co zobaczyłam? na jednej wystawie za szybką pięć małych yorków skomlących i wspinających się po szybie, na drugiej koszyk z maluchami terierów. Psiaki cały dzień przebywały na wystawie. zero wody, ścierka na podłodze i tłumek skomlących dzieciaków "..mamo kuuuup!"Wpadłam tam jak furiatka - wiem że to nieeleganckie ale chyba palnęłam coś niecenzuralnego Kierownikowi sklepu który mamrotał coś o zezwoleniach na sprzedaż. Zadzwoniłam do straży miejskiej gdzie się dowiedziałam że oni mają poważniejsze sprawy na głowie niż sprawdzanie sklepów zoologicznych. Na moją prośbę o zawiadomienie odpowiednich służb które nie mają poważniejszych problemów niż opieka nad zwierzętami facet po prostu mnie wyśmiał. Porażka ;] ;]
Kazik - 01-11-2008, 18:31

no właśnie tego się obawiam. U mnie w Bydgoszczy mają podobno dwa samochody do interwencji, a na rowerach nie jeżdżą. Je przyjeżdżają do kłótni domowych a co dopiero do skrzywdzonego zwierzaka.
Jedyna nadzieja w straży o której wspomniał Ryniu,

Ryniu - 01-11-2008, 18:39

Jola, niestety, ale na dzień dzisiejszy nie ma zakazu sprzedawania szczeniąt w sklepach. Jedynie co można zrobić to olać taki sklep i nie kupować w nim nic.
Kazik - 01-11-2008, 18:43

ja tak właśnie zrobiłam, i moja noga nie postanie w Galerii Pomorskiej w sklepie "Aligator"
Tan nagminnie można kupić kotki które siedzą w takich warunkach, że z litości bym wszystkie wzięła, chociaż nie mam zamiłowania do kotów