|
forum.labradory.org
|
|
Pielęgnacja i akcesoria - Wazelina na łapy
aga - 05-07-2013, 12:27 Temat postu: Wazelina na łapy nie wiedziałam gdzie napisać ten temat.
Mam pytanie, czy wazelina na łapkach psa nie powoduje czasem że wszystko się do tych łapek przykleja? np. jakiś żwirek, kamyczki itd.?
Aniussia - 05-07-2013, 13:04
z tego co mi wiadomo to łapy wazeliną smaruje się 30 min przed spacerem... więc zdąży się wchłonąć tak mi się wydaje
Nikaaa - 05-07-2013, 13:30
Hmm.. wazelina chyba jednak się tak do końca nie wchłania Często smaruję sobie skórę głowy przy farbowaniu włosów, żeby jej nie zabarwić i po skończeniu nakładania farby zmywam chusteczką wazelinę wraz z farbą
A co do przyklejania się różnych rzeczy to raczej napewno Dopóki wazelina się nie zetrze od podłoża będzie przyciągać śmieci Zresztą jak ostatnio byłam w Polsce to pani w aptece powiedziała mi że wazelina nie ma właściwości nawilżających a jedynie natłuszczające wierzchnią warstwę skóry i tak na przykład do suchych ust czy dłoni się kompletnie nie nadaje No chyba że ma jeszcze jakies właściwości o których nie wiem
aga - 05-07-2013, 13:51
czytałam gdzieś, że się smaruje wazeliną łapcie aby ochronić np. zimą przed solą ale to się jakoś mija z celem skoro wszystko się przykleja, a później taki kamyk niech się dostanie między opuszki i keks gotowy
to ja nie wiem po co niektórzy to robią skoro mogą być gorsze efekty
Almathea83 - 05-07-2013, 14:01
aga, ja czasem zimą smarowałam Moreniastemu łapy takim specjalnym środkiem na bazie wazeliny, chociaż zanim doszliśmy na dwór to większość była zlizana nic się raczej nie przyklejało bo przecież nie smaruje się jakiejś grubej warstwy
Nikaaa - 05-07-2013, 17:33
aga, są specjalne środki do ochrony poduszek np. Tanaderm, sprawdza się również w zimie chroniąc przed solą, teść w Polsce używa dla swojej spanielki i nie narzekają
http://www.sklep.veteryna...,tanaderm-90-ml
nikolajewna - 09-07-2013, 09:46
My musieliśmy coś na zimę kupić, bo zimą łapy nie wyglądały zbyt dobrze.
Polecam to: http://www.krakvet.pl/sei...ml-p-24179.html
Wchłania się natychmiast i nie zostawia tłustych plam.
|
|