| |
forum.labradory.org
|
 |
Zęby, skóra, oczy, sierść, pazury i uszy - Stan zapalny skóry przy modzelach
nathaliena - 22-09-2013, 20:18 Temat postu: Stan zapalny skóry przy modzelach Niedawno zwalczyliśmy zapalenie skóry przy tylnych łapach, symetrycznie, na tylnych nóżkach Barusia, zaraz obok odleżyn.
Dzisiaj zauważyłam, że to samo zaczyna się robić, na przedniej łapce, znów obok modzela.
Wygląda, jak hot spot. Tamte wyleczyliśmy: Panolog+ zastrzyki.
Zaczyna się znów, marwię się
Nie mam pojęcia, co może być przyczyną tego problemu. Baruś nie pływał ostatnio w żadnym zbiorniku wodnym. Z Brita Care z łososiem, przeszliśmy na RC Mobility, którą już wcześniej jadł i nie było problemów. Robiliśmy wymaz, badania krwi i nadal nie wiemy, skad to się bierze.
Skóra w tych miejscach jest zaczerwieniona, robią się małe krotki, wycięłam mokrą sierść, którą Baruś już zdążył wymemłać.
Lorena - 22-09-2013, 20:38
nathaliena, możesz wrzucić zdjęcie?
nathaliena - 22-09-2013, 20:51
Jasne, przed chwilą zrobiłam.
Jestem wykończona, nie wiem, co z tym dalej robić, byliśmy już u kilku różnych weterynarzy.
Lorena - 22-09-2013, 20:52
nathaliena, a możesz jeszcze z większej perspektywy? co wyszło w wyniku wymazu?
anna34 - 22-09-2013, 20:53
Wygląda jak hot-spot
| nathaliena napisał/a: | | Baruś nie pływał ostatnio w żadnym zbiorniku wodnym. Z Brita Care z łososiem, przeszliśmy na RC Mobility, którą już wcześniej jadł i nie było problemów. Robiliśmy wymaz, badania krwi i nadal nie wiemy, skad to się bierze. |
mnie wetka ostatnio powiedziała,że może się robić na tle alergicznym
nathaliena - 22-09-2013, 21:03
zaraz wrzucę drugie zdjęcie, ale niestety, z większej odległości, nie widać, jak to wygląda.
No właśnie, ja też myslałam, że to hot spoty, ale one pojawiałys ię u Barusia tylko po kąpielach w jeziorze, a teraz nie kąpał się w ostatnim czasie w ogóle.
Weterynarz też mówił o alergii, ale zupełnie nie mam pojęcia, od czego to, nic nie zmieniliśmy, poza karmą teraz, którą też przecież już wcześniej jadł i nic się nie działo. Wysłaliśmy również krew na badania do Niemiec.
Co do wymazu- weterynarz powiedział, że nie wyszło tam nic konkretnego, jutro dopytam.
Wcześniej już, kilka miesięcy temu, mielismy coś podobnego, okazało się, że to gronkowiec, leczyliśmy różnymi środkami i znikało na kilka tygodni, po czym wracało, teraz jednak mieliśmy już spokój i znów.
nikolajewna - 22-09-2013, 21:27
nathaliena u nas podobnie skóra wyglądała u Lakiego (głównie dlatego, że ciągle się drapał). My podejrzewamy, że to alergia na zarodniki grzybów. Nasz wet mówi, że to dość często spotykana alergia. My mieliśmy taką skórę na brzuszku, pod paszkami- tam łatwo było to sprawdzić.
Jeśli Twój wet twierdzi, że to alergia to podajecie jakiś lek antyhistaminowy?
nathaliena - 22-09-2013, 22:31
| nikolajewna napisał/a: | | u nas podobnie skóra wyglądała u Lakiego (głównie dlatego, że ciągle się drapał) | no właśnie! Bari ostatnio też się sporo drapie.
Co Wam pomogło?
nikolajewna - 22-09-2013, 22:42
My niestety dostaliśmy antybiotyk Duomox na skórę (bo już takie "wykwity" były) i antyhistaminowy lek o nazwie Telfexo, który mamy podawać aż mrozy wybiją grzyby. Wtedy będziemy wiedzieć czy to na pewno to go uczula. Pytałam czy dostaliście jakiś lek antyhistaminowy, bo jeśli tak i była poprawa to byś wiedziała, że to alergia. A tak to siedzisz i kombinujesz Bo na wyniki pewnie będziecie trochę czekać..?
nathaliena - 23-09-2013, 15:03
Bari dostawał leki przeciwzapalne. Rzeczywiście,dużo ostatnio się drapie.
Lorena - 23-09-2013, 15:37
Pytanie na ile to zapalenie skóry, na ile to może być grzybica, a na ile ektopasożyty? Trudno rozwikłać na podstawie zdjęć, kluczowe są tutaj wyniki posiewów i wymazów. Ewentualne podanie leków w kierunku ektopasożytów.
nikolajewna - 23-09-2013, 16:17
nathaliena, daj znać jak już zdiagnozujecie co to jest i co dalej się z tym robi. Tymczasem zdrówka dla Barunia
[ Dodano: 08-10-2013, 20:31 ]
nathaliena, Jak się czuję Bari? Jak wygląd skóra? Znaleźliście przyczynę?
nathaliena - 10-10-2013, 19:19
nikolajewna, tak, ładnie się zagoiło, ale od wczoraj Baruś wygryza łapki i pojawiły się ranki na łapkach, nie wiem skad to, karmy nie zmieniliśmy, Bari od jakiegoś czasu dostaje nowe smaczki, któe dostaliśmy razem z karmą, niby dla alergików, ale bez żadnej etykiety, by to potwierdzić i tak się zastanawiam, czy to nie one go uczulają jesli nie one, to nie wiem co, koleżanki pies ma pdoobnie i u niego to alergia na pyłki traw (chyba dobrze zapamiętałam). U nas nigdy takich problemów nie było, więc nie wiem, co się dzieje
Lorena - 10-10-2013, 19:25
możliwe że to te smaczki, spróbuj odstawić i poczekaj z tydzień minimum zobaczysz czy coś się zmieni. Łapki nie są zaczerwienione?
nathaliena - 10-10-2013, 19:31
Lorena, są zaczerwienione w tych miejscach, gdzie pojawił się ropne krosty, jedna tylna i jedna przednia, z tym, że przy tej przedniej to jest między paluszkami, więc ciężko mi tam aplikować maść, Bari nosi skarpetę, ale i tak, gdy tylko wyjdę jest całą rozmemłana. Ta przednia łapka go boli i rzadko stawia ją od kilku godzin na ziemi.
Bari ma alergię na wołowinę, obawiam się, że te smaczki zawierały wołowinę i to mogło też się przyczynić do naszych problemów
Zastanawiam się też, czy nie kupić mu karmy dla alergików,w tej chwili jest na RC Mobility (+ dostaje Synoquin), by wspomóc leczenie skóry, wczoraj dostał pierwszą dawkę Carprodylu, ale dziś się wstrzymaliśmy, jutro byc może damy metacam w zastrzyku (prócz problemów skórnych, Barciu ma chore stawy).
Co jeszcze mogę mu dodatkowo podawać na tą skórę? Dziś dostał zastrzyk p/zapalny.
[ Dodano: 10-10-2013, 19:34 ]
uzupełniłam posta.
nikolajewna - 10-10-2013, 20:05
nathaliena, zapytaj weta czy na takie zmiany można używać preparatu POLCORTOLON TC. To jest w formie sprayu, na receptę. Tu jest krótki opis tego: http://www.doz.pl/leki/p4826-Polcortolon_TC
aganica - 19-11-2014, 23:10
Odkopałam temat bo.. chyba, przypadkowo znalazłam "złoty środek" na modzele.
Mój Lovelas na jednym łokciu miał paskudne wytarcie z krostkami które, okresowo były twarde, białe . Łokieć zgrubiały, łysy,łuszczący ..niekiedy pękał..typowy zapalny modzel.
Próbowałam wielu specyfików i na niewiele się to zdało.
Ponieważ miałam zniszczone ręce /remont mieszkania/ koleżanka poleciła mi ...
/Zdjęcie ściągnęłam z neta bo lepszego bym nie zrobiła/
Pomyślałam ..skoro dzieciom nie szkodzi to mogę i psu smarować..
Wcieram od 1 listopada, kilka razy dziennie i ..efekt ..już po trzech dniach był rewelacyjny, nie mogłam uwierzyć w to co widziałam.
Dzisiaj mija 20 dni wcierania i łokieć jest śliczny , powoli zarasta sierścią a skóra mięciutka, bez zgrubień i krost.
To, dopiero 20 dni ..
troskliwa - 20-11-2014, 10:30
Własnie kolezanka szuka czegos dla swojego owczara na modzele bo ma spore i dosc mocno zaognione
Milena - 20-11-2014, 11:48
aganica, a ten modzel jest "świeży" czy stary ale się zaognił?
Zefirek ma modzele ale bez stanów zapalnych, napisałaś, że sierść odrasta, więc zastanawiam się, czy w naszym przypadku też przyniosłoby taki efekt
Krem dostępny w aptece?
kamil8406 - 20-11-2014, 12:25
http://www.sfd.pl/sklep/U...FaXnwgod7Y0AXw- krem którego zdjecie aganica wkleiła
Ja taki jeszcze znalazłem http://www.doz.pl/apteka/..._Plus_krem_35_g
Zastanawiam sie czy sprawdziło by się w przypadku mojej Inuski ( na brodzie ma 2 swędzące krosty) kilka masci juz próbowałem i nic lepiej może by ten krem pomógł.
aganica - 20-11-2014, 12:40
Są jeszcze inne alantany dermoline, z tej serii np. z wit A+E ale jest tłusty i tak nie działa.Sprawdziłam na swoim psie.
| Milena napisał/a: | | ten modzel jest "świeży" czy stary ale się zaognił? | Stary, był bardzo gruby, wyglądał jak na żółwiu.
Już po trzech dniach wcierania /co kilka godzin a może i częściej/ zrobił się mięciutki i gładki. Codziennie widziałam poprawę, dlatego tak skrupulatnie wcieram ten krem.
Jest dostępny w aptekach kosztuje około 7,5 zł ..tylko trzeba zaznaczyć że chcesz ten konkretny .W mojej aptece pani farmaceutka nawet nie wiedziała że go ma.. najpierw przyniosła ten z wit A+E Poprosiłam by zerknęła do pudełeczka, bo w nim jest reklama wszystkich tych kremów i ..okazało się że go mają
aganica - 20-11-2014, 12:44
kamil8406, zły link dałeś.. to jest krem lekki a ma być ochronny z wit A do skóry suchej, wrażliwej i skłonnej do podrażnień.
http://www.doz.pl/apteka/...witamina_A_50_g
kamil8406 - 20-11-2014, 12:51
http://wizaz.pl/kosmetyki...p?produkt=51545
aganica - 20-11-2014, 12:52
OOOO tak..to jest to ..
Yogi - 28-11-2014, 15:28
My na drapanie i zaczerwienienia dostawaliśmy Clemastinum ( na receptę od weta) . Zostało nam 9 tabletek ( 3 razy dziennie po 1 dawałam Yogusiowi). Jak to Was poratuje, to w pn wyślę priorytetem
|
|