| |
forum.labradory.org
|
 |
Karmy suche - Karmy: TOTW - TASTE OF THE WILD
nigritta - 06-10-2012, 09:53 Temat postu: Karmy: TOTW - TASTE OF THE WILD Nie znalazłam tej karmy w wyselekcjonowanych więc zakładam temacik jeśli już jest to proszę moderatorów o przeniesienie do odpowiedniego działu
Luka od dobrych paru m-cy jest właśnie na TOTW smakowo całkiem przyjemnie, wypróbowaliśmy 3 smaki - bizon, ryba i jagnięcina, i jak na razie najbardziej jestem zadowolona z ryby kupale ścisłe - łatwe do zbierania, małe, szkody dla urody nie zauważyłam, po bizonie troszkę większe kupy ale nadal bez problemu, natomiast po jagnięcinie - olbrzymie kupy, luźniejsze jak i oczywiście problem ze zbieraniem ( w tym wypadku problem z gruczołami pojawia się częściej) i posypała się sierść to by było na tyle z moich obserwacji - jako że wcześniej próbowaliśmy już dwóch karm z jagnięciną ( PPP i Hills) w obydwu przypadkach było to samo - rzadsze duże kupy i sypanie się sierści - widocznie lamb - jagnięcina jej nie służy
nata - 07-10-2012, 21:33
| nigritta napisał/a: | | widocznie lamb - jagnięcina jej nie służy |
U Poli podobnie to wygląda i taki sam scenariusz jest przy karmach z kurakiem.
My powrócimy lada chwila do TOTWa bo jednak odpowiadała nam najbardziej ta karma.. nie ma co szukać oszczędności
FadGoś - 08-10-2012, 10:58
Ja się zastanawiam jaki smaczek teraz wybrać Fadziowi Mysle nad bizonem lub kaczka , ale która mu bardziej będzie smakować
nigritta - 08-10-2012, 18:52
FadGoś, spróbuj kaczkę i daj znać jaka reakcja
nata - 09-10-2012, 14:21
No niestety nie przejdziemy jeszcze na TOTW-a bo nie mogę znaleźć nigdzie wersji dużego worka z rybką, czyli Pacific Stream... niedostępne wszędzie
Ewelina - 09-10-2012, 15:52
O kurczę nam się też już karma kończy jak nie dostanę Totw-a to kupię brita z rybką.
Lucky_ona - 12-10-2012, 14:46
dobrze ze u mnie 2 wielkie nowe wory w spizarni:) trzeba kupowac na zapas:) przy 2 glodomorach czy do tej karmy dajecie jeszcze jakies witaminy bo moja Mika miala prikaz jesc Megavit z biotyna i nie wiem czy 2 op kupowac dziewczynom.
Nikaaa - 12-10-2012, 20:48
| Lucky_ona napisał/a: | | trzeba kupowac na zapas:) | Ja też zawsze zamawiam jak mam jeszcze 1/2 poprzedniego worka. W razie gdybym nie mogła nigdzie znaleźc ma te kilka tygodni zapasu
nigritta - 12-10-2012, 21:05
Ja wiem że duże worki wychodzą taniej ale ja wolę zamawiać jednak 6,8
FadGoś - 19-10-2012, 20:37
Na jednym z angielskich forum przeczytałam nie ciekawa opinie na temat Totw
| Cytat: | | BTW, I would not feed Taste of the Wild. It is made by Diamond who had all those horrid recalls for salmonella. Turns out their plants are disgustingly dirty, and there is no routine testing of microorganisms. They've probably cleaned up their act, but for how long? |
i teraz myślę czy nie kupić czegoś innego
Nikaaa - 19-10-2012, 21:00
FadGoś, jakiś czas temu była afera z salmonellą, ale zagrożone były TYLKO konkretne partie, których numery zostały oficjalnie podane przez producenta. Dodatkowo były zapewnienia, że żaden worek z tej partii nie wyszedł na Europę. I z tego co wiem był to tylko jeden, odosobniony przypadek, bo karma jest regularnie badana.
Ja tam myślę, że nie ma się czego bać.
AnIeLa - 19-10-2012, 23:35
| Nikaaa napisał/a: | | FadGoś, Dodatkowo były zapewnienia, że żaden worek z tej partii nie wyszedł na Europę. | chyba nie do końca tak było. Śledziłam wątek na dogo. Ktoś dał do zbadania i salmonelle wykryto. Były osoby które miały karme z numerami podanymi jako te z salmonella.
FadGoś - 20-10-2012, 00:03
czyli ja zaczynam szukać innej , bo za taka kasę jaka płacimy za ta karmę , powinna być ona idealna
Nikaaa - 20-10-2012, 07:19
| AnIeLa napisał/a: | | Nikaaa napisał/a: | | FadGoś, Dodatkowo były zapewnienia, że żaden worek z tej partii nie wyszedł na Europę. | chyba nie do końca tak było. Śledziłam wątek na dogo. Ktoś dał do zbadania i salmonelle wykryto. Były osoby które miały karme z numerami podanymi jako te z salmonella. | Hmm.. Na innym forum czytałam arykuł, że salmonella została wyryta przez producenta. Ale nie śledziłam tego tak dokładnie, więc mogę się mylić
Ale skoro jest tak jak mówicie, to.. My chyba zostaniemy przy Acanie bezzbożowej
AnIeLa - 20-10-2012, 07:23
Gosia, TOTW jest bardzo dobra karma idealnej nie ma podejrzewam, że takie wypadki z salmonella zdarzają się też w innych firmach, różnica taka, że producenci TOTW-a to ogłosili edit. Nikaaa ja nie mówię że nie wykrył jej producent, tylko że osoba z dogo zbadała swoją karme po ogłoszeniu tego i okazało się że w łaśnie jest.
FadGoś - 20-10-2012, 20:06
No dobra sukusiłam się po raz kolejny poczytałam , poszukałam i zaryzykowałam do tego sie skusiłam na ciasteczka nie ma jak ograniczać wydatki przed zbliżającymi się świętami
nigritta - 20-10-2012, 21:10
FadGoś, w zeszłym roku salmonella wystąpiła również w Eukanubie
Dwie marki sprzedawane w USA, Iams i Eukanuba, donoszą o prawdopodobnym skażeniu partii karm dla psów i kotów.
Wycofywane z amerykańskiego rynku są wszelkie opakowania z suchą karmą z datą przydatności między 1 czerwca 2010 a 1 grudnia 2011 - donosi newsblog.projo.com
więc niestety w każdej karmie może się pojawić
Paulcia - 22-10-2012, 20:50
Karma TOTW z jagnięciną jest dobra, narazie na jakość nie ma na co narzekać.
Ami zjada aż się uszy trzęsą
FadGoś - 22-10-2012, 20:58
My czekamy na kaczkę , zobaczymy jak bedzie smakować
Paulcia - 22-10-2012, 21:19
Pewnie będzie smakować, my nie mieliśmy tego smaku.
FadGoś - 25-10-2012, 20:28
Kaczuszka smakuje ładnie pachnie i wcinana jest ze smakiem
Nikaaa - 25-10-2012, 20:32
FadGoś, pachnie bardziej intensywnie niż ryba czy dziczyzna?
Mnie w TOTWie trochę rozczarowywał praktycznie całkowity brak aromatu
nigritta - 25-10-2012, 20:43
FadGoś, dobra to powiedz jeszcze jak z kupalami
monta - 25-10-2012, 21:13
my testowaliśmy ostatnio nowy smak - jagnięcinę - było ok ale i tak wróciliśmy do rybki , którą moje suczki jedzą już długo - czasem tylko zmienialiśmy na EarthBorn z rybą - też spoko przyswajały
FadGoś - 25-10-2012, 21:31
Nikaaa, mi tam coś pachnie Fadziowi chyba też bo micha pusta nigritta, jak na razie bez zmian ale to dopiero 2 więc wszystko przed nami
Dominika_Filip - 06-11-2012, 08:39
Mi TOTW z rybą pachnie dosyć intensywnie. Ale ja ogólnie jestem wrażliwa na smrodki Za to Fidkowi jak z morduchy pachnie po tej karmie Kupy ładne, zwarte, no chyba, że zeżre coś na dworze, np. zgniłe jabłko, to trochę się rozrzedza kupka, ale ogólnie jestem zadowolona. Jednakowoż z powodu smrodku z paszczy, chce zmienić smak, tylko nie wiem na co. Jagnięcia kalorycznie i białkowo najbardziej zbliżona do łososia - ma to jakieś znaczenie? Najlepiej mi się opłaca kupić dwa worki po 13,6 kg na raz, ale jak jagnięcina mu nie podejdzie... to sama będę jadła chyba Ma ktoś jeszcze podobne spostrzeżenia na działanie jagnięciny jak nigirtta?
Ewelina - 06-11-2012, 09:23
Zamówiłam Yoko tym razem dziczyznę dzisiaj powinien być kurier. Jestem ciekawa jak jej posmakuje
koronocha - 23-12-2012, 13:58
Czy TOTW ma wersje dla alergików bez dodatku drobiu w składzie?
Aha i odpada karma z łososiem, ponieważ mój pies nie chce jej tknąć, zamówiłam jej pare miesięcy temu Brita Care Salmon and Potato to musiałam karme zawieźć do schroniska a mój pies miał głodówkę przez parę tygodni (miska z karmą stała pełna). Widocznie zapach ryby jej nie odpowiadał, smak zreszta też bo zrobiła parę kęsów i zostawiła.
FadGoś - 23-12-2012, 20:36
koronocha, jest też Totw z jagnięciną i dziczyzną (bizonik) . Mojemu tez jakos Brit nie podchodził karmę męczył jakieś 1.5mc .Ale możesz kupić 2kg na spróbowanie i wtedy wiesz czy kupować większy worek
Nikaaa - 23-12-2012, 21:01
koronocha, a czy Luna ma jakąś alergię na kurczaka?
Dziczyzna też zawiera kurczaka, ale nie są to takie ilości jak w karmie typowo drobiowej. Moja Jesska po karmach z kurczakiem ma rozwolnienie, ale po TOTWie z dziczyzną wszystko było ok (pierwsza karma na której kupę można było zebrać bez łopatki!)
koronocha - 25-12-2012, 16:10
| Nikaaa napisał/a: | | a czy Luna ma jakąś alergię na kurczaka? |
Podejrzewam jedynie taką opcję, weterynarz stwierdził u niej alergię i polecił karmę na bazie jagnięciny i ryżu, która nie zawierała grama drobiu w składzie, niestety była to karma Regal, której nikt już na Polskę nie sprowadza, dlatego jesteśmy narazie na Acanie lamb and apple, a Taste of the Wild cenowo wychodzi bardzo podobnie. Stąd takie przypuszczenia, że drób jest winny złej kondycji sierści, zaczerwienionej skóry itp. (po karmie Regal stan sierści się diametralnie poprawił). Winne mogą być również zboża, a z tego co wiem TOTW ich nie zawiera
anna34 - 25-12-2012, 16:43
| koronocha napisał/a: | | Stąd takie przypuszczenia, że drób jest winny złej kondycji sierści, zaczerwienionej skóry itp. |
No niestety właśnie ostatnio wetka Choppera stwierdziła,że dużo psów białych i rudych jest psami alergicznymi(mój ma wiecznie zaczerwienione i ciepłe uszy oraz zatkane gruczoły okołoodbytowe).
Od ok.3 tyg.Chopper na hillsie z tuńczykiem,mamy zamiar zupełnie zrezygnować z drobiu,tylko kurde nie wiem,czy on ma tak z wiekiem,ale nie chce jadać każdego posiłku,je co 2,albo 3(waży sporo,wiec dietka mu nie zaszkodzi),ale zaczął strasznie wybrzydzać
koronocha - 25-12-2012, 17:06
| anna34 napisał/a: | | No niestety właśnie ostatnio wetka Choppera stwierdziła,że dużo psów białych i rudych jest psami alergicznymi(mój ma wiecznie zaczerwienione i ciepłe uszy oraz zatkane gruczoły okołoodbytowe). |
Wet mojej Luny powiedział, że mam spojrzeć na wszystkie plakaty przedstawiające problemy skórne znajdujące sie w jego gabinecie i zastanowić się dlaczego na wszystkich narysowany jest labrador (taka mała zagwozdka, dosyć logiczna). A apropo gruczołów okołoodbytowych, to Luna też ma z tym problem, ale nauczyłam się sama z tym radzić i jak tylko widzę u niej saneczkowanie to od razu biorę się do "dzieła". Od zmiany karmy na bez drobiową narazie nie zauważyłam tego u niej, więc coś z tym drobiem musi być na rzeczy.
szalej - 25-12-2012, 19:08
koronocha, też byliśmy na regalu, właśnie kończymy ostatni worek i też trzeba zmienić, szkoda, że acana wycofuje swoje młodsiejsze dziecko Też musimy coś znaleźć
| anna34 napisał/a: | | No niestety właśnie ostatnio wetka Choppera stwierdziła,że dużo psów białych i rudych jest psami alergicznymi |
Nie tylko białe i rude, czekolady na ten przykład jako że są recesywne to też delikatniejsze i często mają problemy z alergiami
Nikaaa - 26-12-2012, 12:43
koronocha, rozumiem. Owszem, może to być kurczak ale może być też pszenica Nie wiem ile dokładnie jest drobiu w wersji TOTWa z dziczyzną, ale podstawą tu jest bizon i u nas jakoś ten kurczak nie dawał o sobie znać. Z bezkurczakowych bezzbożówek masz jeszcze Acane Grasslands i Ranchlands tylko że cena kosmiczna.
koronocha - 26-12-2012, 14:33
Nikaaa, chyba jednak narazie zostanę przy Acanie lamb and apple, ale moje poszukiwania idealnej karmy jeszcze się nie zakończyły Może coś jeszcze wynajdę w dobrej cenie
Nikaaa - 26-12-2012, 14:48
koronocha, ja tak czy inaczej TOTWa polecam, moja suka była na nim chyba 5 worków i byłam bardzo zadowolona - piękna sierść, czyste oczy, idealna kupa i brak bąków. Zmianiłam tylko dlatego, że Jesse ma dysplazję i zależało mi na karmie z glukozaminą i chondroityną. Zawsze możecie spróbować Bo jak wiadomo każdemu psu służy coś innego
A poszukiwania idealnej karmy są ciężkie, więc trzymam kciuki za wytrwałość My już chyba swoją znaleźliśmy
Mala - 27-12-2012, 13:43
I zajechał TOTW do naszej Mali ;)Na razie mały worek bo na próbę, bo nie chcemy sie przejechac tak jak z Hillsem. Ponieważ na internecie rózne rzeczy pisza o tej salmonelli to mamy małe pytanko bo mozna zwariować. Wg. tego co tu piszą http://diamondpetrecall.c...ecall/#more-210 skażona karma wyszła tylko na rynek USA oraz kanadę z określonymi kodami. Kod na naszej paczce jest taki TPP0304A2XB z data ważności do 29 marca 2013. Wiec już sam nie wiem czy ta nasza paczka jest skażona czy też nie. .Niby jest na 9 miejscu cyfra 2 a na 10 miejscu jest X a data jest z zakresu od grudnia do kwietnia wiec partia do wycofania. Karmę zamówiliśmy przez e-karma.pl
AnIeLa - 27-12-2012, 13:57
Mala, z tego co kojarze to na e-karmie sprzedawali własnie tę partię.
Post szalej z innego forum
| Cytat: | Już myślałam, że znalazłam karme, zadzwoniłam żeby zapytać o dostawe, a pan ze sklepu mi powiedział, że musi mi najpierw coś powiedzieć o tej karmie a potem mam podjąć decyzje czy ją kupić. Powiedział, że na stronie producenta została podana informacja, że w karmach trafiająsię próbki zarażone salmonellą i czy chce podjąć mimo wszystko ryzyko... nie chce Ale znów nie mam pomysłu co z karmą a muszę dzisiaj koniecznie zamówić |
Mala - 27-12-2012, 14:11
hymm.. czyli worek karmy moge wysypać sobie do kosza to samo nas sie pytał czy chcemy te ryzyko podjąć. Zapewnił nas ze sami przebadali karme i zadnych bakteri nie wykryto. jeżeli karma jest kupowana a klienci nie zgłaszają do nich żadnych uwag wiec decyzja należy do mnie. k Szkoda tylko ze nie podał mi numeru partii. Dobrze ze to 30 pare złotych za worek a nie 200 zł. No nic musimy szukać dalej karmy a ja nie mam zamiaru truć mojego psiurka
Nikaaa - 27-12-2012, 21:29
| Mala napisał/a: | | to samo nas sie pytał czy chcemy te ryzyko podjąć. | Czyli byliście ponformowani, że karma może być zarażona i mimo to ją kupiliście?
Czegoś nie rozumiem.
AnIeLa - 27-12-2012, 21:33
| Mala napisał/a: | | Szkoda tylko ze nie podał mi numeru partii. |
No przecież | Mala napisał/a: | | to samo nas sie pytał czy chcemy te ryzyko podjąć. |
Czyli byliście poinformowani o tym,że | Cytat: | | że w karmach trafiająsię próbki zarażone salmonellą i czy chce podjąć mimo wszystko ryzyk |
Więc nie wiem skąd to zdziwienie teraz
anna34 - 17-03-2013, 12:16
Zakupiliśmy wersje z łososiem.
Chopper nigdy wybredny nie był co do karm,ale nigdy też nie zdarzyło mu sie wsadzić łba do pojemnika na karme jak ją przesypywałam z worka
Aż się trzęsie do niej
jolam - 17-03-2013, 15:50
Gdzie kupujecie TOTW ?
anna34 - 17-03-2013, 16:00
| jolam napisał/a: | | Gdzie kupujecie TOTW ? |
ja na zooplus.
jolam - 17-03-2013, 16:34
Aniu, taką kupiłaś ? http://www.zooplus.pl/sho..._of_wild/177983
Chyba też się skuszę dla Rufusiastego
anna34 - 17-03-2013, 16:42
dokładnie taką
Pikuś - 17-03-2013, 16:46
jolam, ja w Świecie karm
jolam - 17-03-2013, 18:44
| Pikuś napisał/a: | jolam, ja w Świecie karm |
Ada, wrzuć link jeśli możesz
Pikuś - 17-03-2013, 20:41
jolam, właśnie sprawdziłam i okazało się ze nie ma juz w ofercie.
Maleńka - 17-03-2013, 20:52
My tez lecimy na te karme, wlasnie zamawiam.
jolam - 18-03-2013, 14:45
| Pikuś napisał/a: | jolam, właśnie sprawdziłam i okazało się ze nie ma juz w ofercie. |
To zostaje nam zooplus
Martzel - 18-03-2013, 15:40
ja zamawiałem w krakvecie
Ania_Z - 03-04-2013, 13:35
Ja zamówiłam w zooplusie. Będziemy niedługo testować wersję z łososiem.
anka2210 - 07-04-2013, 10:34
Próbowaliśmy TOTW z łososiem dla szczeniąt... i kompletna porażka. Mimo bardzo powolnej zmiany jedzenia z Eukanuby, po której suczka miała straszny łupież, po TOTW dopiero była masakra. Pies wylądował u weterynarza, dławił się, wymiotował. 10 dni antybiotyków i innych leków. Myślałam, że to może po czymś co udalo jej sie zjeść na spacerze, ale nie. Jak skończyła antybiotyk spróbowałam znów TOTW i kolejne wymioty. Tak więc dla nas kompletnie ta karma odpada.
Dostaliśmy Royal Canin Pediatric Junior veterinary diet. I jak dla nas jest super! W ciągu dwoch tygodni suczka dostała tak piekną błyszczącą sierść jak nigdy. No i koniec z łupieżem.
Także polecam tą karmę, ale jak widać, dla każdego cos innego jest dobre
Ania_Z - 18-04-2013, 12:30
Muszę się pochwalić, że Sabcia po pierwszych przejściach z rybnym totwem (pluła) tak w nim zaspakowała, że najpierw wyjada rybkę a dopiero potem zjada brita z jagnięcinką (jeszcze mieszamy). Wogóle od 3 dni znowu pochłania miskę w oka mgnieniu
Nikaaa - 18-04-2013, 13:39
anka2210, no tak już czasami bywa, że nie wszystko służy wszytkim psiakom jednakowo dobrze. Jednak karma którą dostaliście od weta jest pewnie nie tania a Royal, cóż.. Jest mocno przereklamowany i nie wart swojej ceny. Może lepiej poszukajcie jakiejś innej karmy Sensitive dla wrażliwych brzuchów, bo na RC weterynaryjnym idzie zbankrutować
anka2210 - 18-04-2013, 16:20
Najlepsze, że TOTW z łososiem jest dla wrażliwych psów A jeśli chodzi o cenę to pediatric ma podobną do zwykłego RC przynajmniej w UK. Także póki mała ją wcina ze smakiem i przybiera ładnie na wadze to przy niej zostaniemy. Może jak będzie starsza to spróbujemy czegoś innego bo nie chcę jej już na razie nic mieszać żeby nie zaszkodzić
Jurczaki - 10-05-2013, 18:27
A jak ze smrodkiem z paszczy po TOTW z łososiem? Tylko jedna osoba pisała, że smrodek jest, a jak z resztą? Teraz Nana karmiona jest Lukullusem z wołowiną i pstrągiem i straaasznie z pychola śmierdzi
anna34 - 10-05-2013, 20:34
Ciocia Agir ostatnio powiedziała,że Chopperowi ni e capi
Jurczaki - 10-05-2013, 20:41
| anna34 napisał/a: | Ciocia Agir ostatnio powiedziała,że Chopperowi ni e capi |
Wierzę cioci Agir na słowo, nie odważę się sprawdzić organoleptycznie Wystarczy, że Nana podczas całusów próbuje mnie zamroczyć
Spróbuję z ta karmą. Z tego co czytam na forum, to reakcja na karmę jest bardzo indywidualną sprawą i każdy psiak reaguje inaczej. Mam nadzieję, że Nance posłuży pod każdym względem
Ania_Z - 10-05-2013, 22:27
Jurczaki, Sabie czuć, że jadła rybę ale jest to poziom zdecydowanie akceptowalny.
PS. Ostatnio wrócil jej apetyt i wcina az sie uszy trzęsą
anna34 - 23-05-2013, 14:59
O ile rybka Chopperowi pasi to już wersja z dziczyzna widac,że nie ,kupy rzadsze i bąki takie,że idzie sie zagazować.
Niestety worek trzeba skończyć i wrócić do rybki
Ewelina - 23-05-2013, 15:14
u nas też rybka jest naj
Jurczaki - 24-05-2013, 14:23
Mamy od kilku dni wersję z rybą. Na początku Nanie średnio smakowało, nawet zostawiała niedojedzone, co mogło dziwić u takiego łakomczucha Teraz już zjada całą porcję, sensacji żołądkowych brak. Za to Daszeńka zdecydowanie nie jest szczęśliwa ze zmiany karmy , ale ona w ogóle nie jest miłośniczką suchego.
Smrodek z pyska zniknął. Ale chyba nie tylko dzięki nowej karmie, bo kilka dni przed zmianą było już coraz lepiej, więc być może to była jednak oznaka stresu związanego z kolejną przeprowadzką Nanki.
Axelka - 12-07-2013, 22:04
U nas karma TOTW była strzałem w 10!
Axa miała spore problemy żołądkowo- jelitowe, sprawdzaliśmy naprawdę sporą ilość karm, począwszy od Orijena, Acany, Biomila, Bioscha, Brita Care, Husse.....
na wszystkich było coś nie tak.
TOTW to było to.
Jest w tej chwili na TOTW PUPPY z dziczyzną, qpy idealne, zero bomb ekologicznych, świeże powietrze w domu. sierść lśniąca.
Cziko - 04-09-2013, 22:13
mam problem z dawkowaniem totwa pacific stream, na opakowaniu pisze, że Cziko (przedział 30-40kg) powinien dostawać 2 do 2 i 1/3 kubka, przy czym kubek ma 100g, czyli powinien dostawać ok. 200g dziennie, a np. na świeciekarm pisze, że dorosły pies z przedziału 27-36kg powinien dostawać 309-356g dziennie, na zooplusie też pisze, że powinien dostawać ponad 300g, nie rozumiem tego Cziko był dość długo na diecie, potem na karmie utrwalającej wagę, teraz ważąc ok. 34-35 kg nie chciałabym aby przytył..
Martzel - 05-09-2013, 10:33
Waga psa na opakowaniu TOTW podana jest w funtach (lbs), a nie kilogramach. 30kg to ok. 66 funtów.
Cziko - 05-09-2013, 10:47
Ojej, faktycznie Martzel, dziękuję
pysiagrzes - 12-11-2013, 17:04
Mam do Was pytanie. Zamówiłam Bilbo TASTE OF THE WILD Pacific Stream Puppy i na stronach z dawkowaniem waga jest podana w kg, ale nie określili, czy to waga dorosłego psa. I nie wiem jak mam odczytywać tą tabelkę. Zazwyczaj są podawane wagi dorosłego psa, prawda? Czyli dla Bilbo powinnam patrzeć na przedział 27-36 czy lepiej 36-45?
I jeszcze jedno pytanie...jakie macie sposoby na odmierzanie karmy ?(zaznaczam, że nie posiadam wagi spożywczej )
Nikaaa - 12-11-2013, 19:32
pysiagrzes, zawsze sa podawane dawki doroslego psa
Co do ważenia karmy, może przejdź siè do sklepu, weź woreczek z karmą i poproś panią o odmierzenie dawki na wadze sklepowej, a potem w domu przesyp do szklanki czy pudełeczka i będziesz wiedzieć ile trzeba sypać
koronocha - 07-01-2014, 22:16
Mam na sprzedaż karmę Taste of the Wild Southwest Canyon z wołowiny, jagnięciny i dzika. Niestety nietrafiony zakup. Luna nie chce jej tknąć, jest bardzo wybredna co do karm, a ta i łososiowa ewidentnie jej nie smakują. Karma napoczęta, natomiast myślę iż więcej niż kilogram z niej nie ubyło. Jeżeli byłby ktoś zainteresowany to proszę pisać na PW. Mile widziane osoby z Poznania (mogę ją osobiście dostarczyć do domu).
tonieczka - 15-01-2014, 16:49
Wyczytałam, że TOTW bizonowo dziczyznowy ma bardzo małe granulki i teraz zastanawiam się, czy ją zamówić Tośce, bo to straszny łakomczuch i podejrzewam, że nie będzie ich gryzła, a ja będę nad nią stała przy każdym posiłku i powtarzał "Gryź Tośka, gryź!" Tocha ma teraz 3,5 roku i do tej pory jadła przez ponad 2 lata Brita, którego zmieniliśmy na Eukanubę Labrador, bo stwierdziliśmy, że psu też się coś od życia należy i nie może ciągle szamać tego samego. Po Eukanubie puszcza bąki strasznie hałaśliwe i smrodliwe, qpka też smrodliwa, a na dodatek z pysia jedzie rybozą No i postanowiłam zmienić na coś nowego - i sama nie wiem, bo skład TOTW bardzo mi pasuje, tylko ta wielkość granulek... Może ktoś coś podpowie Czy Wasze psiury gryzą te małe granulki, czy połykają?
Ewelina - 15-01-2014, 16:52
tonieczka, Moja też łapczywa ale ToTwa ładnie jadła. Może warto jej w miskę wkładac jakąś piłkę, albo zainwestowac w miski z labiryntem?
tonieczka - 15-01-2014, 17:06
Ewelina, myślałam o takiej misce z labiryntem Brita jadła ładnie, przy Eukanubie zdarzało jej się łykać, ale najczęściej też gryzie, ale obie te karmy mają dość duże granulki. W komentarzach Krakvetu wyczytałam, że TOTW ma granulki wielkości spłaszczonego ziarenka grochu i trochę mnie to zasmuciło... Ale chyba po prostu zamówię mały worek i zobaczę
Ewelina - 15-01-2014, 19:39
| tonieczka napisał/a: | | płaszczonego ziarenka grochu | troszkę większe są ale fakt są male Warto spróbowac
tonieczka - 15-01-2014, 21:58
To mam jeszcze jedno pytanko - czy na opakowaniu jest podane ile procent mięsa jest w karmi? Bo w opisach na stronach, gdzie można ją kupić nigdzie nie ma...
Małgosia35 - 15-01-2014, 23:49
Na opakowaniu nie jest podane,ja mam akurat teraz worek 6,8 kg,może na tym dużym jest (?)
Gdzieś czytałam (ale gdzie to już niepamiętam ) ,ze miesa jest w granicach 60-65 %.
tonieczka - 18-01-2014, 11:15
Zamówiłam duży worek Na nim niestety też nie ma ile procent tego bizona jest w karmie, no niestety... A nawet wyczytałam gdzieś taką informację od dziewczyny, która napisała do producentów z pytaniem o skład procentowy karmy i otrzymała wiadomość, że to tajemnica firmowa Na razie Tocha dostaje tylko troszkę, więc jakichś efektów szczególnych nie widzę... Zastanawiam się tylko, czy suplementować do tej karmy glukozaminę i chondroitynę... Dopytam chyba weta przy okazji wizyty
Karoola - 18-01-2014, 16:01
tonieczka, z bizonem jest High Prairie? Jeśli tak, to nie musicie się martwić o zawartość mięsa, bo z większości amerykańskich rankingów ma maksymalną ilość gwiazdek, a reszta TOTWów o jedną gwiazdkę mniej
tonieczka - 21-01-2014, 11:27
Karoola, to świetnie Tośce smakuje bizonik, nawet bardzo... Dostałyśmy też próbkę z łososiem i Tocha jest przeszczęśliwa. Granulki rzeczywiście nie są za duże, ale jak jej powiem, żeby jadła powoli to nie łyka ich w całości
Ewelina - 23-01-2014, 17:55
http://www.zooplus.pl/sho...the_wild/397717 promocja
anna34 - 23-01-2014, 19:32
| Ewelina napisał/a: | | http://www.zooplus.pl/sho...the_wild/397717 promocja |
nie wiem jaka to promocja?,bo ja wcześniej też kupowałam 13,6 kg w takiej cenie
Ewelina - 24-01-2014, 14:21
anna34, Ja płaciłam wcześniej ponad 180zł a wiadomo 10zł w kieszeni zostaję
Gosiamaczek - 28-01-2014, 14:38
Cześć,
Gdzie najcześciej kupujecie TOTW? Ja przez ostatni czas w Krak Vet. Zauważyłam, że pokazała się nowa karma z wołowiną-jagnięciną i dzikiem. Zamówiłam właśnie, ciekawe. Chociaż moja Maja jak każdy lab zje wsio co popadnie więc pewnie i to wciągnie bez szemrania . Może ktoś z Was miał juz taka karmę?.
missy - 19-02-2014, 20:31
Myślimy nad zmianą karmy na totw. Czy warto kupić wersję puppy czy można już normalną? (Lexi ma teraz ponad 13 miesięcy) Bo niby pisze że ta normalna wersja jest dla psów w każdym wieku..
Ewelina - 19-02-2014, 20:32
missy, Myślę, że już możesz spokojnie przejść na normalną
iness8@o2.pl - 19-02-2014, 22:19
missy, spokojnie możesz przejść. Suri ma 9 miesięcy i wcina tą normalną
missy - 19-02-2014, 22:26
iness8@o2.pl, a jaką macie ?
iness8@o2.pl - 19-02-2014, 22:30
| missy napisał/a: | | iness8@o2.pl, a jaką macie ? |
Tą z łososiem - Pacific Stream Canine.
missy - 20-02-2014, 21:53
Ok zamówiliśmy TOTW z rybką Mam nadzieję że posmakuje
Ewelina - 21-02-2014, 10:22
missy, Moja go uwielbia
missy - 22-02-2014, 15:05
Doszła karma.... szok.. Lexi wpychała całą mordę do worka.. aż się trzęsła cała !!! Tak jej smakowało !
Jak narazie ta karma (pod względem smakowym) to strzał w 10
labidabi - 18-03-2014, 20:06
Mam pytanie odnośnie dawkowania karmy, dokładniej chodzi o High Praire w wersji dla szczeniaka. Na e-karma znalazłam taką rozpiskę dziennej dawki:
http://www.e-karma.pl/pro...ppy-6-8-kg.html
I jestem trochę skołowana, bo myślałam, że dawkę na opakowaniu się podaje dla wagi docelowej psa dorosłego danej rasy. Ale chyba tak nie jest, bo moja Koko docelowo będzie ważyć ok. 25-32 kg i w 10. tyg. życia wychodzi na to, że nie dostawałaby nic Czyli dawka jest podana na wagę obecną?
tenshii - 18-03-2014, 20:09
labidabi, dawkowanie podane jest do 12 miesiąca tylko, więc na pewno chodzi o wagę obecną.
labidabi - 18-03-2014, 20:11
| tenshii napisał/a: | | labidabi, dawkowanie podane jest do 12 miesiąca tylko, więc na pewno chodzi o wagę obecną. |
Kurdę, muszę kupić wagę zatem, bo małej przybywa z dnia na dzień...;)
Dzięii tenshii znowu
tenshii - 18-03-2014, 20:13
| labidabi napisał/a: | | Dzięii tenshii znowu |
Do usług
labidabi - 22-04-2014, 09:23
Nie wiecie gdzie w Krakowie / okolicach można zakupić tą karmę? Chodzi mi o zakup od ręki, na miejscu, bez kilkudniowego czekania na realizację zamówienia.
Karaneta - 22-04-2014, 19:12
W Wieliczce możesz odebrać osobiście, magazyn Krakvetu.
missy - 16-05-2014, 12:36
Od tygodnia testujemy nowy smak: wołowina, jagnięcina i dzik... i musze przyznać że przy pozostałych (bizon i rybka) na chwilę obecną wypada najlepiej.. zobaczymy pod koniec worka czy dalej będzie taki szał.. ale jak narazie widać że smakuje bardzo bardzo
labidabi - 21-05-2014, 13:17
Koko jest już na 5 worku TOTW (bizon&dziczyzna). Generalnie, jeśli chodzi o smak itp. nie narzekamy - mój pies zjada ją w paręnaście sekund. Jednak niepokoi mnie to, że odkąd Koko je TOTW, ma nieustające gazy. Innej przyczyny tego niż karma nie mogę się doszukać. Jakoś bardzo mi to nie przeszkadza osobiście, ale podobno nie jest to zbyt dobry objaw przyswajalności jedzenia, więc myślę nad zmianą karmy. Ktoś ma podobne doświadczenie może z tym?
BellaLab - 19-07-2014, 23:11
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakiej mniej więcej wielkości są granulki karmy (Pacific Stream Canine) ?
Małgosia35 - 20-07-2014, 00:20
BellaLab, średnica granulki to 1 cm.
missy - 20-07-2014, 12:28
U nas dziczyzna i wołowina sie nie sprawdziła.. qupale były nieciekawe, ciężkie do zebrania.
Natomiast od miesiąca testujemy nowy smak: jagnięcinę i to jest strzał w dziesiątkę (jak narazie .. zaraz po rybce (która już się trochę przejadła)
Przetestowalismy już chyba wszystkie smaki (został jeszcze jeden: kaczka z indykiem i przepiórką)
BellaLab - 21-07-2014, 09:39
Małgosia35, dzięki
Milena - 27-10-2014, 13:36
Eh... jak przeczytałam artykuł, że karma firmy Purina zawiera substancje rakotwórcze to się załamałam... mój Zefirek je tą karmę od paru lat i jest to jedyna karma, która akceptował bez dosmaczania i kręcenia nosem
Teraz zastanawiam się nad TOTW z rybą, tylko strasznie się boje, że nasze problemy znowu wrócą i Zefir w ogóle nie będzie chciał jej jeść.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy ta karma ma mocny zapach? Czy chrupki są dość "wilgotne" czy takie całkowicie suche?
kamil8406 - 27-10-2014, 14:00
Milena, może spróbuj farmina cibau z rybą Inuśka na niej jest, zapach nie jest intensywny a kulki suche
xxxkaluniaxxx - 27-10-2014, 19:47
Rybny TOTW według mnie śmierdzi rybą okrutnie, granulki suche
AnIeLa - 27-10-2014, 20:24
Milena, chcesz to ci prześlę trochę
Przez pierwszy dzień mi zapach przeszkadzał, ale już się przyzwyczaiłam
Milena - 27-10-2014, 20:40
| AnIeLa napisał/a: | | Milena, chcesz to ci prześlę trochę |
Dziękuję Kochana ale postanowiliśmy, że kupimy mały worek ten 6 kg na spróbowanie Będę pomału wsypywać po parę groszków do michy, zobaczymy czy Zefirkowi posmakuje, bo jeśli chodzi o Pumę to ona w ogóle nie jest wybredna
AnIeLa - 27-10-2014, 20:43
Milena, w takim razie trzymam kciuki a jakby co to pewnie Pumka chętnie zje
malwi186 - 31-10-2014, 18:59
Ja tez zamówiłam ta karmę
[ Dodano: 31-10-2014, 19:00 ]
Właśnie po tym jak przeczytałam informacje o Purinie pro plan no i karmach ze zbożami ..
Milena - 13-11-2014, 10:53
Znajoma mi napisała, że jej psiak nabawił się kryształów w moczu od tej karmy, ponoć dla starszych psów jest niepolecana, bo zawiera za dużo minerałów, czy ktoś jeszcze może się wypowiedzieć na ten temat?
Karmę już zamówiłam, ale teraz mam dylemat...
Paulinaa - 12-06-2015, 12:51
Szukając odpowiedniej karmy dla Shili stwierdziłam, że spróbuję TOTWa z rybką, bo karmy o tym smaku jeszcze nie miałyśmy. Na próbę 6,8 kg. I przyznaję tej karmie duuuuużego plusa, bo wygląd sierści się poprawił i wciąż poprawia a o to walczę, bo sierść mojego psa jest okropna. Niestety, kilka dni temu zauważyłam u Shili łupież Przetestuję jeszcze kilka karm i jeśli na żadnej pies nie będzie wyglądał lepiej to na pewno wrócę to TOTWa. A łupież zwalczymy inaczej
Magdaa87 - 15-06-2015, 12:19
Moja Elza je juz drugi worek tej karmy . Przy pierwszym worku miała trochę łupieżu ale sam znikł . Ta karma bardzo jej smakuje zreszta jak każda inna . Wcześniej jadła Josera Kids , sierść super kupki tez ale przestała jej smakować . Następnie jadła przez dłuższy okres RC dla małych labradorów i tez wszystko było ok i jej smakowała ale zmieniliśmy ze względu na skład karmy
Lotris - 12-10-2015, 13:07
Witam Chcemy przejść TOTW, Rayla ma teraz 8 tygodni, jest na RC dla labków (to dostawała od hodowcy) i tej karmy wystarczy nam jeszcze na jakieś dwa tygodnie.. moje pytanie czy nie będzie za mała na ToTW? gdzieś mi się obiło, że to karma przeznaczona dla szczeniąt od 4 m-ca... a chcę zmienić royala najszybciej jak się da
catalaya - 19-03-2016, 13:59
Hej
Chcialabym Milce zmienic karmę. Obecnie od urodzenia jest na RC, ale teraz strzeliła focha i nie chce jej jeść... Chrupki wsypane rano dokańcza wieczorem ( wsypujemy 150g) polowe dawki... Piesek jej nie je ... bawi sie chrupkami, ajk juz musi to zje, ale bez szalu.
Probowalam przejsc na Brita, ale 5 wielkich, rzadkich kupek na jednym spacerze raczej normą nie jest. Zostalismy więc przy RC.
Nie wiem na ile jest to normalne i spowodowane aurą ( zima. lato) ale w tej chwili pies się strasznie sypie, sierść lata w powietrzu, strasznie gubi, kupki raczej luźne. Rzadko kiedy ostatnio są zwarte. Czy alergia na jakiś składnik karmy moze wystapic po czaasie ? Obecnie jest na RC sterylized.
Wczoraj, całkiem przypadkiem kupilam jej małe opakowanie karmy happy dog. Dopiero teraz czytam jej skład, no i wydaje się być jeszcze gorsza niż RC, ale nie o to chodzi, Chodzi o to Że Milka ją wcina jak wariatka. Zmieszałam jej na śniadanko 100g Rc na 50g HD i co ? wygrzebała z miski kulki HD a RC olała... Oczywiście dokończyla... jakoś przed chwilą czyli o 13 - a nasypane miała o 8 ...
Teraz dałam jej garść nowych chrupek z ręki, to prawie mi rękę zjadła razem z chrupkami
Moze to chodzi o smak ? wypadaloby raz na kilka lat zmienić karme choby dla atrakcyjnosci posiłku ?
Zastanawiam się nad TOTW właśnie, tylko nie wiem jaką wersję na początek ? Może coś polecicie? Myslalam o rybce...
Ewelina - 19-03-2016, 19:36
u mnie na Totwa nie ma szału, porównując Orijena a Totwa to ten drugi mało pachnie i jest mniej wilgotna, my mieliśmy dla szczeniąt z jeleniem bizonem i jagnięciną. Najlepiej zamówić próbki i sprawdzić
catalaya - 20-03-2016, 09:35
gdzie mozna zamowic probki ?
Lotris - 22-03-2016, 18:47
My dajemy TOTW i jesteśmy bardzo zadowolone... Sierść ładna, qupy też są ok, ładnie przybiera na wadze, ogólnie polecam teraz jemy High Praire ale z rybą też próbowałyśmy i było ok, ale zmieniłyśmy ze względu na zapach
robert_8.05 - 25-03-2016, 18:39
My z Royala prześliśmy na Acanę a teraz jest Orijen.
catalaya - 27-03-2016, 11:19
Probowalam zmienic na Brit care/acane ale jus nie pamietam po ktorej konkretnie Milka robila 5 kup na jednym spacerze, wszystkie ogroooomne ....
[ Dodano: 07-04-2016, 16:33 ]
No zamowilam TOTW Pacific Stream z łososiem, bo taki polecany no i Mila nie jest zainteresowana, do tego stopnia ze teraz wygrzebuje chrupki Royal Canina zeby tylko nie trafić na TOTW... Chyba zaczne sprzedawać te wory ... Moze ktoś reflektuje ?
Mam 6 kg worek pacifoc stream - otwarty 3 dni temu.
|
|