forum.labradory.org

Szkolenie - Szkolenia dla psów - Poznań - jakie polecacie?

Mistycom - 19-07-2013, 23:22
Temat postu: Szkolenia dla psów - Poznań - jakie polecacie?
Na razie to luźne myśli, ale krążymy w koło tematu psiego przedszkola, tak żeby poznać podstawy szkolenia itp.

Czy ktoś zna jakieś "szkoły" w Poznaniu? Możecie coś polecić, gdzie lepiej nie iść i dlaczego, gdzie jest najkorzystniej?

KASIAiBŁAŻEJ - 09-08-2013, 09:26

My znaleźliśmy jakieś psie przedszkole które jest organizowane na cytadeli w weekendy.

Niestety Daglas nie ma jeszcze wszystkich szczepień więc nie mógł być zapisany na sierpień, ale bodajże 7 września startuje kolejna grupa.

http://psiaakademia.pl/miasto/poznan/

Już się tam wstępnie zapisaliśmy, więc po pierwszych zajęciach napiszę jak to wygląda.
Niestety nie mamy niczego poleconego, więc może się okazać niewypałem...

tenshii - 09-08-2013, 09:35

KASIAiBŁAŻEJ, jeśli to ten cywil, o którym myślę, to bym się zastanowiła.
Niestety z tego co wiem używają starych dominacyjnych metod.
Na www nic nie widzę na ten temat, ale przy opisie instruktorów jest coś o szkoleniu psów do policji itp, a uwierz mi - takich psów nie szkoli się pozytywnie :(
Żebyście nie popełnili mojego błędu - ja ze swoją Daisy kiedyś byłam na takim szkoleniu. W wieku 12 tygodni została zdominowana bardzo agresywnie za gryzienie palców ludzi i od tamtej pory miałam z nią problemy z agresją :(

madzioos - 09-08-2013, 11:33

Mistycom, ja polecam z całego serca Wesołą Łapkę :)
tylko, że oddział mają w Lesznie, czyli pewnie kawałek od Ciebie .

http://wesolalapka.pl/

Mistycom - 09-08-2013, 15:41

KASIAiBŁAŻEJ, byliśmy tam zapisani na sierpień, ale z przyczyn niezależnych ode mnie musieliśmy zrezygnować z tego turnusu.

Na chwile obecną mam kontakt z osobistym trenerem, który szkoli psy do IPO Obidence ale niestety pogoda nam nie sprzyjała ostatnio. Zbyt gorąco na szkolenia. Może w ten wknd wypali to w niedzielę pójdziemy zobaczyć jak to wygląda :)

Co do Cywila tenshii, szukałam trochę po necie i widziałam raczej pozytywne opinie, chociaż zawsze znajda się tacy, którzy będą przeciwko.

[ Dodano: 09-08-2013, 15:43 ]
madzioos, dzięki tylko niestety nie mają nic w Poznaniu :(

tenshii - 09-08-2013, 15:44

Mistycom napisał/a:
widziałam raczej pozytywne opinie

tu nie chodzi o opinie tylko o metody
ludzie, którzy nie mają pojęcia o szkoleniu psów czasami chwalą coś czego nie powinni - na tej podstawie takie szkoły istnieją bo laik zawsze będzie zadowolony bo myśli, że tak trzeba
kobieta, która zrobiła krzywdę mojemu psu działa niestety do dziś, i też ma bardzo dobre opinie, a ja już dziś laikiem nie jestem i wiem, że z tej kobiety diabeł wcielony i krzywdzi i psy i właścicieli

Palinka - 09-08-2013, 21:19

Mistycom, w Poznaniu masz jeszcze DogMasters i Radosnego Psa, ale Radosny Pies chyba się przeniósł do Suchego Lasu. Byliśmy na zajęciach w obydwu szkołach i tam na pewno możesz liczyć na fajne, w 100% pozytywne zajęcia.
Mistycom napisał/a:
Na chwile obecną mam kontakt z osobistym trenerem, który szkoli psy do IPO Obidence ale niestety pogoda nam nie sprzyjała ostatnio.

A można wiedzieć z kim? Bo w Poznaniu nie bardzo jest gdzie ćwiczyć obi niestety :( Ja właśnie myślę z Kią głównie o obi, praktycznie od początku psa inaczej się wszystkiego uczy - od razu ważna jest dynamika, precyzja itp., bo niestety przestawić psa potem jest dużo trudniej ;-) A że zakochałam się metodach szkoleniowych klubu "Na Fali" pozostają mi seminaria i obozy i uczenie się na własnych błędach ;-)

Warto od razu pomyśleć czego oczekujesz od szkolenia, czy chcesz coś robić z psem w przyszłości, czy zależy Ci tylko na tym żeby ,,ogarnąć" szczeniaczka i wzmocnić więź z psiakiem. Ale w obydwu przypadkach na pewno patrzyłabym na to, żeby metody szkoleniowe były pozytywne ;-)

bietka1 - 09-08-2013, 21:38

Mistycom, spójrz tutaj:
http://akademiapsapracujacego.pl/poznan/o-akademii
gdybym mieszkała w Poznaniu, nie zastanawiałabym się ani chwili. Już gdzieś pisałam, ze byłam na obozie szkoleniowym, na którym jednym z instruktorów był p. Piotr Smurawa. Pracowałam pod jego kierunkiem z Sarą na szkoleniu z posłuszeństwa i tropienia. Niesamowity człowiek, z super podejściem do psa i wymagający wobec właściciela (ale w bardzo mobilizujący sposób).

Palinka - 09-08-2013, 23:03

O! Akademię Psa Pracującego też polecam :) Mam nadzieję, że kiedyś się wybiorę na warsztaty z tropienia ;-)
Mistycom - 10-08-2013, 21:56

A słyszał ktoś coś o ośrodku szkolenia psów Cztery Łapy?

http://www.czterylapyszkola.pl/

MagdaD - 10-08-2013, 22:29

Jeśli chodzi o szkołę Cywil w Warszawie to polecam, o innych miastach się nie wypowiadam :)
Palinka - 10-08-2013, 23:48

Mistycom napisał/a:
A słyszał ktoś coś o ośrodku szkolenia psów Cztery Łapy?

Ja tylko słyszłam, że podejście do psów bardziej tradycyjne ;-) Coś bardziej na zasadzie - pies swoje miejsce znać musi ;-) Ale tylko słyszałam... Zawsze można pójść i zobaczyć jak psiaki uczą :)

Mistycom - 11-08-2013, 19:41

No my jesteśmy dzisiaj po pierwszym, adaptacyjnym spotkaniu :) Trener z którym się spotykamy, trenuje psy od ponad 20 lat. Jeszcze niewiele o nim wiem (tylko niech Wam się włos na głowie nie jeży, że to jakiś oszust czy coś, w żadnym wypadku), ale podczas pierwszej rozmowy telefonicznej otwarcie mi powiedział, że ma już dosyć komercyjnych szkół i dlatego prowadzi indywidualne zajęcia, w gronie znajomych ewentualnie poleconych osób. Jak ja go znalazłam - długa historia ;) Jest jednak związany ze Związkiem Kynologicznym i prowadzi pozytywne szkolenie.

Od września zaczyna kurs na PT w Więckowicach i do tego czasu mamy się zastanowić czy chcemy Lunę tylko podszkolić w posłuszeństwie czy chcielibyśmy przystąpić do PT. Odradza nam IPO (czyli Międzynarodowego Psa Obronnego) ponieważ tego typu pies ma tylko jednego przewodnika i niekoniecznie będzie miły dla pozostałych członków rodziny. PT (pies towarzysząc) jest psem bardziej społecznym :)

Piesków trochę dzisiaj było, miejsce treningów idealne do asocjacji zarówno z innymi psami jak i otoczeniem (w pobliżu jest aktywna strzelnica dzięki czemu psy oswajają się również z odgłosem wybuchów). A Luna - oceniona została pozytywnie :) Ja nie zostałam zasypana natłokiem informacji, kilka prostych wskazówek, jak i co robić przez najbliższe dni, tygodnie i po godzinie z groszem pojechaliśmy do domu. Szczeniaków nie powinno się przemęczać. Wsiadła do samochodu, położyła się między nogami i zamknęła oczy :D Dawno nie widziałam tak zmęczonego psa, żeby przed odpaleniem silnika juz spał :P

Palinka - 11-08-2013, 21:47

Mistycom, najważniejsze, że wiecie jak wygląda szkolenie i jakie jest podejście do psa. Jak Wam odpowiada, to czemu nie spróbować ;-) Według mnie warto od razu pomyśleć o PT :)
Mistycom - 11-08-2013, 21:54

Palinka, o tym własnie myślimy :) zawsze jakaś dodatkowa "rozrywka" dla Luny i dla nas ;)
Siekiera - 13-08-2013, 15:11

szukam szukam i nic:( Polecicie mi kogś w Poznaniu co pomoże mi w szkoleniu małego jakieś przeczkole badz indywidualne zajęcie pracuje 6-7 dni w tygodniu na rózne zmiany i cieżko mi coś znaleść możecie pomuc dodam że szukam W Poznaniu ewentualnie lambdy
Mistycom - 13-08-2013, 19:19

Siekiera, popatrz na powyższe propozycje. Cywill ma szkolenia w weekendy, więc chyba nie powinno być problemów gdybyś zdecydował się akurat na tą szkołę.

A o Cztery łapy pytałam, ponieważ mają oni szkolenia przy dawnym zajeździe Lizawka, na Błatyckiej koło strzelnicy. Doskonałe miejsce do oswajania psa z niecodziennymi dźwiękami.

Siekiera - 13-08-2013, 22:15

O cywilu nie słyszałem od znajomych dorbych opini tzn oni moze ok ale psy jakoś nie zbyt po tej szkole wychowane.... Dzwoniłem dziś do Pani z ośrodka cztery łapy i 4 razy w miesiacu grupowe a dwa indywidualne bo inaczej mi nie pasuja zmiany.. wydake mi sie ze ok:) ale szukam jeszce waszym opini o tej szkole i czy jeszce jakies sa w poznaniu?
inkapek - 14-08-2013, 12:42

co prawda Mieczewo ale też blisko http://www.markusek-team.eu/Aktualnosci.html

i tutaj http://dogmasters.pl/

Siekiera - 14-08-2013, 18:41

Tak wiem i tym w mieczewie lezc mam tam troche daleko bo az 26kmm:( a te cztery lapy? I co muslicie o tym 4 dog master.cywil i na woli nie wiem co wybrac
Mistycom - 14-08-2013, 19:14

Siekiera napisał/a:
O cywilu nie słyszałem od znajomych dorbych opini tzn oni moze ok ale psy jakoś nie zbyt po tej szkole wychowane....

Szkoła głównie pokazuje jak uczyć psy, ale to czy będa one posłuszne i w jakim stopniu to już kwestia zaangażowania właścicieli. Mój trener mówi, że z psem trzeba ćwiczyć i ćwiczyć i nawet jak się nauczy, to trzeba to powtarzać, bo niestety ale psy zapominają. Więc nie odnosząc się do konkretnej szkoły, słabo wyszkolone psy, to nie koniecznie wina nauczycieli, ale włascicieli ;)

Siekiera - 14-08-2013, 20:02

A ty do kogo chodzisz?
Mistycom - 15-08-2013, 20:48

Niewiele chyba Ci to powie - Tomasz Nowak ;) Nie jest on związany z żadną komercyjną szkołą. Uczy dla przyjaciół i znajomych, bądź z polecenia.
KASIAiBŁAŻEJ - 16-08-2013, 17:36

Jezeli ktos zdecyduje sie zapisać psiaka do któregoś z przedszkoli/ośrodków szkoleniowych i będzie sie chciał podzielić opinia to będziemy wdzięczni. We wrześniu chcemy gdzieś małego zapisać (wstępnie mieliśmy wybrana ta cytadelę, ale opinie sa rożne więc szukamy alternatywy). A moze jednak nauka z trenerem bezpośrednio? Tylko nasz łobuz nie umie bawić sie z innymi psami, skacze wokół nich i podgryza, dość natarczywie, więc odrobina zabawy z innymi psami pod okiem profesjonalisty byłaby na miejscu. Do tego niestety zauważyliśmy ze jak pojawia sie inny piesek to możemy go sobie wołać do końca swiata i i tak nie przyjdzie...
Gocha2606 - 18-08-2013, 16:45

Ja bym w Poznaniu wybrała tą szkołę, znam Lidkę osobiście i mogę ją polecić z zystym sumieniem:

http://www.psiakipoznania...nas/nasz-zespol

becinejas - 26-11-2014, 12:33

Dzień dobry,
czy ktoś może w ostatnich miesiącach korzystał z kursów w którejś z poznańskich szkół? Piorun skończył właśnie dwa miesiące i powoli zaczynam myśleć o udziale w jakimś psim przedszkolu, ale nie chcę wybierać w ciemno. Będę więc wdzięczna za sugestie i podpowiedzi :)

pozdrawiam,

dellos - 03-07-2016, 00:07

My skorzystać chcemy ze szkoły Radosny Pies w suchym lesie, zobaczymy jak tam będzie :)
SzkolenieWataha - 19-03-2018, 10:52

Palinka napisał/a:
Mistycom, w Poznaniu masz jeszcze DogMasters i Radosnego Psa, ale Radosny Pies chyba się przeniósł do Suchego Lasu. Byliśmy na zajęciach w obydwu szkołach i tam na pewno możesz liczyć na fajne, w 100% pozytywne zajęcia.
Mistycom napisał/a:
Na chwile obecną mam kontakt z osobistym trenerem, który szkoli psy do IPO Obidence ale niestety pogoda nam nie sprzyjała ostatnio.

A można wiedzieć z kim? Bo w Poznaniu nie bardzo jest gdzie ćwiczyć obi niestety :( Ja właśnie myślę z Kią głównie o obi, praktycznie od początku psa inaczej się wszystkiego uczy - od razu ważna jest dynamika, precyzja itp., bo niestety przestawić psa potem jest dużo trudniej ;-) A że zakochałam się metodach szkoleniowych klubu "Na Fali" pozostają mi seminaria i obozy i uczenie się na własnych błędach ;-)

Warto od razu pomyśleć czego oczekujesz od szkolenia, czy chcesz coś robić z psem w przyszłości, czy zależy Ci tylko na tym żeby ,,ogarnąć" szczeniaczka i wzmocnić więź z psiakiem. Ale w obydwu przypadkach na pewno patrzyłabym na to, żeby metody szkoleniowe były pozytywne ;-)

Dodam do wymienionych http://szkoleniewataha.pl/ w Borowcu (pod Poznaniem)